Un produs Blogger.

vineri, februarie 07, 2025

Proiect de Ordonanta de Urgenta pentru punerea in aplicare a Deciziei nr. 75/2024 privind sporul de 50% pentru lucrari deosebite si misiuni speciale

32 comments

 





  Dispozitivul   Deciziei nr. 75/2024 a ICCJ privind rezolvarea unei chestiuni de drept

"Majorarea de până la 50%, calculată la solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază a/al personalului militar, poliţiştilor, poliţiştilor de penitenciare şi personalului civil care execută lucrări de excepţie sau misiuni speciale, prevăzută de art. 15 alin. (1) din anexa nr. VI la Legea-cadru nr. 153/2017, nu este inclusă în categoria elementelor sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din solda lunară/salariul brut lunar, astfel încât cuantumul acesteia nu este supus plafonării la nivelul acordat pentru luna decembrie 2018, începând cu 1 ianuarie 2019, în temeiul art. 34 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018, art. I alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 226/2020, art. I alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021, art. I alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 168/2022."

NOTA
Curios, in cazul sporului OMM/SOSP  ICCJ l-a inclus in plafonarea de la art. 60, desi nu este element salarial.













32 de comentarii:

xmax spunea...

Așa va trebui să se întîmple și cu solda de grad/salariul de funcție respectiv cu salariile compensatorii pentru toți cei ieșiți în pensie indiferent de data ieșirii la pensie.

Atunci poate putem vorbi despre elemetre reparatorii privind inechitățile produse în sistemul de pensii militare

VALYCA2010 spunea...

Până la urmă Ciolacu tot vrea el să facă ceva....

NINO-NINO spunea...

Am citit proiectul de Ordonanță de Urgență și aș dori să obțin o clarificare. Acesta se limitează doar la aplicarea sporului de 50% pentru lucrări deosebite și misiuni speciale sau reglementează și alte aspecte legate de recalcularea drepturilor salariale și sporurilor pentru întregul personal din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, conform prevederilor din Legea-cadru nr. 153/2017?

Mhy spunea...

Foarte mișto...deci cine a avut oscar între 01.01.2019 -31.12.2023, mai primește, că a fost "prejudiciat" la calcul. Bașca revizuiesc și pensiile incidente din oficiu...
Chestiunea cu plata diferențelor în 5 ani (tu dacă ai datorii la stat tot în 5 ani le dai???) pare cam neconstituțională...
Cu privire la "NOTA Curios, in cazul sporului OMM/SOSP ICCJ l-a inclus in plafonarea de la art. 60." - ÎCCJ are niște decizii, printre care și prezenta, în care zice că majorările fac parte din solda/salariul de bază, protejate de constituție deci nu pot fi plafonate prin ordonanțe. Sporurile, indemnizațiile, compensațiile etc au alt regim sunt mai la mișto, se pot da/lua/plafona când are chef guvernul.
Din ce vedem, pe la ÎCCJ se mai dă uneori și cu plus pentr SNAOPSN. CECERE ce face, doarme? :))))

Viorel spunea...

VALYCA2010. Credeți că asta este mâna lui Ciolacu ? Asta este lucrarea clocarilor din cadrul DGFC, DGJ, etc. Interesul este al lor, că dacă nu era nu vedeai asemenea OU. Totuși unde este urgența comparative cu OUG nr. 57, 59, 114 ?

Claudiu Marin spunea...

@Nino
Interpretarea se refera numai la art. 15 alin(1) art. 16 si art. 17 din Anexa VI a legii nr. 153/2017.
Atentie, interepretarea ICCJ se refera la plafonarile impuse soldei de functie majorate incepand cu anul 2019 potrivit art. 38 din Legea 153/2017. Sprorul de 50% din solda de functie poate depasi plafoanele stabilite prin Ordonantele si legile care au aplicat majorarile salariale pentru anii 2019-2022.
A nu se confunda cu plafonareaa cuantumului pensiei la nivelul soldelor nete din activitate.

Camaradul spunea...

Salutare tuturor,

Proiectul de OUG are cel putin unele lacune. Sumele de bani datorate se actualizeaza nu DOAR cu rata inflatiei cum scrie in acest proiect ci si cu dobanda legala (dobanda BNR), mai ales ca vorbim de o perioada in care inflatia a cunoscut valori cu 2 cifre si dobanda legala a sarit vertiginos. Acest lucru a fost dezlegat de ICCJ conform Deciziei nr.2061 din 13.10.2015 pronuntata in recurs de Sectia a II-a civila).
Oare atat de tampiti sa fie initiatorii proiectului de OUG incat sa ignore o alta Decizie ICCJ?? Lasand la o parte termenul de 5 ani discutabil care poate fi atacat si el (asa cum s-a intamplat si cu fosta taxa de prima inmatriculare auto pe care voiau sa o returneze tot in rate). Adica omul nu a primit banii de 3-4 ani nici la solda lunara si nici la pensie si ii dai in rate peste inca 5 ani?!....
RATA INFLATIEI se refera la conservarea valorii sumei datorate iar DOBANDA LEGALA penalizatoare priveste lipsa folosintei banilor respectivi, astfel ca nu se poate vorbi de o dubla reparare a prejudiciului.
O seara placuta!

QSA? spunea...

Atenție! Majorarea este DE PÂNĂ la 50%.

Andrei spunea...

https://www.xbt.ro/docs/oug_diferente_drepturi_salariale.pdf

Leo spunea...

E MIMĂ !
exact cum a fost cu plx 540 , încă "o aroganță"

Claudiu Marin spunea...

@Camaradul
Poti sa ne indici alt act legal de restituire in care s-au prevazut si dobanzi penalizatoare?
Dobanzi penalizatoare se acorda doar de catre instante.

Camaradul spunea...

Claudiu,
Nu e suficienta o decizie definitiva si obligatorie ICCJ? Adica vrand sa respecte Decizia ICCJ 75/2024, Guvernul incalca/ignora alta Decizie ICCJ.... Instantele acorda /sunt obligate sa acorde la sumele datorate dobanda legala (penalizatiare) tocmai datorita DECIZIEI OBLIGATORII a Instantei Supreme care a dezlegat aceasta chestiune. Cum am subliniat mai sus, dobanda legala se refera la prejudiciul nerealizat -"Lucrum cessans" (beneficiu pe care l-ai fi putut avea insa ai fost lipsit de folosinta banilor) iar prin indexarea cu rata inflatiei se conserva valoarea prejudiciului suferit -"Damnum emergens" . Nicio instanta nu-ti va respinge solicitarea de actualizare a sumei datorate cu rata inflatiei si dobanda legala, INSA trebuie sa soliciti expres acest lucru in cererea depusa.
Seara frumoasa!

Viorel spunea...

Camaradul. Din 2011 și până în prezent, această lozincă o găsești în toate OUG prin care statul trebuie să returneze bani. Ex.:
Articolul 39(1) Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituțiile și autoritățile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2021, se va realiza astfel:
a) în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 5% din valoarea titlului executoriu;
b) în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 10% din valoarea titlului executoriu;
c) în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 25% din valoarea titlului executoriu;
d) în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 25% din valoarea titlului executoriu;
e) în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 35% din valoarea titlului executoriu.
(2) Procedura de plată eșalonată prevăzută la alin. (1) se aplică și în ceea ce privește plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2021, având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.
(3) În cursul termenului prevăzut la alin. (1), orice procedură de executare silită se suspendă de drept.
(4) Sumele prevăzute la alin. (1), plătite în temeiul prezentei ordonanțe de urgență, se actualizează cu indicele prețurilor de consum comunicat de Institutul Național de Statistică.
(5) La sumele actualizate în condițiile alin. (4) se acordă dobânda legală remuneratorie, calculată de la data la care hotărârea judecătorească a rămas executorie.(6) Prin ordin al ordonatorilor principali de credite va fi stabilită procedura de efectuare a plății titlurilor executorii, cu respectarea termenelor prevăzute la alin. (1).


Claudiu Marin spunea...

@Camaradul
Deciziile pe care le pronunta ICCJ pentru dezlegarea unor chestiuni de drept se adreseaza in primul rand instantelor.

Danny I spunea...

Dacă legea 153 este din 2017 de ce nu se aplică măsurile de la 1 ianuarie 2018 ci doar de la 1 ianuarie 2019?

Claudiu Marin spunea...

@Danny
Plafonarea cresterii soldei de functie in cuantum compus a cadrelor in activitate a inceput odata cu majorarea din 2019. In anii 2019-2022 era prevazut ca soldele de functie sa creasca cu 1/4 din diferenta dintre valoarea din 2022 si valoarea din 2018, dar fara a depasi valorile prevazute pentru anul 2022.

nick spunea...

Va salut! Daca am iesit la pensie in iunie 2019, cu perioada de 6 luni aleasa din 2017,cand am avut 50%, ma impacteaza aceasta ordonanta? Va multumesc!

bilbaoromelo spunea...

si concret ...la ce se refera ordonanta ...la ..,,OSKAR ??

bilbaoromelo spunea...

Claudiu ...vor beneficia de ordonanta acesta toti care s au pensionat in perioada 2019-2023 sau doar cei care au avut sporuri speciale ?

John Doe spunea...

Domnule Claudiu, va salut cu respect si va rog sa-mi dati un raspuns! Daca am iesit la pensie in decembrie 2020, cu perioada de 6 luni aleasa din 2018,cand am avut 3 luni spor, ma incadrez la recalcularea pensiei? Va multumesc anticipat!

raul spunea...

Nu stiu daca aveti toata OUG ,in ea fiind si o anexa cu impactul bugetar!Numai de acolo pt ca e de-o simplitate extrema ,ar putea intelege si Ciolacu ,daca o citeste cu adevarat ,CA SI MILITARII PLATESC IMPOZITE LA BUGETUL DE STAT !Exemplul cel mai simplu e ,pt primul an sunt calculate 47 milioane necesare pt plata ,DAR DIN CARE SE SCAD 16 mil impozite ,rezultand un impact bugetar de 31 mil!Deci pana si o minte habarnista ar trage niste invataminte!Dar pt asta ,trebuie sa stii sa citesti si sa ai diploma de bac si sa nu mai dezinformezi poporul!MILITARII PLATESC IMPOZITE ,DECI CONTRIBUIE!

Claudiu Marin spunea...

@nik
Cred ca da. La actualizarea elementelor salariale din anul 2017 la nivelul anului 2019, cand ati iesit la pensie, vi s-a aplicat limitarea la nivelul lunii decembrie 2018, prevazuta in art. 34 alin(2) din OUG 114/2018.
@John Doe
La fel si la dvs. Actualizarea elementelor salariale la nivelul anului 2020 a fost limitata tot la nivelul
din luna decembrie 2018, potrivit OUG nr.114/2018 .

Florin spunea...

@Admin
Am trecut în rezervă în 2016, in calculul pensiei am și sporul pentru lucrări speciale, rog să-mi spuneți dacă mă impactează acest proiect de lege și care ar fi acțiunile pentru a beneficia de recalculare a veniturilor?
Mulțumesc.

John Doe spunea...

Va multumesc

Claudiu Marin spunea...


@Raul
Diferenta dintre pensia neta rezultata dupa fiscalizarea pensiei brute si pensia in plata stabilita potrivit art. 60 a celor pensionati dupa 15 09 2017 nu ar trebuie sa impacteze bugetul pentru pensii militare deoarece ea se restituie la buget.
Nu ti se retine nimic din cuantumul stabilit potrivit art 60, nu primesti nimic cand se restituie impozitul sau contributiile.
@Florin
Nu! In anul 2016 nu intrase in vigoare Legea nr. 153/2017.

Mhy spunea...

@nick spunea... "Va salut! Daca am iesit la pensie in iunie 2019, cu perioada de 6 luni aleasa din 2017,cand am avut 50%, ma impacteaza aceasta ordonanta? Va multumesc!"
Cred că nu. Majorarea în speță s-a calculat greșit în perioada 01.01.2019-31.12.2023. Dumneavoastră dacă ați avut perioada aleasă ca bază de calcul din 2017 cu elementele salariale corect calculate, logic că și actualizarea este corectă la data ieșirii la pensie.
Se revizuiesc doar pensiile care au în bazele de calcul luni din perioada 01.01.2019-31.12.2023 cu majorarea respectivă care a fost eronat calculată după cum a zis ÎCCJ.

Claudiu Marin spunea...

Mhy
Conteaza anul pensionarii.
Elementele salariale actualizate la nivelul anului 2019, potrivit art. 28 di L 223/2015, au fost supuse limitarii din art. 34 al OUG 114/2018.

Mhy spunea...

@Claudiu Marin - ce cred eu : nu contează anul pensionării, contează ca lunile din baza de calcul care cuprind majorarea să fie cuprinse în perioada 01.01.2019-31.12.2023 când s-a calculat eronat DOAR MAJORAREA (care a fost greșit plafonată), celelalte elemente salariale fiind ok.. Art III din proiect este greșit formulat, ori nu îi duce capul ori sunt perverși cu rezerviștii. Cel puțin art. III(3) e bătaie de joc.
Putem avea un militar pensionat chiar și în 31.01.2025, dar care și-a ales baza de calcul cu majorarea în niște luni calendaristice din perioada 2019-2023 (6 luni din ultimii 5 ani); acesta deși are dreptul deschis în afara perioadei 2019-2023, trebuie supus revizuirii (art. 65(1) L223) deoarece 1 element salarial din baza de calcul a fost eronat calculat.
De altfel ei leagă chestiuni în proiect de Art. 65 din Legea 223/2015, fără să deroge de la aplicarea acesteia. ( 65(2) din Lege - diferențele la revizuire se acordă în termenul general de prescripție......).
Părerea mea...

raul spunea...

Claudiu@12,27
Eu am spus-o inn alt sens ,nu ca ma durea de ciucani!De aia am bagat si majuscule!Dar ,ma rog...!E trecuta deja!

Gascoigne spunea...

Bună ziua! Deranjez cu o întrebare, pe care înțeleg ca mulți pensionari o au. Pentru recalculare va fi avută în vedere data ieșirii la pensie sau cele 6 luni consecutive din ultimii 5 ani, care au fost alese pentru stabilirea cuantumului acesteia? De exemplu, dacă eu am ieșit la pensie în anul 2022, dar cele 6 luni alese sunt august 2017 – ianuarie 2018 ( dintre care majorare 50 % în octombrie – decembrie 2018), mi se aplica prevederile OUG? Mulțumesc.

Claudiu Marin spunea...

@Gascoigne
Conteaza data iesirii la pensie. Chiar daca ati ales cele 6 luni din 2017 ele s-au actualizat potrivit art 28 din L 223/2017 la valorile din 2022. Sporul de 50% s-a aplicat la valoarea soldei de functie actualizata in anul 2022 si a intrat in plafonul prevazut la art. I alin(5) al OUG nr 130/2021.

Gascoigne spunea...

Îmi cer scuze, nu am cunoștințe juridice, de aceea poate nu am reușit sa înțeleg prea bine răspunsul dumneavoastră, pentru care vă mulțumesc. Sa întreb mai simplu, pensia mea creste sau rămâne la același cuantum? Scuze pentru insistență, dar sunt sigur ca și alți camarazi vor putea fi lămuriți. Mulțumesc