Multumim ministrului Bolos care a calculat impactul bugetar anual pentru restabilirea unor drepturi ale pensionarilor militari, drepturi eliminate abuziv, in anul 2017, printr-o ordonanta de urgenta, data cand Ciuca era seful Statului Major General al Armatei si Mihai Tudose era prim-ministru.
Dansul vrea sa convinga opinia publica din Romania ce impact financiar grozav ar avea reluarea platii unor drepturi eliminate abuziv.
Domnul ministru de finante ne spune in realitate ca statul a castigat anual, incepand cu anul 2018, un miliard de Euro pe spinarea pensionarilor militari, carora Guvernul le-a inghetat pensiile la nivelul anului 2017.
In loc sa spuna ca statul a castigat 7 miliarde de Euro, prin ostracizarea batranilor pensionari militari, si nu numai, Bolos incita opinia publica impotriva unei categorii sociale, insinuand ca in viitor guvernul va avea o gaura anuala in bugetul de stat de un miliard de Euro.
Institutiile statului abilitate sa apere bugetul statului erau subiect al dreptului de a sesiza CCR impotriva legii adoptate in regim de urgenta de catre Parlament.
Din lasitate, ele nu au facut-o dar, pe cai oculte, au asmutit-o pe Renatte Weber, Avocat al Poporului, nu avocat al insituțiilor stratului. Trezita peste noapte, batrana doamna nici nu a sesizat ca i-au strecurat pe sub ochelari obiectiuni care nu erau de competenta domniei sale sa le ridice in fata CCR. Nici nu a observat ca era si in afara termenului pentru sesizarea CCR in cazul legilor adoptate in regim de urgenta.
Aceleasi institutii statale infesteaza site-urile utilizate de rezervisti cu teze inepte care sa sustina cele 4 obiectiuni pe care le-au strecurat in lucrarea dresata doamnei Weber.
Cele mai frecvente sunt cele potrivit careia noua lege a fost prost redactata, desi acelasi text a existat in L nr. 223/2015, pana pe 07 08 2017, text in baza caruia s-a si efectuat o prima actualizare pe 30 06 2017.
A doua ineptie este cea potrivit careia noua lege ar fi eliminat plafonul venitului net. Or, asa cum am mai demonstrat, art. 59 ^ 1, introdus in legea pensiilor militare, da posibilitatea actualizarii soldelor de grad si de functie, din compunerea bazei de calcul, la nivelul soldelor activilor, prin exceptie de la regula insituita de L 282/2024, potrivit careia pensiile militare se actualizeaza, la stabilire, cu indicele preturilor de consum. Plafonul venitului net actualizat ramane.
Cea de-a 4 obiectiune nu face altceva decat, vorba comentatorilor de pe acest site, sa ne demonstreze cine a redactat sesizarea catre CCR.
Oare cine se vaita ca nu poate calcula actualizarea pensiilor militare in 30 de zile?
In perioada aplicarii L 164 din 2001, contabilii Caselor de Pensii Sectoriale plateau actualizarile in aceeasi luna, sau cel tarziu in luna urmatoare majorarii soldelor de grad si de functie ale activilor, prin majorarea valorii sectoriale de referinta.
Rusine activilor din institutiile care gestioneaza pensiile militare si rezervistilor care-si tradeaza camarazii!