Un produs Blogger.

joi, octombrie 03, 2024

Ciucanilor li s-a pus pata pe cuantumul contributiv mai avantajos ramas in plata in anul 2016 pentru 68% dintre pensionarii militari

72 comments

 

Minutul 16,00

Dupa faimoasa recalculare a pensiilor civile pentru militari in pensii militare, potrivit Legii nr. 223/2015, legea fiind atat de proasta, 68% dintre pensionarii militari au ramas în plata cu cuantumul contributiv mai avantajos, dar potrivit ineptiilor  dintr-un draft al Comisiei de aparare din Senat, pus astazi in discutie, ceea ce deranjeaza dupa 7 ani, este ca se indexeaza cuantumul in plata si nu cuantumul, mai mic, recalculat in 2016.

Mare zarva, printre cei dusi  de nas de diabolicii care gestioneaza pensiile militare, s-a creat de o dezbatere care, pe langa ca bruiaza initiativa de actualizaare a soldelor de grad si functie, pentru diminuarea inechitatilor din sistemul pensiilor militare, vizeaza modificarea statutelor personalului din cateva institutii militare cu ideea tinta de a scoate solda de grad/salariul profesional din baza de calcul a pensiilor militare.  Nu asta ar fi problema, ci neobrazarea de a mai trage cateva smetii celor pensionati inainte de 01 01 2016, adica exact celor recalculati potrivit art. 109 si 110 din Legea nr. 223/2015. Nu era suficient ca pensionarii cu decizii anterioare Legii 223/2024 au pensii mult mai mici decat cei pensionati in ultima vreme, iata ca vine doamna Pauliuc, cu sindicalistii lui Dogaru, si propun stoparea indexarii pensiilor celor care au ramas in plata cu cuantumul contributiv mai avantajos. 

Ne propun o indexare proportional (cât????) cu solda de functie a activilor, dar numai pentru cei care au pensiile in plata recalculate/stabilite potrivit L 223/2015. Cei care au ramas in plata cu cuantumul mai avantajos vor fi indexati tot cu rata inflatiei.

In mintea acestor initiatori, pensiile mai avantajoase ramase in plata dupa recalcularea din 2016 nu ar fi tot pensii militare.

"Prin derogare de la prevederile art. 59 din Legea nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul pensiilor militare de stat se indexează ori de câte ori se majorează soldele de funcție ale cadrelor militare în activitate, proporțional cu acestea, și începând cu aceeași dată. Prevederile alin. 4 nu se aplică pensiilor militare de stat stabilite în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, sau a legislației în vigoare până la data de 1 ianuarie 2016.” 

Mai propun o recalculare prin care sa se scoata solda de grad din baza de calcul, dar din nou s-au impiedicat de cuantumul contributiv mai avantajos, astfel incat se intorc la pensia militara recalculata, mai mica, din anul 2016, din care scot solda de grad si din ce ramane va fi indexata cu inflatia pana cand cuantumul recalculat va depasi cuantumul contributiv in plata, indexat pana in anul 2025. Cu alte cuvinte, propun stoparea indexaarii cuantumului contributiv, ramas in plata, pana cand este depasit prin indexarea cuantumului recalculat.

Art. V. – (1) Pentru aplicarea prevederilor art. I-IV, până la data de 30 iunie 2025, pensiile militare de stat aflate în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi, se recalculează din oficiu, prin deducerea din baza de calcul prevăzută în decizia de pensionare a cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional. (2) În situația pensiilor militare de stat stabilite în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, sau a legislației în vigoare până la data de 1 ianuarie 2016, prevederile alin. (1) se aplică pentru pensiile stabilite/recalculate pentru aceiași beneficiari potrivit prevederilor Legii nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, în raport cu baza de calcul prevăzută la art. 28 din această lege, în vigoare la data stabilirii/recalculării pensiei, cu aplicarea în mod corespunzător a legislației privind actualizarea și indexarea pensiilor militare de stat, începând cu data de 1 ianuarie 2016 și până la intrarea în vigoare a prezentei legi. (3) În cazurile în care se constată diferenţe între cuantumul pensiilor nete, stabilit potrivit prevederilor alin. (2), la care se adaugă cuantumul indemnizației lunare neimpozabile aferente gradului militar/profesional deținut la data trecerii în rezervă/retragere, și cuantumul pensiei nete aflate în plată, se păstrează în plată cuantumul avantajos beneficiarului. (4) Dacă cuantumul avantajos este cel stabilit în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, sau a legislației în vigoare până la data de 1 ianuarie 2016, se va menține în plată atât timp cât cuantumul indexat al pensiei militare de stat stabilit/recalculat pentru același beneficiar potrivit prevederilor Legii nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, va fi mai mic decât acesta. 



72 de comentarii:

kostas spunea...

Pentru a fi corecte, fara inechitati, simplu de calculat si de actualizat in viitor, pensiile militare ar trebui calculate astfel: baza de calcul sa fie formata din functie, ( cea actuala, din legea 153 la zi ), solda de grad, ( cea actuala ) gradatii, ( ca in ultima decizie de pensie, actualizate la functia actuala ) solda de comanda (cine are ) si sporuri. ( in limita de 30% din functie. Cine are mai mult se plafoneaza la 30%, cine nu are 30% ia cat are ) La aceasta suma se aplica si se adauga compensatia individuala la buget. Astfel rezulta baza de calcul bruta. Se aplica limitarea la net si astfel rezulta pensia neta. La pensia neta se adauga pensia suplimentara calculata din aceasta, apoi la cuantumul rezultat se adauga OMM-ul. Cuantumul rezultat va fi pensia finala neta. Aceasta pensie finala neta va fi comparata cu pensia in plata neta si pensionarul sa beneficieze de cuantumul mai mare, dar atentie, de indexarea si actualizarea sa se faca numai la pensia calculata dupa procedeul expus mai sus. Cu timpul, toata lumea va beneficia de aceasta pensie, calculata dupa aceeasi lege, cu aceleasi elemente si nu ar mai fi nici o inechitate in functie de sporuri si de anii diferiti de pensionare. Ca la civili.

maiag spunea...

DAOGARU loveste din nou.tembelu asta a vrut lege cu revenirea la pensii militRe si tot el a sustinut sepRarea soldei de grad

Analizati solicitarile si teorua lui in timp.au speculT ideile lui dia iesit asts.el ne a nenorocit

Brenda spunea...

Vedeți dle,Claudiu, că nu întrebăm degeaba, sper sa nu se întâmple așa ,dar poste că fiind cei mai mulți cu pensia favorabilă în plata ,sa facă tărăboi ....dar eu sânt sigură că nu mai au timp să facă nimic și după alegeri ,iar o luam de la cap. .

xmax spunea...

echitate sau inechitate?
cum vedeti acest lucru? unii au primit "saci compensatori" la trecerea in rezerva altii nu....asta da echitate!

csej spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RD spunea...

Am înnebunit cu pensiile militare. Ăștia nu sunt sănătoși! Propun să fie scoși la muncă toți pensionarii militari și să nu mai existe pensii militare. Așa ceva? Actualizarea soldei de grad și de funcție. Punct! Ce atâtea filme au oamenii pe ei.. Ăștia nu sunt normali.

Cezar spunea...

@kostas... ,
Mi se pare corect..mai putin I.C.
Te.ai nascut cu I.C.?
Cîti dintr.o unitate au I.C?
Ce faci cu cei care au avut dar au pierdut.o prin bunovointa unor..cadave in momentul de fata

Gicu spunea...

Sper să fac față acestui RĂZBOI PSIHOLOGIC, CEL MAI MARE ASALT PSIHOLOGIC ASUPRA PSIHICULUI, ASUPRA MORALULUI militarilor.
Activii, încă nu realizează PERSPECTIVA?!

Cezar spunea...

Mi se pare corect ca orice marire la sa se puna la cuantumul recalculat pe L.223 pina depaseste cuantumul hotesc ..mai avantajos
Credeam ca asa se face deja dar au avut grija sa si.o traga asa pe sestache
De curiozitate ce paragraf de lege aprobat de parlament prevede altfel..??

raul spunea...

Cand va spuneam ca ni se pregateste o mare porcarie!Deci mafiotii de la ministter si CPS au facut CALCULELE!Vom primi praful de pe toba ,daca se mai pune problema celor cu L 263!Pai ,cum mai guleratii lui peste ,nu aveti de gand sa dati nici macar diferenta dintre 263 si ce s-ar cuveni azi????Pt ca , marea majoritate a ramas cu cuantum avantajos de cateva sute de lei ,nu cu zeci de mii!Nici macar o crestere de cateva sute???Asa si cred ca va fi ,caci atrageam atentia si a observat si Trofin ,ce-mi scazi la grad????Numai valoarea in sine sau tot ce decurgea de aici in valoarea totala a pensiei (procent din garadatii ,spor etc etc)??Sub acoperirea rezolvarii inechitatilor ,presimt o mare teapa sau doar ceva leuti acolo!Sa dea Domnul sa ma insel!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sunt omul care in dese randuri am afirmat ca Dogaru este un angajat al Guvernului pe stat de plata secretizat ca sa saboteze pensiile militare, si imi sustin, in continuare, afirmatia despre lățosul netuns! Nu degeaba moțăie pe la tembeliziuni, stiind ca sabotajele ii merg strună!

CEZAR spunea...

@?kostas
Pentru a fi corecte, fara inechitati, simplu de calculat si de actualizat in viitor, pensiile militare ar trebui calculate astfel: baza de calcul sa fie formata din functie, ( cea actuala, din legea 153 la zi ), solda de grad, ( cea actuala ) gradatii, ( ca in ultima decizie de pensie, actualizate la functia actuala ) ..KORECT....dar asta prevedea PLX-199 promovata de domnul Vasile Dincu..profesor si fost ministru al Apararii...laudat sa-i fie numele !!
NB
""solda de comanda (cine are ) si sporuri. ( in limita de 30% din functie""....ce- aia ...? Te-ai nascut ..recte - ai inceput activitatea cu I.C. si ai avut-o toooata perioada activa?
Sau pentru 1..2,,5 ani ...vrei sa o ai toata viata la pensie..?
Sporurile TREBUIE SA FIE UNIVERSAL VALABILE... nu asa 30% din functie daca ..ai ...daca nu sughiti...te credeam om serios...

Alexandru spunea...

În stradă, domnilor, în stradă. Doar așa se mai rezolvă ceva. Până când nu o să înțelegem asta, facem gargară cu tot felul de subiecte și pierdem vremea.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Chiar acum cateva secunde in urma au spus la Romania tv ca Dna Pauliuc se va ocupa de dezbaterea subiectului pensiilor militare in Parlament. Sper sa fie acolo anti sabotori priceputi, ca sa combata elucubratiile satanice ale sabotorilor sindicalisti si clocari! Dogaru primeste niste bani necuveniti de autor, acolo sa se taie pomenile acestor imbuibati si care si-au tras foloase in plus ca au mazgalit tampenii necitite de nimeni, si daca au scris ceva inseamna ca au primit niste bani la timpul acela, nu toata viata niste indemnizatii, ca la cei cu handicap! Stiati ca Emerich Jenei nu are o rentă, desi ne-a adus Cupa Europ la fotbal? Stiati ca lui Ducadam si alti patru stelisti ai acelei echipe steliste, de mare faima, li s-au taiat rentele viagere de catre niste clocari, care s-au nascut dupa marea performanta internationala? Si, un asa zis istoric propagandist PCR, care toata viata a fost premiat ca mergea prin casele armatei sa faca propaganda tezelor ceausiste, azi saboteaza saracanii armatei, impostorul!

Un pensionar citit spunea...

LEGE Nr. 49 din 30 mai 1995
cu privire la actualizarea pensiilor militare de stat în raport cu solda de grad
EMITENT
PARLAMENTUL ROMÂNIEI
Publicat în MONITORUL OFICIAL NR. 106 din 31 mai 1995




Parlamentul României adopta prezenta lege.
Articolul 1
Pensiile militare de stat stabilite potrivit legii se actualizează în raport cu solda de grad a cadrelor militare în activitate, în condiţiile prezentei legi.
Articolul 2
(1) Suma cu care se actualizează pensiile militare de stat se determina prin aplicarea procentelor din legea privind pensiile militare de stat la diferenţa dintre solda gradului militar a cadrelor militare în activitate şi solda aferentă gradului militar avut la trecerea în rezerva.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi persoanelor care au fost trecute în rezerva anterior intrării în vigoare a prezentei legi şi solicita înscrierea la pensie.
(3) Partea din pensie corespunzătoare soldei de grad se actualizează permanent potrivit soldei de grad a cadrelor în activitate.
Articolul 3
Pentru cadrele militare trecute în rezerva înaintea datei de 1 ianuarie 1967, la actualizarea pensiilor militare în condiţiile art. 2 alin. (1) se are în vedere diferenţa dintre solda de grad actuala şi cea în vigoare la 1 ianuarie 1967, potrivit gradului militar avut la trecerea în rezerva.
Articolul 4
Fondurile necesare aplicării prezentei legi se asigura din bugetul de stat.
Articolul 5
Prezenta lege intră în vigoare începând cu data de întâi a lunii următoare publicării ei în Monitorul Oficial al României.
Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 15 mai 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ADRIAN NASTASE
Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 17 mai 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.
PREŞEDINTELE SENATULUI
prof.univ.dr. OLIVIU GHERMAN

Stie cineva.ESTE ABROGATA SAU NU SA APLICAT?

Jador spunea...

Domnule Claudiu Marin, urmare a intrigilor dumneavoastra, acest blog a devenit un camp de lupta intre pensionarii militari. Daca nu va place comentariul unui pensionar, sigur e "ciucan" sau troll. Daca un cititor aduce in discutie soldele compensatorii luate in trecut de rezervistii militari (ajutoare care, la momentul respectiv, pentru unii au culminat cu valoarea unui apartament), atunci greseste pentru ca de fapt el nu voia sa plece, dar a renuntat armata la el. Nu aveti intru totul dreptate pentru ca armata iti oferea o alternativa; ca nu era in orasul de resedinta este altceva. Va spun asta in cunostinta de cauza, fiind activ in acea perioada. Solicitantul facea raport personal, pe care il semna olograf, prin care cerea trecerea in rezerva si primirea ajutoarelor (Doamne ce fericiti erau. Nu am vazut unul care sa planga) Multi cititori au facut o analiza si si-au exprimat un punct de vedere si anume ca nu sunt fonduri pentru actualizarea clamata de "neciucani" (SF, SG si celelate drepturi inlantuite) si ca o actualizare a SG, corelata cu indexarea de la 01.01, pare mai sustenabila in acest moment. Puteți respecta o opinie personală? Nu trebuie sa o combateti. Cititorul culege mai multe informatii si isi formuleaza propria opinie. Este acesta un blog public sau un blog „de casă”, unde ar trebui să primiți doar laude pentru calculele dumneavoastră și modul în care îi persiflați pe ceilalți? Respectați pentru a fi respectat! Eu m-am saturat sa vad cum "bagati batul prin gard", de parca ati fi lucrat la CI :)

Marian spunea...

Domnule Cezar, dumneata ești întotdeauna de acord cu ce te avantajează, sintagma " la funcții și grade egale, pensii egale", nu înseamnă să micșorezi pensia unora( ciu-ciolaci), ci să-i aduci pe cei cu pensii mici la nivelul lor. Doar așa se rezolva inechitatile. D-le Claudiu,să știți că sunt mulți "ciu-ciolaci" care urmăresc blogul si da, sutinem rezolvarea inechitatilor la pensiile militare.

Cătălin spunea...

@ claudiu marin. SPER SA PUBLICI ASTA DESI NU TE AVANTAJEAZA.DESI INITIAL AM CREZUT CA ESTE O ȚEAPĂ, DE DATA ACEASTA SUNT IN BARCA DOMNULUI COLONEL DOGARU. MI SE PARE CORECT CA SOLDA DE GRAD SA FIE PLATITA SEPARAT SUB FORMA DE INDEMNIZATIE DAR ACTUALIZATA LA ZI IAR IN URMA RECALCULARII, INDEXAREA CU RATA INFLATIEI SA SE APLICE LA CUANTUMUL RECALCULAT. ESTE CEA MAI INTELEAPTA DECIZIE, NUMAI DUPA CE SE ACTUALIZEAZA SI SOLDA DE FUNCTIE PENTRU CEI CARE NU AU BENEFICIAT DE ACTUALIZAREA ACESTEIA. DE CE CEI CARE AU RAMAS CU CUANTUMUL PENSIEI IN PLATA NU VAD 3 LUCRURI CARE LE-AU FOST FAVORABILE IN URMA PENSIONARII IN RAPORT CU CEILALTI PENSIONARI MILITARI:
1. AU PRIMIT SALARII COMPENSATORII,
2. AU RAMAS CU CUANTUMUL MAI AVANTAJOS IN PLATA TIMP DE 8 ANI DE ZILE DESI IN DECIZIA DE RECALCULARE LI SE SPUNEA CA AR FI TREBUIT SA AIBE O PENSIE MAI MICA IN PLATĂ,
3. LA DATA PENSIONARII LI S-A LUAT IN CALCUL MAJORITATEA VENITUTILOR (DE EXEMPLU SALTURILE CU PARASUTA, ASANĂRILE SAU ORELE DE ZBOR)
PS: @ claudiu marin, daca nu postezi asta, nu esti om.

Liviu PO spunea...

Iata cand cineva nu ar trece testul PISA...Arunca piatra si altii dupa el,dar nu sa o scoata ci sa o inmulteasca cu alte pietre aruncate.De unde ati inteles ca nu vor fi indexate pensiile mai avantajos platite pe legea contributiva defuncta?Eu am inteles ca aici intra doar cei care au optat la iesirea la pensie pe calculul contributiv si atat,adica cei care au rupt-o definitiv cu armata.Restul sunt inflexiuni metafizice...

Claudiu Marin spunea...

@Jador
Nu-mi plac comentariile celor care sunt atat de prosti incat se faulteaza pe ei insisi!
Fara actualizarea soldelor de grad si functie, veti ajunge si voi ciucanii, peste 5-6 ani, sa le spuneti cumva, dupa numele altui blocant de pensii militare, celor care se vor pensiona atunci.
Luati-va mintea la voi si nu va mai lasati manipulati impotriva batranilor pensionari.
Ar trebui sa iesim in strada si impotriva celor care umilesc verchii pensionari militari.

Apostol Mircea spunea...

O concluzie se conturează, după ce gașca politrucului Dogaru s-a pus în mișcare. : cozile de topor se mobilizează și ofera ideii și soluții politicienilor decidenți, cu privire la o reforma a pensiilor militare ,hăcuite de Legea nr.223/2015.Unii merg cu laturile mai departe și aduc acuze domnului Claudiu Marin.Morala :" când toporul are coada copacii nu rămân în picioare"Cozile de topor cu Dogaru în frunte lovesc și trădează.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Catalin, gandesti ca un papă lapte: Cand la recalculari si actualizari aveam 1100 pensie, operatiunile criminale mi-au scazut pensia la 575 lei si 625 lei, cu baza calcul 1060 lei! Tu puteai sa traiesti cu aceasta pensie de rahat in acesti ani? Unii au ramas cu mai putin decat mine, si ce te face sa zici ca eu sa fi ramas cu acea pensie criminal de mica, tu care ai peste 5000 lei pensie? Azi sunt unii cu pensii de sub 50 lei, sub 100 lei, de 500 lei, etc, de ce sa-i condamni tu la moarte pe acesti oameni si in ce calitate te erijezi sa-i vezi distrusi social? Eu sunt o persoana bolnava, cu boli multe boli grave si o pensie de mizerie de 1593 lei, si am iesit accidentat cu sechele din armata, in misiuni la ordin, nu la belfareala sa sustii ca trebuia sa fiu smardoit la pensie, si nu uita ca sunt 85% dintre rezervisti altoiti pe minus la recalculari! Decat sa vorbesti prostii, sa te aflii in treaba ca musca in lapte, mai bine ravaceste-ti vinul din budane sau bea-l tot sa nu se oteteasca, daca nu te-au silit dublu,pana acum, s-o faci!

Zibi1966 spunea...

Corect,un adevărat blog de casă.

John1 spunea...

Indiferent ce vor accepta acesti politicieni, trebuie votat in Parlament pana la data de 24 oct. 2024. Pana pe 30 iunie 2025 e cale lungă, cine știe ce o face Putin pâna atunci. Ziua de 25 Octombrie 2024 va fi Ziua Pensionarului Militar și a Dreptății, iar 1 Decembrie 2024 va fi Ziua Renașterii Nationale. Ne umilesc in ultimul hal. Ne vor da ,,ciuciu" la anul. Doar acum este momentul obtinerii unor actualizari cat de cat satisfacatoare. Dupa alegeri sa vedeti ce va suferii tot poporul roman.

vasile spunea...

Ieșim în strada cata iarba cata frunza pe 25.10, dar la discuții merg tot cei cu care guvernanții vor sa discute. Treburile sunt aranjate dinainte. Am fost la multe mitinguri și în majoritatea cazurilor când mergeam la guvern premierul era plecat din tara, când mergeam la man ministrul era la o întâlnire cu ambasadorul x, când mergeam la mai ministrul era în videoconferință cu prefecții.

Mr. St. spunea...

@jador
Aveți perfectă dreptate: într-adevăr, „armata iti oferea o alternativa”: ca la mineri, la cules fructe de pădure. va să zică, pentru miile de posturi desființate, armata le-a oferit celor în cauză tot atâtea mii, de alternative dar, ce să vezi, aceștia le-au refuzat, preferând salariile compensatorii... Asta da logică și curat camaraderie...

NINO-NINO spunea...

Stimati colegi si colege mi-am permis să fac o analiză privind scoaterea soldei de grad din baza de calcul ,vreau sa vă spun sincer că eu nu sunt de acord cu scoaterea ei din baza de calcul,in tot ceea ce spun mai jos nu sunt sigur 100% că este asa doar incerc sa fiu cat mai aproape ;) Haideti sa analizăm ambele variante:
1. Scoaterea soldei de grad din baza de calcul și plata ei sub formă de indemnizație separată
Avantaje:
Actualizare automată și continuă: Dacă solda de grad este plătită separat ca indemnizație, ar putea fi actualizată mai ușor și mai frecvent. Acest lucru ar asigura că pensionarii militari primesc o sumă corectă, ajustată la condițiile economice actuale (inflație, creșteri salariale din sistemul activ militar).
Claritate și transparență: Ar putea exista o mai mare claritate în ceea ce privește modul în care sunt calculate pensiile. Separarea soldei de grad de baza de calcul a pensiei ar putea face ca veniturile să fie mai ușor de înțeles și de urmărit, atât pentru pensionari, cât și pentru stat.
Flexibilitate: O indemnizație separată pentru solda de grad ar permite o flexibilitate mai mare în ajustări și eventuale majorări. Aceasta nu ar mai depinde de mecanismele generale de calcul al pensiilor și ar putea fi ajustată independent, în funcție de decizii politice sau economice.
Dezavantaje:
Posibilă pierdere la cuantumul final: În unele cazuri, scoaterea soldei de grad din baza de calcul ar putea reduce cuantumul pensiei totale, mai ales dacă indemnizația plătită separat nu este actualizată sau ajustată corect.
Birocrație suplimentară: Crearea unui sistem separat de plată pentru solda de grad ar putea adăuga un strat suplimentar de complexitate birocratică. În loc să primească o pensie unitară, pensionarii ar putea să fie nevoiți să urmărească două plăți separate, ceea ce ar putea crea confuzie.

NINO-NINO spunea...

next:
2. Menținerea soldei de grad în baza de calcul a pensiei (varianta actuală)
Avantaje:
Cuantum final mai mare: În cazul multor pensionari, includerea soldei de grad în baza de calcul a pensiei poate duce la un cuantum final mai mare al pensiei, deoarece se ia în considerare atât solda de funcție, cât și solda de grad, împreună cu alte sporuri și venituri obținute.
Stabilitate: Menținerea soldei de grad în baza de calcul oferă o anumită stabilitate, deoarece este deja inclusă în pensie și, teoretic, nu poate fi separată sau diminuată ulterior.
Menținerea principiului contributivității: Solda de grad este parte din veniturile pe care militarii le-au obținut în timpul activității, iar menținerea acesteia în baza de calcul respectă principiul că pensia trebuie să reflecte veniturile pe care militarul le-a avut pe parcursul carierei.
Dezavantaje:
Actualizare limitată: Solda de grad, inclusă în baza de calcul, nu este neapărat actualizată în mod regulat. În unele cazuri, pensiile militare nu au fost ajustate adecvat în raport cu inflația sau creșterile salariale, ceea ce poate afecta negativ puterea de cumpărare a pensionarilor.
Rigiditate: În această formulă, solda de grad este legată de baza de calcul și de mecanismele de recalculare a pensiei. Dacă sistemul de recalculare nu funcționează corect sau eficient, pensionarii pot rămâne cu un cuantum mai mic al pensiei, fără posibilitatea de a ajusta solda de grad separat.
Concluzie:
Decizia dacă scoaterea soldei de grad din baza de calcul este o măsură mai bună sau nu depinde în mare măsură de modul în care va fi implementată și de mecanismele de actualizare și plata acestei indemnizații.
Dacă scopul este de a proteja pensiile împotriva inflației și de a permite o actualizare mai frecventă și mai flexibilă, scoaterea soldei de grad din baza de calcul și plata ei sub formă de indemnizație separată poate fi o soluție bună.
Dacă se dorește menținerea unui cuantum mai mare al pensiei în mod constant și protejarea pensionarilor de eventuale schimbări ale legislației, menținerea soldei de grad în baza de calcul poate fi mai avantajoasă, cu condiția ca mecanismele de actualizare să fie aplicate corect.
Așadar, fiecare variantă are avantaje și dezavantaje, iar soluția ideală ar trebui să asigure atât o pensie echitabilă, cât și flexibilitate în ajustarea veniturilor în raport cu condițiile economice.
Toată stima și respectul pentru cei care ne reprezintă la comisii cu legislativul dar din punctul meu de vedere unii dintre ei ar trebuii să facă un pas înapoi și să vină carne proaspată:))
Cu stimă Plt.adj.sef NINO-Nino!

CEZAR spunea...

VARIANTA PNL!
Pe care sa mizam.?
Parerea mea-i ca tot ce vine pe filiera M ApN.- Dogaru..puteeeeeee !!
=====================================================================
Pensiile militare ar putea fi recalculate. Rezerviștii militari au fost chemați în Parlament, unde se dezbate proiectul prin care pensiile acestora ar putea fi reactualizate în funcție de solda primită de militarii activi cu același grad. Acest lucru ar aduce o majorare a veniturilor pentru cei care au făcut parte din sistemul militar.

După haosul general cu recalcularea pensiilor, acum veniturile militarilor retrași din activitate ar putea să fie recalculate, potrivit unui proiect PNL. Rezerviștii au fost chemați la Parlament pentru a dezbate proiectul de lege ce îi vizează. Ce măsuri se pot lua?


Pensiile militare ar putea fi recalculate
Așa cum spuneam, pensiile militare ar putea fi recalculate. Rezerviștii militari au fost chemați în Parlament, unde se dezbate proiectul prin care pensiile acestora ar putea fi reactualizate în funcție de solda primită de militarii activi cu același grad.



Asta înseamnă o majorare a veniturilor pentru cei care au făcut parte din sistemul militar. Rezerviștii au fost chemați în Parlament, unde are loc dezbaterea alături de președinta comisiei de apărare din Senatul României, Nicoleta Pauliuc, pentru a fi modificată legea pensiilor, astfel încât militarii să nu mai piardă la pensie.

Ei bine, modificarea ar trebui să vină în senul în care pensiile militarilor să fie recalculate în funcție de solda de grad a militarilor activi. Practic, dacă un general are un salariu atunci când iese la pensie, această pensie să rămână în raport cu salariul pe care un general în activitate îl are. Sunt câteva propuneri care au venit din partea ministerului apărării naționale, cu care rezerviștii nu sunt de acord însă.

„Pensiile militarilor vor fi recalculate în funcţie de solda primită de militarii activi cu acelaşi grad, conform unui proiect de lege iniţiat de parlamentari ai PNL. Astfel, se vor elimina inechităţile dintre rezerviştii care s-au pensionat în ani diferiţi şi au parte de venituri calculate diferit, conform legislaţiei care era în vigoare în acel moment”, transmite PNL.


Proiectul promovează echitatea între pensionarii militari cu acelaşi grad şi aduce dreptate celor care au avut venituri calculate în defavoarea lor.

Hai PNL.....nu te lasa Don GURAN...
Votul sa fie cu voi ...sic!!

Valentin spunea...

D nul moderator pentru cei care cunosc mai puțin proiectul de Lege despre care dezbate ți puțin mai sus daca ar rămâne așa putem ți sa da ți câteva exemple pe an,i cine ar pierde și cine ar arfi cei mai câștigați că sa se știe.

NINO-NINO spunea...

Domnule Claudiu Marin analizand mesajul dumneavoastră din topic ati expus o problemă complexă legată de recalcularea și indexarea pensiilor militare, conform Legii nr. 223/2015, și sugerati o mare nemulțumire si sunt de acord cu dumneavoastră in tot ceea ce spuneti față de modificările propuse recent de Comisia de Apărare din Senat. Vă trimit această analiză si dumneavoastră dacă doriti s-o dati mai departe ok dacă nu nici o problemă.
Am analizat în detaliu aspectele esențiale:
1. Contextul recalculării din 2016 și cuantumul avantajos în plată
În urma recalculării pensiilor civile în pensii militare, conform Legii nr. 223/2015, 68% dintre pensionarii militari au rămas cu cuantumul contributiv mai avantajos. Aceasta înseamnă că, deși pensia recalculată conform legii din 2016 a fost mai mică, pensionarii au continuat să primească pensia mai mare din sistemul contributiv, stabilită conform Legii 263/2010.
Problema actuală este că, deși acești pensionari au rămas cu un cuantum mai mare în plată, acesta a fost indexat de-a lungul timpului, în funcție de rata inflației, și nu în funcție de creșterile salariale din sistemul militar activ. Aceasta a creat un decalaj față de pensionarii recent ieșiți din sistem, care au pensii calculate mai favorabil pe baza noilor salarii și sporuri.
2. Propunerea din Comisia de Apărare: Stoparea indexării pensiilor contributive mai avantajoase
Propunerea Comisiei de Apărare sugerează că doar pensiile recalculat/stabilite potrivit Legii 223/2015 vor fi indexate proporțional cu creșterea soldelor de funcție ale cadrelor militare active. Pensionarii care au rămas cu cuantumul contributiv mai avantajos ar urma să primească în continuare indexări doar cu rata inflației, ceea ce ar duce la o stopare treptată a avantajului lor față de pensiile recalculat/stabilite conform noilor reguli.
Așadar, cei care beneficiază de cuantumul contributiv mai mare ar fi dezavantajați, deoarece nu vor mai primi indexări proporționale cu creșterile soldelor activilor.
3. Modificarea bazei de calcul: Scoaterea soldei de grad din pensie
O altă propunere controversată este scoaterea soldei de grad din baza de calcul a pensiei militare. În loc ca aceasta să fie inclusă în calculul pensiei, ar urma să fie tratată separat, sub formă de indemnizație. Aceasta ar putea avea implicații negative, mai ales pentru pensionarii militari recalculați în 2016, deoarece solda de grad a contribuit la un cuantum mai mare al pensiei.
În propunerea actuală, solda de grad ar fi eliminată din baza de calcul, iar pensia recalculată, mai mică din 2016, ar fi indexată până când depășește cuantumul contributiv rămas în plată. Aceasta înseamnă că, până în 2025, pensionarii ar putea vedea o stagnare sau chiar o diminuare relativă a veniturilor, deoarece pensia lor contributivă nu va mai fi indexată până când noua pensie recalculată va deveni mai mare.

NINO-NINO spunea...

next:
4. Impactul asupra pensionarilor înainte de 2016
Pensionarii care s-au retras înainte de 2016 (și au pensii stabilite pe baza contribuțiilor din sistemul civil sau conform Legii 263/2010) sunt într-o poziție și mai vulnerabilă. Pensia lor este deja mai mică decât a celor pensionați recent, iar propunerea de stopare a indexării cuantumului contributiv ar putea agrava și mai mult inegalitatea între generațiile de pensionari militari.
Propunerea curentă pare să ignore faptul că acești pensionari mai vechi nu au beneficiat de actualizările și creșterile salariale acordate militarilor activi în ultimii ani, rămânând astfel cu venituri mult mai mici.
5. Critici ale propunerii:
Propunerea poate fi văzută ca o încercare de nivelare a diferențelor între pensionarii care au rămas cu cuantumul contributiv mai avantajos și cei care au primit pensii recalculat/stabilite conform Legii 223/2015. Totuși, această nivelare nu ia în considerare principiul echității, deoarece pensionarii mai vechi ar putea să fie dezavantajați.
Această schimbare afectează profund pensionarii care au rămas cu cuantumul contributiv în plată. Propunerea sugerează că pensiile acestora nu ar mai fi considerate "pensiile militare" autentice, ceea ce creează o separare artificială între categoriile de pensionari.
Concluzie:
Propunerea de scoatere a soldei de grad din baza de calcul și de stopare a indexării pensiilor contributive mai avantajoase ridică mari semne de întrebare în privința echității și justiției în sistemul de pensii militare. Această propunere ar putea adânci inegalitățile dintre pensionarii mai vechi și cei care au ieșit la pensie recent, dezavantajând în mod clar pensionarii care și-au bazat pensia pe un sistem contributiv anterior.
Critica dumneavoastră față de această propunere este bine fundamentată, deoarece orice modificare legislativă ar trebui să aibă în vedere principiul echității și să nu creeze noi inechități în sistemul de pensii militare, mai ales pentru cei deja afectați de recalcularea din 2016.
Cu stimă Plt.adj.sef.Nino-Nino!

csej spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Paul Puiu spunea...

Stimabile Claudiu Marian, decide-te în final asupra înțelesului sintagmei ,, CIUCAN”, adică definește-l pe înțelesul tuturor, pentru a se lămuri odată pentru cine e valabilă această porecla sau eticheta, ca nu e ok ca sa bagam pe toți în aceiași oală, poate ca la unii nu le place berea Ciucaș și consumă alta marca sau alte băuturi, cu sau fără grade sau poate nu au fost camarazi de arme la același minister si au ciocnit valizele în gară !!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡

csej spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Trofin spunea...

Pentru acela care repetă după prostiile zise de unul Grindeanu , actual ministru PSD , că militarii disponibilizați au primit solde compensatorii cât pentru un apartament , zice el care postează , două apartamente , zice el ministru . Asemenea solde compensatorii au fost date în baza OG7 /1998 , solde care au fost impozitate , până în anul 2005 , cu 40% . Cu banii rămași nu puteai să cumperi nici măcar o garsonieră în orașele reședință de județ. A nu se uita că începând cu anul 2002 au început să se beneficieze de sporuri pe bandă rulantă ajungând ca , prin Legea 153/2017 ,să se introducă și sporul pentru că porți uniformă militară. În concluzie , cei care vă referiți la soldele compensatorii , aveți dreptate dar nu este vina bătrânilor pensionari militari , este vina politrucilor și a acelora care gestionează azi , din armată, viața pensionarilor militari. Aceste solde compensatorii există în lege dar nu se acordă . Află , domnul contestatar, cine nu vi le acordă și pentru ce , nu te roțăi la cei care le-au primit drept răsplată a umilinței de a renunța la cariera pentru care au optat. Să mai știe cei care se roțăiesc la pensionarii bătrâni că Legea 164/2001 nu a admis în calculul pensiilor sporuri , de orice natură și dacă au fost acordate la început , ulterior au fost scoase. Aveți în atenție și atenționarea din final a postării lui @Claudiu Marin, este de un realism profund.

DAN spunea...

Bună ziua camarazi. M-ai recitiți odată ce a spus Ciolacu în luna iunie 2024.
"Cu rezerviştii urmează să avem o întâlnire. A fost anunţată, au fost la Ministerul Apărării. Este o solicitare...este pentru prima oară când, cu indicele de inflaţie de 13,8%, am prins şi pensiile militarilor, până acum era în funcţie de cât are fiecare minister. Există şi o soldă de grad care s-a dat pentru cei care sunt în activitate. Dânşii solicită ca acea soldă de grad să fie mărită. Acuma, celor din activitate, statul le-a dat la începutul anului, 5%, ca şi mărire, celor de la pensie li s-a dat indicele de inflaţie. Totuşi ca să rămână atractivă meseria de purtător de uniformă, am am decis în Guvern să venim cu această soldă de grad. Normal că întotdeauna ne dorim mai mult, dar nici modificări, pentru că tocmai ce am terminat cu Legea pensiilor, nici nu pot veni cu modificări la Legea pensiilor după ce de abia am aprobat-o şi a fost închisă ca şi jalon în PNRR. Şi atunci o să găsim altă zonă de compensare", a declarat Marcel Ciolacu, într-un interviu realizat la România TV, la volanul maşinii sale, într-o plimbare prin Bucureşti.

Rezervistul spunea...

Jador.... Felicitări... Și eu am spus la un moment dat despre plățile compensatorii că au căzut pleașcă pe unii iar alții trăiau cu datorii la jdemii de bănci.... și mi sa dat peste nas de admin... Așa este....Nici eu nu am auzit pe vreunul să refuze plățile compensatorii și să rămână în sistem... Stăteau toți pe trei rânduri la casierie și râdeau de ăia care nu plecau....ci acceptau alte repartizări....făcându i proști și fraieri...

Luc 3 spunea...

Acum am primit,se pare că acest proiect a fost respins! Se merge în continuare pe varianta inițială adică de actualizare solda grad și funcție! Dezbatere în plen pe 20.10.2024! Sper să rămână așa! Doamne-ajută!!!

Claudiu Marin spunea...

@Trofin
Ghici cine i-a soptit lui Grindeanu ca disponibilizatii au primit compensatorii cu care puteau sa cumpere un apartament?
Eu cred ca sunt aceiasi care au zamislit documentul( ca nu e proiect inregistrat la Senat) cu care Pauliuc isi bruiaza colegii liberali.
Unde i-a invitat doamna Pauliuc la discutii pe sindicalisti ca, pe la orele 14.00, domnul Dogaru se plimba pe Calea Victoriei?

Claudiu Marin spunea...

PP
@PP
N-ai inteles ca este alintat ciucan cel care s-a pensionat in aceleasi conditii favorabile cu fostul ministru al Apararii si ii este frica de o reforma a pensiilor militare care ar reduce inechitatile? Deci, nu toti cei pensionati dupa 15 09 2017.

Cezar spunea...

Luk 3
Mai concret- care varianta merge mai departe si care a fost respinsă?

Leo spunea...

Nicoleta nu va putea face NIMIC fără colaborarea lui Marcel și a psd-ului , iar psd-ului nu-i pasă că stă bine în sondaje, după toată bulibășela și gaura de la guvernare.
Pe ĂĂĂ...ÎÎÎÎ... îl doare la bască, că știe că va guverna cu psd din ianuarie 2025. Singura grijă a lui ĂĂĂ..ÎÎÎ.. a fost să-l bage în parlament pe Ciolanis.
Rezolvarea , nu e aproape cu astfel de indivizi.

kostas spunea...

DL. Claudiu, despre ce lege tot vorbesc astia la tv care ar mai avea de luat numai un aviz de la comisia de buget-finante?

Claudiu Marin spunea...

@pensionar citit
LEGE Nr. 49 din 30 mai 1995 a completat Decretul lege nr. 214/1977, care a reglementat pensiile militare pana in anul 2001. Decrertul a fost abrogat prin L164/2001. Actualizarea a fost reglementata in art. 48 al L 164/2001.

Claudiu Marin spunea...

@kostas
N-am audiat televiziunile, dar, din ce spui, cred ca este vorba de PLX 262/2024, de aprobare a OUG nr. 26/2024 CARE ARE RAPORTUL PRELIMINAR al Comisiei de aparare, pentru actualizarea soldelor de grad si pentru pensionarii militari.

RD spunea...

Nicoleta Pauliuc:

📍Am discutat cu reprezentanții structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă și în retragere din instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională pe marginea inițiativei legislative privind actualizarea pensiilor militare, depusă în Parlament de senatori și deputați ai Partidului Național Liberal.

📍Ne-am asumat, de comun acord, un calendar clar pentru adoptarea acestui act normativ astfel încât să fie eliminate cât mai curând inechitățile din sistemul pensiilor militare. Am ascultat propunerile structurilor asociative și am convenit asupra depunerii unor amendamente în momentul în care inițiativa legislativă va fi discutată în Parlament.

📍De asemenea, a fost punctat în discuție faptul că pensiile militare nu sunt pensiile speciale, ci sunt pensii ocupaționale, care au o componentă importată de contributivitate.

📍Consider că propunerea legislativă reflectă corect importanța gradului militar pentru cadrele militare în activitate, rezervă sau retragere și asigură o bază solidă pentru a menține atractivitatea carierei militare, fapt cu atât mai necesar în actualul context de securitate regional.

Acestui act normativ reprezentând? Actualizarea soldei de grad și funcției?

Ovidiu spunea...

@ Jador mare dreptate ai. Ma mir ca ti-a aprobat postarea.

Cezar spunea...

@/ leo..prognozezi gresit....
Daca PSD..FACE FITE..PNL SE VA GINDI SA COAGULEZE TOATE CIURUCURILE IN ASA ZISA "DREAPTA"+ MILITARII...
PSD MAI MULT DE 30 NU IA..ASA CA MECIUL SE JOACA

Paul Puiu spunea...

Stimabile, potrivit titlului articolului actual ales de dumneata, rezulta ca rezerviștii ciucanii din 2016 li s-ar fi pus pata pe cuantumul contributiv mai avantajos rămas în plata în 2016!!!Hai ca să ne înțelegem, ceva nu prea bate cu ce susții dumneata, până la urmă Ciucanii erau deci deja și în 2016, păi dacă e așa atunci pot fi toți rezerviștii și în retragere Ciucani, ca doar toți au fost contemporani cu Ciucă!!!😜😜😜😜😜😜😂😅😅😅
Lăsându-i deoparte pe Ciucani cred ca au găsit politrucii, în colaborare cu marii experți ai caselor sectoriale de pensii, alte modalități de aburire a rezerviștilor și în retragere, ca să nu le dea nimic în plus la actualizarea SG si s-a mai diminueze puțin pensiile militare ca erau după capul lor deja prea mari și necesitau un efort bugetar prea greu la indexarea din ianuarie 2025, vă dați seama 10,4% ce mulți bani ar trebui să dea ei din buget și nu lua de la rezerviști și în retragere!!!??🤪🤪🤪🤪🤪Prosteala pe față a politrucilor e ca din ianuarie 2025, când va urma să se acorde indexarea, sa rezulte noua indexare și actualizare ca și o înghețare a pensiilor la nivelul lunii decembrie 2024 la fel ca în 2021, aceasta fiind de fapt o nouă ,,favoare” făcută de guvern, care ar mai fi putut și diminua pensiile militare prin recalculare ca la mineri și ceilalți prejudiciați de noua lege a pensiilor de stat!!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮

Luc 3 spunea...

Cezar,proiectul de la MAPN,discutat pe blog dimineață,a fost respins la întâlnirea de astazi!În care era vorba de scoaterea gradului militar din calculul pensiei.....să fie ca o indemnizație separat....etc!Sper să fie adevărată informația cu respingerea!Nu am fost acolo..nu știu 100%!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Claudiu Marin, Dogaru si-a luat argintii din solda tradarii si nu are treaba cu sedintele, acum plimbandu-se ca Iuda prin gradina Ghetsimani cu maslini, dupa primirea argintilor de la preoti, vamesi si alti tradatori!
@Cezarica, este o varianta liberala cu solda de grad si solda functie, spre aprobare, a Dlui Virgil Guran si o echipa intreaga, liberala, e postata pe undeva mai jos pe un topic, o varianta acceptata de toti, de noi, in general, foarte buna!

Claudiu Marin spunea...


@RD
Pai, cum? N-au discutat pe documentul pe care Dogaru l-a publicat pe site?
Iar se continua cu stupizenia ca pensiile militare nu sunt reglementate de o lege speciala? Sa confrunte doamna Pauliuc legea pensiilor militare cu legea pensiilor ocupationale si sa ne spuna cine cotizeaza pentru pretinsa pensie ocupationala pentru militari. Unde este firma de specialitate care administreaza pensiile militare?
Nu doamna, pensiile militare nu au niciun dram de componenta contributiva in calculul lor. Intregul cuantum este calculat procentual dintr-o baza de calcul definita de legea speciala.

Un pensionar citit spunea...

Cu tot respectul dl.Claudiu Marin.
In l49/1995 nu se face referire la completarea unei legi care ulterior sa fi fost abrogata.
Rog un vizitator al blogului cu studii juridice care a practicat sa se pronunte.
Multumesc1

Pop de Ploiesti spunea...

În luna mai 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.355 lei. Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% față de mai 2023, la 5.118 lei, scrie INS -deci impozit ceva mai mic calculat de la 3000, plus indexarea de 10,4% , cam asta este deocamdata vrabia din mana.Dezbatere in plen pe 20.10.2024?))....o gluma buna..de ciu ciucan...pe 20.10.2024 cade intr-o duminica , toti ochii vor fi pe R Moldova cand vor avea loc alegerile prezidentiale si referendumul pt aderarea Moldovei la UE.

Claudiu Marin spunea...

@necititule
Ti se pare ca ti-am dat un raspuns nejuridic?
In 1995, cand s-a introdus pentru prima data actualizarea pensiilor militare, pentru a acoperi inflatia galopanta de dupa 1989, sa stii ca nu erau alte pensii militare de actualizat decat cele acordate in baza Decretului 214/1977, cu modificarile si completarile ulterioare. Intelegi acum de ce s-a abrogat acea lege prin L 164/2001?

Leo spunea...

Vă dați seama cum o s-o joace pe degete gulerații MFA-ului pe Nicoleta , care ne spune că pensiile militare sunt pensii OCUPAȚIONALE, astfel demonstrând un mare HABARNISM privind problematica. Aici e și mâna lui Mercea.
Vai de mama legii pensiilor ocupaționale militare.

RD spunea...

@Claudiu Marin,

Un comentariu de pe Facebook luat de pe un grup de pensii militare:

S-a finalizat întâlnirea de la Senat de astăzi cu d-na Pauliuc Nicoleta și d-l Fenechiu Cătălin Daniel, cu participarea reprezentanții asociațiilor de rezerviști din MApN, MAI, SPP, SIE, SRI, ANP, Forum – ROMIL, AORR, SCMD, SNPPC și veterani.
La început am primit propunerea MApN de modificare a statutelor cadrelor militare, al polițiștilor și al polițiștilor de penitenciare și în format fizic, spre consultare și preluare a unor aspecte utile pentru completarea proiectului aflat acum pe rolul Parlamentului.
D-na Pauliuc ne-a prezentat faptul că proiectul propus inițial de dumnealor cu privire actualizarea soldei de grad și de funcție trebuia depus la Camera Deputaților, nu la Senat, conform observațiilor primite pe traseul de avizare, aspect care nu va întârzia procedura de aprobare.
Am primit și Proiectul inițial care era deja completat cu aproape toate observațiile noastre în urma întâlnirii cu dl deputat Leoreanu Laurențiu din ziua protestului și a adreselor anterioare.
D-l Fenechiu ne-a prezentat traseul proiectului cu completările care urmau să fie făcute astăzi la întâlnire sau transmise până luni dimineață, astfel ca actul normativ să fie aprobat conform angajamentelor luate.
Încă înainte de intrarea în Senat s-a format o opinie de respingere a proiectului MApN care introduce o serie de dezavantaje, poziție susținută în plen în mod profesionist de către dl gl Năstase C-tin – fost șef al Direcției Financiar Contabile din MApN și participant la negocierile de aderare la NATO, susținut de majoritatea participanților.
La ultima formă a proiectul, au mai fost aduse următoarele modificări/completări:
- La art. 59/1 s-a introdus sintagma .... din sistemul administrației penitenciare, aspect transmis și în adresa de înaintare precum și o prevedere pentru pensiile plafonate (....prin excepție de la prevederile art. 60);
- La art. 59/2 sintagma ...recalculează pensiile militare aflate în plată s-a înlocuit cu ... actualizează pensiile militare de stat în plată.
S-a mai transmis faptul că protestul amplu din data de 25 octombrie din Piața Victoriei nu va mai avea loc dacă actul normativ este aprobat până atunci.
Au fost prezente și televiziuni, la ieșirea din sală fiind luate și poziții ale unor participanți.

Așteptăm și comunicate de la asociații/oameni aflați la discuții..
Oricum penibil să faci pe ascuns tu PNL ca să te dai mare și să nu-i bagi în seamă pe PSD unde fără voturile lor nu se va adopta nimic.


Claudiu Marin spunea...

@RD
Multumim pentru informare!

mihai spunea...

Măți zăpăcit cu toate teoriile voastre. Până la urmă ce vor să zică și ce rămâne în proiectul ăsta B 447/2024, soldata de grad/funcție, gradații, vechime, ce?

John spunea...

Primită pe surse,o fi adevărat? Câte acte normative, sunt la ora aceasta,privind pensiile militare în Parlament?

Informare :
- astăzi 03.10.2024, la sediul Senatului României, a avut loc întâlnirea dintre președinții asociațiilor din compunerea Forumului SAOSPN cu președinta Comisie de Apărare din Senat doamna Nicoleta Pauliuc și liderul grupului PNL, domnul Daniel Fenechiu. La întâlnire au participat si reprezentanții SCMD, FSNPPC. Discuțiile au fost axate pe proiectul de lege B447/2024 care a intrat în circuitul legislativ. În introducere, domnul senator Daniel Fenechiu și-a reafirmat susținerea pentru promovarea și aprobarea proiectului de lege și a prezentat calendarul acțiunilor, astfel: 07.10, discuții în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și transmiterea la comisii, primirea avizelor-10.07, 14.10 discuții și vot în Camera Deputaților, transmiterea proiectului la Senat, 20.10-obținere avize comisii din Senat și vot final.
- pentru definitivarea formei finale a proiectului, sunt așteptate amendamente din partea noastră, până luni 07.10.2024
- cei prezenți au solicitat ca, înainte de votul din Senat, să ne fie adusă la cunoștință conținutul proiectului de lege, astfel încât să fim în măsura să formulăm eventuale propuneri.
- pe parcursul discuţiilor, a fost adus la cunoștința participanților preocuparea M.Ap.N. care "având în vedere discuțiile din spațiul public" a analizat și a propus un proiect de lege; fără excepție, cei prezenți au respins o asemenea soluție.
Având în vedere cele prezentate mai sus, vă adresăm rugămintea de a analiza proiectul de lege B447/2024 și de aformula propuneri, până la data de 07.10.2024.


Semnează
Președinte LADPM
Col. (r) Dima Petrică
Secretar general
Col. (r) Homescu Mihai

Cezar spunea...

@/ Tutankamon-Monteoru-CSEJ
MARE COMANDANT GARZI PATRIOTICE din 3 comune si 2 sate😅🤣😂
Eu la 34 de ani eram Comandant de batalion Infanterie Mecanizata
Trecusem prin toate functiile FARA EXCEPTIE..DE LA COMANDANT PLUTON IN SUS
AVEAM LA BAZA TOATE CURSURILE respectiv:comandat companie + batalion metodica si psihologie( Bucuresti la Academie)
Curs Fagaras Mc.conductor TAB posesor brevet clasa a.2.a
Intre timp(sic!)..2 ani comandant detasament..150 militari bazinul carbonifer
Tu cu ce te mîndresti??

Viorel spunea...

Leo. Dacă până la alegerile parlamentare PSD și PNL nu merg din nou de mână, chiar dacă iese Ciolacu președinte PSD nu va forma guvernul pentru că în afară de UDMR și poate minoritățile, celelalte partide vor trece de partea PNL primul pe listă va fi AUR.

CEZAR spunea...

KASANDRELE gen -Leo &..sint rugate sa se abtina !
Totul a fost facut cu stiinta celor doi presedinti...etc..etc.
PSD va vota si eventual va depune unele amendamente in plen..
Daca face vreo figura ..COALITIA OUT...
Cu 30 % CEL mult PSD nu va putea guverna chit ca va avea sa zicem Presedintele de Tara ..
PNL..poate COAGULA..toate Ciuruculie in asa zisa DREAPTA + militarii si poate guverna! Cum ?? Asta-i treaba lor..
Deci sa fim optimisti..!

CEZAR spunea...

Leo spunea...
"Vă dați seama cum o s-o joace pe degete gulerații MFA-ului pe Nicoleta , care ne spune că pensiile militare sunt pensii OCUPAȚIONALE, astfel demonstrând un mare HABARNISM privind problematica. Aici e și mân.."
**Eventual ii suge destul.....
Stai linistit ca-ti ;plesneste ..vena!
Se va corecta.. si va spune ca-s pensii "DE SERVICIU"...

Luc 3 spunea...

Pop de la ploiesti,citește ce a postat John la ora 17.27, vezi care e treaba cu...duminică 20.10.2024 ,lasă...Moldova!Cred că este "ciucan" ăla care semnează! Ce zici?Nu a fost nimeni dintre noi prezent la discuții ca să cunoaștem 100% toate detaliile,ne informăm și noi după posibilități,nu te grăbi să tragi concluzii pripite!Nu fi "rău"!😘Toate cele bune!!!

Viorel spunea...

Don Cezare. Afirmați ca și Bulă la școală. Cică: „Totul a fost facut cu stiinta celor doi presedinti...etc..etc.” De unde știți ?
„Daca face vreo figura (adică PSD-ul) ..COALITIA OUT...” Iar prin asta vă contraziceți. Cum să facă PSD-ul vreo figură dacă cei doi președinți au dat din gură ? Au stabelit sau nu au stabelit în proporție de 99% ce au de gând să facă cu pensile militare, 1% fiind amendamente care pot fi aprobate sau respinse ?

Ion spunea...

Doar vorbe în vânt, de aproximativ două luni tot cer propuneri și nimic concret. Așa se va proceda pana la alegeri, apoi nu vom mai fi băgați în seamă. Cred că cei care ne reprezintă nu își fac profesional treaba, sau.....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cezarica, degetul ala buclucas, de la revolutie nu se mai suge din lipsa laptelui praf, pentru ca am importat biberoane si lăptic prăfos din China, acum drămăluindu-se jucărica cu bubițe la genunchi numai de la chiscurile cu năsturei si fermoare!

mega2005 spunea...

Daca va uitati la articolul 88 din fosta Lege 164 din 2001 acesta spune:"Pe data intrarii în vigoare a prezentei legi se abroga: Decretul nr. 214/1977 privind pensiile militare de stat, publicat în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 83 din 6 august 1977, cu modificările şi completările ulterioare; Decretul nr. 247/1977 cu privire la incadrarea cadrelor militare permanente în grupele I, II sau III de muncă, cu modificările şi completările ulterioare; Decretul nr. 248/1977 privind criteriile şi normele de încadrare în grade de invaliditate a militarilor din cadrele permanente, publicat în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 85 din 7 august 1977; Decretul nr. 249/1977 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi functionare a comisiilor de pensii şi a comisiilor de expertiza medico-militara, publicat în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 85 din 7 august 1977; orice alte dispozitii contrare prezentei legi."
Ultima fraza face parte din metoda de abrogare indirecta a unui act normativ..."orice alte dispozitii contrare contrare prezentei legi"...Cand legiuitorul abroga in mod direct unul sau mai multe acte normative le denumeste in finalul legii iar uneori ca sa fie sigur de "asanarea" altor acte vechi pe care e posibil sa le fi scapat sau din alte motive sa nu le fi enumerat in mod direct, foloseste metoda de abrogare indirecta folosind fraza standard de mai sus....

Claudiu Marin spunea...

@Mega2005
Foarte bune precizarile dvs, doamna!
Pe mine nu m-a crezut @necititul.

socrates spunea...

Am citit majoritatea comentariilor, mi-am amintit de o chestie pe care spus-o multora, "întinde palma și privește-o", spune-mi dacă vezi vreun deget egal cu altul, eram privit ciudat dar, adevărul nu poate fi contestat. Cum naiba vreți voi să-i convingeți pe politicieni și "fanarioții" din secția pensii militare când, "nu va puteți convingeți pe voi insiva" ?. Manipulați prin diverse și multiple metode de "păpușarul " bine dresați să facă asta, va certați și contestati între voi, mișcare pentru care, "păpușarul din spatele cortinei " se felicită pentru reușită. Unde este "coeziunea necesară acțiunii ?, nicăieri iar asta, demolează succesul., păcat.