...este o lege de inlaturare a inegalitatilor din sistemul pensiilor militare.
Mai sunt cateva zile pana cand CCR se va pronunta asupra celor 4 obiectiuni de necontotutionalitate din legea privind actualizarea pensiilor militare si se continua promovarea acelorasi confuzii de catre entitati politice, de presa dar si din interiorul institutiilor militare, aceleasi care au si convins-o pe doamna Weber sa conteste legea la CCR.
Eliminarea inechitatilor din sistemul pensiilor militare trebuia sa fie unul din obiectivele PNRR care trebuiau realizate prin legea 282/2023. Prin grija institutiilor militare dar si prin dilentantismul juridic care domină structurile asociative ale rezervistilor, legea a contribuit la confirmarea pentru viitor a dispozitiilor de ordonanta de eliminare a actualizarii pensiilor militare, dispozitii care stateau intr-un fir de par ca sa nu fie declarate neconstitutionle. Ceea ce se statuase doar, prin ordonantele 59/2017 si 114/2018, s-a finalizat prin Legea nr. 282/2023. A fost prima oara cand eliminarea actualizarii pensiilor militare a fost reglementata prin lege, nu numi prin ordonante de urgenta.
Actualizarea soldelor de grad si de functie ar fi o masura de majorare daca ea s-ar produce de fiecare data cand se majoreaza soldele de grad si de functie ale personalului militar in activitate. Dar, dupa 7-8 ani de neaplicare, actualizarea nu mai este o masura de majorare ci o masura sociala de inlaturare a inegalitatilor instituite legal intre generatiile de pensionari militari.
Cei care gestioneaza pensiile militare privesc gresit, de cativa ani, actualizarea, ca pe o masura discriminatorie pentru cei care s-au pensionat in ultimul timp, avand pretentia ca si acestora sa li se majoreze pensiile cu aceleasi sume. Acesta a fost motivul pentru care in anul 2020 a fost boicotat _Plx 199/2020, acelasi este motivul pentru care au facut dermersuri pe lânga Avocatul Poporului sa conteste la CCR legea actualizarii adoptate de Parlament. Din acelasi motiv tot sunt lansate proiecte de ordonanta care inlocuiesc actualizarea cu indexari generale ale tuturor pensiilor militare, doar, doar sa nu fie discriminati cei care in ultimii ani au iesit cu pensii militare foarte mari. Se fac eforturi ca si Guvernul sa fie convins sa adopte o asemenea ordonanta de urgenta.
Actualizarea pensiilor militare, asa cum a fost pana in 15 09 2017 si cum este reglementata in Legea actualizarii, contestata la CCR, nu este nici o recalculare a pensiilor militare, cum gresit o socotesc necunoscatorii legii pensiilor militare, pentru ca nu vizeaza decat solda de grad si solda de functie din compunere bazei de calcul si nu vizeaza nici procentul de calcul, cu plafonarile din articolele 30 si 60 din legea pensiilor militare. Confuzia este vizibila la cateva asociatii de rezervisti care au propus modificari ale Plx 540/2024.
Asadar, legea actualizarii pensiilor militare este o lege de protectie sociala, pentru inlaturarea inegalitatilor din sistem, si nu poate fi incadrata ca o operatiune care incalca jaloanele PNRR, cum gresit considera cei din Ministerul de Finante si o parte din factorii de decizie care administreaza pensiile din institutiile militare.