Un produs Blogger.

joi, ianuarie 02, 2025

Fantoma vorbitoare. Ne vindecam de fanatism daca ne obisnuim sa nu urâm.

40 comments

Scorul neașteptat obținut de fostul candidat prorus la alegerile prezidențiale Călin Georgescu se explică printr-o criză a clasei politice și a fost cauzat de disprețul alegătorilor față de politicienii care au dezamăgit, a spus filosoful și scriitorul Gabriel Liiceanu


40 de comentarii:

Brunosimba spunea...

Are dreptate Liiceanu dar a fost și poate mai este un bolnav de Basism pina în măduva oaselor.

magda spunea...

La multi ani sanatosi tuturor , putere si ceva vointa pentru a putea trece peste toate vicisitudinile timpurilor pe care le traim. Acuma,iata ca avem si noi un mos Zbanga nu doar bulgarii pe Baba Vanga.Consilierii,,spirituali'' magnifici..pe alocuri malefici in previziunile lor acopera spatiul public (lasat liber de catre cei care ar fi trebuit sa il ocupe) cu fel si fel de nazbatii oratorice.Ei acopera perfect incompetenta politicienilor aflati vremelnic pe nistre scaune.Ei minimeaza daca nu chiar exclud faptul ca oamenii ar putea avea si drepturi atata timp cat privilegiile lor-legale,nu sunt afectate.Nu stiu cati au urmarit sariturile de fund in sus desigur, ale unor jurnalisti atunci cand e vorba de pensiile speciale pe drepturi de autor. Un nene cu chelie si cu ochelari,un roman din Romania inteligenta a lui Felix cotoiu chiar a adresat si reprosuri in direct,de genul ,,ati si gasit de cine sa va luati,de cei cu drepturi de autor?".Nu am vazut mari deontologi de presa care sa afirme..chiar si in treacat..ca nu prea mai avem oaste..cel putin aia de rezerva este nesemnificativa si oricum incapabila sa mai foloseasca un armament actual. Asadar ne vindecam de fanatism..daca ne vindecam de toate cele. Da n-ai cu cine..Suntem tara cu cei mai multi baroni Munchauseni care mint cum respira..1 ianuarie 2025..sau..ce bine era daca...Acum se spune,,speram ca in a doua parte a anului bla bla bla'' in luna februarie nu m-ar mira sa zica ,,cu 1 martie dam indexarea'' si tot asa. Fantoma vorbitoare in fruntea topului administratiei romanesti ..pare ireal ce ni se intampla..

Calinmihaib12 spunea...

..."ciudate" (și="contradictorii"..❓) sunt..căile.." filo"z"ofiei.." = în..ROMÂNIA..❗

maiag spunea...

Am denaturat discutiile si am devenit influenteri polituci.va fi un esec total.omu cu stampila in cabina gandeste si actioneaza dupa propria lui convingere.unii facèti o propaganda electirala prost mascata.sanatate tovarasi.se simte discursul anestec de cazon cu limbaj comunistoid lozincar.

viorel 1067 spunea...

Intr-adevar clasa politica ne-a dezamagit in totalitate dar asta nu inseamna ca trebuie sa votam un prorus cu idei si ganduri de analfabet. Rusia inseamna pentru omenire crime, violuri, criza economica, tot ce este rau pe pamant. Intr-un cuvant nu gasesc motive sa fie ales acest CG, dar probabil oamenii si-au dat seama in ceasul al doisprezecelea ce caracter are acest individ.

Claudiu Marin spunea...

@Calinmihai
La fe de ciudate sunt si comentariile d-tale! Ne chinuim sa gasim ideile printre abtibildurile inutile cu care inzorzonezi textul.

Brenda spunea...

DLE Claudiu cine sunteți? Aveți grad ,sau ce ocupație aveți, eu am o vârstă și am trăit multe ,dar dumneavoastră sunteți foarte altfel decât cei ce va scriu aici, cu care nu aveti nici o legătură. ...eu am trăit vremuri când daca se întâmplă ce se întâmplă acum erau in Rahova 36 cercetări penale ha ha 💰

Calinmihaib12 spunea...

1. ..întrebare: ..cine.."ne".."chinuim" să...? ( formularea..= e un pretext și = concomitent= o
manipulare "răutăcioasă" (eufemistic exprimat..!) a cititorilor..= pt. a ascunde..altceva..!)
2. ..nu sunt "abțibilduri".., ci.."emoticoane" / "emojuri"..!, care = din moment ce au fost "inserate" de fabricanții de telefoane/computere și "softiști" = în aplicațiile din telefoane/computere..= sunt folosite practic =..cu rolul de a nuanța comunicarea, textul, sensul și eventual = sentimentele = generate de situațiile de viață prezentate în comentarii..!
3. ..dar tot un .."chin"..= pt.unii = e l= "cititul" textelor scrise.."ciudat" (!) = fără semne diacritice și de punctuație = conform normelor limbii române contemporane..!

andrei popa spunea...

De acord cu domnul Marin, scrierile lui CalinMihai sunt chiar obositoare. Obsesia asta e chiar enervanta.

Claudiu Marin spunea...

@Brenda
Sunt acelasi care de un an ma straduiesc sa-i informez pe cei interesati cu ce este nou in legislatia pensiilor militare si sa pun in evidenta ce este rau in reglementarea pensiilor militare.
Sunt de o varsta apropiata de a d-tale, dar vremurile nu m-au abrutizat intr-atat incat sa devin irational si sa nu-mi dau seama cat de mult rau pot face tarii mele daca ma raliez fie si in idei cu dusmanii tarii mele sau cu organizatii extremiste si totalitare.
Nu m-am abrutizat pentru ca sunt dispus sa ascult si sa citesc si opinii cu care nu rezonez.
Cred ca nici nu ai incercat sa-l asculti ce spune Liiceanu, un om pe care nu-l citesc cu placere.

Mhy spunea...

Georgesculoza = formă a sclerozei, care se manifestă în sezon electoral cu temperaturi scăzute, datorată în principal lipsei de vaccinare a populației cu educație. Se poate disemina și în populația vaccinată, afectată de stări de dispoziție intense datorate comportamentelor obsesiv compulsive ale clasei politice de a prolifera hoția și corupția.
E pamflet nu dați cu parul.. :)

Margarit Fernand spunea...

Toți aceia care SPERĂ că se va aplica vreodată PLx 540/2024, să asculte ultima parte, că bine zice Liiceanu ( cel puțin în cazul de față ) ”speranța este un placebo”!

Viorel spunea...

Viorel 1067. Doar o simplă întrebare. Eu, tu și toți ceilalți suntem pensionari militari. Viața noastră o dată cu trecerea timpului devine tot mai scurtă. Te întreb! Domnul Călin Georgescu are un character mai josnic decât Tudose / LOV / OUG nr. 59/2017 ? Dar față de Ciucă Gl. politician mare luptătot în TO actualmente UN OSTAȘ ÎN FRUNTEA ȚĂRI ? Dar față de ceilalți care au promis și acum freacă *ula cu călcâiul ? Dăle răspunsul celor bolnavi, bătrâni și care își numără zilele până lumânarea se stinge și se aprinde alta. Lăsați Rusia, UE, NATO, Coreea de Nord, etc. și analizați situația financiară, politică, nivelul de trai în care v-au adus clasa politică după 1989.

Claudiu Marin spunea...

@Viorele
Voi v-ati intrebat cum ar arata Romania cu un guvern condus de coalitia proeuropeana si un ins autarhic precum Georgescu? Nu v-ati saturat de scandalul provocat 10 ani de Basescu si inca vreo 4 de catre Iohannis.
Cand veti avea intelepciunea sa nu mai alegeti preserdinti pe care sa-i injurati dupa 2-3 ani dupa alegeri? Ce este atat de greu de detectat caracterul candidatilor inainte de alegeeri?

NINO-NINO spunea...

@Claudiu Marin
Îți respect opinia, dar aș vrea să adaug o perspectivă diferită. După Revoluție, poporul român a fost mereu nevoit să aleagă între opțiuni care păreau mai degrabă răul cel mai mic decât soluții reale. Din păcate, timpul ne-a arătat că, aproape de fiecare dată, am ales greșit, indiferent de speranțele pe care le aveam la început.
Cât despre Călin Georgescu, nu înțeleg de ce îl judeci atât de aspru. Spre deosebire de mulți dintre cei care au fost la putere în ultimele trei decenii, el nu a făcut parte din niciun partid aflat la guvernare. Poate că tocmai această independență ar trebui să ne dea de gândit. De ce să nu analizăm ideile și propunerile lui, înainte de a-l pune în aceeași categorie cu politicienii care ne-au dezamăgit?
Ca orice om, poate greși și el, dar cred că are tăria de a-și ajusta ideile atunci când este nevoie. Și, poate mai important decât atât, ar putea fi omul care să ne conducă pe un drum drept, având o viziune diferită de cea a celor care au condus până acum.
În plus, să fim realiști: nu poate el, oricât și-ar dori, să scoată România din NATO, UE sau alte organizații internaționale, așa cum bat câmpii unele televiziuni conduse de diverse ONG-uri sau influențate de partide politice.
Eu, unul, nu l-am votat până acum – sincer, nici măcar nu mi-a sărit în ochi la alegeri. :) Dar, văzând ce candidați sunt propuși, sincer, pe el l-aș vedea președinte. :)))

Paul Puiu spunea...

Marin Claudiu, ești conștient ca dacă azi s-ar organiza alegerile parlamentare ca PSD, PNL nu ar mai acea nicio sansa sa prinda procentele care le-au asigurat guvernarea???!!

NINO-NINO spunea...


@Claudiu Marin
Înțeleg de ce folosiți termenul „autarhic” și apreciez că aveți o viziune clară despre ceea ce înseamnă integrarea globală și cooperarea internațională. Totuși, vă aduc aminte că vorba românească, cum bine știți și dumneavoastră, poate avea mai multe înțelesuri, iar fiecare dintre noi poate interpreta în felul său anumite idei.
Când Călin Georgescu face declarațiile la care vă referiți, eu nu îl înțeleg ca fiind împotriva globalizării sau a cooperării internaționale. Din punctul meu de vedere, el subliniază faptul că România ar trebui să-și recâștige independența economică și politică, ceea ce, în opinia mea, reprezintă un punct de plecare valid pentru schimbare. Nu cred că acest lucru înseamnă automat izolare, ci mai degrabă întărirea fundamentelor economice și politice ale țării, astfel încât să nu depindem excesiv de influențele externe.
Într-o lume globalizată, cu siguranță trebuie să păstrăm deschiderea pentru parteneriate și colaborare, dar nu trebuie să pierdem niciodată din vedere autonomia noastră națională. Poate că această viziune echilibrată este ceea ce ne trebuie pentru a face România mai puternică pe plan internațional.
Cred că, înainte de a judeca, ar fi bine să reflectăm asupra a ceea ce înseamnă cu adevărat „independența” într-un context globalizat și cum poate contribui aceasta la un viitor mai bun pentru noi toți.

Sender spunea...

@maiag
"Convingerile" sunt de fapt limitări și condiționări mentale ceea ce conduce în timp la tendințe condiționate dar tu în niciun caz nu ești mintea! Deaceea, alegerile nu ar trebui să se facă cu mintea pentru că ar fi condiționate și limitate, ele ar trebui să fie spontane adică așa cum simți
NU așa cum gândești pentru că Tu simți că exiști nu gândești că exiști.
O astfel de abordare nu lasă tendințe condiționate pe care să le regreți mai târziu!

bilbaoromelo spunea...

viorel1067 ai probe referitor la Rusia ?..sau ai intrat si tu in viltoare manipularii ?

Inginerul spunea...

@Calinmihai Eu citesc toate mesajele, unele chiar cu mai mare atenție sau de două ori, cele mai interesante. Pe ale dv, cu tot respectul, imi e aproape imposibil să le parcurg daca au mai mult de câteva rânduri, cele lungi, nicio șansă. Și e păcat, poate aveți opinii interesante.
Eu cred că m-am prins cam care e treaba cu acest blog, dar încă n-am găsit alt mediu de discuții de nivel comparabil. Grupurile de pe Fb sunt sub orice critică, mai mult ne fac de rușine.
Liiceanu, un părerolog ca atâția alții. A fost și el adus aici evident fiind opozant al lui CG, poate unii îl apreciază, fiind și cunoscut, și iau de bune opiniile lui.
Dacă tot a fost readus CG in vizor, aș mai menționa o opinie personală. Toată zbaterea lui pentru reluarea alegerilor din turul doi cu procesul pe care îl vedem etc, e legată de teama de a nu i se interzice candidatura dacă se reaiau de la zero. Chiar dacă are șanse mari și reluate de la zero, precedentul Șoșoacă îi dă frisoane. Reluate din turul doi n-au cum fără el.

Alegerea între un reprezentant al unor perpetuu mincinoși (față de noi cel puțin) și un filozof de la coada vacii se poate inspira din bancul cu broasca și scorpionul: o broască și un scorpion trebuiau să treacă o apa. Scorpionul o roagă pe broască să il treacă și pe el. Broasca se teme la început, apoi realizează că daca va fi înțepată, și scorpionul se va îneca și deci nu o va face. La jumătatea apei, scorpionul o înțeapă. Broasca îl întreabă de ce a făcut asta, că se vor îneca amândoi. Scorpionul replică: dacă nu te înțepam, nu mai eram scorpion.
Morala: faci o alegere presupus sinucigașă ca să respecți un principiu cum că te lepezi de trădători, sau nu?

VALYCA2010 spunea...

Suntem la linia așteptărilor și speranțelor!

socrates spunea...

Care este dovada "pro-rusisimului" lui Georgescu ?, mai au "pstalamaua"asta dar dimineața ce in ce mai estompate, cred, enunțata chiar de anti-romani, din moment ce, chiar cei care au aruncat "pastila otravita", si-au retras "pilula" !!!.

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin am să vă dezamăgesc total. Pe domnul fost președinte Băsescu l-am votat (ca persoană nu ca și partid) de la cap la coadă ceea ce include și suspendările, pentru că nu mi-a plăcut aroganța domnului Năstase. Cu Băsescu puteam să beau și o bere să spun și un banc și multe altele iar ca președinte a fost cel mai deștept om politic dintre toți. L-a urmat domnului Iliescu dar doar ca și gargară politică.
Iar dacă vreți, vă citez dintr-un comentariu nu de mult în care ați afirmat că președintele nu are nici o putere pe domeniul pensiilor militare pentru că în fond, pe mine ca pensionar mă interesează pensia mea din care pot trăi, ajuta mama sau nepoții.
Politica statului român, îi interesează pe politicieni iar cum ei (parte dintre ei dar puși într-un borcan pe toți din 1989 și până în prezent fiecare au…) au vândut tot, au furat tot și mie mi-au dat-o în bot.
NOMINALIZAȚI UN PREȘEDINTE CU CARACTER DINTRE TOȚI CEI CARE AU FOST ȘI EU VĂ COMBAT PE 10 COLI A3 PENTRU CĂ PE A4 NU ÎNCAP ARGUMENTELE.

Artileristul spunea...

@Inginerul
Bun bancul, cat despre CG cred ca pe langa teama cu precedentul Sosoaca incearca sa tina calda ciorba asta cu suveranismul si omul providential sau (ca s-o tinem intr-o nota amuzanta) are actiuni cumparate la Realitatea TV si tine sus ratingul sa iasa banul.

Artileristul spunea...

@Viorel As spune Constantinescu, el a avut caracter da n-a prea fost presedinte

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Nu aveai cum sa votezi cu un intelectual rasat! Oamenii marunti spun despre intelectuali ca sunt aroganti. Chiar si Iliescu se simtea inferior intelectual lui Nastase.
Ai o grila de valori ingrozitoare daca spui ca betivanul Petrov a fost cel mai destept presedinte.

@Socrate
Daca pui o asemenea intrebare, dovedesti ca nici nu ai ascultat colectia de declaratii traznite ale lui Georgescu prezentata intr-un. recent topic.

viorel 1067 spunea...

bilbaoromelo ce dovada vrei la ce se intampla la granita Romaniei. Acelea nu sunt crime, cati oameni trebuie sa mai moara ca sa fie pace. Nu trebuie sa fiu manipulat ca sa vad ce scoate din gura acst CG. Exemplele de la Europa FM sunt doar cateva. Fiecare e liber sa voteze pentru cine doreste. Votul e liber, democratic. Viorel. Eu am doar opinia mea.

Vasile Anghel spunea...

Iohannis nu înțelege Constituția,are sentințe judecătorești definitive de la două instanțe, că așa a vrut el .Pe acest blog sunt rezerviști, puțini care nu văd prezentul . Așa a fost și în 89 aveam un comandant de secție de miliție care în mintea lui zicea despre protestatari că sunt derbedei, bagabonți etc .Asta se întâmpla în seara de 21 decembrie 89 ,iar pe 22 devenise mut .

Calinmihaib12 spunea...

Paul Puiu:
..eu cred că dacă.. IPOTETIC:.."azi"..ar fi alegeri parlamentare.. ar fi foarte greu de afirmat că acele partide.., dar și celelalte care ACUM sunt deja în PARLAMENT.. nu ar mai obține..= cam aceleași număre de MANDATE .., pt. că "noi".. "poporul" = nu putem avea "datele" reale implicate în acest proces electorlal.."ciudat"/atipic = PLANIFICAT și ORGANIZAT = "așa" cum s-a întâmplat în perioada: 24.11...01.12. 2024 .."+".."URMĂRILE" = care sunt.."în desfășurare" (!), iar PROPAGANDA ..."lucrează" din greu în toate.."mediile audio -vizuale".. de "comunicare" inclusiv și pe "blogurile" diverse din "nostra patriae"..(!) = DIRIJATĂ.. (bazată pe cultivarea PANICII și FRICII) în sensul obținerii și..PĂSTRĂRII EFECTELOR DORITE (de mult timp) = de către întreg sistemul/ "complexul": economico-politic și militar = așa cum am scris în comentariile mele.., adică sintetic e în curs de desfășurare "EXPERIMENTUL" = SOCIAL și POLITIC..= "nebunesc" = cu alegeri parlamentare..INTERCALATE.. între cele 2 tururi de alegeri prezidențiale..❗

Artileristul spunea...

@Vasile Anghel Comparatia cu 89 e complet exagerata ca sa nu zic aberanta. Cum sa compari 30-40 de zapaciti care flutura steaguri pe scarile CA cu ce s-a intamplat atunci?

Nick spunea...

La multi ani! Ministru de interne pe la Digi24 vrea sa modifice legea pensiilor ... Aici articolul: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ministrul-predoiu-vrea-sa-schimbe-rapid-termenul-de-pensionare-a-politistilor-este-o-lege-proasta-o-invitatie-la-pensie-3066751

Rezervistul spunea...

Păi cum vrea ministrul de interne... să micșoreze vârsta cum a fost și până acum sau vrea să o facă de 70 ani... să mori la locul de muncă.... că nu specifică....

bilbaoromelo spunea...

Nick ..mai poti pune botul la vrajeli electorale de genul asta??

xmax spunea...

....așa da măi ministre!!!....te f...e grija cu vîrsta de pensionare....
Dar cu restanțele ce trebuie să le plătești nu te preocupi deloc!!!!
Hai să le indexăm un pic:
1. legea salarizării unitare
2. procentul calculat in mod IDIOT pentru 230-40-50%
3. CASS
4. impozit pentru pensiile pînă la 3000 lei
5. ”sacii” cu merinde atunci cînd se trece în rezervă
6. solda grad și solda de funcție neactualizate
7. neaplicarea indexării pensiilor de la 1 ianuarie 2025
8. modificarea procentului pentru cei care gestionează documente clasificate (modificat din 2020...dar fără Norme metodologice în MAI....dar în Ministerul Justiției da)
9. neaplicarea în mod unitar a procentului pentru anticorupție
....și probabil multe altele (care le mai știți va rog dacă se le treceți în această listă) Să i-o dăm (zice ardeleanul)!!!

Deci hai să le publicăm permanent aceste ”invenții” ca să vadă lumea ce minister fantomă avem!!!!

Viorel spunea...

Vasile Anghel. Timpul le rezolvă pe toate. Ăia mulți din 89 protestau pentru că DATORIA EXTERNĂ A ROMÂNIEI ERA 0 (ZERO / Ha, Haha! / Eu vara nu dorm! Ha, Haha!), CEI DIN ZILELE TRECUTE, PROTESTAU pentru că guvernele DEMOCRATE, PRO UE, NATO ȘI *UE, au dus-o la 50% din PIB. Trăiască dreptatea (celor șmecheri), libertatea (celor hoți) și adevărul (celor proști). Dar vor veni odată, Zile fericite pentru noi.


Andrei spunea...

La mulți ani și mă bucur că mai auzim și de un Liiceanu, era bine și un Andrei Pleșu, nu doar Mitică Dragomir sau Becali!

Observ cum comentatori de aici combat sau afirmă că pot combate pe TIRuri întregi de coli A3 pe oricine, de la susținătorii unui președinte sau altul, la bolnavi de "basism", precum Liiceanu. Evident cu argumentele "Școlii Veți", la care au masterat și doctorat și la care limba și gramatica limbii române a fost facultativă.

Și luptă, nenică, și dă-i!

Însă când e vorba de Căcălin, sar în sus: ce rusofilie, dom'le? Nici într-un caz, deși celebrul "follow the money", duce la milioane de euroi cheltuiți pentru Mesia al lor de către Moscova, în timp ce nenebunul a declarat oficial ZERO lei cheltuieli de campanie. Iar acum se adresează globaliștilor de la CEDO, că se vrea președinte, că așa e ordinul de zi pe unitate, de la Moscova. Pfff!

În spatele lui stau mulți beneficiari de pensii speciale din servicii, armată și interne, vânduți intereselor rusești, iar alții, la fel ca acești susținători, pun mai presus țara pentru care au jurat credință și l-ar vota și cu două mâini, din considerente minore, dar principiale, cum ar fi inechitățile pensiei sau eșecul evident al clasei politice. Și atunci când aruncăm apa din copaie, aruncăm și copilul că atât ne duce mintea, adică dacă aruncăm politrucii, aruncăm și țara la canal.

Oricum am luat-o, să ții partea rușilor este trădare. Iar trădarea este infracțiune impotriva țării care îți plătește pensie, atâta cât este. Caz în care eu aș zice așa: ori pensie de la statul român, ori trădarea țării prin propagandă rusofilă și votul cozilor lor de topor.

Că nu merge și una și alta, precum cei care trăiesc bine-merci in UE, dar înjură UE. Nu îți place, du-te in Rusia. Așa și cu pensia. Nu poți înjura statul român dar să îi vrei răul, mai ceva decât politrucii PSD PNL sau alții.

Închei cu rugămintea ca, înainte de a arunca cu pietre, să vă uitați în oglindă și să vedeți ce am ajuns unii dintre noi. Abia apoi puteți continua. Încă o dată, La mulți ani!

Viorel spunea...

Andrei. Eu îți propun să te lași de limbi, gramatică, doctorate și căi ferate și nu te mai da șme. Ai mințit comentatorii cu fel de fel de postări privind implicarea și participarea ta la proteste, dar cu final zero. La un moment dat regretai că ai trimis acele postări domnului CM când erai în contre cu dumnealui. Citește comentariul pe litere dacă pe cuvinte nu îl înțelegi apoi dă-ți cu presupusul. Probabil ești și tu vreun școlit pe la Spiritul lui Haret și ești supărat că diploma este pe coală de hârtie A4 și nu A3 ca să-ți încapă și capul. După cum văd privești lucrurilr din spatele oglinzii.

Relu spunea...

Aseara la be1 era invitat unu Mihaiu de la usere care intro discutie legata de alegerile prezidentiale spunea "...nu ne garanteaza nimeni ca tura viitoare o sa iasa cum trebuie...." .

Andrei spunea...

@Viorel

Pentru că mă confunzi cu grație, zic fie să te lași de comentat, fie să începi să nu mai presupui. O fi de la excesul de sarmale, dar să spui să lași gramatica limbii române de-o parte, e prea de grădiniță. No offence!

Claudiu Marin spunea...

@iullian68
a comentat la "Predoiu, ministru de interne, legea pensiilor militare este o invitatie la pensie."
Acum 2 ore
Pentru cei care nu înțeleg că afirmațiile dulapului încalcă Constituția:
Articolul 83 conține trei puncte clar definite și interconectate, care nu pot fi interpretate pe rând, după bunul plac.
Articolul 83 – Durata mandatului:
(1) Mandatul Președintelui României este de 5 ani și începe de la data depunerii jurământului.
Aici este foarte clar: 5 ani, fără extensii, precum 5 ani și o zi sau 5 ani și 4 luni.
(2) Președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către președintele nou ales.
Aici este din nou clar, fiind strict legat de punctul (1). Pe înțelesul tuturor: după validarea noului președinte,
acesta depune jurământul la expirarea termenului de 5 ani al președintelui actual, conform pct. (1).
Punctul (2) se referă la situația care apare după validarea noului președinte: vom avea simultan doi președinți,
cel nou ales și cel în funcție. Constituția clarifică prin pct. (2) cine este și până când își exercită funcția președintele.
(3) Mandatul Președintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.
Acest punct este, de asemenea, clar și legat de pct. (1); după termenul de 5 ani, conform pct. (1), mandatul poate fi prelungit,
însă doar în cele două situații menționate și exclusiv prin lege organică.
Astfel, când dulapul a spus „Ce fac eu?”, a citat art. 83, pct. 2, ignorând celelalte două puncte.
El pare să considere că se poate interpreta un articol din Constituție selectând doar ceea ce îi convine, un trend destul de răspândit de a scoate din context.

Raspuns
Nu l-am votat vreodata pe Iohannis, dar aici nu este vorba de persoana presedintelui ci de o reglementare a succesiunii functiei de predesedinte potrivit art. 83 din Constitutie.
Singurul organism abilitat sa interpreteze Constitutia este CCR, in plen , cu majoritate de voturi. Orice alta interpretare nu produce efecte juridice. In cazul finalului de mandat pentru situatia creata de anularea alegerilor pentru noul presedinte, CCR a dat si calea de urmat prin aceeasi hotarare.
Alineatele (1) si (2) ale articolului 83 se interpreteaza impreuna, intr-o formulare cunoscuta juristilor, in sensul ca mandatul presedintelui se incheie la 5 ani dupa depunerea juramantului dar nu inainte ca noul presedinte ales sa depuna juramantul. Iorgovan a prevazut inlatuirarea oricarei situatii de vid in exercitarea functiei de presedinte.
La implinirea termenului de 5 ani nu eram in stare de razboi sau de catastrofa care sa impuna prelungirea masndatului prin lege organica si nici nu erau intrunite conditiile de interimat reglementate in art. 98.
Presedintele interimar nu poate exercita toate functiile unui presedinte. Articolul 83 alin(2) evita o stare de provizorat care putea dura peste 3 luni.
Sa ne rugam ca la conducerea tarii sa nu ajunga asemenea tantalai care interpreteaza Constitutia dupa interesele lor sau de grup.