am urmarit emisiunea si da, Dogaru a confirmat disscutiile cu premierul, dar el nu a participat la intrevedere
Am inteles ca se face, dar Col Dogaru nu crede! Asta e. Da, se va face, dar inca nu credem si noi!
Cum să nu ! Unii au participat la discuții pe din față (cei care voiau doar solda de grad) iar alții pe la spate (ăștia sunt cei care vor ambele).
Legea sigur va fi aprobata cu sau fata modificari
Problema va fi la johanis care sigur ni o promulga pina dupa primul tur
Daca ciuca nu inyra in turu2 o va yrimite la cirtea condtitutionsla ca forma fe rszbunate
Sunteti culmea... cat de negativ puteti sa ganditi!
Vedem ce va fi.... solda de grad va fi puțin, pt cei pensionați în ultimii 2,3 ani, ceilalți..înghețați... la mine e 300 RON...
Probabil s-au supărat stăpânii pe domnul Col. Dogaru pentru organizarea de mitinguri care nu dau bine la popor, dar nu înțeleg de ce s-au supărat pe reprezentantul ANCMRR. Sau gașca de pitici nu l-a primit printre ei pentru că deveneau 8 și nu aveau scaune în sală.
Ei, politicienii, cand ceva nu este ok pentru ei, spun ca se intorc la popor sa hotarasca cutare lucru, prin alegeri sau referendum, sa lamureasca acel lucru. Dupa vot, aia ramane definitiva. Asa si noi: Ne intoarcem la talonul de pensie: Ce va scrie pe el, dupa aplicarea Legii, aia va fi ok! Sau nu va fi ok, ceea ce nu prea as mai crede, numai gunoi sa nu fie! Singura ingrijorare e ca nici un sindicat inca nu a postat nici o conluzie cu rezultatele finale, dupa proteste, ceea ce poate afirma o temere si o nesiguranta majora in sufletele lor, mai mult sau mai putin istorice, pe pagina SCMD, sau retorice, pe Cuiul catarii... Pune frana, anticule, Mos Teacă Alecu, ca de tine nu poate fi vorba, pentru ca bloaga ta e doar o arenă de spectacole de varietati pentru piane hârjâite pe scari si coarde ciupite in diversiuni ale bețelor prin garduri, smotocite si zâdărâte să hârâie landrele de câini de catre fugarii din acest peisaj al adevarului de pe Huhurez, unde nu-si pot dezvolta ciucănismele si clocărismele de trolli!
Unii au gândirea precum scrisul lui maiag!
Oamenii sunt sceptici datorită experienței ultimilor 7 ani de lugu-lugu,ciaka-laka!
Voi aborda un subiect cred eu de interes ,care scoate in evidenta si mai bine modul cum au gandit si gandesc cei care s-au ocupat si ar trebui sa se ocupe intradevar de calitatea vietii militarilor activi si in rezerva prin legatura intre beneficiari si legislativ.Ultimul act normativ adoptat ,OUG 26 / *24 precizeaza pintre multe lucruri , 2 foarte importante :unul se refera la noile cuantumuri ale soldei de grad si al doilea , prin derogare de la legea 153 /2017 ,mai la urma articolelor ordonantei , cresterea cu Pana la 30% a soldelor de functie a personalului din unitatile sistemului aparare , ordine publica .... nominalizate prin CSAT si aprobate de seful structurii beneficiare pentru fiecare angajat .Foarte transparent si foarte profesional nu-i asa ?
Deci poti primi intre 1% si 30% mai mult daca esti la timpul ,locul si momentul potrivit .Ne mai miram ca am ajuns cum am ajuns cand intr-un sistem conceput pentru a fi strict organizat sa lasi la latitudinea discretionara a unui om aprecierea valorii individuale ?
Pe lângă recalculare,actualizare și indexare,a aparut un nou concept care stă la baza calcularii și ajustării pensiilor militare,acela numindu-se alinierea pensiilor militare!
Buna dimineata, va aduc la cunostinta un text de lege in vigoare de 01.09.2024 (poate il stiti, poate nu....) si anume ”Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii la articolul 84, alin. 3 se prevede ca ”Începând cu anul următor intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinţă se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.” Prin aceasta prevedere legala sunt exceptati de la majorarea pensiei cu 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, pensionarii militari (o situatie similara cu cea prin care s-a crescut pragul de impozitare al pensiilor de la 2000 lei, la 3000 lei, pensionarii militari fiind exceptai initial, revenindu-se ulterior printr-un alt act normativ!). In textul adoptat initial al Legii nr 223/2015 la art. 50 se prevedea ””ART. 59
(1) Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
(2) Indicatorii prevăzuţi la alin. (1) sunt cei definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.
(3) În situaţia în care unul dintre indicatorii prevăzuţi la alin. (1) are valoare negativă, la indexarea cuantumului pensiilor militare de stat se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă.
(4) În situaţia în care indicatorii prevăzuţi la alin. (1) au valori negative, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.
(5) Prevederile alin. (1) se aplică şi drepturilor de pensie deschise în cursul anului.
(6) Începând cu anul 2021, cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 45% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizate pe anul precedent.
(7) Începând cu anul 2030, cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata inflaţiei realizată pe anul precedent.”
Vi se pare cunoscut......? OUG nr 59/2017 a taiat aceste cresteri....
Intrebare (retorica) - unde era dl MC (nu Hammer) in timpul mitingului din 04.2024? In masina cu Ciutacu, intreband cine-s astia si ce vor? Oare de nu a avut atuni acelasi discurs ca si acum? (se apropie algerile si tre sa tinem minte cine a vrut sa rezolve niste probleme cu pensiile militare....)
Duminica placuta tuturor!
Buna dimineata tuturor si La multi ani Dumitrilor
Vreau si eu sa va intreb: faptul ca legea va intra in vigoare (daca va fi aprobata, si eu cred ca va fi aprobata doar in ce priveste solda de grad) incepand cu data de 01.01.2025 nu cumva e doar o capcana? Faptul ca unii vor primi dar nu cu mult peste cei 10,4% iar altii (cei pensionati dupa 2017) nu vor primi nimic din cauza plafonarii nu inseamna oare o noua bataie de joc. Mi s a parut foarte suspecta miscarea lui Ciolacu si a psd-ului din opozanti in sustinatori ai proiectului. Ceva imi spune ca n-au facut-o de frica voturilor ci doar pentru faptul ca oricum e o cheltuiala mica si de ce sa nu profite si ei.
Eu doar intreb...poate cineva dintre specialistii, pe banuti, care posteaza aici sav ma lamureasca. Multumesc!
Bună dimineața tuturor celor care și-au dat ceasurile înapoi. :D
Într-una din cărțile lui John C. Maxwell, „Cele 21 de legi imuabile ale lidershipului”, este una care se numește „Legea tabelei de marcaj”. Conform acesteia, liderii trebuie să le spună celor pe care îi conduc cum arată situația la un anumit moment. Și asta trebuie să facă nu numai șefii structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă, indiferent de minister, ci și blogurile de profil.
Pentru că întrebarea „unde ne aflăm acum” răzbate, din ceea ce citesc din majoritatea comentariilor.
Iar situația, dacă îmi dați voie să o creionez cât mai pe scurt, arată astfel:
1. Că nu s-au eliminat inechitățile dintre generațiile de rezerviști militari;
2. Că se vorbește public despre aceste inechități, mai mult sau mai puțin aplicat pe realitatea obiectivă (exemplul din acel video în care moderatoarea emisiunii tot insistă cu recalcularea, ori articolele din publicațiile de știri care spun că dorim măriri de pensii, deși ele sunt mari);
3. Că există un consens privind Solda de Grad și Solda de Funcție care a generat un proiect de lege și;
4. Că acest proiect de lege se află în procedură parlamentară pentru adoptare, până la alegerile parlamentare din 1 decembrie, conform promisiunilor premierului Ciolacu.
Dacă tabela de marcaj arată altceva, vă rog să mă iertați, dar eu așa o văd.
Si eu cred ca se face. Lupta electorala e stransa si orice mie de voturi poate sa conteze. Premierul a marit in stanga si in dreapta chiar fara sa i se ceara, e drept cu impact bugetar mult mai mic, vrea sa se asigure de cat mai multe voturi. A aranjat asta si cu Bruxellul, sa-l lase. Ce-o fi promis in schimb nu stiu, ca nu pe degeaba.
In general Johannis a promulgat cam ca primarul, deci nu cred sa se opuna. Sau se va opune tot intr-un joc electoral, daca il mai intereseaza, adica sa sustina/contra-sustina pe cineva, dar mai degraba nu.
Si cred ca sunt prea multe asociatii pentru o mana de oameni. Ajung sa faca un deserviciu prin contrele si neintelegerile dintre ei.
Iar daca nu se rezolva, va fi vai si amar de cei vechi cu pensii mici. Se va sparge buboiul si traiul se va scumpi de nu se poate.
@stefan tst
Ai retinut gresit textul art. VIII din OUG 26/2024 care se refera la solda de functie.
Nu solda de functie a activilor s-a majorat cu 30%, ci cuantumul salarial a crescut cu o valoare echivalenta cu 30% din solda de functie de la data intrarii in vigoare a ordonantei. Am mai precizat asta de mai multe ori. Au gandit-o astfel incat o eventuala actualizare a soldei de functie pentru pensionari sa nu includa si aceasta majorare pentru anul 2024.
@Artileristul
Lasa cobelile si asculta aici.
Indexarea de 10,4 de la 01 01 2025 se va calcula din cuantumul existent in plata la 31 12 2024, indiferent daca este actualizat su nu.
Ar fi mult mai avantajos ca noua lege de actualizare sa intre in vigoare pana la 01 01 2025, astfel incat indexarea de 10,4% sa se aplice si cresterii de cuantum prin actualizare.
Abia o noua actualizare de pensii dupa 01 01 2024 sau o aplicare a noii legi dupa 01 01 2025 se va regulariza si cu indexarea de 10,4% din anul 2025.
Giculeeee.scrisu meu e modificat de calc.dar ma buvcur ca unii au putut citi.in alta ordine de idei.senatu e camera decisiva si e a pnl.camera deputatilor e la psd.e cam riscant ca una din camere sa joace mizerabil in prag de vot.ma tem de jocu lu johanis martalogu.poate baga bete dupa cum se misca mutu totul este imprevizibil si lui kiar nu avem ce i face
@Andrei Moderatoarea de la România Tv tot îi trăgea cu recalcularea,deoarece ea ca și cei peste 90% dintre jurnaliști, habar nu au ce înseamnă recalculare sau actualizarea pensiilor militare și ce implică aceste lucruri,iar 10% dintre ei sunt și rău intenționați.Pentru ei e cam tot una,adică ei cred că e o mărire artificială și nemeritată de pensie și nimic mai mult.Dealtfel toți vorbeau,până inclusiv aseară prin vocea reporteriței de teren de la România Tv despre actualizarea cu solda de grad,când în Plx 540 este vorba despre actualizarea soldei de grad și funcție. Așadar eu cred că trebuie făcut mai mult în sensul popularizarii demersurilor noastre și la nivelul mass-media și la nivelul opiniei publice că altfel se vor înțelege greșit intențiile și doleanțele noastre,chiar dacă sunt perfect îndreptățite,de a fi tratați până la urmă cu același respect cu care sunt tratați pensionarii din sistemul public.
@Maiag Aici greșiți. E bine că Senatul este al PNL-ului și este cameră decizională, deoarece Plx 540/2024 este inițiat de către ei și a nu-l vota ar fi o contradicție între promisiunile făcute pensionarilor militari și realitate,ceea ce ar putea să-i coste la alegeri.
@andrei
La punctul 1 de pe tabela de marcaj inlocuieste eliminarea inechitatilor cu diminuarea lor.
Actualizarea nu vizeaza tioate elementele salariale din baza de calcul ci doar soldele de grad si de functie.
De aceea diferentele dintre pensii, generate de elementele salariale incluse in baza de calcul, raman in continuare si dupa actualizare.
În proiectul de modificare a art 59, indice 1, în aliniatul 1 se precizează clar ca actualizarea SG și SF se va face fără să se țină cont prevederile art 60 modificat prin OUG 59/2017, ceea ce clarifică ca pentru toți rezerviști și în retragere, indiferent de data trecerii în rezervă, ca actualizarea se va face pentru toți la fel!!!!🫡🫡🫡🫡🫡
@Artileristu. Și pensionarii plafonați de oug 59/2017 vor beneficia mai mult sau mai puțin, în funcție de cuantumul soldei de grad și funcție din baza de calcul din ultima decizie de actualizare sau decizie de pensionare. În urma implementării Plx 540/2024,toată lumea va avea de câștigat acum și pe viitor,pensionari de azi și de mâine.
Am mai făcut aprecieri pe marginea proiectului PLx.540/2024.
Revin cu alte precizări:
1) dacă se actualizează doar solda de grad și se aplică limitarea la net, conform OUG59/2017, toate pensiile militare stabilite/recalculate anterior datei de aplicare a OUG59/2017 vor fi influențate negativ. O creștere minoră va fi dacă se respectă procedura prevăzută de Legea 223/2015 valabilă la data stabilirii/recalculării acestor pensii militare de stat.
2) dacă se actualizează numai solda de funcție , în condițiile de mai sus , implicațiile asupra cuantumului net vor fi tot negative.
3) dacă se actualizează atât solda de grad cât și solda de funcție există avantaje asupra cuantumului net chiar dacă se aplică limitarea la net prevăzută de OUG59/2017.
4) pensiile stabilite ulterior datei de intrare în vigoare a OUG59/2017 , la actualizarea uneia sau a ambelor componente , așa cum prevede proiectul PLx540/2024 , nu are cum să scadă cuantumul net al pensiilor fiindcă baza de calcul va fi majorată cu noile valori ale soldelor de grad/soldelor de funcție , netul acestor baze de calcul va crește corespunzător componentelor care se actualizează.
Dacă doriți să simulați efectele actualizărilor preconizate , până la apariția unor date concrete privind metodologiile de calcul actualizarea soldei de grad nu pierde implicațiile acesteia în baza de calcul rezultată la data stabilirii / recalculării pensiilor militare de stat.
domnule Claudiu Marin, cei pensionati dupa anul 2017 vor primi actualizarea de grad si de functie sau raman plafonati pana la moarte !!
@ Claudiu Marin
Multam fain pentru lamuriri. Clar are logica ce spuneti(scrieti) acu sa dea Dumnezeu sa se intample.
NU, nu cobesc dar zicala aia cu "nu-ti fa iluzii ca sa n-ai deziluzii" din armata am invatat-o si..... pe propria piele
@Paul Puiu
Esti o mare deziluzie daca pretinzi ca in profesie ai lucrat cu legea.
Unde dracu' scrie in proiect ca nu se aplica art. 60 modificat de OUG 59/2017? Proiectul nu se atinge de art. 60.
Da, baza de calcul de la data stabilirii/recalcularii se actualizeaza la fel pentru toti pensionarii, dar cuantumul actualizat va fi plafonat, conform articolului 30, la 85%,pentru cei pensionati inainte de 15 09 2017, si conf. art. 60, la venitul net ca activ, adica la 58,5% din media bruta a bazei de calcul, variabil in timp functie de politica fiscala a viitoarelor guvernari. In plus, cuantumul actualizat se compara cu cuantumul in plata.
Daca imi mai faci spam cu repetarea aceluiasi comentariu de 10 ori te blochez.
Buna ziua stimați colegi ,buna ziua d le admin,dupa cum vedeți foarte multi colegi pensionați după 2017 și plafonați la 58.5 la sută nu știu ce se va întâmpla cu cuantumul pensiei lor va creste sau va stagna la net vorbesc daca puteți să ne spuneți, vorbim de net nu brut?
@Trofin. "1.dacă se actualizează doar solda de grad și se aplică limitarea la net, conform OUG59/2017, toate pensiile militare stabilite/recalculate anterior datei de aplicare a OUG59/2017 vor fi influențate negativ. O creștere minoră va fi dacă se respectă procedura prevăzută de Legea 223/2015 valabilă la data stabilirii/recalculării acestor pensii militare de stat." Aici cred că este o mică inadvertență în raționamentul dv.pentru că luați în discuție actualizarea soldei de grad și aplicarea limitării la net(adică a pensiilor stabilite după oug.59/2017) și trageți o concluzie pentru pensiile stabilite anterior oug.59/2017,ceea ce nu este în regulă. Chiar dacă se actualizează doar solda de grad,aproape toată lumea are de castiga,mai mult sau mai puțin, în functie de valoarea soldei de grad din buletinul de calcul al ultimei actualizari sau decizii de pensie,atunci când acestea sau realuzat.La cei care în urma indexărilor anuale cuantumul pensiei rezultat și în plată este mai mare decât cuantumul rezultat în urma actualizării cu solda de grad spre exemplu,pensionarul va rămâne cu cuantumul pensiei în plată.
Stimabile expert Claudiu Marian, citește de pe e-mail și în caz ca nu înțelegi consulta un specialist în materie juridică!!
Mi-am exercitat cunoștințele juridice cu mult profesionalism, cinste și onoare timp de aproape 32 de ani în elita celor din poliție, mai exact la cercetări penale și economic și ceea ce susții tu puțin mă interesează, nu am fost șobolan de birou pe la salarizare sau resurse umane ca unii care puteau fi și civili la aceste compartimente, nu să poarte grade militare sau profesionale!!!
Dacă nu s-ar fi precizat în proiect excepția aplicării art 60 modificat prin OUG 59/2017 cei trecuți în rezervă după 15.09.2017 nu ar fi primit mai nimic în urma actualizării SG și SF!!!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡
Domnule Trofin,
Vă mulțumesc pentru analiza detaliată și clară a impactului actualizărilor propuse în cadrul proiectului PLx.540/2024 asupra pensiilor militare, în contextul OUG 59/2017. Am revizuit fiecare dintre observațiile dumneavoastră și am ajuns la concluzia că sunt corecte și foarte bine fundamentate.
Am luat fiecare punct, l-am analizat și am ajuns la aceeași părere:
1.Actualizarea doar a soldei de grad ar avea un impact limitat asupra pensiilor stabilite anterior OUG 59/2017, din cauza plafonării impuse de ordonanță. Într-adevăr, creșterea ar fi nesemnificativă în cuantumul net.
2.Dacă se actualizează doar solda de funcție, deși ar crește valoarea brută, impactul net rămâne negativ, limitarea la net continuând să reducă beneficiile reale ale unei astfel de majorări.
3.Actualizarea atât a soldei de grad, cât și a soldei de funcție ar oferi avantaje maxime, chiar dacă limitarea la net din OUG 59/2017 poate afecta în continuare cuantumul net. Aceasta ar rămâne, totuși, cea mai eficientă variantă pentru a aduce o creștere mai consistentă.
4.În cazul pensiilor stabilite după OUG 59/2017, actualizarea conform PLx.540/2024 ar crește cuantumul net, deoarece aceste pensii sunt calculate direct pe baza prevederilor ordonanței, iar noile valori ale soldelor se vor reflecta fără efectele plafonării.
Sugestiile și explicațiile dumneavoastră sunt foarte valoroase pentru o înțelegere corectă a acestor actualizări și pentru identificarea celei mai avantajoase variante pentru pensionarii militari.
Pentru a îmbunătăți proiectul PLx.540/2024, consider că ar fi util să se includă o prevedere care să elimine plafonarea netului pentru pensiile militare, în special pentru cele stabilite anterior OUG 59/2017. Acest lucru ar permite pensionarilor să beneficieze pe deplin de actualizările soldelor de grad și funcție, asigurându-se astfel o compensare mai echitabilă și sustenabilă a pensiilor în raport cu contribuțiile acestora.
Vă mulțumesc încă o dată pentru claritate și pentru contribuția pe care o aduceți în acest domeniu.
Cu stimă,Nino-Nino
@Paul Puiu
Dupa ce ca esti analfabet juridic mai esti si obraznic.
Reciteste proiectul in forma acceprata de structurile asociative si vezi ca el completeaza Legea 223/2023 fara sa excluda aplicarea altui articol din lege.
@Valentin
Si de-ar fi actualizate soldele de grad si de functie din baza de calcul cu un singur leu, cuantumul in plata al pensiilor, fie ca este plafonat la 85% sau la 58.5%, nu ar scadea dupa actualizare.
Explicatia este valabila si pentru toti care nu inteleg ca plafonarea cuantumului pensie la venitul net ca activ s-a impus tocmai pentru a nu mai avea pensii nete in plata mai mari decat soldele lunare nete de la data pensionarii
Ca sa nu mai auzim plansete prostesti din partea unora care s-au pensionat dupa 15 09 2017, le reamintesc ca le creste cuantumul in plata dupa actualizare din cauza ca procentul de 58,5% se aplica la o baza de calcul majorata prin actualizare, nu la baza de calcul de la data pensionarii.
Fiecare va primi în Baza de calcul , ceea ce îi lipsește prin alinierea a SF și a SG la zi .
Apoi , această Bază de calcul se înmulțește cu Procentul de pensie.
Iar rezultatul este BRUTUL PENSIEI la zi , care se impozitează conf. metodologiei de impozitare.
@Valentin. Păi dacă crește media soldelor brute din baza de calcul din ultima decizie de actualizare a pensiei din 2017(pentru cei neplafonați de oug.59/2017),sau din ultima decizie de pensie(pentru cei plafonați la 58,5% ) prin actualizarea soldei de grad și funcție la nivelul activilor din 2024,va crește implicit și media soldelor nete corespunzător mediei brutului respectiv din buletinul de calcul și implicit și pensia netă în plată.
@ Leo
Imi pare bine ca ai retinut cea mai simplista explicatie a actualizarii pensiilor militare. Este plasata cu rosu pe prima pagina a blogului, pentru a sari in ochi si celui care deschide pentru prima data pagina huhurez.com
Stimate admin...Cu amabilitatea ce vă caracterizează vă întreb ...că nu am studii financiare..ci de alta natură respectiv juridice..că mulți pe aici așa zis calificați în contabilitate- fiscalitate le amestecă rău de tot de mă doare capul ...Să înțeleg că eu.... ieșit din sistem în mai 2017 doar pe legea 223 aflată în vigoare atunci... și înainte de 15 septembrie... dacă s-ar aplica prin absurd doar solda de grad...cea ce ar fi nedrept că pe lângă gradul avut...am mai deținut și o funcție până în pensie...aș mai primi ceva in plus... chiar un mizilic...sau praful de pe tobă...? Cu mulțumiri pt răspunsul dv calificat... valabil și pt alții aflați în sit mea
@Rezervistul
Da, primesti... cu o singura conditie.
Cuantumul rezultat din actualizare sa fie mai mare decat cuantumul in plata la data actualizarii, indiferent daca acesta este plafonat la 85% sau la 58.5%, indiferent daca acesta este cuantumul ramas in platadupa recalcularea din 2016.
Daca acest cuantum actualizat este mai mic decat cel in plata, ramai in continuare cu cuantumul in plata pana cand va fi depasit de urmatoarele actualizari.
De aceea tot spun ca pentru multi din cei pensionati inainte de 15 09 2017, actualizarea numai a soldei de grad nu le aduce crestere de pensie in plata
@ claudiu marin, MĂ LAMURIȚI SI PE MINE CU DOUĂ RĂSPUNSURI, VA ROG?
1. DACA PRIN "ABSURD" SE VA FACE O ACTUALIZARE (SPERĂM CĂ NU CA AIA DIN 2017 PE MINUS SI CONTESTATA DE CURTEA DE CONTURI DIN CAUZA GRESELILOR DE CALCUL), PENSIONARUL MILITAR MAI TREBUIE SA FACA O CERERE DE ACTUALIZARE/ RECALCULARE?
2. VOM PRIMI PRIN CORESPONDENȚĂ (E-Mail sau poștă) O NOUA DECIZIE DE ACTUALIZARE/ RECALCULARE A PENSIEI CA CEA DIN 2017 (SPERAM CA DE ACEASTA DATA "PE" "+"?
Inginerul.... Desigur " Mutu" semnează ca primarul tot ce i se bagă sub nas Asta de frică...pt a duce mandatul până la final... că este plin de beneficii și după... pază până moare de la SPP....casă pe care și-o amenajează cu teren de golf...de pe acum cu ajutorul RAPPS.. și din banii noștrii ... pensie babană pe lângă aia de profesor ....Alfel pățește ca " Chiorul"...ce a fost văduvit de unele avantaje....pt că a fluierat in biserică în tinerețe.... semnând unele angajamente la cooperativa ochiul și timpanul
Dragi camarazi,
Vreau să vă împărtășesc câteva gânduri legate de proiectul PLx.540, așa cum a fost acceptat de structurile asociative. Este important să subliniem că acest proiect completează Legea 223/2023 și nu exclude aplicarea niciunui articol din lege. Observ că foarte mulți dintre noi nu iau în seamă articolele 30 și 60 din OUG 59/2017.
Consider că a fost o omisiune faptul că proiectul nu exclude aceste articole. Aș dori, dacă mai este posibil, să propunem modificarea PLx.540 prin eliminarea articolelor 30 și 60. Abrogarea lor este, în opinia mea, o măsură necesară pentru a permite actualizările să se aplice integral, asigurând astfel că toți pensionarii pot beneficia de ajustările bazate pe solda de funcție și solda de grad.
Ne dorim cu toții ca acest proiect PLx.540 să fie cât mai bine structurat și să asigure o actualizare uniformă a tuturor pensiilor, fără distincții în funcție de data pensionării. O astfel de abordare ar contribui semnificativ la eliminarea inechităților existente și la promovarea unui sistem mai echitabil .
Cu stimă Nino-Nino!
Mulțumesc frumos pt răspuns. ..Eu sunt prins cu 85% în decizie și OMM
@Nino-Nino
Proiectul Plx 540/2024 va trebui ca in mod obligatoriu sa unifice modalitatea de actualizare, atat la data stabilirii pensiei militare, articolele 28 si 60, cat si ori de cate ori de maresc soldele activilor, art 59 ^ 1, in sensul ca soldele de grad si de funcție se aduc la valoarea pentru activi de la data stabilirii/actualizarii, nu se actualizeaza cu indicele preturilor de consum, cum este reglementat in L 282/2024.
NU se pune problema eliminarii plafoanelor stabilite prin articolele 30 si 60. In lipsa lor am avea pensii militare de-a dreptul nesimtite. Inchipuiti-va ca o pensie plafonata la venitul net ar putea ajunge la valoarea bruta a mediei bazei de calcul.
O pensie de 20 000 in prezent ar putea ajunge la 34 483 lei daca nu ar fi plafoanele instituite la articolele 30 si 60.
O pensie stabilita inainte de 15 09 2017 ar putea fi, fara plafonul de la art. 30, mai mare si cu 50% decat baza de calcul.
CURIOZITATE pt toata lumea.admitind cLegea va fi promulgata asa cum e formulata.ce indicatori de functie si grad se vor folosi.?am gasit in tabel functie colonel peste 5000 si grad cam 3000
Sa fie astea sumele?ze va inlocui formula cu aceste sume la care se aplica spor dispoxitiv etc si rezulta brutul?daca in xecizie scrie ca ai irsit vu 85 la suta.asa se va splics?ce facem cu ommm si pensia suplimentara?dac eu gresesc ca nu sunt specialist si nu stiu sa caut atunci ce vslori vor fi folosite?astea sunt teme adevarste.nu prostiile debitate cu propuneri si pareri.astept lamuriri de ls priceputi.nu de la corneius pficeput ls toatr.cu drag si dor
Domnul Dogaru nu este in stare sa dea un raspuns coerent , concist si la obiect si nici interventia liderului de sindicat ... formulata cu acele mere galbene , rosii . Sunteti in fata unui reporter tv , care prezinta situatia generala pensionarilor si nu numai . Gandire ramolita si intortocheata , cred ca era mai bine sa faca o sinteza pe o coala A 4 , apoi sa o reproduca inteligibil .
@Liviu
A fost una dintre cele mai coerente interventii televizate ale domnului Dogaru. A spus esentialul ca proiectul se refera la actualizarea atat a soldei de grad cat si a soldei de functie. Ce voiai sa spuna mai mult? A precizat si ca nu este vorba de o recalculare.
@maiag
Ce spunem noi aici sunt prostii? Ramai cu cu ceea ce crezi d-ta.
Cum se transforma coeficientii de functie din deciziile de recalculare/stabilire in coeficienti din Anexa VI a L 153/2017 afli daca accesezi topicele de pe blog grupate sub eticheta solda de functie.
Eu aș fi mulțumit și numai dacă pensia mea ar fi rezlultatul (SG la zi+SF la zi +Gradații ) x Procentul de pensie .
Dle Claudiu Marin, la cei pensionați înainte 2017 la recalcularea cu noile valori ale funcției și gradului, se vor lua în considerare în baza de calcul toate elementele care figurează în această, inclusiv spor de dispozitiv, spor de informații, specialitate de clasă, radiații?
Inainte se iesea la pensie col 5000 , plt adj sef 2800...azi un plt adj sef 7000...deci..un colonel..Sa dea Dumnezeu , l-am vazut pe Ciolacu la Fanatik...mi-a placut..cred ca Ponta il schimba in bine ...
Onorabili camarazi si prieteni,
Cand deschideti blogul sau topicul scrie ceva cu rosu, postat de @admin, prin care primesc toti ceea ce le lipseste la soldele de grad si functie, dar nu in mod egal, ca nu e pomana cu pestii si painile lui Hristos din Noul Testament! Cititi ce a tot repetat adminul si ce a spus si @Leo, scurt si concis ca va fi bine. Unii vor sa ia mai mult decat solda-salariul in plata la pensionare, dar e o plafonare, un capastru si nu ai ce sa-i faci, din partea mea as da si dublu, sa fiu Dumnezeu, caci toti merita mai mult.
Am tras concluzia finala ca se vor majora toate soldele de functie si grad, cu mici exceptii legale, apoi se vor elimina inechitatile si pensiile mici vor fi majorate si ele, conform bazei de calcul si coeficientului de calcul, si mai mult ce sa ne mai dea cand s-a muls vaca budgetului pana la ultima picatura si de catre datoriile externe istorice, si frana PNRR si legea pensiilor civile? Bine ca se da si asta, decat deloc, acum sa fim si realisti, dragii mei, eu fiind multumit cu ce ni se ofera in actualele conjuncturi, multumindu-le cu recunostinta tuturor politicienilor care ne-au favorizat cu actualul proiect de lege, multumindu-i respectuos si indatorat si Dlui Claudiu Marin, cat si tuturor colaboratorilor si postatorilor efervescenti si neobositi, care au luptat pe acest blog constructiv, pentru acest rezultat sindical pozitiv, aducandu-i o adanca si pioasa recunostinta post mortem si @ inegalabilului, Onorabil, Huhu Rezea, Dumnezeu sa-l binecuvanteze si pe care nu-l vom uita niciodata!
@Maiag. Pentru transformarea coeficienților de funcție din deciziile de recalculare/stabilire în coeficienții din Anexa VI a L 153/2017 afli daca accesezi topicele de pe blog grupate sub eticheta solda de functie pe care ți le-a indicat domnul Claudiu Marin.
Referitor la modul de calcul,pentru cei ieșiți la pensie înainte de 15.09.2017(plafonați la 85%),la baza de calcul din ultima deciziei de actualizare,cea din 2017,se adaugă noul cuantum al soldei de grad și de funcție(Anexa 6 roman a L 153/2017, solda de grad o iei din tabel,iar pentru solda de funcție faci transformarea coeficienților),după care se scad vechile cuantumuri ale soldei de grad și funcție(scazi solda de funcție de la rubrica cuantumul compus actualizat al soldei de funcție din buletinul de calcul al deciziei de actualizare din 2017),și va rezulta cuantumul brut al bazei de calcul. După care aplici procentajul rezultat din vechimea cumulată pe care o ai și procentajul pentru pensia suplimentară. După ce ai aplicat acest procentaj adaugi procentajul pentru sporul OMM și va rezulta pensia brută, după care aplici impozitul progresiv la pensia brută și va rezulta pensia netă.
Pentru cei plafonați la media soldelor brute din baza de calcul(ieșiți la pensie dupa 15.09.2017)modul de calcul este identic ca pentru cei plafonați la 85% ,cu specificația că pentru ei se aplică plafonarea de 58,5% din solda brută din noua bază de calcul și va rezulta pensia netă.
Domnule Claudiu Marin , nimeni nu contesta faptul ca a dl Dogaru a transmis informatia mai sus mentionata , insa faptul cum a transmisa nu este demna de un lider de opinie , este parerea mea . Uitati-va interviul gen Sandu inconjurat de zgomot si multime , el vorbind foarte precis . o fraza bine conturata din pct zero pana la sfarsit . Dl Dogaru a imbatranit , avem nevoie de un lider de opinie care vorbeste succint ca Dl Dorobantu . este parerea personala . De aceea se interpreteaza multe aspecte , ca se dezvolta si pseudo fraze .
Dle Claudiu, se vor emite noi decizii?
@Leo
Financiarul stie cum se calculeaza soldele de functie ale activilor, respectiv daca aplica solda corespunzatoare gradatiei zero sau solda de functie corespunzatoare gradatiei avute la data pensionarii.
In Anexa VI sunt soldele de functie corespunzatoare gradatiei zero.
Important ar fi ca in lege sa se specifice actualizarea la nivelul soldelor pentru activi, nu actualizarea cu indicele preturilor de consum.
Nu știu de ce dar am așa, un sentiment de deja-vu. Când încep a se face calcule pe aici, cu bani și ce-o să crească și toate alea, urmează nu știu cum naiba să se întâmple ceva care să facă să nu mai crească nimic. Sper din tot sufletul ca de data asta să mă înșel. 😀
@Claudiu Marin, interesanta provocarea Dv realista privind acest subiect privind modul de actualizare, totul fiind posibil in actualele conjuncturi instabile si fragile, in care pensiile militare pot fi calculate la nivelul soldelor pentru activi, sau cu indicele de consum! As ramane totusi ancorat la modul militar, cel al soldelor de functie si grad, mai dgraba, ca daca s-ar aplica la modul indicilor de consum cred ca ar deschide din nou o cutie a Pandorei nemultumirilor si protestelor, s-o tina langa mult timp, si cred ca toti sunt in asentimentul general ca se va proceda mai degraba pe principiile financiar militare, consacrate deja.
@Leo "Eu aș fi mulțumit și numai dacă pensia mea ar fi rezlultatul (SG la zi+SF la zi +Gradații ) x Procentul de pensie." Din păcate nu se calculează așa. Modul de calcul este,(cuantumul brut din baza de calcul de la actualizarea din 2017+SG la zi+SF la zi,minus vechile solde de grad si funcție)× procentul de pensie. Ce rezultă se înmulțește cu procentul sporului OMM și ne dă pensia brută, după care se aplică impozitarea progresivă pentru a rezulta pensia netă.
@Brenda
Potrivit art. 74 din L 223/2024 nu ar trebui sa se emita decizii de actualizare, fiind a doua actualizare, dupa cea din 2017.
Doar daca CPS-urile vor sa-si faca de lucru, ca sa intarzie operatiunea, vor pierde timpul si bani si cu emiterea deciziilor.
Dvs ati prins si actualizari inainte de anul 2011 si stiti ca pensiile se actualizau fara decizie de actualizare, in aceeasi luna, cel tarziu in luna urmatoare, in care se anuntau majorarile valorii de referinta sectoriala.
Bună seara! Dacă vom primi aceeași sumă la solda de grad și aceeași sumă la solda de funcție,la un anumit grad,nu ai cum să-i dai unuia 85%,din suma respectiva și altuia 58,5%.Avand in vedere, că actualizarea se va face conform măririlor anuale ale legii 153, toți vom fi impozitați la fel, adică plafonați cu ordonanța 59.Sper pt cei pensionați până la 15sept 2017, să nu am dreptate.
Pensia mea este de LA MAI in 2017 eu nu am avut nici modificate la pensie sau mai bine zis nu mi sa trimis nici un document din care sa rezulte vrei schimbate la decizia le care am avut-o la recalcularea trecerii pensie pe legea 223...../2015. Dar vom vedea mulțumesc de răspuns
@Costica Cristea, cum sa se dea egal niste sume, cand scrie cu rosu si pe frontispiciul blogului cum se da, si conform bazei de calcul si coeficientului de calcul, care la mine este de 61%, toate diferind de la unul la altul!
Dl Ciolacu a ordonat sa se faca rapid, a intrebat si pe reprezentantul MApN daca se poate si ,,prietenul'' nostru a afirmat pozitiv, urgenta situatiei electorale, disperate, eliminand din start deciziile, caci premierul cand a intrbat a si raspuns tot domnia sa, la modul mutual ca se poate face fara intarziere! Daca in situatia data Jianu ar indrazni taraganari, a doua zi ar zbura 100% din CSP, va asigur de asta!
@Costică Cristea. Dacă se făcea recalcularea pensiilor militare,da aveți dreptate,toți am fi fost plafonați la 58,5% din brutul bazei de calcul,dar având în vedere că se face actualizarea pensiilor militare,netul acestora nu va fi plafonat la 58,5% pentru cei pensionați înainte de 15.09.2017,ci la 85%.
Ce ipocriți sunteți uni dintre dvs., acum nu mai este Daogaru, ci dl.col.Dogaru, nu am nimic cu nimeni, dar va suciti după cum bate vântul, și vântul bate.
Eu am dezlegat si taina marului Col Dogaru: Marul, cu partea rosie a PSD si partea galbena a PNL, va fi gustos si foarte bun, iar taina tainelor este ca nu trebuie civilii sa afle cat de bine vom castiga si vom avea parte de beneficii, in acest caz convenindu-se de comun acord sa nu se dea nici un comunicat public, de catre persoane fizice sau sindicate, retineti, pentru ca am risca divulgarea unor valori banesti benefice pentru noi, pe care le-ar specula opozantii politici, dusmanii nostrii, cat si sindicatele civile care nu au reusit sa obtina nimic si s-ar crea in plina campanie electorala conflicte care sa se agraveze, de aceea s-a impins si data dreptatii catre 11 nov, si cand se va aplica va fi prea tarziu pentru dusmanii nostrii sa latre electoral, deci tineti bine minte ce va dzice acilea Mos Ifrim ca va fi de bine, si nu de rau! Totul e o strategie cu sckeps, astfel incat societatea sa nu ne sara in cap, ca daca se intra in alegeri, pana se afla, pana sa se agite dusmanii, pac, noi am si beneficiat de majorarile promise! De aia si Jianu a percutat mecanic, stiind ca va fi ceva bun si pentru el ca viitor pensionar, ati priceput?
Indexarea nu va mai fi de 10,4%, anuntandu-se oficial ca va fi de 12%. Eu am convingerea ca noua Lege de majorari solde de functie si grad se va pune in plata de la 1 Decembrie, si va rog sa tineti minte asta, iar la 1 Ianuarie sa beneficiem si de aceasta indexare, eu citind totul dupa grimasa Dlui Col Dogaru si din mutenia tuturor de a ne informa cu ceva public, si daca am ghicit-o si pe asta voi prelua toiagul de ghicitor al Babei Vanga, sau a Mamei Omida! Asa va fi cum prevad la sigur eu!
Cornelius,ești stră.stră....nepotul lui Nostradamus?Să dea bunul Dumnezeu să fie așa cum "vezi"!Actualizare grad,funcție de la 1 decembrie 2024....și 12% indexare,de la 01.01.2025!👍
@iulian68. Când luările dumnealui de cuvant avantajează pensionarii militari îi spunem domnul col. Dogaru,când nu îl sancționăm și-i spunem Dogaru,că a avut și multe derapaje.😄
Chiar daca ar fi așa cum zice CFI,baba Vanga zice ca vine o boală antică peste Europa,așa că vai și amar.Dacă papa actual va fi înlocuit până la sfârșitul anului și va fi un cutremur devastator în California,înseamnă că și Nostradamus dă un 777 la predicții,așa că banii vor dispărea etc.,etc.,etc....
@Cornelius Flavius Ifrim. Va fi 12% pentru civili,pentru că ei beneficiază și de 50% din creșterea reală a castigului salarial mediu brut. Pentru noi rămâne numai 10,4%,o altă discriminare la care suntem supuși.
Schimburile de priviri si completarile reciproce dintre Dogaru si liderul de sindicat, apoi spus la derura ca se va iesi si pe 29 Noiembrie, doar sa nu se trezeasca suspiciuni si sa acopere multumirile interioare in urma negocierilor cu Ciolacu, pe toate le-am cuantificat si le-am analizat atent, acolo jucandu-se teatru la greu sa-i faca pe toti ca sunt inca suparati, insa Dogaru si liderul sindical deja isi zambisera cu viclenie inca de la inceput, pe urma implicandu-se in alte subiecte... Acum e mutenie totala din partea tuturor, nimeni nu mai revendica nimic, toti asteptand in liniste epilogul de pe 11 Noiembrie... care va fi bun!
Cornelius F Ifrim....Nenea...vezi că nu ai fost pe fază...eu am fost atent... Șeful casei de pensii civile a spus...12% ...dar se referea la pensionarul civil pe contributivitate...în care erau stipulați cei 10,4% conform INS adică inflația pe 2023 + 50% din bla bla bla... Meletarii rămân mofluji...doar cu cei 10,4% de la 1 Ian 2025... numai dacă vrea Umflatul și Colacul de salvare de lângă el
Domnule Costica Cristea dacă PL-x 540 va fi adoptat în forma sa actuală, avantajele vor fi distribuite diferențiat, cu un impact mai favorabil asupra anumitor categorii de pensionari, în special cei pensionați înainte de 15 septembrie 2017. Iată cum se vor distribui avantajele și cine ar ieși cel mai probabil în câștig:
Pensionarii militari anteriori datei de 15 septembrie 2017: Aceștia vor avea cel mai mare avantaj dacă proiectul se va vota în forma curentă, pentru că:
Vor păstra plafonul de 85% din baza de calcul, în loc de 58,5%, aplicat celor pensionați ulterior.
Pensiile lor vor fi actualizate în funcție de creșterile salariale ale activilor, ceea ce va aduce o creștere proporțională a pensiilor, dar fără reducerea bazei de calcul.
Beneficiază de indexările prevăzute prin lege, fără a fi afectați de plafonarea netă mai mică de 58,5%, care se aplică celorlalți pensionari.
Astfel, aceștia vor avea pensii actualizate, mai apropiate de valoarea netă a salariilor activilor din momentul de față, fără a fi dezavantajați de plafonul inferior de 58,5%.
Pensionarii după 15 septembrie 2017 (afectați de plafonul de 58,5%):
Aceștia vor beneficia și ei de actualizare în funcție de creșterea salariilor activilor, dar plafonarea lor la 58,5% din baza de calcul va limita considerabil creșterea netului lor.
Comparativ cu cei pensionați anterior, pensiile lor vor fi mai mici, deși pot avea funcții și grade similare, doar pentru că s-au pensionat mai târziu.
Pe scurt, cei care vor ieși cel mai mult în avantaj sunt pensionarii de dinainte de 15 septembrie 2017, deoarece vor avea actualizări proporționale fără reducerea bazei de calcul la 58,5%. Cei pensionați ulterior acestei date vor rămâne plafonați la 58,5%, creând astfel o inechitate semnificativă între cele două categorii.
Astept puncte de vedere la ceea ce am spus .:)
Cu stima Nino-Nino!
@Rezervist, hai sa fim optimisti ca si noi vom primi, caci inca nu s-a votat o diferentiere pe categorii! Sanatate!
@Constantin, multumesc! E o explicatie rationala, trebuie s-o cred, dar eu inca mai sper...
Mi-ar placea sa se duca Ciuca la Ciolacu, zambind, sa-l pupe pe gura si sa-i zica prieteneste, luandu-l de gat, astfel: ,,Măi, Marceluș, mai da-o-n mortii mă-sii de treaba, dar hai sa le dam si amaratilor astia de rezervisti, ca la țivili, ca si asa au fost morocanosi pe noi ca i-am tinut sapte ani cu ochii in soare,'' la care Marcel sa-i spuna: ,,Da, iubire, o sa le dau si astora 12%, crăpa-le-ar bumbul, daca asa de mieros mi-o spui, sau mi-o pui!
Era atât de simplu ca cei care au fost la întâlniri cu politicieni în legătură cu actualizarea pensiilor militare să dea niște exemple de cum ar fi pentru cei ieșiți până la OUG 59 respectiv după OUG 59.. Nu toți intră pe acest blog și totuși sunt aproximativ 200.000 de pensionari militari! Dar asta este situația și se vede profesionalismul din ei. Mai ales că sunt zeci de mii de pensionari militari ce nu au prins niciodată actualizarea pensiilor militare și nu știu cum se face.
Onorabili camarazi, in jurul orelor 9.30, prezentatorul stirilor Romania tv a anuntat ,,stiri bune pentru pensionarii militari,'' continuand sa relateze ca ,,modificarile la legea pensiilor militare au intrat in linie dreapta'' si ca ,,se vor elimina toate inechitatile si nedreptatile de la pensiile militare, urmand ca pana pana cel mult in doua saptamani (11.11.2024-nota mea) legea sa se aprobe in Parlamentul Romaniei!'' Apoi a relatat despre disputele dintre liberali si sociali democrati, primii acuzandu-i pe pesedisti ca s-au opus acestor reforme, dar ca pana la urma au cedat in fata argumentelor liberale, si ca Marcel Ciolacu a dispus aplicarea acestor reforme, dupa o intrunire cu delegatia protestatarilor revervistilor militari.
@Nino Nino
Subscriu și eu și sunt absolut convins că există mulți alții, dintre noi, interesați și curioși despre ce și cât și cum se va calcula, cu exemple concrete (desigur că două sunt suficiente), pentru aceeași funcție, grad, vechime, unul înainte și unul după momentul 09.2017.
De retinut un aspect, totusi: Daca inainte de aceste dispute pe pensiile militare nu se uita nici dracul la noi si situatia noastra disperata si nenorocita, acum am inceput sa fim si informati cu stadiul mersului operatiunilor de eliminare a inechitatilor! E dat naibii si belitul asta de vot, cand interesele lor sunt in joc, si imi vine sa pariez ca e ordin de partid ca tv-urile sa fie implicate, astfel incat un partid sau altul sa fie atractiv pentru noi, la modul ca ,,noi suntem cei care v-am salvat, dlor rezervisti, ca o sa va dam de o sa vi se rupa inimile si oistile de la carute, asa ca trebuie sa ne votati trandahirii iubirilor eterne cu tot neamul ala al vostru kaki,'' sau altii: ,,Dragi si iubiti rezervisti, daca nu eram noi sa luam taurul de coarne, ceilalti nici nu se uitau la voi sa va dea vreo letcaie, asa ca bagati tare in nassirian si gasca gălbăjâtă a lanului inflorit de rapiță! Acum eu: Tovarasilor cu bune intentii, dar nu ar fi fost mai bine s-o fi facut in timpul celor sapte ani scursi, ca acum sa n-aveti emotii din partea noastra, iar noi sa nu murim de aceleasi emotii? Pai, in afara de domniile voastre, care pe bune o sa ne faceti bine pensiilor militare, pe cine naiba altcineva sa mai votam in Romanistanul asta plin de ratati politici?! Caci nici unul dintre noi nu si-ar dori aurul din oistile carutelor cu coviltir ale balaurului refuzat la export in Republica Moldavia sau in Ukraina, nici banii de pe ceasurile catindatului lui Coldea, si nici euroii unei primarii din Câmpuri, luati de la gura copchiilor de catre o repetenta la Geografie!
Nino Nino, nu anticipa nimic: Acum ,,se lucreaza la modificarile legii pensiilor militare'' si inca nu stim ce baga si ce scoate de acolo, asa cum zicea prezentatorul tv ca se lucraza la modificarile din legea pensiilor care deja ,,au intrat in linie dreapta!'' Asta e bubița ce se vede dar nu stim ce are in ea!
Am găsit articolul asta pe Hotnews: https://hotnews.ro/scandalul-recalcularii-pensiilor-militare-un-document-arata-cat-inseamna-solde-marite-ciolacu-nu-le-a-spus-rezervistilor-1821538
@NINO-NINO
D-ta exprimi doleanta ciucanilor care ar dori sa scape de plafonul instituit in art. 60 la nivelul mediei soldelor nete din baza de calcul, astfel incat niciun pensionar sa nu mai primeasca o pensie neta mai mare decat solda lunara neta ca activ.
Au ajuns sa falsifice si forma Plx 540/2024 agreata pe 03 10 2024 la intalnirea de la Senat cu doamna Pauliuc, cand s-a respins mizeria de draft intocmita de Jianu. Apar pe fb variante in care s-a adaugat expresia " prin exceptie de la art. 60"
Varianta agreata de rezervisti este cea publicata de LADPM imediat dupa intrunirea din 03 10 2024.
Actualizarea nu produce nicio discriminare a celor care au pensia plafonata la netul bazei de calcul.
Fiecare primeste in baza de calcul doar ceea ce ii lipseste din actualele solde de grad si functie pentru activi. Tocmai de aceea se spune ca prin actualizare se diminueaza inechitatile.
Repet, cel pensionat in 2022 primeste doar cresterile de grad si de functie pe care activii le-au primir in anii 2023 si 2024. Cresterile anterioare dinanii 2018-2022 le au deja in deciziile de stabilire a pensiilor.
Nu ai aflat ca 58.5% din baza de calcul a ciucanilor este mai mare decat 102% din baza de calcul a varsovistilor?
Am onoarea sa va salut stimați colegi, d le admin revin până nu se abrogă OUG 59 s celelalte 2 OUG din Legea 223 aceste 3 OUG vor crea numai discuții așa cum a spus și dl fost Ministru MAI GABRIEL OPREA și d na Colonel GEORGETA GHEORGHE asta ar trebui sa devină pei d voastră și cititorii blogului subiectul principal după cum vedeti.Foarte important este că toți cei trecuți în rezervă sa fie plafonați la aceeași valoare chiar daca d voastră sugerați că 58,5 este la același valoare cu 10,2 la sută - nu este corect pentru cei Plafonați cu 58,5 la sută față de 102 la sută.
Scandalul pentru actualizarea pensiilor militare continuă!!!
Citiți in continuare pe linkul urmator:
https://hotnews.ro/scandalul-recalcularii-pensiilor-militare-un-document-arata-cat-inseamna-solde-marite-ciolacu-nu-le-a-spus-rezervistilor-1821538?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1fntApbauctT-LFTLxzg3VpFGWBL29niWTjiCLcxlzm74SNB1r8kFxR1Y_aem_TVawRIAQSJYCd8UbBFXENA
@NINO-NINO. Cred că rationamentul dv. ar trebui să aibă în vedere și faptul că cei pensionați după 15.09.2017 au avut soldele de grad și funcție mai mari decât cei pensionați înainte de 15.09.2017 și deasemenea au avut mult mai multe sporuri decât omologii lor mai în vârstă, ceea ce a dus la obținerea unui brut din baza de calcul considerabil mai mare și în consecință o pensie netă plafonată la 58,5% mare. În ceea ce privește indexările anuale pentru cei plafonați la 58,5%,pensia netă crește efectiv cu rata inflației pentru că nu rezultă din pensia brută minus impozitul,ci este egală cu media soldelor nete. La cei plafonați la 85%,după ce brutul se indexează se aplică impozitul progresiv,ceea ce va duce la o diminuare a indexării. Nici la cei plafonați la 58,5 % baza de calcul nu va fi diminuată ci din contra,brutul soldelor din baza de calcul va crește proportional cu solda de grad și de funcție a activilor prin actualizare și implicit va crește și pensia netă plafonată la 58,5 %. Deasemenea cei plafonați la 85% din baza de calcul vor pastra acest plafon,dar după ce se aplică plafonul de 85% din baza de calcul,pensia lor brută va fi impozitată progresiv cu 10,15,20%. Așadar cred că aici nu este vorba de cine au avut avantaje mai mari,plafonații la 85% sau cei la 58,5% și plafonații și neplafonații au avantaje și constrângeri, important e să se pună în aplicare plx 540/2024,pentru că într-un final toată lumea va avea mai mult de câștigat.
”NINO-NINO”, acel 58,5% din baza de calcul pentru pensionarii de după anul 2017 ESTE MULT MAI MARE (în valoarea reală a acestor pensii) față de 85% (sau chiar 102%) din baza de calcul a pensionarilor de dinainte de 2017 ! Mă miră faptul că nu ați aflat până acum !
@claudiu marin Spune ți le asta la cei care s au pensionat imediat după ordonanțe... că 58,5% e egal cu 85% )) și în anii ce au urmat, cu măririle alea de soldă de funcție amânate până la final.
@IonelM: inca o stire ca asta si inchid laptopul si stirile tv, lasand numai pe muzica, si le mai deschid cand primesc prima pensie majorata, daca oi mai trai pana atunci, ca la cum scrie in articolul asta ne da sperante in alt cincinal!
Victor. Decgeaba te chinui ca să le explicit unora niște lucruri elementare, parte dintre ei având și studii superioare la F..Spiritul lui Haret.
NINI-NINO, e grea aritmetica limbii române frate și logica pentru matale după cum citesc prin comentariile postate.
Cornele. Cele scrise în conținutul linkului 75%% este gândirea DGFC și DGJ din cadrul MAp.N. Ăștia ne cred fraieri în continuare. Poate ne spun ș ice înseamnă „ÎN REGIM DE URGENȚĂ” pentru unii. După cele citite, actualizarea ar trebui să o primim la data de 01.01.2028 (cu plus / minus la gramaj ca la orice recipient de pe raft).
@Paul Puiu. Cred că acest punct de vedere al guvernului a fost formulat înainte de 25.10.2024,deci înainte de întâlnirea premierului cu reprezentanții structurilor asociative ale pensionarilor militari. La întâlnire premierul a fost foarte clar,a spus că susține acest demers și în aproximativ două săptămâni va fi pus în practică. În rest cred că sunt fitile care au ca scop să alimenteze și mai mult diferitele speculații și a creea subiecte incitante de presă.
Se aude că reprezentanții asociațiilor au fost convocați astăzi la 14.30, la camera deputaților, pt discuții pe marginea plx 540!
deci sa inteleg ca dupa decizia guvernului ...adica ce scrie aici.... https://hotnews.ro/scandalul-recalcularii-pensiilor-militare-un-document-arata-cat-inseamna-solde-marite-ciolacu-nu-le-a-spus-rezervistilor-1821538?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1fntApbauctT-LFTLxzg3VpFGWBL29niWTjiCLcxlzm74SNB1r8kFxR1Y_aem_TVawRIAQSJYCd8UbBFXENA,.........totul este o vrajeala electorala ca sa calmeze spiritele...ma miram eu ....deja mi se face scarba !! !!
@Sorin, bine ca le-ai pus chifteaua in parbriz cu coeficientul acela de 58,5% ca la cat de mult au ciucanii in traiste si nu au trecut prin nasterile si avorturile cu cele 3 oug paraditoare, 57, 59, 114 tot li se pare ca sunt muritori de foame! Puțin rezon, baieti, ca n-aveti pensii de plans! Coeficientul a fost calculat sa aiba eficienta ca la cei cu 85%! Putina gimnastica matematica va va edifica!
@Sorin
Pensionat imediat dupa 15 09 2017, d-ta esti in aceeasi situatie, poate chiar si mai rau decat cei pensionati inainte de 15 09 2017.
De aceea actualizarea te avantajeaza si pe d-ta. Soldele d-tale de grad si de functie din baza de calcul se completeaza cu aceleasi valori ca si la cei pensionati inainte de 15 09 2017, dar netul din noua baza de calcul actrualizata va fi calculat tot cu 58,5%.
Daca vine un guvern care relaxeaza politicile fiscale cu 10%, netul d-tale creste cu 10%
Stimați domni,
Pe termen scurt, actualizările prevăzute de PL-x 540/2024 pot părea că oferă o soluție convenabilă pentru problemele existente în sistemul pensiilor, dar este crucial să ne menținem o viziune pe termen lung. Este esențial să recunoaștem că, pe măsură ce se efectuează actualizări succesive, contextul se va modifica. În timp ce pensile neplafonate vor continua să crească pe baza soldelor de grad și funcție actualizate, pensiile plafonate la anumite niveluri vor rămâne restricționate.
Această distincție va conduce, inevitabil, la o divergență din ce în ce mai mare între pensionarii cu pensii neplafonate și cei cu pensii plafonate. Cei din urmă, chiar dacă au aceeași vechime, grad și funcție, vor experimenta o stagnare în creșterile lor financiare. Acest mecanism nu doar că va genera noi inechități, dar va perpetua o situație nedreaptă, în care pensionarii care, în mod teoretic, se află în aceleași condiții vor ajunge să aibă pensii nete diferite exclusiv din cauza plafonării.
Din această perspectivă, trebuie să ne întrebăm: deși PL-x 540/2024 poate oferi o soluție temporară, ce măsuri pe termen lung sunt planificate pentru a asigura echitatea și sustenabilitatea în sistemul de pensii? De ce să ne limităm la rezolvarea inechităților pe termen scurt, când problema se poate amplifica pe viitor? Fără o reglementare care să elimine plafonarea sau să implementeze recalculări periodice, riscurile de inechitate vor persista, afectând nu doar individual pensionarii, ci și întregul sistem de pensii, subminând încrederea în justiția socială.
În acest context, este vital să analizăm impactul pe termen lung al acestor politici și să propunem soluții durabile care să asigure că toți pensionarii, indiferent de statutul lor actual, beneficiază de un tratament echitabil. Este timpul să ne angajăm într-un dialog constructiv pentru a identifica și implementa măsuri care să adreseze aceste inechități nu doar pentru prezent, ci și pentru viitor.
Vă mulțumesc pentru atenție.
Stimate domn Victor,
Vă rog să acceptați, de la bun început, că intenția mea nu este să fiu ironic sau să exprim vreo mirare. Scopul postărilor mele este de a sublinia un aspect crucial legat de actualizarea pensiilor, în special în contextul diferențelor dintre pensionarii care au ieșit la pensie înainte și după 2017.
Este, fără îndoială, un fapt că procentul de 58,5% din baza de calcul pentru pensionarii de după 2017 se traduce, în valoarea reală, într-o sumă considerabil mai mare comparativ cu cel de 85% sau 102% aplicat pensionarilor dinainte de 2017. Această discrepanță este demnă de luat în considerare, dar ceea ce mă preocupă cu adevărat pe termen lung este modul în care actualizările ce se vor aplica în conformitate cu Legea 153/2017 vor influența acest peisaj.
Dacă actualizările se efectuează astfel încât să reflecte creșterile salariale ale personalului activ, nu este exclus ca pensiile celor care au ieșit înainte de 2017 să devină mai mari decât cele plafonate la 58,5%. Aceasta ar putea genera o nouă formă de inechitate în sistem, având în vedere că toți pensionarii, indiferent de perioada în care au ieșit la pensie, au contribuit la fondul de pensii în baza aceleași logici și merite.
De aceea, consider că este esențial să ne concentrăm nu doar pe soluții imediate, ci și pe un cadru legislativ care să asigure echitate și justiție socială pe termen lung. Aș dori să întreb ce măsuri sunt luate în considerare pentru a evita ca actualizările să conducă la o creștere a inechităților între pensionarii din diferite perioade. Ce soluții există pentru a ne asigura că toți pensionarii beneficiază de o pensie care să reflecte corect contribuțiile și meritele lor?
Apreciez anticipat răspunsul dumneavoastră și mulțumesc pentru atenția acordată acestei probleme complexe.
Cu considerație,Nino-Nino!
@NINO-NINO
Nu pot sa inteleg fractura de logica din rationamentul expus de d-ta.
Sau, mai bine spus, te faci ca nu stii ca baza d-tale de calcul are mult mai multe elemente salariale decat baza de calcul a unui varsovist.
Pe termen lung, se actualizeaza numai soldele de grad si de functie, atat la d-ta, cat si la varsovisti, dar ramane diferenta data de sporurile pe care d-ta le ai in plus fata de varsovisti.
Nu incercati sa fortati mai mult decat actualizarea soldelor de grad si de functie, pentru a bloca demersul legislativ care este in derulare. Acelasi demers pervers a fost introdus si in 2020 cand s-a blocat adoptarea Plx 199/2020.
Putina empatie fata de cei care au pensii la 1/3 din pensiile dvs nu strica!
NINO-NINO. Lasă teoriile că nu ține. Deocamdată polititicienii să se țină de cuvânt și ce au cerut membrii asociațiilor în discuția cu primul ministru să se pună în practică exact cum s-a stabilit fără alte modificări pe sub masa și într-un termen cât mai scurt.
Nu veni cu planuri pentru 10-15 ani când de fapt timpul probabil se schimbă de la oră la oră de la o legislație la alta.
În plus. Sunt mulți pensionari în vârstă care pentru dânșii la fel ca și pentru noi acele ceasului se învârt în sens invers. Lasă-i să se bucure de ceea ce după multe așteptări s-ar părea că vine.
Așa gândesc cei care au devenit pensionari prea de tineri. Totul acum și pe veșnicie dacă se poate.
@ NINO-NINO. Sunt de acord cu Viorel, hai sa vedem ce inechitati vor rămâne după ce se va implementa plx540. Apoi dacă nu e ce trebuie...ieșim din nou pe ei. Poate ca pt unii,printre care și subsemnatul,plx540 rezolva binișor inechitatiile. Poate nu pt toți, e drept. Dar momentan, văzând ca mai toată lumea este de acord,hai sa vedem ce o fi și pe urma decidem.(cei priceputi,bineînțeles)
Bună ziua, referitor la aspectele analizate de către domnul Nino-Nino, privind apariția unor noi inechități între pensiile militare după actualizarea acestora cu soldele de grad și de funcție ale activilor, în sensul ca pensiile stabilite anterior datei de 15.09.2017, plafonate la 85% din baza de calcul ar deveni mai mari decât cele stabilite ulterior, plafonate la 58,5%, nu cred că se confirmă, dacă vorbim de veniturile nete încasate efectiv, întrucât după plafonarea pensiilor militare la 58,5% au fost efectuate majorările salariale prevăzute în Legea nr. 153/2017 privind salarizarea unică și introduse unele sporuri, care să asigure obținerea unei pensii nete egale cu media soldelor/salariilor profesionale nete din baza de calcul aleasă de beneficiari pentru stabilirea drepturilor de pensie. Eu am ieșit la pensie începând cu 31.12.2023, și am ieșit cu o pensie netă egală cu media soldelor nete din baza de calcul aleasă de mine. Cred că aceeași situație a fost similară pentru foarte mulți (dacă nu toți) colegi pensionați după Oug nr. 59/2017. Trebuie avut în vedere că toți colegii pensionați înainte de Oug nr. 59/2017 au aplicată supraimpozitarea la pensia brută iar prin actualizarea tuturor pensiilor se va mai echilibra sistemul pensiilor militare.
Andronache Gabriel, liderul Grupului parlamentar al deputaților PNL https://www.facebook.com/watch/?v=578271094544444
Eu am susținut in trecut, în mai multe rânduri, ca dacă s-ar actualiza toate pensiile militare, inclusiv doar SG și SF, rezerviștii trecuți în rezervă înainte de 15.09.2017, ca vor fi mai avantajați, adică cu pensii mult mai mari față de cei trecuți în rezervă după această dată, în cazul în care se menține plafonarea la 58,5%! Excepiiile pot fi doar clasatii medical cu vechime mică și neterminatii trecuți în rezervă în urmă cu 15-20 de ani!!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡
Deci mâine la ora 13.00 începe ședința comisiei de buget, finanțe și bănci di camera Deputaților! Pe ordinea de zi este și Plx 540/2024 . Există posibilitate ca proiectul să fie pasat rapid către Senat !
Încă puteți trimite propuneri către Cameră dar doar cei cu capul pe umeri! Cei care vreți rezerva BNR scrieți pe adresa băncii!
Ninoo...ninoooo
Ai perfecta dreptate
Plx-199..care stă in sertar la CD rezolva tot pentru 100 de ani
Eu am susținut in trecut, în mai multe rânduri, ca dacă s-ar actualiza toate pensiile militare, inclusiv doar SG și SF, rezerviștii trecuți în rezervă înainte de 15.09.2017, ca vor fi mai avantajați, adică cu pensii mult mai mari față de cei trecuți în rezervă după această dată, în cazul în care se menține plafonarea la 58,5%! Excepiiile pot fi doar clasatii medical cu vechime mică și neterminatii trecuți în rezervă în urmă cu 15-20 de ani!!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡
Am recitit acel linc de panica, care e posibil sa fie bagat de catre agentii sovietici, ca doar e campanie electorala si sezon de sabotaje si prostire a electoratului, ca in Republica Moldavia. si Ciolacu nu vrea belea pe cap cu ajutorul vuvuzelelor si cimpoaielor imprumutate de la Fanfara cimitirelor, si va ordona solutia simpla, pana in alegeri, nu complicatii si batai de cap, reamintindu-ne, pe scurt: ,,Generale (Jianu) se poate rezolva rapid problema?'' ,,Da, Dle Prim ministru!'' Si Jianu se va da peste cap s-o rezolve cu Serviciul Financiar, ca sa nu se trezeasca detasat la Vanju Mare, Plenita sau Caracal un marunt casier de UM, sa primeasca un modest bacsis de-o bere in zi de solde! Cand l-a intrbat daca poate s-o rezolve, instantaneu a inteles sa simplifice procedurile pentru ca legea sa fie aplicabila in regim de urgenta! Ia sa stam asa, inclinati pe urechea atenta, dragii mei, si sa judecam drept: Oare noi o sa-i invatam pe ei cum se face asta cat ai pune de-o măliga si-o tochitura cu mujdei la ceaun? Cele trei oug de paradeala doar in urgenta s-au intocmit, pe genunchi si-un servetel de sters la gura, la un chef la Capsa, nu in clocarie! Ei, si ale noastre pensii majorate se vor aranja intr-o seara de basm cu muzica lautareasca la Butucul de vie, pe o cutie de chibrituri, la un sprit gros pe langa o friptura Kobe, nu va e clar? Acum mi-e teama ca cineva ar putea citi ce am scris pe aici si ar putea sa se duca sa le linga paharele din urma, cum a mai facut-o si pe la Dumnezeu sa-l ierte pe Tribun, caruia i se spunea in tinerete si Tricoi, si puteti citi realitatea pe Google, despre porecla, exact cum am scris eu acilea, deci nefiind un vulg personal!
@Micutzule, sa nu fim naivi: Crezi ca se mai uita naiba la propunerile noastre!? Nici o propunere nu va mai conta pentru ei, pentru ca vor vota ca acceleratul prin Gara Borzesti-Halta, ba inca ii da si un spiț in cav sa se duca mai repede in Parlament, pe branci si in patru labe, sa ajunga deja cu gâtița ruptă din ceafă! Ruptă, frântă si... batută ea va fi asa votată!
@Paul Puiu, clasatii si neterminatii vor lua conform datelor din ultima decizie de actualizare, pe coeficientul de calcul si baza de calcul, alt principiu de scadere nemaiexistand...
yoshi960 Dl micutzu,nu stiu de unde aveti aceasta informatie, desi am cautat NU am gasit aceasta stire; STIRE VERIFICATA!!!!!!!!!!!! https://www.cdep.ro/pls/caseta/eCaseta2015.OrdineZi?dat=20241029 ora 08.30!
Ordinea de zi a Camerei Deputatilor are pentru Marti 29.10 la primul punct dezbaterea PLX540 sub rezerva primirii raportului comun FINANTE-APARARE
Stimați camarazi,
Pentru o informare corectă și operativă, vă comunic ultimele informații primite de la reprezentanții noștri din structura centrală a ANCMRR.
La întâlnirea liderilor structurilor asociative ale rezerviștilor cu grupul parlamentar al PNL și președinta comisiei de apărare din Senat s-a hotărât ca Plx 540 să fie discutat numai în comisiile de apărare și cea de buget și finanțe, convocate mâine dimineață la 8.30 într-o ședință comună, apoi să fie supus avizării/votului plenului Camerei Deputaților care va începe la ora 10.00.
După aceea, va pleca la Senat.
@fs
Poti prezenta propria analiza despre unele prevederi ale planului bugetar-structural național pe termen mediu 2025-2031, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, nu analiza altora, de pe alte site-uri, mai ales de pe site-urile care au dezinformat copios in ultimul timp in beneficiul instituțiilor care gestioneaza pensiile militare.
Are teama cineva ca nu sunt bani de actualizari, extrem de rapid facandu-se si actualizarea? Ia sa vedem ce zice prietenul meu ardelean, Col Mihai Kellner, fost Cdt UM la V. de Munte si fost coleg de banca la Sibiu cu Dl General, Gabriel Oprea, fiind si liderul sindicatului militar, de pe langa UNPR, UMPMV despre afirmatiile unui fost sef serviciu financiar din CSP, si e foarte interesant ce spune :
facebook.com/photo/?fbid=10227399218670254&set=gm.1225343972052910&idorvanity=1150208396233135
Domnule Nino - Nino , de fapt pe dvs. va nemultumeste faptul ca cei pensionati inainte de 2017 s-ar putea sa primeasca mai multi bani decat dvs. Stati fara grije ,cuantumul net al unui Plt. pensionat inainte de 2017 nu il va depasi pe cel al unui Plt.pensionat dupa 2017, dupa cum nici cuantumul net al pensiei unui colonel pensionat inainte de 2017 nu il va depasi pe cel al unui colonel pensionat dupa 2017. Si atunci , ce te deranjeaza ? Dumneata vorbesti de planuri pe termen lung in conditiile in care zilnic multi dintre noi parasesc aceasta lume ? Interventia dumitale creeaza impresia ca esti bagat la inaintare pentru a bloca adoptarea Plx 540. A fost norocul tau ca ai beneficiat de conditii mai bune de calcul al pensiei ,dar de ce nu vrei sa ne bucuram si noi de sansa care se intrevede ?
Premierul Marcel Ciolacu s-a enervat pe un jurnalist luni, 28 octombrie, și i-a cerut să nu mai mintă, după ce acesta a afirmat că Guvernul a avizat negativ proiectul de lege privind pensiile militare care va fi votat în Parlament.
Citeşte întreaga ştire: Marcel Ciolacu, iritat de întrebările legate de pensiile militarilor: „Vă rog frumos, nu mai minţiţi!”
https://www.libertatea.ro/stiri/marcel-ciolacu-jurnalist-va-rog-frumos-nu-mintiti-ciolacu-enervat-nervos-jurnalisti-pensii-militare-5062005
Bună seara,
Vă mulțumesc, domnule colonel FS, pentru punctul de vedere exprimat și apreciez sinceritatea și claritatea argumentelor dumneavoastră.Totuși, preocuparea mea rămâne legată de modul în care aceste actualizări vor influența pe termen lung inechitățile existente în sistem. Dacă actualizările nu sunt gestionate cu atenție, există riscul ca pensiile celor pensionați înainte de 2017 să devină mai mari, generând astfel o nouă formă de inechitate. Aș vrea să subliniez că nu intenționez să fiu invidios pe pensiile mai mari ale altora; scopul meu este să ne asigurăm că nu vom avea, în următorii 1-2 ani, o nouă inechitate în pensii, în cazul în care se vor actualiza soldele de grad și de funcție ale activilor.Consider că este esențial să existe un cadru legislativ solid, cum ar fi PLx 540, care să abordeze aceste inechități și să asigure că toți pensionarii beneficiază de pensii corecte și echitabile, bazate pe contribuțiile și meritele lor. Este important să continuăm să discutăm despre aceste măsuri și despre cum putem colabora pentru a ajunge la soluții care să asigure echitate în sistemul de pensii militare.Aș dori să întreb, în contextul discuțiilor legate de PLx 540, ce măsuri specifice sunt propuse pentru a preveni creșterea inechităților între pensionarii din diferite perioade. Oare există o astfel de abordare sau discuțiile s-au concentrat doar asupra situației curente, fără a lua în considerare efectele pe termen lung asupra întregului sistem? Observ că, până acum, pe acest blog, cei ieșiți înainte de 2017 au reacționat rapid cu reproșuri și unii au doar SF-uri în cap. Eu nu doresc să fac același lucru; și noi, cei ieșiți după 2017, dorim să se rezolve inechitățile, dar nu vrem să ne trezim că problema este pasată, prin PLx 540, la cei ieșiți după 2017. Este greu de înțeles acest aspect?
Cu respect,Nino-Nino
Bună seara,
Îmi cer scuze dacă punctele mele de vedere au deranjat pe cineva. Observ că discuțiile au devenit tensionate, așa că voi încheia aici participarea mea. Vă mulțumesc pentru discuțiile purtate și vă doresc tuturor o seară plăcută!
Cu respect Plt.adj.șef(r)Nino-Nino!
Cu stima și respect va salut onorabilor colegi.Am o nelămurire a mea și aruncă 6 colegi.Toti am fost pompieri cu vechimi de peste 25 ani,trecuți în rezervă între Ian 2016-august 2017.In cazul fericit de a se aprobă plx 540 formula de calcul a pensiei va fii următoarea:la totalul brut din decizia din 2017 se adaugă noua solda de grad și nouă solda de funcție,ulterior se scade vechile solde din decizia din 2017,rezultând un anumit brut.Din acesta se acorda 85 la sută maxim (eu am 82 la sută) rezultând un alt brut care apoi se impozitează.Corect?.Întrebare:de unde aflu coeficienții de funcție noi având funcții diferite (cdt vis,cdt.echipaj,servant).Cu solda de grad am reținut.Daca noul net rezultat este mai mare decât cel aflat în plata (cu tot cu indexările),rămâne în plata cel mai mare.Pentru cei trecuți în rezervă după 09.2017 cum se aplica?Am înțeles că se adaugă la brut,la net câștigă ceva?La reducerea sumei impozitate un coleg trecut în rezervă în 2023 nu a primit nimic la net..Dumnezeu sa de-a sa fie bine pentru toți.Cu respect va doresc numai bine.Multumesc anticipat.PS:pe lângă subiect:4 colegi trecuți în rezervă în perioada sus menționată au primit decizii de diminuare a pensiei,unul dintre ei decizie de recuperare de la ANAF în sumă de peste 11000 leimEu nu.Am fost trecut în rezervă în 08.2016.Multumesc.PS 1 Onoarea se obține în timp, nicidecum nu te naști cu ea.
Ce-am făcut Doamne? Mai bine îmi vedeam de treabă! Și am destulă treabă.Acum am ajuns la discuția cine câștigă mai mult sau mai puțin din actualizare? Să ia toată lumea cât mai mult. Sănătate multă vă doresc!
Paul Puiu..... Dacă arunca i cu grenada după revoluție in poligon la Băneasa din stocul ăla expirat al miliției ce trebuia consumat....ce pe cutie scria 1958 RPR...că sau făcut și acest gen de tragere pe vremuri ( eu personal am văzut pe cutii anul de fabr al grenadelor defensive...in anul 1995)nu numai la armată...ci și la poliție și rămâneai...în cel mai fericit caz fără câteva degete sau fără o jum de mână...acum alfel vorbeai de camarazii schilodiți, clasați apt limitat pe timp de pace sau război și nu îți băteai joc pe acest blog de cei care și-au servit patria așa cum au putut...cu pensie pe medical sau neterminați cum te-ai exprimat aici Nu este vina lor ( cazul CFI) sau a altora că armata ia nenorocit...rasplatindu i cu o pensie de mizerie... Puțină decență și respect pt ei nu ți-ar strica chiar dacă ai fost colonel și ai comandat in loc să execuți ca ei
Paul Puiu..... Dacă arunca i cu grenada după revoluție in poligon la Băneasa din stocul ăla expirat al miliției ce trebuia consumat....ce pe cutie scria 1958 RPR...că sau făcut și acest gen de tragere pe vremuri ( eu personal am văzut pe cutii anul de fabr al grenadelor defensive...in anul 1995)nu numai la armată...ci și la poliție și rămâneai...în cel mai fericit caz fără câteva degete sau fără o jum de mână...acum alfel vorbeai de camarazii schilodiți, clasați apt limitat pe timp de pace sau război și nu îți băteai joc pe acest blog de cei care și-au servit patria așa cum au putut...cu pensie pe medical sau neterminați cum te-ai exprimat aici Nu este vina lor ( cazul CFI) sau a altora că armata ia nenorocit...rasplatindu i cu o pensie de mizerie... Puțină decență și respect pt ei nu ți-ar strica chiar dacă ai fost colonel și ai comandat in loc să execuți ca ei
Comparația de echitate între pensionari trebuie făcută și de Nr de ani lucrați de fiecare militar sau polițist.Cum saAi făcut la civili cu punctele de stabilitate.
Rezervistule și eu am fost la comisia militara în câteva rânduri trimis forțat de cei de la cabinetul medical pentru probleme cardiace și am primit alt limitat și la revizuiri am fost anual, era o adevărată plăcere pentru evaluarea medicală, dar am tras de mine cu pastilele în buzunar până am făcut aproape 32 de ani și am ieșit în rezervă ianuarie 2020 și te înțeleg totuși foarte bine , dar nu am spus de voi nimic negativ, din contră am susținut ca voi veti ieși cel mai prost din urma actualizării SG și SF în comparație cu ceilalți rezerviștii trecuți în rezervă până în 15.09.2017, adică față de cei care au prin calculul cel mai benefic de 102% și 85% față de cei cu 58,5%🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡
Viorel.... eu nu mă număr printre cei apti limitat... mulțumesc lui d zeu Am avut 30 ani vechime și limită de vârstă....Eu iau apărarea celor în sit lui CFI... benevol... oricând.... când situația o impune...Nici nu-i cunosc personal...dar mă gândesc că mi se putea întâmpla și mie sau altuia... oricând...
Decât pensii militare neactualizate de 7 ani, mai bine pensii pentru militari în sistemul public.
Cu excepția cazului în care este menționat expres altfel, conținutul original al acestui site poate fi folosit liber, cu citarea sursei, sub o licență Atribuire 4.0 Internațional (CC BY 4.0) - huhurez.com