Un produs Blogger.

luni, ianuarie 13, 2025

Problema stagiilor ulterioare pensionarii cadrelor militare va fi solutionata de ICCJ pe data de 24 02 2025

34 comments

 Dezlegarea problemei de drept va fi judecata de ICCJ la sesizarea CA Timisoara, curte care, judecand in apel, are un punct de vedere diferit de cel solutionat de Tribunalul Arad si al mai multor tribunale care au judecat asemenea cereri.

Apelurile formulate de Casele Sectoriale care au pierdut in primaa instanta au fost suspendate pana cand ICCJ  va da o solutie in dosarul de mai jos.

A se citi articolele de la eticheta "Recalculare pentru stagiile ulterioare"



34 de comentarii:

Margarit Fernand spunea...

E normal! Introducerea stagiului de cotizare ulterior pensionării a fost abuziv. Odată ce acest stagiu este contributiv și se poate valorifica la împlinirea vârstei de 65 de ani într-o altă decizie de pensionare , atunci el trebuie lăsat în afară, sau cel puțin să fie la latitudinea pensionarului!

Leone spunea...

Mulțumesc administratorului ca a pus în dezbatere stagiului lucrat în sistemul public ,ulterior pensionarii din sistemul militar.
Cine a trecut la pensie în sistemul public la împlinirea vârstei standard ,poate ne înrăutățește ceva solutii ptr a avea câștig de cauza ptr extragerea acelor ani trecuți fără valoare la pensia militară
Mulțumesc!

Claudiu Marin spunea...

@Leone
Daca deschizi linkul din topic gasesti inca 24 de articole pe blog despre acelasi subiect, intre care cateva sentinre ale tribunalelor care in anul 2024 au admis extragerea stagiilor ulterioare din deciƶiile recalculare din anul 2016.

mega2005 spunea...

Pe Boc si pe Basescu sa-i puna sa dezlege chestiunea!!!
Ei, prin marii finantisti din ministere cu gulerele scrobite, au aruncat la gunoi sistemul militar de pensii si au mermelit "vechimea in serviciu" cu "stagiul de cotizare" de s-a ajuns astazi sa umblam cu tsukalul de la casele sectoriale la CNPP si instante pentru valorificarea perioadei lucrate dupa iesirea din sistemul militar.
Imi aduc aminte ca in Legea 263 sau in normele de aplicare era o prevedere potrivit careia, la sfarsitul fiecarui an calendaristic puteai sa-ti recalculezi pensia dupa ce aduceai dovada ca ai lucrat prezentand stagiul de cotizare realizat la casa sectoriala, recalcularea facandu-se la cererea beneficiarului si nu din oficiu.
Personal, am facut o asemenea cerere la casa sectoriala si am primit o recalculare la vremea respectiva, pe legea 263, pentru un singur an sau un an si jumatate lucrati dupa trecerea in rezerva....nu-mi mai amintesc cu exactitate.
Ulterior, la aparitia noii legi a pensiilor militare de stat, printr-o interpretare idioata a celor de la casa sectoriala MApN, nu mi-au primit stagiul de cotizare realizat dupa data trecerii mele in rezerva si pana la data intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor militare de stat pe motiv ca depasisem termenul de depunere a acetor acte, respectiv, data de 31.12. 2015!!???
Asa au interpretat imbecilii de la MApN legea, uitand sau nestiind ca dovada pentru un an intreg cu stagiul de cotizare o poti face numai dupa depunerea de catre angajator dupa data de 25 ianuarie din anul urmator a situatiilor financiare care sa cuprinda si ultima luna din anul precedent....iar in plus, legea prevedea ca limita temporala stagiul de cotizare realizat pana la acea data si nu data limita de depunere a unor acte doveditoare. Niste idioti..... dar "utili"...
In schimb, in decizia de recalculare figurez cu stagiul de cotizare, incomplet, realizat in afara sistemului militar si credeam ca la implinirea varstei standard de pensionare de 65 de ani voi putea sa cer la CNPP bucatica de "drept" lucrata....se pare ca nu-i asa.
In fine, ideea e ca mi-am valorificat partial stagiul de cotizare realizat dupa trecerea in rezerva pe Legea 263 iar dupa recalcularea din 2016 nu am stiinta ca acea "bucatica" valorificata anterior ar mai putea cumva "subzista" in cuantumul recalculat pe Legea 223, intrucat nu am gasit vreo rubrica din acel tabel cu baza de calcul unde sa se faca vreo referire expresa la asta. Bine, nu a fost o suma mare dar presupun ca momentul transformarii pensiilor militare de stat in pensii din sistemul public a prins pe multi cu stagii de cotizare mai consistente de 10, poate 15 ani....
Pasatul asta, cu uite vechimea, nu e vechimea...ba nu, e "stagiu de cotizare" du-te la "civili"...civilii, ba' du-te la ai tai...etc. mi se pare un furt calificat, de-a dreptul.
Bai nene, daca a lucrat omul si a cotizat la tine in sistem de ce nu-i acorzi drepturile ??? Cred ca legea-i facuta cam aiurea pe zona asta...si cu titulaturile astea care se incaleca pe la colturi vechimea in munca, stagiu de cotizare, vechimea in serviciu, vechimea efectiva, vechimea totala,...etc....si la final, dupa atatea "vechimi" realizate, constati ca nu-ti folosesc la nimic!!! Esti plimbat de colo-colo....fara realizarea dreptului pentru care ai avut activitate, ai muncit.
Si actiunea petentului pare incredibila....scoteti-mi "vechimea" ca civil si lasati-o numai pe aia de militar!???....

Arfy spunea...

Legea este foarte clară! Ai adăugat anii ulterior pensiei la contribuția pensiei militare și ai beneficiat financiar de acest drept! N-ai cum să-l extragi pentru a avea un alt drept!
Cei care nu au adăugat anii munciți după ieșirea la pensie vor beneficia de dreptul pensiei civile!
De la 20-100 de lei sau mai mult! Nici nu contează.
Este aproape imposibil să extragi ceva din dosarul ieșirii la pensie!
Asa cum eu nu beneficiez de cei 35 de ani de grupă operativă, așa nu vor beneficia cei care la data punerii dosarului si-au adăugat toată vechimea.
Sper să mă înșel!

Ceparu spunea...

Am fosti colaboratori care de voie si nevoie au muncit legal după disponibilizare 10-15 ani in sectorul privat sperând că după vârsta de 65 ani sa primească pensia reintregita .Nu au fost tantalai ca au contribuit la fondul de pensii?Daca optează pentru pensie militara pierde contributia la sistemul public de pensii.Daca optează pentru pensie in sistemul public pierde pensia militara.
Ce fel de dreptate este asta?

yar 99 soim spunea...

@mega2005
tot ce ai lucrat in sectorul civil pana la intrarea in vigoare a legii 223 si pentru care ai depus anual in ianuarie adeverinte de venituri pentru anul anterior au intrat ca vechime cumulata pe decizia de trecere din sistemul public(legea 263) in sistemul militar(legea 223) fara a fi valorificate si pecuniar. si mie mi se pare un furt intrucat pentru stagiile realizate in civil am platit contributia pentru asigurari sociale(pentru pensie) fara a beneficia de ele. sunt si o categorie de rezervisti care au benefiat pecuniar de stagiile respective si anume cei la care in momentul trecerii pe legea 223 cuantumul rezultat a fost mai mic decat cel avut in plata dar conform legii au ramas in plata cu cuantumul mai avantajos adica cel avut pana in acel moment. la implinirea varstei de 65 ani poti valorifica doar stagiile realizate dupa intrarea in vigoare a legii 223 adica cu data de 01.01.2016. Eu am realizat un stagiu civil de aprox. 9 ani si la trecerea pe L. 223 cuantumul reiesit a fost putin mai mare decat cel avut si in acest caz eu am fost furat si ma gandesc sa cer separarea stagiilor civile de cele militare si sa imi valorific stagiile civile in sistemul public de pensii. eu am mai lucrat un an de zile intre 2021-2022 si in vara lui 2022 am implinit 65 de ani si am mers la casa de pensii din judetul meu unde am depus documentele cerute si acum am si o pensie civila de 150 lei. deci se poate

yar 99 soim spunea...

Curtea este condusă de una dintre cele mai sinistre creaturi care s-au prăsit vreodată în demnitățile publice: Marian Enache. Este monstrul care a contracarat Proclamația de la Timișoara cu Proclamația de la Podul Înalt, prin care i-a acuzat pe timișoreni că vor să rupă Banatul din trupul țării. Rezultat? Tirurile din Timiș care aduceau carne de la Comtim în județele Moldovei au fost atacate de localnici și mai mulți șoferi au fost stâlciți în bătaie pentru trădare.

Marian Enache a fost informator al Securității. Conform adeverinței nr. 2.641 din 5 mai 2009, CNSAS precizează că în baza notei de constatare S/DI/I/585 din 23.02.2009, întocmită de către Direcția de Specialitate din cadrul CNSAS, se regăsesc următoarele elemente:

SRI a comunicat că Marian Enache figurează cu dosar F.R. (fond rețea) 7259 Vaslui, dar dosarul nu s-a păstrat în arhivă. Fondul rețea se referă la informatorii fostei Securități. Practic, dosarul a fost făcut pierdut de către SRI, pentru a justifica CNSAS de ce nu l-a predat Consiliului odată cu arhivele Securității.

Pe 22 decembrie 1989 arhivele Securității au fost confiscate de MApN și depozitate într-o unitate militară din Pitești de col. Mirică. Arhiva a fost microfilmată pe filme Laika, iar fotogramele depozitate la Bran. O parte din arhivă a rămas până astăzi la Direcția Contraspionaj și Siguranță Militară a MApN fără să fie predată CNSAS.

Restul a fost preluat de SRI și predat ulterior CNSAS, mai puțin dosarele care privesc siguranța națională. Dosarul lui Marian Enache poate fi atât la SRI cât și la Armată. În acest moment, stârpitura de Enache este cel mai important prizonier de lux al mafiei statului profund. El poate justifica orice samavolnicie în numele statului de drept, strâmbat de mafia statală.!!!

Rezervistul spunea...

Yar 99......Pt 1 an de zile lucrați în civilie vii sa calculat doar 150 lei net pensie după ce ați împlinit 65 ani..? Cam puțin dar este civilă și pe puncte de contributivitate bănuiesc... Să fie într-un ceas bun

JUDECATORUL DIAVOLULUI spunea...

Când un indivit este prost , nu recunoște ciurla de prostie .
Berbecilor voi ați cerut CPS sa vă valorifice vechimea unde ati primit bani fără drept în partea civila intrucat trebuia sa aveti 65 ani datvoi ati luat banii la varsta de 50ani . Acum vreti sa transferati vechimea la partea civila ca ati ajuns la 65 ani si mai vreti opensie .BERBECILOR asta este furt . Datiînapoi toți banii la stat cu dobînda si pe urma mai vedem . Va da ÎCCJ castig de cauza O LAIE , dacă În palatele de justiție judecatorii bat câmpii de prostie asta nu înseaman ca fiecare face ce vrea . Numai daca NU AVETI VALORIFICATA LA CPS VECHIE ASTA DA SE POATE VALORICA LA PENSIA CIVILA , DAR ODATA CE ATI LUAT BANII FĂRĂ DREPT CUM SAMAI LUATI ÎNCA O DATĂ .
LA GUNOI CU MINTILE VOSTRA DE SMENARI CU GRADE DE RAHAT .

Calinmihaib12 spunea...

Domnilor:
..am un coleg. , medic militar= din Spit. Militar.. care în 2002 = a devenit medic civil= în urma restructurării statului de organizare: a spitalului..și transformarea funcției de medic militar în funcție civilă..!
..medicul "militar" a trecut în rezervă și s-a pensionat cu PENSIE MILITARĂ = pe L.164/2001., apoi a lucrat..ca medic "civil" până în 2024..!;
..deci: din 2002 a primit SALARIU de medic civil + PENSIE DE SERVICIU.. MILITARĂ..!
..după anul 2012.. (avea vârsta de aprox. = 56 de ani)= în baza L.263/2010 = i s-a "stabilit"..o PENSIE CIVILĂ = calculată anual = cam 100 de lei brut/an ..= pt. perioda lucrată..ca "civil" = începută în 2002 (vara)= în total cam = 750 lei net..° până prin anul..2012 ,.. după care nu i s-a mai calculat anual, ..ci (probabil= pt. că nu mai știu exact ce s-a intamplat..?) ..= numai..după împlinirea vârstei standard de pensionare..civilă..! (legea 263/2010 fiind modificată, între timp, în acest sens..!)

Margarit Fernand spunea...

@Rezervistul Pensiile rezultate sunt foarte mici din cauza că s-au introdus contribuțiile în salariu și astfel în Legea bugetului asigurărilor sociale se stabilește un Salariu Mediu Brut foarte mare în raport cu ofertele salariale de pe piața muncii ( pentru rezerviști). Rare sunt locurile unde ți se oferă peste 7000 de lei (brut) ca să faci un punct ceea ce este oricum foarte puțin. Un colonel(r) care a fost director în perioada 2016-2021 a primit în decembrie când a împlinit 65 de ani 516 lei și vorbim de un director nu de un agent de securitate!

Mid spunea...

Felicitari domnule Marin,
Felicitari pentru ca ati revenit la subiecte specifice acestui blog si ati renuntat la subiectele de manipulare politica.

Rezervistul spunea...

Mărgărit Fernand....Da... sunt de acord cu d ta... Făcând o socoteală rapidă...groso modo.... băbească....aprox ...sau cum vreți să-i spuneți...dacă a lucrat 5 ani...din cei 15 ani ceruți minim pt pensie civilă a luat puțin peste 1/3 din netul pensiei minime din 2021 care era parcă în jur de 1442 lei net adică cei 500 lei și un pic pe care ia calculat atunci.Asta sa putut întâmpla doar dacă d nul director a ținut actele cu contribuțiile... acasă ....adică nu a dus an de an hârtiile la CPS ca să-i pună ceva leuți
..în bătaie de joc la pensia militară Pun pariu că datorită indexărilor și a măririi punctului de pensie succesive acum in 2025....se apropie de 1000 lei net.Mult... puțin cum spuneți... este in plus.... și să-i folosească sănătos...îi doresc...

QSA? spunea...

Știe cineva cât vor fi SMNE și SMBE în anul 2025?
Asta pentru a cunoaște cât va fi impozitul progresiv, dacă nu se publică decizia CCR din 19.12.2024.

maiag spunea...

Unii au obsesia calculelor.ma uimeste cataaberatie sidezinformare arunca unii ca sa para interesanti.ma frapeaza ca herr Ifrim a disparut de pe radar.mai


E putin pina pe 4 februarie.pregatiti injuraturile ca ;Blovan a spus clar...nu e bani la buget ca a fost mincat anticupat pe afise si tik tok

Adaca vedeti in ce angajamente financiare va bagati.Ciolacu a dat verfictul.mamaliga este.mincarea yraditionala romaneasca.mamaliga cu.mujdei si zeama de varza ca...varza e scumpa

Leone spunea...

Am citit cu interes comentariile pe blog, referitor la valorificarea stagiilor civile ulterior stagiilor militare și din câte observ , din cei care au scris nu sunt implicați direct și au informații doar din auzite .
Nu spun ca "Judecătorul diavolului",nu are dreptate din cele inserate în comentariul dumnealui, dar, ceea ce nu mi se pare corect este faptul ca :
-nu poți asimila un an lucrat în sistemul privat cu un an în sistemul militar
-impozitul aferent cuantumului din salariu ptr asigurări sociale în ce buget a întrat, în cel al MAp N sau la Bugetul pensiilor civile
-pe decizia de pensie la stagiilor civile sunt trecuti anii dar , cu contribuție 0
-stim ca pensiile militare au fost înghețate din 2017,implicit și partea pe contributivitate ,pe când cei din sistemul public pe partea de contributivitate au beneficiat anual de mărirea punctului de pensie .
-din ce am înțeles, poate aici greșesc,pentru anii asimilați ,deci netininduse cont de contributitie se beneficiază de 1% din baza de calcul indiferent de valoarea cu care ai contribuit ,ceea ce este anormal.
Pe timpul lui Boc era diferențiat pe cuponul de pensie ,pensia militară și cea pe baza de contributivitate, totul s-a schimbat de pe vremea lui Cioloș și continuata cu succes pe vremea nemaipomenitei Olguta
Este frustrant sa ai cumulat 40 de ani vechime ,din care 11 ani ulterior stagiului militar și sa beneficiezi de un venit de 3900 lei .

Vasile Anghel spunea...

După părerea mea cred și trebuie ca și pensiile militare să aibă un calcul contributiv . Așa se valorifică toată vechimea și civilă și militară,care în prezent este inclusă în plafonul de 85% și media salariilor nete.

Calinmihaib12 spunea...

Margarit Fernand:
..dar chiar și toate =PENSIILE CIVILE = care se stabilesc în prezent..pe baza SLMB/ Ec. = > "8.000" lei , iar.."salariatul" are venituri brute mai mari decât cei..="> 8.000" lei ai "SLMB/Ec" , astfel că: " punctajele": "PL" (dar și..cele derivate din el=PA și P.T...) ..iese = "SUPRA-UNITAR" =..să zicem, de ex.: "1,2" = adică o valoare în "lei"..= ..vreo "9.600" de lei = "par" .."sume mari" (❓)..= dar comparate
..NUMAI.. cu PENSIILE..noastre militare..= "VECHI"= stabilite pe legile de model.."L.164/2001" = fără sporuri.si alte.."briz-brizuri" = incluse în BC (=BAZA DE CALCUL)..❗(cum ar fi ..de ex.: cazul
pensiei mele brute de grad: COLONEL, funcție: LT. COLONELde: = "6.335" lei = în noiembrie...2024..!)
.. SUMELE = acestor cuantumuri "noi" ( începând de..= după anii 2016..încoace.., par "mari", așa cum am exemplificat.., dar în realitate "ele"= SUMELE (salarii și solde + ..SLM/Ec.= BRUTE..dar mai ales NETE ..!)...trebuie raportate la: PREȚURILE "PIEȚEI" de bunuri și servicii..și= PUTERA REALĂ DE.."CUMPĂRARE" (!).. = a tot ce se plătește.. cu "bani" (lei) = "bunuri și servicii"..= în realitate aceste SUME amintite sunt..MICI ..‼️, având în vedere că, de ex.= în cazul meu (ofițer medic= la DEBUTUL = în carieră = aveam = "punctaje" = de "pensie contributivă"= PL.= Punctaj Lunar = de minim: = "1,2".."1,3" , adică o SOLDĂ BRUTĂ mai mare decât = SLMB/Ec. = SALARIUL/CÂȘTIGUL SALARIAL MEDIU BRUT/ Economie..!
..rezumând și simplificând.. = în prezent "sumele" acestea ale salariilor / sondelor și..pensiilor = care au cel puțin 5 cifre = par "mari".., dar în realitate, ele =ASCUND=: .pe de o parte: =INFLAȚIA =..escamotată ..❗= din "piața"..muncii și a pieței de bunuri și servicii, iar pe de altă parte:..
ASCUND = scăderea "nominală" dar și cea "reală" = a puterii de cumpărare..: cel puțin: = a multor SALARII din economie.., dar: = mai ales a PENSIILOR..mai "vechi" = aflate în plată..‼️

Calinmihaib12 spunea...

..rămâne de văzut...= în Legea..BASS..= nevotată..încă..!

Claudiu Marin spunea...

@Leone
Nu prea stii sa cauti pe acest blog.
Nu ti-am spus sa citesti comentariile la acest topic ci toate topicele de la linkul dat in cuprinsul articolului.
Gasesti, ruland cu cursorul, motivarile deciziil0r tribunalelor care au admis extragerea stagiilor civile integrate ilegal, conform art. 3 din M@5/2016, in deciziile de pensie militare. Ce vrei mai mult? Simple pareri ale comentatorilor?
Tribunalele au decis ca prin recalcularea din 2016, potrivit art. 109 din L 263/2015, nu pot fi intergrate pensiilor militare stagiile civile adaugate in in perioada 2011-2015 la pensiile civile pentru militari recalculate potrivit Legii 119/2010 si 263/2010.
Asa. cum la stabilirea pensiilor militare, stagiile civile nu pot intra in cuantumul pensiilor militare, tot asa trebuia sa se intample si la recalcularea din 2016.

Relu spunea...

https://romanialibera.ro/la-zi/mark-rutte-indeamna-statele-europene-sa-ia-bani-de-la-pensii-sanatate-si-asistenta-sociala-pentru-aparare-olaf-scholz-il-dezaproba-pe-trump/
Altul care moare de grija noastra.

Ionel spunea...

Buna dimineata. Sper ca magistratii ICCJ sa judece corect, fara a fi influentati de cei care au aplicat gresit recalcularea prin introducerea stagiilor civile valorificate intre 2011-2015, perioada cand pensiile militare au devenit pensii pentru limita de varsta in intelesul legii civile. Va rog sa observati ca doar in perioada respectiva pensiile militare au avut al regim, pentru ca sunt persoane care au valorificat stagii din 2001...2005...2009, iar pentru acei ani ei nu au primit bani din spate pentru contributivitatea platita statului. Nu poti sa vii si sa spui ca stagiile contributive pana in 2015 trebuie introduse in pensia militara , iar cele de dupa 2015 pot fi valorificate la casele civile! Situatilor juridice identice, stagii de contributivitate dupa trecerea in rezerva, trebuie sa li se aplice aceiasi lege, adica or sa fie introduse in pensiile militare ori sa li se aplice contributivitatea din moment ce sunt stagii contributive platite la bugetul asigurarilor sociale si nu la bugetul statului unde platesc militarii. Eu am avut o actiune deschisa in 2017, iar unul dintre pucte viza si aceasta speta, unde am cerut adaugara la pensia militara a punctajului obtinut dupa trecerea in rezerva ca drept castigat. Iar in deciziile lor Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti au trecut in decizii urmatoarea hotarare: „. Prin urmare, în speță, stagiul realizat de contestator în privat nu a facut parte din vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie militară de serviciu (stagiul fiind realizat după trecerea în rezervă) astfel încât contestatorul are posibilitatea valorificării acestui stagiu în sistemul public de pensii, și nu în cadrul pensiei militare de stat”. " CLAR CA LUMINA ZILEI. Am cerut casei sectoriale sa aplice acest lucru si am fost refuzat, astfel ca in momentul de fata am deschis o noua actiune in revizuire. Un lucru doresc sa mai punctez aici, asta sa vedeti ca pana si casa sectoriala nu a introdus vechimea pe contributivitate in calculul contributiv initial cand au emis deciziile de revizuire din 2011, in baza vechimii la data deschiderii dreptului de pensie. Orice noua decizie ulterioara acestui moment are doua puncte: punctul 1 cu suma pe puncte la momentul eliberarii deciziei de revizuire, in care este introdus si meritul militar de 10-15-20 %, respectivul punctul 2 care are suma rezultata ca urmare a stagiului adaugat an de an, fara a fi introdus si meritul militar de 10-15-20 % !!!! Deci, ei au facut o diferentiere clara intre pensia militara in baza vechimii existente la data deschiderii dreptului la pensie si stagiul civil adaugat pe contributivitate dupa trecerea in rezerva. ADICA, TRATAMENT DIFERIT SI NU AU ADUNAT VECHIMEA DUPA TRECEREA IN REZERVA LA CEA EXISTENTA LA DATA DESHIDERII DREPTULUI LA PENSIE. Asteptam.......

Koko48 spunea...

Dupa iesirea la pensie cu OG 7/98 cu vechime de peste 25 de ani, am mai lucrat 13 ani in civilie care mi-au ramas in plata la pensia militara. Cineva spunea mai sus ca daca cer sa imi scoata stagiul ulterior de cotizare sa dau banii inapoi ca nu aveam 65 de ani. Poate are dreptate dar statul imi da mie banii furati prin nemajorarea de care au avut parte civilii? Si de ce imi retine mie impozit de 15% progresiv cand la cuantumul pensiei militare nu ajunge la suma care depaseste 4671 lei de la care se calculeaza impozitul de 15 % cand acea suma ce depaseste este contributiva? Dupa 2016 am mai lucrat 3 ani pentru care primesc pensie civila de fantastica suma de 94 de lei dar acestia au fost majorati ca si la civili ajungand la 175 de lei. Daca erau adaugati cei 13 ani aveam o mare diferenta.

Claudiu Marin spunea...

@Ionel
Cum adica , ai lasat o hotarare executorie sa nu fie pusa in aplicare de CPS?
De ce actiune in revizuire si de ce nu punerea in executare silita a hotararii judecatoresti in termenul de prescriptie de 3 ani?
Actiunea era de realizare a unui drept, nu de constatare a dreptului.

VIO spunea...

Daca ma poate lamuri cineva : Am iesit la pensie in 1998 iar in 2016 dupa aducerea stagiilor de cotizare la CPS MApN am primit decizia in care se specifica faptul ca a fost calculata in baza celor 6 luni alese de mine .Mentionez ca am lucrat ca civil din 1998 pana in 27.11.2024 cand am depus dosarul de pensie la Casa de pensii sector 1 cu adeverinta de la CPS ca s-au valorificat stagiile de cotizare pana in 2016 cu toate ca se preciza in adeverinta ca pensia a fost calculata in baza ultimelor 6 luni inainte de a trece in rezerva.Consider ca ar fi corect sa fie introduse contributiile lunare din 1998 pana in 2016 care nu au fost incluse in pensia militara. Comunicarea la depunerea dosarului de pensie civila a fost ca va dura cel putin 3 luni pana voi primi decizia.Ce ar trebui sa fac acum pana voi primi decizia civila sau dupa ce o primesc ? Va multumesc anticipat !!!

Claudiu Marin spunea...

@Vio
Formularea din adeverinta CPS permite Casei Sectoriale sa includa in decizia de pensie si stagiile civile din perioada 1998-2016 si sa comunice situatia CPS-ului, pentru eventuala recalculare a pensiei militare.
Daca in decizia civila nu este cuprinsa si acea vechime, puteti sa contestati decizia in 45 de zile direct la Tribunal, actiune in care introduceti si CPS. Nu e necesara faza prealabila ca in cazul pensiilor militare.

VIO spunea...

Va multumesc frumos pentru ajutor !

VIO spunea...

@Claudiu
Ca sa inteleg exact , daca in decizia civila nu este cuprinsa si acea vechime, contest decizia direct la Tribunal Casa de pensii sector 1 dar si Casa de pensii se toriala a MApN ?

Calinmihaib12 spunea...

Vio:
..din ceea ce "spui"..: rezultă că pensia ta militară dim 1998, stabilită din ultimele "6 luni" de activitate.." =probabil:..în baza = OG.7/1997.. și a "Legii nr. .."X".. (/ DECRET.."X"..) = de pensie militară..?)..= la CEREREA..ta = a fost AUTOMAT RECALCULATĂ în 2016 : în baza L.223/2015, de către CPS ( MApN ?/..sau oricare alta..!)..=pe baza VECHIMII adunate din cele 2 componente: =vechimea militară folosită în DECIZIA DE STABILIRE PENSIE MILITARĂ din 1998 ..+ ..vechimea CIVILĂ realizată până la data RECALCULĂRII PENSIEI MILITARE = în..2016..!;
..vechimea CIVILĂ a fost inclusă în vechimea totală luată în calcul la recalculare..= pe baza adeverințelor de vechime civilă care ți s-au solicitat și sau pe baza CĂRȚII DE MUNCĂ = CIVILĂ care probabil că ți s-a întocmit la angajarea ca.."civil"..= de după 1998..!;
..deci: = cred că.."anii civili" =.."1998 -2016" luați în calcul.. la recalcularea pensiei militare ..= .. din 2016.., nu mai poate fi .."decupată" (..și apoi .."lipită" la o virtuală pensie civilă pe perioada:.."2016..-prezent" = adică până în =11/2024=..anul împlinirii vârstei standard de pensionare civilă..!

Calinmihaib12 spunea...

Vio: PS:
..practic, pensia ta militară din 1998 a fost, probabil, recalculată: la cerere sau din oficiu: de 3 ori: 1. pe L.164/2001, art .79 și ...HG...1188/2001= dacă e corectă cifra HG-ului..?) ..= după 2001..!
2. pe L.119/2010...+ ..+..!): = între..anii 2010..2012..!
3. pe L.223/2015..= în 2016 = așa cum ai scris..!
Ideea e că CPS/ MApN = la recalcularea pensiei tale = în 2010-2012 = avea situația "stagiilor de cotizare"..+.."VLI"-urile = veniturile individuale realizate = cel puțin = până în 2010..2012 = când s-au găsit acele VLI-uri realizate..=..din..= ARHIVELE ISTORICE.. ale..MApN..! , dar și inclusiv = "stagiul de cotizare..CIVIL.." și "VLI"-urile CIVILE realizate..= tot așa = adică până în 2010..2012 = din adeverințele sau CARTEA DE MUNCĂ..de la CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII..!

Ionel spunea...

@CLAUDIU MARIN - Cele 2 instante mi-au respins cele 3 capete de cerere. La unul dintre ele, cel in care am solicitat ca pe langa pensia militara sa imi fie acordata si pensie civila pentru cele 1,3 puncte adaugate pe stagii civile dupa trecerea in rezerva, instantele mi-au respins cumulul, insa, in continutul motivatiei de respingere, au aratat ca pot valorifica acea vechime la implinirea varstei legale de 65 de ani si ca ea nu a fost valorificata in noua decizie de pensie militara emisa in 2016 !!!. Asta desi era clar ca fusese adugata. Nu a fost o hotarare propriu-zisa strict pe scoaterea stagiilor civile din decizia de pensie recalculata in 2016.

VIO spunea...

Sa inteleg ca a fost calculata pensia militara cu doar vechime din 1998 -2016 respectiv 3% adaugata ca vechime iar contributia mea lunara , care nu este de neglijat la functiile detinute in acea perioada, sant aruncate la gunoi ca munca patriotica ??? Normal ar fi a scoata doar vechimea de 3% adaugata la pensia militara iar contributia mea acumulata in aceasta perioada sa fie adaugata la pensia civila !!! Gresesc in ratiunea mea ???

Claudiu Marin spunea...

@Vio
Direct la Tribunlul Bucuresti impotriva emitentei Deciziei . Impotriva Casei Municiopale .. Casa Sectorului 1 pare ca nu are personalitate juridica. Asteapta si Decizia ICCJ din 24 02 2025.