Sunt luati in vizor cei 4 barbati, Antonescu, Simion, Nicusor si Ponta, in ordinea sanselor de a ajunge in turul 2.
Autor: Cozmin Gușă
Am intrat în prima săptămână de campanie oficială. V-am prezentat, zilele trecute, clasamentul credibil, reieșit din cercetările mai multor sondaje de opinie convergente, cu scenariile aferente. Azi mă opresc asupra unor probleme insurmontabile ale fiecăruia dintre primii patru candidați. Realizez, însă, doar un sumar concis, deci incomplet, dar poate fi suficient ca să vă ofer o perspectivă asupra derulării campaniei electorale.
În ordinea inversă a clasamentului, Victor Ponta. El are problema clară a lipsei rețelei de partid, ce i-ar asigura mobilizare sigură pentru vot, dar și reprezentanți în secțiile de votare. O să spuneți că așa a avut și Georgescu parte în campania trecută, însă cazul lui Ponta nu seamănă cu cel al lui Georgescu, la care mobilizarea a fost naturală, un val. El era „Mesia” cel nou venit să ne dea țara înapoi, iar în secțiile de votare, să știți că liberalii, cei care i-au motorizat financiar și campania electorală lui Georgescu, au avut sarcina de pază în multe județe, după cum, în final, s-a și văzut. La Victor Ponta, în schimb, PSD-ul pe care el se bazează, va da instrucțiuni clare de mobilizare pentru Crin Antonescu. Așadar, intrarea lui Victor Ponta în turul 2 depinde, astfel, de factorul Călin Georgescu, v-am explicat zilele trecute și nu mai revin acum.
Nicușor Dan n-are mesaj și nici credibilitate de prezidențiabil. Încearcă să compenseze, însă, prin cheltuieli exorbitante în țară, dar mai ales în diaspora. Sute de orașe din Occidentul Colectiv sunt circulate de mașini cu panourile lui Nicușor, în română, dar și în limba țării gazdă, respectiv, mai mult de 50 de aeroporturi, folosite de către diaspora noastră, au panouri electorale cu Nicușor Dan, la plecări și la sosiri, menite să zgândăre orgoliul românilor noștri plecați. La cel mai sumar calcul pentru ambele operațiuni rezultă un total de cheltuieli de minimum 4-5 milioane de euro, bani pe care Nicușor Dan refuză să spună de unde anume i-a primit. Asta va genera un scandal în timpul campaniei, iar acest scandal venind la pachet cu eticheta de „sorosistul campaniei”, îi vor bloca lui Nicușor creșterea și îl vor ține în buza lui 20%, asta în cazul fericit pentru el. Astfel, el are șanse de tur 2, doar dacă se prăbușește Simion, și Ponta nu beneficiază de votul suveranist.
George Simion rămâne cu problema absenței lui Călin Georgescu din susținerea campaniei sale. Asta i-ar fi asigurat nu doar voturi în plus, dar și aparența de profesionalism politic cu care Georgescu a reușit să defileze în campania din 2024. Nereușind să evolueze cu această aparență de profesionalism prin împrumutul de la Georgescu, e limpede că George Simion va apela la populism și va juca cât poate de mult cartea victimizării. În acest fel, el e sigur că va deveni candidatul periferiei, iar asta îi va fi suficient ca să se califice în turul 2, dar, atenție, doar cu condiția ca Georgescu să nu se întoarcă contra lui. Însă, tot asta îi va fi net insuficient ca să învingă în finala previzibilă cu Antonescu sau în cea doar teoretică cu Ponta. Șansa lui Simion ar fi așadar doar o finală cu Nicușor Dan, la fel de improbabilă la rândul ei.
Crin Antonescu are avantajul organizatoric de a avea susținerea partidelor ce guvernează, dar acest avantaj este în realitate cuantificat ca un dezavantaj electoral pentru candidatul Antonescu, iar cu cât mai multe mitinguri și întâlniri cu activele de partid îi va organiza echipa sa de campanie, ce apare flască și demotivată, cu atât acest dezavantaj va spori prin amorsarea oprobriului public. În plus, dacă nu apare rapid o sinergie în colaborarea structurilor pesedisto-liberalo-udemeriste, nu se va putea fructifica nici măcar avantajul organizatoric, iar creșterea înregistrată în ultimele săptămâni în dreptul lui Crin se va bloca. Șansa lui Antonescu este să ajungă în turul 2 cu Simion sau Nicușor, pe care îi va bate destul de ușor. Meciul este însă mult mai greu dacă se va intra în scenariul, doar teoretic azi, al finalei Antonescu-Ponta, ce depinde, așa cum vă spuneam, de jocul statului subteran în cazul Călin Georgescu.
Marea problemă a campaniei de prezidențiale din 2025 este, din nou, lipsa dezbaterii programelor electorale, politice, prezidențiale, între principalii patru candidați. Antonescu și Ponta par că ar vrea dezbatere, dar nu li se oferă cadrul, iar Simion și Nicușor e limpede că fug de dezbateri ca dracul de tămâie. Una sau două dezbateri finale cu toți cei 11 candidați ar fi ceva cvasi-inutil în ultima săptămână de campanie, doar prilej de spectacol ieftin, cu multă chiloțăreală la pachet.