Un produs Blogger.

joi, octombrie 03, 2024

Informare de la LADPM, col(r) Dima Petrica, dupa intrevederea de la Comisia de aparare a Senatului : continua dezbaterea parlamentara a B447/2024

116 comments

 

NOTA
Nu inteleg de ce delegatii sindicatelor si structurilor asociative au scos din proiect referirea la art. 108 din preambulul art. 59 ^ 1, privind sporul pentru pensia suplimentara, spor care conteaza pentru cei pensionati si care au cotizat inainte de 2010. Este drept ca pe cei pensionati dupa 15 09 2017 nu ii intereseaza acel spor, dar nici asa de rautaciosi n-ar trebui sa fie cu colegii lor mai in varsta.


Informare :

- astăzi 03.10.2024, la sediul Senatului României, a avut loc întâlnirea dintre președinții asociațiilor din compunerea Forumului SAOSPN cu președinta Comisie de Apărare din Senat doamna Nicoleta Pauliuc și liderul grupului PNL, domnul Daniel Fenechiu. La întâlnire au participat si reprezentanții SCMD, FSNPPC. Discuțiile au fost axate pe proiectul de lege B447/2024 care a intrat în circuitul legislativ. În introducere, domnul senator Daniel Fenechiu și-a reafirmat susținerea pentru promovarea și aprobarea proiectului de lege și a prezentat calendarul acțiunilor, astfel: 07.10, discuții în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și transmiterea la comisii, primirea avizelor-10.07, 14.10 discuții și vot în Camera Deputaților, transmiterea proiectului la Senat, 20.10-obținere avize comisii din Senat și vot final.
- pentru definitivarea formei finale a proiectului, sunt așteptate amendamente din partea noastră, până luni 07.10.2024
- cei prezenți au solicitat ca, înainte de votul din Senat, să ne fie adusă la cunoștință conținutul proiectului de lege, astfel încât să fim în măsura să formulăm eventuale propuneri.
- pe parcursul discuţiilor, a fost adus la cunoștința participanților preocuparea M.Ap.N. care "având în vedere discuțiile din spațiul public" a analizat și a propus un proiect de lege; fără excepție, cei prezenți au respins o asemenea soluție.
Având în vedere cele prezentate mai sus, vă adresăm rugămintea de a analiza proiectul de lege B447/2024 și de aformula propuneri, până la data de 07.10.2024.


Semnează
Președinte LADPM
Col. (r) Dima Petrică
Secretar general
Col. (r) Homescu Mihai

116 comentarii:

bilbaoromelo spunea...

deci ...vorba romanului ...# a ramas ca in gara !!!!!#

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pana pe 07 oct este in discutii si propuneri: Ce sa mai propuna mai mult de atata, mai ales ca ce a propus MApN -Clocăria paraditoare s-a respins in corpore? Clocarilor, stati in banca voastra si vegetati caci toate actiunile voastre ciucane nu urmaresc decat sabotarea acestei formule de lege! Ne vreti iar saraci, dar se pare ca nu va mai merge șpilul de paradeala! Se pare si ca vom fi pusi in paine pana la alegeri! 30 de zile, nu sunt 90 de zile clocare, nu? Doamne, ajuta!

Brenda spunea...

Dle Claudiu, va rog să luați în seamă că pensiile acum în plata au devenit militare ,nu noi am cerut să fim calculați pe contributivitate,au făcut legea aceea în 201O și ne-au recalculat automat , problemă să fie pusă doar celor care au cerut ei să li se calvuleze pensiile pe acea lege deoarece mulți aveau ani lucrați în civilie și îi avantaja ,așa că pe noi să nu ne atingă cumva....

Andrei spunea...

Mulțumesc pentru informare.

Din prezentarea calendarului pare a fi o procedură de urgență. Ar fi indicat să lăsăm forma de mai sus, cu modificarea „actualizare vs. reclaculare” și să lăsăm B447 să își urmeze cursul.

O veste bună, totul este să punem presiune și pe PSD.

Andrei spunea...

Și încă ceva, ce rezultă din informare. Pensionarii militari au ZERO încredere în MApN și CPS, dacă au respins toate propunerile acestora.

Semn că ar trebui să-și revizuiască atitudinea, mai ales că le vine rândul să ajungă ca noi.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Akord, nota zece pentru realismul opiniei de mai sus postare, dandu-mi clasă cu acele cuvinte dure, dar dureros de reale! Da, daca pentru noi armata a fost un chin dur si ghinion, pentru ciucani e mai mult decat un pension de huzurit in belfărie si bonton!

Claudiu Marin spunea...

@Andrei
Am mai spus anterior ca proiectul B447/2024 parea o actiuni scapata de sub controlul institutiilor care gestioneaza pensiile militare, in special de sub controlul jongleorilor contabili de la DGFC.
Proiectul comunicat pe pagina SCMD confirma adevaratele intentii ale satrapilor. Cel putin acum stim prin cine isi promoveaza lucraturile. Am mai citit pe un site ode la adresa documentului pentru care azi au fost chemati unii lideri a sefa comisiei de aparare de la Senat. Noroc ca acolo a fost si Fenechiu.
Crezi ca se vor opri aici? Trag sforile sa ajunga proiectul care va avea cel mai probabil numarul Pl-x 538/2024 la comisiile raportoare "care trebuie", unde vor duce, daca nu direct, prin deputatii afiliati, lucraturile lor.
Pana acum au reusit tergiversarea cu 2 saptamani a inceperii dezbaterilor parlamentare pe proiect.

Tudor spunea...

Chiar nu inteleg ce au avut in cap cei de la MApN cu proiectul lor de lege. Ce voiau de fapt in conditiile in care proiectul B447/2024 era cât se poate de limpede pentru a rezolva problema inechitaților din sistemul pensiilor militare. Că la reclacularera pe legea 223/2015 cuantumul mai avantajos rămas in plata a fost cel stabilit pe principiul contributivitații este irelevant. Actualizarea de acum se face pe ultima decizie de pensie, și nu pensia aflata in plată. Se inlocuiesc două elemente din baza de calcul - solda de grad si solda de funcție - actualizate cu a celor din activitate - si in raport de aceste doua elemente se calculează celălate elemente din buletinul de calcul - vechimea, indemnizatia de dispozitiv, indemnizatia de comandă.... Simplu!

Andrei spunea...

@ Claudiu

Nu este important ceea ce credem noi.

Tot ce face PNL, este disperarea pentru voturi. PSD-ului pare că nu îi pasă, pentru că are activul de partid care trage pentru ele. Dar nu e chiar așa.

O lege ieșită strâmb, trimite voturile militarilor pentru Cotroceni la Geoană, Simion sau Șoșoacă, că Lasconi e din categoria lui Ciolacu cu pensii nesimțite, vorba lui Năsui. Și nu își permit nici PSD și nici PNL să piardă voturi, că așa vrea DGFC.

Asta pentru Cotroceni. La parlamentare, PNL după ce a cedat toate locurile PSD în județele unde era cel puțin pe locul 2, exemplu Timiș, dacă ia 4 locuri la Senat și Camera Deputaților poate zice merci. Că riscă să devină irelevanți.

Nu degeaba a fost la întânire Fenechiu, cel care s-a conformat pentru Iohannis, creând rapid un proiect de lege pentru a-l face senator, pe care PNL era dispus să îl treacă prin procedură de urgență.

Mai mult, Ciolacu a arătat că duce deficitul bugetar pe cele mai înalte culmi ale guvernării pentru voturi. Prin urmare, se așează niște cărți pentru noi și, poate, vom avea noroc.

Spun poate pentru că, dacă nu se întâmplă nimic până la alegeri, nu mai sunt șanse, așa cum arătam într-o postare anterioară.

Doamne ajută!

Cătălin spunea...

@ claudiu marin, exista o lege deja pentru ACTUALIZAREA SOLDEI DE GRAD la rezervisti, numai ca cei care trebuia sa o aplice au savarsit ABUZ IN SERVICIU..Aveti aici legea: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/6025 (Legea 49 din 30.05.1995 publicata in MO nr. 106 din 31.05.1995.
PS: Sper sa publici comentariul sau sa deschizi un nou TOPIC.

Claudiu Marin spunea...

Catalin
Mai citeste si d-ta ce se scrie pe blog inainte de a tranti asemenea prostii!!
Am spus si eu si @mega, ca acea lege este abrogata inca din 2001 prin legea pensiilor militare 164.

Andrei spunea...

@Cătălin

Scuze că intervin, deoarece comentariul nu era pentru mine. Orice lege anterior de 2015, când a apărut L223, poți să o uiți. Este ca și cum ne-am raporta la o lege dată de Carol al II-lea care reduce rațiile militarilor că e criză sau de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, care trimitea armata la munci agricole.

Cum spunea cineva, legile noastre se termină cu abrogări directe, „se aprogă L X din anul Y”, dar și indirecte „și orice act normativ contrar prezentei legi”.

DAN spunea...

Bună seara. Chiar nu înțelegeți că LG. 223/2015 a fost jalon în PNRR și nu mai poate fi modificată fără să se facă o renogociere la Bruxelles. Membrii PNL trebuia să aducă aceste amendamente anul trecut când au modificat LG.223/2015 dacă îi durea sufletul așa tare pe pensionarii militari. Strategia lor este să dea vină pe PSD că ei nu votează proiectul. Toți sunt la fel, își văd doar de interesele și jocurile lor. Seară bună și spor la calcule

Viorel spunea...

O întrebare. Cu ce dată intră în vigoare prezenta lege pentru că după cum văd eu, legea se comport ca ștafeta 4x400 mixt ? Sare din sută în sută dar când va ajunge la final că vine iarna ? Propus pe 17.09, ca și mâine suntem în 17.10 și uite așa ajungem la sărbători.

Claudiu Marin spunea...

@DAN
Stim ca pensiile militare au fost jalon PNRR, dar ma stim ca reformele cerute de Comisia Europeana nu s-au aplica,t din motiv ca pensiile militare n-ar fi pensii speciale. In schimb, institutiile miltare au putut sa impuna adoptarea in L 282/2023 a unor dispozitii care au batut in cuie dispozitiile din OUG 59 si 114, care au eliminat actualizarile. NU le-ar fi rusine sa se foloseasca de propriile complicitati pentru a le invoca pentru a se opune actualizarii.

Petrut spunea...

Buna seara ,azi un coleg de al meu subofiter ce a lucrat ca si mine sa aiba grija de averea Statului nostru la Uzina Metrom Brasov in anii trecuti de mult trecuti s-a urcat la Ceruri . Nu a mai "prins" B447/2024. A avut mare incredere in cei ce promit ...sper ca cei ce au ramas inca in viata sa nu fie dezamagiti de promisiunile unora si altora ce se vor la carma Romaniei .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, daca nu se aplica pana pe 25 Octombrie, inclusiv in MO, eu zic ca va fi o cacealma si o tragedie in urma unei inselaciuni porcesti! Aplicarea trebuie sa fie obligat de la 1 Decembrie, daca vor voturi! Punct.

NINO-NINO spunea...

Domnule CLaudiu am reformulat articolul prezentat de dumneavoastră in topic pentru a-l face mai ușor de înțeles, păstrând exactitatea și fără ambiguități.Vă rog dacă puteti să-l trimiteti la asociatii pentru al analiza impreună cu juristi dacă această variantă este mai ok decat cea prezentată.
Art. 59' - (1)
Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează de fiecare dată când se majorează solda de grad sau salariul gradului profesional și/sau solda de funcție sau salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special, în procentajele stabilite de articolele 29, 30 și 108, și în funcție de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.
a) Actualizarea pensiei se va face în funcție de gradul militar sau profesional avut la data trecerii în rezervă sau la încetarea raporturilor de serviciu și de media soldelor de funcție sau salariilor de funcție din lunile consecutive de activitate, incluse în baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, și valorificate în ultima decizie de pensie a persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost stabilite înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi.
Explicații pentru claritate și constituționalitate:
Limbaj clar: Am simplificat formularea pentru a fi mai ușor de înțeles. Termenii tehnici sunt clar definiți și ușor de urmărit.
Constituționalitate: Textul nu lasă loc de discriminări între persoanele aflate în situații similare, respectând principiul egalității prevăzut de Constituție. Se menționează că actualizarea pensiei se face în funcție de vechimea valorificată și de solda/salariul la momentul trecerii în rezervă, ceea ce respectă dreptul la un tratament echitabil.
Lipsa ambiguităților: Prin separarea clară a condițiilor de actualizare, textul nu lasă loc de interpretări eronate. Se explică bine că pensia se actualizează în funcție de criterii bine definite (grad, soldă/salariu, vechime) și conform bazei de calcul.
Această formulare asigură coerență, claritate și respectarea principiilor constituționale de egalitate și nediscriminare.
Cu stimă Plt.adj.sef Nino-Nino!

Cătălin spunea...

@ Claudiu Marin tii cu ursul.Vezi ce spune Generalul Chelaru ca nicio alta lege nu a abrogat L 49/ 1995 care face referire la actualizarea soldei de grad.A spus-in plenul Parlamentului zilele acestea.Daca vrei iti trimit video sau link: https://vm.tiktok.com/ZGdJ8q93t/
PS: Te rog sa publici asta, altfel nu esti om si tii cu ursul.

Claudiu Marin spunea...

@Catalin
Inceteaza sa ne mai ocupi timpul cu prostiile culese de pe FB.
Si d-ta si domnul Chelaru sa va hotarâti daca eu am avut pensia actualizata in baza art. 48 din Legea pensiilor militare din anul 2001 sau in baza unei legi care si-a incheiat existenta in luna aprilie 2001. De ce s-ar mai fi prevazut actualizarea in art. 48 din Legea 164/2001/ sau in art. 60 din L 223/2015, daca mai este in vigoare acea lege din 1995, dupa paqrerile unor nejuristi?
Nu va dati seama cat de penibili sunteti? Nu mai sunt ele valabile art. 48 si 60 din legile amintite , cum sa vina peste timp o actualizare din anul 1995?

Claudiu Marin spunea...

@NiNO
Am impresia ca nu ai citit toate explicatiile care s-au dat aici despre abrogarea inca din 2001 a respectivei legi, care a introdus in premiera actualizarea pensiilor militare cu soldele de grad si de functie ale activilor. Pana atunci, Decretul -lege nr.214/1977 nu prevazuse actualizarea.
Legea 49/1995 este redactata neobisnuit ,, care a fost adoptata inainte de L 24/2000 si nu respecta normele de tehnica legislativa, in sensul ca nu precizeaza actul normativ pe care-l completeaza. Nici nu-ți vine sa crezi ca o lege a pensiilor militare, adoptata in anul 1977, in timpul lui Ceausescu, a rezistat pana in anul 2001, Poate si asta sa fi fost motivul pentru care n-au mentionat ca se completeaza acel Decret-lege. Pana la L 24/2000 se obisnuia acea abrogare indirecta prin expresia "orice dispozitie contrara"
Legea 223/2015 nu putea sa mai abroge ceea ce abrogase indirect Legea 164/2001. Intre ele mai fusesera si Legea 119/2010 si L 263/2010.
Nu ma mira ca domnul Chelaru s-a luat dupa niste nejuristi ca sa spuna in Parlament ca L 49/1995 ar fi ramas neabrogata, dansul nefiind jurist, dar am vazut ca si alti formatori de opinie in domeniul aveau aceleasi neclaritati

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Un vechi prieten de multi ani, Colonel, fost Comandant de UM, om deosebit de serios si care face parte din delegatia care a fost azi la Parlament, pe buna dreptate m-a ,,tras de urechi'' ca am fost indoielnic cu Col Dogaru care a realizat foarte multe din ce trebuia facut, atragandu-mi atentia ca rau intentionati i-au atribuit Col Dogaru vinovatii inventate, pt ca domnia sa a rfeusit sa scoata bazaconiile clocarilor cu care venise sa distruga pensiile militare si sa-i atraga atentia doamnei care se ocupa de lege asupra unor neclaritati care ar putea dauna, reintroducandu-se la art 59/2 sintagma actualizare si scoaterea sintagmei de recalculare, precum o prevedere pentru pensiile plafonate (prin exceptie de la prevederile art 60), s-a reintrodus sintagma din sistemul administratiei penitencialeror de la art 60/1... Citez: ,,Puteti sa-i sarutati picioarele lui Dogaru pentru tot ce a facut azi pentru toti!'' Promisiunea sindicatelor a fost sa nu se mai iasa pe 25 Octombrie, daca se rezolva rapid toate problemele!
Reamintesc ca Dl Colonel, pe care-l tin strict secret, a fost cot la cot cu Col Dogaru la tratative, si-l voi ruga, de acum incolo, sa ne mai informeze, prin mine, cu mersul tratativelor pentru linistea noastra, domnia sa asigurandu-ma foarte serios ca pana acum treburile merg foarte bine in directia buna, asa cum vrem noi, si Col Dogaru a respins categoric toate sabotajele venite acolo cu clocarimea paraditoare a MApN sa ne sfasie SA NU LUAM NICI UN BAN! Vedeti ca v-am dat si detalii de articole la care s-a lucrat, daca nu ma credeati cumva. Chiar daca s-a depus intai la Senat si nu la CD, cum a subliniat dna Pauliuc ca trebuia procedat de la inceput, procedura legislativa nu este intarziata, sunt in integrum toate propunerile in urma intanlirii cu Dl Leoreanu, suntem sustinuti puternic, mai ales politic de Dl Fenechiu cat si de dl Gen. Ctin Nastase, fostul sef finantist al Armatei, care s-a opus tuturor boicoturilor clocare stiind ce le poate capul, ca fost coleg cu ei!
ATENTIE MARE DE TOT AICI LA MINE: ,,A REZULTAT UN PROIECT EXTRAORDINAR DE BUN, CEL MAI BUN!'' Deci Col Dogaru si toata echipa, plus Colonelul meu, cum s-ar zice au castigat marea batalie, urmand acum doar traselul legislativ! Sa le multumim tuturor pentru reusita, iar eu imi cer scuze public dlui Col Dogaru pt indoiala mea nejustificata fata de domnia sa! DUMNEZEU SA LE DEA TUTUROR SANATATE, SI NU MAI FITI INGRIJORATI, DRAGII MEI, CACI CLOCARIMEA DEJA A FOST INVINSA LA BAIONETA, FIIND PUSI RAU DE TOT SA NE DISTRUGA TOTAL CU NISTE PROIECTE NĂUCITOARE SI INCREDIBILE, SA NU LUAM NICI O LETCAIE!

fs spunea...

Bună dimineața. Doresc să prezint și eu o formă a unui proiect de lege pentru completarea Legii nr. 223/2015, care în opinia mea este clară, fără echivoc și are caracter dispozitiv, principii de bază la elaborarea actelor normative. Forma proiectului pe care o propun este următoarea: Art. I - Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se completează, astfel: După articolul 59 se introduce un nou articol, articolul 59^1, cu următorul cuprins: “Art. 59^1 - Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29,30 și 108 și în funcție de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/incetarii raporturilor de serviciu și a mediei soldelor de funcție/salariilor de funcție deținute în lunile consecutive de activitate care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, în condițiile prezentei legi”. Art. II - Actualizarea pensiilor militare prevăzută la art. I, se realizează de către casele de pensii sectoriale din subordinea instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, conform procedurii stabilite prin ordin comun al conducătorilor acestor instituții. Art. III - Fondurile necesare pentru plata pensiilor militare actualizate, potrivit dispozițiilor art. I, se asigură anul 2024 din bugetele aprobate ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale. Alte precizări: Propunerea mea constă dintr-un proiect de lege cu 3 art., respectiv art. I, ce completează Legea nr. 223/2015 cu art. 59^1, care după integrarea în legea de bază devine parte din aceasta si asigura efectele prezente, mă refer la anul 2024, precum și cele viitoare în ceea ce privește actualizarea permanentă a pensiilor militare, în concordanță cu majorarea soldei grad/salariului gradului profesional și/sau a soldei de funcție/salariului de funcție ale militarilor , polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din SNAOPSN; art II care prevede cum se face actualizarea pensiilor militare, precizându-se cine o realizează, termenul pentru actualizarea pensiilor de la data intrării în vigoare a actului normativ de completare a legii pensiilor militare și procedura de stabilire a actualizării pensiilor militare, prin ordin comun al instituțiilor din SNAOPSN, despre care o făcut observații și Consiliul Legislativ, in topicul respectiv am dat un răspuns punctual la fiecare observație relevantă și art. III care reglementează modul de asigurare a fondurilor necesare plății pensiilor militare actualizate pentru perioada anului 2024 după intrarea în vigoare a actului normativ care face obiectul inițiativei legislative. Propunerile mele sunt o opinie personală și pot fi îmbunătățite de către colegii cu expertiză care urmăresc acest blog.

fs spunea...

În completare, vreau să precizez că forma art. 59^1 propusă de mine este preluată din forma inițială a art. 60 din Legea nr. 223/2015, referitor la actualizarea pensiilor militare, în concordanță cu majorarea soldei de grad/salariului gradului profesional și/ sau soldei de funcție/salariului de funcție și deci respectă condițiile de tehnică legislativă făcând parte din lege, până să fie abrogate aceste prevederi de oug emise de guvernele psd, iar forma de ansamblu cu cele 3 articole ale proiectului de lege sunt similare alor acte normative care modifică sau completează alte acte normative.

Pop de Ploiesti spunea...

Observ niste rautati p-acilea , sunt niste sceptici care desigur au iesit la pensie de cateva luni si care sunt atat de bucurosi , intre ghilimele ..))..incat invoca PNNR..deficitu bugetar..patriotismul fata de banul public..te doare capul. Domnilor e senzationala forma 4447/2024...sa-i dam drumul !Domne ajuta !

Leo spunea...

@Petrut,
Asta se și dorește, eliminarea pe cale naturală a "VARȘOVIȘTILOR" , care au rămas cu mult în urmă la cuantumul pensiilor militare.
Păi , recent a spus clar jianu că "ĂȘTIA ORICUM SUNT PE DUCĂ" , referindu-se la noi "Varșoviștii"

VALYCA2010 spunea...

o sa fie bine !!! nu au incotro ! vin alegerile !

Andrei spunea...

@akord

Aveți dreptate și în privința imposibilității schimbării și în ceea ce privește inechitățile sociale.

Și o veste, Nicu Fălcoi, fost senator, actualmente deputat, nu mai are loc pe listele USR pentru parlament. Atât de tare iubește acest partid Armata Română.

Cezar spunea...

@/Admin
Rog nu mai publicati casandrele scîrboase!
Chestia cu pensia suplimentara cred ca poate fi un amendament..pentru PSD
SA FACA SI EI CEVA ..NOTABIL!

Cezar spunea...

Fal Coi..pa si pusii
Devenise un mare...

Cătălin spunea...

@ claufiu marin, e ca si cum ai spune ca dispozitiile, ordinele (completarile/ adăugirile) care fac referire la circulatia pe drumurile publice in conditiile existentei Codului Rutier nu-si au rostul.TE ROG SA PUBLICI CHIAR DACA NU ITI CONVINE SI CREZI CA LE STII PE TOATE!

Dodo spunea...

@ Cornelius. Doamne dă sa fie asa cum spuneți dvs! Cred ca ne dorim cu toții,acest lucru. Important este sa nu lasam firul moale, sa nu cumva sa scape pestele. Adică sa ținem firul tensionat. Ar cam fi cazul ca șefii caselor de pensii sectoriale sa înțeleagă,pe cale pașnică ca s-a terminat....gata....atât a fost...nu se mai poate. Apoi politicul,bineînțeles.

Claudiu Marin spunea...

@Catalin
Te-am rugat sa nu ne mai ocupi timp si spatiu cu obsesiile despre o lege moarta din aprilie 2001.
Este ultimul comentariu pe care ti-l mai accept pe acest ton de frustrat. Du-te si comenteaza acolo unde ti se canta in struna!

Vasile Anghel spunea...

Pe acest blog ar trebui să gândim toți în interesul pensionarilor militari.Dar văd că sunt și discuții din partea unora care pun la discuție salariile compensatorii .Pentru cei care nu le-au primit și nu le vor mai primii niciodată (mă număr și eu printre ei fiind pensionat în 2017) acestea trebuiau date numai celor care au fost disponibilizați din unitățile militare nu și celor care s-au pensionat la cerere.

Anghel spunea...

Nu spun sa nu fim optimiști, dar să nu uităm că majoritatea în parlament o are PSD, iar PSD prin ministrul Talvar a dat girul proiectului prezentat de reprezentanții MAp! Avizul negativ al Consiliului Legislativ la proiectul PNL a fost un avertisment!
Să dea Dumnezeu să greșesc!

Trofin spunea...

1. Poate să răspundă cineva , cum s-a făcut ca cele trei ministere care coordonează sistemul pensiilor militare de stat să producă aceleași discriminări în proiectul lor de lege față de pensionarii cu pensii deschise anterior anului 2016.
2. Referitor la întrebarea din preambulul topicului , respectiv eludarea art. 108 la actualizarea pensiilor , nu este o noutate fiindcă și în fosta Lege164/2001 , la actualizare , a fost evitat articolul care privea pensia suplimentara și abia după 6 ani s-a revenit la normal . Și aici cred că eludarea se datorește fie răutății umane fie incompetenții celor care s-au amestecat unde nu le fierbe oala.
3. Mulțumesc lui @AKORD pentru poziția pe care a luat-o față de cei care ne privesc de sus , privindu-ne ca fiind niște tolerați ai lor.

Claudiu Marin spunea...

@Trofin
Capul rautascismelor fata de pensionarii militari a fost DGFC-ul din MApN aflat in timp sub coordonarea Luca si Jianu. Directia Juridica este un apendice care pune in pagina drafturile de acte normative gandite de Jianu. Se mai consulta cu cei de l MAI. Cei de la SRI nu au specialisti de prognoza legislativa in domeniul pensiiloe si merg pe mana celor de la MApN. Elocvent a fost momentul actualizarii din anul 2017.
Documentul publicat pe pagina SCMD ca proiect de modificare a Statutelor pentru militari, politisti, gardieni trebuie tinut minte pentru ca el este reprezentativ pentru gandirea ciunga a facatorilor de acte normative in domeniul pensiilor militare. Sunt atat de speriati de cuvantul contributivitate incat s-au gandit ei sa reteze orice ramasita de contributivitate din cuantumul celor 68%, cati or mai trai, ramasi in plata cu cuantumul conttriubutiv mai avantajos la recalcularea potrivit articolelor 109 si 110 din Legea 223/2015. Au si uitat ca acel cuantum contributiv are regimul juridic de pensie militara care nu a mai evoluat odata cu valoarea punctului de pensie. Domnul Dogaru este prelungirea a gandirii lor in randul pensionarilor, daca a fost in stare sa spuna ieri ca militarii ar merita o contributivitate care sa-i usture in fund, conform unui comentariu de pe blog. Contributivitatea nu mai este o sperietaoare pentru celelalte pensii de serviciu, dupa ce beneficiarii lor implinesc varsta de 65 ani..
Da, pensionarii aflati in plata in aprilie 2001 au primit sporurile pentru pensia suplimentare de 3%,6%, 9 % abia in anul 2004 iar sporul pentru conditii de munca abia in 2008, desi cei pensionati potrivit L 164/2001 le-au primit de la data pensionarii. Discriminarea vechilor pensionari are o istorie mai lunga in politica sociala a institutiilor militare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Va reamintesc ca mincinosul falit si pesedist, Angel Talvar, dupa ce a promis ,,sprijin total'' in aceasta lege, ieri si-a trimis armata de clocari paraditoari cu propuneri care sa taie absolut toate avantajele din prezentul proiect de lege! Mai intreb inca o data: PSD, chiar ti-ai propus sa ne bagi in mormant? Dar de ce atata ura pe rezerva Armatei romane si pe politisti? Nu-ti ajunge ca activii au parasit masiv sistemul din cauza acestor duritati cu paradeli, iar civilii s-au speriat si ei si nu mai vor sa s inroleze, acum, cu un razboi la granita si slabindu-se flancul estic NATO? Voi chiar sunteti total iresponsabili cu aceste actiuni sabotoare cu vandalizari criminale? Aveti grija ca alegerile bat la usa, iar liberalii deja au dat lovitura cu sprijinul rezervistilor, ca sa se repare ce ati distrus voi!

Viorel spunea...

Pe burtiera posturile TV scrie: SCANDAL ÎN COALIȚIE PE PENSIILE MILITARILOR. Are cineva informații în plus cui ș ice nu le convine ? Sunt sigur că scandalul va fi imens și s-ar putea ca ceea ce s-a stabilit ieri astăzi să nu mai este valabil că nu-i convine lui X sau Y.

valy spunea...

Pensia suplimentară de 3%,6%, 9 % de ce nu o mai aplică, o păstrează ciucanii.

Ady32 spunea...

În cazul in care se actualizează pensiile militare cu solda de grad și functie pentru cei ieșiți după anul 2017 au de câștigat sau au de pierdut

valy spunea...

Stagiile civile efectuate după pensionare, capturate și neplătite de ce nu le pune la dispoziție celor în drept la cerere, fară a mai fi prinse în noile modificări ale drepturilor de pensie.

NINO-NINO spunea...

Bună ziua,domnule Claudiu Marin voi prezenta mai jos propunerea mea finală pentru completarea Legii nr. 223/2015,am facut câteva recomandări pentru a îmbunătăți claritatea, coerența și caracterul constituțional al textului vă rog dacă puteti să o dati mai departe către asociatiile care ne reprezintă in legislativ pentru a le analiza si domniile lor,

Articolul 59^1 - Actualizarea pensiilor militare de stat
(1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează automat de fiecare dată când se majorează: solda de grad sau salariul gradului profesional și/sau solda de funcție sau salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special,în conformitate cu procentele stabilite la articolele 29, 30 și 108 din prezenta lege, și ținând cont de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensionare.
(2) Actualizarea pensiilor militare se va realiza astfel:
a) Pentru persoanele ale căror drepturi de pensie au fost stabilite anterior intrării în vigoare a prezentei legi, actualizarea cuantumului pensiei va fi efectuată pe baza gradului militar sau profesional avut la data trecerii în rezervă sau încetării raporturilor de serviciu,mediei soldelor de funcție sau salariilor de funcție care au fost incluse în baza de calcul utilizată pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legislației aplicabile la acel moment.
b) Fondurile necesare pentru plata drepturilor prevăzute la litera (a), pentru anul 2024, vor fi suportate din bugetele aprobate instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională (SNAOPSN).
Articolul 59^2 - Implementarea actualizării pensiilor militare
(1) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, casele de pensii sectoriale din cadrul instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale vor actualiza toate pensiile militare aflate în plată, în conformitate cu dispozițiile prevăzute la articolul 59^1.
(2) Procedura detaliată de actualizare va fi stabilită printr-un ordin comun emis de conducătorii instituțiilor menționate.

MIȘU spunea...

Pe surse bine documentate, astăzi de dimineață,am aflat că Proiectul de Lege 447/2024, nu va fi materializat,deoarece nu vrea PSD ul,motivând că impactul bugetar este foarte mare.
Încă odată se demonstrează,că dușmanul numărul unu al pensionarilor militari de la Dragnea/Vasilescu, încoace, este pe se de ul, alături de decidenții de la m.ap.n/m.i/SRI.
Nenorociții!

Brenda spunea...

Să iasă câteva pe la o televiziuni,,e deoarece cei de la realitatea plus zic că pensiile militare se,, indexează,,, cu SOLDA DE GRAD,....așa ceva ...nu șanț sănătoși

Cătălin spunea...

DE LA UN VOLEG/ COLEGA: Care este motivul respingerii propunerii MApN privind actualizarea soldei de grad pe care asociațiile prin declarațiile lor evită să îl prezinte!

...punctul de vedere aparținând unor specialiști pe care ii respect...

....." propunerea înaintată de MApN, cea care prevedea actualizarea soldei de grad prin adăugarea unei indemnizații (sumă fixă) la netul pensiei în plată, era cea mai bună și rapidă soluție de acordare și pensionarilor a cuantumului gradului la nivelul camarazilor aflați în activitate. Efortul din partea lucrătorilor casei de pensii era minim, suma primită era aceeași pentru toți pensionarii cu același grad, nu era nevoie de emitere decizii noi de pensii și toată lumea era mulțumită.
De ce a fost acest proiect respins? Nu vreau să-mi dau acum cu părerea. Nu cunosc foarte bine argumentele, îmi doresc mult să nu fie bazate doar pe "ori totul, ori nimic".
În altă ordine de idei, nu pot să nu-mi amintesc de amendamentul Coarnă, care tot o actualizare în cuantum fix prevedea și care cu micile modificări suferite ulterior primei aparații putea fi luat în calcul. Însă, vreau neapărat să precizez că, deși ambele reglementări au în vedere o actualizare prin cuantum fix, propunerea venită de la MApN este mult mai bună decât acel amendament, pentru că actualizarea s-ar fi făcut prin modificare la Statutul Cadrelor Militare, suma respectivă ar fi fost scoasă în afara pensiei, ferind-o astfel de orice modificări s-ar putea aduce ulterior în calculul pensiilor militare. De altfel, am spus încă de la început că susțin scoaterea gradului în afara pensiei, așa cum de altfel este și OMM-ul, pentru că este un element distinct, pe care doar militarii îl dețin și este important să nu fie afectat de modificările aduse pensiilor. Ideea îi aparține unui general activ, nu-i a mea, dar eu o susțin cu tărie.
Așadar, consider că acea propunere ar fi trebuit acceptată.
Era cea mai bună, ușor de aplicat și rapidă metodă de actualizare a soldei de grad."
Georgeta Gheorghe

Cezar spunea...

C.ifrim
Tu bati cîmpii cu gratie..
NU ESTI LA CURENT CA VARIANTA MApN'- Dogaru A FOST RESPINSA IN CORPORE DE CATRE POLITIC?
MARE ITI MAI ESTE GRADINA DOAMNE..SI IFRIM ÎI SARE GARDUL😂🤣😅

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Brenda, soro, se pare ca PSD chiar si-a dat arama pe fata si nu ne vrea satisfacuti la pensii, iar in cazul asta cred ca vor iesi in strada camarazii, iar politistii nu le vor mai pazi sectiile de votare, cat despre tembeleziuni mai mult ne fac rau cantand lozinca pesedista a majorarii numai a soldelor de grad, sau deloc, ele fiind majoritatea șpăguite de politic sa cante pe sticle lozincile si tezele lor, recte PSD, nu i-ar mai rabda pamantul pe toti dușmanii nostrii! NISTE LICHELE!

DAN spunea...

Încet, încet vă dați seama că totul este o farsă, o mulțime de proiecte care mai de care, o mulțime de calcule, de vise și speranțe. Nimeni nu are curajul din politicieni să renogocieze la Bruxelles jalonul din PNNR pentru a putea modifica legea 223/2015. Ei nu știu cum să facă să negocieze la comisia europeană deficitul bugetar. Ce mă doare cel mai mult, este că își fac campania politică pe visele și speranțele unor pensionari militari, de care își bat joc. Weekend plăcut să aveți

Claudiu Marin spunea...

Conflictul PSD-PNL in privinta proiectului B 447/2024 demonstreaza , tinand cont si de proiectul pirat difuzat ieri prin SCMD, ca institutiile militare blocante de pensii militare au o mai mare influenta in PSD.
Proiectul B 447 a fost promovat peste capul institutiilor militare gestionare de pensii militare.
PSD va incerca sa blocheze proiectul prin proceduri parlamentare de tergiversare, a si reusit 2 saptamani, pentru a nu fi obligat sa iasa in fata electoratului cu un vot impotriva actualizarii pensiilor militare, de fapt impotriva reducerii inechitatilor din sistemul pensiilor militare.
Satrapii financiari isi vor trimite lucraturile pe capul Comisiilor raportoare pentru a da motive PSD-ului sa se opuna.. Blachide este deja in misiune!

Skoda 4x4 spunea...

Pentru userul MISU - Cu respect va rog sa transmiteti acelor surse bine informate intrebarea : Cand au fost majorate milioane de pensii civile,iar cateva sute de mii au stagnat, nu a fost impactul bugetar prea mare ???. Atunci pentru 200.000 de pensionari militari de ce ar fi? Ca la mine unul nu iese maritmetica asta. Cu stima

Dodo spunea...

@ Claudiu Marin. Se pricep grozav PSD la unitate. A-ti văzut cum fac scut pt a ii proteja pe unii dintre membrii sai... olgutza și todosie. Eu știu ca " nu ne inghit" psd-ul. De atunci de când, mister Tutuianu a avut o răfuiala cu cineva ( nu știu cine) dintre generalii armatei și drept răzbunare au inventat oug 59.

Claudiu Marin spunea...

@DODO
Nu mai dati vina pe politic!
Tarasenia cu eliminarea actualizarii pensiilor militare, in urma cu 7 ani, si, acum, opozitia la reintroducerea actualizarii, ne demonstreaza ca politicul sau parti importante din el se afla sub obladuirea unor instituții militare.

JUDECATORUL DIAVOLULUI spunea...

Pensia suplientaras e acordă de al articol din legea 223/2015 iar în compunerea pensiei intră lafiecarepensinar si cei 3 ,6 ,9 % trebuie numai să va uitai pe DECIZII pe prima pagina.SIMPLU :
hahahhahaaha

Brenda spunea...

Nu credeti că au făcut o înțelegere între ei ca unii să propună și celulalti să refuze, nu me pasă că se că ieși în stradă și nici de nr voturilor militarilor așa că slabe speranțe...

JUDECATORUL DIAVOLULUI spunea...

Capitolul VIII Dispoziții finale
Articolul 107
(1) Cererile în legătură cu eliberarea actelor prevăzute de lege prin care se face dovada vechimii necesare stabilirii drepturilor de pensie sunt scutite de orice fel de taxe și comisioane.
(2) Cererile prevăzute la alin. (1) se soluționează în termen de 30 de zile de la data înregistrării.
Articolul 108
Pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care au plătit contribuție la Fondul pentru pensia suplimentară și/sau contribuția individuală la buget la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acordă un spor de:
a) 3% pentru o vechime a contribuției între 5-15 ani;
b) 6% pentru o vechime a contribuției între 15-25 ani;
c) 9% pentru o vechime a contribuției peste 25 de ani.
(la 11-12-2015, Art. 108 a fost modificat de pct. 20 al art. 40 din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 57 din 9 decembrie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 923 din 11 decembrie 2015. )
Notă
Decizie de respingere: HP nr. 13/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 450 din 27 aprilie 2021.

Nu poti cee ceva ce este trecut în legea șise aplica .
Faptul că mulți nu înțeleg ce rolare Art.30 din Legea 223/2015 SPUN CA LE-A LUAT PENSIA SUPLIMENTARA .
NU PENSIA SUPLIMENTARA LE-A LUA-O ȘI ALTE ELEMENTE , DE LA 65 % PĂNĂ LA 85 % .

Alexandru spunea...

@Nino Nino
Omule, îți bați capul degeaba și scrii aiurea romane aici. Nu ajută la nimic, chiar crezi că ceea ce scrii tu va ajunge cândva să se materializeze în nusce inițiativă legislativă sau să corecteze vreuna? Fii serios.
@Claudiu Marin
PSD nu "va încerca", PSD mai mult ca sigur va bloca 447. Visați degeaba, unii, puțini, vă tot spun, dar tot vă încăpățânați să visați. E gratis, așa e.

Cezar spunea...

Nino..ninooo...ninoooo
Cam tîrliu..
L-223..este prins in PNRR SI NU MAI POATE SA FIE MODIFICATA
ASTA ERA SPILUL LU DAOGARU SI MApN..pentru a ne trage clapa ca de fiecare data

Paul Puiu spunea...

Încercați să înțelegi ca am ajuns unde suntem în prezent din cauza PSD-ului care a ajuns să considere pensiile militare drept pușculița sau rezerva lor de bani în caz de urgență!!
Celelalte partide au înțeles și ele această soluție de avarie a PSD-ului cu pensiile militare și au preluat folclorul acestora, înflorindu-l cu necontributivitatea!!!
Din păcate, primii care ar fi putut lua atitudine față de manevrele antipensii militare sunt cei din conducerile ministerelor de resort, care probabil nu se gândesc ca vor ajunge în rezervă și care nu se gândesc ca trebuie să existe o predictabilitate atât la legea pensiilor militare ca și în legile care apără cariera activilor și drepturile lor salariale!!!
Când s-a vorbit mincinos de toți politicienii despre necontributivitatea pensiilor militare și au ajuns în PNNR, abia după și fără succes aieșit palid câte un reprezentat de pe la SNPPC sau organizațiile reprezentative și a încercat să infirme minciunile politrucilor!!
Mă întreb oare de ce nu avut nimeni curaj să strige ca toți militarii și polițiștii au contribuit ca toți salariații la pensii din salarii și solde, din prostie, de frică sau prea multă obediență??!!!
Răspunsul este unul singur, lipsa de unitate și indiferență plus puțină obedienta din partea unor rezerviști au făcut ca să suportăm consecințele politicii anti pensii militare inițiată de clasa politică!!
Sunt convins ca in final nu se va ajunge in urma acestor tergiversări și negocieri legate de actualizarea pensiilor militare la nici un rezultat concret si in ianuarie 2025 ne vom bucura și vom fi multumiti cu toți dacă ne vom primi măcar indexarea, care e puțin mai redusa in cazul pensiilor militare față de ceilalți beneficiari de pensii de stat care vor primi o indexarea mai mare și care au ajuns să fie mult mai afectuosi fata de clasa politică care i-au răsplătit pe măsură în ultimii 7 ani în detrimentul nostru!!
Ascultați-mă bugetul pensiilor militare a ajuns cu concursul celor din cadrul caselor de pensii sectoriale MAN, MAI, MJ și SRI drept pușculiță sau rezerva politrucilor și e greu să desființeze această sursă financiară atât timp cât cu sprijinul justiției(CCR+magistrații din cadrul ICCJ) și-au creat un cadru legitim ca să poate opera în continuare în aceiași manieră, mai ales ca criza financiară și austeritatea bat la ușă!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡

Dodo spunea...

@ Claudiu Marin. Chiar astăzi ii spuneam domnului Cornelius,despre Cps-uri,cum ne-a nedreptățit. Deci nu doar politicul este vinovat. Asa ca nu am dat vina doar pe politic.

Viorel spunea...

Deci a început rahatul să o ia la vale. De obicei se spune că atunci când doi se bat (PSD / PNL) al treilea câștigă (pensionarul militar). Prevăd că în urma scandalului nu vom primi NIMIC, chiar NIMIC. În cel mai fericit caz actualizarea gradului de unde va rezulta (cum am mai afirmat / dacă nu se elimină din solda de grad cotă parte cu cât a fost indexat și nu indexarea integrală) o creștere de 2 maxim 300 la cei cu pensii mici, câțiva zeci de lei pe mijloc și mai nimic la cei cu pensii mulțumitoare. Comentariul doamnei Georgeta și prezentat de Cătălin mi se pare corect (exceptând situația în care cele două partide se pun de acord și proiectul rămâne așa cum au stabilit zilele trecute) având în vede că pe lângă actualizarea de grad primești o indemnizație NEIMPOZABILĂ egală cu gradul avut (parcă așa am înțeles din material) iar ca ex. prezint cazul meu. Primesc ceva la solda de grad și o indemnizație de 2.277 lei neimpozabilă. Din câte îmi amintesc, această indemnizație va crește de câte ori se actualizează gradul (tot e ceva). Important este că NU SE IMPOZITEAZĂ (au copiat și au vrut să aplice exact ceea ce au aplicat prin art. 12 lit (b) și (c) din Legea nr. 168/2020 pentru că am criticat de N ori această lege iar prin petițiile trimise domnului Ciucă și Ciolacu le-am solicitat să fie abrogate pentru că ele reprezintă FAVORITISME pentru unii și MUNCĂ NEPLĂTITĂ pentru alții. Începând cu anul 2024 indemnizația de 1.000 lei se indexează cu rata inflației (deci, o majorare neimpozitată).
Art. 12. - Puneri în aplicare (2)
(1) Personalul participant care a dobândit calitatea de "Veteran din teatrele de operaţii" şi care nu este invalid, rănit ori nu a dobândit afecţiuni fizice şi/sau psihice în urma participării la acţiuni militare, misiuni şi operaţii beneficiază de următoarele drepturi:
b) o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, pentru personalul în activitate;
c) o indemnizaţie lunară, neimpozabilă, în valoare de 1.000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere.
La fel am criticat în petițiile trimise și art. 1 pct. (2) din Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică: (2) Cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării.
Această indemnizație se acordă tuturor „PERSONALITĂȚILOR MILITARE / care știu să scie și să citească cărți, care au bătut din tobă, au suflat în trișcă inclusive domnii din Trustul de presă care nu prea există” înscrise în una din cele 8-9 Uniuni (PROBABIL VA SOLICITA ȘI DOMNUL Ciucă pentru cartea ce urmează a fi terminate și publicată).

Anghel spunea...

Domnule Claudiu Marin prea îi credeți fecioare neprihănite pe cei din PSD! De ce nu aprobă b447 dacă sunt bine intenționti? Nu - i lasă generalii din MAp?? Înseamnă că s-au terminat cu controlul civil asupra factorului militar! Pe de altă parte, alocarea banilor este o decizie politică nu a militarilor! Eventual se iau bani de la investiții dacă vrei să rezolvi o problemă! Adică Olguța nu mai putea de iubire pt rezerviști dar nu a lăsat o DFC din MAp să -si pună planurile in aplicare! Pe bune?!

John1 spunea...

Dacă până pe 24.10.2025 nu va exista o lege aprobată care să îmi pună ceva la pensie cu 01.11.2024, eu voi merge la București pe 25.10.2024. Sunt sătul de promisiuni. Că va fi 01.01.2025 sau 30.06.2025 nu mă încălzește cu nimic. Ăștia, după alegeri ne vor distruge. Vor să ne anuleze și indexarea de 10,4% cu așa zisa actualizare ce intră în vigoare la 01.01.2025, cu aplicare retroactiv pe data de 30.06.2025. Bă, dar proști ne cred ăștia!!! Până acuma ce-au păzit, și Ciucă, și Ciolacu, ce-au făcut?

John1 spunea...

Da, Dodo. ,,Ați văzut cum se protejează unii pe alții". Ai mare dreptate. Dar, ați văzut că, a-ți apăra membrul de partid înseamnă a mai câștigi un vot?

John1 spunea...

Claudiu, Legea 49 din 30.05.1995 a fost abrogată? Este posibil să fie abrogată, printr-o mențiune într-o abrogare generalizată a legilor anterioare cu referire la actualizarea soldei de grad.

Trofin spunea...

Cu referire la poziția D-nei Georgeta Gheorghe prin retransmitere de @Cătălin spunea... 4 octombrie 2024 ora 13:31
După părerea mea , cred că nu este corect ca pentru a ocoli o prevedere legală să se emită o altă prevedere legală ( să ocolim PNRR cu o modificare a celor trei statute : militari, polițiști și personal penitenciare).
În opinia D-nei există un sâmbure de adevăr , zic un sâmbure fiindcă se pierde contribuția soldei de grad la cuantumul bazei de calcul și nu preia procentul de calcul a pensiei și sporul OMM/echivalent. Da, se vrea ocolirea PNRR dar nu producând dezavantaje beneficiarilor. Poate , pentru pensionarii beneficiari ai OUG 144/2018 este un avantaj dar pentru cei categorisiți ca beneficiari a altor legi , anterioare Legii 223/2015 , este o catastrofă fiindcă se vrea instituirea limitării cuantumului net al pensiei la netul bazei de calcul.
A doua opinie care se opune opiniei D-nei Georgeta Gheorghe o reprezintă mecanismul care a fost propus pentru actualizarea pensiei prin actualizare soldei de funcție. Iarăși sunt discriminați pensionarii cu pensii stabilite anterior date de aplicare a Legii 232/2015. Nu mai repet ce prevede proiectul de act normativ dar este catastrofal.
În concluzie , decât o asemenea ”eliminare de inechități prin producerea de alte inechități mai mari” , în opinia mea , mai bine lipsă.
Un semn de înviorare pare a veni din partea proiectului B447/2024 , pare un semn fiindcă se referă nu la actuala valoare a soldelor de grad și de funcție de care beneficiază cadrele din activitate ci la o posibilă viitoare actualizare.
Să dea Domnul să nu înțeleg eu prea bine subterfugiile legii!

raul spunea...

Multumim orcilor din PSD,care pun botul in troaca CPS ului!Scarba imensa!Ciolacule ,ia la neica voturi ,tata!In turul doi ,pe locul doi!

Trofin spunea...

Titanul de la Craiova , care patronează blogul Cuiul Cătării , apreciază că proiectul de modificare a statutelor este mai bun de 10000 de ori decât proiectele care se vântură pe alte bloguri și care propun modificarea/completarea legii 223/2015. Am încercat să-i dau un exemplu care îi contrazice părerea dar nu permite postări decât de la cei care-i cântă în strună.

John1 spunea...

Claudiu Marin, eu am mai scris despre obedienții din ministerul apărării. Vine un trimis al politicului, cu bilețelul și le transmite șefilor de structuri responsabili mesajul partidului ,,Încadrează-te între aceste limite și fă un proiect de OUG sau lege"". Militarii nu sunt niciodată, dar niciodată oblăduitorii vreunora din politic. Totul se face doar la îndrumarea celor din politică. Militarii din structurile de decizie din M.Ap.N. sunt niște obedienți fără margini care încearcă să pară că și ei au un rol în toate cele, din criză de infatuare. Cel mai elocvent exemplu este Ciucă.

Paul Puiu spunea...

Aceiași placă de ani de zile despre efortul sau impactul bugetar major care l-ar produce o asfel de actualizare!!! In opinia PSD Ciumei Rosii sau Dușmanului Pensiilor Militare în loc de actualizare mai bine dacă s-ar da la fiecare rezervist sau în retragere câte o diplomă în care să se menționeze gradul și numele actualizat, ca să o pună pe perete cu multe mulțumiri pentru serviciile aduse patriei și de a rămâne în continuare în alertă când țara va avea nevoie de noi!!!!!🤮🤮🤮🤮🤮🤬🤬🤬🤬🤬

Alexandru spunea...

Ce dracu au jigodiile astea cu pensionarii militari. În caz de doamne ferește, de ceva, sa se ducă ei cu copiii și neamurile lor neamproaste, la război. Mai bine la pușcărie, sau mort. Barem știu o treabă. Sacarbele dracului cu psd ul și pnl ul lor. Nu sunt bani, dar ptr milioane de pensionari civili au fost. Daca suntem fraieri,sa ieșim în stradă și să facem cel mai mare tărăboi!

Claudiu Marin spunea...

Tot mesteca unii trimisi pe blog afirmatia lansata de DGFC ca inlaturarea inechitatilor nu se poate face pentru ca s-ar incalca directivele UE din PNRR:
Pai UE a dat directiva ca pensiile militare sa fie calculate pe principiul contributivitatii!
A dat cineva alta lege decat L 282/2023 potrivit careia pensiile militare sunt calculate contributiv si nu am aflat noi?
Nuuuuu!
In respectiva lege doar institutiile statului au reconfirmat, prin reluarea smechereasca a articolului 60 introdus in lege prin OUG nr. 59/2017, eliminarea actualizarii. Acea modificare n-a fost ceruta de PNRR.
Noi cerem sa se infaptuiasca eliminarea inechitatilor din sistemul de pensii militare, cerinta a UE pe care structurile militare n-au binevoit s-o introduca in Lege a 282.

Pop de Ploiesti spunea...

PNNR...in armata acum..?e razboi..Ciolacun ii ia pe trompeta...daca vrea ..cu PNNR...si Patriotul...hai sictir in plm..Nu se vraa ca e proiectul asumat al PNL..care pe langa gangavi mai are ceva juristi care gandesc bine cand vor...chiar mai buni decat astia de la PSD..alta intrbare?...))

Ionica botez spunea...

Putem spera la ceva măriri de pensii sau e doar un foc de paie. Intervențiile de mai sus sunt foarte stufoase și nu se înțelege nimic concret. Mulțumesc anticipat.

DAN spunea...

Nu a dat nici o directivă nimeni de la UE ca pensiile militare să treacă pe contributivitate. LG.223/2015 a fost introdusă în PNNR de către ministrul Ghinea de la USR,iar scopul introducerii a fost acela de a se reduce cheltuielile cu pensiile militare din PIB. Pentru aceasta Guvernul României a plătit Banca Mondială pentru a venit cu soluții pentru modificarea legii pensiilor militare în vederea reducerii cheltuielilor cu plata acestora pe termen mediu și lung. Banca Mondială a propus 3 scenarii de modificare a legii pensiilor militare, iar unul din ele a fost preluat în LG.282/2023 care a modificat LG.223/2015. Acesta a fost scopul de introducere și modificare a LG.223/2015 în PNNR , READUCEREA PROCENTULUI DIN PIB PRIVIND CHELTUIELILE CU PENSIILE MILITARE. Trageți singuri concluziile...

Dodo spunea...

@Alevandru. Asa e Alexandrule, sa meargă ei la războaie sau la ce vor ei. Clar asta va fi și decizia mea,dacă nu mi se repara nedreptatea. Și dacă cumva vor sa ne dea sume fixe,sau cv de genul asta cum am auzit ca se vehicula pe blog, sa le păstreze pt ei și interesele lor. Ori toate drepturile la zi,ori nimic. Firimituri și mila nu mai vrem. În orice caz,dacă nu ne repara inechitatiile pana pe 25 și nici atunci nu ieșim la protest măcar 25....30 mii de pensionari militari furioși,atunci sa tăcem pt totdeauna. Dacă ratam și de data asta,eu zic ca în veci nu mai avem vreo speranța. Dar, sa speram ca liderii nostrii( ha..ha..ha) ii vor lamuri ca e ultimatum.

Alexandru spunea...

Bună seara dle Trofin, titanul de la Craiova Neacșu, un lingău și un pupincurist! Din cauza și a unora că el, își bat joc de noi politruci ăștia cu școli făcute la taraba de zarzavat și covrigi. Niciodată, dar niciodată după lovitura de stat din '89, nu au fost așa măscărici la guvernare! Sa ieșim în stradă și să facem un mare scandal, sa se audă până la dracu sa ia, nu mai merge cu bunul simt!

Viorel spunea...

Ionică Botez. Puteți spera din toată inima că nu vă oprește nimeni, dar cum merg lucrurile, nimic nu duce la mai spre bine.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La varful partidelor de guvernamant se joaca un teatru ieftin ca ar fi certati, ca ar fi divortat in coalitie, ca nu mai sunt impreuna, vorbiti fiind intre ei sa faca asta doar sa nu se rezolve aceste revendicari pe pensii ale mai multor sindicate. Vedem noi zilele urmatoare cum se prezinta situatia...

VIO spunea...

Acum la Realitatea tv a inceput discutia despre pensiile militare dar dupa ce dl. Iacob incepuse sa aduca argumente dl. Moderator a schimbat subiectul ca unii au pensii uriase Gen Coldea vizavi de pensiile amarate de 1200 ron !!! Asa cum Anca Alexandrescu a vrut de fapt sa faca rating prin titlul emisiunii declarate inainte de emisiune asa a fost acum !!

Leo spunea...

Am auzit la TV că la comisia de buget finanțe de la Camera Deputaților este de 3 zile proiectul de lege privind modificarea pensiilor militare .

Viorel spunea...

La câtă nesimțire au parte dintre politicieni, dintre guvernanți și din MAp.N, îi doare în toate organele de protestele din 25 octombrie pentru că, mulți nu vor ști pe ce drum să apuce după alegeri. Vor mai fi, nu vor mai fi: Aceasta este întrebarea (în dovleacul lor).

Brenda spunea...

Repet. Nu vor face. nimic și vor da vina când pe unii când le alții . Ciolacu este un om perfid ,nici nu a ajuns la putere și deja i sa urcat puterea la cap arogant și fudul ,nu va fi președinte ,nu va mai fi nici premier
Tare mă voi bucura, .....că nu va fi mai bine știu , dar pe să nu îi mai văd...

Mircea spunea...

Dintr-un material de pe juridice.ro despre dezlegarea unor chestiuni de drept de catre ICCJ referitor la abrogarea unei legi, reiese ca Legea nr. 49/1995, lege cu caracter special, nu putea fi abrogata de Legea nr. 164/2001 deoarece nu a fost mentionata expres ca fiind abrogata, iar prevederea 'se abroga orice alte dispozitii contrare' (insemnand o abrogare implicita) nu produce efecte juridice, conform cu dispoziţiile art. 67 alin. (3) din Legea nr. 24/2000, republicată (2), cu modificările şi completările ulterioare care spune: „Evenimentele legislative implicite nu sunt recunoscute în cazul actelor normative speciale ale căror dispoziţii nu pot fi socotite modificate, completate sau abrogate nici prin reglementarea generală a materiei, decât dacă acest lucru este exprimat expres.” (https://www.juridice.ro/480640/iccj-dezlegarea-unor-chestiuni-de-drept-abrogarea-unor-dispozitii-din-legea-fondului-funciar-nr-181991.html)
Rezulta ca pentru a abroga totusi implicit prevederile Legii nr. 49/1995, art.88 din Legea nr. 164/2001 trebuia sa prevada in final ca ‘se abroga orice alte dispozitii contrare, chiar cuprinse in legi speciale’, asa cum prevede de exemplu art. 230 lit. bb) din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil.
Am cautat dar nu am gasit nici in Legea nr. 164/2001, nici in Legea nr. 263/2010 si nici in Legea nr. 223/2015 abrogarea explicita a Legii nr.49/1995 si nici expresia ‘se abroga orice alte dispozitii contrare, chiar cuprinse in legi speciale'.
Sau nu am stiut unde sa caut.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu spuneam eu acum cateva zile ca, dupa plecarea lui Dragnea, PSD a devenit neoliberal? Dragnea a fost ultimul social democrat, si recomand PSD si dlui Ciolacu sa schimbe numele partidului cu sigla PNR - Partidul Neoliberal Roman!
Nota Bene: expresia neo si-o iau de obicei partidele de extrema dreapta, precum cele care reînvie mortul nazi! Ar fi vreo diferenta intre cele doua la care fac referire? Nein!

GG spunea...

@ C.M.,nu v-i se pare,ca de zeci de ani de când funcționează acest Blog,guvernanții nu au făcut nimic,în ciuda atâtor sî atâtor dezbateri pertinente aici? Toți administratorii care sau perindat pe aici,pesedisti de meserie,am fost abandonați? O intrebare: și o rugamine: Cum explicati cele arătate de mine? Mulțumesc anticipat,pt.un eventual răspuns!

Dan B. spunea...

Nu realizez cine a inițiat scoaterea soldei de grad din baza de calcul, dar este evident că autorul are o zestre neuronală deficitară.
Să explic pe ce mă bazez? Păi, solda de grad, fiind componentă a bazei de calcul, se raportează la diferitele sporuri privind suma soldă funcție+soldă grad. Așadar, este evident că valoarea bazei de calcul se va diminua drastic, dacă se extrage solda de grad din actuala formulă, deci pierdere de cuantum al pensiei.
Pe de altă parte, pensiile de urmaș ar avea de suferit prin scoaterea soldei de grad din baza de calcul a pensiei. De ce? Pentru că urmașul va primi procentajul stabilit legislativ din pensie, nu și din solda de grad.

PS: Să se lege „recalcularea” de plata cuantumului avantajos. Ori să rămână „actualizare”!

Un pensionar citit spunea...

Acum pe A3.
PSD se opune legii

corcodel 1 spunea...

Pentru Mircea
Legea nr.49 din 1995 nu se supune legii nr.24 din 2000. Ea se supune Decretului nr. 16 din 1976.

Viorel spunea...

Domnule Gl. (Rz.) politician Ciucă. Luați aminte și băgați bine la cap zicala românească dacă o să mai stați în politică. „Ce poți face astăzi, nu lăsa pe mâine”. Ați PUTUT și NU AȚI VRUT din postura de prim ministru, adică să rezolvați atunci, ceea ce vreți să rezolvați astăzi legat de pensiile militare.
Domnule prim ministru Ciolacu. Prin atitudinea dumneavoastră și a PSD legat de actualizarea pensiilor militare, v-ați ridicat în cap toți pensionarii militari, familiile, rudele și prietenii acestora, inclusive cadrele militare ce urmează a ieși la pensie.
Dacă la alegerile locale am votat fostul / actualul primar PSD iar la CJ candidatul / actualul președinte, la alegerile Parlamentare și Prezidențiale eu și cele 72 de familii înrudite din satul meu vom vota Cristian DIACONESCU. Numai de la mine ați pierdut cel puțin 300 de voturi. Moldova nu va mai fi nici roșie și nici galbenă ci albastră.

John1 spunea...

Să înțeleg că Legea 49 din 1995 nu a fost abrogată. Atunci, spor la acțiuni in justiție pentru recuperarea banilor pentru solda de grad.

Claudiu Marin spunea...

@Mircea
Ca sa te convingi ca toate modificarile si completarile aduse, timp de 24 ani, Decretului nr. 214/1977 privind peniile militare, nu numai cele prin L 49/1995, scrie sus in bara, pe Google, Legea nr. 164/2001 si ai sa citesti ce scrie in ultimul sau articol.

Alexandru spunea...

Cu riscul de a mă repeta, vremea negocierilor cu nimicii ăștia a trecut demult. Cred că și cei mai optimiști dintre noi ar trebui, în al 12-lea ceas, să se trezească din visare, speranțe, calcule deșarte și să înțeleagă că doar și numai în stradă ne mai putem recupera drepturile. Așa cum am încheiat în comentariul anterior (și nu întâmplător și tocmai când aici se vânturau poate cele mai mari speranțe de multă vreme încoace): NE VEDEM PE 25.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Da, @Leo, ca Legea, dupa ce a fost framantată in covata comisiilor, a fost pusa la dospit la Finante, unde-i cald si bine, inainte de a fi dusa in cuptorul Șparlamentului, la copt frumos si mare, ca un burtoi de graviduță îmborțoțată cu gemeni, caci drojdia din ea o sa faca niste pensii cat jimbla aia din povestirea invatata la Lb romana in Sc. Generală, pe care o cumpara o data pe lună, la leafă, capul familiei, un muncitor sărăcan ce trudea din greu intr-o uzină la oras, avand multi copii, si impartind hălci modeste din acea jimblă caldă, pufoasă si aromată le satura papilele, dar nu si burțile acelor copii jinduiti si lihniți, ca sa le ajunga acele arome si imagini de poveste ale jimblei pentru o luna intreagă! Eheiii, mai aveau copiii si parintii aia timp sa dea in diabet sau boli cardiace mai mult din arome decat din acele halci rupte cu prudenta sa le ajunga la toti? Pensiile noastre militare au ajuns dramuite si însărăcite, aidoma ca acea jimbla jinduita pana la inlacrimarea papilelor gustative, dar poate ca cu mult mai lihnite si lesinate, de acum mirosind a cadavre in putrefactie de cand nu au ajuns sa nu mai fie actualizate inca de pe timpul domniei lui Stefan Cel Mare, sau de pe timpul ultimei cruciade din Ierusalim! Ce ne zic guvernantii? ,,Poftiți, priviți, râvniți, dar nu ne mai cersiti, caci tagma voastră e scoasă din cărți si n-aveți dreptul decat să v-o luați ca ca la jocul de cărți din părți, pe strungă si dungă si p-aia mai lungă!''

Alexandru spunea...

@Claudiu Marin
Eu nu gândesc așa. Jianu și ai săi sunt doar niște extensii, slugi ale politicului. Prea mici și neînsemnați pentru a fi băgați în seamă. Cu toate că vor și fac un mare rău semenilor lor. Nu trebuie bătut la multe porți. Trebuie bătut și insistat la poarta care trebuie. Și aia e la Guvern. Și nici la ambasada SUA n-ar fi rău. Și am mai spus dar n-am fost băgat în seamă: predate livretele militare, centralizat, undeva. Trebuie un semnal dur și clar. Idioții nu realizează că ușor ușor rușii vor lua și Odesa, mai devreme sau mai târziu. Și atunci chiar o să se îngroașe gluma. Crede cineva că or să vină americani sau nemți sau alte nații să moară pe aici pentru România?! Pe noi or să ne cheme. Iar după toți anii ăștia de bătaie de joc de noi, să spunem și noi pas, nu? Sau atunci o să se poată tot ce nu se poate acum? Personal mi-e tare scârbă de toți. pnl, psd, usr, aur și ceilalți. Nu există o alternativă viabilă, de viitor. Poporul e inert, adormit și foarte ușor de manipulat, funcție de cine îi promite mai frumos. Parcă nu ne mai învățăm minte. Cum ne-a caracterizat cineva, "imbecil de toleranți".Nu vreau să fiu pesimist dar bine nu va fi deloc și vin vremuri extrem, extrem de grele.

Lucas8 spunea...

Dacă politicienii nu vor sa aplice legea pensiilor militare de stat, integral, așa cum a fost votată de Parlament si promulgata de Președinte, trebuie cerute în instanță sume compensatorii pentru toate interdictiile și restrangerile de drepturi și libertăți constituționale din timpul perioadei active, necompensate nici măcar parțial prin grila de salarizare ale militarilor cuprinsă între 1- 4,35 dintr-o grilă civilă națională de 1 la 12! Militarii și-au respectat partea din contractul cu statul, unii chiar plătind cu viața, au respectat legea, însă guvernul nu o respectă!!!

RD spunea...

Pentru mine toate proiectele din ultima perioada mi se par de gradinita! Pai chiar suntem copii? Din moment ce un proiect este asumat doar de PNL-isti, ce nu este clar? Ca vor sa arate PNL-istii ca uite domne ca noi vrem, aia (PSD) nu vor! Pai ca sa treaca acest proiect si sa devina lege, e nevoie de voturile celor de la PSD, insa pe ei nu-i baga in seama. Serios? Iar mai marii sindicalisti nu spun nimic de asa ceva. Mergem la proteste bla, bla. Ok, dar ma nene si voi sunteti pe interese. Aveti oamenii vostri care cotizeaza (cati or fi ei) si trebuie sa aratati oamenilor ca uitati ce faceti voi, ca va zbateti! V-ati intalnit de atatea ori peste tot cu politicienii de la putere si rezultatul? 0! Pai sa nu intram si noi la banuieli? Se fac proiecte tocmai in anul alegerilor! Dar cand se facusera modificarile la pensiile militare cu jalonul din PNNR unde erati? Unde era subiectul rezolvarea inechitatilor? Ei fac asa pentru ca aproape toti pensionarii militari ba nu sunt interesati de ce se discuta, ei asteapta sa vada ce e pe talonul de pensie, altii ba habar n-au despre nimic, doar cand aud ca se face, se drege gata se aprind si se bucura, sindicalistii si ei pe treaba lor si foarte putini realizeaza ca totul e o joaca. Si iata de ce politicieniii (nici cu sindicalistii nu imi e rusine) se joaca cu pensiile militare! Pentru ca pot..

RD spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim,

Ce atatea intalniri si propuneri? Treaba este simpla nu vor actualizarea soldei de grad si de functie! Restul este cancan, vrajeala, abureala sau spuneti cum vreti voi! Nu se rezolva inechitatile poate se vor mari cu orice alt proiect aflat prin parlament in acest an. Dar nu uitati: au mai ramas doua alegeri din acest an. Si pana peste 4-5 ani! Dumnezeu cu mila! Sa va fie mila de pensionarii militari (voi politicienilor) daca v-a fost vreodata in viata! Aceste joculete cu proiectele sunt abureli! E simplu! Actualizarea soldei de grad si de functie reprezinta rezolvarea inechitatilor aproape in totalitate! Dar asta inseamna bani fie ca lumea nu vrea sa recunoasca! Si nu sunt bani nici pentru pensionarii din sistemul public cu recalcularea lor! Punctele de stabilitate sunt PUNCTE SPECIALE ce n-au legatura cu contributivitatea! Va spun din suflet ca psihic sunt epuizat, dar cand stiu ca am de platit una, alta, fortat trebuie sa urmaresc ce se intampla cu bataia de joc la adresa noastra! Ca mai sunt exceptii pentru unii pensionari militari ce o duc bine, vina le apartine celor cu putere, politicienii in primul rand, apoi si anumiti sefuti prin anumite ministere! Nici la pensie nu ne dau astia liniste! Ordonante peste ordonante, modificari peste modificari, dar toate sunt impotriva pensionarilor militari! Marim varsta, marim baza de calcul (12 luni - 25 ani), scoatem OMM, plafonnam si asa mai departe. Acum scoatem si solda de grad, acordam indemnizatie. Dar chiar ne vad asistati sociali! Vina 'noastra' e ca nu suntem si noi vreo 2-3 milioane de pensionari ca alta era treaba. Asa cu 200 de mii de 'amarati' nu ne baga in seama. PNL si PSD s-au aflat pe primele locuri la primele alegeri din acest an si fara actualizarea pensiilor militare. Asa ca..

Lucas8 spunea...

De ce o țineți langa unii dintre voi cu această inepție a sfântei contributivități preluată din gândirea prăfuită a unor politicieni populiști și corupți? Este nemaiîntâlnit in tările membre UE, ca militarilor să li se impună să fie pensionați în sistem contributiv, însă în același timp să le fie limitat dreptul de a contribui. Mă refer explicit la faptul că militarilor spre deosebire de civili, le este interzis prin statut să contribuie la fondul public de pensii ori la bugetul de stat și din alte surse de venit, altele decât cele din veniturile profesiei militare, cum ar fi de ex. din activități economice, de administrare a unei entități economice, de practicarea oricărei a 2-a profesii legale (statutul cadrelor militare interzice) sau dintr-o funcție publică în care poți fi ales (primar sau parlamentar, de exemplu), pentru a avea o a doua, a treia contribuție, și astfel a obține un punctaj mai mare și implicit o pensie mai mare. De ce unui profesor îi este reținut postul pentru a putea fi ales parlamentar, unul sau mai multe mandate , apoi se poate întoarce liniștit la catedră în funcția avută anterior, în timp ce unui militar îi este interzis acest drept constituțional? Cum compensează statul, militarilor, la pensie, această restrângere a unui drept constituțional?
Nu este acceptabil nici faptul că daca militarii ar fi trecuți pe contributivitate, pensionarii din Armată mai trebuie sa aiba si atributii la mobilizare/asediu/razboi dupa pensionare. Cum le explici militarilor activi ori celor care doresc să urmeze o carieră militară această nemotivantă abordare, care nu se manifestă deloc întâmplător în celelalte state membre UE si NATO?
Iar unii dintre voi vă gândiți strict în mod oportunist cum v-ar avantaja pe moment o nouă lege de pensionare. Trist și cinic! Dar la militarii activi v-ați gândit, ori i-ați întrebat ce își doresc? Sau după voi potopul?!
Nu vă mai indignați ca niște fecioare stătute, facându-vă că nu știți de ce toate statele din lumea asta, cele civilizate ma refer, au pensii militare de stat pentru militarii lor.
Această platformă mediatică , a dezbătut și promovat ani de zile ,,beneficiile'' trecerii pensiilor militarilor români în sistemul public de pensii. Este dubios faptul că unele persoane care se pretind inteligente nu pot vedea in perspectivă, și se gândesc doar la avantajele lor de moment .
Întrebați militarii activi ce îsi doresc, pe militarii profesioniști pe care statul îi vrea activi până la 65 de ani în teatrele de operațiuni, ori la instrucție în țară, gârboviți și cărunți. Se dorește oare blocarea intrării în sistem a tinerilor mai bine pregătiți din punct de vedere militar pentru a răspunde exigențelor războiului modern? De ce nu vreți mai bine ca România, deja membră NATO să se alinieze la standardele de profil NATO in domeniul pensiilor militarilor?! Dați o căutare pe Sfântul Goagăl și vă convingeți în ce condiții și la ce vârste se pensionează militarii celorlalte țări membre NATO.

Claudiu Marin spunea...

@Alexandru
Inca exista reminiscente ale statului paralel in care Doi si-n sfert , sri si DGIA au bagat sperietii in mediul politic cu sprijinul DNA - Moraru, Kovesi , pe tema coruptiei.
Nu vezi cat de timorati sunt politicienii sa actioneze in zona institutiilor militare? A transmis Bachide NU in Comisia de aparare si imediat s-a sopat dezbaterea proiectului Plx 262/2024.
In 7-8 ani politicienii si guvernele s-au schimbat, gestionarii bugetelor din domeniul apararii au ramas , dar, cu ei a ramas nerezolvata problema diminuarii inechitatilor din sistemul militar. De 7 ani ni se povesteste ca nu sunt bani pentru aplicarea soldelor crescute potrivit L 153/2015 si pentru pensionarii in plata in anul 2017, dar de fiecare data au fost bani pentru a acorda fel de fel de sporuri, pe langa soldele de grad si functie, dar si pentru indemnizatii neimpozabile pentru categoriile de militari aflati in aceeasi situatie miliatra cu Ciuca.
Se simte pe blog cum nemultumirile rezervistilor sunt canalizate constant si perfid spre politic, tocmai pentru a acoperi politica institutiilor militare fata de rezervistii lor.
Poate fi subiect de studiu cum si unde s-a creat idiotenia ca pensiile militare nu sunt pensii speciale ,ci sunt pensii ocupationale, sfidand stiinta dreptului, si cum s-a raspandit ea in mediul politic si gazetaresc.
Ai dreptate ca, momentan, politicul, din interese electorale, poate sa treaca peste presiunile venite din mediul instritutiilor militare, daca este sustinut de actiunea rezervistilor din strada.

Viorel spunea...

Propagandă de prost gust. Cu zeci de mii de pensionari cu pensile greșite iar PSD dă lecții.
Cât tupeu și nesimțire.
Germania ia lecții de la noi. Legea Pensiilor, exemplu pentru pensiile nemților. https://mediaflux.ro/germania-ia-lectii-de-la-noi-legea-pensiilor-exemplu-pentru-pensiile-nemtilor/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@RD Cat de curand, papagalii urmatoarelor guvernari si clocari se vor trezi ca nu se mai duce nici naiba in armata, afland ce se intampla cu noi, dar si din alte consideratii de lipsa avantajelor banesti, intr-o viata plina de restrictii si privatiuni, caci banii si libertatea sunt cele mai iubite de noile generatii, si doar prostii care nu gandesc poate sa mai accepte jugul si saracia, pe care noi le-am suportat cu rabdare si stoicism, din cauza ca asa s-a nascut si a trait leatul nostru de ,,naivi!'' Naivi fiind doar ca o metaforă cu tâlc trist, dar nu prosti facuti gramada si batuti in cap, precum actuala generatie de viermi intestinali, care fac legea in institutiile financiar contabile ale clocariilor paraditoare!
-Băi, sabotorilor gulerati, cand nu va mai veni nimeni sub arme, afland cat rau ati facut acestei generatii de oropsiti saraci ai armatei si refuzand sa mai vina si sa va sparga cu buluceala portile cazarmilor, cui dracul o sa mai paraditi voi drepturi ca asa v-ati invatat sa va castigati o paine blestemata si nemeritata, canaliilor?

Dan B. spunea...

Asta cu indemnizația de grad este o mare porcărie, atâta timp cât solda de grad scoasă din baza de calcul o diminuează drastic. Toate sporurile sunt raportate acum la suma soldelor grad+funcție, iar existența indemnizației poate fi efemeră.

Dan B. spunea...

„.... Jianu și ai săi sunt doar niște extensii, slugi ale politicului. Prea mici și neînsemnați pentru a fi băgați în seamă.....” Așa să fie oare? In fapt, „Jianu și ai săi” au condus MApN, miniștri desemnați pe post fiind biete marionete în fața lor. Atâta timp cât ministerul este condus de un civil fără pregătire în domeniu (excepție a făcut-o Meleșcanu), iar dacă nemernicii nominalizați de dta fac „aclimatizarea” noilor sinecuriști și returnează bugetului de stat sume imense, rezultate din impozitări și necheltuiri, totul va fi pe placul guvernanților.

JUDECATORUL DIAVOLULUI spunea...

Topoarele vor decide soarta pensiilor militare .

Mihai f. spunea...

Pentru dl ifrim ...va merge lumea și la armata ,poliție , penitenciare...doar ptr avantaje ,salariile sunt bune și știu ce vb ,decont de rata ,statul îți plateste propia casă ,transport platit ..600 lunar echipament..

Claudiu Marin spunea...

@Lucas 8
Ti-ai schimbat numele dar ideile preconcepute ti-au ramas.
Pe acest blog, cel putin in ultimul an, s-a sustinut aplicarea calculului contributiv si pentru pensiile militare, dar numai la implinirea varstei standard de pensionare, potrivit actualei legi a pensiilor militare, nu potrivit legii civile, operatiune care nu inlocuieste pensia militara stabilita procentual dintr-o baza de calcul. In plata se aplica cuantumul mai avantajos dintre cele doua moduri de calcul, deci nu dezavantajeaza pe nimeni.
Pensia contributiva ramasa in plata sau componenta contributiva se va plati tot de la bugetul de stat pentru ca acolo s-au dus si contributiile pentru pensii platite de militari, potrivit art. 31 din LK 223/2015.
Asa se aplica la magistrati, grefieri si celelalte categorii de pensii de serviciu.
Pentru vechii pensionari militari ar avea avantajul ca ar fi o alternativa de a ocoli permanenta lor discriminare de catre administratorii pensiilor militare prin eliminarea actualizarilor si impunerea unor plafoane.
Pentru toti pensionarii militari ar avea avantajul ca se reduce baza de supraimpozitare a pensiei militare, chiar si cand componenta contributiva a pensiei de serviciu este mai mica.
Calculul dual al pensiilor militare ar fi fost cel mai potrivit raspuns la Jaloanele 214 si 215 din PNRR.

Anghel spunea...

Mai devreme sau mai târziu, Jianu va trece și el în rezervă și vom vedea că bătaia de joc va continua! Totul a plecat de la Băsescu și cine știe când se va opri!

Brenda spunea...

Spune ca vine el cu alta găselniță,

Claudiu Marin spunea...

@Mircea
In articolul din Juridice. ro, de care vorbesti, se comite o mare eroare juridica.
Toate legile pensiilor militare din ultimii 60 de ani, cunoscute de noi si care au marcat viata rezervistilor dupa 1989, sunt legi speciale pentru ca ele reglementeaza regimul de pensionare a unei categorii restranse de catateni, cei care au lucrat in institutiile de aparare, ordine publica si securitate nationala.
Aceste legi speciale care au reglementat regimul de pensionare pentru militari sunt:
Decretul nr. 141/1966
Decretul nr 214 1966
Legea nr. 164/2001
Legea nr. 223/2015
Fiecare dintre aceste legi speciale au fost modificate sau completate pe parcursul anilor cat au fost in vigoare, dar, la data la care au fost/sunt abrogate succesiv, tot printr-o lege speciala, odata cu ele au fost abrogate si actele normative care le-au completat sau modificat.
Desi nu este mentionat expres actul normativ pe care-l completeaza Legea nr. 49/1995, din art. 1 se intelege ca el completeaza legea pensiilor militare in vigoare, respectiv Decretul nr. 214/1977.
Art. 1 din Legea nr. 49/1977
Articolul 1
Pensiile militare de stat stabilite potrivit legii se actualizează în raport cu solda de grad a cadrelor militare în activitate, în condiţiile prezentei legi.

Dupa cum vedem, respectiva lege a actualizat numai solda de grad, in timp ca legea abrogatoare a Decretului nr. 214/1977, respectiv L 164/2001, a actualizat, in art. 48, atat solda de grad cat si solda de functie.

Alexandru spunea...

@Cornelius
Ba or să se ducă. Nu-ți trebuie BAC, în ritmul ăsta, în maxim 10 ani, vor fi primiți și cei cu 8 clase, exagerez puțin dar nu m-ar mira. Iar banii sunt frumoși. Ce să-ți tocești coatele prin facultăți, pentru ce?! Iar când ești activ, să fim serioși, ce te interesează de rezerviști?
@Dan B.
Da... foarte mare mizerie asta cu scoaterea soldei de grad în afara pensiei și etc. Vă dați seama că cineva a gândit asta, a calculat și când a văzut că dă cu minus la rezerviști, hop a propus-o. Iar alte minți luminate au ridicat-o mai sus, pentru a produce efecte, eventual. La asta mă refer când spun că idioții care gândesc la acest mod lucrează pentru politic, sunt doar o extensie a sa, n-au nicio treabă cu militarii. Sunt niște zombi gata să trădeze oricând și pe oricine pentru habar n-am ce avantaje. Ideea este că dacă nu ieșim masiv în stradă și nu presăm la modul real politicul, încet dar sigur ăștia ne îngroapă pe toti, întâi în sărăcie apoi la propriu.

Eugen spunea...

Pana acum am tot aruncat si aruncam cu pietre in Ciolacu si Ciuca, dar vad ca nimeni nu-l întreabă si pe Gheorghiță ce se întâmplă in ograda lui. Atât Ciolacu, Ciuca cat si Gheorghiță sunt răspunzători de ceea ce se întâmplă cu pensiile rezerviștilor. Trebuie sa înțeleg ca Jianu, Rosu si ai lui fac legea in MApN si toți ceilalți pleacă capul? Am făcut fel de fel de pețiții la MAp, ba chiar si lui Gheorghiță i-am scris despre "ceea ce probabil nu cunoaște", dar fără ecou. Se întâmplă acelasi Probabil o sa par ridicol când spun ca rolul ANCMRR, SCMD, AORR, ROMIL, ..... este de suprafață si nu întreprind nicio acțiune in instanta acum, înainte de alegeri, împotriva lui ciolacu, ciuca, gheorghita si iohannis pentru subminarea capacității de apărare a statului. Am fost in Focșani si am încercat sa vorbesc cu Talvar la cabinetul lui - închis. Poate reușește cineva de acolo sa-l interpeleze pe acest subiect fierbinte. Am scris pe toate site aceste nemulțumiri ale noastre fără o acțiune concreta in instanta. Ne vom aduna iar pe 25 si se va apela la vechea strategie - vom ... Răspunsul meu este clar in momentul de fata - de fapt si singurul pe care-l mai pot face - un vot negativ.

Leo spunea...

@Mircea
Mai este și Legea 263/2010 (aplicată între 2011 - dec. 2015) și adecvată avantajos pt. militari de GĂBIȚĂ , al cărui cuantum îl am și acum în plată , după 13 ani , fiind mai mare cu 1200 lei decât recalculata lui maciu piciu și schilodită politic de țuguianu , vulvuța , terente & CO prin mâna tot alui maciu piciu .

Trofin spunea...

Citind și răscitind proiectul de modificare a statutului cadrelor militare / echivalente , în mod special Art. V , alin.2) se subînțelege că se aplică prevederile Legii 223/2015 valabile la data stabilirii / recalculării pensiei. În această situație , cred că nu se vor aplica prevederile OUG59/2017 sau OUG144/2018 , respectiv limitarea la netul bazei de calcul. Dacă se aplică determinarea cuantumului net al pensiei actualizată / indexată succesiv până în anul 2024 și adăugarea indemnizației netă a soldei de grad actuală , cuantumul total net devine favorabil. Formularea eliptică a inițiativei legislative este confuză și este rău că niciun factor de decizie din M.Ap.N / celelalte ministere nu vine cu precizări .
Dacă se aplică limitarea la netul bazei de calcul , din care s-a dedus solda de grad la data stabilirii/recalculării în baza legislației anterioare anului 2016, rezultatul este catastrofal pentru pensionarii militari aflați în această situație. Dând credit de bună credință inițiatorilor , merg pe ideea că nu au avut în gând , cu măsurile propuse ,să distrugă o parte a pensionarilor militari sau a urmașilor acestora .

Leo spunea...

@Iar Mircea, dă de pământ cu ei , ca ei să pomenească ziua de 24.11.2024 și următoarele.....
Va fi și ciolanis tăvălit oleacă .
https://sindicatulcmd.blogspot.com/

Pop de Ploiesti spunea...

Gheorghita ca și generalul ala din MAI la 32 de ani sunt din Buzau vai steaua lor., Ceausescu nu a avut atat tupeu...sa puna din Scornicesti..La 32 ani general..doamne fereste..purtator de vorbe..dacă gasea fetele dispărute din Caracal îl făceai capitan maximum...alo Ciolacule e mult bre ,acum ne pui bete în rate...rușine!