Un produs Blogger.

luni, februarie 24, 2025

ICCJ a stabilit astazi ca, potrivit art. 109 alin (1) al l 223/2015, se pot adauga stagiile civile ulterioare pensionarii la vechimea in serviciu ca militar

35 comments

Din nou se pune stavila extragerii stagiilor civile sechestrate in  deciziile de recalculare din anul 2016.

Cei care au pe rol cauze privind extragerea stagiilor civile ulterioare pensionarii din decizia de recalculare emisa de casele de pensii sectoriale in anul 2016 pot adauga un nou capat de cerere prin care solicita sesizarea CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a art. 109 alin(1) in forma in care a fost interpretat de ICCJ prin decizia nr. 45/2025  din 24 02 2025, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. 

Sa vedem si MOTIVAREA deciziei in MO!


35 de comentarii:

LiviuG spunea...

Iar au avut astia de la CPS dreptate!

Bzr spunea...

Cand nedreptatea se vede cu ochiul liber din avion si niste scelerati fac pe nebunii si te plimba de colo-colo cu anii,sa le ramana lor banii!numai bine maine!

VALYCA2010 spunea...

Foarte bine!mult succes!

Ceparu spunea...

SAOPSN este in lupta cu Coaliția.
Coaliția preferă să ne aiba rivali.
Citesc ca rezervisti au început să predea la CMZ livreze militare în semn de protest.
Ponta promite ca va soluționa doleanțele pensionarilor militari.Si Georgescu a facut asemenea promisiuni.In turul doi luptă se va da între Georgescu si Ponta.
Cei care acum sunteti mulțumiți de nivelul pensiilorAtentie!Băieți in 4-5 ani cu această guvernare veti ajunge in situatia noastra ,cei ce suntem pensionati înainte de 2010.

Teo Braileanul spunea...

Ceparu sunt curios de ce zici așa?Justifica dacă ești amabil!

Gabriel spunea...

Cumva , implica si o adaugare a stagiilor de cotizare , inainte de varsta de 65 ani? (stagii de cotizare neincluse acum, din cauza lentoriii CSP-urilor de a elibera respectivele adeverinte, anterior 2016)

yar 99 soim spunea...

Vești “excelente” din Germania: noul cancelar, avocatul miliardar Merz, este fostul manager pe Europa al giga-fondului BlackRock.
Reamintesc că, înainte de a intra în politică, Macron a fost un șefuleț european în banca Rothschild.
Notă informativă : BlackRock este unul dintre cele trei giga-fonduri care dețin tot - presă, pharma, IT, bănci, militar; care impun tot, care derulează tot programul WEF de “great reset”; care deține cam o treime din terenurile agrare și din laboratoarele bio-chimice și genetice din Ucraina; care deține peste 350 de mii de apartamente în Germania, unde face legea și chiriile enorme care au falimentat gospodăriile individuale…)

Paul Puiu spunea...

Astazi, la Iași, zeci de pensionari militari și rezerviști au depus livretul militar și au renunțat la ordinul de mobilizare în caz de război deoarece pensiile nu au fost indexate, și nici soldele.

Deși le-au fost promise creșteri în special la pensie, militarii spun că s-au săturat de promisiuni și bani luați necuvenit de către politicieni.
la Iași, zeci de pensionari militari și rezerviști au depus livretul militar și au renunțat la ordinul de mobilizare în caz de război deoarece pensiile nu au fost indexate, și nici soldele.
https://newsweek.ro/social/pensie-militare-nu-mai-cresc-rezervistii-vor-refuza-sa-apere-tara-in-caz-de-razboi-plecam

Cătălin spunea...

PENSIONARII MILITARI PENSIONATI PANA IN ANUL 2018 AU AJINS SA AIBE PENSIA MAI MICA DECAT CFR-ISTII, MINERII SAU MAJORITATEA PENSIONARILOR CIVILI CU CONDITII SPECIALE. SI EU VOI PREDA CURAND LEGITIMATIA MILITARA LA CMJ, IN SEMN DE PROTEST FATA DE POLITICA GUVERNULUI FATA DE REZERVISTI (PENSIONARII MILITARI)

yar 99 soim spunea...

Eu va tot spun ca globalistii din Romania nu ne au la suflet pe timp de pace si cine mai asteapta dreptate ori legalitate de la ei se insala amarnic si isi merita soarta.
vizavi de tema de astazi eu nu am avut nici o asteptare pozitiva de la justitia sorosist-globalista care este cumparata si total aservita sistemului care inca doarme care inca nu a realizat ca vremea lor a trecut si norodul nu ii mai suporta pe acesti burghezi neomarxisti. Statul romanesc este in metastaza profunda, este in totala disolutie si este ignorat pe plan international atat de UE cat si de SUA. lupta se va da intre CG si Ponta.

Rezervistul spunea...

Cum d le admin... Să înțeleg că eu...care am ieșit la pensie in mai 2017... și apoi am lucrat in continuare in privat ... să zicem 6 ani de zile... pot să duc acum contribuțiile ce le am acasă...la CPS ... să-mi mai adauge această vechime la emiterea unei noi decizii de pensie... și corespunzator o mărire modică a cuantumul actual ? .. așa cum a fost până în 2016...? Ce mă sfătuiți..? Sau să le țin în continuare acasă ( contribuțiile) și să le duc la casa de pensii civile când îndeplineasc 65 de ani... poate pensia civilă va fi mai avantajoasă decât mizilicul cel voi obține de la CPS ? Mulțumesc anticipat

victor spunea...

ICCJ a stabilit astazi ca, potrivit art. 109 alin (1) al l 223/2015, se pot adauga stagiile civile ulterioare pensionarii la vechimea in serviciu ca militar .,,Se pot adauga "- am dat in judecata CSP pentru a scoate din pensia militara, ani lucrati in viata civila dupa trecerea in rezerva. Sa inteleg ca nu mai trebuie sa merg la proces, nu am ce castiga.

sw_worker spunea...

15 ani vechime in sistemul contributiv anulati de art.109 din legea 223/2015, vechimea militara 45ani. vechimea cumulata 60ani. Altii ar primi puncte de stabilitate, pensionarul militar roman nu este cetatean al acestei tari i se anuleaza contributivitatea in sistemul public. Hotarire justa si lege dreapta ?????. Mai mult decat cinism si bataie de joc.

Apostol Mircea spunea...

Hotararea prealabila a ICCJ , completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept ,existenta in cuprinsul art.109. Alin(1) din Legea nr.223/2015, la sesizarea Curtii de Apel Timișoara , este o hotărâre influențată politic.Sunt soluții favorabile separării stagiilor de cotizare contributiva ,realizate după înscrierea dreptului la pensie militare pronunțate de mai multe Tribunale din tara, motivate în drept ,și înfrânte de Hotărârea 45/24.02.2025 a ICCJ.Sesizarea cu excepția de neconstituționalitate a art.109 alin(1), cum ați menționat dumneavoastră domnule Claudiu Marin ce șanse ar avea sa primească o decizie favorabila din partea CCR,?

Petrut spunea...

Cei pensionati inainte de 2010 inca mai erau/sant apti de munca ,unii au muncit ca si mine in conditii deosebit de grele si de neimaaginat si desi practic nu ma intereseaza actualizarea pensiei totusi insist pe aplicarea Legii caci Statul nu trebie lasat sa sa nu-si indeplineasca obligatiiile . In caz de "Doanme Pazeste " noi vom fi extrem de utili tarii !

Petrut spunea...

Continui:Iti apare unul cu o macheta in mana si altul cu un AKM47 si te intreaba ce alegi ? Cam asa este in razboi ! Este nevoie de oameni motivati ,de oameni ce stiu pentru ce lupta !

Claudiu Marin spunea...

Precizare pentru cei pensionati dupa 31 12 2015.
Ei nu au facut obiectul recalcularii potrivit art. 109 din Legea 223/2015 si nu le este aplicabila aceasta decizie a ICCJ.
Decizia de astazi este un important instrument in mana CPS-urilor pentru a declara apel impotriva sentintelor date de tribunale pentru obligarea Caselor sa rervizuiasca deciziile de recalculare din 2016 prin extragerea stagiilor civile ulterioare pensionarii capturate in acele decizii si deschiderea. unui nou drept la casele teritoriale.
Va reamintesc ca se pot ridica exceptii de neconstitutionalitate in orcare faza de desfasurare a procesului.
Pe blog aveti multe indrumari de atac privind aplicarea art. 109 din 223/2015 si a Ordinului de aplicare a recalcularii - M25/2016 art. 3 la eticheta Recalcularea pentru stagiile ulterioare.

Rezervistul spunea...

Am înțeles explicația dv... și m-am desumflat...În cazul meu aștept 65 ani și voi avea parte și de o pensie civilă micuță...dar pe puncte...

Mario spunea...

Trump către Macron : "Salutări frumoasei tale soții!"....i-a dat la temelie !

Apostol Mircea spunea...

Domnule Claudiu Marin, nu am cunostiinta ,dar poate unii camarazi au obținut o hotărâre favorabila , din partea Tribunalelor unde au formulat ,cererea pentru separarea stagiilor, iar CPS ori nu au atacat hotararea fondului, cu Apel, sau au atacat în Apel, hotararea instantei de fond dar a fost menținută soluția fondului.Atunci ar fi camarazi ,care având hotărâri definitive, au beneficiat de revizuirea deciziei de pensie militara, cu menținerea numai a vechimii în serviciu, iar perioada de stagiu contributiv a fost valorificata în sistemul public,înainte de a fi publicata în MOf a OUG nr.62/2024. care prevede sesizarea ICCJ ,în cazul identificării unei chestiuni de drept, în litigii privind dreptul de pensie, salarii sau litigii de vechime in munca.In aceasta situație
Hotararea prealabila a ICCJ ,nu se mai poate aplica.CCR a pronunțat mai multe decizii cu privire la ridicarea excepțiilor de necostitutionalitate ,fata de mai multe articole din Legea nr.223/2015, statuind ca articolele sunt constitutionale, respingând excepțiile de neconstituționalitate.Dumneavoastra credeți ca în cazul art.109, alin1. din Legea nr.223/2015, ar da o alta decizie?

Margarit Fernand spunea...

@Cătălin - Știu situație concretă unde fostul comandant de regiment ( acum în vârstă de 76 de ani) are pensia cu 700 de lei mai mică decât cizmarul regimentului angajat chiar de el.

nemocapt spunea...

Cu riscul de a fi blamat aici, pe blog, ca sunt basist, sau adeptul lui Boc eu spun asa:
Singurul guvern de pana acum care a calculat, cat de cat, corect cuantumul pensiei miltare a fost guvernul Boc. A luat in calcul toate veniturile obtinute in intreaga cariera, din prima, pana in ultima luna de serviciu mliltar. Daca imi aduc bine aminte din acest interval larg de timp iti puteai alege cele 6 luni consecutive ce consituiau baza de calcul, sper sa nu gresesc, iar daca o fac imi cer iertare. Dupa recalculare, pensia mea s-a majorat substantial (sunt pensionat din anul 2000). Ce s-a intamplat apoi. S-a protapit in anul 2017, daca nu ma insel, un guvern in care ministreasa a muncii a fost o inteligenta a neamului romanesc pe nume l.o.v. (nu pot scrie cu majuscule, n-am cum) care printr-un numar de prestidigitatie mi-a oferit o recalculare din care rezulta un cuantum al pensiei redus cu 50%. Este adevarat ca asta s-a intamplat doar pe hartie intrucat am beneficiat de avantajul creat de lege, anume acela ca suma in plata sa fie cea favorabila. Au trecut opt ani de atunci si nu s-a schimbat nimic. Ma gandesc ca poate veni un guvern si mai nastrusnic decat cel din 2017 (de exemplu daca onorabilul Kremlin Georgescu ar castiga presedintia Romaniei si ar numi-o prim-ministru pe fatuca aceea, Gavrila, parca asa o cheama) si acestia ar spune clar si raspicat ca mi se cuvin banii rezultati dupa recalculare, adica suma injumatatita. Se poate orice in tarisoara noastra draga. De aceea mi-am cumparat o proprietate la tara unde de bine, de rau, pot sa sap pamantul si sa cultiv un cartof, o ceapa, o rosie astfel supravietuind daca onor guverantii imi vor lua din banuti sau mai rau de atat, daca nu mi-i vor da nici pe aia, caci pot ajunge in incapacitate de plata in orice clipa. Zic prostii?

Cătălin spunea...

ROMÂNIA SABOTATĂ DIN INTERIOR: https://youtu.be/j0g6kL7rZ7A?si=jB2_LL9v33v-HsOs

Mhy spunea...

"Cei care au pe rol cauze privind extragerea stagiilor civile ulterioare pensionarii din decizia de recalculare emisa de casele de pensii sectoriale in anul 2016 pot adauga un nou capat de cerere prin care solicita sesizarea CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a art. 109 alin(1) in forma in care a fost interpretat de ICCJ prin decizia nr. 45/2025 din 24 02 2025, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. " - pe buneeee??? Iar trimiteți ca pe oi vreo 1000 să facă din nou coadă la CCR ca să se enerveze ăia? Cum excepțiile de neconstituționalitate se cer a fi motivate în cerere, aveți și ceva " strong " pe tema asta încât să-i smulgă lacrimi domnului Enache? Sau ca la OUG 59 ....

Ceparu spunea...

Dece cei ce au pensii mulțumitoare astăzi maine vor ajunge in situatia celor pensionati înainte de 2010?
Simplu. Inflatie mai mica sau mai mare va fi in fiecare an.Coeficientul de inflatie se va adauga in fiecare an la coeficientul de inflatie la anul precedent.Deci coeficientul de inflatie creste in progresie geometrică.Si preturile cresc tot in progresie geometrică.
Deci pensia mare astăzi va deveni mica maine.
E in cultura statului român sa nu indexeze cu coeficientul de inflatie.







VIO spunea...

@Claudiu
Am trecut in rezerva in 1998 cu OG 7/98 si in 2016 am avut recalculata pensia la limita de varsta respectiv ultimile 6 luni inainte de a trece in rezerva. La acest calcul nu au aparut stagiile de contributie deoarece am lucrat din 1998 pana in noiembrie 2024 si am primit recent decizia de pensie civila dar calculata pentru 8 ani de munca (2016 -2024 ) . Se mai poate face ceva in prezent ? Va multumesc anticipat !

Calinmihaib12 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Calinmihaib12 spunea...

Rezervistul (22:21'/24.02.2025)
..dacă la recalcularea din 2016 =..vi.."s-a prins" și o perioadă de..activitate în.."civilie".., acea perioadă a avut drept.."efect" majorarea: = "%" DE CALCUL..= până la maximum posibil de "85 %" (=art.30) din L.223/2015.., astfel că aveți cuantumul pensiei militare în plată = "mai mare" decât vi s-ar fi cuvenit din vechimea efectivă de ..militar..!;
..dacă așteptați..să ajungeți la vârsta standard de "pensionare civilă" veți mai lua "bucățică aia de..
pensie civilă (eventual completată = teoretic =cu vechimea civilă cuprinsă în.."vechimea cumulată" care a devenit/ "a fost transpusă" în: ..=.."%"DE CALCUL din BAZA DE CALCUL a pensuei militare plătite.., acea parte de vechime civilă = din pensia militară = după EXTRAGEREA" ei din "vechimea cumulată".. realizată, va avea drept efect.."micșorarea" cuantumului pensiei militare recalculate și plătită = din cauza reducerii "vechimii cumulate" = luate inițial în calcul, la recalcularea din 2016, iar acea "vechime civilă"..=.."extrasă" va folosi (teoretic) la calculul pensiei.."pe puncte
.contributive"..civile..și.."majorarea".ei= cu acele câteva "puncte anuale"..=.. extrase și adăugate la
restul punctelor anuale.."civile"..realizate = la care vă referiți în comentariu..!

..deci înainte de orice.."mișcare".., trebuie făcut un calcul atent și corect..și.."cântărit" = efectul ..eventualei.."mișcări".., adică: ce.."se câștigă..și ce..se pierde..".. prin.."mișcarea"..preconizată..= dar ne-evaluată..atent..!

Margarit Fernand spunea...

@nemocapt Legea 263/2010 după care calcula ”gașca lui boc” pensiile militare nu avea nici o treabă cu 6 luni. E drept că unora le-a crescut pensiile prin calculul pe ”asa-zisa contributivitate”, dar pe unii i-ar duce la sapă de lemn dacă s-ar aplica acum și mă refer la cei care au ieșit cu ordonanța și au 20-25 de ani vechime totală pentru că mulți nu ajung nici la 50 de puncte ceea ce înseamnă MAXIM 4050 de lei ( plus OMM , cine îl are și dacă se mai aplică), să nu mai spunem că în multe situații nu s-au găsit veniturile și s-a luat în calcul salariul minim și asta înseamnă și mai puține puncte, așa că nu e de dorit la momentul ăsta aplicarea Legii 360/2023, ci a legii aflate la CCR!

Calinmihaib12 spunea...

Teo Brăileanu (17:45'/24.02.2025)
.. @ceparu "spune" că "acei"..=.."pensionarii militari"..SUNT .."pe calea devenirii.."..="ASISTAȚI..SOCIALI.. ai unui.. STAT = IRESPONSABIL..HOȚ ‼️.., NESIMȚIT..și încă multe.."altele"..❗

{..de ex. ": eu: (colonel =grad, lt.colonel = funcție) = medic militar , cu 32 de ani vechime efectivă și 42 de ani vechime cumulată.., în 31.12.2015 aveam = PENSIA BRUTĂ = "3.457 lei"= mai mare decât SLMB/Ec. și mai mare decât pensia mamei mele = profesoară, care avea PENSIA BRUTĂ ((de civilă) = "1.507 lei" ;
..în:2023 eu aveam pensia BRUTĂ = "5.567 lei".., iar mama avea : "3.239 lei" (adică.. "ecartul" dintre pensiile noastre se .."micșora.. și dacă nu.."pleca la stele" (ENERGETIC..cel puțin..!) = în 2023".., în 2024 = "ar fi depășit" ..vreo.."4.180 de lei", în timp ce eu am.. ajuns la..= "6.335 lei" = ..pensie BRUTĂ..! dar.."SLMB/Ec" în 2024 era = peste.."7.000 lei" (=7.567 lei..!),..
..adică: altfel spus:..= .. "PENSIILE MILITARE" = cel puțin cele.."mai vechi"..= dinainte de data de.. "31.12.2015", chiar.."indexate" ..= SCAD = în raport cu = SLMB/Ec.,.. devenind "SUBUNITARE" = după anii..2017..2018..‼️

Calinmihaib12 spunea...

🔅 PS: ..ERATĂ : la comentariul meu de la ="12:05'/25.02.2025".. redactat greșit ..pt. care îmi
cer iertare..!
..în comentariul meu de mai sus textul..CORECT..=se va citi astfel:
" @ ceparu "spune" că pensionarii militari = "mai vechi".., adică..cei.."dinainte" de..2010.., SUNT..= "..pe calea devenirii..=.." ASISTAȚI SOCIALI.." ai unui ..= ..STAT :..IRESPONSABIL.., ..=HOȚ..‼️, ..NESIMȚIT.., și încă multe.."altele"..❗"

xmax spunea...

....nimeni nimk???....nici un TITLU cu ce zice CîCî-riștii????...pentru situația jalnică produsă de AVc....hmmmm

Poate știe cineva ceva!!!......așa cum e melodia ”mă iubește femeile și e moarte dupe mine....”

Leo spunea...

@VIO
Mergi cu actele relevante la un avocat și plătești o consultație juridică de 1 oră.
Având în vedere și noua Deciazie a ÎCCJ va aprecia el dacă există vreo portiță juridică.
Altfel , pierzi timpul și nu ești sigur de nimic.

VIO spunea...

@LEO,
Dar daca exista portita juridica iar prin recalculare pensiei militare pierd o suma echivalenta cu marirea la pensia civila ma aleg doar cu plata avocatului si taxe de judecata !!!

Adrian spunea...

Așa și?
In Romania nu poți beneficia decât de o pensie. Valabil pentru toată pulimea. Poți opta pentru pensie militara, stabilită în condițiile L223 sau poți opta la pensie pe contributivitate L360.
Pensia militară se stabilește ca o medie a soldelor brute din 6 luni consecutive la alegere din ultimii cinci ani de activitate.
Meritul militar se acordă pentru anii lucrați ca militar efectiv.
Dacă ești pe legea 360, renunți la pensia militară și vezi ce iese. Numai tre' să fii foarte atent, ca sa nu ți-o iei.