Un produs Blogger.

marți, octombrie 22, 2024

ICCJ va dezlega chestiunea de drept privind integrarea stagiilor ulterioare pensionarii in deciziile de recalculare potrivit art 109 din Legea nr. 223/2015

8 comments
Speta a ajuns  pentru dezlegare la ICCJ dupa ce CPS a MApN a declarat apel la Curtea de Apel Timisoara impotriva unei Sentinte a Tribunalului Arad. 
Inca nu s-a stabilit termenul de judecata.

In privinta art. 3 din Ordinul M25, in mod evident ca se adauga nepermis la lege prin precizarea ca s-ar referi la deciziile de pensie emise inainte de 01 01 2016.
Legea 223/2015 stabileste in art. 109 modalitati diferite de recalculare pentru pensiile stabilite inainte de 01 01 2011, chiar daca acestea au fost revizuite prin OUG nr.1/2011 sau reintregite prin Legea nr. 241/2013 sau recalculate potrivit art. 107 din L 263/2010. Pentru acestea sintagma "ultima decizie de  pensie"  se refera la ultima decizie ca pensie militara.
Pentru pensiile stabilite potrivit L 263/2010 s-au prevazut modalitati de recalculare in art 110 din L 223. 
Or, art. 3 din Ordinul M25 a reunit deciziile pentru pensiile stabilite inainte de 01 01 2011 cu deciziile pentru pensiile civile emise in perioada 2011-2015, reunire pe care legea nu o face.
Pentru aceste motive, se poate ridica exceptia de nelegalitate a art. 3 din Ordinul M25/2016, privind normele de recalculare si actualizare a pensiilor militare, in oricare din procesele vizand extragerea stagiilor civile ulterioare pensionarii din deciziile de recalculare potrivit art. 109 din Legea 223/2015.



 




8 comentarii:

VALYCA2010 spunea...

aici sunt multe de discutat!trebuie analizat cu mare atentie!

Leo spunea...

Din cîte știu, dacă DECIZIA ÎCCJ va fi favorabilă , atunci ea va fi aplicabilă doar celor care acționează prin procese în instanță și nu pt. toată lumea din oficiu.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Centralizarea hotararilor la ICCJ poate aduce un plus de sanse, procedural si juridic, acolo nepatrunzand laba neagră si paroasă a politicului, in schimb CCR a devenit o sperietoare nationala, unde se judeca la comanda politica, si daca noua guvernare gaseste o solutie de scos sacalii batrani de acolo, inlocuindu-i pe magistrati apolitic, justitia are sanse sa-si mai revina cat de cat, la reputatia extrem de proasta in societate si salariile uriase si nejustificate pe care le au magistratii! In instantele teritoriale, hotararile pot veni secretizate la plic, stiindu-se ca 99,9% din procesele pe drepturi la pensiile militare au picat cu succes in tribunele si Curtile de Apel! Sa-mi spuneti ca nu am dreptate ca nu va voi crede!

Cezar spunea...

Furt pe fata..la nivel inalt si cu acte în regula
Greu de înteles

ManX spunea...

La plăcinte înainte ! Este bună vechimea ulterioară până atingi plafonul de 85% , dacă nu l-ai atins deja. Dar ce-i peste ar fi bună socotită separat, în stabilirea unei pensii civile, contributive. Cred că vechimea ar trebui închisă la momentul trecerii în rezervă.Pentru ceea ce se cotizează după, ar trebui valorificat în sistemul public -civil.

Huhu Rezea spunea...

@burebista
Schimba-ti d-ta numele ca sa nu te confundam cu vechiul Burebista de la MAI.

sorin popescu spunea...

Faceți cumva și publicați " punctul de vedere al guvernului" că v-o luă înainte "cuiul". S-a rezolvat, nu se poate în secolul ăsta.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mi-a sarit iar postarea, in care spuneam ca sa apelam la fosti sau actuali parlamentari, ,,influenceri,'' avand relatii intre ei, rugandu-i sa se voteze proiectul Legii inaintat de PNL, iar eu voi face asta. Care aveti legaturi cu astfel de parlamentari nu e rau s-o faceti, v-as ruga, stiind ca sunt cativa dintre noi care o pot face!