Probabil, asteapta publicarea deciziei CCR care a declarat neconstitutional modul in care art. 101 din Legea Codului Fiscal, modificat prin Legea nr.282/2023, a reglementat impozitul progresiv.
UPDATE
CCR a stabilit ca intreaga reglementare a impozitului progresiv pe pensiile total necontributive sau partial necontributive, reglementate prin art. 101 din Codul fiscal, este neconstitutionala si se revine la impozitul de 10% pe venitul impozabil(pensia bruta-plafonul de venit neimpozabil de 2 000 / 3 000 lei.
Revenirea la impozitarea de 10% din venitul impozabil va opera din oficiu din momentul publicarii deciziei CCR in Monitorul Oficial.
Daca in termen de 45 de zile de la publicarea deciziei CCR in MO, Parlamentul nu emite o noua lege de restabilire a supraimpozitarii pensiilor speciale, in conditii care sa nu infranga Decizia CCR nr. 724/2024, Casele de pensii vor aplica in continuare numai impozitul de 10% pe venitul impozabil.
Sesizarea ICCJ cu rezolvarea unei chestiuni de drept a privit numai cauzele aflate pe rolul instantelor in care s-a solicitate restituirea supraimpozitului retinut in plus prin calculularea incorecta a impozitului progresiv pe intreaga pensie bruta, nu numai pe venitul impozabil reglementat de art. 100.
Sesizarea ICCJ nu priveste si cauzele in care petentii au invocat restituirea intregului impozit pe motiv ca impozitarea progresiva ar fi neconstitutionala. CCR a stabilit ca supraimpozitarea este constitutionala, dar este neconstitutional modul in care a fost reglementata prin L 282/2023.
Dupa publicarea Deciziei nr. 724/20924 in MO, nu mai are relevanta daca impozitul progresiv a fost calculat gresit sau nu de catre casele de pensii, instantele care au dosare pe rol fiind obligate sa dispuna restituirea intregului supraimpozit retinut in cauzele in care s-a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a art. 101 modificat de Legea nr. 282/2023.
Cauzele aflate pe rolul instantelor pentru restituirea diferentelor de supraimpozit calculat in plus, prin aplicarea gresita a art. 101 din Codul Fiscal, vor putea fi repuse pe rol fara sa se mai astepte rezolvarea chestiunii de drept de catre ICCJ, ocazie cu care reclamantii trebuie sa-si precizeze pretentile de la restituirea partiala a supraimpozitului la restituirea totala a supraimpozitului, pentru ca, potrivit principiului disponibilitatii, instanta nu poate acorda mai mult decat s-a cerut.
Timp de un an de la publicarea Deciziei nr. 724/2024, vor putea formula actiuni de restituire a intregului supraimpozit, retinut pe perioada 01 01 2024 - data publicarii deciziei CCR in MO, si cei care au stat in expectativa. Actiunile se introduc la completele de contencios administrativ, in baza art, 9 alin(4) al Legii nr. 554/2004, cu taxa de timbru judiciar, functie de suma pretinsa a se restitui.
Acum, cred ca intelege toata lumea de ce ICCJ a amanat rezolvarea chestiunii de drept in luna aprilie.