Punctul de vedere, care va fi aprobat in sedinta de Guvern de astazi, calculeaza impactul bugetar, separat pe actualizarea soldei de functie si separat pe actualizarea soldei de grad, pune in evidenta unele inadvertente de tehnica legislativa pe care le-am mai semnalat si noi pe acest blog, dar introduce si unele aspecte care releva necunoasterea procedurilor de recalculare a pensiilor militare din anul 2016, cum ar fi imposibilitatea determinarii soldelor de grad si de functie pentru pensiile care au ramas in anul 2016 cu cuantumul mai avantajos, calculat potrivit Legii nr. 223/2010, sau cele pentru care beneficiarii au optat in perioada 2016-2020 pentru calculul contributiv. In ambele cazuri pensiile respective au si calculul procentual potrivit Legii 223/2015.
Comisiile raportoare vor avea ceva de lucru pentru a pune de acord textul initiativei legislative cu dispozitiile de tehnica de legiferare din Legea nr. 24/2000.
Potrivit articolului 74 din Legea nr. 223/2015, indexarile si actualizarile nu reprezinta modificari ale dreptului de pensie militara si nu sunt necesare decizii pentru indexare si pentru actualizare. Sunt simple calcule care nu pot fi considerate recalculari, cum, descalificant, juristii Guvernului si-au insusit alegatiile prazer-landului. Pentru recalculare trebuie modificate structura bazei de calcul si procentele de calcul, ceea ce nu este cazul la operatiunea de actualizare.
Punctul de vedere al Guvernului este consultativ pentru PARLAMENT.
De astazi, Plx-540/2024 poate fi trimis la comisiile raportoare din Camera Deputatilor.