Un produs Blogger.

luni, octombrie 14, 2024

Pensiile militare si fluctuatiunile soldelor ofiterilor activi in perioada interbelica

6 comments

 Și în perioada interbelica, în buza războiului,  pensionarii militari se plângeau ca domnii civili au pensii mai mari.

Carol al II-lea a primit o delegație de generali la Palat intr-o dupa amiaza de vineri. Delegatia  a susținut un memoriu pentru majorarea pensiilor militare.Regele a fost de acord ca pensia militara sa urmeze automat  fluctuațiile soldelor ofițerilor activi. 

Mai jos, un facsimil din Cronica militara trimis de @Alexandru.

6 comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In acele vremuri nu existau porniri, actiuni si fapte care sa ponegrească, să ridiculizeze, sa discrimineze si sa batjocoreasca Armata Romaniei si militarii ei, fiind bijuteria Coroanei si stalpul societatii, fara de care nu exista nici un eveniment sa nu fie prezenta si sa nu se manifeste cu plenitudine maxima ca cea mai reprezentativa institutie a statului roman, primind ceea ce i se cuvenea financiar, material si ca inzestrare, astazi toate acestea fiind doar o vaga umbra trista, saraca si stearsa datorita clasei politice cretin idioate, care a transformat-o in obiala, batjocora si gunoiul intereselor lor primordiale de a se imbogati doar pentru sine si gastile lor mafiote, cu rezervistii flamanzi, saraci si zdrentărosi, dar mai ales batjocoriti si terfeliti ca pe ultimii oameni ai societatii! Dumnezeu sa apere Armata romana, militarii ei activi si rezervisti, valorile si trecutul ei glorios, pentru a nu fi niciodata uitati Eroii neamului romanesc, care s-au jertfit cu sange sa avem o casa a noastra frumoasa si stralucitoare, sigura si nemuritoare, cu numele de Romania!

csej spunea...

Domnul cdt.pl. ,locotenent avea loctiitor subofițer.Subofiterul executa instrucția cu plutonul in timp ce domnul locotenent era la pregătire de război.
Ofiterul avea ordonanța soldat .Ordonanța primea o bonificatie fixa asigurata din bbuzunarul beneficiarului.
Tânărul subofițer sau ofițer necăsătorit prezența cdt.R. viitoarea soție.Viitoarea soție trebuia sa aiba dota (avere).
Am cunoscut o notare de serviciu a unui locotenent:"este un beutoriu notoriu.Carti nu ceteste dar amarnic le gioaca".
Cdt.R era adus la regiment cu trăsura.Controlul batalionului era anuntat cu mult timp înainte.Se pregătea intens pentru control.Ziua controlului era declarată zi de sărbătoare in regimentSotiile subofirilor sau ofițerilor erau declarate subofiterese sau interese iar adresarea între ele era corespunzătoare gradului soțului gen doamna colonel,maior,locotenent,plutonier etc.
În armata era interzisă bătaia soldatului.Bataia a fost introdusă de I.Antonescu dar numai pe timp de război și pentru lucruri grave.

bogdan spunea...

Zbaterile pe aceasta tema sunt vechi. rezervistii tot rezervisti dar conducatorii acestei tari.........Parerea mea este ca cea mai mare dezamgire a produs/o Gl Ciuca. Deja la ceilalti ce sa mai astepti.

VALYCA2010 spunea...

ce vremuri cu stabilitate ,fara emotia introducerii ordonantelor de urgenta care iti taie drepturile!

Alexandru spunea...

https://hotnews.ro/care-este-cea-mai-mare-pensie-din-mapn-la-cat-a-ajuns-bugetul--pensii-al-tuturor-institutiilor-de-forta-din-romania-1810365
Tot vorbim despre pensiile militare, uite ca o coincidență toată presa este pusă să afle valoarea cumulată a pensiilor militare plătite de cele 3 case de pensii, precum și care este cea mai mare/mică pensie plătită de fiecare casă de pensii militare.
Iar se face un amalgam în loc să se ceară defalcat, numeric că și persoane și per valoare în lei, pentru ca lumea să aibă o imagine clară.
De aceea lumea trebuie să iasă în stradă pe data de 25 octombrie și să nu uite cu ocazia alegerilor că PSD și PNL nu au făcut nimic pentru militari, activi și pensionari

Polman spunea...

De unde luam si noi o ,,delegatie de generalu,, sa se duca la Palate co naframă-n varf de baț?