14. | Pl-x 540/07.10.2024 | Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat | 07.11.2024 |
14. | Pl-x 540/07.10.2024 | Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat | 07.11.2024 |
Tot o sa fie necesar un termen ca sa judece daca a fost depusa in termen contestatia! Si la cum dau in branci aia de la CCR, poate sa treaca si un an de zile, daca nu doi!!! Asta e! Punem cruce!!!
Trăiască partidu, votațil în continuare.
In Decizia 607/2018, CCR s-a pronuntat ca daca se depaseste termenul reglementat de art 15 din Legea 47/1992, dar sesizarea se face in interiorul termenului de promulgare de 20 de zile, sesizarea este admisibila
Și la OUG 59, CCR a decis ce a vrut. Așa că..
Ce mai tura vara,suntem răniți ,suntem dezamăgiți de acești pași care ne îndepărtează de multele speranțe deșarte!Asta e realitatea ,cale de întoarcere nu mai este!
Sunteți în eroare.Termenul de 2 zile se referă la perioada în care trebuie trimis la CEI ÎN DREPT în a sesiza CCR.Aceștia pot sesiza CCR atâta timp cât legea nu este promulgată...Credeți că Renate nu a primit verde de la Cotroceni?Nu cred...
@Liviu Po
D-ta nu vezi ca legea a ajuns de ieri la Cotroceni, pentru promulgare?
DECIZIA nr. 607 din 27 septembrie 2018 " Având în vedere însă că sesizarea Curții s-a realizat înainte de promulgarea legii, în interiorul termenului de 20 de zile, prevăzut de art. 77 alin. (1) din Constituție, sesizarea astfel formulată este admisibilă." Asta e. Totul a fost facut cu premeditare.
de unde stiti ca ajuns legea la promulgare ??
Legea adoptată în procedură de urgență se comunică unor instituții printre care si avocatul poporului, cu 2 zile înainte de a fi timisă la promulgare. Deci trebuia să existe o dată stabilită când se trimite la promulgare, nu stiu unde, în ce document, iar cine voia să conteste, trebuia să o facă până la acel termen. Acum nu știm data stabilită pentru trimiterea la promulgare, și când s-a trmis legea la avocatul poporului, ca sa vedem dacă s-a incadrat.
Dacă nu s-au încadrat, au greșit ca fraierii, însă dacă nu intervenim cu avocat sau ceva, ne vor fenta, chiar dacă au greșit.
Și Johannis e în postură dubioasă, cu o lege trimisă la promulgare (dacă într-adevăr a fost trimisă, cum aud pe aici) dar în paralel contestată la CCR.
AVOCATUL POPORULUI IN EROARE GRAVA CU PRIVIRE LA OBIECȚIA DE NECONSTITUȚIONALITATE A PLx 540/2024 privind modificarea Legii 223/2015 - pwensii militare.
Temeiul invocat de Avocatul Poporului e art. 15 alin 2 din Legea 47/1992 privind CCR1.
”Articolul 15
(2) În vederea exercitării dreptului de sesizare a Curții Constituționale, cu 5 zile înainte de a fi trimisă spre promulgare, legea se comunică Guvernului, Înaltei Curți de Casație și Justiție, precum și Avocatului Poporului și se depune la secretarul general al Camerei Deputaților și la cel al Senatului. În cazul în care legea a fost adoptată cu procedură de urgență, termenul este de două zile.”
Argumente
1) Obiecția de neconstituționalitate a fost depusa la 07nov.2024, împotriva proiectului de lege PLx 540/2024, care a fost votat in Senat, în procedură de urgența, in data de 04. nov.2024. CCR nu a are competenta de a se pronunta asupra obiecțiilor de neconstituționalitate formulate impotriva proiectelor legislative.
2) CCR se prounuță înainte de promulgare, doar daca obiecția priveste legea si nu proiectul. In cazul de față Avocatul Poporului a formulat obiecția impotriva proiectului ( PL x 540.2024) si nu impotriva Legii 559/2024 adoptată in Senat, in procedura de urgenta in 04.nov 2024. Deci, obiecția e inadmisibilă.
3) Dacă obiectia Avocatului Poporului ar fi fost impotriva Legii 559/2024, ADOPTATA IN PROCEDURA DE URGENTA, aceasta trebuia depusă În doua zile de la adoptare, deci, cel mai tâarziu in data de 06 nov. 2024. Numarul de inregistarea a Obiecției la Avocatul Poporului este 37456 din 07 nov. 2024. Numarul de înregistrare la CCR este 10471din 07 nov. 2024. Prin urmare, chiar dacă ar viza Legea 559/2024, Obiectia Avocatului Poporului e tardivă. In ambele situații - inadmisibilitate sau tardivitate, CCR nu poate decât sa respinga Obiecția, pe INADMISIBILITATE... sau TARDIVITATE...
Pe de alta parte, Iohannis trebuie să promulge legea in forma adoptată de Senat și nu poate invoca Obiecția Avocatului Poporului pentru simplul motiv că Obiectia e cu privire la PLx 540/2024 și nu cu privire la Legea 559/2024. Iohannis are 20 zile pentru promulgare. Dacă după 20 zile nu o promulgă, legea se considera promulgată tacit și se publica in monitorul oficial.
@Claudiu Marin
Da,văd că a ajuns la Cotroceni,dar a ajuns și la Av.P.,care putea până la promulgare să facă nefăcuta...
@Claudiu Marin
Nu înțeleg de ce tot dați speranțe deșarte unora care vă cred și reîncălziți iar ciorba asta de s-a acrit rău de tot, tot la gunoi va ajunge. Totul era ok, bine pus la punct (și în opinia dv), urmau să intre banii pe card, calcule și etc și hop, s-a destrămat visul. Pentru că asta rămâne: doar un vis. Pare-se, chiar irealizabil.
Bomba de sub PNRR: Legea pensiilor militare încalcă principiul ireversibilității reformelor aprobate, ceea ce duce la pierderea automată a banilor. Deja primiți...false vorbe...nu vor cei de la UE...
Dacă Legea Nr. 559/2024 a ajuns la KW
pentru promulgare, sesizarea Avocatului Poporului la CCR nu mai are nicio valoare.
În opinia mea CPS-URILE trebuie să aplice L.559/2024. Punct!
Dacă vor emite Norme de aplicare CPS-URILE)
, este altceva.
În opinia mea, actualizarea celor două solde implică și actualizarea celorlalte elemente ale bazei de calcul. Este doar o părere. Asta este democrația!
lemente de calcul ale
05.11.2024 depunere la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii
LEGEA 35/1997, art.13,litera e : avocatul poporului ,, poate sesiza Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora;,, Deci termenul este pana la promulgarea acestora. Termenul de 2 zile este cel in care secretariatul parlamentului trebuie sa transmita printre altii si avocatului poporului legile adoptate in regim de urgenta. Deci totul este in regula!
Admin.... Păi atunci ce mai așteaptă Mutu? Să termine de vorbit cu Orbu...de vorbit la Budapesta? Am înțeles că poate semna documente și la distanță folosind semnătura electronică și bineînțeles STS ul....
Chiar azi dimineață îmi spunea soția unui coleg că acesta a avut un mic preinfarct, acum nu știu dacă cele întâmplate ieri cu sesizarea are vreo legătură, dar sunt militari pensionari bolnavi și astfel de știri îi pot afecta grav....
05.11.2024 depunere la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii. Se pune din ziua când a ajuns la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii. Deci este în termen.
Termen la ccr : 17.12.2024
bilbaoromelo
legea se află pe saitul presedentiei.
Vuvuzelele coaliției care tot timpul sunt pe televiziuni ,sunt acum inexistente.Nu vezi și nu auzi una abordând subiectul pensii militare av.poporului.ccr.....aceasta tăcere este un raspuns
Totul pute a blat și a nesimtire
După atâtea și atâtea nebunii , mai vine una ...luni ne întra pensia pe card.bravo pe 11.11
2024...
Dar a primit cineva azi in vreo bancă ,că ăștia sânt capabili de orice
Cu părere de rău dar sunt de acord cu Liviu! Pentru proiectele trecute în procedură de urgență acele două zile reprezintă termenul de înaintare celor prevăzuți în lege!
Acum vreau să mă adresez celor din parlament, guvern, MApN, etc :
În SUA a fost ales președinte Trump. Poziția acestuia cu privire la NATOeste cunoscută și este clar că statele vor trebui să aibă grijă să ridice capacitatea de apărare atât prin investiții, buget, mai mari cât și în ce privește resursă umană. Este clar pentru orice om cu pregătire militară că în cazul în care România este atacată un EVENTUAL sprijin militar constând în tehnică și personal ar ajunge pe teritoriul nostru cel mai devreme după 30 de zile! În cazul unui atac al Rusiei vă întreb pe unde ar putea veni acest ajutor dacă luăm în considerare poziția cunoscută a lui Victor Orban, poziția Serbiei față de Moscova sau faptul că Ucraina este deja în război cu Rusia ?
Potrivit manualului ai nevoie de ,,x" zile ( nu spun deoarece reprezintă un secret) Pentru a mobiliza armata , a încadra unitățile și a pregăti minim personalul! În toată această perioadă este logic ca Rusia să lovească puternic din aer , naval și terestru fortele militare active! Nu o să vă dau procentul care dispare din armată activa în primele două săptămâni de conflict! Concluzia este că la EVENTUALA sosire a trupelor NATO armata o să aibă mai mulți militari veniți din rezervă decât activi !
Mă uit și eu ca zecile de mii de rezervisti pe declarațiile de avere ale avocatului poporului, judecătorilor și în special ale celor de la CCR, ale parlamentarilor , miniștrilor și apoi mă uit la suma înscrisă pe cuponul meu de pensie , ofițer superior care am avut ca activ tot felul de interdicții și acum în rezervă primesc 3450 lei!
Și atunci , văzând sumele voastre și suma mea îmi pun două întrebări:
1. De ce să lupt eu pentru voi?
2. Voi sunteți normali la cap?
Guvernul constată că legea să devieze România de la traiectoria de deficit bugetar ce urmează a fi stabilită prin decizia Comisiei Europene. Ea ar putea avea, astfel, implicații asupra măsurilor fiscale de austeritate ce au fost deja elaborate și a ajustărilor necesare.
Dacă legea intră în vigoare, majorările făcute celor vizați sunt obligatorii, întrucât un drept de acest fel odată câștigat nu poate fi retras. Altfel, rezerviștii afectați se vor adresa instanțelor și vor câștiga.
Decât pensii militare neactualizate de 7 ani, mai bine pensii pentru militari în sistemul public.
Cu excepția cazului în care este menționat expres altfel, conținutul original al acestui site poate fi folosit liber, cu citarea sursei, sub o licență Atribuire 4.0 Internațional (CC BY 4.0) - huhurez.com