Un produs Blogger.

miercuri, octombrie 16, 2024

MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine actualizarea cu cresterile soldei de functie si grad din perioada 2018-2025

38 comments

Pozitia PSD, seful CD

In textul ticalos pe care MApN doreste sa-l introduca  in Statutele cadrelor care primesc pensii militare apare notiunea de indexare in locul actualizarii permanente a soldelor de grad si funcție la valorile celor pentru activi, actualizare  propusa in Plx 540/2024. Nici vorba de diminuarea inechitatilor dintre pensiile inghetate in anul 2017 si cele stabilite ulterior.

De cateva zile am tot amintit ca indexarea proportionala nu inseamna aducerea soldelor de functie si grad la valorile pentru activi, dar multor cititori le sclipesc ochii dupa la fel de ticaloasele articole de sustinere a proiectului Jianu, proiect care inca nu este inregistrat la niciun organ legislativ.

Sa analizam fiecare teza din urmatorul text publicat pe SCMD, text care ar urma sa completeze art. 9 ^ 1 din Legea nr. 80/1995 cu modificarile si completarile ulterioare! 


"Prin derogare de la prevederile art. 59 din Legea nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul pensiilor militare de stat se indexează ori de câte ori se majorează soldele de funcție ale cadrelor militare în activitate, proporțional cu acestea, și începând cu aceeași dată.

Prevederile alin. 4 nu se aplică pensiilor militare de stat stabilite în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, sau a legislației învigoare până la data de 1 ianuarie 2016.”


1."Prin derogare de la prevederile art. 59 din Legea nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare," inseamna ca in viitor pensiile nu s-ar mai indexa anual cu rata inflatiei ci numai cand se majoreaza soldele de functie ale activilor.

2. "începând cu data intrării în vigoare a prezentei legicuantumul pensiilor militare de stat se indexează ori de câte ori se majorează soldele de funcție ale cadrelor militare în activitate, proporțional cu acestea" inseamna ca dupa intrarea in vigoare a legii, daca va mai avea loc o majorare a soldei de functie a activilor, sa zicem cu 10%, se va produce si indexarea cuantumului pensiei militare tot cu 10%. Si tot asa in viitor, cand vor mai fi  alte majorari ale soldelor de functie.

 Conform acestui mizerebil text, o pensie inghetata in anul 2017, nu mai primeste cresterile soldelor de grad si de functie din anii 2018-2025, ci primeste si ea o indexare de 10% ca si toate pensiile stabilite in anul 2024.

  La fel, o pensie stabilita in anul 2021 nu mai primeste cresterile soldelor de grad si de functie din anii 2022-2025 ci tot o indexare de 10%. 

In cazul in care cresterea soldei de functie pentru activi ar fi o suma oarecare, sa zicem 500 lei, se calculeaza procentul de crestere a soldei de functie si acelasi procent se foloseste si pentru indexarea proportionala a intregului cuantum al pensiilor in plata, la aceeasi data cu cresterea soldelor de functie pentru activi.

Asta este indexarea proportionala pe care o propune generalul Jianu, seful DGFC din MApN, in locul actualizarii traditionale.

3. Potrivit ultimului alineat din textul citat, acest tip de indexare nu se aplica pensiilor militare stabilite inainte de 01 01 2016. Acestea ar continua  sa se indexeze anual tot cu rata inflatiei.

Din pacate, din interventiile publice ale domnului Ciolacu si ale celorlalti lideri PSD, rezulta ca acest proiect ar dori dansii sa fie  promovat, fara sa analizeze ca nu asa s-ar diminua inechitatile pentru cei inghetati prin OUG nr. 59/2017.

Spre cinstea lor, sefii structurilor asociative prezenti la Comisia de aparare a  Senatului, unde li s-a prezentat acest text, au respins in unanimitate proiectul propus de  MApN.

 

38 de comentarii:

Niky spunea...

Este incredibil acest DGFC din MApN, în loc să aducă o variantă care să aducă dreptate, aduce o bătaie de joc și mai mare! Indiferent ce se va întâmpla în continuare nu trebuie să se renunțe niciodată la indexările anuale cu rata inflației, indexare care păstrează cât de cât puterea de cumpărare.

Pop de Ploiesti spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dodo spunea...

Pai dacă structurile asociative nu sunt chiar lupul cel rău, ci doar jianu,acest ciudat, individ ( daca toate cifrele sunt de partea lui, cifre negative,bineînțeles) atunci haideți sa îl incoltim pe acesta și sa îl tragem la răspundere. Cu toate ca,înțeleg,ca psd,face scut pt el. Sa eliminam puroiul, ca să nu se întindă și la alte organe. Asta se vede din observațiile de pe blog. Chiar atât de puternic este acest individ,încât nimeni nu îl poate inlatura? Tot ar trebui sa existe o portiță...

VALYCA2010 spunea...

Sunt niste sarlatani,au ceva cu noi pensionarii militari,poate dupa 25 oct. isi vor reveni!

Petrut spunea...

Sant sigur ca drept rezultat al alegerilor parlamentare vor fi revizuite si organigramele din MApN pentru a nu mai fi cadre ce propun solutii de acest gen . Probabil sant si alte conceptii asemanatoare si in alte compartiment a MApN ce sant influentate de cadre ce vor sa capteze bunavointa politicienilor vremelnici cu acest fel de propuneri ce probabil nu optimizeaza activitatea de care ei raspund direct.

Pop de Ploiesti spunea...

Jianu..vad ca face jocul politicului..., e clar ca dupa 90 Armata nu a avut lideri sa se impuna in fata politicului , doar indivizi care si-au urmarit propriul interes, umili , slugarnici.Ma intreb, ce are de castigat PSD..?...si-au pus intrebarea -unde a migrat electoratul din 2016 cand castigau alegerile cu 47%..iar in 2020 luau 29,5%..?Sigur vor da vina pe Dragnea..nu pe LOV care a nenorocit pensiile militare a 200000 rezervisti si al tradarilor din partid , culminand cu motiunea de cenzura impotriva propriului partid din 10.10.2019. Sigur ei fac calcule , in cazul in care voteaza legea pensiilor militare PNL...acestia din urma de la 12-14 % actual se vor trezii cu poate 21-22%. in ziua alegerilor care ar fi catastrofal pentru PSD lui Ciolacu .Ultimul sondaj dat publicitatii ieri de o casa de sondare credila si care l-a dat pe Nicusor Dan castigand Bucurestiul cu 46% inainte cu 3 zile de ziua elegerilor din Capitala , Ciolacu are 22,5...In atare conditii nu vad ca PSD sa aibe mai mult de 25-26%, ar fi irational, sa nu uitam ca nemultumiti sunt si minerii ,metalurgisti si toti cei care au lucrat in conditii grele care au pierdut la pensii ..
Dupa parerea PSD un VOT pe Legea pensiilor militare propusa de PNL ar da posibilitate Dreptei sa faca majoritate in Parlament cu AUR si Forta Dreptei.

Leo spunea...

@Pop de...
Ce are de câștigat psd ?
Păi cum ce are. Cu banii econiisiți de la pensiile militare , mai înființează niște agenții guvernamentale ca să-și îndestuleze cu sinecuri politrucii, sau își măresc privilegiile și salariile celor de la ASF , BNR , AMEPIP, SGG , PARLAMENT , etc.....
Îl doare la bască pe Marcel când vede cum stă în sondaje.
POPULIMEA VOTEAZĂ BINE !

RD spunea...

La un moment dat (s-ar putea să nu fie peste mult timp) s-ar putea să se ajungă mai rău decât acum. Cu inechități mai mari și cu măriri din an în Paste. Cu atâtea asociații, cu oameni care se întâlnesc cu politicieni dar nu vin cu ceva concret, de ceva timp a început să le placă să iasă la proteste (foarte bine dacă n-ar fi avut interese ce nu țin de binele pensionarilor militari) ca să arate lumii că există și să justifice banii celor care cotizează, să fie guralivi pe la tv, dar pe modul silențios la întâlniri și secretoși.

Nu am văzut pe vreo asociație sau sindicat ca să spună să rămână cuantumul avantajos indiferent de ce schimbare ar fi pe viitor și să nu se întâmple ca la unii civili ce vor aștepta ani buni până când pensia recalculată o va depăși pe cea aflată în plată.

Și terminați cu amenințările că nu votați cu x sau y fiindcă tot vor fi aleși de alte milioane. În sistemul de pensie de serviciu (militare de stat) nu există rezolvare să fie clar, dar nu vor să accepte realitatea decât 1-2% dintr pensionarii militari.

cristianp spunea...

Totusi acest Jianu este singur pe lume din ce a mai ramas din MApN/MAI? Acest Jianu si alti generali si colonei grei din ministere isi fac rău ei înșiși cu mana lor? Nu ies și ei la pensie peste 1, 2, 3 ani? Ceva pute aici!! Daca modificarile la legislatia pensiilor militare, in defavoarea noastra, veneau din zona politica era de crezut! Dar sa vina din partea unora care vor ,,beneficia,, de aceste modificari...greu de crezut! Cred ca mai degraba sunt petarde aruncate pe piata pentru a intarzia si a nu se rezolva nimic in ideea (cum a mai fost) : ,,Vedeti ca nu va intelegeti? Anulam tot, ne luam jucariile si plecam! Si PSD si PNL si Asociatiile etc. Parerea mea!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Niste scarbe sabotoare si ordinare!

maiag spunea...

CIULACU prin jocul murdar cu pensiile militare face pe gioana sau simion presedinte.cei 2 fac greseala ca nu si ddclara pozitia fata de pensiile nikitare.paeca vad ca va fu guvrn aur.pnl.usr.ciulacuuule fiu de meletar.daca o lungesti mult si partidul te ejecteaza dupa zlegeri gasindu te vinovat pt cs ti au dst mui militarii.

kostas spunea...

Daca solda de grad se scoate din baza de calcul si apoi se refac calculele noii baze de calcul fara solda de grad, normal ar trebui luata in calcul solda de functie actuala, din legea 153 si ar rezulta noua baza de calcul. exact cu acelasi algoritm de calcul aplicat pensiilor, valabil pentru cei care ies acum. Daca s-ar face asa, atunci pensia rezultata nu mai trebuie indexata cu nici o indexare decat cu cresterea soldei de functie la activi, din 2025 incolo, ceea ce mi se pare normal, fiindca nu s-ar mai crea diferente intre activi si pensionari.
Dupa scoaterea soldei de grad din baza de calcul, baza de calcul noua va fi formata doar din functie si eventual sporuri calculate din aceasta. Deci ori ca se mareste solda de grad cu, sa zicem, 10%, ori ca se indexeaza cuantumul pensiei cu 10% este exact acelasi lucru.

kostas spunea...

Doua prevederi ar trebui sa se introduca in legea data de MApN si ar fi foarte buna: 1) indemnizatia soldei de grad se actualizeaza permanent cu solda de grad a activilor. 2) dupa scoaterea soldei de grad din baza de calcul stabilita dupa legea 223, baza de calcul se recalculeaza conform modului de calcul si cu valorile soldei de functie prevazute in legislatia in vigoare in momentul aplicarii prezentei legi.

Flik spunea...

Chiar nu se poate înlătură clica de la MApn în frunte cu jianu

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

(NU) Cititi Cuiul catarii, sa vedeti acolo entuziasmele halucinogene, duse pana la stari de lesin emotional entuziaste ale adminului pentru majorarea soldelor de gard și soldelor de frecție, sau ce naiba or mai fi pe acolo, doar a colineilor cu moț si stea rosie in cinci colțuri in frunce, fiind de-a dreptul intrat in tranșă, precum orătăniile de curte cand văd pe ceriuri hulturul sau huliul angăriilor, durandu-l in rangă de cei deja paraditi in 2017 ca iar o mai incaseaza la pungile alea msaracane, dar fericirea dumnealui fiind dusa pana in varful șurii ca iau doar colineii dumnealui cu peste 10.000 cocoașe de cămiloi la penzii incă peste 1000 lei la aceste actualizari egoiste si cretine! Oameni ca astia promoveaza astfel de idei monstruoase ale clocarilor, si de aia nu rup eu butoanele laptopului sa intru pe un site egoist si asa zis elitist de prost gust si slab interes pentru batjocorirea celor multi si in nevoi, si in loc sa promoveze articole care sa sprijine masa mare si mutilata la pensii de catre infectiile clocare, domnia sa le promoveaza interesele meschine, egoiste si paraditoare si elogierea unei categorii de grade care, daca erau cata frunza si iarba candva, acum sunt ca firele de marar din gradina de zarzavaturi! Sa stea acolo acest blog prafuit, langa statuia prafuita a moastelor lui Mos Alecu, pana oi mai hi prostan vreodata sa-l mai citesc din pura plictiseala!

Prodan Aurelian spunea...

Cred că, în momentul de față, este imperios necesar să punem pe primul plan actualizarea soldelor de funcție și grad. Să nu cădem în plasa celor care lansează petarde fumigene. Să nu uităm că este în vigoare o lege a pensiilor militare
Efortul principal să fie pus pe actualiarea celor două elemente. Să nu fugim după doi iepuri. Actualizare acum !!!

Margarit Fernand spunea...

Ieri am stat de vorbă cu un candidat AUR ( pentru senator), care imi explica de ce trebuie să îi votez și l-am întrebat ce părere are în legătură cu discuțiile pe tema pensiilor militare( el nu știa că sunt pensionar întrucât eram la serviciu). Mi-a răspuns exact asa: ” Pensiile militare nu sunt un subiect de interes pentru partidul nostru nici acum și nici dacă ajungem la guvernare”

Mihai f. spunea...

Dar pentru magistrați cum a fost ..au devalizat tara cu pensiile lor și nu se opunea nimeni ..au actualizarea,au tot ..se știe cu adevărat impactul din PIB cu pensiile lor

Claudiu Marin spunea...

@kostas
Mai citeste o data extrasul din documentul MApN!
Cum poti sa spui ca este acelasi lucru actualizare cu sume de cca 4000 lei la solda de functie si cu 2000 lei la solda de grad pentru baza de calcul a pensiilor inghetate in anul 2017 cu iluzoria indexare a cuntumului, proportionala cu posibila crestere a soldei de functie pentru activi?
MApN propune o majorare proportionala cu cresterea soldei de functie, asa cum Anexa VI a L153/2017 reglementeaza cresterea soldei de grad proportional cu cresterea salariului minim pe economie.

maiag spunea...

KOSTAS vb prostii.ori o faci intentionst.ori ai facut aritmerics cu fem de serviciu.simuleaza un calcul cu functia si gradul tau pe cele 2 variante .sau roaga pe cineva din fam care stie operariuni matematice simple. Te faci de macariane si poate te cunoaste cineva de pe aici

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Subtitlu exploziv pe Romania tv, ,,Scandalul politic de la pensiile militare,'' urmand o relatare cu situatia actuala a acestui subiect de interes pentru noi!

Paul Puiu spunea...

PSD dorește ca și până acum, ca pensiile militare să stagneze, pentru ca așa e prevăzut în PNNR!!!!Aceasta este scuza lor actuală completată si de impactul bugetar pe care l-ar crea actualizarea pensiilor militare!!!
De ce nu s-a susținut scoaterea din PNNR a pensiilor militare de către PSD și PNL când au avut posibilitatea și s-a renegocieze PNNR-ul!! Acum Comisia Europeană a decis suspendarea tranșei a 3 a de împrumut de 2 miliarde pentru neîndeplinirea jaloanelor stabilite în PNNR de către guvernul României!!Aceasta situație atrage multe consecințe negative pentru viitorul an în 2025 asupra bugetului de stat în condițiile de deficit al PIB-ului, ceea ce ar atrage ca în legea bugetului să se prevadă inghetarea salariilor și pensiilor în anul 2025!!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡
Despre indexarea pensiilor iar adio și în 2025 ca asa e tradiția odată la 4 ani!!
Ultima dată a fost în 2021, tot după alegeri!!

kostas spunea...

Dl. Claudiu, am impresia ca nu prea intelegi ce scriu oamenii pe aici. Eu am zis ca DUPA recalcularea bazei de calcul cu valorile actuale ale soldei de functie si cu algoritmul actual de calcul a pensiei, deci ulterior acestei actualizari a pensiilor, orice majorare in procente a soldei de functie conduce la acelasi efect al cuantumului pensiei ca si o marire a cuantumului pensiei cu acelasi procent. Mai clar: o majorare a soldei de functie cu 10% este acelasi lucru cu o actualizare proportionala a cuantumului pensiei cu 10%

Prodan Aurelian spunea...

Ești redundant în afirmațiile pe care le faci. Vrei să ne convingi de ceva de care noi suntem convinși. Ce are de a face una cu alta

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

V-as ruga sa nu rupeti urnele votand HAUR: Am trimis mai mult de 50 de petitii bulibașului de șatră caldarar-ursar, Siminoc tare-n cioc, suit în par si circar, si niciodata nu mi-a raspus la vreuna, pentru ca i-ar cocli cazanele si ibricele, daca ar face-o, fiind nevandabile ca atare, asa ca lasati-l cu droaia lui de cocalari si bombardieri ca n-are el treaba cu noi si pensiile noastre, considerandu-ne cu pensii nesimtite si speciale, mai ales ca Siminoc a dat o salba de cocosei de aur, ascunsă in inima oistei de la caruță, sa nu fie halit in harmată!

Claudiu Marin spunea...

@kostas
Lasa ce zici d-ta. Discutam pe ce scrie in documentul lansat de MApN prin interpusi.
Unde vezi ca scrie acolo ca mai intai sunt adusi toti militarii in punctul 0 in privinta soldelor de grad si functie din baza de calcul. si apio se aplica indexarea?
Atentie la modul de adresare daca vrei sa mai comentezi pe acest blog!

kostas spunea...

Intr-o suma cu mai multi termeni, daca maresti valoarea termenilor cu un procent, iti da acelasi rezultat daca maresti rezultatul initial cu acelasi procent.Asa s-ar intampla si cu pensiile. Daca maresti solda de functie cu un procent, atunci cuantumul pensiei va fi identic cu marirea cuantumului vechi direct proportional cu procentul cu care s-a marit solda de functie. Deci mai bine ar fi scris in lege direct proportional nu proportional.

burebista spunea...

Toată lărmălaia (unii i-ar zice țigănia) de pe blog are un singur scop: dirijarea celor ce nu gândesc singuri către un partid. AUR; USR: FD; ETC., nu sunt frecventabile, însă PSD și PNL - care tocmai ne-au fericit cu proiecte la sfântul așteaptă , sunt singurii frecventabili ?” Aferim coane !

maiag spunea...

KOSTAS.iubitule.daca functia crestr cu 10 la suta si inflatia 3 la suta.e acelasi rezultat?mai exista si logica in afara operatiunilor de moment.legea actioneaza pe termen lung.asa ca.....fii logic in postari.nu gandii limitat frumosule.

kostas spunea...

D L. Claudiu, eu intotdeauna m-am adresat frumos, totusi va rog sa-mi spuneti ce expresie ati considerat jignitoare si ce v-a deranjat, ca alta data sa fiu atent, sa evit astfel de situatii. Singurul lucru care v-ar fi putut deranja ar fi faptul ca v-am reprosat ca nu intelegeti, ( expresie folosita de foarte multe ori, chiar si de dvs.) dar acesta remarca nu este o jignire, nu este un limbaj necorespunzator, nu gasesc nici un mod de adresare necorespunzator in adresarile mele. Totusi imi cer scuze daca va suparat ceva, n-am avut intentia decat de a-mi spune si eu un punct de vedere.

RD spunea...

Sunt atâtea încurcături fiindcă ei adică politicienii nu vor să mărească pensiile prin actualizarea lor și apar fel și fel de proiecte, uneori nu înțelegi din unele. Dacă voiau cu adevărat măcar încercau să introduc actualizarea lor prin jalonul din PNNR care apropo în această lună a fost aprobat de Comisia Europeană. PSD are dreptate că PNL doar face un joc penbil pentru Ciucă fiindcă omul e agitat că nu prinde turul 2 la prezidențiale. Și PNL probabil știe că Comisia Europeană nu ar accepta actualizarea pensiilor militare decât prin stagnarea sau diminuarea lor. Ori prin indexare dar nu actualizare.

Viorel spunea...

Mulți vă puneți întrebarea ce vor face și unde se vor duce Iancu Jianu, Tudor Vladimirescu, etc. Vor intra într-un partid care le-a și promis deja că le dă voie să-i pupe în fund, să le ducă mapa, sau să le țină paltonul. Funcții de finanțiști sau de altă natură (finanțiști, dar habarniști pe altă funcție, doar știți că astăzi nu se mai pregătesc oameni pentru anumite funcții ci se înființează funcții pentru prostia lor) nu se găsesc în structurile guvernului sau de funcționari publici pe la primării, CJ. În 2022, Cdt. Dn.Art. trecut în rezervă cu șuturi în cur a fost angajat imediat pe singura funcție existentă în cadrul Prefecturii Botoșani. Un tânăr cu facultatea la zi nu s-a găsit să aibă și el un loc de muncă, în schimb s-a găsit pentru tovarășul Col. care le știe pe toate și are o pensie cu 5 cifre. Un altul aflat în aceeași situație datorită prostiei lor (trecuți în același timp din același motiv) este mare sculă la SC Nova Apaserv. Vă dați seama câtă experiență au în domeniu acești indivizi. Dar pilele lucrează. Povestea este interesantă și hazlie, dacă ați ști despre ce este vorba ați râde cu gura până la urechi. Li s-a tras tot de la „războiul” dintre PSD și PNL pe timpul Pandemiei. Deci, nu le duceți nici grija și nici dorul pentru că gândul lor nu este la ceea ce fac în funcțiile pe care le au în MAp.N ci la viitoarele funcții politice. Aveși ca ex. un clasic în viață care pentru el, onoarea de a fi militar, cel mai mare militar nu se compară și nu o va da pe nimic. A dat-o pe politică după primii pași de pensionar.

John spunea...

În amintirea"marelui dispărut"
https://youtube.com/shorts/eJjaytLBNG0?si=8RoEt3tkKM46ed6x

RD spunea...

Altceva ce trebuie spus, ei trebuie să se prefacă, că sunt proști și că ne ajută, ne sprijină, se caută soluții, dar în realitate nu le pasă de noi. Și șefii de la asociații respectiv sindicate își fac jocul de multe ori ca să arate că vor.. Vorbim de prezent dar dacă ne uităm la ultimele modificări pentru pensiile militare și baza de calcul va avea un impact major când se va ajunge la ani, nu 6-12 luni. Iar gradul/funcția nu va avea un impact atât de puternic la 60 de luni în comparație cu 6/12 luni. De aceea am tot spus că treaba e complicată pentru noi. Cei ce vor ieși la pensie peste câțiva ani chiar la același grad, funcție, diferența se va face la lunile/anii calculați. Deocamdată se tace și nu se vorbește despre așa ceva fiindcă încă nu s-au ajuns acolo, dar timpul trece repede.

Brenda spunea...

Nu le pasă,consideră că le fac pe plac unor civili

xmax spunea...

.....dreptate pina la capat....
cu sacii cum ramine????
....tot nu vrei sa publici mesajul???
Crezi ca cineva doarme in pom iar dumneata in pat????

Ionica botez spunea...

De ce pierdem timp prețios pentru a comenta chestie falsa . Această știre e un fake news. Daca va apărea oficial atunci luam poziție. Dați cat mai multe detalii despre protestul din 25.10.

Viorel spunea...

RD. Românul a fost tot timpul inventiv dar și un mare mincinos. Mincinos, pentru că și Guvernul României i-a mințit pe cei de la CE și cei de la BM (aceștia plătiți cu bani grei pentru consultanță și nu una pozitivă, benefică pentru noi, ci una prin care să punem cât mari biruri pe spatele poporului român) că totul s-a rezolvat cu Jaloanele 214 și 215 (din cele 50 și,) și că tranșa a doua de plată către România poate fi făcută (s-a făcut). De rezolvat, ați văzut cum s-a rezolvat (nu tu contributivitate, nu tu dual, nu cumva să vă legați de armată că este război la graniță, dar ați băgat în baza de calcul 300 de luni ). Unii cu stânga și alții cu dreapta ejaculând Legea nr. 282/2023.
Nu ai voie să faci actualizare, nu-i nimic. Actualizarea o denumim indexare și folosim același mod de calcul ca și la actualizare. Dragi dușmani a-i poporului român numiți CE și BM. În dexul limbii române (nu europene sau americănește) indexarea este identică cu actualizarea. Deci vom indexa la zi pensile militare cu majorările de grad și funcție ale cadrelor militare active iar la punctul nr. 2 urmează indexarea anuală cu rata inflației. Un fel de ghiveci, dar asta e.