Un produs Blogger.

marți, aprilie 01, 2025

Optiunile de reforma a pensiilor militare sugerate in Raportul Bancii Mondiale

26 comments

 Multumiri userului Alexandru Cristian pentru reamintirea subiectului.

Din ultimele declaratii referitoare la indeplinirea Jalonului 215, pentru cererea de plata nr. 3 PNRR, reiese ca reforma pensiilor militare va fi diferita de reforma celorlalte pensii de serviciu care, de la o anumita vârsta a beneficiarilor, sunt calculate si contributiv.

Cel mai mult imi place sugestia Bancii Mondiale pentru constituirea unui Fond pentru pensii militare din CIBS-ul de 25% platit de activi, nu ca acum cand nu este transparent ce se intampla cu aceste sume varsate la bugetul de stat. 

Nimeni nu scade din bugetul pentru plata pensiilor militare CIBS-ul platit de militarii in activitate.




26 de comentarii:

Viorel spunea...

Vor fi recalculate după ce vor mai muri vreo 50.000 dintre noi adică prin 2040.

RD spunea...

Aceleasi poezi..

Apostol Mircea spunea...

CCR a transat ,definitiv, constituționalitatea OUG.nr.59/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu, prin pronunțarea Deciziei nr.434 din 24.09.2024, publicata în MOf nr.264 din 26.04.2025.OUG.nr.59/2017 este Constituțională, în inegralitatea sa, respingând mai multe excepții de neconstititionalitate ridicate de justitiabili în cursul anului 2023, cauzele fiind conexarea intr-un dosar unic.Intrebare retorica,,QUO VADIS?O soluție exista ,,CONTRIBUTIVITATEA,, prin aplicarea Jalonului 215 din PNRR.

Apostol Mircea spunea...

Îndrept eroarea materiala ,cu privire la data publicării Deciziei CCR în Mof.A se citi 26.03.2025, si nu 26.04.2925, cum din eroare am trecut.Multumesc pentru înțelegere domnului administrator.

Margarit Fernand spunea...

@Apostol Mircea în fiecare postare o țineți pe asta cu asa-zisa contributivitate care probabil vă avantajează pe dvs ( repet și pe mine), dar nu se va întâmpla cât timp există actuala guvernare, vă spun dintr-o sursă de încredere, poate doar dacă va ajunge USR să guverneze, ceea ce nu mi se pare posibil!

daniel sandu spunea...

Raportul observ ca are (cel putin) 2 erori: o omisiune și un neadevar/informatie incompleta... Faptul e consumat dar: 1-Omisiunea din preambululul care argumenteaza (timid) existenta pensiilor militare e destul de gravă (poate intentionat) zic eu in sensul că NU menționează cel mai puternic motiv: existenta interdictiilor si restrangerilor de libertati si drepturi constitutionale (doar) la militari restrangeri continuate partial si in rezerva. 2-Neadevărul se referă ca militarii nu au platit contributii in trecut si ca doar recent au inceput să contribuie!?

Relu spunea...

Nici faptul ca si dupa trecerea in rezerva ai obligatii catre stat nu e trecut in raport.

Paul Puiu spunea...

Nu știu câți rezerviști și în retragere au trecut în rezervă la vârsta de 55 de ani din serviciu militar sau de poliție și să mai și aibă 35 de ani stadiul de contributivitate completă!!
Sunt mulți pe blog care vor pensiile militare pe contributivitate, însă cu stadii de contributivitate completate din contracte de munca din civilie realizate după trecerea în rezervă, însă pentru asta ar fi trebuit să fi existat modificată L 223/2015 în acest sens.
Într-adevăr în viitor dupa ce s-a majorat recent vârsta de pensionare până la 65 de ani, ceea ce mi se pare o mare aberație pentru cei din operativ, vor putea exista pensii militare stabilite pe contributivitate !!
Nu mi se pare corect sau normal ca un rezervist să obțină sau beneficieze de pensie militara completată cu contributivitate din civilie după trecerea în rezervă, întrucât nu mai poate fi considerată pensie militara!!
Mulți visează să fie așa cum s-a întâmplat in 2010 și acum tot plâng după o pensie militara cu stadiul asimilat și din civilie, însă acest fapt nu este posibil și nici nu ar fi normal!!
Cine dorește pensie contributiva sa solicite la vârsta de 65 de ani pentru perioada lucrată în civilie după trecerea în rezervă, la casele de pensii de stat civile și să termine cu această retorică lipsită de sens în prezent!!🫡🫡🫡🫡🫡

Mario 1 spunea...

Bolos-Pensii militare-subiect inchis.
„Problema care s-a deschis acum în privinţa pensiilor speciale nu priveşte pensiile militare. Subiectul este închis. Acum discutăm despre problema de echitate a impozitării pensiilor magistraţilor şi asupra acestui aspect trebuie să găsim soluţii în termen de 6 luni."

https://www.digi24.ro/stiri/economie/finante-economie/bolos-despre-rezolvarea-jalonului-privind-pensiile-speciale-sunt-in-lucru-doua-variante-3181403

Rezervistul spunea...

Daniel Sandu ... Trebuie menționat acum și întotdeauna... Sau plătit contribuții CAS.. CASS.. impozite pe venit mereu dar la bugetul de stat direct. Întradevăr nu sau dus contribuțiile la CASB.. adică la casa de pensii publice...sau civile cum vreți să le numiți...dar nu a fost vina noastră... Așa a fost legea...pt militari Adevărat ce spuneți...privind restricțiile... și acestea trebuie menționate de fiecare dată ca să nu mai spună prostovanii din parlament gen Slinosul de Ghinea și alții de teapa lui că nu plătim impozite pe solde etc

magda spunea...

Astia in mod sigur pe multi ii ia de prosti..Pai nu am avut faimoasa contributie la pensie suplimentara care s-a evaporat? Acum banditii mondiali vor sa o reintroduca mascat..pentru ca ulterior aceasta sa fie ..printr-o formula magica...( din nou)furata. Apoi orice prostie guvernamentala nu poate fi reparata printr-o noua formula de calcul care..ce sa vezi..la final da cu minus..dar te consoleaza( de faci atac de cord) ca totusi ,,iti face un favor'' si ramai cu ce ai in plata.Cat timp? Cat vor ei...Probabil pana la calendele grecesti...Armata s-a trezit si asta enerveaza...Daca vrei sa motivezi rezerva..nu poti sa mai pacalesti un subofiter cu 100-200 si un ofiter cu 3-400..Noianul de incompatibilitati si interdictii reclama urmatoarele: ARMATA NU ARE CE CAUTA IN JOCUL POLITIC..NICI ACUM NU ESTE CLAR?

M spunea...

@Apostol Mircea Până acum NIMENI nu mi-a răspuns la o întrebare simplă: de ce militarii în rezervă sau în retragere care sunt dornici de pensie contributivă să nu poată să beneficieze de ea, pe persoană fizică să zic așa? Asta ar reduce considerabil pe cei care rămân pe sistemul pensiilor militare și ar muta presiunea plății acestora. De ce unii insistă scriind "O soluție exista ,,CONTRIBUTIVITATEA" iar alții, dimpotrivă, insistă pe un sistem specific militar?
Vrei pensie contributivă? OK! Faci cerere în nume propriu și te duci la contributivitate! Țla care nu vrea rămâne pe actualul sistem de pensii militare!

Rezervistul spunea...

Boloș..cel cu dinții puși în față.... zice că a primit ordin să umble la pensiile speciale.....Tot el confirmă că pensiile militare au fost excluse.... subiectul a fost închis..... zice el printre dinți...care nu sunt ai lui...de cei din exterior de la care primește dispoziții... M-am liniștit că mă înțepa inima... Ce băiat bun omenos.. rău este pământul că l susține...

Petrut spunea...

Buna ziua ,se cam opresc opțiunile si studiile BM pe la nivelul anului 2022 ...exista proiecte referitoare ale BM mai noi ..înafara de cel ajuns la CCR sesizat acolo de Av.Poporului ? Multumesc

Claudiu Marin spunea...

@M
A trecut un an de zile si ai revenit cu aceasi intrebare retorica. Nu se poate opta pentru ca nu este prevazut in legea pensiilor militare, asa cum se reglementeaza in legile celorlatre pensii de serviciu ca la varsta de 65 ani pensia de serviciu se calculeaza si in sistemul public, pentru a sti cat se mai plateste de la bugetul de stat pensie necontribuiiva.
In cazul vechilor pensionari, care au peste 30 de ani vechime, pensia calculata contributiv, cu stagiul complet de 25 ani, plus bonusul pentru fiecare an lucrat in plus, pensia calculata contributiv ar fi mai mare decat actuala pensie militara in plata. Pensia calculata si contributiv ar trebui platita tot de la bugetul de stat, sau din Fondul pentru pensii militare, cum sugereaza Banca Mondiala, pentru ca militarii nu au contribuit la Fondul de pensii civile, cuexceptia anilor 2011-2015.

Victor spunea...

Boloș despre CE si jalonul pensii speciale: „Problema care s-a deschis acum în privinţa pensiilor speciale nu priveşte pensiile militare. Subiectul este închis. Acum discutăm despre problema de echitate a impozitării pensiilor magistraţilor şi asupra acestui aspect trebuie să găsim soluţii în termen de 6 luni. (...) Sunt în lucru două variante. Varianta în care peste un anumit prag al pensiilor se va impune un anumit procent de impozitare a veniturilor, dar această măsură este parte a pachetului de măsuri pentru reforma fiscală, pentru că avem şi un jalon în ceea ce priveşte reforma fiscală. Acest prag urmează să fie discutat în funcţie de simulările pe care le avem la Ministerul de Finanţe, pentru că echitatea priveşte cât ia în mână un magistrat raportat la ceilalţi beneficiari din sistemul public de pensii. (...) A doua variantă este cea pe care experţii Băncii Mondiale au elaborat-o în ceea ce priveşte procentul care se primeşte sub formă de pensie din venit la data pensionării. Acum este 85% din acest venit brut realizat şi stagiul de cotizare luat în calcul este de 5 ani. În acest context discutăm de un procent şi un stagiu de cotizare ajustat, dar şi aici trebuie să definitivăm simulările împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene”, a spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Boloş a menţionat că în cazul în care România nu rezolvă această problemă de echitate a pensiilor speciale, riscă să piardă 231 de milioane de euro din PNRR.

Cezar spunea...

Ce OPTIUNI MAI VREA SI B.M.?
SA FIE LEGE NOUA CA IN NATO ! PUNCT!

M spunea...

Și "contributivitatea" este prevăzută în legea pensiilor militare?
Adică propunerea domniilor voastre poate fi inclusă și trebuie să se aplice tuturor iar o propunere decentă, adică să se aplice contributivitatea numai celor care vor este absolut IMPOSIBIL de adaugat!
Eu nu sunt atât de îndârjit să cred că există O SINGURĂ SOLUȚIE, aia care mă avantajează pe mine, și nici atât de arogant să insist că am dreptul să decid și să vorbesc în numele tuturor militarilor.

Mai vorbim peste un an!

Vasile Anghel spunea...

Degeaba își dă fiecare cu părerea că deciziile sunt la guvern și propunerile la MAPN,MAI,SRI...

fs spunea...

Bună ziua. După ce am citit acest raport al Băncii Mondiale, ajungi la concluzia că datele preluate de această instituție sunt furnizate de Ministerul Muncii, adică de la funcționari publici civili, care nu cunosc sistemul de pensii militare, domeniul militar și privațiunile carierei militare, drept pentru care sunt mai multe aspecte în raport care prezintă doar o parte din specificul acestui domeniu de activitate, având impresia ca se dorește la a îi alinia pe picior de egalitate pe militari cu civili. Cum au spus și alți colegi nu se prezintă nimic despre restrângerea unor drepturi și libertăți ale militarilor, prevăzute în constituție și reglementate prin statute și privațiunile carierei militare, care nu se aplică salariaților civili. Chiar dacă informațiile de bază au fost furnizate de MApN și MAI, textul raportului ne arată că datele inițiale poate au fost trunchiate sau reformulate de Ministerul Muncii, pentru a răspunde comenzii politice a celor din Guvern care sunt “prietenii militarilor “. Raportul prezintă ca în România sistemul de pensii militare beneficiază de o lege specială ceea ce nu a fost întodeauna cazul, și amintește de perioada 2000-2009, când a fost în vigoare Legea nr. 164/2001. Nimic despre istoricul pensiilor militare de stat, care era reglementat separat de pensiile civile și în perioada regimului comunist. Sunt binecunoscute de specialiștii domeniului pensiilor militare, Legea nr. 6/1967 privind pensiile militare de stat și pensia suplimentară, care stabilea pensia de serviciu pentru 25 de ani în serviciu, la 80% din solda lunară pentru venituri de circa 800 lei lunar, până la 60% din solda lunară pentru venituri de peste 2500 lei și pensia minimă era cuprinsă între 680-1500 lei. Pentru fiecare an lucrat în plus se acorda un procent de 0,5% la solda lunară. Mai erau și alte sporuri care se aplicau pentru cei care au lucrat în unitățile militare operative. Ulterior a fost în vigoare Decretul nr. 214/1977 privind pensiile militare de stat care stabilea baza de calcul a pensiei media retribuțiilor tarifare din 5 ani consecutivi de serviciu în cadrele permanente la alegere din ultimii 10 ani de activitate, premergători ieșirii din cadrele active, abrogat de Legea nr. 164/2001. Aceste aspecte lipsesc din raportul Băncii Mondiale. În raport se menționează ca valoarea țintă pentru pensia în sistemul public din România este în jur de 40% din salariul mediu pentru 35 de ani de activitate la bărbați care câștigă salariul mediu și 32 de ani la femei, urmând să fie egalizată vârsta de pensionare la 65 de ani până în anul 2030. În raport sunt prezentate modurile cum sunt calculate pensiile militare în alte țări europene, precum și vârsta de pensionare la militari, similare într-o anumită măsură cu cele din România, dar fiecare țară cu excepțiile ei, aspectul de bază fiind acela ca această categorie de pensionari are condiții de pensionare și baze de calcul diferite față de pensionarii civili, datorită privațiunilor și condițiilor mai grele de muncă din sistemul militar. Raportul menționează că Polonia a introdus alte condiții la pensiile militare care se aplică doar noilor angajați, sper să nu greșesc. În cazul României, se menționează în raport ca la recomandările comisiei europene Ministerul Muncii analizează luarea în calcul a unei ținte de 45% din baza de calcul a pensiei militare sau venitul mediu aplicat la întreaga carieră militară, care oricum este un aspect eronat de calcul a pensiei deoarece majoritatea militarilor au avut venituri în carieră mai mari decât salariul mediu. De ce se implică civilii în sistemul de pensii militare? În România aproape totul este pe invers față de țările civilizate. Responsabilii din SNAOPSN ar trebui să fie foarte atenți la aceste lucruri. Vă urez sănătate tuturor.

RD spunea...

Recomandările sunt vechi de peste 1 an. Și iar presupuneri.. Faptele contează nu bârfele Dr aici.

Cătălin spunea...

@ claudiu marin, nu mai da sperante oamenilor deșarte inainte de alegeri.Totul e facut sa se taie din drepturi nu sa se elimine inechitatile prin actualizarea pensiilor.Romania este condusa din afara prin uneltele specifice (CE, BM, FMI, OMS)

akord spunea...

Cam asta-i "mersul" dictat de BM
"Raportul dintre pensia
militară medie și salariul mediu pe economie
scade în acest scenariu sub 60% după 2029 și
ajungând la 30% până în 2060, cu prestații medii
puțin mai mici spre sfârșitul perioadei."
Gasiti la pagina 4 in :
https://www.luju.ro/static/files/2023/februarie/27/Raportul_BM_-_215_rev3bun.pdf

....acum mai bine de 2 ani

Era si dracovenia in care contabilii civili cu manecute conchid cu superioritate ca : (citez din memorie) salariul si pensia medie militara sa se apropie pana la salariul mediu/pensia medie din civilie(nu mai gasesc textul in original dar asta e cocluzia) deoarece zic aceeasi "inteligenti contabili CIVILI cu manecute de la B.Mondiala" ca:... si conditiile de munca din sistemul militar au devenit foarte apropiate de cele din sistemul public.
Io as conchide: Zau ma? Zii, sa moara ma-ta !!
Apai dreak sa mai mearga in armata in conditiile astea "foarte apropiate" Ha!! 😡😮

John1 spunea...

Cu acest raport statul român a cheltuit foarte mulți bani. A fost o inducere în eroare a pensionarilor militari. S-a făcut un cadou Băncii Mondiale, parțial și cu bani europeni.
În fiecare an presiunea asupra guvernului, referitor la actualizarea pensiilor militare, scade. Cei în vârstă și mai bolnavi se duc, cei bătrâni și mai sănatoși rămân puțini, cei la 60 de ani sunt cât de cât multumiți cu ce primesc, iar cei ieșiți după 2023 sunt foarte mulțumiți, și așa vor fi 10-15 ani de-acum încolo. Așa că politicienii ,,știu ce fac", trag de timp, și așa, uite cum presiunea asupra lor se diminuează cu fiecare zi care trece. Multă sănătate tuturor!

Adrian spunea...

Din păcate cei care administrează blogul nu mai știu ce să facă că să inducă in eroare cititorii.
Acesta este raportul BM din anul 2022 și nu mai este de actualitate.
Cei care vor pensii pe puncte sunt cei pensionați în anii 2000, iar majoritatea au 20 de ani vechime cu tot cu școală militară.
Îi anunț încă o dată ce nu vor trece cu pensia pe puncte de suma de 2400 de lei.

Claudiu Marin spunea...

@Adrian
Esti complet in afara subiectului pe care te hazardezi sa-l abordezi. Toti militarii care erau pensionari acum 10 ani aveau pensia calculata exclusiv contributiv.
Prin revenirea la pensiile militare in anul 2016, cuantumul calculat potrivit L 223/2015 era atat de mic incat 68% dintre pensii au ramas in plata cu cuantumul contributiv mai avantajos. Cei care mai traiesc dintre ei au in plata tot cuantumul contribuiv mai avantajos, indexat pana in prezent.
Pe Legea 360/2023 as avea un cuantum de cca 9000 lei plus 20% spor OMM, pe cand pensia calculata pe algoritmul actualei legi abia trece de 5000 lei. Ma scoate din necaz tot cuantumul contributiv ramas in plata din 2016, indexat.