Un produs Blogger.

joi, decembrie 19, 2024

Marimea indexarii pensiilor militare in anul 2025 va fi stabilita prin legea bugetului de stat, este reglementat in proiectul ordonantei trenuletul

38 comments

In mod sigur nu va fi 10,4% potrivit art. 59 din L 223/2015 si Comunicatului INS privind rata inflatiei in anul 2023.







 

38 de comentarii:

Cristian spunea...

Se vorbește despre o eventuala actualizare nu despre indexare.

Claudiu Marin spunea...

@Cristian
In ultiima forma a art. 59 din Legea 223 avem indexarea cu rata inflatiei. Ordonanta se va plia pe textul legii.

VALYCA2010 spunea...

DOAMNE AJUTA CA PREA NEA TRECUT GLONTUL PE LA URECHI ZILELE ASTEA!

RD spunea...

Poate vor sa indexeze cu inflatia din 2024 care va fi mai mica, probabil 6-7% in comparatie cu 10,4 pentru pensionarii militari si la civili 12,1.

Sender spunea...

Deci, pentru anul 2025 actualizarea pensiilor militare (prin indexare) nu se mai aplică cf. art. 59 din L 223/2015 ci printr-un art. prevăzut în L bugetului de stat și se va face atunci când va întra în vigoare această lege.

Andreottis spunea...

Sa facem un mic concurs de previziuni. Eu zic ca va fi 2%

magda spunea...

Citez din preambul,,In mod sigur nu va fi 10,4% potrivit art. 59 din L 223/2015 si Comunicatului INS privind rata inflatiei in anul 2023.''...As completa doar atat..Mai vine un rand si...in mod sigur nu va castiga cine vor ei prin discriminare fie si cu cea a indicelui de inflatie...Suna provocator,asa-i ?

Inginerul spunea...

Din cate inteleg, doar la "speciali" se ingheata?! Oricum, in veci nu ni se va indexa doar noua, fara civili. Lor fara noi da, cum s-a mai si intamplat de atatea ori. Si acum, nu m-ar mira ca la civili sa se indexeze, poate nu cat inflatia dar sa le dea ceva, si noua nimic.
Dupa revolutie, tata mi-a zis: "o sa vina vremea cand n-o sa ai cui sa te plangi". Si se pare ca a venit.
CTP a zis aseara ca nu exclude o lovitura de stat din partea institutiilor militarizate, pe fondul crizei politice si a slabiciunii institutiilor statului. S-ar putea atunci sa se invarta roata in ce ne priveste. Nu ca neaparat m-as bucura, inca nu stiu cum as lua situatia respectiva.

maiag spunea...

Asteptati .nu vedeti ca nimic nu e sigur?depinde cine va forma guveenul

raul spunea...

Ce va spuneam in alt topic????La noi Legea e la cheremul oricui si se proroga cand si cum vrea muschii lui!Cand e de luat,cum scrie in lege ,cand e de dat ,mai va!Vai de tara asta!CCR ,nu zice nimic acum de asta?Hai s-o intrebam!

luchy19 spunea...

Întrebare,
În toate asociațiile militare ale rezerviștilor există o cotizație impusă?
Dacă, da
Ce au reușit conducerile acestora privitor la pensiile militare sau ce beneficii aduc aceste asociații pentru cei din rezervă și retragere ?
Eu sunt în pensie din 2022 și deocamdată nu m am înscris în nicio asociație.
Care este rolul acestora? Pot fi toți militari în rezervă și retragere din întreg sistemul de apărare sub o singură umbrelă pentru a reprezenta cât de cât o voce puternică care să fie auzită de clasa politică?

Margarit Fernand spunea...

Asa cum am spus încă din luna octombrie că NU PRIMIM NIMIC! Am fost contrazis și chiar jignit pentru că nu susțineam fabuloasele majorări promise în campanie, dar aveam informația clară că nu se prevăd bani pentru indexarea sau actualizarea pensiilor militare. NICI PRIN LEGEA BUGETULUI DE STAT NU VOM PRIMI NIMIC! În luna octombrie cineva din ”vârful ” unui partid mi-a spus așa: ”și la anul pe vremea asta vei avea aceeași pensie”, și omul știa ce spune!

Alexandru spunea...

Bună ziua. Dle Mărgărit Fernand, cel din vârful acelui partid care va spus asta, la anul pe vremea asta și el o să aibă aceeași indemnizație și salariu!!? Eu, ce fac acum!!!!

BONIFATIE spunea...

Am onoarea! Consider că după publicarea DECIZIEI CCR în M.Oficial se va putea face o apreciere corectă a motivelor care au stat la baza admiterii excepției de neconstituționalitate. Personal, înclin să cred că onorata CCR nu s-a referit la faptul că este neconstituțională impozitarea progresivă, ci modul în care legislativul a înțeles ca să aplice impozitarea progresivă prin luarea în calcul a unor plafoane de impozitare care sunt variabile de la an la an iar în acest fel devine instabilă și impredictibilă valoarea pensiei impozitate, respectiv pe cea necontributivă. La magistrați partea necontributivă se plătește de la bugetul de stat iar în cazul pensiilor militare problema este și mai complicată, în sensul că pensia este contributivă dar e calculată total necontributiv printr-un algoritm stabilit de legea pensiilor militare de stat. 🥸🥶🥸

Rezervistul spunea...

Cică la negocierile pt formarea noului guvern Ciolacu cel viteaz...a declarat la tv că sa simțit jignit de mai multe afirmații ale unor lideri PNL.... făcând aluzie și la ăla de la Bihor care spunea înainte de alegeri că vrea să introducă taxe pe autostrăzile din România după modelul din Germania, Franța... și să reducă aparatul bugetar cu 50%... și bonus... să reducă ajutoarele sociale în zonele unde există oportunități de angajare... că este suportat la masa negocierilor din silă...Auzi tupeu și obrăznicie la el...Sau bătut ca chiorii cu Lasconi pe 3000 voturi când putea să fluiere in baie liniștit dacă rezolva din timp problemele rezerviștilor unde câștiga cel puțin 180 000 de voturi fără probleme fără a mai pune la socoteală soțiile,copii peste 18 ani care au suferit aceleași privațiuni zeci de ani alaturi de cei care au servit patria sub drapel... Încă și acum nu a înțeles ce la lovit la alegeri

Claudiu Marin spunea...

@Bonifatie
De acord cu prima parte a comentariului, in sensul ca CCR nu a considerat neconstitutionala impozitarea progresiva a pensiilor total sau partial calculate necontributiv.
CCR gresestes cand spune ca nu este specificat in Codul Fiscal cand si cum se stabileste componenta necontributiva a pensiilor de serviciu.
Nu codul fiscal stabileste calculul contributiv sau necontributiv al pensiilor de serviciu ci legile care reglementeaza acele pensii.
Or, legile pensiilor de serviciu, mai putin cele militare, stabilesc ca acestea se calculeaza si platesc contributiv doar dupa varsta de 65 ani.
Dupa modul de calcul pensiile militare nu sunt deloc pensii contributive, in sensul stabilit inca din 2001 de sistemul public de pensii.
Se poate reimpune impozitarea progresiva pe pensiile calculate necontributiv, dar pe transe fixe de venit impozabil, nu variabil cum a stabilit L 282/2013.

BONIFATIE spunea...

O.K. domnule Claudiu, cam așa am spus și subsemnatul. O parte dintre noi le avem calculate pensiile și contributiv, cei mai "vechi" pensionari, în baza Legii nr.263/2010. Am și acum anexa cu buletinul de calcul al pensiei de pe vremea lui petrov. Poate ar fi mai bine să amendeze legea noastră, ca să rezulte ceva similar cu a magistraților ca să fim în "trena" lor tot timpul, cu posibilitatea de opțiune pentru pensionarii militari care vor să rămână pe actuala lege. Nu ar fi imposibil, numai să vrea al nostru legislativ.👍🙋‍♂️

xmax spunea...

”...Și io ce fac?” .... are dilema cîinelui.
O întrebare idioată a unui nesimțit.
Mîine 21.12.2024 așa cum a spus Toader....acest om trebuie să plece din funția respectivă

Sau ce ziceți? Îl va tolera omul de rînd?

John spunea...

https://youtu.be/GdjzrPk4ra8?si=JYy1LgtZJMA5WBCC

Claudiu Marin spunea...

@xmax
Asta te preocupa pe d-ta? Constitutia spune clar in articolul 83 cum se face tranferul de functii la sfarsit de mandat. Nu pleaca fostul presedinte pana nu depune juramantul viitorul presedinte. Nu suntem in situatia indisponibilitatii presedintelui.

Trofin spunea...

Referitor la indexarea pensiilor.
Atât în Legea 330/2023 cât și în Legea 223/2015 , așa cum a ajuns azi , când se vorbește de indexare nu se referă în niciun fel despre sărăcie bugetară care să condiționeze într-un fel sau altul acordarea acestor drepturi legale. Se poate înțelege o posibilă imposibilitate de moment dar statul rămâne dator oamenilor săi să le acorde aceste drepturi legale. Magistrații , dacă nu ar avea penii colosale, sigur ar fi acționat în instanțe și ar fi câștigat. Dar le convene și tac . Suferă cei mulți care nu au sprijin din partea nimănui.
Personal , consider că suspendarea unui drept nu este identic cu anularea , acest drept trebuie acordat fiecăruia îdreptățit să-l primească. Ce face azi statul , este un abuz grosolan sau , mai bine zis un furt pe față . Când Băsescu a micșorat salariile în 2010 , dacă nu greșesc ! , cu 25% , afectaților li s-au returnat eșalonat banii . La pensii s-a anulat indexarea și nimeni nu a fost despăgubit. Dublă măsură ? Dublă.

Liviutatarush spunea...

Domnule Claudiu Marin, daca se respecta Constitutia in integralitatea ei si numai un articol avem: ARTICOLUL 83
Durata mandatului
(1) Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.
(2) Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.
(3) Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.
Deci poate ramane dupa data de 21.12.2024, doar daca apare vreun razboi sau catastrofa! Altfel, 5 ani fara niciun minut in plus! Prelungirea este obligatoriu s-o aprobe Parlamentul! Nu cred ca poti scoate din Constitutie ce nu convine si sa lasi doar un articol! Parerea mea!

Claudiu Marin spunea...

@Tatarush
Citesti toate prostioarele de pe internet si nu citesti Decizia CCR, de anulare a alegerilor presedintiale, prin care s-a rezolvat si probleme succesiunii de functii la sfarsit de mandat.
Nu suntem in situatie de urgenta, nu suntem in situatie de indisponibilitate ci in situatie ca noul presedinte inca nu este ales.

Liviutatarush spunea...

Da, domnule Claudiu, numai ca in situtia de fata CCR a adaugat la lege! Pot s-o interpreteze cum vor ei, dar nu pot adauga la lege. Deja se discuta acum cine va fi viitorul presedinte al senatului care va fi si interinar in functia de presedinte! Nu este prea important cine si cum asigura functia, important este sa avem un guvern majoritar cu puteri depline. Si mai este posibil ca luni sa se confirme ca alegerile prezidentiale vor continua cu turul doi, cu cei doi candidati, Lasconi si Georgescu. Curtea de apel se va pronunta luni, pe 23 .12.2024.

Claudiu Marin spunea...

@Tataruuch
Esti complet irational daca iti inchipui ca o instanta isi va permite sa dea o hotarare contrara unei decizii a CCR:

Leo spunea...

Eu am înțeles că însăși în Decizia CCR de invalidare a turului 1 , CCR lămurește faptul că Johan va rămâne președinte până la depunerea jurământului de noul președinte care va fi ales în 2005.

Claudiu Marin spunea...

@Leo
Nu are rost sa mai punem la indoiala punctul 22 din Hotararea din 06 12 2024 a CCR de anulare a alegerilor prezidentiale:

22. Curtea, având în vedere complexitatea și durata în timp a operațiunilor electorale
necesare ulterior pronunțării prezentei decizii, constată aplicabilitatea art.83 alin. (2) din Constituție, potrivit căruia Președintele României în funcție „exercită mandatul până la depunerea jurământului de Președintele nou-ales”

Viorel spunea...

Domnule Trofin. Marele finanțist Cîțu prin OUG nr. 226 din 30 decembrie 2020 la art. VIII pct. (7) spune: (7) Prin derogare de la art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2021 pensiile militare de stat stabilite în condițiile legii nu se indexează cu rata medie anuală a inflației. Era vorba de indexarea cu 3,8% a pensiilor militare și a celorlalte categorii de speciali. S-a mai dat anul următor cei 3,8% ? Nu! S-a a dat un amărât de 2,6%, inflația pe 2020. Ce îi luat, bun furat se cheamă.

Rezervistul spunea...

Am impresia că " Mutu" vrea să moară la locul de muncă....îi place să meargă la ski cu jetul... tot moka....pe banii statului adică ai noștrii... Bineînțeles că și imunitatea îi se prelungește automat...iar de cei 300 000 euro care trebuie să-i dea înapoi pe chiriile luate...ce să mai vorbim...o să-i plătească la calendele grecești..

raul spunea...

In gest de fronda va propun cand veti merge sa platiti impozitele locale,sa platiti aceeasi suma ca anul trecut!La mine in loco s-a stabilit ca vor creste cu 10,4% ,rata inflatiei!Am de gand sa merg la primar sa-i spun ,ia tata ,ca anul trecut!Imi dai ,o sa-ti dai ,nu,pa!Sa-mi spuna ceva ,ca ne judecam pana la Haga!Sunteti voi magari si noi sa fim domni??

raul spunea...

Ps Fernando ,te-am cautat pe un topic anterior ,sa te felicit!

AdinaS spunea...

Mai mult de o săptămână nu am putut accesa blogul nu știu din ce cauza deși eram foarte interesata de ce se mai întâmplă....Bun acum ca Guvernul este interimar nu se mai da niciun OUG mai ales ca CCR a amânat problema noastră pana la data de 4 februarie 2025. Deci dl Ciolacu nu numai ca nu a rezolvat problema militarilor dar se si joaca cu vreau in Guvern nu vreau in Guvern. Acum arunca stiri pe surse în tara ca să nu se mai agite nimeni ca anul viitor nu se va da niciun ban în plus nimanui cu excepția celor care își rezolva singuri problemele adică onor magistrații. Noul Guvern pe care iacătă ca nu si l asuma niciunul dintre politicienii asumați și adevărați barbati de stat și oameni politici va trebui sa scoată tara din rahatul unde tot ei au băgat o. Acum toată lumea casca gura ca ce mai patesc legionarii, când pleacă Iohannis etc și or sa se trezească in ianuarie ca nu sunt bani și cu vaicareli unora și altora ca nu eu am făcut Ciolacu e de vina. Toți sunt de vina si cei de la guvernare și ceilalți. Toți.

Calinmihaib12 spunea...

DOMNILOR și DOAMNELOR:
..e..= "LMC"= la mintea cocoșului.. (= pt. "CEI" care ÎNȚELEG ceea ce CITESC..❗) că se aplică = art.83, al, 2 din CONSTITUȚIE = prin care= IOHANNIS = rămâne în "mandat"= FUNCȚIE..până vine NOUL PREȘEDINTE..= căruia "să-i predea" = rolul și funcția..❗(adică..până = DUPĂ = depunerea jurământului de către noul președinte..❗

..NU ERA CAZUL de nici o.."dezbatere": ..= "publică" sau în vreo .."instanță"..sau.."complet" de "judecare"..❗;
.."totul".. e o "diversiune"..în contextul acestor ALEGERI..PERFIDE.., FĂRĂ PRECEDENT..= adică ALEGERI PARLAMENTARE (unic tur..!) = ..INTERCALATE între cele 2 tururi ale ALEGERILOR PREZIDENȚIALE..❗🦴..❗, cu un..SCOP..= pervers/ perfid..❗..

Claudiu Marin spunea...

AdinaS
Eu am restrictionat accesul pentru ca filorusii, euroscepticii sau extremistii sa-si mai racoreasca mintea dupa ce si-au dat cu stampila in cap.
Voi face si in viitor la fel daca voi constata ca adepti ai curentelor mentionate mai sus incearca sa foloseasca blogul pentru lansarea unor mesaje care decredibilizeaza si compromit categoria sociala a rezervistilor.

Mhy spunea...

Măi colegii, în loc să vă preocupați de Iohannis (care oricum mai repede sau mai târziu va pleca anul ăsta), mai bine v-ați îngrijora ce creaturi au ajuns în Parlament în noua legislatură - infractori, dezaxați, interlopi, extremiști și altele asemenea - la ascensiunea cărora unii ați contribuit din plin. Ăștia vor decide acte normative pentru noi...
Și acum on-topic, mă zgândăre o întrebare: să zicem că se dă ordonanța în forma aceasta cu pasarea indexării către legea bugetului de stat, care poate fi dată chiar și în aprilie că s-a mai întâmplat; dar dacă onor parlamentul nu o să treacă niciun articol referitor la indexarea pensiilor în lege?

AdinaS spunea...

Da de câteva ori și eu ca și cititor interesat am rugat diversele persoane sa se limiteze la problemele discutate pe blog și sa ne mai lase cu sloganurile și politica ca nu se interesează. Aici discutam probleme ce ne apasa in viata de zi cu zi pe noi pe parintii noștri o parte din ei rezerviști etc. Asa ca foarte bine ați făcut. Exact ce a spus și colegul Mhy ăștia din Parlament ne vor decide viata nu cine o fi Președinte ca ăștia fac legile cu susul in jos și numai pentru unii. Da și aici asa ne trebuie ca și pe ăștia tot noi I am votat.

Rezervistul spunea...

Adina S Păi atunci să ne punem toți cenușă în cap....Nu merge vrajeala că eu...nu am fost... că nu eu am votat pe ăia...etc .. Pinocchio cu nasul roșu și frunze pe el...sau hoțul strigă hoții... că tot una e....

Daniel spunea...

Bună seara. In primul rand mă bucur că ați dat acces din nou la acest blog. Și că o întrebare. Ce sa înțelegem sau ce sa sperăm? Vom primi sau nu indexarea cu inflația conform legii? Mulțumesc frumos