Un produs Blogger.

miercuri, octombrie 23, 2024

Guvernul lasa Parlamentului decizia de a aprecia oportunitatea adoptarii Plx 540/2024 privind actualizarea pensiilor militare

81 comments

 Punctul de vedere, care va fi aprobat in sedinta de Guvern de astazi, calculeaza impactul bugetar, separat pe actualizarea soldei de functie si separat pe actualizarea soldei de grad, pune in evidenta unele inadvertente de tehnica legislativa pe care le-am mai semnalat si noi pe acest blog, dar  introduce si unele aspecte care releva necunoasterea procedurilor de recalculare a pensiilor militare din anul 2016, cum ar fi imposibilitatea determinarii soldelor de grad si de functie pentru pensiile care au ramas in anul 2016 cu cuantumul mai avantajos, calculat potrivit Legii  nr. 223/2010, sau cele pentru care beneficiarii au optat in perioada 2016-2020 pentru calculul contributiv. In ambele cazuri pensiile respective au si calculul procentual potrivit Legii 223/2015.

Comisiile raportoare vor avea ceva de lucru pentru a pune de acord textul initiativei legislative cu dispozitiile de tehnica de legiferare din Legea nr. 24/2000.

Potrivit articolului 74 din Legea nr. 223/2015, indexarile si actualizarile nu reprezinta modificari ale dreptului de pensie militara si nu sunt necesare decizii pentru indexare si pentru actualizare. Sunt simple calcule care nu pot fi considerate recalculari, cum, descalificant, juristii Guvernului si-au insusit alegatiile prazer-landului. Pentru recalculare trebuie modificate structura bazei de calcul si procentele de calcul, ceea ce nu este cazul la operatiunea de actualizare.

Punctul de vedere al Guvernului este consultativ pentru PARLAMENT.

De astazi, Plx-540/2024 poate fi trimis la comisiile raportoare din Camera Deputatilor.












81 de comentarii:

Caro spunea...

Pare document facut la casa sectoriala in cooperare cu directia financiara a MApN.

Brenda spunea...

Foarte bine,deoarece parlamentul face legile iar guvernul trebuie să găsească solutii cum ar trebui și acum ,să vedem ce face parlamentul, de i de urlat.....și la parlament și la partidei.....

Viorel spunea...

După cum văd nea Ciolacu iar o dă de gard. Ei nu înțeleg un lucru, că fără noi, unul dintre ei, nu prinde turul doi.

xmax spunea...

Excelent....

De ar sta ca si morcovii....
Cind au emis OUG 59 resp 114 sa putut de pe o zi pe alta......
Arhanghelii mamii lor de gunoaie....
Pe rug ar trebui trasi toti imbecilii....
Bine a facut Vlad TEPES.

Deci vorbim peste 2 sau 5 ani despre o eventuala actualizare....daca se va putea
Super tare

RD spunea...

@Brenda ,

Dacă era martie 2025, totul era un mare NU susține. Fiind alegeri a băgat-o cu parlamentul decide. Mă rog, nici nu s-ar fi pus în discuție actualizarea soldei de grad și de funcție din partea vreunui partid. Răspunsul Guvernului nu este de neașteptat pentru mine și parțial are dreptate, dacă vrem să fim corecți!

DAN spunea...

S-a terminat povestea cu actualizările. Peste 4 ani, o redeschidem iarăși. A mai rămas indexarea cu rata inflației, să nu aibă același final.

Constantin spunea...

Plx 540/2024 își va urma cursul normal în parlament,pe la comisii,apoi în plenul Camerei Deputaților, unde bineînțeles nu va trece deoarece PSD-ul se va opune.

Brenda spunea...

Ha ha ....să aranjat...NU SE POATE. SA GĂSEASCĂ CUM SA cel puțin celor cu pensii mici care sau pensionat începând cu 2016. pe legea 223 ciuntită

Mihai Anghel spunea...

Torente, Larguta și Dragnea ne-au "rezolvat" într-o zi.Pentru remediere e nevoie de 5 ani. Să mă aștepte la vot peste 5 ani.

Claudiu Marin spunea...

Unii comentati asa de prapastios, fara sa cititi documentul de fata, document oficial. Parca ati citi alte site-uri sau va este necaz ca Guvernul nu a zis ca respinge proiectul.

sorin popescu spunea...

Caracterul discriminatoriu al actualizării e amintit în acest caz. Nu se actualizează și pensiile din sistemul public adicătelea. Când vine vorba de magistrați nu mai are caracter discriminatoriu. Pam, pam...Cum se micționează pe noi toate loazele.

Constantin spunea...

Oricum în general cam toate partidele sunt contra rezerviștilor.PSD cu UDMR,mai nou și AUR,cu toate că până de curând George Simion a declarat că ne susține necondiționat, USR nici nu mai vorbesc chiar și PNL,ei sustinandu-ne acum doar în scop electoral. Despre celalalte partide de buzunar nu cred că are rost să mai vorbim.Așa că nu prea se vede ce ar fi de făcut pe viitor,decât poate proteste masive și implicarea activilor,ca viitori pensionari ce vor avea și ei de suferit în situația neactualizarii pensiilor militare.

Claudiu Marin spunea...

@sorin popescu
Juristii de la Guvern nu stiu ca tocmai in asta consta caracterul special al pensiilor militare. Calculul lor nu se aplica si pensiilor din sistemul public. Invers poate, daca in legea speciala se mentioneaza expres, respectiv ca, dupa implinirea limitei de varsta prevazut de legea din sistemul public, pensiile speciale se pot calcula si contributiv.

Leo spunea...

Toată epistola , se termină cu un truism ,
"Guvernul lasă parlamentului deicizia...etc.."
Păi nu însăși Constituția spune că PARLAMENTUL este LEGIUTORUL ?
Guvernul , prin toată expunerea făcută , RESPINGE IMPLICIT proiectul Plx 540 din toate punctele de vedere. ( thenica legislativă , impact bugetar , condiționalități PNRR , etc..)
Cert este că , NU SE VREA , căci altfel găsea el GUV. "o portiță" rapidă ca s-o sugereze parlamentului cum o face cu sinecurile de mii de euro din sutele de agenții , pt. politrucii lui.
Semnalul nu dă speranțe.
ATENȚIE LA VOT !

Claudiu Marin spunea...

@Leo
Imi pare rau sa-ti spun ca alternativa la actuala guvernare va desfiinta cu totul pensiile de serviciu(speciale).Votati!
Constitutia nu vorbeste despre oportunitatea adoptarii legilor.

stefan tst spunea...

Asa cum era de asteptat ministerul apararii impreuna cu internele si justitiei ,cred eu ,au ticluit un punct de vedere stufos ,plin de trimiteri la articole din legi si ordonante adoptate ,jaloane pnnr ,care doar citite vor da fiori parlamentarilor ,care vor trebui sa ia o hotarare .Toata aceasta vorbarie se poate sintetiza usor :
1 -pensiile militare calculate pe sistem contributiv in anul 2010 au fost recalculate pe legea 223/2015 conform fisei de calcul pentru fiecare militar in parte prin decizie de pensie .acea fisa de calcul exista si acum ,binenteles si programul informatic folosit.
2 -fiecare militar are in fisa individuala elementele care au condus la stabilirea pensiei ,nu cere nimeni altele !
3 -elementele de plafonare prin legea 282/23 pot fi aplicate usor ,mai ales ca noile cuantumuri de solda de grad si solda de functie sunt in sume brute ,iar elementele din fisa de calcul sunt si procentual cunoscute deja .
4 -ca si in anul 2016 rezultatul recalcularii se compara cu cel in plata .si la civili s-a facut asa ,deci nu este discriminare !
5 -ce treaba au indexarile anuale cu elementele de calcul al pensiei ? procentul de indexare se aplica la valoarea pensiei nu pentru fiecare element din fisa !
6 -nota privind termenul de implementare este de rasul lumii :mai bine ziceau ca trebuie sa munceasca unii care nu fac nimic niciodata !
Deocamdata atat ,eu consider ca totul este un mod de amanare sine die .Vom vedea zicea orbul !

burebista spunea...

De la Ana, la Caiafa.S-au spălat pe mâini, fără a zice NU. Dar, în fapt, acest semnal îl dau în text: Nu. În parte, motivat.

Viorel spunea...

Parlamentul poate impinge proiectul până la alegeri după care urmează alt Parlament și alt Guvern. V-am promis noi ceva ??? Să vină cei ce au fost să vă rezolve problemele. Deci! Pentru ceea ce ne-au făcut nouă cele două parlamente și cele 99 de guverne din 2017 și până în prezent, eu îmi bag picioare în programele și promisiunile lor de rahat. Să voteze PSD și PNL *ulea Spătaru. Ori USR, PNL sau PSD, etc., tot un drac. Nici ceilalți nu ne dădeau nimic, dar cel puțin au avut tupeul și ne-au spus-o în față, iar ăștia care au putut, au promis dar nu ne-au dat nimic cerșesc voturi la drumul mare făsă rușine și cu mare nesimțire și atunci, care este diferența între ei ?

Daniel spunea...

Ar trebui ca mitingul.de pe 25 sa aibă și o stație la parlament că acum mingea se află la ei

Dan B. spunea...

Constat, nu cu surprindere, că guvernul, prin emiterea acestui document, nu numai că respinge Plx 540/2024, dar și realizează o VARZĂ DE BRUXELLES, urât mirositoare, în condițiile în care, prin consilierea Băncii Mondiale, s-a recomandat excluderea pensiilor militare de stat din PNRR.
Apoi, pestințialitatea guvernamentală este dată și de inducerea termenului RECALCULARE, în locul celei de ACTUALIZARE.
Ce poate fi atât de dificil în înlocuirea elementelor bazei de calcul din 2016, cu cele din 2024, fără a mai fi nevoie de indexările anuale ale inflației?
Îmi pare numai mie că punctul de vedere al guvernului, privind Plx540/2024, este majoritar formulat în „cotețul” lui Jianu, cu larga participare a lui Cipu, Livădariu și Spiridonescu, doar-doar pentru a fi promovat proiectul MApN, cel care prevede RECALCULAREA și are drept consecință reducerea cuantumului pensiei militare, fără prevederea rămânerii în plată a cuantumului avantajos?
Mă mai intrigă includerea în document a noțiunii DISCRIMINARE, în condițiile în care elementele din baza de calcul a pensiei militare de stat datează din 2009, în timp ce pensiile publice au beneficiat de ample majorări după 2016.
Cred că, „sanitar” vorbind, ar fi necesară elaborarea unei noi legislații a pensiei militare de stat, similară Legii 164/2001, cea care nu a suscitat discuții privind inechități de cuantum.

Artileristu.... spunea...

Asta cu desfiintarea pensiilor militare e o prostie mare cat toata Europa.......si ce o sa ne faca: o sa ne lase fara pensie....sau poate o sa ne treaca la legea civililor ca asa poate s-o mai actualiza peste 4 ani cand o sa vrea psd-ul din nou voturi, ca daca ramanem asa nu mai vedem noi actualizari curand ......jieni si ciolaci o sa tot apara

raul spunea...

Parca-i scris de Iordache de la Consiluiul Legislativ!Gargara cat cuprinde!Esentialul este ,si-i doare ce-l mai tare ,impactul bugetar!Dincolo ca mi se pare exagerat pt ca sa-i sperie pe habarnistii parlamentari,eu i -as imtreba ,,Pai bine mai nemernicilor ,nu voi ati creat inechitatile astea prin injde mii de OUG-uri????Daca le lasati dupa lege ,era un impact anual si suportabil!Dar voi in dobitocia voastra ,credeati ca sunteti destepti pe moment si faceti mari economii fara sa va pese,lasa ca vin altii la guvernare!Asta da predictibilitate,mai ales la LOV si Tudose adica PSD!Desi cred ca ne facem iluzii!Chiar de se va aproba o vor amana iar pana la calendele grecesti!

Victor spunea...

Este adevarat că Guvernul prin toata expunerea făcută, își exprimă dezacordul față de proiect, dar concluzionează fără a-l respinge. Oricum punctul de vedere al Guvernului este consultativ. În acest punct să ne amintim că PNL susține fără echivoc proiectul și că PSD pe toate vocile a anunțat public că va vota proiectul PNL dacă acesta nu renunță. Singura problemă este de fapt durata procedurii de adoptare care se poate întinde pe 60 de zile, ne prind alegerile și un nou Parlament, ceea ce se pare că este tactica PSD - nu se opune public dar nu au aprobat procedura de urgență și pasează proiectul la noul legislativ, nemaifiind timp suficient. Sigur, dacă s-ar mobiliza cele două partide, ar putea adopta legea până la 1 Decembrie, dar sunt sceptic. Presiunea trebuie pusă pe PSD pentru accelerarea procedurii. Aș dori să atenționez pe unii care postează comentarii cu invective la adresa guvernanților, cu privire la faptul că împroșcându-i cu noroi îi ostilizați, iar noi depindem de bunăvoința lor. Mai multă diplomație în exprimarea punctului de vedere nu strică.

fs spunea...

Bună ziua, o să fac un comentariu referitor la punctul de vedere al Guvernului în legătură cu proiectul de lege privind completarea Legii nr. 223/2015, cu scuzele de rigoare față de dl administrator sau ceilalți colegi dacă acesta este prea lung și poate plictisi într-o anumită măsură, astfel: Referitor la pct. 1, privind impactul bugetar, prin actualizarea soldelor de grad și de funcție, acesta este de circa 370 milioane lei lunar, aproximativ 74 milioane euro/luna și respectiv 888 milioane euro pe an. Aceste actualizări presupun in opinia Guvernului emiterea unor noi decizii de pensionare pentru circa 86.000 de beneficiari. Poate nu am înțeles eu bine, dar în SNAOPSN sunt circa 200.000 de pensionari militari. Guvernul spune despre 86.000 de noi decizii de pensii prin actualizarea bazei de calcul cu noile cuantumuri ale soldelor, în condițiile în care în MApN se aflau în plată în luna octombrie 2024 84.933 de beneficiari. Asta înseamnă că MAI și SRI nu au dat datele pentru beneficiarii lor.

Claudiu Marin spunea...

@Victor
👍🏻👍🏻

maiag spunea...

CLAR .Vorbim sa ne aflam in treaba.raspunsul e facut in asa fel incat sa fie respins in parlament
La cum inteleg parlanentarii legea vor respinge.oricum nu are cine sa ne apare in parlament.scopul este sa o lungeasca pina dupa alegeri cu akt guvrn si parlament.a ti facit calcule si v ati certat aiurea.pnl va zice...noi am vrut...ciulacu e de vina
Sa fim sanatosi.o sa vin si eu la urlatoarea de vineri
Fara efect in mod cert.de acum incolo sa ne veem de sanatate si sa traim cu ce acem.oricum ciulacu si psd nu merita votat indifetent cine va venii dupa ei

fs spunea...

Este corectă observația Guvernului privind includerea în proiectul de lege a unei norme privind modul de actualizare a pensiilor militare, prin calculul diferențelor la noile cuantumuri ale soldelor de grad și funcție, personal am propus o astfel de prevedere la finele topicului referitor la avizul Consiliului legislativ. Referitor la riscul deviației de la traiectoria deficitului bugetar, s-au exprimat general, fără să precizeze dacă aceste cheltuieli se încadrează în procentul de 2,5% din PIB, acordat MApN sau în bugetele aprobate celorlalte instituții din SNAOPSN, fără a afecta cheltuielile de bază, sau care ar fi fost suma estimativă necesară a fi suplimentată de la bugetul de stat. Oare proiectul de lege de care se vorbește în media pentru înlăturarea unor inechități în sistemul public de pensii, apărute prin Legea nr. 360/2023, cu referire la persoanele cu dizabilități sau pensionarii care au lucrat în grupe de muncă speciale sau programul propus de candidatul
PSD sau ceilalți candidați nu afectează ținta de deficit bugetar? Bineînțeles că afirmația Guvernului este subiectivă.

Trofin spunea...

La toată vorbăria Guvernului nu pot să cred decât că se dorește ca fosta Armata Varșovistă să rămână așa cum este acum , cu pensii de mizerie iar Armata NATO să-și urmeze drumul glorios creionat de cei care o patronează. Soluții de rezolvare sunt și pentru varșoviști , anunțate azi ,inclusiv pe acest blog ,de către userii Stefan TST , Dan B și alții. Blogul a fost în ultimii 7 ani plin de exemple pentru soluționarea inechităților la sistemul pensiilor militare de stat , multe aplicabile dar , totdeauna există un dar , nu a ajuns unde trebuie sau nu au trebuit să fie auzite. Cred că , în viziunea guvernului asociată cu viziunile politicienilor prin graiul Lui Ciucă și Ciolacu , s-ar putea face ceva dacă se pune pe tapet fie PLx262 /2024 fie proiectul inițiat de MApN. Oricum , în acest an și poate nici în 2025 , nu vom avea nimic schimbat la sistemul pensiilor militare de stat. Păcat , o întreagă categorie de pensionari sunt discriminați fiindcă a mărire prin indexare de 50% în 7 ani pentru pensiile militare de stat nu se compară cu o mărire prin indexări și majorări cu mai mult de 100% de care au beneficiat pensiile publice.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Activii, iesiti si voi in strada ca si pe voi va asteapta ce patim noi, cu sigurata! Nu ranjiti fasolea ca va fi si pentru voi, in viitor, iadul pe pamant!

fs spunea...

În final cu referire la pct. 1 și 2 privind impactul bugetar de circa 888 milioane euro pe an pentru actualizarea pensiilor militare, aceasta reprezintă circa 32% din totalul de 2,8 miliarde euro aferent tuturor pensiilor militare pe an, datele se găsesc pe site-ul hotnews.ro. Nu știu cat este de real acest impact estimat de Guvern, astfel încât bugetul pensiilor militare să crească cu acest procent. După cum a scris de mai multe ori pe blog dl Claudiu Marin, sper să nu greșesc, după actualizare se compară pensia actualizată cu cea aflată în plată, care cuprinde și indexările cu inflația și se păstrează cuantumul mai avantajos, deci poate fi un semn de întrebare despre estimarea Guvernului.

Boby spunea...

Impact financiar + 1.200.000.000 euro

Boby spunea...

Un miliard doua sute milioane euro impact financiar anual în plus

fs spunea...

Referitor la pct. 3 și 4, nu știu cât de obiective sunt explicațiile privind termenul de actualizare a pensiilor militare cu noile solde, întrucât majoritatea pensiilor sunt deja recalculate pe Legea nr. 223/2015 și în baza de calcul sunt cuprinse cuantumurile soldelor de grad și funcție, care trebuie doar actualizate cu cele ale activilor, lucru care nu presupune, in opinia mea o durată foarte mare după cum spune Guvernul. Câți să fie cei cu pensii calculate pe Legea nr. 263/2010? poate 10-15%, adică circa 30.0000 de beneficiari, personal cred ca numărul acestora este mult mai mic, având în vedere ca modul de calcul a pensiei pe Legea nr. 223/2015 este mai avantajos. Îmi cer scuze dacă explicația nu este foarte corectă, deci nu poate dura foarte mult procesul de actualizare a pensiilor.

Tudor spunea...

Observația Guvernului ca PLx 540/2024 este neclar intrucât în plata exista pensii militare stabilite pe modul de calcul prevazut de Legea 263/2010, dar si pe modul de calcul prevazut de Legea 223/2015. Guvernul e intr-o eroare ( voita sau nu) intrucât prin PLx 540 nu se propune actualizarea cuantumului pensiilor aflate în plată, ci pensiile stabilite in ultima decizie emisa în baza Legii nr. 223/2015. Eu am intrat pe portalul Camerei Deputaților și am facut aceasta precizare.

maiag spunea...

ANALIZA TEXTULUI spune clar a cui e viziunea.MI.nistru ap este membru al guvernului.acesta a cerut parerea casei pensii si juristi mapn de acolo
De asemenea am gasit si textul consiliului legislativ reptezentat de...alta inttebate.e un halmes balmes de prevederi ilogice care ameyesc parlamentarii si pe noi.vor clar sa lungeasca subiectul vu amanari
Se leaga de buget si depasirea indicstorilor pt a justifica un termen de ciriva ani.feja in text sugeteaxa 2 ani a durat vechra recalculare.plus angajatea de personal suplikentsr
Prosteala pe fatza.orivum nu avem.kijloace de fortare pt aplicatea legii.am luat o la juie elegaaant. Kiar nu vad o speranta.politica e o curva si popiticienii prostituate.ne au demonstrat.sa votam curvele?macar sa votam cirve noi
Da imbunatstim bordelu cu curve noi.

fs spunea...

În opinia mea, explicația de la pct. 5, privind o actualizare dublă a pensiilor, una cu indicele prețurilor de consum lunar și una raportată la actualizarea soldelor de grad și funcție, cu referire la pensiile stabilite începând cu 01.01.2024, nu este corectă, întrucât proiectul de lege propune doar actualizarea pensiilor militare aflate în plata, ori de câte ori se majorează soldele de grad și funcție ale activilor, iar actualizarea cu indicele prețurilor de consum se aplică o singură dată la media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază, la data deschiderii drepturilor de pensie, conform art. 28 alin. (1) din actuala formă a Legii nr. 223/2015. Dacă în același an este și actualizarea pensiilor și indexare cu rata inflației, să prevadă în proiectul de lege un articol care să reglementeze ca în acest caz se aplică dispozițiile cele mai favorabile, vezi forma alineatului (3) al art. 60 din legea pensiilor militare, în prezent abrogat, care poate fi preluat în noul proiect.

Viorel spunea...

fs. Domnul Ciolacu să nu ne învețe pe noi aritmetica limbii române și să încerce să ne prostească cu impactul bugetar și cu termenul prea mic pentru că nu ține. Cât despre PNRR și implicații / consecințe, dânsul, Ciucă și Budăi, toți s-au lăudat că se duc / au fost la Bruxeelles și au rezolvat cu procentul de 9,4% / Jaloanele 214 / 215. În plus. Domnul Ciolacu să returneze de la bugetul de stat toate sumele furate din pensii prin neactualizare din 2018 și până în prezent. Să nu uităm de cele 2 miliarde date la americani anticipat de fraierii din MAp.N la rectificarea bugetară din 2019, cele 2 miliarde date în 2020, unul primului ministru Orban (la fondul de rezervă) și unul la MAI (nu le ajungeau pentru salarii și pensii) și diferența la STS (soldă DUBLĂ în luna decembrie pentru 3 zile de votare / băieți deștepți, doar monitorizau voturile). În ceilalți ani, banii probabil (zic probabil) au fost dați / luați pe șustache pentru că nu s-au mai chinuit cu rectificări bugetare. Deci. Ne returnează banii noștri și nu de la bugetul de stat. Să spună mulțumesc că nu trebuie să-i dea și din urmă cu dobânda la zi. Acest punct de vedere seamănă perfect cu ciornele / fițuicele cu care se duceau elita asociațiilor în fața stăpânilor iar acțiunea este un fel de întâlnire între Tîlvăr și lideri. Noi vă dăm dar convingeți parlamentarii. Noi govern am propus, voi vonvingeți Parlamentul că sunt bani, că se poate face la foc automat și că BM și CE sunt de acord. Ați înțeles ? Am înțeles domnule președinte. Se rezolvă, nu se poate.

Marcell spunea...

@Victor
Optimismul dv moderat tot optimism se cheamă. Dar în situația de față... chiar nu își are locul. Să fim serioși. Cât despre modul de abordare și de comunicare cu nemernicii ăștia de psd-pnl, nu știu dacă ați observat dar cu negocierile și vorba bună...batem pasul pe loc. Am tot spus și mă repet: trebuie schimbată acordarea și metodele. Altundeva decât în stradă nu vom obține nimic.
@Claudiu Marin
Eu nu-mi doresc și nu știu ce ar face partide gen aur sau usr la guvernare. Bine, usr i-am cam văzut ce-i duce capul. Dar lăsați -o și dv mai ușor cu psd și pnl. Vă amintiți probabil de partidul -stat. Ei bine, băieții ăștia, psd+pnl sunt coaliția -stat și în opinia mea reprezintă noaptea democrației și a evoluției României.

Claudiu Marin spunea...

@fs
Observatia cu. privire la modalitati diferite de actualizare a soldelor de grad si de functie la data stabilirii pensiei si ulterior la actualizarea pensiilor in plata am facut-o si eu in primele articole dupa aparitia proiectului pe piata.
Comisiile raportoare trebuie sa unifice procedura de actualizare din articolele 28, 60 si noile articole propuse de proiect.
Am mari rezerve ca s-a facut un impact financiar corect cata vreme actualizarea este diferentiata functie de anul recalcularii/stabilirii dreptului de pensie si de comparatia cu cuantumul in plata indexat.

fs spunea...

Este corectă observația de la pct. 6 cu modificarea sintagmei “la cererea peroanelor “, pentru ca după intrarea in vigoare a legii pensiilor militare în anul 2015, toți beneficiarii avut/au posibilitatea alegerii perioadei pentru stabilirea bazei de calcul a pensiilor. La pct. 7 au copiat din avizul Consiliului legislativ, precum că textul proiectului de lege nu întrunește exigențele de calitate și alte reguli de tehnică legislativă, în condițiile în care proiectul cuprinde articole care au fost incluse în forma inițială a Legii nr. 223/2015 , care a îndeplinit aceste cerințe și a fost promulgată. Pe urmă vin să spună despre caracterul discriminatoriu al dispoziției de actualizare a pensiilor militare față de celelalte pensii de serviciu, ca se încalcă prevederile art. 16 alin. (1) din Constituție, precum că toți cetățenii sunt egali în fața legii, dar cat de egali sunt militarii față de ceilalți cetățeni, care nu au restrâns exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale, cum au militarii prin statut sau aceștia din urmă, având obligații militare și după trecerea în rezervă, care nu sunt aplicabile celorlalți cetățeni. În topicul cu avizul Consiliului legislativ am dat un răspuns punctual la majoritatea observațiilor din aviz.

valy spunea...


fs - ești în eroare.

Dacă ar fi calculată pensia pe Legea nr. 263/2010? pensia ar fi dublă.
A fost calculată la toți până în decembrie 2015.
NU CUM SPUI TU.
Câți să fie cei cu pensii calculate pe Legea nr. 263/2010? poate 10-15%, adică circa 30.0000 de beneficiari, personal cred ca numărul acestora este mult mai mic, având în vedere ca modul de calcul a pensiei pe Legea nr. 223/2015 este mai avantajos. Îmi cer scuze dacă explicația nu este foarte corectă, deci nu poate dura foarte mult procesul de actualizare a pensiilor.

Claudiu Marin spunea...

CPS-urile stiu exact impactul financiar . Introduc in soft doar noile valori ale soldelor de grad si de functie si obtin noul cuantum brut al anvelopei tuturor pensiilor pe care-l compara cu cel prezent. Sunt povesti de adormit tâncii cele ca nu stiu cati ani ar dura actualizarea. Pai daca nu e nevoie nici de decizii de actualizare? Am primit cateva actualizari pe Legea 164/2001 si pentru niciuna nu s-au emis decizii. Legea 223/2015 a prevazut o singura actualizare pe baza de decizii si aceea a fost ultima, cea din anul 2017.
Actualizarile de pensii le primeam in aceeasi luna in care se produceau majorarile de solde la activi. Si astia se intreaba ca nu se stie cine anunta CPS-urile ca s-au majorat soldele la activi. Parca nu ar fi conduse de aceleasi ministere!

Alexandru spunea...

Bună seara tuturor.
După ce am citit punctul de vedere al guvernului și ceea ce dumneavoastră exprimați pe blog, apreciez că se impun unele comentarii:
1) guvernul, prin reprezentanții PNL și PSD de la conducerea ministerelor MAI+MJ și MApN, dau peste mână reprezentanților PNL care au încropit pe genunchi un astfel de proiect legislativ împreună cu liderii asociațiilor pensionari militari, proiect care nu este nici constituțional și nici logic juridic, aspecte comentate de Claudiu și subsemnatul de mai multe ori.
Dacă despre ipocrizia PNL nu trebuie să mai discutăm, poate nu ar fi rău dacă fiecare dintre dumneavoastră ar reflecta la rolul asociațiilor militare conduse de persoane în retragere, ce nu urmăresc decât cei 200.000 lei dați de ministru de resort și câte o sinecură sau alte învârteli cu ocazia zilei naționale, armatei etc gen cele din 25 octombrie. Ce vedem la acești indivizi fără coloană vertebrală, întâi mergem la manifestările organizate de oficialii din PSD PNL să pupăm condurul și apoi manifestăm pentru creșterea pensiei militare. Vă rog să vedeți filmul Serbările galante și veți înțelege cum luptă acești foști militari pentru dumneavoastră, luptăm până la unul iar la 2 mâncăm.
2) guvernul are dreptate - legea civilă dispune numai pentru viitor, așa că nu mai înghițiți promisiunile unuia gen Dogaru sau alții ca el nu veți obține nimic așa fără citirea minimă a legii, apoi comentați.
3) suma avansată de 1,2 milioane lei/an este una rezonabilă în comparație cu banii aruncați pe publicitate de către partide. Apropo, azi au dat alte multe milioane pentru astfel de activități acest guvern și nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, datele sunt publice.
Ceea ce m-a frapat a fost faptul că unii pe la TV anunțau 400 miliarde/an, deci o dezinformare crasă pentru atragerea oprobriului public asupra noastră.
4) parlamentarii au posibilitatea să schimbe prevederile neconstituționale și să facă o lege previzibilă, corectă și clară pentru fiecare categorie de pensionari militari pentru că altfel nu se poate prin aplicarea aceleași formule de calcul să nu piardă cei ieșiți anterior 15.09.2017 pentru că se vor plagona pensiile la net tuturor.
Apoi este importanta prevederea că dacă pensia recalculată este mai mică atunci omul rămâne în plată cu pensia avută, observație corectă a guvernului.
Sunt multe de spus însă pentru dumneavoastră important este că trebuie să știți că PSD PNL USR nu ne vor binele, iar AUR am văzut ce ai făcut în parlament așa că nu bazăm pe ei, ci pe noi așa că veniți în 25 octombrie alături de colegii dumneavoastră să protestăm împotriva lor.
Nu în ultimul rând, la alegerile parlamentare și prezidențiale votați fără reprezentanții celor anterior menționați, votați români și cei care înțeleg problematica militarilor și a pensiilor militare
În rest, seară plăcută tuturor.

xmax spunea...

Ne aducem cu totii aminte de emisiunea de la Realitatea TV in care sa discutat despre pensiile militarilor unde Ciuca a promis ca se vor rezolva aceste inechitati!

Oare chiar asa usor sa uitat? Doamnei Alexandrescu ar trebui sa i se dea acest comunicat de la Guvern. Sa vada cum merg situatiile privind pensiile militarior!

Ar fi interesant ca doamna Georgeta Gheorghe sa fie invitata la emisunea de la Realitatea TV la doamna Alexandrescu.
Parerea mea este una clara: nu se vor rezolva aceste nedreptati cita vreme nu se vor deschide in instanta dosare de anvergura impotriva acestor nemernici, prin coagularea unui grup masiv de pensionari care sa semneze, pentru o astfel de actiune unitara. Aici ar trebui cooptat in aceasta ecuatie o casa de avocatura de calibru care sa ii nimiceasca pe acesti politruci. Argumente sunt suficiente, dar trebuie bine organizate.

Alte metode nu prea mai sunt....poate inca o REVOLUTIE dar de data asta a constiintei umane....care din pacate lipseste cu desavirsire la clasa politica.

fs spunea...

La pct. 9 Guvernul aduce aminte despre obligațiile asumate prin PNRR și precizează că Legea nr. 223/2015 a fost modificată și completată prin Legea nr. 282/2023 și ca Regulamentul UE 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență reglementează principiul ireversibilității reformelor. In citatul lor spun printre altele că, comisia evaluează atingerea în mod satisfăcător a jaloanelor și țintelor asumate, iar acest lucru presupune ca țintele care anterior au fost atinse în mod satisfăcător nu au fost revocate de statul membru în cauză. În cazul de față proiectul de lege nu revocă modificările/ completările aduse legii pensiilor militare prin Legea nr. 282/2023, dintre care amintesc creșterea vârstei de pensionare, modificarea bazei de calcul privind stabilirea pensiei militare și alte aspecte, proiectul doar reintroduce reglementările privind actualizarea pensiilor militare, corespunzător majorării soldelor de grad și funcțiile ale personalului activ. Deci principiul ireversibilității reformelor nu cred ca este încălcat. În condițiile în care au eliminat din PNRR plafonarea procentului pensiilor din PIB, nu se poate spune de o nerespectare de către Guvern a jaloanelor asumate privind pensiile de serviciu, fiind necesară doar identificarea și alocarea fondurilor pentru actualizarea pensiilor militare.

csej spunea...

Nu au făcut nici o simulare.Afirmatiile sunt la plesneala.Pensiile in plata pe legea 164/2091 precum si cele pe legea lui Oprea indexate cu inflația sunt apropiate ca valoare cu cele calculate pe legea 223/2015 cu actualizarea soldei de grad si actualizarea soldei de functie.
Luati veniturile obținute de similari fără hrana si alte trăznai aplicați 85% si comparați cu pensia in plata
si




Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eiii, ca doar nu ne-om duce acum, precum acel jucator de pacanele, la stalpi sa ne rugam sa ne ajute Cel de Sus, asta s-o faca clocarii sa se roage la Satana sa pierdem, dar Domnul ii va potcovi El cumva pentru sabotajele la pensiile noastre, ca de la ei s-au primit multe dintre informari codoase de paradeala!

Pop de Ploiesti spunea...

Mai este o zi pana la Miting si vad ca nu se spune nimik , ora , locatia..lozinci..Armata rezervista inseamna organizare , disciplina ,onoare ....Sa incetam sa ne jucam cu tastatura ca , copii, si sa nu ne mai lasam luati de prosti cu fel de fel de lozinci .Domnilor nu vom primii nimik daca nu suntem uniti vineri25,10 2024 !
Domnule Claudiu , poate maine vom citii un articol cu Marele Miting....altfel ne facem de ras.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Azi s-a lansat Dl Ciucă pe Lună, pardon, la prezidentiale si, ca orice catindat la prezidentiale, nu si-a stricat gura reparata la logoped sa pomeneasca si de rezolvarea pensiilor militare, ba inca, a buchisit si intr-o engleza de răcan, dar fiind transpirat leoarcă si cu mare dorinta de a fi votat si de noi parea ca el este deja marele invingator invins, ca in Nassyria! O sa vi le punem in brate, Dle catindat, in fonctie de cum ne rezolvati problemele, adicatelea voturile, daca DA, sau lulelele, daca NU, asa ca bagati tare in Parlament cu aprobarea majorarii soldelor de functie si de grad, ca sa bagam si noi tare in urne!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Corect, @xmax, ca Dl Ciuca ne-a promis rezolvarea, insa sa nu uitam ca si Dl Ciolacu a promis acelasi lucru la tv, public, sau reporterilor cand a fost intrebat de subiect! Ia sa vedem acum, ce va iesi din cele doua promisiuni? Pe baza acestui punct negru de pe un perete, care este punctul de vedere al Guvernului, si poate pe acest punct de vedere poate se va incropi si sistematiza la repezeala o schema de majorare a soldelor de grad si functie, care sa nu implice recalculari de durata sau probleme complexe, ca inca mai e timp de buchisit si elaborat o lege viabila. Daca se vrea se poate realiza absolut orice, ca daca am trecut de alegeri fara o Lege aprobata, ADIOS!

raul spunea...

Nu stiu de ce ,dar presimt o mare manarie!Vor adopta asa zisa lege,dar in ordonanta trenulet ne vor deroga de 10,4% ,ca de ,vine actualizarea!Ptiu,pushchea pe limba mea!
Ps Ii cred in stare de orice pe nemernicii astia ,ahtiati dupa grade si medalii in defavoarea camarazolor lor!Blestem pe capul lor!

csej spunea...

Se merge pe ideia ca nu contăm în ecuație.Ganditi ce trebuie facut pentru viitor ca sa constati.

Laleaua neagră spunea...

Problema pensiimor militare este posibila numai daca si marea muta activa va fi in consens cu cererile rezervistimor iar daca nu se vaintampla asta ne vom alege din nou cu jumatatea lui cinci...amin..

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am spus-o si pe fb si pot sa fiu si injurat: Daca era Gabiță Oprea in Parlament, azi eram rezolvati 100% la pensiile militare! Repet: 100%! Nici un politician nu are relatiile domniei sale cu mai toti politicienii, cu toti sefii de partide, nefiind un om conflictual, dusmanos, razbunator sau sa aiba dusmani, dar critici avand, asa cum au toti politicienii, asa cum si noi ne mai criticam intre noi, si nu o data mi-a zis ca din pozitia de parlamentar avea sa-i determine pe majoritate sa adopte un sprijin concret pentru noi pentru cel putin 50 de ani sa avem pensiile rezolvate! Acum 4 ani am fost scos de pe grupuri, injurat, balacarit, scuipat doar ca-i pomneam numele, azi probabil ca nu putini incep sa creada deja ca Generalul Oprea a fost sansa pe care am pierdut-o luandu-ne dupa statul paralel, si astazi se poate constata clar ca domnia sa a casigat absolut toate procesele intentate pe dovezi falsificate si martori mincinosi, nemaiavand nici un dosar pe rol, toate cele castigate fiind dovada vie ca s-a vrut excluderea domniei sale din politica, nu ca ar fi savarsit ceva, inclusiv procesul pe Doctorat fiind castigat cu brio! Stiati ca domnia sa are ca ultima pregatire militara de baza functia de procuror militar, caci a absolvit Dreptul la Facultatea de Stat, cu media peste 9.00? Eu nu mint cu absolut nimic, mai ales ca Dl Oprea citeste adesea acest blog si imediat mi-ar telefona sa-mi bata obrazul, daca as minti sau as exagera cu ceva! Acum 4 ani am ratat o ocazie cat casa de mare, multi complacandu-se in porecle, acuze pe ce aplecasera urechea la statul paralel sau mistocareli, dar uite ca azi pierderea acelei ocazii de a-l alege in Parlament acum coincide cu nerezolvarea problemelor noastre, caci pe altii pe care i-ati ales i-au durut in fundulea si n-au miscat un deget pentru noi! Nu-i asa, Dle Comandor, Nicu Falcoi, ca exemplu, Dv fiind cel mai stralucit dintre camarazii nostrii din Parlament, alaturi de plutonul de ofiteri si generali, care au vegetat acolo in paguba noastra, dupa ce v-am votat cu sperante si incredere?!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa traim din cersit si din furat, nu din actualizat!

Cum dorea mamaia mare
Printre cele domnisoare,
Toate cu mare cătare
Si groscioare in pulpisoare,
Visand pe un cal alb cel flăcău
Gospodar si nănău in bornău,
Bogătan si vartos la melesteu,
Dupa o lunga asteptare
Si noi vrem o actualizare
La pensiile militare
Sa ne facem punga mare,
Sa se majoreze cuantumurile
De la toate gradele
Si de la toate functiile,
Dar ei dau cu precadere
Numai puncte de vedere
Ca sa ne stuchim pe ele,
Noi sperand de la Știucă si Corlacu
Ca o sa ni-l dea si pe dracu,'
Calculand cu frenezie
Cat pensiile o sa ne hie
Sa ne rupă la hernie...
Domnilor din Șparlament,
As avea un amendament
Pe pe acel considerent
Ca, daca primarii fomesc
Pe domeniul gospodaresc,
De unde numai dracul nu fură
Sa aiba ce pune-n gură,
Noi, ca rezervisti de armată,
De unde sa furam, măi tată
Sa avem paine pe vatră?,
Ca asa am inteles, măi, vere
Din punctul vostru de vedere
Care nu indica cum
Pensiile avute acum
Sa se majoreze organizat
Din calculat si actualizat,
Ci sa traim din cersit si din furat,
Doar ca asa vreti voi cei care
Ne-ati ras pensiile militare
Sa aveti de huzur si de mancare
Din ale noastre buzunare...
Deci, noi să luăm ștoiul si voi untul,
De nu v-ar răbda pamantul!
-Corneliu Ifrim-



Petrut spunea...

Buna seara ,Punctul de Vedere al Guvernului mi se pare unul corect si rezolvand toate aspectele de care se vor tine seama noua recalculare va fi benefica pentru pensionarii militari mai ales pentru cei trecuti in rezerva cu drept de pensie in preajma anilor 2000 - inca exista multi si sant sanatosi ! Cei ce sant in masura vor face pasul si precis vor aproba Legea asa cum a prefigurat-o documentul guvernamental de mai sus .Vor vota caci sant constienti ca niste voturi din directia noastra sant niste voturi aproape decisive pentru aflarea dansilor din nou ca alesi ai romanilor pe scaunele ce le ocupa acum.

RD spunea...

Ce circ ieftin.. Adică ne dăm corecți dar cu timpul baza de calcul va ajunge până la 300 luni iar aproape toți cu doar 6 luni. Însă ne vedem interesul din prezent când aproape toți pensionarii militari au baza de calcul pe 6 luni. Nu băgăm în seamă jalonul din PNNR și găsim motive fiindcă nu ne convine. Asociațiile/sindicatele niște pupători au stat la masă de atâtea ori cu PNL, dar nici măcar o dată nu au sesizat faptul că era nevoie ca proiectul să fie făcut împreună cu PSD pentru succes. Mă rog de amenințările conform votăm cu alt partid în afară de PSD/PNL demonstrează că majoritatea pensionarilor militari au rămas la același nivel mic. Și câte nu ar fi de spus. Ultimele modificări ale legii au adus doar rău pensionarilor militari și acum brusc iubire din partea unora pentru noi. Cică rezolvarea inechităților deși nu se poate așa ceva.

Valentin spunea...

Buna dimineața, stimați colegi nu mai aduceți va rog in discuție ca trebuia să facă PNL când a fost la guvernare ,că trebuie să facă x,y ,z in acest moment este PSD la guvernare toate măririle importante de venituri la activi au fost acordate începând cu martie 2024 când la guvern era și este MARCEL CIOLACU așa că el din calitatea de prim ministru care a fost și în luna Martie și în Prezent trebuie sa rezolve urgent aceasta situație cu Solda de grad.

Claudiu Marin spunea...

@RD
Nu-ti convine sa fie reglamentata in lege actualizarea permanenta a soldelor de grad si de functie sau ce?
Actualizarea soldelor de grad si functie nu elimina inechitatile, dar le diminueaza. Nu se actualizeaza toate elementele salariale ale bazei de calcul.
Intr-adevat, pentru viitorii pensionari militari se largeste baza de calcul dar.... este important si ce intra in ea.
Propaganda OFICIOASA asmute pensionarii militari asupra politicului.Multi rezervisti nu realizeaza ca vinovate de haosul din sistemul de salarizare si cel al pensiilor militare sunt chiar instititiile militare pe toata perioada cat au fost controlate de eroul de la Nashiria.
@Valentin
Incetati cu prostiile acestea cu iz electoral, care este mai vinovat ....Ai auzit d-ta ca ministrii liberali au iesit din Guvern?
Vezi ca discutia in PLx 540/2024 este si despre solda de functie!

viocristea spunea...

Realpolitik
Cred ca PAREREA MEA trebuie exprimata concis/in cuvinte cat mai putine si clar.
Daca PAREREA MEA va avea multe cuvinte, atunci va avea PUTINI/DELOC CITITORI.
Locul pt dizertatii, nuvele, poeme etc. este in alta parte.

avianyc spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Baghera spunea...

Trebuie actualizate toate soldele de grad si functie,nu doar celor iesiti pe 6 luni,unul iesit in ianuarie-martie 2024 a iesit la pensie mai mica decat unul care a iesit in Decembrie 2023 ,chiar mai putin si de cei apt limitati,iar la actualizare cu indicele de inflatie sa pierdut foarte mult fata de calculul aplicat celor pe 6 luni.Diferentele la pensiile Decembrie 2023 si pensiile 2024 sunt enorme.Deci avem 4 categorii de pensionari: cei inainte de 2017,dupa 2017 pana in 2023,cei din 2024 ianuarie -martie si cei dupa martie 2024.Ar trebui o lege care sa se aplice tuturor pentru eliminarea inechitatilor.

Marcell spunea...

@Petrut
Sunteți de o naivitate...nu vă supărați. Probabil optimismul administratorului blogului vă inspiră. Pentru cine nu s-a prins încă, politicul își bate joc de noi de ani buni și își va mai bate mult timp joc de noi, dacă păstrăm aceeași "direcție". Și știți de ce? Pentru că le merge, pentru că li se permite. Cu tot respectul, Dan B., puteți să-mi explicați ce vreți dv, asociațiile sunt 99% degeaba. Ce naiba tot negociezi și discuți atâția amar de ani cu rezultate ZERO?! Dacă nici în momentul de față nu se înțelege că trebuie lăsate la o parte orice fel de orgolii, că trebuie unificat tot ce înseamnă reprezentare rezervistă și, atenție, pusă și o conducere mai deșteaptă, mai înfiptă, cu un plan clar de acțiune care să înceapă cu un calendar lung de proteste, pichetări de ambasade și etc, ăștia o să mai negocieze nimicul încă vreo Ț ani. Altundeva decât în stradă nu vom obține nimic. Sau doar firimituri. Iar cei care tot dau vina pe ministere și pe jieni și etc să o lase mai moale. Normal că și ăia fac și desfac dar, cum am mai spus, sunt doar o extensie a politicului. Noi cu politicul avem treabă, ăia dau legile și ne fură efectiv din buzunar. Eu unul mi-am luat biletul de tren și mâine voi fi unde trebuie. Chiar dacă sunt un ciucio-lac, sau cum ne mai numesc unii, ieșit în 2022. Sănătate la toți!

Luc 3 spunea...

Claudiu,din câte vedem,problema ar fi PNNR-ul!Nu știu cum se va putea face actualizările la grad și funcție ,dacă mereu anunță că PNNR,PNNR.....nu ne permite! Aici ,ar trebui ,cineva care se pricepe ,să ne spună dacă întradevăr este așa sau găsesc această"problemă" .....să nu ne dea nimic!

RD spunea...

Păi normal că îmi convine. Am specificat și câteva idei ce nu sunt spuse pe nicăieri. Nu am văzut vreun om care să scrie pe vreun blog de pensii militare sau grup pe Facebook despre viitori pensionari militari cu lărgirea bazei de calcul. Fiindcă actualii pensionari militari tot vorbesc de dreptate! În realitate își văd interesul, nu le pasă de viitorii pensionari militari, deci.. Acum nu trebuie nimeni să se supere pe adevăr!

Rezervistul spunea...

Cornelius F Ifrim.... câtă dreptate ai privind impulsionarea cadrelor active să participe și ei la miting pe 25 octombrie...se poate... în civil..în timpul liber....cei din București sau în câteva zile luate din Co pt cei din țară....că militarul nu ia ca civilu numai august ...el ia conf planif și în februarie sau oct că așa e la noi... Și așa Ursula cântă pe la Bruxelles că europeanul trebuie în viitorul apropiat...să moară la locul de muncă... că nu mai sunt fonduri pt de pensii.... populația scade prin decese...natalitatea scade.. sporul pop este negativ în UE..etc Cadrele active au impresia că vor ieși la 65 ani?Se înșeală amarnic..
Pun pariu că în câțiva ani vor ajunge la 70 ani pt toți...civili sau militari...că vrea sau nu vrea omu Rezerviștii așa bolnavi cum sunt majoritatea ies in stradă și pt ei...Cu cât vom fi mai mulți în stradă cu atât le dăm de gândit guvernanților efemeri..asta dacă au minte și creier să înțeleagă ...

Brenda spunea...

Ar trebui să se discute chiar azi în parlament , că mâine să ,,URLE,, mai încet

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Galatenii sunt rai in cerul gurii, dar si muscă rau, si e stiuta de mult asta: Pensionarii militari si politisti au iesit in strada la Galati, strigandu-si lozincile cu obida si furie justificate! Ma uitam la un camarad care arata, saracan de el, cum arata foamea in zi de post negru, plus ca era imbracat cam ponosit, si nu o zic la modul de a face misto, ci cu un realism tragic si trist, sereacul voind si el sa strige o lozinca dar de foame doar casca gura cu ochii scosi din orbite, ca puiul de gănă care se ineaca cu malai neudat! Cred ca vociferau si lozincăreau pe la Consiliul Judetean, care e belfarit de baroni, baronese, baroneti, amante cu genunchii pansati si buzele rănite de frecăturile dracului in paguba rujului, spagari magari si alte lichele politice, care castiga cat toate pensiile noastre la un loc, doar ca fac ping-pong cu hartii, dar dă fapt si dă drept ei sunt capii dă partide dă judet, machării protejati dă la ,,centru,'' că ei sunt cotârlele care aduc voturili zurlii ale prostimii cu micul, berea si dupacul dupa cefele jegoase sau șutanele in curbele de sacrificiu cu glodurile nespalate de prin toate cotloanele mahalalelor cu analfabeti functional dăn canal si bombardieri dă scandal! Halal guvernare, cu viitori chiriasi dă penitenciare avand rezervele meletare pe trotuare cu pancartele de-a schinare ca sa-i huiduie in gura mare pentru o actualizare!

Nemo spunea...

Mâine ne întâlnim toți la București, este vremea faptelor, pentru comentarii pe pe blog avem timp.

micutzul spunea...

Punct de vedere cu vedere încețoșata de ura efectivă împotriva pensionarilor militari! Generalii activi ori sunt proști ori sunt nebuni și accepta pensia ca medie a 300 de solde adică ceva cam la gradul de maior ! Să fiu iertat dar să accepți așa ceva înseamnă să fi idiot!
@ Huhu
Caută ce a spus ipochimenul Bachide azi la România actualități. La radio, și te minunează cât de idiot și nesimțit este!

Constantin spunea...

Guvernul lasă la latitudinea Parlamentului decizia de a aprecia oportunitate adoptării Plx 540/2024 privind actualizarea pensiilor militare de stat. Potrivit art.74 din legea 223/2015,indexarile și actualizările nu reprezintă modificări ale dreptului de pensie militară și nu sunt necesare decizii pentru indexare și actualizate. Pentru recalculare trebuie modificate structura bazei de calcul și procentele de calcul,ceea ce nu este cazul la operațiunea de actualizare. Punctul de vedere al Guvernului este consultativ pentru Parlament. Din acest moment Plx 540/2024 poate fi trimis la comisiile raportoare din Camera Deputaților.

Alexandru spunea...

https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/video-pensionarii-militari-protest-in-fata-prefecturii-galati-legat-de-pensii-este-un-grav-abuz-financiar.html
Azi la Galați, mâine la București

Viorel spunea...

DOMNULE CIOLACU. NU NE LUAȚI DE PROȘTI. NICI DV. ȘI NICI CEL CE A SCRIS ACEL MIZERABIL „PUNCT DE VEDERE”.
23.09.2023. România a primit vineri de la Comisia Europeană cele 2,76 miliarde de euro, sub formă de granturi și împrumuturi, reprezentând tranșa a doua din banii atrași prin mecanismul european de redresare și rezilianță, a declarant premierul Marcel Ciolacu (https://www.zf.ro/eveniment/a-doua-transa-de-bani-din-pnrr-a-venit-romania-a-primit-astazi-de-la-22140994).
Într-un material anterior (din 27.06.2023) se spune: „Comisia Europeană a aprobat acordarea celei de-a doua tranșe de bani României din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de euro, însă România nu va primi toți banii pentru că nu a îndeplinit două ținte importante în domeniul energetic, iar sumele aferente sunt momentan suspendate”.
Pentru două jaloane IMPORTANTE nu s-au acordat (până se va rezolva) 462,2 milioane lei (3,20-2,76). Nu știm cât reprezintă granturi și cât împrumut.
Rog să rețineți. Din tranșa a doua de 3,2 miliarde „2,1 miliarde de euro din sumă reprezintă granturi, așadar bani gratuiți” iar 1,1 miliarde BANI ÎMPRUMUTAȚI CU DOBÂNZI ENORME.
MARE ATENȚIE: „Pentru a primi această sumă, Guvernul a reușit cu greu și cu întârziere să îndeplinească celelalte 49 de obiective prevăzute în PNRR obligatorii pentru livrarea tranșei a doua de bani de către Comisia Europeană.” ADICĂ 49 DE JALOANE.
ÎMPĂRȚIȚI CELE 2.1 MILIARDE (BANI GRATUIȚI / CEI ÎMPRUMUTAȚI ÎI DĂM ÎNAPOI CU VÂRF ȘI ÎNDESAT) LA 49 (49 JALOANE) ȘI REZULTĂ 42, 875 MILIOANE PER JALON. 42,9 x 2 = 85, 714 milioane euro (Atenție ! granturi + împrumuturi) dacă NU VOIA SĂ APLICE LALOANELE 214 ȘI 215 și nu cum mâncau rahat la TV și în presă incitând societatea civilă că România pierde miliarde dacă nu elimină pensile special și nu îndeplinește jaloanele 214, 215. Ei și ! Murea lumea ? Nu ! Dar arătai poporului român că îți pasă mai mult de pensionarii români decât pretențiile Bruxelles-ului și prostiile lui Ghinea.
https://romania.europalibera.org/a/comisia-europeana-aproba-partial-transa-a-doua-din-pnrr-peste-3-miliarde-de-euro/32476812.html

Claudiu Marin spunea...

SGG-ul condus de Mircea Abrudan si de Adrian Tutuianu(fost ministru al apararii care a carat la Guvern draftul art. VII din OUG nr. 59/2017) nu au expediat inca Punctul de vedere al Guvernului cu privire la actualizarea pensiilor militare.
Probabil, acest document va fi inregistrat luni in Biroul Permanent, astfel incat Plx 540/2024 sa continue saptamana viitoare procedurile parlamentare pentru adoptre.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pensiile nu au putere doar cu puncte de vedere!
Dati la pensiile militare plus valoare cu actualizare si putere, fără puncte de vedere!

Logan spunea...

Ciolacu nu realizeaza, ca este obigatia lui
sa inlature aceste grave inechitati?
Ne tot omoara cu impactul asupra bugetului, de parca
ne-ar indeplini noua un moft.
Dar impactul asupra vietii noastre sociale, nu conteaza
in acel punct de vedere?
Cine este de vina de aparitia acestor inechitati?
Cine trebuie sa gestioneze deficitul bugetar?
Noi?


Claudiu Marin spunea...

@Logan
Ciolacu nu este singur la guvernare si nici nu are majoritate parlamentara.
Inechitatile au fost comandate din interiorul institutiilor militare pentru a promova propria lor politica fata de vechii pensionari care au activat si in vechiul regim.
Subliniez inca o data ca Plx 540/2024 este promovat peste capul autoritatilor militare. Se vede si din punctul de vedere al Guvernului in care au fost consemnate obiectiile care au circulat pe milloacele de socializare controlate de aceleasi institutii militare.

Viorel spunea...

Botoșăneanul .ro / 23 octombrie 2024. Premierul vine la Botoșani. La o lună și zece zile după ce și-a anulat vizita la Botoșani din cauza inundațiilor care au avut loc la Galați, premierul Marcel Ciolacu vine la Botoșani.
Comentariu trimis și postat pe Botoșăneanul.ro
BUDEANU VIOREL
Oct 23, 2024
O mare rugăminte către cei 4 mușchetari ai presei botoșănene, domnii / doamnele Sergiu Bălășcău, Gabriela Erdic, Oana Sava, Florentina Toniță.
Dacă vreunul dintre dumneavoastră participați (probabil mai mult ca sigur) la întâlnirea cu domnul prim ministru Ciolacu, vă rog să-l întrebați (o să evite răspunsul sau o să devieze de la subiect) de ce urăște pensionarii militari deși tatăl dânsului a fost aviator militar ?
De ce de 7 ani ne-au înghețat pensile militare și nu se face recalculare / actualizare la fel ca la civili lucru cerut și de Banca Mondială și Comisia Europeană prin PNRR, ia astăzi a pasat responsabilitatea Parlamentului printr-un document intitulat Punct de vedere ? https://www.huhurez.com/2024/10/guvernul-lasa-parlamentului-decizia-de.html.
De ce Guvernul nu și-a asumat în regim de urgență printr-o OUG rezolvarea și eliminarea tuturor inechităților dintre pensile militare care sunt mult mai grave decât cele din viața civilă, demonstrând domnului Ciucă, că ceea ce nu a putut face (a putut, dar nu a vrut din postura de Șef al SMG / SMAp., ministrul Apărării, prim ministru, președinte al Senatului) un GENERAL al Armatei României pentru proprii subordonați, șefi, colegi, lectori, a făcut civilul Ciolacu.
Vă mulțumesc și aștept cu nerăbdare răspunsul dumnealui. Notă: Am apelat la dumneavoastră pentru că ambii (Ciucă / Ciolacu) nu ne-au răspuns la petiții iar presa și Tv din București (sponsorizată politic) nu ne bagă în seamă.


Leo spunea...

Azi dimineață la radio actualități , sinecuristul Bachide raspundea la o întrebare a reporterei
*** Realizator
- Daniela Petrican: Problemele pe care ei le spun ar fi discriminarea între militari în activitate şi cei în retragere. Ce puteţi face în acest sens?
*** Eduard Bachide:
- Sigur, există trei categorii de pensionari militari, ca să zic aşa. Da, unii au ieşit pe diverse legi în anumiţi ani. Noi ieşim la pensie şi eu, şi dumneavoastră ca civili şi ca /.../, o pensie care este în anul respectiv, când ieşim noi la pensie. La fel s-a întâmplat şi atunci. Sigur, sunt inechităţi. Guvernul încearcă să regleze aceste inechităţi şi o să regleze aceste inechităţi. Eu vă asigur şi am toată încrederea.
Prin urmare cineva MINTE.
Ori Bachide minte care zice că GUVERNUL va rezolva problema , ori GUVERNUL minte care zice că PARLAMENTUL va rezolva problema.
Eu zic că ambii MINT.
MINT și MIMEAZĂ

Mihai f. spunea...

La RTV ,se anunță că din ianuarie se majorează cu inflația peste 5 milioane de pensii ..se pare că suntem prinși

Brenda spunea...

Eu știu că în legea , ultima,este stipulat clar că și PENSIA Militară se
indexează ,doar nu este majorare ,este INFLATIA.