Un produs Blogger.

vineri, noiembrie 01, 2024

Ce este bine si ce este rau in propunerile ARMIA si SNPPC pentru proiectul legii actualizarii permanente a pensiilor militare

36 comments

 


-1. Structural, Art. 59 ^ 1 din forma adoptata la Camera Deputatilor trebuie sa cuprinda teza actualizarii permanente a tuturor pensiilor militare, prezente si viitoare. Orice limitare in timp poate duce la interpretarea ca actualizarea se aplica o singura data, la data intrarii in vigoare a legii de actualizare, pentru alte actualizari viitoare fiind nevoie de noi legi de actualizare.
        De aceea,  este bine ca se propune Senatului sa  scoata sintagma" ale caror drepturi au fost deschise inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi"din finalul art. 59 ^ 1. Mentinerea sintagmei ar elimina din definitie pensiile militare care se vor deschide dupa intrarea in vigoare a legii de actualizare.
         In aceeasi idee, nu este bine ca s-a propus introducerea sintagmei "aflate in plata" de la inceputul aceluiasi articol. 
       Este buna reintroducerea in text a art. 108 privind sporul pentru pensia suplimentara. De altfel, nementionarea acestui articol privind actualizarea nu ar fi afectat aplicarea lui in stabilirea/recalcularea pensiilor militare.
       Ca sa incheiem cu art. 59 ^ 1, este inutila precizarea ca actualizarea se face de casele de pensii sectoriale, cata vreme toate operatiunile legate de aplicarea Legii nr. 223/2015 sunt reglementate in lege si in normele de functionare ale caselor sectoriale de pensii.
-2. Fiind vorba de o pensie reglementata de o lege speciala, eliminarea demnitarilor de la actualizare, doar pe perioada exercitarii functiilor de demnitari, se incadreaza in limitele constitutionale de dispozitie ale Parlamentului.
Nu ar trebui sa fie o problema mentinerea limitarii in forma finala a legii. O eventuala exceptie de neconstitutionalitate admisa ar afecta doar articolul 59 ^ 3, nu intreaga lege. Domnii parlamentari Ciuca, Chelaru, Coarna etc, au la indemana o actiune in justitie in care sa ridice exceptia de neconstituitionalitate. 
-3. Asa cum am mai mentionat, art. 60 ^ 1, este complet inutil, pentru ca actualizarea nu este indexare si nu este nevoie de acelasi artificiu juridic, introdus in art. 60 prin art. 84 din OUG nr. 114/2018, pentru ca si cei plafonati la venitul net sa beneficieze complet de actualizare. Este corecta propunerea de eliminare a art. 60 ^ 1. 
De altfel, am vazut ca amendamentul Coarna, cu acelasi obiect, a fost respins in Plenul Camerei Deputatilor
-4. Articolul II cuprinde dispozitii specfice, aplicabile pentru momentul intrarii in vigoare a legii, dupa 7 ani de suspendare a institutiei actualizarii pensiilor militare. Mi se par neavenite ambele modificari propuse in acest articol, modificari scrise cu rosu. Nici nu vreau sa ma gandesc ce interpretari s-ar putea da acestor modificari. 

-5. Cat priveste nerespectarea principiului bicameralismului, art. 75 din Constitutie cuprinde reglementari de reglare intre cele doua Camere, astfel incat sa se acopere eventuale incalcari ale principiului.

Art. 75

(4) În cazul în care prima Cameră sesizată adoptă o prevedere care, potrivit alineatului (1) , intră în competenţa sa decizională, prevederea este definitiv adoptată dacă şi cea de-a doua Cameră este de acord. În caz contrar, numai pentru prevederea respectivă, legea se întoarce la prima Cameră sesizată, care va decide definitiv în procedură de urgenţă.

(5) Dispoziţiile alineatului (4) referitoare la întoarcerea legii se aplică în mod corespunzător şi în cazul în care Camera decizională adoptă o prevedere pentru care competenţa decizională aparţine primei Camere.









 

36 de comentarii:

VALYCA2010 spunea...

Noi suntem mulțumiți să se termine odată cu această tevatură în legătură cu calculele actualizării pensiilor militare,cu alegerile prezidențiale și parlamentare,să fie liniște și pace în sufletele noastre!De ce trebuie să îndurăm noi toate aceste ape tulburi?Hai DOAMNE Ajută stimabililor!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

De s-ar termina o data si pentru totdeauna tevaturile astea pline de cotite si invartite, care ne-au ros energiile si nervii, pană la epuizare! Cozile de topor sa se rupă naibii in buturugă!

Paul Puiu spunea...

Marian, chiar dacă nu vrei să publici comentariul meu anterior, află ca l-am mai postat si pe Facebook, pe mai multe de rezerviști și am primit o grămadă de aprecieri pentru ca este obiectiv și reflectă realitatea, pe care unii nu o accepta nici acum!!!!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡

Claudiu Marin spunea...

Pe acest topic voi publica pana luni numai opinii despre documentul trimis la Senat cu propuneri de amendamente la Legea de actualizare a pensiilor militare.

Leo spunea...

A fost o emisiune în urmă cu 1 săpt. la R+ în care senatorul Fenechiu a spus , că l-a rugat Ciucă să formulezte un text de lege pt. eliminarea inechităților din pensiile militare.
Fenechiu a intrat în Parlament prin 2016 ani pe filiera partidului lui Dan Diaconescu , iar până atunci în 2016 a fost avocat practicant peste 20 de ani .
Deci vreau să sspun că textul PLX 540 a fost formulat de un PROFESIONIST AL DREPTULUI și de aceea eu am încredere.
Acum , mai nou veterinarii și automobiliștii fac legi , economiștii fac meteo și mediu , inginerii fac farmacie , etc... de este o mare BULIBĂȘEALĂ.
SĂ AVEM ÎNCREDERE ÎN TEXT și să fie votat și promulgat ca lege până la alegeri.
Altfel va fi ȘURUB FĂRĂ SFÎRȘIT.

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin. Cine dintre cei cu putere de decizie poate prelua propunerile / sesizările dumneavoastr ce trebuie eliminate sau introduse în proiectul de lege pentru ca totul să fie pe placul tuturor și să nu aibă nici un cusur privind aprobarea și promulgarea acestuia ? Azi e vineri, luni e luni.

Claudiu Marin spunea...

@Leo
Totusi, nicio parere despre docunent?
@Viorel
Eu am scris textul. Cine vrea il acceseaza, cugeta si actioneaza. Inclusiv autorii documentului.

Brenda spunea...

Dacă este așa atunci dece azi nu ai dat nimic de la Senat ..buget finanțe ,așa era planificat...

Andrei spunea...

Art. 59 indice 1 - Modificarea propusă aduce clarificări importante privind actualizarea pensiilor militare de stat, în special prin precizarea responsabilității caselor de pensii sectoriale și prin eliminarea unor limitări pentru aplicarea generală a acestei măsuri. Ea extinde beneficiile actualizării pensiilor la toate categoriile de pensii aflate în plată, asigurând astfel un tratament echitabil între beneficiari.

Art. 59 indice 3 - poate fi un element de vulnerabilitate, însă în jurisprudența CCR sunt motivări din care rezultă că legiuitorul este suveran și poate decide în consecință, acest aspect fiind constituțional. Cum avem zero încredere în clasa politică, este ok dacă este scos.

Art. 60 indice 1 - eliminarea propusă va simplifica procesul de actualizare a pensiilor militare de stat prin rămânerea în vigoare a prevederilor din L223/2015.

Art. II este clar în forma adoptată de Camera Deputaților și naște interpretări în forma propusă. Derogarea de la articolul 60 alin. (1) poate crea un regim special pentru pensiile militare, aspect care încalcă principiul neretroactivității prevăzut de Constituția României. O asemenea derogare poate fi considerată ca fiind o aplicare retroactivă a legii, deoarece permite recalcularea beneficiilor deja stabilite prin legea anterioară. Această derogare este aplicată doar sistemului militar, ceea ce poate duce la acuzații de discriminare în raport cu alte categorii de pensionari care nu beneficiază de actualizări similare.

Cred că este recomandat ca aceste modificări să fie analizate din perspectiva conformității cu principiile constituționale, în special cu cel al neretroactivității legilor și al echității între categoriile de beneficiari, pentru a nu avea surprize.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu e rau deloc ca se vrea din partea sindicatelor cateva tuburi mari de lipici Super Glue-titan, sa lipeasca definitiv acest drept in Lege, neinterpretabil, nepermutabil sau fara sanse de dezlipire, pentru ca lichelele din clocarie sa nu manareasca nimic impotriva noastra, si ma ingrijoreaza doar actiunea la CCR a unui fost SRI-st, motivand probleme de neconstitutionalitate, avand si sustinatori. In rest, e ok si o sa ma abtin de la alte comentarii inutile pe aici! Doamne, ajuta si, sanatate tuturor!

Pop de Ploiesti spunea...

Buna seara Claudiu , sa dea Dumnezeu sa fie bine , cu pensiile zic!
L-am urmarit pe ciuca la gadea bre , wooww..bai ce infiera comunismul buhaiul asta woww nenicule , asta a uitat, ca, comunistii l-au facut ofiter, si deh avea si origine sanatoasa de-a fost primit in armia , putina decenta bre , ca noi te stim !!..
Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale a mai spus că în calitate de ministru al Apărării şi-a cerut scuze pentru greşelile Armatei Române în Decembrie 1989...Si noi ne intrebam ca naivii ,ce are PM ciuca-al nostru cu noi de ne tine cu pensiile sub strungari si frizeri..asa isi cerea el scuze..prin infometarea rezervistilor..ti-ar puiul din ograda lu Dinescu de răs Mambo Nasrya !
Vad comentarii la pensionatii dupa pandemie suparati ca , colegii lor iesiti prin 2015 , 2016 vor avea pensia cat a lor.., o prostie..nu vad eu plt ajt sef iesit in 2015 sa ajunga la 7000 si ceva net..

Andrei spunea...

Am totuși o întrebare: termenul de depunere de amendamente a fost 31.10.2024. Mai are rost să discutăm pe modificări?

Claudiu Marin spunea...

@Andrei
Ce sa zic! Daca nu facea SNPPC propuneraea ca actualizarea sa fie facuta de Casele de
pensii Sectoriale, te pomenesti ca le venea ideea ca de actualizarea pensiilor sa se ocupe popotele.
SNPPc a umplut internetul de vaietele ca art 59 ^ 1 se aplica numai celor pensionati inainte de 01 01 2016, cand colo, prin formularea ca actualizarea se aplica pensiilor in plata la data intrarii in plata a noii legi, erau exclusi din definitie cei ce se vor pensiona dupa intrarea in vigoare a noii legi.Este bine ca s-a scos partea finala a articolului.

Leo spunea...

@Claudiu,
1. Privitor la aflate în plată
Părerea mea este că , pensiile care vor veni după intrarea în vig. a legii , nu au nevoie de această lege 540/559 , deoarece ele vor fi deja stabilite la nivelul la zi.
- Privitor la prezenta lege
Părerea mea de nespecialist , este că e bine formulat textul așa cum e , deoarece vizează legea modificatoare care are deja număr de lege organică când va fi promulgată.
Repet că am încredere în FENECHIU.
2. Nu-mi mai răspunde șoșoiul de ceva timp , ori e supărat pe mine ori e ocupat cu vânătoarea de potârnichi și șoșoi ....

Claudiu Marin spunea...

@Leo
Cauta-l pe sosoi si spune-i ca se actualizeaza si pensiile militare suspendate la plata, asa cum vor fi cele ale lui Ciuca, Chelaru si Coarna, numai ca de platit vor fi platite cand inceteaza sa mai fie demnitari.
Subiectul actiunii de actualizare nu poate fi decat "pensiile militare", fara niciun complement.
Derutat sa -i cobat pe cei care sustineau traznaia ca formularea ii avantajeaaza pe cei pensionati inainte de 2016, nu vedeam ca actualizarea se aplica o singura data, la data intrarii in vigoare noii legi.
Noroc cu Geta!
Vezi daca nu cumva sosoiul este cu Tutuianu!

GG spunea...

Vorbim pe aici precum și pe alte bloguri serioase gen, mosAlecu etc.despŕe actualizare. Iată că suntem aproape,mai aproape ca oricând. Daca exista seriozitate ci nu vrăjeli care au fost arma clocarilor,în sfîrsit putem spune ca după lupte seculare,se poate face dreptate în oarecare măsură.Numai intr-o oarecare măsură.Procesul ar trebui continuat pana la definitivarea actelor de dreptate socială! Doamne ajută!

micutzul spunea...

STOP JOC
Luni ora 13.00 în comisie.
Luni 04.11.2024 la ora 17.00 vot final în plenul senatului pe L 559/2024!

Nick spunea...

@Claudiu,
1. Privitor la aflate în plată
Părerea mea este că , pensiile care vor veni după intrarea în vig. a legii , nu au nevoie de această lege 540/559 , deoarece ele vor fi deja stabilite la nivelul la zi. Opinia mea este si am repetat : voi iesi la pensie anul viitor si am trecut in rezerva in 2000 daca mi se actualizeaza pensia conform ultimelor modificari solda de grad pt cpt da aprox 1200 lei ceea ce nu este deloc egal cu 2508... oricum astept sa vad ce iese din senat...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Micutzule, sa cresti mare cu vestea ta despre actualizare!

Petrut spunea...

Doamne ajuta !!

Claudiu Marin spunea...

Imi pare rau sa-ți spun, dar cat de parcimoniosi sunt cei de la Casele Sectoriale, textul adoptat de Camera Deputatilor putea fi interpretat ca actualizarea se opreste la data intrarii in vigoare a noii legi. Pensia d-tale nu mai era o pensie in plata la data intrarii in vigoare a noii legi, ci la o data ulterioara.
Noroc ca doamna Geta a avut liniile de comunicatii deschise cu doamna Pauliuc1

Burebista spunea...

Articolele modificate sunt ok , cu o singură opinie a mea , poate și a altora... Art 108 nu are ce sa caute la o actualizare a pensiilor... Pentru că actualizarea unei pensii se face numai in procentele in care aceasta a fost stabilită... Doar la RECALCULARE ,Când se schimba procente , vechimi etc se aplică și șporul cfm art 108 , adică pensia suplimentară... ACTUALIZAREA PENSIILOR NU ESTE TOTUNA CU RECALCULAREA PENSIILOR DUPĂ O ALTĂ LEGE ASA CUM S A ÎNTÂMPLAT IN 2016... In 2017 la actualizarea cfm creșterii soldelor de grad numai la militari în iulie ,.. art 108 nu a avut nicio contribuție sau influență..

Claudiu Marin spunea...

@Burebista
Te contrazic.
Si actualizarea si sporul pentru pensia suplimentarea se aplica la baza de calcul. Toate se incadreaza in plafonul de 85% din baza de calcul.

Viorel spunea...

Art. 108 își are rolul lui însă trebuie interpretat în două moduri:
1. Pentru cei care nu au vechimea cumulată necesară pentru a atinge plafonul de 85% să fie întroduse în baza de calcul 1-9% pentru a beneficia de pensii în procentajul maxim acordat de lege;
2. Pentru cei care au deja procentul de 85% cum e cazul meu și a altora (vechime cumulată peste 50 ani = 25 ani = 65% + 1% / 25 ani = 90%), cele 9 procente să fie calculate separat din pensia rezultată. În situația mea, statul m-a furat cu 5% din vechime și 9% din pensia suplimentară = 14%. Mi-ai plafonat pensia la 85% și mi-ai luat 5% să fii sănătos stat mafiot dar ce ai cu cei 9% din pensia suplimenrară ?

AdinaS spunea...

Este bine ca s a renunțat la limitarea la timp. Intr adevăr se putea interpreta ca pentru actualizările viitoare va fi nevoie de noi legi. In actuala redactare e mult mai clar. Este adevărat ca pensiile viitoare vor fi calculate la valoarea actuala dar ale celor de acum vor rămâne cum sunt acum atunci când va interveni o noua actualizare a soldelor de grad și/sau funcție și o luam de la capăt. Eliminarea articolului legat de pensiile celor aflați în funcție de demnitate publica nu face nicio modificare capitala și elimina poate un atac la CCR. Pentru cei care nu sunt specialiști articolul nu însemna că acelor pensionari nu li se actualiza pensia ci doar ca nu o încasau cat timp erau demnitari. Nu m ar mira sa nu le fie data diferenta dupa ce nu mai erau demnitari. Se poate orice la noi. Legat de restul propunerilor nu ma pricep foarte bine deci nu comentez.

valy spunea...

Pensia suplimentară ar trebui să se calculeze separat ca la civili.

valy spunea...

Stagiile prestate în sistemul public după pensionare ar trebui să poată fi extrase la cerere.

vasile spunea...

Total de acord cu modificarile propuse. Asa se face dreptate tuturor pensionarilor militari, cu singura conditie de a fi aplicata.

mega2005 spunea...

De ce ar fi considerata "retroactivitate" mentionarea drepturilor nascute si neacordate in perioada 2017-2024, cata vreme noua lege prevede acordarea acestora "in viitor"??
Cum se aplica legea civila in timp in Romania, un material pe care-l gasiti pe net....
In codul civil Art.6 alin(1) prevede ca legea civila se aplica in intervalul de timp cat este in vigoare.
Probleme apar cand legile civile se succed, iar in acel moment trebuie sa tinem cont de 2principii:
-principiul neretroactivitatii legii civile noi.
-principiul aplicarii imediate a legii civile noi, cu exceptia ultraactivitatii legii vechi.

Principiul neretroactivitatii legii civile reprezinta principiul conform caruia o lege civila se aplica numai situatiilor ivite in practica dupa intrarea ei in vigoare, iar nu si situatiilor anterioare.

Aplicarea imediata a legii civile noi si exceptia ultraactivitatii legii vechi:
-se intelege regula de drept conform careia, de indata ce a fost adoptata, legea civila noua se aplica tuturor situatiilor ivite dupa intrarea ei in vigoare, excluzand aplicarea.
Exceptia ultraactivitatii legii civile vechi.
Care inseamna aplicarea la unele situatii determinate, a legii civile vechi, desi a intrat in vigoare o noua lege civila.

Criteriul neretroactivitatii
-facta praeterita, adica faptele constitutive, modificatoare sau extinctive de situatii juridice, realizate in intregime inainte de intrarea in vigoare a legii noi, cat si efectele produse de acea situatie juridica inainte de acest moment poate fi aplicata numai legea veche.
-facta pendentia, adica situatiile juridice in curs de formare, modificare sau stingere la data intrarii ei in vigoare, se va aplica legea noua.
-facta futura, adica situatiile juridice care se vor naste, modifica sau stinge dupa intrarea in vigoare a legii noi, precum si efectele viitoare ale situatiilor juridice trecute, se va aplica leagea noua.

Claudiu Marin spunea...

@Mega2005
Cine a zis ca este vorba de retroactivitate in sintagma adaugata de sindicalistii politisti la art. II?
Doar d-ta o zici.
Este vorba de lipsa de masura sa ceri pentru toate pensiile adaugarea majorarior din perioada 2018-2024. Prin actualizare se adauga numai majorarile pe care nu le-ai primit la momentul stabilirii dreptului de pensie. Cel pensionat in anul 2023 nu mai poate pretinde majorarile dia anii 2017-2022 pentru ca le are deja in baza de calcul de la data pensionarii.
Este suficient sa se mentioneze ca toate pensiile militare se actualizeaza in 30 de zile conform art. 59 ^ 1.

mega2005 spunea...

@Claudiu
OK.Am inteles eu gresit temerea dumitale pentru modificarile de la propunerile "in rosu" de la art.II

NINO-NINO spunea...

Vă prezint mai jos punctul meu de vedre si cum văd eu că ar trebuii sa arate acele amendamente referitoare la actualizarea pensiilor militare, concepute pentru a asigura o aplicare clară, echitabilă și nediscriminatorie a legii. Acestea se aliniază obiectivelor expuse de S.N.P.P.C. și A.R.M.I.A. și subliniază importanța unui cadru legislativ care să protejeze interesele tuturor beneficiarilor.
Propuneri de amendamente pentru Art. 59^1:
1.Actualizarea permanentă a pensiilor militare:
Text propus: „Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, în procentele stabilite de lege. Actualizarea se aplică fără restricții tuturor pensiilor, indiferent de momentul deschiderii drepturilor.”
Motivație: Este esențială eliminarea sintagmelor „aflate în plată” și „ale căror drepturi au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi” pentru a asigura aplicabilitatea uniformă și nediscriminatorie a legii asupra tuturor pensiilor militare.
2.Responsabilitatea caselor de pensii sectoriale:
Text propus: „Actualizarea pensiilor militare de stat se realizează de către casele de pensii sectoriale, conform competențelor stabilite prin lege și normele de funcționare.”
Motivație: Clarificarea acestei responsabilități este esențială pentru o aplicare transparentă și coerentă a actualizării pensiilor, contribuind astfel la creșterea încrederii în instituțiile implicate.
3.Reintroducerea Art. 108:
Text propus: „Art. 108 se reintroduce pentru a include sporul aferent pensiei suplimentare în procesul de actualizare.”
Motivație: Reintroducerea acestui articol este necesară pentru a garanta că toate elementele componente ale pensiei sunt luate în calcul, asigurând astfel un drept corect și complet pentru beneficiari.
4.Propuneri pentru Art. 60^1:
Eliminarea Art. 60^1: „Se elimină articolul 60^1, deoarece actualizarea pensiilor nu este echivalentă cu indexarea, iar acest articol creează confuzie și este redundant.”
Propuneri pentru Articolul II – Dispoziții tranzitorii:
Reformulare pentru claritate: „Articolul II rămâne nemodificat pentru a preveni interpretări greșite și aplicări neunitare. Modificările propuse pot genera ambiguități și, de aceea, nu sunt recomandate.”
Aceste propuneri au rolul de a susține aplicarea corectă și echitabilă a legii pensiilor militare, în conformitate cu principiile de drept și cu respectul cuvenit față de toți beneficiarii, asigurând un tratament uniform și just.
Cu stimă, NINO-NINO!

Cezar spunea...

Ninooo..ninoooo!
Pe draku..cine citeste polologhia ta
Puteai zice
PLX-199..în integralitate si pentru 100+ de ani

Viorel spunea...

NINO-NINO. Și atunci ce mai aștepți ? Trimite amendamentele doamnei Nicoleta Pauliuc, domnului Fenechiu (Dinescu, Dan Diaconescu), celor care le pot prezenta în Senat înainte de adoptare dacă dânșii consuderă că aduc îmbunătățire proiectului de lege.

NINO-NINO spunea...

Stimate domn Cezar,
Subiectele pe care le-am adus în discuție au fost introduse în contextul temei abordate și, dacă acestea merită o analiză mai detaliată, sunt deschis la un dialog mai structurat, mai ales pentru dumneavoastră. Sper că astfel nu va părea o polologhie sau o abordare exagerată. :)
Cu respect și deschidere pentru orice punct de vedere!

NINO-NINO spunea...

Domnule Viorel,
Am citit cu atenție multe dintre punctele dumneavoastră de vedere și se vede că sunteți un om citit, cu experiențe variate. Îmi place ceea ce postați, chiar dacă uneori nu suntem pe aceeași lungime de undă în tot ceea ce spuneți. Vă respect foarte mult!
Ceea ce am vrut să subliniez prin postarea mea anterioară este că am încercat să mă mențin în tema subiectului abordat de moderator. Cred că există multe persoane deschise la minte în aceste asociații, capabile să contribuie la soluționarea problemelor legislative. Mi-am exprimat punctul de vedere și modul în care văd lucrurile, dar nu am afirmat niciodată că ceea ce spun este singura variantă corectă sau definitivă, și nu doresc să le iau pâinea de la gură unora. :)
Cu stimă,Nino-Nino!