Un produs Blogger.

sâmbătă, octombrie 05, 2024

Forma proiectului B447/2024 pe care structurile asociative ale rezervistilor o propun initiatorilor/comisiilor raportoare din Camera Deputatilor.

36 comments

Ciolacu nu mai zice nu, dar va veni cu un proiect agreat de MApN  si MAI. Ghici care?

Observatii

 1.In preambulul art. 59 ^ 1 continua sa nu fie mentionat art. 108 din legea pensiilor militare, cel care reglementeaza sporul pentru pensia suplimentara.

2. Oriunde exista in cuprinsul legii de completare sintagma "prezentei legi" trebuie precizat "prezentei legi de completare", observatie facuta si de Consiliul Legislativ. 

Legea de completare se integreaza in corpul Legii 223/2015 si sintagma "prezentei legi" s-ar putea confunda cu intrarea in vigoare a Legii nr. 223/2015 sau drepturile existente la data intrarii in vigoare a acelei legi.

De luni, de cand s-a decis in Senat trimiterea proiectului la CD, functionarimea nici n-a formulat adresa de inaintare. 

Speram ca proiectul sa ajunga pana luni, 07 10 2024, orele 13.30, cand se intruneste in sedinta Biroul permanent al camerei, care inregistreaza, stabileste caracterul de urgenta si decide care comisii permanente vor fi raportoare.

Sa vedem daca PSD isi asuma riscul sa voteze impotriva proiectului. Mai  degraba vor tergiversa dezbaterile, nu vor asigura cvorumul in sedinte etc, astfel incat sa se ajunga la alegeri fara ca proiectul sa fie dezbatut.

Protestele privind urgentarea adoptarii proiectului, nu alte revendicari,  trebuie incepute de luni, atat in poarta PSD, cat si in portile Camerei Deputatilor, MApN, MAI si SRI.






36 de comentarii:

VALYCA2010 spunea...

DOAMNE Ajută!

Liviutatarush spunea...

Terminati cu tot felul de calcule, Ciolacu este hotarat sa ne dea praful de pe toba! Initiativa PNL nu are nicio sansa!!! Spusa de el, azi, cu subiect si predicat. Ramane solda de functie, probabil, in varianta cea mai neavantajoasa pentru noi! https://www.facebook.com/Supercalifragilistic2/videos/1870178403468950?idorvanity=601710453316699

Liviu PO spunea...

Eu,subsoldatul ................din vina mea si doar din vina mea am permis in prostia si inconstienta mea ca tradatorii de neam si tara sa inlocuiasca printr-o lovitura de stat conducerea legitima a tarii si sa ne aduca intr-o situatie atat de proasta cum niciodata in istoria sa milenara, tara noastra sfanta nu a mai fost.Astept doar mila si scuipat din partea poporului meu.Doamne DUMNEZEULE te rog sa ma ierti!
Invatati-o pe de rost,spuneti-o noaptea la culcare odata cu si votati Calin GEORGESCU!Este singura sansa pentru ca acest popor sa-si mai revina de la traseul spre pierzare in care a fost impins de toata clasa politica in acesti aproape 35 de ani.Astfel ne putem salva doar colectiv,pentru ca individual :Nu vom primi nimic!

Anghel spunea...

E clară situația! PSD în frunte cu Ciolacu nu vor aproba proiectul PNL ci pe acela al M Ap. De fapt, era clar de la început, doar că acum a spus-o cu subiect și predicat, și a subliniat că nu-l interesează voturile noastre!
Cum procedăm?!

QSA? spunea...

Data intrării în vigoare poate fi și de trei luni. Și atunci avem de așteptat, abia după trec cele 30 de zile.

viorel 1067 spunea...

Acum câtva timp a spus Ciucă că, următoarea săptămână când a dat interviul, va aproba cu colegii din coaliție proiectul de actualizare a pensiilor militare. Și a trecut ceva timp. nu s-a realizat nimic. Vorbe goale de a lui Ciucă. Cum să votăm un MINCINOS ca președinte al României? Ciolacu la fel aduceți-vă aminte când se plimba prin fața celor care erau la miting pensionari militari cu Ciutacu că, va veni cu un proiect care va avantaja pe militarii rezerviști pensionari. Acum la fel tot promisiuni. Pe cine și când să credem ceea ce promit în fața întregii țări, doar s-a dat la televizor. Oricine am vota vor fi bine doar pentru ei. Și primari am votat și tot nu se face nimic în țara asta.

John spunea...

Ce vrea acest boșorog libidinos cu adevărat, că eu nu am înțeles nimic de aici?
https://sindicatulcmd.blogspot.com/2024/10/rezultatele-discutiilor-de-la-parlament.html?m=1

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Liviu Tatarus, lincul e mort, cu lacatul in afisare. Nu sunt circumspect, tragand inca nadejsea unei minuni. Ma intreb, dupa prefata adminului, cum de asociatiile intocmesc un material legislativ care prezinta erori de fundament? Doar sunt acolo si juristi sau avocati, banuiesc, mereu apar erori semnificative pe un document ce se vrea oficial. E bine ca acei initiatori sa-si vare nasucurile si pe aici, astfel sa se uite intr-o oglinda constatator reparatorie... Sa ne fie cu noroc, cu bucurie si, mai ales, cu impliniri, iar noi sa fim sanatosi! Doamne, ajuta!

Cristian spunea...

Ciolacu, aprobat cu ură proletara de către Vulputa de la stânga lui, tocmai ne- a spus cât de mult de urăște. Urâți-l și voi la vot, dacă aveți demnitate!

Costy spunea...

Nu ne va da nimic, Ciolacu nu este de acord, a spus astăzi, deci nu vom vedea nimic...

Alkan spunea...

La depunerea candidaturii ciolacul a fost categoric. Nu este de acord.

JUDECATORUL DIAVOLULUI spunea...

Ascuțiți topoatele ca să taie ca briciul pentru data de 25.10.2024 dacă NU SE ACTUALIZEAZA SOLDA DE GRAD SI FUNCTIE .

Viorel spunea...

Liviutătărușh. Ai vrea dumitale actualizarea soldei de funcție. Văd că apare mai tot timpu lângă Ciolacu Ciocănitoarea de pe Centura Craiovei. Acum îi bagă lui Ciolacu strâmbe pe gât legat de situația pensiilor militare.

Viorel spunea...

Angel. O să-i pese! O să-i pese! O s-o ia în mână pe ultima sută de metri. Răutatea lui și ura la adresa noastră denotă din cafteala ce o lua de la taică-su „GOLAN FIIND, PĂDURI CUTREIERA”. A vrut să-l facă om și a ajuns o lichea ajuns în politică sprijinit de nu știu cine mama dracului. Doar papagalul de el. Ăsta ar fi în stare să te bage în pământ cu zâmbetul pe buze. De luni de zile mai urmăresc câte ceva la știrile prezentate de posturile de televiziune. Chiar acum scria pe România TV / OTV-DDD, că diseară se discută despre toate pensile existente în România. Asta se repetă seară de seară și săracii bătrâni urmăresc cu sufletul la gură ce noutăți benefice mai apar. Aș întreba-o pe moderatoare. Und p…a măti ai vorbit sau vorbești și despre pensile militare că doar afirmi că te referi la toate ? Noi ce suntem ? Suntem sau nu suntem pensionari ?

Viorel spunea...

25 Octombrie 2024 = Protestul de la Capitoliu.

Brenda spunea...

Fără a fi în subiect...este cineva de aici care primește de la casa de pensii civile o sumă că de 300 ,500de Ron și are pensie militară ,dacă da vă rog să îmi spuneți dacă primiți diferență pânăa1281.... mulțumesc

JUDECATORUL DIAVOLULUI spunea...

ndemnizaţia socială pentru pensionari

Începând cu data de 1 aprilie 2009, prin OUG nr. 6/februarie 2009, s-a instituit pensia socială minimă garantată, ca măsură de reducere a sărăciei şi de îmbunătăţire a standardului de viaţă al populaţiei, acordată pensionarilor sistemului public de pensii, cu domiciliul în România:

indiferent de categoria de pensie de care beneficiază (pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată, pensie de invaliditate sau pensie de urmaș);
indiferent de data înscrierii la pensie;
cuantumul însumat al veniturilor din pensii (atât din sistemul public de pensii, cât și din alte sisteme neintegrate acestuia) și din alte drepturi, stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, este sub nivelul stabilit prin lege.
Pensia socială minimă garantată nu reprezenta o categorie nouă/distinctă de pensie, întrucât nu era o prestație de asigurări sociale ci un ajutor cu caracter social.

Pentru a înlătura această confuzie, începând cu data de 3 iulie 2010, sintagma „pensie socială minimă garantata" a fost înlocuită cu „indemnizaţie socială pentru pensionari".

Indemnizația socială pentru pensionari, fiind un ajutor cu caracter social, nu se evidențiază pe deciziile de pensie ca element distinct de calcul, ci este înscrisă doar pe cuponul de pensie ca sumă acordată în completarea drepturilor de pensie/venituri situate sub plafonul stabilit prin lege.

În anul 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei.

Indemnizația socială pentru pensionari se determină ca diferență între nivelul acestei indemnizații și cuantumul însumat al veniturilor din pensii (atât din sistemul public de pensii, cât și din alte sisteme neintegrate acestuia) și din alte drepturi, stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, fiind suportată din bugetul de stat şi nu din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Liviutatarush spunea...

Imi cer scuze acelora care nu au piutut vedea clipul, l-am postat doar pe Asociatia ROMIL filiala Bucuresti. Il aveti la liber aici! https://www.youtube.com/watch?v=qUWsY_LNKNs

Brenda spunea...

Am înțeles ,dar vă s-au un caz...nepotul meu are o pensie militara peegea pensiilor militare din 2025,art 19 dar are acum și o pensie civilă de ...357 lei deoarece are 13ani munca civilă dar înainte de 1989 erau salarii mici ...de fapt el lucra în vacanțe le șantier și a ben eficiat de carte de munca deci primește diferența de la 397 până la 1281?

QSA? spunea...

Ciolacu a spus că psd-istii și liberalii vor veni cu o propunere comună dar, vor ține cont și de propunerea MApN și de avizul MAI. Deci nu va ține cont de propunerile asociațiilor de rezerviști. Să nu ne pomenim, în integralitate, cu cel al MApN. Ar fi dezastru pentru pensionarii vechi(20, 25, 30 de ani).

raul spunea...

Acum va e clar camarazi!,,Comisia a spus ,opriti-va!Unde sa se opreasca?La noi!Cum dracu,parca suntem blestemati sa ne conduca numai de unii,sau de urmasii unora dintre noi!Om fi chiar neam de tigani ,cum spun unii,ca prea cum au ajuns in frunte ,au f....t intai pe ...ma-sa ,adica pe noi,parafrazand!Asa ca ori la lupta sa-i dam bataie la cur acestui puradel obraznic,ori lasam naibii orice speranta si asteptam ..purgatoriul!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Liviu Ttatarus, multumesc! Am ascultat clipul si nu vad la Ciolacu nici o rautate cu impotrivire, in afara de dizinformarea sa si necunoscand in profunzime ce ne dorim, avand dorinta de a se rezolva aceste probleme. Spune ca se va lucra pe un proiect comun, atunci vor veni toti cu propuneri, iar clocarii vor fi dezarmati in fata evidentelor ascunse Ciolacului cu dibacie. Porciile clocare pot fi invinse cu argumente, si nu uitati ca avem destui sustinatori, asa ca sa nu facem o tragedie din niste declaratii naive, care nu au un suport argumentat de probatorii, iar acele probatorii le au sindicatele si PNL, ca doar clocarii nu sunt ei dracul de pe comoara sa invinga un partid si mai multe sindicate, cu siguranta ca-si vor sparge caciulile de pamant, cum a facut un fraier de jurist la un proces de-al meu, cand judecatoarea la leganat in barci ca-i afon facut gramada si paralel, ca in geometrie, sau ca un geamantan abadonat pe un peron de gară! Dumnezeu e Mare si ne va ajuta, cu siguranta! Hai, sa fim calmi ca nu este o tragedie o declaratie lipsita de argumente, alaturi de o hicleană de hulpe rosie imbălsămată in damf bahic, avandu-si bârlogul, împuricat si dughit de putori si damfuri clocite, in subsolurile mâloase ale Cracoviei prazului scos cu cheia franceză! Doamne, pune-ne dusmanii in genunchi si cu boturile inhipte pe lonjeroanele adevarului si dreptatii!

ILie spunea...

Buna ziua, Din pacate proiectul nu este bun asa cum este acum pentru ca se mentioneaza numai cand se face actualizarea (cand se modifica soldele cadrelor active). Din pacate, nu se mentioneaza cum se face actualizarea. Asa ca ma astept ca actualizarea sa se faca pe baza IPC (indecelui de crestere a preturilor) asa cum este stipulat in legea actuala. In acest fel, cei pensionati pana in anul 2007 vor avea pensii recalculate pe baza IPCului mai mici decat acum. Ca atare legea trebuie sa mentioneze cum se face actualizarea pensiei pe baza soldelor celor in serviciu. Altfel nu va fi nici o echitate pentru pensionarii militari.

VIO spunea...

Rezulta ca PSD si PNL vor pierde alegerile clar in aceste conditii ! Sa vina opozitia sa faca dteptate iar ei sa revina pe scena politica dupa 80 de ani !

RD spunea...

Dragi colegi pensionari sau viitori pensionari, ce apreciez la Ciolacu spre deosebire de Ciuca? Are anumite momente cand este sincer si le spune lucrurilor pe fata chiar daca deranjeaza! Mai exact noua nu ne convine, trebuie sa acceptam ca (nu vreau sa spun niciodata, dar nu prea curand) nu se vor mai actualiza pensiile militare. Actualizare corecta, nu cu manevre, luam solda de grad din pensie, o cosmetizam si o introducam ca indemnizatie (adaug eu, de asistati sociali care n-au muncit niciodata, poate la negru). Ciolacu a spus clar.. Comisia! Pentru cine nu a inteles exact ce a vrut sa spuna, va 'traduc' eu: nu se vor actualizarea pensiile militarilor cu solda de grad si de functie!, fiindca ele ar inseamna 'enormitati' de bani in plus pentru pensiile noastre doar de 'dragul de a castiga alegerile' si aici vedem ultimul proiect asumat exclusiv de PNL pentru atragerea voturilor pentru Ciuca, seful lor. Ciolacu a fost sincer domne, chiar daca nu ne convine. Ciolacu a venit iar de propunerea corecta. Ce inseamna asta? Probabil va trece peste dorintele pensionarilor militari si va promova propunerae MApN cu scoaterea soldei de grad din baza de calcul a pensiilor militare si bagata in indemnizatie. Indemnizatie ce poate fi scoasa oricand fiindca una e sa fie solda de grad in pensie si alta e pe langa. Oricand poate veni cineva si sa spuna domne nu avem bani, datoria din PIB a trecut de 50%, vremuri grele, bla, bla, bla. Orice viitoare modificare pentru noi va fi ca alba/neagra, ca la ruleta, 50%-50%. Unii vor pierde, iar altii nu, dar 100% nu se vor rezolva inechitatile din sistemul pensiilor militare. E greu de acceptat, stiut, dar acesta este adevarul. Actualizarea pensiilor de serviciu vor mai fi doar pentru magistrati!

RD spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim,

Ciolacu nu are dorinta de a rezolva problemel noastre, nu inteleg cum puteti intelege total pe invers. Am si scris mai devreme ce vrea Ciolacu. El sustine proiectul MApN, unul gresit pentru noi. PNL vrea ceva bun doar pe hartie pentru voturi. Una nu se pupa cu alta. Degeaba am scris de cateva ori pe aici de PNNR si jalonul respectiv unde suntem inclusi. Pentru ca aproape toti pensionarii militari nu baga in seama ca am fost inclusiv in PNNR si ce reprezinta pentru noi asa ceva. Cresterea varstei pentru viitori pensionari militari. Cresterea bazei de calcul de la 12 luni (incepand cu ianuarie 2024) pana la 25 ani. Claritatea actualizarilor pentru pensiile militare (adica un mare nu). Sa nu ajungem sa spunem mai bine cu indexare decat cu actualizarea (habar n-am care, poate a 'indemnizatiei de solda de grad').

Claudiu Marin spunea...

@Ilie
Mai citeste o data priectul si vei constata ca spune si cum se va face actualizareas, asa cum a fost reglementat si in art. 60 original din lege, pana la adoptarea OUG 59/2017. Soldele activilor nu sunt majorate cu IPC. Procedura de actualizare va fi reglementata si in Normele de aplicare,
Problema este ca desteptii din institutiile militare au impus modificarea, prin L 282/2024 , a actualizarii la momentul stabilirii dreptului de pensie in articolele 28 si 60.
Proiectul trebuie sa elimine neconcordanta dintre actualizarea la momentul stabilirii dreptului de pensie si actualizarile ulterioare, ori de cate ori se majoreaza soldele de grad si functie ale activilor, chiar daca actualizarea din art.28 si 60 priveste toate elementele salariale din baza de calcul iar actualizarea din art. 59 ^ 1 prveste numai soldele de grad si functie. .

Trofin spunea...

Vă sugerez să nu intrăm în panică cu privire la propunerile MApN de actualizare a pensiilor militare de stat. Am restudiat textul dat publicității , am separat propozițiile din fraza lungă de la Art. V alin(2) și am ajuns la concluzia că actualizarea părții din pensie ,din care s-a dedus solda de grad , se face corespunzător bazei de calcul construită pe prevederile Art.28 din legea 223/2015 ,în vigoare la data de 1 ianuarie 2016. Deci nu se utilizează modificările introduse ulterior prin OUG59/2017 , OUG114/2018 și Legea 282/2023. Actualizarea din 2017 se face corespunzător Art. 59 și Art.60, alin.(3), adică se aplică dispozițiile cele mai favorabile în anul în care se aplică atât indexarea cât și actualizarea.
Cuantumul brut al pensiei în anul 2024 va fi cuantumul brut al pensiei din 2016 din care s-a extras solda medie de grad indexată /actualizată cu procentele din perioada 2016-2024 , pentru fiecare caz în parte în anii 2022 și 2023. Inițiatorii proiectului ar trebui să reconsidere dispoziția de la Art.V alin.(4) care privește cuantum menținut în plată pentru beneficiarii de pensii stabilite/recalculate anterior datei de 1 ianuarie 2016. Este o discriminare.
Așadar , îmi reconsider punctele de vedere exprimate anterior vizavi de acest proiect și , în plus, am o teorie respectiv , singurul element care ne diferențiază sau ne apropie le pensie este gradul militar, funcțiile pe care le-am îndeplinit, sporurile , îndemnizațiile , ețc. au fost temporare iar ținerea lor în tempoul funcțiilor din actualitate nu este de domeniul normalității.

JUDECATORUL DIAVOLULUI spunea...

BRENDA
CUM ARE PENSIE MILITARA DIN 2025 ???
DACĂ ARE PENSIE MILITARĂ ȘI PENSIE CIVILĂ SE ADUNĂ AMANDOUĂ , iar dacă sunt sub 1281 lei ser ACORDĂ DIFERENTA PĂNĂ LA 1281 , în caz contrar NU .
Legea spune că : ,,,,nivelul veniturilor ,,,,,
,,,În anul 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei.,,

Leo spunea...

@Trofin
Pune un link de unde să vedem versiunea MApN-ului

Brenda spunea...

Pai am greșit scuze ,legea 223/2015 art19 pensia actuala rste1800 după toate indexările.....deci a ieșit la pensie in 2015

Dodo spunea...

Am urmărit video cu ciolacu și am vazut-o pe olguta lângă el( mare tupeu are duduia asta) și ma întrebam oare ce gândește despre noi în momentul când ciolacu vorbea despre proiectele noastre. Ii urmaream expresia feței și se citea frustrarea. Cred ca are coșmaruri vizavi de prostia care a facut-o la acea vreme când vorbea ea despre militarii care se pensionează la 45,..46 de ani...și ca ce mare nedreptate se face fata de civili. Nu stiu daca regreta.Nu se gândea ea atunci la acel moment, cata polemica va crea oug 59. De fapt alții au bagat-o la înaintare,ea căzând de frai.......ra. Știm bine cine era și este în spatele ei. Iar ciolacutu ( cred eu) minte din nou, demonstrând ca habar nu are cu ce se mănâncă milităria și problema cu inechitatiile noastre. Rămâne sa vedem ce lideri priceputi avem și care proiect se va implementa. Nu prea vad o soluție bună pt noi. Eventual ceva firimituri....din nou. Sper sa ma înșel și sa nu fim nevoiți sa ieșim în strada.

Claudiu Marin spunea...

@Trofin
Reconsidera-ti opinia cu privire la recalcularea preconizata in anul 2025 de proiectul Jianu, asa cum il identifica oltenii.
Intelegem ca baza de calcul este periata de valoarea soldei de grad de la data stabilirii/recalcularii pensiei,. dar pentru stabilirea cuantumului pensiei se utilizeaza procentele de la articolul 29 si plafoanele de la art. 30 si 60 din lege. Sa nu zici ca nu este asa din moment ce aceste articole nu sunt abrogate. N-are cum sa dispara plafonul venitului net.

Instituțiile militare ale statului l-au prelucrat pe domnul Ciolacu in sensul ca actualizarea propusa de liberali ar fi costisitoare pentru ca s-ar aplica uniform la toti pensionarii militari.
Or, nu este asa. Prin actualizare, fiecare pensionar primeste doar ceea ce ii lipseste din valorile prezente ale soldelor de grad si functie.De exemplu, cel pensionat in anul 2024 nu primeste nimic lșa solda de functie, cel pensionat in anul 2023 primeste doar 5% din solda de functie si tot asa in crestere pana se ajunge la anul 2017. Cel mai mult primesc la solda de functie cei pensionati pana in anul 2018, dar si aceste cresteri sunt micsorate prin comparare cu cuantumul indexat.

Potrivit articolului 74 din Legea 223/2015, indexarile si actualizarile nu sunt majorari ale dreptului de pensie militara, ambele avand rolul de a recupera pierderile de venit datorate inflatiei.
Asa ca sa ne lase cu teoria ca PNRR n-ar permite actualizari. Potrivit acestei motivari absurde, n-ar trebui permise nici indexari.

Mi-e greu sa cred ca Jianu ar fi redactat un proiect cu atatea lacune, daca el nu ar avea decat rolul de a ne tine de vorba pana trec alegerile.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

RD, ai puncte de vedere laudabile si argumentate, esti bataios si doresti sa fie dreptate si corectitudine, te inteleg, insa am eu credinta asta buna ca varianta finala nu va fi una exceptionala, dar bună va fi sa nu ramanem suparati! Reafirm ca Ciolacu este prost informat si cineva se va gasi sa-l faca sa inteleaga toata tarasenia asta. L-as fi rugat pe Dl Gen. Gabi Oprea sa-l invite peste gard la o cafea, dar UNPR si-a mutat sediul mai in sus-jos pe aceeasi strada, in spate langa Hotelul Triumf, iar Ciolacu acum e in calduri electorale si pe drumuri, ca i-ar fi explicat domnia sa moartea caprioarei dintr-un film sexos din filmoteca criticului, miss Irina Nistor! Ne-a zis @Leo sa mai ,,statem'' si sa asteptam, dar uite ca aproape se sparg varicele de la atata asteptare, noua albindu-ne podoabele capilare si hemoroizilor crescandu-le barbile si mustatile cernite de la atata asteptare deja, asa ca trebuie ori la bal, ori la spital cu legea asta prea mult cantata si dospită! Cu Dumnezeu inainte si dracul in iad vom reusi sa incercam si marea cu degetul! Sănatate!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Claudiu Mari, materialul e redactat de catre Secretarul de stat bagacios, atasat pe langa MApN, acel sabotor cu antecendente recente de a atenta la pensiile militare, care e muci, praf si pulbere in cunostintele despre pensiile militare, si tot el il informeaza pe Ciolacu cu fel de fel de cretinisme, Jianu fiind prea mic si neînsemnat sa-si dea el cu parerea catre un Prim ministru!

ILie spunea...

@Claudiu Marin Din pacate eu nu vad asa lucrurile. Cred ca sunt multe discordante intre proiectul de lege promovat si actuala lege. Dupa cate stiu eu Normele metodologice nu au nici o valoare cand in lege exista o modalitate clara de actualizare. In plus, s-a introdus si articolul 30 care iti limiteaza pensia la 85 % din baza de calcul si nu din baza de calcul actualizata cu soldele celor in serviciu. Fara o corelare intre articolele care reglementeaza actualizarea va fi un dezastru pentru ca nimeni nu va aplica legea in favoarea pensionarilor. Toti vor aplica legea in asa fel incat sa nu fie obligat sa plateasca pentru ca a aplicat-o gresit.