Un produs Blogger.

marți, decembrie 31, 2024

OUG nr. 156/2024- trenuletul pentru 2025 - fara indexare pensii militare

63 comments

 

                01 01 2025

Forma finala a art. XVI, alin.(8) interzice, prin exceptie de la art. 59 al Legii nr. 223/2015, numai indexarea pensiilor militare in anul 2025. 

Forma initiala  a ordonantei prevedea ca drepturile de pensie militara in anul 2025 sunt cele din decembrie 2024, ceea ce interzicea atat indexarea, cat si eventuala actualizare, daca Plx 540/2024 trecea de CCR.

Acum, daca PLx 540/2024 trece de CCR, legea ajunge la Cotroceni pentru promulgare si actualizarea soldelor de grad si de functie se aplica dupa 3 zile de la publicarea legii in MO.

 Daca vreuna din cele 4 obiectiuni este admisa de CCR,  pe 04 02 2025, legea se intoarce la Parlament pentru a fi pusa de acord cu decizia CCR si se va aplica in acea forma. Punerea de acord se poate face si prin OUG, daca Guvernul gaseste un motiv de urgenta. 





63 de comentarii:

Petrut spunea...

In 31 Decembrie 1989 nu as fi crezut ca respectul pentru mine -nu scriu noi , va fi asta !

Mișu spunea...

D-le Claudiu, avem sanse de actualizare in 2025 (solda grad, solda functie), dupa pronuntarea deciziei CCR ?

Vasile Anghel spunea...

Cred că se gândesc totuși să facă actualizarea .Acum rămâne de văzut dacă și când.

Rezervistul spunea...

Poate dă domnul că la anul în 1Ian 2026 să procedeze ca altădată.... adică să dubleze indexarea pt a recupera ce pierdem acum....Și la mulți ani tuturor

Claudiu Marin spunea...

Forma finala a art. XVI alin.(8) interzice, prin exceptie de la art. 59 al Legii nr. 223/2015, numai indexarea pensiilor militare in anul 2025.

Forma initiala a ordonantei prevedea ca drepturile de pensie militara in anul 2025 sunt cele din decembrie 2024, ceea ce interzicea atat indexarea, cat si eventuala actualizare, daca Plx 540/2024 trecea de CCR.

Acum, daca PLx 540/2024 trece de CCR, legea ajunge la Cotroceni pentru promulgare si actualizarea soldelor de grad si de functie se aplica dupa 3 zile de la publicarea legii in MO.

Daca vreuna din cele 4 obiectiuni este admisa de CCR, pe 04 02 2025, legea se intoarce la Parlament pentru a fi pusa de acord cu decizia CCR si se va aplica in acea forma. Punerea de acord se poate face si prin OUG, daca Guvernul gaseste un motiv de urgenta.

Nu mai plangeti baby! Si asa indexarea se contopea in actualizarea soldelor!

Viorel spunea...

Mișu. După cum spune primul ministru spre final de mesaj, actualizarea soldei de grad și funcție în anul 2025 o vor primi doar „celor care mi-aţi acordat încrederea”. Mi se pare correct într-un stat democratic.
Premierul Marcel Ciolacu a transmis marţi seara, în preajma Noului An, un mesaj în care spune că „2024 nu a fost un an uşor, dimpotrivă, a fost un an plin de provocări”.
„Un an în care de fiecare dată când credeam că am mai rezolvat o problemă apărea alta, la fel de gravă şi la fel de urgentă. Vă mărturisesc acum, în ultimele ore ale acestui an, că am încercat să fac tot ce mi-a stat în putinţă pentru a pune lucrurile în ordine. Un singur gând a stat în faţa fiecărei decizii luate: să-mi respect promisiunile făcute vouă, celor care mi-aţi acordat încrederea şi să fac lucrurile cum trebuie”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Viorel spunea...

Rezervistul. Poți să-mi spui și mie în ce an s-a dublat indexarea ? Nu confunda art. VIII din OUG nr. 168/2022 aplicabil începând cu 01.01.2023.

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Vezi cum manipulezi! Unde zice Ciolacu... doar.
In urma cu 2 ani, pe langa indexarea legala s-a mai acordat o indexare suplimentara diferentiata.

Gheorghita spunea...

La multi ani, camarazi! D.zeu sa ne ajute cu sanatate, liniste si pace.

LOCUITOR DIN DELTA spunea...

Dar de supraimpozitare au publicat ceva în MO?

Vasile Anghel spunea...

Anul acesta au rezolvat inechitățile pensionarilor pe contributivitate.In 2025 va fi rândul pensionarilor militari și cred că mai spre toamnă.La mulți ani sănătoși pensionărilor militari .

Rezervistul spunea...

Viorel.....Ba de aia mă leg de ce să o excludem...că trebuia să iau doar 5,1% și am fost indexat suplimentar cu încă pe atât adică tot 5,1% pt că aveam cuantumul sub 4000...că am ieșit din sistem înainte de 31 12.2017...Pt mine Indexarea suplimentară reprezintă o dublare...adică o recuperare să spunem parțială a lipsei indexării la 1 ian 2021... datorită d lui Câțu cel ce a făcut 2 nopți la bulău in statul Ohio in anul 2000 pt băutură la volan cazier ce nu sa pus la investitura sa în funcția de prim ministru...

viocristea spunea...

VESNICUL GUVERN CIOLACU
... pe langa NE-indexarea pensiilor cu rata inflatiei, NE-actualizarea pensiilor militare, a reusit, totusi, sa optimizeze pretul calatoriei cu metroul, de la 3 lei la 5 lei, adica +67%!
Sa traiasca?! ca ne trebuiasca?
Pensiile nu se actualizeaza cu inflatia, dar impozitele si taxele se actualizeaza cu inflatia!
Ura?pentru vesnicul Guvern Ciolacu!
Iar la anul cand venim , sa nu il mai gasim!

Claudiu Marin spunea...

@Locuitor din Delta
Supraimpozitarea curge in continuare in luna ianuarie, pana la publicarea deciziei CCR in MO. Pensiile militare sunt puse in plkata in luna ianuarie cu supraimpozit.

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin. Haideți să respirăm aer curat măcar în seara de Anul Nou. Atât timp cât folosește expresia „vouă, celor care mi-ați acordat încrederea” (cu cei care nu i-au acordat încredere, ce face ?) fără a spune tuturor românilor indiferent de etnie, religie, sex, etc., rezultă clar că se referă la un anumit segment „electoral”.

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin dar în special rezervistul. Când afirmi că: să dubleze indexarea, nu te limita numai la tine sau cei care datorită cuantumului pensiei au primit 5,1 indexare + 5,1 indexare suplimentară. Ceilalți pensionari au primit indexare dublă ca și tine, pentru că tu vorbești la modul general ?

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
FII riguros!
Ciiolacu nu a facut promisiuni tuturor pensionarilor! A facut promisiuni de majorare pentru cei din sistemul public si de diminuare a inechitatilor pentru pensionarii militari mai vechi.

nemocapt spunea...

Tuturor, un an nou mai bun. La multi ani!

SorinP spunea...

La mulți ani fericiți și sănătoși vă doresc sincer! 🙏 🍸

Viorel spunea...

După cum afirmă mai jos și în N situații, domnul prim ministru se referă la INEGALITĂȚILE PRIVIND PENSIILE MILITARE / INECHITĂȚILE DIN SNAOPSN.
Nu face referire la un anumit segment…de la… până la…
"Guvernul pe care îl conduc va susține în continuare promovarea și punerea în aplicare a legii prin care să fie înlăturate inegalitățile privind pensiile militare de stat. Respect statutul și munca dumneavoastră de o viață. Vreau să colaborăm, pentru ca așteptările dumneavoastră să primească răspunsuri rapide și legitime", a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
"Vreau să închidem problema inechităților din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională într-un termen cât mai scurt", a precizat prim-ministrul.

raul spunea...

Si totusi ,Claudiule,cele rele sa se spele ,cele bune sa se adune!LA MULTI ANI!

John1 spunea...

La mulți ani, Claudiu Marin și tuturor comentatorilor de pe acest blog, indiferent de opțiunile sau preferințele politice! Suntem prea cuminți pentru aceste vremuri mârșave, ca atare acești parveniți fac ce vor cu nemulțumirile noastre. Sper doar la un impozit de 10%.

VALYCA2010 spunea...

LA MULTI ANI !!!! Lumea doreste sperante de la noul an!om trai si vom vedea!

Anghel spunea...

Când a făcut Ciolacu afirmațiile astea cu diminuarea inechităților? În discursul de anul nou?

RD spunea...

@Claudiu Marin și dragi colegi,

Actualizarea se va face atunci când vor fi bani! Adică peste multi ani (să nu spun niciodată). Ce actualizare să fi scris în monitorul oficial când nici nu există așa ceva din 2017? E alt președinte la PNL. Încă un partid la guvernare (UDMR). Plxul votat cândva era pentru voturi și atât. Lucrurile s-au schimbat! Pensionar militar, trezește-te! Probabil se va da o sumă fixă on-off pentru pensionarii cu cuantumul mic și mediu.

Rezervistul spunea...

La mulți ani.... Indexarea de la 1 Ian 2023...a fost pt mine tot un fel de "trenuleț"... deoarece a diminuat minimal cei drept marile diferente între cel ieșit în anul 2000 pe o lege și altul în 2024 pe altă lege.... Sigur....dacă echipa lui Ciolacu a promis că repară cât de cât diferențele mari la pensiile militare dar nu prea are bani pt ele cât ar trebui mă refer la legea ce stă în așteptare până pe 4 febr....dar cumpără " tunulețe și rachetuțe" pt Ucraina .... măcar să dea o indexare aproximativă ca cea din 1 Ian 2023... pornind bineînțeles de la procente mai mari pt cei foarte vechi in pensie și diminuare tot în procente...la cei ieșiți în 2024...Eu zic că ar fi echitabil... dacă altfel nu se poate...Atunci... parcă Umflatul a gândit o și a și semnat o La pensia lui nesimțită...cred un 2,7% a fost mană cerească de câteva mii de lei Eu nu-i dădeam decât 0,1% indexare

Margarit Fernand spunea...

Ordonanța cuprinde o mulțime de formulări ambigue ceea ce arată că a fost făcută ”pe genunchi” deși PSD o ”clocea” de prin octombrie! Formularea privind pensiile militare este una tipică și nici un caz nu s-au gândit că DACĂ CCR ar da legea constituțională va trebui aplicată. Dacă nu cumva știu ei ceva ce noi nu știm ( respingerea sau amânarea la nesfârșit a legii) formularea asta este doar lipsă de viziune și nimic altceva. Doar nu vă imaginați că au formulat astfel cu bună știință ca să poată aplica legea privind actualizarea? Ar fi de noaptea minții, cum să nu dai la greviștii de profesie care îți blochează bac-ul sau la cei din primării și consilii județene care aduc voturi și să dai la pensionarii militari care nu au nici o pârghie de constrângere și nu sunt dragi nimănui???????

Inginerul spunea...

Nici eu nu cred că vom primi ceva doar noi, fara pensionarii civili, și asta concomitent. Dacă întâi li se dă lor și să zicem peste doua luni ni se dă și nouă, deja se va uita ca noi am fost săriți. Lumea va considera că li se face nedreptate civililor, dându-se iar îmbuibaților de militari. Un exemplu este recent, când la civili s-a marit pensia prin noua lor lege, nouă nimic, dar cum se vede treaba, deja s-a uitat. Ce ar fi pe toate televiziunile, ce minciuni, ce cifre astronomice, priviți de ce țara e săracă...
Cu actualizarea mai sunt încă niște obstacole grele: CCR-ul, jalonul din PNRR, plus mafia si politicienii nepăsători să ia totuși taurul de coarne.

Vasile Anghel spunea...

Dacă Ciolacu își respectă cuvântul se va face ceva și la pensiile militare .Poate în etape .

Rezervistul spunea...

Eveniment pe tv.... L-am văzut pe Ciolacu etalând tatuajul pe braț cu" Nu crește TVA ul".. Trebuia să completeze și cu " Am fost un mincinos anul trecut când am promis rezerviștilor eliminarea inechităților la pensiile militare".. Să sperăm că repară greșeala anul acesta iar tatuajul nu se ia la primul duș...ci este permanent.

Claudiu Marin spunea...

Au inceput casandrele sa-si dea cu presupusul, ce...? ...sunt chiar sigure, ca in anul 2025, potrivit ordonantei trenuletul, nu s-ar putea aplica Plx 540/2024 in situatia ca actualizarea ar fi declarata constitutionala de CCR.
Aici s-a discutat, la intrebarea unor cititori , daca ordonanta interzice si actualizarile in anul 2025, actualizari reparatorii pentru diminuarea inegalitatilor dintre pensiile militare.
Raspunsul este unul singur: actualizarile sunt posibile, fie prin lege ,fie prin OUG, dupa ce CCR va da o decizie in Plx 540/2024.
Actualizarea nu este o majorare generala a tuturor celor cca 200 000 de pensii militare ci doar o majorare diferentiata a celor care in ultimii 7 ani au ramas cu soldele de grad si de functie inghetate la valorile de la data recalcularii/stabilirii.
Doar pensiile stabilite inainte de anul 2018 ar primi o majorare consistenta si asta nu ar produce un dezechilibru bugetar major.
Prin amanarea actualizarilor, efortul bugetar creste in viitor pentru a inlatura inegalitatile.
Aplicarea Variantei 2 a OUG-ului de recalculare a pensiilor militare are avantajul ca ar uniformiza algoritmul de calcul al tuturor pensiilor militare, dar cu eforturi bugetare mai mari.

Sender spunea...

@Inginerul
Pentru civili nu s-a lăsat niciun loc de mișcare, în ordonanță scrie clar că în anul 2025 punctul de referință rămâne la valoarea de 81 lei.
Interesant este că pentru toate categoriile de personal cuprinse la art. XVI mai puțin magistrații apare sintagma - " nu se actualizează/indexează cu rata medie anuală a inflației " - iar pentru magistrați apare sintagma " pensiile de serviciu nu se actualizează " . La toate categoriile de personal de la art. XVI pensiile sunt numite " de serviciu " iar pentru noi " pensii militare de stat " .
Concluzia - pentru toate categoriile de personal s-a lăsat loc de mișcare mai puțin pentru civili (contributivitate) și pentru magistrați !
Având în vedere că experiența este dovada existenței tuturor, orice supoziție pentru viitor este total falsă pentru că nu poate fi demonstrată, orice asemănare ulterioară este doar o coincidență! A ne da cu părerea asupra a ceea ce nu s-a întâmplat este un mod plăcut de a ne pierde timpul !

Margarit Fernand spunea...

Domnule administrator, cu tot respectul care vi-l port vă contrazic ! EU NU ÎMI DAU CU PRESUPUSUL ȘI AM DOVEDIT-O DE MULTE ORI! Dacă până la 1 ianuarie 2026 veți primi un singur leu la pensie ( nu se pun cei din impozitarea progresivă) dați-mă exemplu și interziceți-mi accesul la acest blog care îmi place și pe care îl citesc de mai bine de 10 ani!

daniel spunea...

Marine.......iarasi arunci fumigena cu..... daca.......eventual..........! La ce sa speram dupa ce actualizarea soldei de grad, functie s-a evapoarat, indexarea s-a evaporat. Gandeste-te la situatia financiara a tarii fara banii UE! GROAZNICA! Ultima indexare a pensiilor noastre a fost cu valoarea inflatiei din 2022. INS ne transmite in fiecare an prin 10-15 ianuarie valoarea inflatiei al anului trecut care eventual se aplica doar anul urmator. Faina treaba. Este o alta inginerie financiara pe langa modul de impozitare a pensiilor noastre. Mai GUVERN, cunosti inflatia in ianuarie, aplici indexarile (nu doar la pensiile militare) luna urmatoare, nu dupa un an. Modifica legea! In prezent am pierdut din valoarea pensiilor noastre fata de anul 2022, 10,4%+5.4%. Ca militar daca nu ai respectat fisa postului ti-ai pierdut functia. Tu, Guvern, cand nu aplici legile pe care le-ai votat, invocand lipsa banilor, raspunzi cu functia, tot conform fisei postului, inseamna ca nu ti-ai facut "lectiile". Aici e vorba de ONOARE, hopa, deja cerem prea mult de la politicianul roman. Si uite, asa trec anii din viata noastra de pensionar fara sa vedem VINOVATUL PEDEPSIT. Dragi colegi, doresc ca anul 2025 sa fie asa cum l-ati visat sa fie. LA MULTI ANI! Nu uitati de sanatate!

Arfy spunea...

D-le Marin* este posibilă aprobarea în procente de 99%.
Pesimist...(optimist de felul meu), dar am o lege și un drept pe care l-au derogat patru ani consecutiv!
Cei mai mulți afectați de această lege sunt ardelenii!
OUG nr. 105/1999 , aprobată prin Legea nr. 189/2000, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive entice, completată și modificată de Legea 154/2021 :

,,Beneficiază de prevederile prezentei ordonanţe persoana, cetăţean român**), care în perioada regimurilor instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 a avut de suferit persecuţii din motive etnice, după cum urmează:(....)
Să dea Dumnezeu să mă înșel!

yar 99 soim spunea...

Un an nou 2025 cu realizari personale si multa sanatate va doresc la toti indiferent de optiunea politica care intr-un stat normal si democratic nu ar trebui sa ne dezbine ci ar trebui sa ne uneasca. Referitor la ce ne spune CM cu tema de astazi ii spun sincer si realist ca ordonanta are multe referiri ambigue care fac parte din tactica acestui guvern in principal si a politrucilor in secundar de a ne linistii ca vezi doamne nu poate aplica indexarea de 12,3% din ianuarie dar ar trece legea de actualizare a gradului si functiei in martie care probabil va aduce fiecarui rezervist o crestere a pensiei cu mult peste procentajul indexarii. vedeti unde este manipularea ? ei chiar ne considera in continuare ,,marea muta" care mai accepta pacalelile si manipularile lor. adica astazi nu au bani dar in martie au, va dudui economia in ianuarie si februarie !!!!????atata timp cat justitia, CCR si AV poporului sunt instrumentele lor prin care pot incalca orice lege din Romania oricum si oricand cine mai crede in promisiunile lor isi merita soarta. Nu observati ca cel mai mare rau al Romaniei este justitia care este platita regeste atat cea in serviciu cat si cea in rezerva si este folosita pentru a reduce la tacere pe oricine incearca sa schimbe ceva in bine in tara asta. Pentru celelalte categorii sociale nu sunt bani dar pentru justitie sunt bani, asta nu este bataie de joc la fiinta romaneasca ? Parca zicea Bolojan in decembrie ca vor reduce nr. de parlamentari , secretarii de stat , banii alocati partidelor dar acum tac malc nu mai zic nimica, iar ei au salarii, indemnizatii si prime de zeci de mii de euro pe luna. asa trebuie sa arate dreptatea si democratia lin Romania, domnule Claudiu Marin, pentru unii muma pentru altii ciuma, nu mai fiti naiv ca pana acum din ce ne-ati tot spus nu s-a realizat nimic in bine ci numai in rau. Si va mai spun ceva dvs prin faptul ca tot il atacati pe CG cat si prin faptul ca incercati sa aratati doar defectele ii cresteti indirect cota de incredere, deci il ajutati sa fie votat masiv de romani. sa intelegem ca le faceti jocul rusilor ?

Vasile Anghel spunea...

Dacă s-ar face actualizarea la funcție și grad ,posibil și în etape ar repara numai o parte din inechități. Când se va face bugetul ,vom vedea dacă au intenția să rezolve.

Florin spunea...

Pensia lungă și viața de calitate sa ne fie darurile de la Dumnezeu la început de an! Cadoul de la Guvern și CCR va fi probabil la anul și la multi ani.

Claudiu Marin spunea...

@Soim
Nu-ți plac discutiile de pe acest blog?
Du-te domnule si discuta acolo unde te potrivesti in idei cu neolegionari, filorususi si ezoterici
pe care ii crezi mari patrioti.
De altfel, dupa sperantele voastre naruite ieri la CA Bucuresti, va rugasem sa va abțineti sa mai comentati pe acest blog. N-o faceti, va scutesc eu de efortul de a mai insaila previziuni schioape. PA!

yar 99 soim spunea...

@claudiu
chiar imi plac foarte mult discutiile de pe blogul tau, dar nu imi place ca te dai mare democrat si de fapt am vazut ii cenzurezi sau ii ameninti ca nu-i mai publici (inclusiv pe mine astazi)pe cei care nu sunt pe placul tau sau au alta parere. intentionat ti-am ridicat mingea la fileu sa iti vad reactiile. speram ca pe blogul tau sa avem posibilitatea sa discutam liber, sa discutam serios nu sa ne manipula camarazii . dar am asteptat degeaba. stai linistit ca nu o sa mai postez pana in martie. daca previziunile mele nu se vor adeveri imi cer scuze de pe acum camarazilor mei ca i-am manipulat, dar daca va fi cum zic eu adica inca o mare pacaleala nu cred ca le vei cere aceleasi scuze ca i-ai manipulat ! Hai Pa !

maiag spunea...

La multi ani.pare rau ca nu a ti invatat nimic in 24.a ti inceput iar cu calcule si propuneri.asta e nuvelul.aveti rabdare si invatati sa comentati pe lucruriconcrete

Mhy spunea...

"Inflația este taxa proastei guvernări" ziseră unii care se pricep la economie și finanțe.
Începând de azi, fiecare lună care trece fără această indexare a pensiilor înseamnă furt (și) din buzunarele noastre pentru a acoperi alte găuri ale incompetenței. DACĂ (dacă dacă dacă) va exista vreo actualizare, unele chestii se vor contopi și se vor limita pierderile începând de atunci; dar ce nu s-a dat, rămâne furt până la acel moment. Dacă actualizarea nu se va face, atunci furtul ăsta rămâne pe viață pentru că este puțin (spre 0) probabil ca indexarea de 10% pierdută să se acorde de la 01.01.2026. În plus, furtul se va amplifica și în anii următori, deoarece acești 10% ar fi fost un plus al bazelor de indexare în anii următori.
Furtul este încă și mai pervers gândit, deoarece indexările sunt defazate cu un an (indicele cunoscut la 1 ianuarie este de acu 2 ani și nu cel de anul trecut) deci nici acoperirea pierderii puterii de cumpărare de anul trecut nu se va face anul ăsta, ci POATE la anul. În consecință, în 2025 pensiile au o pierdere dublă a valorii REALE: inflația de 10% din 2023 neindexată + inflația din 2024 (probabil vreo 6% șmenuită de INS), creșteri care se resimt deja în prețurile bunurilor și serviciilor pe care le cumpărăm cu aceeași valoare NOMINALĂ a pensiilor.
Indicațiile prețioase precum că ar trebui să fim mulțumiți că nu pierdem la cuantumul în plată al pensiilor sunt, de fapt, o păcăleală.
Deci cry baby cry, deoarece guvernul este cu mâna adânc vârâtă în buzunarul tău :)

Arfy spunea...

İntrarea în spațiul Schengen este una din cele mai mari reușite! Să vedem cum vor evolua lucrurile dpdv economic, turistic, schimburi economice etc! Dacă nu vom ști să profităm de șansa asta, atunci orice acțiune dpdv al schimburilor de mărfuri va fi împotriva noastră!
În prima fază vom fi invadați cu mărfuri de calitate și mai slabă calitate la prețuri mici, domeniile mari din vest! Să vedem cu ce mărfuri pătrundem noi! Produse finite, nu materie primă! În primele șase luni va fi vizibil financiar, câștig, pierdere sau stagnare! Poate mai avem o șansă pentru un avantaj minor din lipsa autostrăzilor...

Paul Puiu spunea...

Se pare ca pana la urma rezerviștii și în retragere iar vor rămâne doar cu promisiunile PSD-ului și magistrații și parlamentarii cu privilegiile, inclusiv indexarea pensiilor!!!!
Se pare ca unii dintre suporterii rezerviști și în retragere vor plăti cotizațiile pentru PSD și fără indexare și fără actualizarea SF și SG, rămânând în cuget și în simțiri psdisti până la moarte!!!!!!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Vorba aceea, să fim mulțumiți cu ce avem , ca ar fi putut fi și mai rău, adică să fi diminuat pensiile militare printr-o nouă schemă haiducească marca PSD, ca să mai ia ceva din pensiile militare pentru a le mai da privelegiatilor sau clientelei politice, adică parlamentarilor și magistraților și celor de la CCR!!!!!😉😉😉😉🫡🫡🫡🫡🫡

Claudiu Marin spunea...

Comisarul fake news
Pensiile magistratilor nu se indexeaza. Se actualizeaza cu salariile celor in activitate.

tupak amaru spunea...

@ Arfy
Arfy , libera circulatie a marfurilor si a cetatenilor era asigurata si pana acum . Nu asta era problema . Ceea ce deraja erau cozile mari care se faceau in vama pana acum pentru transportatori. Ca persoana fizica nu era o problema decat in ajunul si dupa zilele de sarbatori religioase ,daca nu aveai bube in cap.
Practic acum nu se face altceva decat se elimina politia de frontiera de tot si CNAIR -ul pe iesire din granită , iar vamuirea se face tot de vamesi dar nu in granită. Va fi in plus doar o circulatie mai rapida a marfurilor, plus ca vor mai baga ceva deseuri pe la noi.
Turismul romanesc neintretinut cu tichete de vacanta din banul public in buzunarul patronului este absolut de nefrecventat in raport cu ce ofera Ungaria ; Croatia , Slovenia , Austria ,etc.
La gradul de necivilizatie ,hotie si neseriozitate al majoritatii romanilor nu m-ar mira ca austriecii si nemtii să reintroduca controale la granită. Din pacate peste tot in occident Ro nu este vazută nici macar ca tara de mana a doua , la fel si romanii.
Probabil occidentul civilizat (mai ales austriecii ) isi vor pune la adapost autoturismele , mopedele , bicicletele , etc ,
Ne-au tras in Schenghen datorita conjuncturii si nu meritelor. Dovada fiind si faptul că dupa 34 de ani nu avem o autostrada cap coada pana in granita de vest , ca sa nu zic doua autostrazi care sa faca legatura cu autostrazile ungurilor. Nici macar de la Sibiu pana la Nadlac sau de la TG Mures pana la Bors II pe la Zalau.

Vlasceanu M spunea...

Domnule Claudiu, urmaresc acest blog de foarte mult timp dar de la o vreme ati inceput sa va propagati ideile anti Georgescu cu mult aplomb.
Cred ca raposatul blogului se intoarce in mormant. Pentru militarii rezervisti nu sunteti si nu veti fi un formator de opinie niciodata. NU cu mult respect.

Viorel spunea...

Mi se pare corect ca la magistrați să se actualizeze pensiile pentru că ăștia au 4 coaie după care se ascund politicienii corupți. Noi fiind umili și cinstiți o luăm în mână ca de fiecare dată în ultimii 7 ani.

Vlasceanu M spunea...

Pe mine m-a cenzurat

Claudiu Marin spunea...

Vlasceanu
Cu cata obraznicie imi interzici sa am opinii politice pe propriul blog!
Nu am prea vazut contributiile pe care le-ai avut pe legislatia pensiilor militare.
Am avertizat de cateva luni ca acest blog nu poate deveni o tribuna pentru opinii politice extremiste si antieuropene. Militarii care au iesit ca paduchele in frunte ca sustinatori si votanti ai lui CG nu inteleg ca personajul respectiv promoveaza idei si actiuni care afecteaza ordinea constitutionala, Activii primesc si un spor de 7,5% pentru atributii in sfera constitutionala. Solidaritatea societatii civile de dupa cuponiada s-a facut tandari dupa galagia pro-kremlinista a multor rezervisti, disimulata in dorinta de a promova PACEA lui Putin.

@Viorel
Am mai spus dar nu vrei sa memorezi ca magistratii si-au rezolvat problema actualizarii inainte de PNRR, in anul 2022.
Ai nostri, institutii militare si asociatii, au pierdut timpul sa explice ca si pensiile militare ar fi pensii contributive,

Viorel spunea...

Tupak amaru. La cât lemn au furat austriecii din România, noi ar trebui să le furăm și ceaunul în care își fac mămăliga. Din câte îmi aduc aminte, anul trecut presa sesiza faptul că, deși contractual privind exportul de lemn către austrieci expira prin 2027, nr. 1 ar fi solicitat semnarea anticipată a noului contract ca nu cumva viitorul nr. 1 să blocheze furăciunea.
Legat de intrarea în Schenghen, a avut grijă domnul prim ministru să facă troc cu VO / Grupul maghiar MVM, cu legături strânse cu Rusia, care vrea să achiziționeze pachetul majoritar al E.ON Energie România (despre implicarea rușilor în această problemă nu se discută nu se execută / doar despre implicarea în alegeri discutăm).
În plus. Intrarea în Schenghen va facilita fluidizarea mai ușor și în cantități mai mari a drogurilor și substanțelor interzise, nu mai vorbesc despre persoanele dubioase. Cei în drept vor avea o mare responsabilitate în acest caz.

Mhy spunea...

Claudiu Marin spunea... "Pensiile magistratilor nu se indexeaza. Se actualizeaza cu salariile celor in activitate." - Cred că e un pic fals. https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/261399
Legea 303/2022 art 212 : (2) "Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate și pensia de urmaș, se actualizează, din oficiu, în fiecare an cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică."
La nota a 2-a în subsolul art. 212 se explică cum în perioada octombrie 2023-1 ianuarie 2024 pensionarii magistrați și-au actualizat inteligent pensiile la nivelul salariilor celor în activitate, urmând ca după această dată să rămână toți cu actualizarea (corect era indexarea) cu rata inflației. Chestiunea s-a petrecut până la intrarea în vigoare a L282/2023 prin care se bifează jalonul pnrr privind pensiile(01.01.2024)
După 01.01.2024 nu mai există nicio categorie profesională unde pensionarii mai sunt legați de salariile celor din activitate prin actualizări. Dacă mă înșel, rog să fiu contrazis (cu prevederi legale nu vorbe).
Deoarece militarii au dormit și au pierdut ocazia, după bifarea jalonului 215 eu personal nu cred că se mai pune problema vreunei actualizări legate de soldele activilor... Cel puțin nu în privința soldelor de funcție.
LA SOLDELE DE GRAD e altceva, din punctul meu de vedere art. XI din ordonanța Bayraktar ori e cam neconstituțional ori nu se aplică în totalitate: "Pentru personalul militar, polițiști și polițiștii de penitenciare, cuantumul actualizat al soldei de grad/salariului gradului profesional deținut se acordă începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, astfel:......". Păi ce înseamnă personal militar? Unde scrie că doar cei din activitate? În Legea 80 (statut) o să vedem formulări concrete "Cadrele militare în activitate", "Cadrele militare în rezervă sau în retragere", "Personalul militar ", "Personalul militar în activitate"- nota sub art 35.
Art. 3 L80: “Gradul militar este un drept al titularului și reprezintă recunoașterea în plan social a calității de cadru militar. Gradul de ofițer, maistru militar și subofițer nu se poate pierde decât în cazurile și în condițiile prevăzute de lege.”. Deci gradul militar nu se pierde la trecerea în rezervă și nu ar trebui să fie mai puțin valoros decât al activilor.
Componenta valorică a soldei de grad se regăsește atât în solda lunară a activilor cât și în pensia militară a rezerviștilor.
Spre diferență de funcție, pe care nu o mai exerciți la trecerea în rezervă, gradul – ce să vezi - îl păstrezi. Iar retribuirea lui diferită în solda de funcție față de pensia militară cred că este discriminatorie și ar merita un mic control de constituționalitate printr-o instanță de contencios.

Viorel spunea...

Primul „mafiot / terorist” care a profitat de intrarea României în spațiul Schenghen.
https://observatornews.ro/eveniment/un-catel-primul-care-a-intrat-in-schengen-prin-vama-petea-in-aplauzele-politistilor-de-frontiera-605116.html

Viorel spunea...

Vă contrazic. A vrut să o facă fostul prim ministru Vasile Dîncu dar l-au MAZILIT pentru că nu juca după cum cânta olteanul din Plenița în calitate de prim ministru. Când a fost vorba de Proiectul PLx-199/2020 i-a răspuns rânjind și arătându-și fasolele că, să o lase pe data viitoare când vor aproba și noul Statut. Mai mult. Domnul Vasile Dîncu nu a vrut să plece peste ocean să facă cumpărături care i s-au părut dubioase. Alt motiv să-l forțeze să-și dea demisia aducând un caporal executant la toți și toate (două săptămâni în America / să nu creadă unii că este denumirea vreunui film românesc).

Inginerul spunea...

@Sender, observ că ai un fix să mă contrezi. Vezi că am mai multe postări, cred că ți-au scăpat. Și dacă îmi dau cu părerea, fac altceva decât facem toți aici?

Cristian spunea...

Oare, cine întârzie publicarea deciziei privind impozitarea și care o fi motivul? Din 19 decembrie au trecut cam multe zile.

Yana Cris spunea...

@Mhy este excelenta argumentația dvs și ar fi foarte bine sa fie folosita pt o acțiune în justiție (în contencios sau cum o fi corect dpdv legal). Ma gândesc ca am putea sa facem asta cât mai mulți rezervisti, sa ne cautam dreptatea în justiție, dacă politicienii își bat joc de noi. Măcar avem dreptul asta sa facem presiune ,ca protestele vad ca nu duc la niciun rezultat. E drept ca am văzut ce s-a întâmplat cu excepțiile de neconstituționalitate pe OUG 59, cum CCR a tot amânat o decizie, oferind timp destul guvernanților sa îndrepte greșeala lor printr-o alta lege, care a lăsat fără obiect toate acele excepții formulate de pensionarii militari. Probabil și cu acest demers se va intampla la fel, pt ca e destul de clar ca s-au coalizat guvernanții cu magistrații intr-o conspirație împotriva pensionarilor militari, dar tot cred cu tărie ca e mai bine sa acționăm decât sa nu facem nimic. Vorba aia romaneasca: copilul care nu plânge, nu ii da maica-sa sa suga... Zic și eu, e o idee care merita pusa în practica... Dacă greșesc, corectati-ma!

NINO-NINO spunea...

Stimate domn Mhy,
Am citit cu interes opinia dumneavoastră referitoare la diferențierea tratamentului dintre activi și rezerviști în ceea ce privește solda de grad, precum și la actualizarea pensiilor magistraților.
În ceea ce privește pensiile magistraților, aveți dreptate să subliniați că acestea sunt actualizate anual cu rata inflației, conform art. 212 alin. (2) din Legea 303/2022. Până acum, credeam și eu că pensiile magistraților se actualizează automat în funcție de salariile activilor, dar, citind mai atent ceea ce ați expus dumneavoastră, mi-am dat seama că m-am înșelat. Prin Legea 282/2023, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2024, s-a eliminat actualizarea pensiilor în funcție de salariile activilor. Astfel, începând cu această dată, toți pensionarii, inclusiv magistrații, beneficiază doar de actualizarea pensiilor cu rata inflației, fără excepții legate de profesia lor.
Referitor la diferențierea între solda de grad a activilor și cea a rezerviștilor, analiza dumneavoastră este foarte bine fundamentată. Gradul militar, așa cum subliniați corect, este un drept permanent și egal, care reflectă statutul social al titularului, indiferent de activitatea curentă. Orice diferențiere financiară între solda de grad a activilor și cea a rezerviștilor ar putea fi considerată discriminatorie în absența unei justificări obiective și rezonabile.
Aceste considerații m-au determinat să aprofundez subiectul și să iau în calcul un demers juridic. Deciziile Curții Constituționale, cum sunt Decizia nr. 20/2000 și Decizia nr. 873/2010, susțin principiul egalității în drepturi. Tratamentul diferențiat între categorii similare de persoane este neconstituțional, în absența unui temei solid. În cazul gradului militar, justificarea unei diferențe financiare între activi și rezerviști este dificilă, având în vedere că gradul nu reflectă atribuții funcționale, ci un drept dobândit pe parcursul carierei.
Având în vedere aceste argumente, cred că un demers juridic vizând eliminarea acestei diferențe ar putea avea șanse reale de succes, având în vedere principiile constituționale și jurisprudența relevantă. Argumentele legate de constrângerile bugetare sau de atribuțiile activilor nu sunt suficiente pentru a justifica o diferență de tratament între aceștia și rezerviști. Vă mulțumesc clarificările oferite.
Cu stimă,Nino-Nino!

Arfy spunea...

Tupac* n-am spus altfel! Este vorba de timpii de transport! Timpi care costă bani! Ca să stai cu mărfurile 3-6 ore la trecerea
prin vama de graniță sau ca turist, indiferent că intri sau ieși din țară, a fost un mare dezavantaj! Mai rămân autostrăzile lipsă! Despre avantajele acestea spun! Sunt sigur că vor fi mari avantaje! Rămâne de văzut cum vor creste controalele la întrarea pe granița cu Ucraina(în special, Moldova și Serbia!
İntrarea în spațiul Schengen este simbolic o unire cu Bulgaria și Ungaria pe granițele directe!
Rămâne de văzut cum va fi evoluția! Eu sper sa fie benefică tuturora nu numai țărilor din vest!

Inginerul spunea...

Dacă nimeni nu mai are pensia legată de salariile celor în activitate, înseamnă că la un moment dat se va ajunge la inechitățile care se înâmplă la noi, prevederea fiind mai veche. Rămâne inechitatea față de civili cărora, cel puțin până acum, în general le-a crescut punctul de pensie peste rata inflației.
Cumva discutabilă și legarea pensiilor de activi sau creșterea peste rata inflației. Indexarea pensiilor cu inflația asigură, cel puțin teoretic, nivelul de trai de la momentul ieșirii la pensie. Activilor le cresc salariile peste inflație ca urmare a dezvoltării societății și a creșterii nivelului de trai, pe care ei prin munca lor o înfăptuiesc. Au pensionarii, de orice fel ar fi, vreo contribuție la asta? Merită și ei această bunăstare mai mare? Nu știu, poate da, poate da dar nu chiar atât, poate nu...
Relativ la prevederile ordonanței trenuleț cu indexarea și alte formulări de înghețare interpretate pe aici. Eu nu m-aș crampona foarte mult de ele, câtă vreme o astfel de oug de modificare a modificării se poate da oricând.

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din: "Mhy spunea": (01.01.2025/19:18'):
"Personalul militar ", "Personalul militar în activitate"- nota sub art 35.
Art. 3 L80: “Gradul militar este un drept al titularului și reprezintă recunoașterea în plan social a calității de cadru militar. Gradul de ofițer, maistru militar și subofițer ❗nu se poate pierde decât în cazurile și în condițiile prevăzute de lege.”. ❗Deci gradul militar ❓nu❓se pierde la trecerea în rezervă și nu ar trebui să fie mai puțin valoros decât al activilor. ❓❓ "
Încheiat CITATUL,
☮️ COMENTARIU:
🌞 Mhy:
1..din păcate, în..ROMÂNIA ("bolșevică.."!).., realitatea e mai .."complexă..❗.."❓":
2.. eu m-am PENSIONAT EFECTIV la data de: "01.11 2004", (=trecând în rezervă în data de: "05.oct. 2004") = pe L.164/2001= cu gradul militar de COLONEL= obținut în 28 Sept. 2004 = data ORDINULUI ministrului MApN = de trecere în rezervă, grad militar de COLONEL = PLĂTIT (❗) = în PENSIE..până în data de: "01.01.2016"= dată după care = prin RECALCULAREA PENSIEI= pe L.223/2015 mi s-au.."TĂIAT" (= ILEGAL❗) = toate "elementele salariale"= de la literele ag ale BAZEI DE CALCUL:. începând cu = gradul militar de: COLONEL..= DEGRADAT ILEGAL (!) = la gradul militar de: = LT.COLONEL..❗(..❓)...până..= ÎN PREZENT (=..02.01.2025❗)..❗= prin VIOLAREA (❗) =..L 223/2015 ..(= în forma în vigoare până la data de 15.09 2017..! = TEXT al legii 223/2015.. = aplicat în cazul meu..❗);
..VIOLAREA ..L 223/2015 = s-a făcut prin aplicarea unor "norme" de aplicare a legii..: și anume: ..
"Ordin Comun..Nr.: 31/M.25/999/8148/359/237/221//2016"= "ORDIN"= ILEGAL..semnat de 3 miniștri și 4 șefi de servicii.."iresponsabili.."= cu și fără ghilimele❗ (dar și..NECONSTITUȚIONAL ..!) = prin prisma..tuturor legilor de pensie și salarizare a militarilor..❗
3. ..iar..: "justiția".. română (?) =.."CAP..COADĂ.."= adică toate.."căile de atac" (ordinare și extraordinare..) = ÎN REALITATE = CĂI DE APĂRARE.." a drepturilor legal cuvenite..(!)..ROMÂNE..: ="tribunal"...ICCJ..❗= sunt..OARBE..("la bine"..)..dar nu și.."surde".. la.."cântecele de sirene"..❗👹

Mhy spunea...

@NINO-NINO corectați vă rog că am scris art 212 și am citat corect din 213.
Și deoarece eu nu trăiesc în înalte sfere juridice mi-am luat o "zmetie" pe alt blog de frustrări de la tovarășul alecu, probabil vreun cultivator vestit de "perji" și consumator de derivate alcoolice ale fructelor lor.
- "vezi ca, tot in baza l.282/2023, pensiilor magistratilor, stabilite sau actualizate, li se aplica "limitarea net la net"... deci orice asimilare/trimitere la pensiile "vechi" ale militarilor este de'a'n'pulea..." - unde am făcut eu asimilare cu pensiile militarilor? Doar am spus că magistrații și-au făcut o actualizare "șmecheră" printr-o derogare ]n toamna 23 iar de la 1 ian 24 au rămas la actualizare cu rata inflației.
- "din nov. 2023 se aplica modificarile la l.303/2022 aduse prin l.282/2023 ... s-acuma sintem in 2025, departe de acel nov.2023" - care e legătura cu prefectura?? (corect = suntem)
Eu credeam că senectutea aduce cu ea valențe demne de respect, dar se pare că nu e valabil pentru toți. Seniorii ar trebui să-i îndrume cu înțelepciune pe cei mai tineri, nu? "Amîndoi mîncînd rahat cu perje!"; "de'a'n'pulea"; "Adica... băbăiete, ceteste legile, spala-te pe dinti pentru eliminarea resturilor de perje, si, pe urma, vino sa discutam!" = limbaj cocălăresc, suburban, care denotă frustrări la limita patologicului. Probabil specific peisajului geografic de unde "s-a ivit" dumnealui. Mă amuză, e de cercetat :).
Ca inchizitor recalcitrant ce este, a omis să posteze și că totuși, în umila mea neștiință, am avut dreptate când i-am reproșat că a mai și mers pe arătură - în speța majorării "oskar" unde le-a administrat cu patos o sudalmă magistraților ÎCCJ care au "îndrăznit" să corecteze o greșeală a eminențelor financiare și să le dea peste cap sistemul de valori cu decizia "ba să se dea".
Pornind de la dictonul "tu știi cine am fost euuu?", probabil distinsul manifestă reminiscențe din perioada epocii de aur, când îi "ardea" cu maximă întransigență pe subordonații care îndrăzneau să încalce vreo virgulă sau nu citau corect vreun paragraf din RG-urile sau Fi-urile bolșevice. Și cum roata se învârte, unii care au fost "mari" se întâmplă să rămână cu ea mică; sau mă rog, nemajorată (pensia, bineînțeles:))
Dacă astfel de personaje au fost ofițeri în Armată, încep să-i înțeleg pe "ciuci" și "jieni" de ce trag cu toți dinții să îi țină acolo....jos,jos.
Cu stimă, un ofițer care a fost și pe la școala bunelor maniere.

Rezervistul spunea...

Mhy.... Adevăr grăiești..... Încă mai sunt unii care... când și când.... mai îmbracă uniforma din șifonier chiar dacă nu-l mai cuprinde.....se zgâiește o oră în fața oglinzii la eghileți...apoi bat pas de defilare prin sufragerie sau mută armate imaginare pe tabla de șah... sau mai rău... încă se cred cu funcția înaltă pe care au avut-o în unitate... răcnesc la subordonați indisciplinați amenintându i cu trimitere la garnizoană sau la arest după grade...din amintiri..Se trezesc la realitate când soția îngrozită ...deschide ușa...poftindu i la masă repede...că se răcește ciorba....Ce vrei... este de înțeles că unii după atâta apv suferă de stres posttraumatic Eu am mai spus demult la unii care tânjesc după solda de funcție că ... sa terminat când a trecut la pensie... Singura funcție... după ce iese din sistem... dacă o vor cu atâta râvnă poate fi la administrația blocului...ca șef de scară sau de bloc... dacă chiar și-o doresc Pe deasupra este și remunerată...îmbunătățindu i veniturile