Un produs Blogger.

duminică, aprilie 06, 2025

Problemele cu care se confrunta principalii 4 candidati... in prima saptamana de campanie

29 comments

Sunt luati in vizor cei 4 barbati, Antonescu, Simion, Nicusor si Ponta, in ordinea sanselor de a ajunge in turul 2.

Autor: Cozmin Gușă

Am intrat în prima săptămână de campanie oficială. V-am prezentat, zilele trecute, clasamentul credibil, reieșit din cercetările mai multor sondaje de opinie convergente, cu scenariile aferente. Azi mă opresc asupra unor probleme insurmontabile ale fiecăruia dintre primii patru candidați. Realizez, însă, doar un sumar concis, deci incomplet, dar poate fi suficient ca să vă ofer o perspectivă asupra derulării campaniei electorale.

În ordinea inversă a clasamentului, Victor Ponta. El are problema clară a lipsei rețelei de partid, ce i-ar asigura mobilizare sigură pentru vot, dar și reprezentanți în secțiile de votare. O să spuneți că așa a avut și Georgescu parte în campania trecută, însă cazul lui Ponta nu seamănă cu cel al lui Georgescu, la care mobilizarea a fost naturală, un val. El era „Mesia” cel nou venit să ne dea țara înapoi, iar în secțiile de votare, să știți că liberalii, cei care i-au motorizat financiar și campania electorală lui Georgescu, au avut sarcina de pază în multe județe, după cum, în final, s-a și văzut. La Victor Ponta, în schimb, PSD-ul pe care el se bazează, va da instrucțiuni clare de mobilizare pentru Crin Antonescu. Așadar, intrarea lui Victor Ponta în turul 2 depinde, astfel, de factorul Călin Georgescu, v-am explicat zilele trecute și nu mai revin acum.

Nicușor Dan n-are mesaj și nici credibilitate de prezidențiabil.  Încearcă să compenseze, însă, prin cheltuieli exorbitante în țară, dar mai ales în diaspora. Sute de orașe din Occidentul Colectiv sunt circulate de mașini cu panourile lui Nicușor, în română, dar și în limba țării gazdă, respectiv, mai mult de 50 de aeroporturi, folosite de către diaspora noastră, au panouri electorale cu Nicușor Dan, la plecări și la sosiri, menite să zgândăre orgoliul românilor noștri plecați. La cel mai sumar calcul pentru ambele operațiuni rezultă un total de cheltuieli de minimum 4-5 milioane de euro, bani pe care Nicușor Dan refuză să spună de unde anume i-a primit. Asta va genera un scandal în timpul campaniei, iar acest scandal venind la pachet cu eticheta de „sorosistul campaniei”, îi vor bloca lui Nicușor creșterea și îl vor ține în buza lui 20%, asta în cazul fericit pentru el. Astfel, el are șanse de tur 2, doar dacă se prăbușește Simion, și Ponta nu beneficiază de votul suveranist.

George Simion rămâne cu problema absenței lui Călin Georgescu din susținerea campaniei sale. Asta i-ar fi asigurat nu doar voturi în plus, dar și aparența de profesionalism politic cu care Georgescu a reușit să defileze în campania din 2024. Nereușind să evolueze cu această aparență de profesionalism prin împrumutul de la Georgescu, e limpede că George Simion va apela la populism și va juca cât poate de mult cartea victimizării. În acest fel, el e sigur că va deveni candidatul periferiei, iar asta îi va fi suficient ca să se califice în turul 2, dar, atenție, doar cu condiția ca Georgescu să nu se întoarcă contra lui. Însă, tot asta îi va fi net insuficient ca să învingă în finala previzibilă cu Antonescu sau în cea doar teoretică cu Ponta. Șansa lui Simion ar fi așadar doar o finală cu Nicușor Dan, la fel de improbabilă la rândul ei.

Crin Antonescu are avantajul organizatoric de a avea susținerea partidelor ce guvernează, dar acest avantaj este în realitate cuantificat ca un dezavantaj electoral pentru candidatul Antonescu, iar cu cât mai multe mitinguri și întâlniri cu activele de partid îi va organiza echipa sa de campanie, ce apare flască și demotivată, cu atât acest dezavantaj va spori prin amorsarea oprobriului public. În plus, dacă nu apare rapid o sinergie în colaborarea structurilor pesedisto-liberalo-udemeriste, nu se va putea fructifica nici măcar avantajul organizatoric, iar creșterea înregistrată în ultimele săptămâni în dreptul lui Crin se va bloca. Șansa lui Antonescu este să ajungă în turul 2 cu Simion sau Nicușor, pe care îi va bate destul de ușor. Meciul este însă mult mai greu dacă se va intra în scenariul, doar teoretic azi, al finalei Antonescu-Ponta, ce depinde, așa cum vă spuneam, de jocul statului subteran în cazul Călin Georgescu.

Marea problemă a campaniei de prezidențiale din 2025 este, din nou, lipsa dezbaterii programelor electorale, politice, prezidențiale, între principalii patru candidați. Antonescu și Ponta par că ar vrea dezbatere, dar nu li se oferă cadrul, iar Simion și Nicușor e limpede că fug de dezbateri ca dracul de tămâie. Una sau două dezbateri finale cu toți cei 11 candidați ar fi ceva cvasi-inutil în ultima săptămână de campanie, doar prilej de spectacol ieftin, cu multă chiloțăreală la pachet.


29 de comentarii:

Marcell spunea...

https://m.digi24.ro/stiri/ministrul-apararii-mesaj-de-ziua-nato-in-romania-relatia-transatlantica-ramane-pilonul-esential-al-securitatii-colective-3187511
Ceva păreri despre umbra asta de ministru al apărării? Trecură 21 de ani...ca ieri a fost.

fs spunea...

Bună ziua. Analiza domnului Claudiu Marin referitoare la cei patru candidați la prezidențiale este destul de corectă. Crin Antonescu are un oarecare echilibru în exprimare în discursuri la mitingurile organizate de coaliție și multă experiență politică față de Simion sau Nicușor, iar Ponta spune lucrurilor pe nume și este singurul care vorbește despre militari și polițiști. Este adevărat ca politica internă a țării o face Guvernul și Parlamentul, dar să ai un președinte care să apere interesele militarilor și rezervei armatei ar fi însemnat foarte mult. Are toate pârghiile prevăzute de lege pentru a convinge decidenții politici să asigure un cadru legal coerent și predictibil pentru sistemul de apărare a țării. Un comandant suprem al forțelor armate nu trebuie să fie doar cu numele sau mai rău să atace armata si să distrugă încrederea populației în sistemul de apărare a țării, cum au făcut ultimii doi președinți, unul dovedit turnător la securitate, iar celălalt ne-a dovedit cu prisosință că a slujit mai mult interesele străine de la Bruxelles. Problema lui Crin Antonescu o reprezintă însăși coaliția care îl susține, care este subordonată intereselor globalistilor de la Bruxelles, care impun închiderea minelor de cărbune, distrugerea agriculturii tradiționale, a zootehniei, dând vina pe vaci, oi sau porci pentru încălzirea globală, legalizarea homosexualității și căsătoriei între persoane de același sex și alte mizerii din occident. Pe plan intern, străinii ne dictează prețurile la energie și gaze naturale, la servicii cu prețuri exprimate în euro deși România încă nu a aderat la moneda unică din ue. Oare câți mai au încredere în coaliția în care ministrul finanțelor le spune românilor ca nu este loc de indexarea pensiilor și a salariilor, deși prețurile ne scad puterea de cumpărare și unde se duc banii pe care statul ii încasează în plus de la populație, un lider al coaliției vine și spune că militarii trebuie să iasă la pensie la 65 de ani ca civili, de parcă toți ar suferii aceleași privațiuni în carieră iar militarii sunt niște funcționari care lucrează în birouri. Până în prezent nu l-am auzit pe candidatul coaliției să vorbească despre militari și cum ne va rezolva problemele la pensii și salarizare conform importanței acestei categorii profesionale, care are datoria să apere integritatea și suveranitatea țării. Dacă a spus aceste lucruri îmi cer scuze celor care l-au auzit.

Claudiu Marin spunea...

Ministrii ai aparari de dupa anul '90 de referinta sunt
-Ioan Mircea Pascu-pentru aderarea la NATO in 2004
-Dobritoiu, Dușa si Oprea pentru elaborarea legii peniilor militare in ani 2013-2015.

Alexandru spunea...

Un incompetent al sistemului, care nu are nici în clin, nici în mânecă, ceva cu armata. Este paralel!

fs spunea...

Ponta a prezentat mai multe lucruri care le-a făcut în perioada când a fost prim ministru, dar meritele au fost și ale celorlalți politicieni și guvernanți care au sprijinit interesele românilor. Nu știu dacă mai este controlat de alții care îl conduc din spate și vor din nou la butoane. Nu cred că mai este valabilă ipoteza precum că votanții din bazinul electoral al unui partid vor vota (mă refer inclusiv la membrii acestor partide) vor vota cu candidatul propus de conducerea partidului, mai ales dacă acesta nu este membru al acelui partid iar greșelile și bâlbele guvernanților au scăzut încrederea populației în coaliția de guvernare. Simion nu spune prea multe despre cum vede el rolul președintelui în România și nu are suficientă experiență să fie comandantul suprem al forțelor armate. Nicușor Dan face o campanie ce se adresează unui public care nu înțelege sub nicio formă instituția președintelui României și care trebuie să fie politica externă a României ce nu trebuie subordonată în relațiile cu partenerii ue, cu partenerul strategic sau partenerii non ue. Ce să înțeleagă Nicușor Dan și publicul care îl susține despre ce înseamnă să fii comandantul suprem al forțelor armate, când el poate nici nu a îndeplinit serviciul militar iar votanții lui habar nu au ce înseamnă sistemul de apărare a țării. Alegerile prezidențiale trebuie să ne aducă un președinte care să reprezinte cu adevărat interesele românilor și să trateze corect cu partenerii externi, fără slugărnicie și să distrugă curentul globalist din România, precum și toate organizațiile non guvernamentale și partidele care împărtășesc acest curent și reprezintă un pericol pentru România.

Mario 1 spunea...

Fragment din dezbaterea de sâmbătă 05.04.2025 ,de la Romania TV privind pensiile militare
https://www.facebook.com/100001008898332/videos/2251276111936630

Claudiu Marin spunea...

@fs
Autorul analizei prezentate în topic aparține lui Cosmin Gușă. Este și trimitere spre link pentru a-l și audia.

raul spunea...

Ministrul asta ,pe care-l avem sa plece!Una pt ca nu face nimic pt noi,apoi mai si blocheaza conturi pe facebook ,daca nu-i convine ce-i spui-cazul meu ,cand i-am aratat niste nemultumiri in cel mai politicos stil cu putinta!Sa-i fie rusine ,vremelnicului ministru!Mai vrancene ,serveasc patria de la 14 ani,tu esti ministru de doi ani si nu ca nu stii cu ce se mananca armata ci ma doare ca nici nu vrei sa inveti si sa rezolvi problemele adevarate!

fs spunea...

Îmi cer scuze așa este nu am observat de prima dată.

Claudiu Marin spunea...

”O să vedeţi în perioada următoare că partidele din coaliţie trag serios pentru candidatul comun. El este singura şansă şi omul cel mai potrivit în contextul actual de a conduce România. in ultimii 20 de ani aceste alegeri s-au detasat de politic.

Cetăţeanul a fost interesat nu numai de un program de guvernare, a fost interesat de ceea ce spune candidatul. Această chestiune se reflectă şi azi. E o surpriză plăcută pentru cei care nu l-au cunoscut pe Crin Antonescu să vadă ce a spus şi cum s-a purtat la dezbaterile la care a fost. Cred că dacă vor fi foarte multe dezbateri, şi e în interesul României să fie multe dezbateri între candidaţi, va reieşi clar că Antonescu este cel mai bun dintre cei care candidează. Noi la UDMR îl susţinem cu toate forţele”, a afirmat ministrul Cseke Attila.

Vasile Anghel spunea...

Nu se va vota candidatul partidului sau al coaliției.Sunt altfel de alegători , toți bine informați cu câteva excepții.Nu se va zbate niciun lider local că le-a spus Tudose .PSD trebuie reformat ,are cel mai slab scor electoral și nu are nici candidat desemnat la prezidențiale .Ciolacu ,Tudose ,Grindeanu și câțiva lingăi de lângă ei vor fi eliminați cu toate urletele lor.

Ion ion spunea...

Dar problema anulării unor drepturi salariale legale , interpretare abuziv de șeful DFG promovat consilier MApN și ulterior retrase de pe traseul legislativ al ordonanței de urgență nu se discuta?

Relu spunea...

Nu conteaza ca nu are mesaj si nu e pentru presedinte, ca a tinut bucurestenii in frig si cu zapada cat casa, "voluntarii" lucreaza pentru el si cei care vor sa para culti si contra cuiva, il vor vota. Pentru votantii lui care rup cartile de dezvoltare personala si Ateneul la tot felul de conferinte si se cred psihologi, nu conteaza nici faptul ca propriul lui copil ii cersea iubirea, cum singur spunea in alt interviu. El se astepta ca un copil de 5-6 ani sa "inteleaga implicit" ca este iubit de parinte.

ifrim spunea...

Pensionarii militari și civili au reținut că de la 1 ian.2025 nu au primit indexarea cu rata inflației prin ordonanța trenuleț a coaliției de guvernare dar prețurile bunurilor ,serviciilor,taxelor,impozitelor locale s-au indexat!

Calinmihaib12 spunea...

..oarecum, .în afară de rând/ subiect..=..dar numai aparent (!)..: ..dacă puteți revedea documentarul TV difuzat aseară de: "TVR/info": "MASACRUL DE LA..KATIN".., veți putea înțelege.. "relațiile" dintre marile puteri..în epocă (sec.XX) în .."situațiile de criză" =WWII, într-un anume sens = comparabile..= cu cele din prezentul.."actual" = tot de CRIZĂ /RĂZBOI sadea între.."aliați" ..manipulați..(?!), ..război care = "configurează" DIRECT..= tot ce se întâmplă..ANAPODA= cu.."alegerile" de la noi din 2024 -2025 ‼️, așa cum.. le-a.."configurat" și pe cele din SUA, inclusiv și pe "omul"..războiului rus =Trump..!

Viorel spunea...

Findcă domnul Cozmin Gușă tot face comparație sau referire la domnul Călin Georgescu, îmi permit și eu să spun că dacă turul 2 ajungea la final sau ar fi fost lăsat să candideze la viitoarele alegeri, domnul Călin Georgescu în calitate de președinte al României ar fi devenit un fel de CAPO DI TUTTI I CAPI ai UE, la fel cum a fost și Merkel ani de zile. Nu a fost lăsat pentru că Macrou al Franței se zbate ca peștele pe uscat să se impună pe plan european alergând ba la Putin pentru pace (a rezolvat o laie), ba la Trump pentru sprijin (idem), prostind spre final liderii europeni cu diferite întâlniri.
Din cei 4, Victor Ponta va fi noul Președinte cu toate eforturile sistemului PSD+PNL+UDMR.

Cătălin spunea...

06.04.2025/22:00 VICTOR PONTA RASPUNDE LA IMTREBĂRI ACUM IN DIRECT LA TEESPECTATORI LA ROMANIA TV.EXISTA UN REPREZENTANT AL PENSIONARILOR MILITARI CARE SA-I ADRESEZE VREO INTREBARE?

Apostol Mircea spunea...

,,Angel radios,, vorba lui nenea Iancu din Haimanalele Prahovene, este o persoana înregimentata politic , cu rang de ministru , intr-o structura
fundamentala, a statului.Are un mandat politic și o disciplina de partid care sunt primordiale. Si doar atat.Pai dacă ,de la aceste personaje avem așteptări si solicitam conduita responsabila ,ne amăgim .Primim tot felul de anunțuri, din partea politicienilor guvernanți,, negociem cu CE. PNRR ,, document aprobat de Parlament. Document de conținutul căruia nu au fost straini: partidele politice, ministri, guvernele, CSAT.Acum ni se comunica ,noua pensionarilor militari ,evident in plan declarativ și manipulator, ca se poarta negocieri, sa se lămurească CE, de faptul ca pensiile militare ,nu sunt pensii speciale, ci pensii de serviciu ocupaționale.De ce nu au fost înscrisă aceasta prevedere în PNRR ?acum s,-au trezit politicienii sa apere pensiile militare ,de sintagma:,,speciale ,, ?Politicienii de la guvernare au emis un act normativ, în 2024 , vulnerabil, prin care promiteau actualizarea pensiilor militare, și tot ei au mobilizat, avocatul poporului, sa îl atace la CCR.Opinia subsemnatului este ca , ,deocamdată CE ,nu accepta revizuirea PNRR ,dezbătut si votat de Parlamentul României, si nu au existat dezbateri si solicitări pentru reanalizarea și schimbarea conținutului unor prevederi-angajamente, din jalonul 215.Vorbele guvernanților sunt doar,, vorbe goale,, cum se spune un popor , iar pensiile militare vor fi ignorate , ca și pana acum.

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Ce ai omule, te-au luat caldurile?
Daca nu erau anulate alegerile, pe vremea asta stam cu ingrijorarea ca UE ne taie toate finantarile sau ne suspendă dreptul de vot in Consiliul European, pentru derapaj extremist si instabilitate.

akord spunea...

Toate corporatiile straine iau banii Romaniei si ii duc in tarile lor sub diferite forme de materii prime,materiale si/sau energie.In afara de asta contribuie si Ro la bugetul UE
Deci simplist vorbind dar complicat contabiliceste(pentru zapacirea gugustiucilor) primim bani din PNRR practic din banii nostri Si aia doar ca un mic procentaj tanand cont de imensitatea sumelor "donate" Cam asta e cu mult laudatele "finantari" si 2.....
".....ne suspenda dreptul de vot in Cons. European" haida da de!... si ce daca! De cand a devenit atat de important votul parazitilor nostri in Cons European? mai curand sunt niste papusi de carpa preocupati sa-si incaseze indemnizatiile si diurnele .Atat si nimic mai mult!! si 3.....
Ha!!! Cons.European?? parca nu stim cine conduce cu mana de fier acolo si face doar ce vrea madam in Comisia Europeana adevaratul "stapan" ......restul decor inutil /paraziti

Claudiu Marin spunea...

@akord
Nu te percepusem asa de gugustiuc, vorba ta!
Nu cred ca esti asa de tinerel incat sa nu-ti amintesti cum era Romania inainte de a primi fonduri europene.
Compara numai masinile parcate acum pe aleile din cartierul Steagul Rosu cu ce era in urma cu numai 20 de ani.
Prea multi recitati cliseele, zis suveranist-antieuropene, concordanrte cu propaganda moscovita impotriva UE.
Asa cititi pe doby-tok, asa scrieti si aci!

Calinmihaib12 spunea...

Viorele: (21:59'/06.04.2025):
..îți spun..că te înșeli..profund în.."evaluarea" ta: adică dacă "CG" ajungea președinte al țării noastre, ..NU DEVENEA ceea ce spui.., ci..= (poate că..!?) = devenea un fel de.. .."Victor ORBAN".., izolat.. și "neputincios".., cu riscul de a scoate ROMÂNIA din toate structurile europene și din NATO, lăsându-ne PRADĂ..SIGURĂ a animalului turbat și..infometat =..ursoaica..rusă și.. cei = 2- 3 "pui" ai ei.., "dimprejur" ‼️

Marcell spunea...

@CM
Pentru că știu cât apreciați psd, cu bune și rele. Un crâmpei de realitate, sper să nu deranjeze:
https://www.facebook.com/share/r/1B9gYH1VXY/

Vasile Anghel spunea...

Matematica este o știință corectă.Romania a pierdut mai mult decât a câștigat.A pierdut suveranitatea .Ce datorie avea în anul 90 și ce are acum că este la un pas de faliment.Asta este și cauza anulării alegerilor democratice în timpul votului,datoria țării și tragerea la răspundere a profitorilor.Printre profitori sunt și cei nouă de la CCR.Au primit ordin ,ori anulați alegerile ori intrați la apă .

Liviutatarush spunea...

De la minutul 21.38, despre armata, procent din PIB pentru aparare, primu lucru pe care il va face pentru militari daca ajunge presedinte https://www.youtube.com/watch?v=TfPw-CPgoaA

Relu spunea...

Masinile parcate nu pot fi un etalon, pentru ca romanu' oricum isi cumpara masina peste puterea lui de intretinere. Jumatate din proprietarii masinlor alea mai scumpe si sh daca ar avea o problema mai mare ar face alta rata la banca sa o repare. Se plang de un set de cauciucuri mediu ca performante dar daca le pocneste motorul sau cutia isi vand rinichiul mai ales daca vorbim si de o cutie automata. Petele de ulei de pe jos de prin parcari indica starea tehnica a parcului auto ala aratos pe dinafara.

Lex spunea...

Pe domnul Ponta l-am interpelat pe pagina oficiala de Tik-Tok,cu privire la spinoasa problema a pensiilor militare.Domnia sa a răspuns ca va rezolva cu celeritate aceasta problema a militarilor și politistilor.P.S.am făcut și un printscreen pentru a avea și o dovada a acestui răspuns.

Cătălin spunea...

@ claudiu marin, partial ai dreptate, M-UE ne-a dat fonduri europene mai mult decat contributia Romaniei dar in acelasi timp ne-a impus tot felul de aberatii cum ar fi vaccinare obligatorie, parinte 1+ parinte 2 LGBTQ, consum de iarba ușoară sau donarea de fonduri sau armament Slavei cum ar fi sistemul Patriot.Tocmai de aceea Romania trebuie sa stie sa joace inteligent, nu ca Ungaria de exemplu pentru a nu pierde fondurile eutopene.Dupa minr singurul candidat care poate impacs si capra si varza, adica si pe suversnisti si pe globalisti este Ponta. Voi vota Ponta mai ales ca eu inainte ersm tot cu Ponta. Ponta a suferit mult fin cauza Dulapului si a galtii lui.Ponta a vrut da dedchida Rosia Monta.Ponta este 80% patriot si 20% globalist.Am curaj sa pun un pariu cu oricine ca Ponta va ajunge Presedinte.

Dinu spunea...

Dupa catastrofele ultimelor alegeri,numai un puturos mai lipsea de la ka Cotroceni.