Un produs Blogger.

duminică, aprilie 27, 2025

Lunga batalie a mai vechilor pensionari militari cu discriminarea la care au fost supusi de institutiile statului prin OUG nr. 59/2017

44 comments


In anul 2017, imediat dupa ce Legea 153/2017 introdusese majorari substantiale ale soldelor de grad si de functie pentru personalul in activitate, etapizat, in perioda 2018-2022, majorare de care beneficiau si pensionarii militari in plata, potrivit art. 60 din abia adoptata Lege 223/2015, institutiile militare au sarit ca arse in presa vremii sa se planga ca  isi epuizeaza bugetele  alocate cu plata salariilor si pensiilor. L-au pacalit pe premierul Tudose sa iasa pe televiziuni sa declare ca este nedrept ca si pensionarii militari sa beneficieze de majorarea soldelor de grad si de functie si sa minta ca in baza de calcul a pensiilor militare ar intra si norma de hrana si banii pentru uniforma. 

La inaintare a fost trimisa ministra muncii, Lia Olguta Vasilescu, care a pregatit celebra ordonanta nr. 59 din 04 august 2017 pentru plafonarea pensiilor de serviciu si militare la 58,5% din baza bruta de calcul, draftul pentru modificarea art. 60 din legea pensiilor militare fiind scris de institutiile militare, fara nicio consultare cu asociatiile si sindicatele rezervistilor. 

In bataie de joc, plafonarea pensiilor militare stabilite in viitor a fost plasata exact in articolul 60 din L 223/2025, special pentru a elimina implicit actualizarea soldelor de grad si de functie. Era posibilitatea ca plafonarea sa fie introdusa in alt articol din Legea nr. 223/2015, de exemplu introducerea unui nou articol 60 ^ 1, fara sa afecteze actualizarea permanenta a pensiilor militare in plata.

S-a crezut ca este o masura limitata in timp, de cativa ani, dar iata ca am ajuns in anul 2025 si pensiile militare in plata la 31 12 2017 au ramas tot neactualizate, timp in care soldele de functie in cuantum compus au crescut de cca 3 ori, iar soldele de grad au crescut de la 300-400 lei la 2100-2800 lei. 

Acum guvernele se plang ca actualizarea soldelor vechilor pensionari la nivelul celor prezente  ar afecta prea mult bugetele institutiilor militare. Cine este de vina ca au lasat sa treaca 8 ani fara ca soldele din baza de calcul a pensiilor militare in plata sa nu fie actualizate? Primii vinovati de discriminare sunt ministrii MApN si MAI, precum si directorii SRI din perioada 2017-2025.

Pensionarii militari au fost lasati sa se bata singuri in instante si la Curtea Constitutionala pentru a reprimi drepturile reglementate de lege, dar blocate neconstitutional printr-o ordonanta de urgenta data pe genunchi, chiar  fara sa se ceara avizul Consiliului Legislativ.

Curtea Constitutionala a ramas neinduplecata si a pronuntat 818 decizii de respingere a exceptiilor ridicate de militari

Situatia extrasa de pe site-ul CCR arata urmatoarele cifre privind batjocura la care au fost supusi pensionarii militari care nu au cerut altceva decat eliminarea inechitatilor la care au fost supusi prin ordonante de urgenta.

Din miile de cauze care au ajuns in contenciosul constitutional, avand ca obiect OUG 59/2017, Art. VII, CCR a respins:

-in anul 2018- 10 dosare

-in anul 2019  - 57 dosare

in anul 2020 -38 dosare

in anul 2021 -147 dosare

in anul 2022 -135 dosare

-in anul 2023 - 303 dosare

-in anul 2024 -   64 dosare

in anul 2025 - 64 dosare respinse, aflate in faza de redactare a deciziilor

Mai sunt mai mult de 1000 de dosare in faza de intocmirea raportului la CCR :

-7 dosare din anul 2021

-6 dosare din anul 2022

-359 dosare din anul 2023-

- > 500 dosare din anul 2024(speranta ca va fi admisa exceptia lipsei avizului Consiliului Legislativ)

-51 de dosare din anul 2025(->aprilie)

-16 dosare au termen de dezbatere pe 29 04 2025

Peste 400 de decizii de respingere a exceptiilor au fost redactate si inaintate la Monitorulm oficial si asteapta randul la publicare.

Daca nu era suficient calvarul prin care au trecut militarii  in instante, pentru eliminarea inechitatilor, a venit si lovitura de traznet  aplicata de Avocatul Poporului si Curtea Constitutionala, actiune specifica razboiului hibrid care a condus la declararea ca neconstitutionala a legii adoptate de Parlament in noiembrie 2024 prin care s-a dorit nimic mai mult decat eliminarea inechitatilor prin reintroducerea in L 223/2015 a textului eliminat abuziv prin OUG  nr. 59/2017. Asa au fost aruncati zeci de mii de rezervisti in bratele extremismului suveranist.

CCR inca nu a publicat motivarea Deciziei nr. 126/11 martie 2025.






44 de comentarii:

Vasile Anghel spunea...

Ori fi instituțiile militare trădătoare ,dar PSD este autorul și continuatorul acestor discriminării și nedreptății aduse rezerviștilor pensionari .

pasec spunea...

la vot o sa avem grija sa fie bine

John1 spunea...

CM, speri ca în ultima săptămână de campanie (adică de milogeală si minciună) să vadă și ,,infailibilul" și adoratul starea reală a pensionarilor militari. În sfârșit, ești în asentimentul nostru. Mulțumim pentru această ,,răbufnire" cu adevărat motivată.

Inginerul spunea...

Despre epuizări de bugete nu se poate vorbi niciodată pentru că guvernul a demonstrat în timp că acolo unde vrea, dă “fără număr”. Admit că efortul bugetar ar fi mai mare dacă s-ar da retroactiv. Din vorbe și sume mincinoase se induce doar ideea, vehiculată de ani de zile, ce pacoste sunt pensionarii militari pentru țară. Un joc care nu știu cui servește, dar miroase al naibi a trădare, cu scop de demoralizare rezervei și a armatei în general, plus să o facă netractivă, să intre numai ciuri-buri, ușor de spulberat în caz de conflict ceva. Când se mai vorbește de câte o nefăcută marca CG sau Simion, cu autori necunoscuți, se strecoară ideea că cine știe, probabil niște pensionari militari nemulțumiți. E, dacă tot suntem ciuca bătăii, măcar să știm de ce. Votăm și noi contra, că atâta putem. Cel puțin eu da.

Jhony spunea...

Cei care și-au bătut joc de noi atâția ani vor să fi taxați la vot.

Claudiu Marin spunea...

@John 1
Ai ramas cu impresia ca pana in prezent blogul nu s-a zbatut pentru eliminarea inechitatilor?
@Jhoni
Rade gneralul Jianu de cei ca d-ta ca sunteti fraieri.Jianu a fost artizanul principal al ordonantelor 57, 59 si 114 impotriva rezervistilor.

John1 spunea...

Am mai trimis un comentariu pe topicul anterior, referitor la judecătorul din Ploiești și nu numai. Ți-aș sugera să-l publici.

QSA? spunea...

De ce nu mi-ați publicat comentariul? Adevărul spus cu argumentele clare și adevărate doare rău domnule adm., nu-i așa?

Randoom spunea...

In sfarsit un articol despre pensile militare,cum ar trebui sa fie toate de pe acest blog. Singurul lucru cu care nu sunt de acord este finalul.Pensionari militari nu sunt aruncati in bratele extremistilor si in bratele celor care pot rezolva problemele pensionarilor militari adica toti cei care nu fac parte din usr/psd/pnl si udmr.

Apostol Mircea spunea...

Un camarad revoltat de pactul M.Ap.N- guvernanți, indiferent de poziționare lor ideologica, promite ca vom reacționa la vot.Corect dar reacția beneficiarilor Legii nr.360/2023 ,privind distemul public de pensii a fost coplesitoate: psd a câștigat alegerile parlamentare ,au intrat în coalitie cu aliații tradiționali și au dat și primul ministru.Daca noi pensionarii militari contam, aveam astăzi pensiile în plata actualizate.Formula de calcul ,pe baza careia sunt stabilite pensiile militare, au creat și creaza discrepante și frustrari.Numai recalculare pensiilor militare in sistem contributiv va rezolva situația camarazilor care au trecut în rezerva ,cu înscrierea dreptului la pensie sub imperiul altor acte normative, anterior anului 2015.

Alkan spunea...

Cu ocazia dezbaterilor în Camera Deputaților a moțiunii simple împotriva Simonei Bucură Oprescu, se va pune în discuție și inechitățile din sistemul pensiilor militare (sursa: Radio România Actualități, știri astăzi ora 06:00)

John1 spunea...

Am depus cereri de repunere pe rol a celor 2 dosare cu suprampozitarea. Au pus termene pe 24 și 25 septembrie 2025. Bine că nu mi-au pus în 2026.

Flik spunea...

Super articol rezolvări niciodată.Ziceau unii ca nu este bine sa criticam CCR,dar iată ca onorabilul javre nu au avut timp sa redacteze și sa publice motivarea termenul fiind depășit.Este evident faptul ca morsele vișinii sunt mana în mana cu politicul.Acum votez și cu mama lui dracu dar cu ăștia nu.

gigi 2 spunea...

Facem ce facem si se pare ca tot la sistemul contributiv vom ajunge. Este cel mai corect,pentru cei pensionati inainte de 2017 avand in vedere cate sporuri sau bagat la cei activi.

valy spunea...

AZI ÎN PARLAMENT după ora 12 Bucura chemată de urgență.....
AUR propune măsuri concrete pentru a repara haosul creat de actuala coaliţie de guvernare: Revenirea la normalitate pentru pensionarii sistemului contributiv de asigurări sociale de stat , prin respectarea legii în litera ei, prin aplicarea corectă a formulei de indexare: rata inflaţiei + 50% din creşterea căştigului salarial mediu brut. Nu e un favor, e o obligaţie;

Corectarea inechităţilor din sistemul pensiilor militare, printr-o lege făcută pentru a dăinui şi nu pentru a fi respinsă la Curtea Constituţională, astfel încât criteriul echităţii şi al echilibrului intern să fie respectat, nu doar invocat în campanii; Normalizarea pensiilor speciale, prin introducerea unui plafon de maximum 5000 de lei pentru partea necontributivă a pensiei şi a unui impozit de 95% pentru partea necontributivă care depăşeşte salariul net al preşedintelui republicii.

Vasile spunea...

Am iesit la pensie in 2017. Zilele trecute in urma unui demers la CMJ in ce priveste vechimea, am primit o noua decizie recalculata. Intrebare: Elementele din noua decizie trebuie sa fie cele de la data iesirii la pensie sau cele valabile azi? Si unde e specificat acest lucru va rog daca e cineva priceput. Multumesc!

Claudiu Marin spunea...

@Vasile
Vechimea poate sa modifice procentul de pensie, nu baza de calcul de la momentul stabilirii pensiei.
Noul procent de pensie, probabil mai mare, se aplica la aceeasi baza de calcul din 2017.
Nu se produce nici o actualizare si nicio recalculare a bazei de calcul in lipsa unei reglementari care sa permita fie actualizarea, fie recalcularea bazei de calcul.

Calinmihaib12 spunea...

gigi 2:
..numai pensionarii care au pensiile STABILITE pe baza legilor salarizării = ..330/2009 și 284/2010 precum și a legilor pensiilor: 165/2011=OUG.1 /2011(=cei care au rămas cu pensiile avantajoase in plată =după recalcularea din 2016 = în baza L.223/2015), L.263/2010 și L.223/2015.. și care au (mai multe) sporuri în baza de calcul.
Pensionarii cu pensii stabilite pe legea salarizării 138/1999 și legea pensiilor 164/2001= nu au sporuri în baza de calcul.., decât ce mult "solda lunară brută"= cu cele 6/7 =elemente salariale: SF, SG, SM, SC-dă, GRADATII și I.DISPOZITIV ..iar medicii au "primit" un "spor pt.responsabilitatea actului medical" = teoretic =10% din Solda de Funcție .dar care pur și simplu=a fost FURAT cu 6,3 % =din cele 10 % legal cuvenite ..din Legea salarizării .. 138/1999..❗

luchy19 spunea...

Nu vor face nicio actualizare. Să ne obișnuim cu idea.
Militarii, polițiștii, anp istii, pompierii, spp, sri, sie, care au trecut în pensie începând cu 01.01.2024 AU PENSIILE MARI,
SGP DE LA 5000 LEI IN SUS , SUBOFIȚERII/AGENȚII DE LA 7500 LEI IN SUS, OFITERII CU PENSII DE LA 10000 LEI IN SUS.
Cei care am ieșit în pensie până în Decembrie 2022 nu primim nicio actualizare, rămânem cu pensile de 2, 3, 4000 lei ca SUBOFIȚERI/ AGENȚI.
Este ghinionul generației.

RăspundețiȘtergere

Dan B. spunea...

Din mărturisirile LOV, în prezenta lui Teodorovici, Fifor și a delegației LADPM, în sediul PSD:

Întrebată fiind despre emiterea proiectului OUG 59/2017, împricinata a avut o discuție cu pe tema reducerii cheltuielilor bugetare cu ministrul Fifor, cel care i-a dat liber la negocieri cu seful DGFC, gl Jianu.
După o scurtă discuție, LOV a acceptat ca draftul în cauză să fie formulat exclusiv la sediul MApN, urmând să fie înaintat ulterior la MMPS, pentru integrare.
La scurt timp, LOV a distribuit proiectul OUG la ministerele de resort și la casele de pensii, incl sectoriale, spre avizare. Cert este că ceea ce i-a „bășit” mintea lui Jianu, la propunerea DGFC și după avizarea sub semnătura lui Fifor, s-a returnat la LOV fără a se modifica o literă sau un semn de punctuație.
„Așadar, formularistica în OUG 59/2017 a aparținut exclusiv DGFC din MApN, fără vreo ingerință din partea mea!”

QSA? spunea...

Apropo de pensii:
Pentru cei care nu au citit comentariul meu din topicul anterior: surprize, surprize?!
- Gl.(rz.) Ciucă Nicolae: pensie netă = 22076 lei;
- Gl.lt.(rz.) Jianu Florin: pensie netă = 29176 lei.
Câtă inechitate!!! 😔🤣😝
Ăștia sunt cei doi generali care ne-au distrus pensiile militare din funcțiile pe care le-au deținut.
-Ciucă: șef al SMG/SMAp, ministru al apărării, prim-ministru al României;
- Jianu: șef al DGFC/MApN.
SĂ LE FIE RUȘINE!!!

Claudiu Marin spunea...

@Dan B si QSA
👏 👏

Prodan Aurelian spunea...

Circula, cu mult timp în urmă o glumă, parabolă sau cum vreți să o luați: Ion era dator lui Gheorghe s sumă de bani. Gheorghe tot îl ruga pe Ion să-i platească datoria. Ion tot îi repeta: mîine. Gheorghe, exasperat îl roagă să-i spună cand va primi banii datorați. Ion i-a zis nu va mai zice mîine doar atunci cînd nu mai vii să-mi zici de datorie, sau nu mai ești viu. Așa si cu noi: guvernanții o tot amînă pînă se îndeplinește una din cele două condiții. În 8 ani au dispărut mai mult de o treime, dar ei speră să dispărem cu totul, pentru nu trebui să actualizeze pensiile ridicole (comparativ cu ale celor pensionați recent) ale celor ieșiți la pensie în ură cu mai bine de 20 -25 de ani. Ca să fim sinceri cu noi, ar trebui să recunoaștem că înconsecvența intelectuală a unora dintre noi a servit mingi la fileu decidenților politici: confuzia între actualizare și mărire. Sunt două masuri care trebuie înțelese foarte bine, deoarece el se aplică în situații diferite. Actualizarea este o acțiune care presupune aducerea la zi a pensiilor care au fost "înghețate" un număr de ani, este o acțiune reparatorie, și nu o mărire a pensiei. Mărirea pensiei se face pe baza altor reglementări.

QSA? spunea...

@luchy19
Dar noi care am ieșit la pensie până în anul 2010 ce să mai zicem?

Rezervistul spunea...

QSA? Peste câțiva ani 8-10 zic eu.....și d nul general Jianu va rămâne în urmă și posibil va muri de oftică când va vedea alți generali proaspeți ieșiți cu 40-50 000 lei pensie. Atunci să vezi supărare mare la gen Mircia Chelaru cu cei 8 000 lei ai săi

fs spunea...

Bună ziua. Pensionarii militari mai în vârstă cunosc foarte bine modul cum a fost apreciată și recunoscută de către statul român profesia de militar (aici intră toate categoriile din SNAOPSN) în trecut, inclusiv în fostul regim comunist până să ajungă la putere o clasă politică care a urmărit în special politica grupului de interese și a învrăjbit românii între ei pentru că așa le-a fost mai ușor să conducă țara. Să ne aducem puțin aminte cum au fost pensiile militare, până a pleca după fenta politicienilor și să renunțăm la drepturile noastre, întrucât nu putem fi egali cu alții care nu au aceleași obligații și privațiuni prevăzute de Constituție (vezi art. 53 referitor la restrângerea unor drepturi și libertăți fundamentale) în sarcina militarilor și reglementate prin statute. Decretul nr. 141/1967 privind pensiile militare de stat si pensia suplimentară avea la bază următoarele principii: 1. Îmbunătățirea raportului dintre pensie și solda lunară. 2. Renunțarea la plafonarea pensiei. 3. Stimularea prin pensie a stabilității cadrelor militare prin acordarea unui spor pentru activitate îndelungată în serviciu militar. 4. Acordarea unor sporuri de timp la vechimea în serviciu în funcție de condițiile de muncă. 5. Instituirea pensiei suplimentare din contribuția personală a cadrelor militare. Dectretul prevedea o pensie de serviciu pentru 25 de ani vechime începând cu 90% din solda lunară pentru venituri de până la 800 de lei și ajungea la 60% din solda lunară pentru venituri peste 2800 lei. Erau prevăzute și cuantumurile minime ale pensiilor între 720-1820 lei, suficiente la puterea de cumpărare de la acea dată. Pentru fiecare an de vechime în serviciu peste cei 25 de ani se acorda 1% din solda lunară iar cei cu grupe de muncă mai primeau sporuri între 0,25-1% din solda lunară. Deci atunci se putea asigura un raport corespunzător între soldele activilor și pensionarii militari, era eliminată plafonarea pensiilor și pentru vechime mare se primea spor la pensie.

gigi 2 spunea...

Calinmihaib 12 Ai dreptate , eu am scris un pic la general, dar eu am vazut cu ochii mei vreo 7 sporuri in plus fata de cei pensionati pe L 164.

BONIFATIE spunea...

Îi aplaud și eu pe D.B. și pe QSA👍👏 și mai adaug că domnul general Chelaru, fost șef de stat major al ARMATEI ROMÂNE, are pensia de 10.542 lei, adică de vreo trei ori mai mică față (palidă) de pensia ascuțitorilor de creioane chimice de pe la "finanțe-bănci ", buni executanți și
ghiocei ai politrucilor care sunt, încă, la putere. 🧐🥶🙈

Claudiu Marin spunea...

Eu ma straduiesc sa demonstrez ca cca 2000 de rezervisti n-au stat cu mana in san si au actionat in justitie, astfel ca in prezent CCR mai are sa dezbata mai bine de 1000 de dosare cu obiect OUG 59/2017 si borduristii o ard cu politica. Nu se lasa mai prejos nici pontistii, uituci ca pestele in acvariu.
He,heee in 2012, Ponta rezolva problema pensiilor militare, dar avea si Parlamentul de partea sa, in frunte cu presedintele Senatului, nimeni altul decat Crin Antonescu, Acum este singur, cuc.
Pana luni mai scriu alt topic doar daca se publica Decizia 126/2025 a CCR.

fs spunea...

Pe urmă am avut Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, care prevedea ca statul garantează dreptul cadrelor militare la pensii și asigurări sociale iar sistemul de pensii militare acoperă riscurile activității militare, precum și pierderile de venituri datorate invalidității, bătrâneții sau decesului. Art. 21 din lege prevedea ca baza de calcul a pensiei militare este solda lunară brută din ultima lună de activitate, care includea și solda de grad corespunzătoare la data trecerii în rezervă. Dacă aveau loc modificări ale soldelor în ultimele 6 luni de activitate, baza de calcul o constituia media soldelor lunare brute. Pensia de serviciu pentru limită de vârstă era de 60% din baza de calcul pentru activitate desfășurată în condiții normale, 62% pentru condiții deosebite și 64% pentru condiții speciale. Cadrele militare cu o vechime mai mare de 30 de ani bărbații, respectiv 25 de ani femeile beneficiau de un spor la pensie de 2% pentru fiecare an lucrat în plus. Și atunci se prevedea ca pensia nu poate fi mai mare decât 100% din baza de calcul de stabilire a pensiei. La art. 48 din legea era prevăzută actualizarea pensiilor militare ori de câte ori se majorează soldele de grad și de funcție ale cadrelor militare în activitate, potrivit gradului avut la data trecerii în rezervă, în raport cu procentul de stabilire a pensiei. În concluzie, rezultă că statul a putut asigura cadrelor militare pensii militare corespunzătoare sacrificiilor și privațiunilor carierei militare, inclusiv actualizarea periodică a pensiilor când se majorau soldele militarilor activi. Pe urmă a venit regimul președintelui turnător, care a subordonat țara grupurilor de interese pe care le reprezenta și a desființat pensiile militare, fiind primul președinte care a contribuit la slăbirea sistemului de apărare a țării. După eliminarea de la putere a partidului președintelui turnător a fost promulgată Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat , care a reinstituit drepturile militarilor.


RD spunea...

https://www.juridice.ro/780223/se-uniformizeaza-regulile-ref-sumele-incasate-necuvenit-din-pensii-militare-si-din-sistemul-public-de-pensii-proiect.html

fs spunea...

Bun și acum cine este vinovat pentru actuala situație a sistemului de pensii militare. În topic se menționează că fostul premier Tudose a fost mințit de structurile financiare din MAPN și MAI, precum că actualizarea pensiilor militare golesc bugetele instituțiilor și nu există suficiente resurse pentru funcționarea acestora. Atunci olguta a primit sarcina să inițieze ordonanța care să înghețe toate pensiile de serviciu, mai puțin ale magistraților, de care nu se puteau atinge spunea ministra la televizor în acea perioadă, existând o decizie a ccr în acest sens. Este adevărat că structurile financiare din MAPN și MAI au elaborat partea din ordonanță care privește pensiile militare, însă totul a pornit, în opinia mea, de la intenția PSD-ului de a identifica fonduri pentru noile legile salarizării unice și a pensiilor publice pe care le-au promis în campania electorală din 2026. Olguta tot spunea militarilor să nu se grăbească să iasă la pensie că vor urma creșteri ale soldelor și va fi mai bine dacă rămân în activitate. Tot la o emisiune la România tv, olguta spunea că dacă se vor actualiza pensiile de serviciu (vorbea de toate), corespunzător creșterilor salariale ale celor în activitate, bugetul ar fi fost grevat cu o sumă suplimentară de circa 18 miliarde lei, cred ca am reținut bine aceste vorbe, și ca este necesar ca Guvernul să înghețe aceste venituri. Bineînțeles că olguta a scos în evidență pensiile militare citez: militarii au pensii de până la 33.000 de lei. Normal ca a mințit, fără să precizeze că aceste pensii le încasează un număr mic de foști magistrați militari. De unde tragi concluzia că prin ordonanță au dorit în primul rând să îi lovească pe militari, prin faptul că în nota de fundamentare publicată în data de 04 august 2017 pe site-ul Guvernului, motivarea înghețării pensiilor de serviciu prezintă în cazul militarilor 7 pensii în cuantum brut cuprinse între 26.480 - 33.393 lei la MAPN, exact ce spunea olguta la televizor, respectiv 7 pensii cuprinse între 19.789 - 22.023 lei la MAI. Pentru celelalte categorii de pensii de serviciu se prezintă pensia medie și pensia maximă la fiecare categorie de beneficiari (funcționari parlamentari, aviatori, funcționarii Curții de Conturi, membrii Corpului diplomatic și alții). La aceste categorii din urmă pensia medie era cuprinsă între 3432 - 10.863 lei, iar pensia maximă era cuprinsă între 12.054 - 39.144 lei. Cuantumurile mari la pensiile de serviciu medii și maxime aparțineau aviatorilor. Pentru militari nu au prezentat intenționat, cred, pensiile medii, care la acea dată erau de circa 3.500 lei în cuantum brut la MAPN, respectiv circa 4.000 lei în cuantum brut la MAI, deoarece nu mai era temeinic justificată înghețarea pensiilor militare și nici cele spuse la televizor despre pensiile foarte mari ale militarilor nu mai puteau fi crezute de opinia publică. De unde putea să facă rost de bani PSD pentru creșterea salariilor bugetarilor și a pensiilor publice, decât din înghețarea altor venituri, ale unor categorii sociale care nu le aduc un număr mare de voturi. Pentru o clasă politică care servește în primul rând grupurile proprii de interese (vezi averile făcute de politicieni și familiile lor și afaceriștii de carton ai României, precum și sărăcirea populației) reprezentăm doar voturi. Restul îl cunoaștem cu toții foarte bine.


VALYCA2010 spunea...

Trebuie făcut ceva cu pensionarii militari!Clasa politică se înfrățite cu liderii sindicali și nu vor sa ajute !

NINO-NINO spunea...

Claudiu Marin!
Vă mulțumesc pentru că ați împărtășit acest topic atât de bine documentat și structurat. Chiar dacă avem puncte de vedere diferite în ceea ce privește scena politică, apreciez sincer dedicarea dumneavoastră în a aduce în atenție astfel de subiecte importante și complexe.
În legătură cu Decizia 126/2025 a CCR, îmi permit să vă întreb, într-un ton mai ușor: aveți cumva vreo „veste secretă” sau semnale că ar putea fi publicată în curând? Aș fi tare curios să aflu mai multe! 😊

TICU spunea...

Rezervistii i-si merita soarta.In loc sa fi iesit 200000 la proteste au fost doar max 4500 de rezervisti in cel mai bun moment al protestelor.Cu 1000 de iameni in strada nu se va rezolva nimic in vecii vecilor.Politicienii ne-au citit ca suntem lasi,comozi si dusmanosi intre noi

QSA? spunea...

@BONIFICATIE
Vă mulțumesc pentru aplauze!
Pentru corectitudine: Gl.(rtr.) Mircia Chelaru are, conform declarației de avere din 10.01.2025, o pensie lunară de 8674 lei.
În orice declarația de avere se trece venitul net (pe anul 2024 a avut 104.088 lei).
Nu-mi luați acest comentariu ca un reproș!!!
A fost, la vremea respectivă, un adevărat șef al armatei române. Păcat că a stat foarte puțin în funcție.

fs spunea...

Îmi cer scuze pentru eroarea materială privind anul 2026, mă refeream în fapt la campania electorală a PSD din 2016, în care au prezentat acel program de guvernare, care conține multe lucruri bune și le-a adus la vremea respectivă majoritatea în Parlament dar fără să știe nimeni despre costurile pe care le vor plăti pensionarii militari pentru îndeplinirea unor obiective din acel program. Anul trecut după declarația în parte mincinoasă a olgutei în emisiunea doamnei Alexandrescu la Realitatea tv, m-am documentat foarte bine din articole publicate în media și din videoclipurile prezentate la televiziuni, care mi-au format opinia clară despre contribuția PSD pentru înghețarea pensiilor militare, desăvârșită prin ministrul muncii, din acea perioadă. Dovadă stau și cei aproape 8 ani scurși de atunci, din care PSD a fost la guvernare cu mici pauze, circa 7 ani, fără a dori să repare răul făcut de acest partid. Și în an electoral, în anul 2024, nu au băgat în seamă cererile militarilor în rezervă și retragere de a li se acorda drepturile pentru sacrificiile și privațiunile din cariera militară, opunându-se încă de la ordonanța prin care s-au actualizat soldele de grad ale activilor, prin reprezentanții PSD de la conducerea MApN, continuând cu lipsa de interes față de proiectul plx nr. 540/2024, vezi avizul negativ al Guvernului și luptele la televizor cu politicienii PNL, inițiatorii proiectului, al cărui scop principal era să aducă voturi pentru Ciucă la prezidențiale, iar când nu au mai avut ce face au atacat legea la Curtea Constituțională, o premieră în istoria instituției Avocatului Poporului, când aceasta a atacat drepturile unor cetățeni români pe care trebuie să îi apere în fata abuzurilor. Aceste aspecte ne fac să ne punem întrebarea: Cine sunt politicienii României care au respectat sacrificiile, privațiunile, onoarea și demnitatea militarilor? Cei care le-au acordat drepturile cuvenite pentru serviciul lor în slujba țării, cum prevede Constituția sau ceilalți despre care am menționat anterior? Adevărul va ieși întotdeauna la lumină.

QSA? spunea...

@fs
Bine punctat! 👍👋🤝

Flik spunea...

Ticu ai punctat foarte bine,și da ai dreptate ne meritam soarta.Auzi javra de Jianu aproape 30.Sa .....cu ei.

fs spunea...

QSA? Vă mulțumesc.

Apostol Mircea spunea...

Analize ,comentarii, date statistice, acuzații la adresa unor foști membri ai executivului care au promovat o lege ,cu titlu, de reparație, după efectele Legii nr.119/2010.Lipsa de solidaritate între cadrele active și cele din rezerva, stimulata și întreținută de catre conducerea MAp.N.este o alta realitate.
Organ central de specialitate ,din cadrul executivului, MAp.N. a purtat și poarta campanii în justiție împotriva cadrelor militare in rezerva și retragere care promovează acțiuni în constatarea dreptului.Opinez ca aveam o șansă să primim si sprijin de la organismele UE.Sa semnam petiții,, in corpore,,pe care sa le adresam executivului,bicefal, guvern- președinție, Parlamentului, CE. prin care noi cadrele în rezerva și retragere, sa solicitam aplicarea Jalonului 215 din PNRR, și in calculul pensiilor militare în plata.Ne pierdem vremea cu întrebări retorice cu privire la conduita guvernului ,MAp.N, ICCJ, CCR , Av.Poporului , entități care ne ignora drepturile și interesele noastre legitime.

Claudiu Marin spunea...

NINO
Nu am date dar ma bazez pe realitatea ca, in dosarele in care s-au admis obiectiuni formulate inainte de promulgare, motivarile au fost date cu celeritate, in termene care nu au depasit 2 luni.

Claudiu Marin spunea...

@fs
SI L 164/2001 a discriminat pensionarii in plata la data de 07 04 2001, cum ar fi esalonarea actualizarilor pana in 2004 sau acordarea sporului pentru conditiile de munca abia dupa anul 2008.
Documentarea d-tale sufera partipriuri pentru aparatul juridico-finantist din MApN.
Ordonanta nr. 59/2017 a fost initiata politic pentru plafonarea pensiilor de serviciu si militare la 58,5% din baza bruta de calcul.
Ideea de a se introduce plafonarea in locul actualizarii prevazute in art. 60 apartine exclusiv cloacei de generali aflati sub obladuirea marelui sef de stat major, erou in teatrele de razboi.
Nu trebuie sa-i mai spun numele.
2 ministri PSD ai aparari au incercat sa repare marsavia din anul 2017 si aceeasi cloaca s-a opus cu sprijinul lui Ciuca si Iohannis. Ma refer la ministrii Les si Dancu.
Dupa ce s-a constituit Guvernul PNL-PSD, Ciolacu nu s-a bagat in domeniile pastorite de Ciuca.
Proiectul Plx 540/2024 a fost o initiativa parlamentara pornita peste capul structurilor de aparare si de aci a aparut si contestatia lui Weber.
Ai uitat cine s-a opus cu cerbicie amendamentelor la legea de aprobare a OUG 26/2024 privind actualizarea soldelor de grad si pentru militarii pensionari?

Claudiu Marin spunea...

Curajosul Pona a declinat invitatia de a participa in aceasta seara, la ora 20,00, la dezbaterea fata in fata cu principalii contracandidati. Cred ca este ocupat cu Trump junior.