Un produs Blogger.

joi, decembrie 19, 2024

Si venitul impozabil din pensiile militare va fi impozitat numai cu 10%, a decis CCR

28 comments

 Daca art. 101 din Codul Fiscal nu va fi pus de acord cu Decizia CCR, in termen de 45 de zile de la publicarea ei in MO, va reveni la forma avuta inainte de modificare prin Legea nr. 282/2023. 

Restituirea supraimpozitarii retinute in cursul anului 2014 se va putea face tuturor celor care au platit supraimpozitare, daca asa se va prevedea in legea de punere de acord a codului fiscal cu decizia CCR, sau, daca nu se va stabili prin lege,  restituirea se va cere prin actiune in instanta.

NOTA

Prin legea de punere in acord a art. 101 din Codul Fiscal cu Decizia CCR, se poate mentine impozitarea progresiva pe venitul impozabil al pensiei necontributive sau pe componenta necontributiva, in limitele stabilite de decizia CCR.

Decizia CCR nu a stabilit ca impozitarea progresiva este neconstitutionala. Modul cum a fost reglementata, cu limite variabile de aplicare este neconstitutional. 

COMUNICAT DE PRESĂ, 19 decembrie 2024

I. În ședința din data de 19 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.101 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal sunt neconstituționale.

În esență, Curtea a constatat că, în ceea ce privește modalitatea de calcul a impozitului care se bazează pe partea contributivă și pe partea necontributivă a pensiilor, precum și pe doi indicatori variabili [câștigul mediu salarial brut și câștigul mediu salarial net], textul nu precizează care este în concret modalitatea de calcul a părții contributive, respectiv perioada la care se raportează partea contributivă a venitului din pensii, ceea ce determină încălcarea prevederilor art.1 alin.(5) din Constituție. De asemenea, Curtea a reținut că raportarea la aceiași indicatori variabili se menține și în cazul pensiilor care au doar componentă necontributivă, respectiv pensiile militare.  Din moment ce indicatorii folosiți în formula de calcul nu sunt constanți, iar valoarea lor se stabilește anual, o dată cu adoptarea legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul respectiv, textul de lege criticat creează premisele pentru ca pensia aflată în plată să fie permanent repusă în discuție și să fie supusă unei recalculări anuale, prin raportare la fiecare nou nivel al câştigului salarial mediu brut și al câștigului salarial mediu net, ceea ce încalcă dispozițiile art.1 alin.(3) și (5), precum și ale art.15 alin.(2) din Legea fundamentală.

Totodată, Curtea a observat că legiuitorul are dreptul de a reglementa formarea, administrarea, întrebuințarea și controlul resurselor financiare ale statului, astfel cum rezultă din prevederile Legii fundamentale, însă acest drept este supus cerințelor constituționale referitoare la principiul legalității și securității raporturilor juridice fiscale, în componenta privind calitatea normelor.

Curtea a constatat că, în aceste condiții, rămân aplicabile dispozițiile Codului fiscal referitoare la cota de impozit de 10% aplicabilă fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil.

*

Decizia este definitivă și general obligatorie.

28 de comentarii:

raul spunea...

Ps Voi ,astia norocosi puteti sa-i trimiteti ceva urari lui Jianu de sarbatori pt exceptionala punere in practica a prevederilor tuturor cretinatatilor celor de la finante!

SorinP spunea...

Se vor restitui eșalonat in 2025 sumele reținute ca impozit din 2024?

BONIFATIE spunea...

Am convenit cu CCR-UL să ne ajute și pe noi... ca pe ei. Adevărul este că la ei se cunoaște. I-a ajutat mult la considerente/motivație și aberația cu variabila anuală, introdusă de politruci în modificarea Codului Fiscal. Poate se gândește CCR-UL și la o DECIZIE prin care să fie obligatorie și indexarea anuală a veniturilor cu rata inflației pentru a nu sărăci POPORUL care este SUVERAN.👍🙋‍♂️

yar 99 soim spunea...

Amânare pronunțare CCR asupra obiecției de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului asupra modificărilor la Legea nr. 223/2015- Dosar 3458AI/2024, privind actualizarea pensiilor militare de grad si de funcție,..... pentru data de 04.02.2025.
,,,,,,,,Nemernicii de la CîCîR au amânat să ia o decizie privind sesizarea Avocatului Poporului pentru 04.02.2025.
Previzibil, după ce ieri Guvernul a decis să le plătească acum magistraților salariile din perioada 2018-2024 (doar au câștigat în instanțele lor!!!), adică o medie de 73.500 euro de cap furajat de judecător - frumos cadou și-au făcut de sărbători magistrații lui pește prăjit!!!
Și uite așa, Ciolacu și Ciucă/Bolojan au scăpat de obligația de a da o OUG în cazul în care CCR ar fi declarat neconstituțională legea nr. 559/2024.
Și cred ca exact așa vor proceda “judecătorii” CîCîR și la termenul din 27.12.2024 referitor la impozitarea progresivă pentru ca magistrații și-au primit de sărbători cadoul “meritat”!!!
Evident că fac ce vor, numai că nu suntem atât de prosti cât să nu înțelegem manevrele acestor nesimțiți ordinari - politruci și magistrați deopotrivă!!!

Claudiu Marin spunea...

@Soim
Varianta 2 a OUG privind recalcularea pensiilor militare si extragerea soldei de grad din baza de calcul poate fi introdusa de noul guvern in ordonanta trenuletul de la sfarsitul anului. In acest caz nu mai conteaza Plx 540/2024, care poate fi lasata in nelucrare, indiferent de decizia CCR.
Nu legea aflata in dezbatere la CCR impiedica recalcularea pensiilor militare prin OUG ci constrangerile bugetare pentru anul 2025..

bilbaoromelo spunea...

domnule Claudiu Marin ,care pensionari militari vor beneficia de decizia CCR ...daca asa o fi ?

luchy19 spunea...

Vor beneficia de această hotărâre și cei pensionați după 2017 ?

Claudiu Marin spunea...

@bilbao
Deocamdata, potrivit deciziei CCR, dupa 45 de zile de la publicarea deciziei in MO pensiile militare nu vor mai fi supraimpozitate. Se va retine impozit de 10 % pentru ce depaseste 3000 lei. Se poate siu mai devreme daca se da o ordonanta de urgenta.
De restituirea impozitului retinut peste 10% vor beneficia doar cei care s-au adresat instantelor, daca nu se prevede prin lege ca tuturor celor care au platit supraimpozit sa li se restituie supraimpozitul platit.

Claudiu Marin spunea...

@luchy
Nu, pentru ca nici nu au platit impozit sau supraimpozit din pensia plafonata la 58,5%.

Andreottis spunea...

Adio Lege pentru militari, adio indexare 10.4, cu tolomacii astia la guvernare o sa mai vedem noi peste 10 ani ceva, orice.

bilbaoromelo spunea...

nu mai inteleg nimic...deci pana la urma cine beneficiaza ma refer la pensionarii militari ..??

bilbaoromelo spunea...

celor pensionati dupa2017 ..li se retine impozit 10%,15%si 20 %....acesta nu este considerat supra impozit ??

yar 99 soim spunea...

@claudiu
situatia este neclara in acest moment cu privire la componenta noului guvern iar situatia financiara a tarii este dezastruoasa plus ca pensiile militare sunt bagate in PNRR. tu crezi ca in aceste conditii noul guvern va baga varianta 2 de care ai amintit in ordonanta trenulet si va risca sa piarda transa 3 fonduri europene? eu sincer nu cred si tare mie teama ca datorita haosului politic actual exista riscul ca sa nu beneficiem de indexarea cu inflatia. om trai si om vedea.

Claudiu Marin spunea...

@soim
Deficitul pe anii 2023 si 2024 a fost generat de investitii si nu de consum. De aceea exista speranta refacerii ecxhilibrului financiar.
Dezechilibrul politic a fost creat de votul haotic al romanilor. Ar merita sa fie guvernati dupa cum au votat.

Viorel spunea...

Pentru ca variant 2 să fie introdusă în OUG – trenulețul, președinții de asociații ar trebui să se strecoare ușor printre liderii partidelor politice și să-i aducă la cunoștință domnului Ciolacu de propunerea făcută, varianta agreată (2), cât și modul ei de punere în practică, adică, introducerea acesteia în OUG – trenulețul.

Cristian spunea...

De acord cu plafonarea la net din var. 2, dar numai după ce toți vom primi și toate sporurile la zi și bineînțeles oscarul. Altfel unde mai e dreptatea?

Marcell spunea...

@Claudiu Marin
"Dezechilibrul politic a fost creat de votul haotic al romanilor. Ar merita sa fie guvernati dupa cum au votat.". Greșit, cred eu. Cu ce-s vinovați votanții dacă la 35 de ani de la lovitura de stat, respectiv instaurarea democrației, încă avem N-șpe partide politice în România? Oare nu clasa politică este muuult mai vinovată pentru că nu a reușit să se coaguleze cumva în 2-3 formațiuni puternice, cu doctrine clare, fără traseism politic și multe altele?! Cam asta ar fi ideea, cred eu.

csej spunea...

Vedeti cine ne poarta sambetele?
PNL,USR i-au pus lui Ciolacu condiția să nu indexeze pensiile inclusiv ale noastre cu inflația.Cum Ciolacu nu vrea sa-si dea cu tezla in coaie preferă sa-i lase in opsaid.

Mhy spunea...

https://media.stiripesurse.ro/other/202412/media-173463164546341000.pdf
Ce actualizări visăm? Ia uitați ce frumusețe de "trenuleț" e pregătită... art. XXI . Se duce dracului și indexarea..

Alexandru spunea...

Claudiu, dacă se materializează OUG trenuleț în forma prezentată pe siteurile de știri atunci să știi că vom cere inclusiv alegeri parlamentare anticipate. Urmărește te rog subiectul.
https://www.stiripesurse.ro/document-guvernul-pregateste-cutremur-in-sistemul-bugetar-ingheata-angajarile-si-majorarile-salariale_3529043.html
Deocamdată este doar o formă de lucru avansată de PNL, USR fiind istorie, dar dacă rămâne să această formă și PSD se tot lamentează că nu poate atunci să țină minte cele 3 partide politice și UDMR că vor fi măturați la următoare alegeri, care vor fi mai repede decât cred dânșii.
Am înțeles cu toții dece a fost amânat dosarul majorării soldei de grad și funcție, dar până la urmă vor trebui să se pronunțe, PSD nu a câștigat decât 2 luni
Hai seară plăcută

Claudiu Marin spunea...

@Alexandru
Am pus in urmatorul topic articolul din proiectul ordonantei trenuletul care transfera in legea bugetului de stat reglementarea indexarii pensiilor militare in anul 2025.
In 35 de ani de aplicare a Constitutiei nu s-a ajuns niciodata la alegeri parlamentare anticipate. Sunt mult mai multi pasi premergatori declansarii alegerilor parlamentare anticipate. Cand s-a ajuns la crize s-au recompus majoritatile in Parlament si s-au evitat alegerile anticipate.Oricum, nu vor fi pana cand noul presedinte ales in primavara va depune juramantul de presedinte.

Viorel spunea...

Asta este ideea capului pătrat de Bihor care sperie lumea și cu mecla și cu vorba dar și cu fapta.

andrei popa spunea...

Ala e bolovan ca Boc. Îl doare la patina dacă o dă în bara. Se întoarce unde e iar ales de papanași.

ifrim spunea...

Păi situația financiară dezastruoasă a țării este din cauza mea ca pensionar?Otoritățile să descopere cine se face vinovat și să fie tras de răspundere!

vasile spunea...

Ministerul Finantelor a propus majorarea impozitului pentru pensii si salarii de la 10% la 20%.

Claudiu Marin spunea...

NOTA
Prin legea de punere in acord a art. 101 din Codul Fiscal cu Decizia CCR, se poate mentine impozitarea progresiva pe venitul impozabil al pensiei necontributive sau pe componenta necontributiva in limitele stabilite de decizia CCR.
Decizia CCR nu a stabilit ca impozitarea progresiva este neconstitutionala. Modul cum a fost reglementata, cu limite variabile de aplicare este neconstitutional.

Negritoiu spunea...

Vasile,de unde sti ? De ce bagi strambe? Ce interes ai , cui ii faci jocul?

vasile spunea...

Domnule Negritoiu citiți National din 19.12.2025, articol scris de claudia Marcu.