Un produs Blogger.

marți, octombrie 08, 2024

Baietul Budăi anunta ca PSD va vota PLx 540/2024, ca sa le faca pe plac liberalilor

60 comments
...dar opiniaza ca legea nu poate fi aplicata.
Proiectul este trimis pentru impact bugetar la ministerul de Finante!

Domnule Budai, in teoria dreptului, straina de decidentii din ministerele care au raspandit gogorita ca pensiile militare nu sunt pensii speciale, ca sa nu fie incluse in reforma, exista notiunea juridica de legi generale si legi speciale si exista si un principiu de drept potrivit caruia legea speciala deroga de la legea generala.
Pensiile speciale sunt aplicabile unei categorii restranse de cetateni. Cum legile pensiilor militare se aplica numai militarilor si celor asimilati,  ele sunt legi speciale. Asa cum sunt si legile pentru pensiile magistratilor, grefierilor, diplomatilor, functionarilor parlamentari etc.
Daca legile sunt speciale, ce este gresit ca si pensiile reglementate de ele sa fie denumite pensii speciale?
Pensiile militare sunt inechitabile, nu pentru ca ar fi denumite sau nu pensii speciale, ci penttru ca asa este politica institutiilor militare fata de rezervistii lor.
Pacat ca si politicul este atras in sustinerea umilirii batranilor pensionari militari.



60 de comentarii:

bilbaoromelo spunea...

daca pica guvernul la motiunea de cenzura depusa de USR ,sa ne luam gandul si de la cele mai mici sperante pe care le aveam, parca zici ca ne fac in ambitie !!!!

luchy19 spunea...

Domnule admin, ați reușit să trimiteți acele cupoane de pensii la decidenții pllitici ? Cred că marea majoritate a acestora cât și societatea civilă au impresia că valoarea pensiilor militare sunt în totalitate peste 7000, 8000.....18000 lei......
Vă rog să ,,inundați '' atât mass-media cât și canalele oficialităților cu acele cupoane care prezintă realitatea.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am trimis sub forma de petitie precedentul topic la fix 200 de adrese nationale si internatinale! PSD fiind inghesuit din toate partile este constrans sa cedeze si sa accepte propunerile liberale, fiind constienti ca vor pierde incomensurabil prin incapatanarea lor nejustificata! Eu anticipez un sfarsit politic foarte urat al PSD in circumstantele in care sunt acuzati de esecul CCR in cazul Sosoaca, opinia publica-mass media considerand ca judecatorii ,,bolsevici'' ai PSD au incalcat toate elementele de justitie corecta, CCR fiind si paraditorul drepturilor noastre, apoi cu scandalurile azilurilor si cu Spitalul Pantelimon, astea fiind explicatiile de ce PSD sunt in sondaje aproape de PNL, sa nu mai zic de bulibaseala si balbaielile la pensiile civile, unde e un haos total si care i-au revoltat pe foarte multi pensionari, apoi alte sindicate care revendica drepturi paradite, sa nu zic de declaratia socanta a lui Ciolacu ca rezervistii sunt nesimtiti, de dclaratiile altui lider care refuza sa aplice acest plx original si vrea sa bage o varianta fara solda de functie, pe sistem clocar, acum Ciolacu disperat, debusolat si speriat de intorsura evenimentelor rapide azi fiind nevoit sa suspende o activitate, dupa ce PNL au anuntat ruperea coalitiei, in sondajele viitoare PSD fiind, probabil in linie cu PNL la prezidentiale si parlamentare si instaurandu-se panica in randurile liderilor PSD, si daca se iese in strada de Ziua Armatei ii doboram de tot in sondaje, pentru ca asta si-a dorit PSD cu capul si cu mana lor, NU EU, NU NOI!

RD spunea...

Nu cred că ar trebui să mai băgăm în seamă cum le spun civilii, politicienii, pensiilor militare (speciale). Mă doare e fix în.. de cum spun ei. Mă interesează ce am în buzunar și să nu mai stau aproape lună de lună să citesc și să stau cu emoții ca pensia mea va fi ciuruită de politicieni. PSD va vota proiectul dar nu vor fi bani! PSD va spune vrem impactul bugetar (la pensiile civile nu-i interesau dar așa sunt politicienii). Bani nu sunt nici pentru pensionarii din sistemul public. Datoria a crescut enorm și vom deconta cu toții începând cu 2025. Vă place sau nu, aceasta este realitatea! În curând vom avea alt guvern. Minim un partid în plus în Parlamentul României (probabil partidul lui Șoșoacă pe lângă cele aflate acum ce vor rămâne. Schimbări la fruntea cel puțin unui partid (PSD sau PNL). Așa că PSD a zis votăm proiectul dar nu va ieși așa cum sperați! Iar suntem băgați la mijloc. USR încă tace fiindcă deocamdată n-are interes cu noi. Bani sunt pentru cine vor ei dar și asta are o limită. 99% proiectul comun era bazat pe ce văzusem noi cu scoaterea soldei de grad din pensie și adăugarea ei ca indemnizație (adică pe românește de cerșetori pentru politicieni). Nu mergeți după fentă!

Mihai f. spunea...

Este scandalul de azi cu ruperea coalitiei...dar daca Ciuca nu paraseste guvernul si in schimbul voturilor date Psd ..la schimb ei ar vota proiectul nostru ...cum ar fi ?

VALYCA2010 spunea...

Să dea norocul peste noi în al 13-lea ceas!

mosmartin16 spunea...

Claudiu, o întrebare : crezi că ar fi util să creezi un topic cu postarea mea de ieri de pe pagina de facebook ?! Cea referitoare la cele 3 variante de actualizare a soldei de grad ! Eu susțin, desigur...și actualizarea soldei de funcție ...dar am arătat ce presupune actualizarea pensiei prin prisma primei componente din cele două, respectiv a soldei de grad ! Voi detalia în viitorul apropiat - exemplificat - și ceea ce presupune actualizarea prin prisma soldei de funcție ! Seară frumoasă !

Ionica botez spunea...

Daca votează PSD proiectul înseamnă că se rezolva .Job done. Restul e can-can

Brenda spunea...

Nu înțeleg ce mai vrea cela Ciucă, acel orice despre care spune cretinul asta, nu are legătură cu semnarea lui Ciucă, el trebuie semnat în guvern și atât,dar minte de înghețată apele.....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La cele 200 adrese am trimis si petitia SCMD, trimisa Secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, si ambasatorului SUA la Bucuresti, Kathleen Kovalec. Poate asa se va trezi PSD la realitate sa-si repare propriile greseli la pensiile militare, observand aseara intr-un interviu ca incep sa recunoasca deja ca au fost fentati si dusi de nas de catre responsabilii MApN cand au distrus pensiile militare, invinuindu-l pe Ciuca de fapul ca in calitate de ministru al Apararii si Prim ministru nu a facut nimic la pensiile militare (ba a facut pentru el cu acea 1000 lei si pentru ciucani majorari generoase!), si acum pnl cere de la PSD s-o faca, si eu spun ca nu Ciuca si PNL au dat cele 3 oug, ci PSD si de aia au obligatia acum sa repare ce au stricat! Ciolacu ameninta cu demisia, la misto, daca se destrama guvernarea, stiind ca nu se strica deloc si vor guverna prin ministrii pana la capat, asa ca Ciolacu nu va lua voturi pe baza acestei declaratii de autosacrificiu, caci moldovenii nu-l mai vor dupa ce a declkarat ca ii este rusine cu ei, noi nici atat la cate ne-a facut PSD, dar si altii casapiti de ei... Vad la liderii pesedisti un mare grețoi, o siguranță emotionala debordantă de belfăroi castigatori, de stapani absoluti, o mare incredere ca ei sunt buricul pamantului si se cred castigatori, insa roata norocului e rotunda si sageata castigatoare poate cadea ca un trasnet in dreptul adversarilor politici! Uita cineva gentile cu bani si amantele la interlopii PSD din conducerea judetului Vaslui, sau baronii judeteni de carton? Si Ciolacu nici macar nu i-a tras de urechi, daramite sa-i demita, asa cum este baronul actual de Vaslui si dusmanul rezervistilor, Adrian Solomon... Ehei, si acum, in precampanie si campanie electoral vor iesi toti mafiotii, baronii si vatafii ca untul pe apa la suprafata, dezvaluiti de presa, tv-uri si cetateni, care iar vor coborî PSD in sondaje!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Salut, mojulică Martinică, cu urari de sanatate!

Viorel spunea...

Ciolacu. Dacă miniștrii PNL ies de la guvernare îmi dau demisia (drum bun). PNL+USR+AUR vor să dea jos guvernarea, probabil s-o și preia. Acum câteva zile am scris într-un comentariu că AUR după alegerise va alia cu PNL. Uite că o face mai repede.

Claudiu Marin spunea...

@Martin
Actualizarea se face intr-un singur fel.
Fiecare primeste in notele de calcul de la momentul recalcularii/actualizarii/ stabilirii pensiei cat ii lipseste din noile valori ale soldelor de grad si de functie si apoi se calculeaaza noul cuantum.
Ce ati scris voi pentru amendamentele Coarna, Chelaru, Roman ...sunt bazaconii.

mosmartin16 spunea...

Marin, cu părere de rău...ești acaparat de autosuficiență, crezând că le știi pe toate ! Da bine bre' omule ...da' reglementarea privind actualizarea soldei de grad prin prisma a ceea ce a fost Legea 49 și OUG 166 / 2001 nu era tot o reglementare ?! De ce... ce a fost și nu mai e în art.60 din 223 e actualizare...iar ceea ce a fost și nu mai e în Legea 49 ...nu e actualizare ?! Că așa vrei tu ?! Nu vezi că spui...bazaconii ?! Termen folosit de tine adineauri ! Cât despre amendamentul Coarnă...vezi că ești iar "pe arătură" ! Intervenția mea în acel proiect a fost limitată numai cu expresia referitoare la solda de grad "la trecerea în rezervă" ! Așa că nu mai vorbi trăsnăi ! Se pare ești mult sub Huhurez în ceea ce privește capacitatea de a dialoga fără..."a pune la punct" ! Păcat ! Mă aștept să nu publici ceea ce am spus aici, că de'...ești "stăpânul inelelor" ! Am încercat să revin cu puncte de vedere - bune sau mai puțin bune - dar observ că te manifești în aceieași parametri de "superioritate" ! Când ceva nu îți convine...nu publici, chiar dacă exprimare este în termeni de bun simț ! Dovada ?! Ultima postare...neacceptată ! Așa ceva nu mi s-a întâmplat cu Huhu ! Cred că renunț să mai intervin aici ! Am destule bloguri și pagini unde pot dialoga în termeni de fair play ! Fii sănătos !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

VESTE FOARTE BUNA: M-am bucurat adineaori cand, la emisiunea de la Romania tv de la orele 17, Dl Daniel FENECHIU, liberalul initiator al prezentului proiect de lege pentru majorarea soldelor de FUNCTIE si grad, a dat asigurari extrem de ferme si optimiste ca PROIECTUL va fi APROBAT, dar mai ales ca a gasit solutia acestor bani pentru a putea fi aplicata in conformitate! Respect si felicitari calduroase pentru seriozitatea si perseverenta implicarii, dle parlamentar liberal, Daniel FENECHIU!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Asa ca pica alte calcule aditionale si schiloade la pensiile militare, ramanand doar cele din proiectul agreat de noi si tapetat de liberali, in conformitate cu majorarile soldelor de FUNCTIE si grad! Succes echipei liberale cu proiectul dus, cu bine pana la capat si in integrum!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, colacul cu miere e prea mare si gustos sa-l lase din mana Ciolacu, ca daca isi da si demisia se ruineaza de tot sandramaua PSD, iar el ajunge la cosul de gunoi, aruncat chiar de ai lui, pierzand si milioane de voturi pentru lasitatea abandonului in clipe cruciale si grele pentru noi si țară!

Bzr spunea...

Odata ce au crescut soldele activilor acolo sunt banii de pensii,ce 3ste asa greu de priceput?mereu au fost bani dar doar pentru smecheri!au fost razbunari personale sa arate cine sunt ei!mai ales ca si militarii si politistii completeaza fondul de rezerva al primului-m8nistru!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Adineaori, la acelasi post ro-tv, Dl Virgil Guran-PNL a infierat comportamentul contras al pesedistilor la pensiile militare, exemplificand ca un general al armatei romane nu poate sa aiba 850 lei solda de grad si soldatul sa aiba 1800 lei, iar la discutii in continuare pesedistul invitat invoca propunerile min apararii si de interne, cele injositoare si paraditoare care vor sa le impuna pesedistii, care ne jupoaie si le convin pesedeilor, dar ca PNL le refuza, la care Dna Cretulescu i-a dat-o peste bot ca vor sa aplice vechituri degradante in care tot soldatul sa aiba mai mult decat generalul, fiind sustinuta si de catre fostul comentator de fotbal, Dtru Pelican care a afirmat sa se termine cu injosirea rezervistilor! Avem sustinatori, fratilor, iar psd continua nuanta paradelilor in nuantele lor sinistre, fara pic de rusine! Cretuleasca deja a sustinut in discutii ca psd vor sa aplice niste propuneri de acum 20 de ani ca rezervistii sa nu simta nici o majorare! Felicitari Dlui liberal Virgil Guran si invitatilor care ne-au sustinut!

mosmartin16 spunea...

P.s Și ca să pricepi exact ....domnu' administrator ! Când spuneai și "aplaudai" că "varianta Leorenu" era cea mai bună...uitași să te documentezi că acea variantă ( primită de la MApN ) era ceea ce rezulta din art.11 alin.(2) din Legea 80 ! Alineat abrogat ulterior, cum dealtfel tot abrogat e și art.60 din 223 ! Că dacă te documentai ...puteai să realizezi că "varianta lui Leo"...rezulta din o reglementare anterioară Legii 80 ! Ce să vezi ...era Legea 49 ! Vezi ce se "grăia" în ea, coroborează cu OUG 166 din 2001 și o să pricepi că actualizarea se poate face și altfel de cum o crezi tu ! Tu care erai "înflăcărat" după varianta lui ...Leo ! Să nu uiți că..din cele trei variante pe care le-am arătat "io" pe pagina mea de ieri...cea mai păguboasă e varianta I ( a lu' Leo ) și pe care o susții tu ! Această variantă, "Claudiu Marin" poate da firimituri la pensia actualizată ca urmare a soldei de grad și poate da și micșorare a pensiei ( prin prisma soldei de grad )...pen' că în proiectul B447 nu se zice nimic de păstrarea cuantumului avantajos ! Fii sănătos și nu mai milita pentru ceea ce a fost art.60 din 223...ci, pentru ceea ce militai nu demult...adicălea ...varianta "Leo" ! Că altfel ..."o să te binecuvânteze" mulți rezerviști ! Nu mai detaliez aici varianta 3 ( cea a MApN) și pe care am evidențiat-o în postarea mea de ieri ! Fii sănătos ! M-a surprins că ai publicat postarea mea anterioară ! Pe asta ...nu cred că o vei..."aproba" ! Oricum....sunt dezamăgit de atitudinea ta...plină de emfază ! Huhu..nu era așa ! Dumnezeu odihnească-l ! Cu el am dialogat ..superb...foarte mulți ani ! Iar eu nu găsesc punți de comunicare decât cu astfel de oameni ..cum a fost Huhu ! Gând bun !

Fost parasutist spunea...

Ciolacu este un tip cu carte putina. Asta nu-i o noutate. Dar nu inseamna ca-i prost. Am mai spus si cu alta ocazie: Ciolacu e un tip care suplineste lipsa de carte cu o viclenie nu tocmai de neglijat. L-am cunoscut un pic cu ceva ani in urma. Nu cred ca ar trebui sa ne facem iluzii ca vom obtine altceva decat firimituri. La abureli e, din pacate, destul de priceput. Mai degraba as fi inclinat sa cred ca nu vom obtine nimic. Eu unul ma tem ca nu vom avea nici macar indexarea de 10,4%. Pana la 01.01.2025 se vor termina toate alegerile si nu vor mai avea nevoie de noi. Atunci ar putea chiar sa invoce motive sa nu ne dea nici indexarea.

Constantin spunea...

Efortul financiar pentru actualizarea pensiilor militare cu solda de grad și de funcție ar fi cam de 120 de milioane de euro,o sumă care mi se pare că nu este chiar atat de mare încât să se facă atâta caz și să se invoce mereu cu obstinație impactul financiar "devastator"asupra bugetului. Numai pe cele patru sisteme radar Sentinel AN/MPQ-64 F1 de la SUA,România a plătit 90 de milioane de dolari. Iată unde se duc banii pentru actualizarea soldelor de grad și funcție.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Concluzie: Presa si tv cunosc despre faptul ca PSD nu ne vor reparati la pensiile militare, ca vor sa aplice o varianta paraditoare a caselor sectoriale, care nu creste cu nimc nici o pensie si care abordeaza doar soldele de grad, fara soldele de functie, impusa de clocari tot la ordin politic PSD, ca acestia sa se spele pe maini sa zica ca nu ei sunt vinovati ci militarii si politistii din clocării, care au iesit cu aceasta varianta a csp-urilor, zicand chipurile ca am fi si noi ,,bucurosi'' de ea, insa iar PSD au cazut de fazani sarindu-le in cap cei din jur si reprosandu-le viclenia politica, ca au o varianta veche de 20 de ani sa ne arda, in plus liberalii arata hotarat si tenace ca ne vor binele si sa ne ajute, pana la capat! La nici un partid nu vreau sa fac apologia, sincer va spun, dar PNL trebuie felicitat pentru sustinerea noastra cu o varianta de proiect de lege pe care o agream ca este realista si ne ajuta semnificativ! Eu sunt de stanga si am sustinut mereu stanga, adica PSD, dar cand vad atata rautate, atata nerusinare si atata dorinta a PSD de a ne ingropa, la ce naiba sa-i mai sustin daca sunt pe baricadele contras ca sa ne termine definitiv? Eu nu-i atac, eu imi apar drepturile personale IN STILUL MEU UNIC, DE FIARA DEZLANTUITA, CA MI S-A FURAT UN DREPT FUNDAMENTAL, CA SI ALE CAMARAZILOR MEI, DE CATRE PSD, dar si cele de grup ale rezervistilor, si nu ma pot abtine ca in orice petitie sa nu-i atac pe pesedisti in nota cu care ei ne ataca permanent din 2016 incoace si nu-si inmnoaie atacurile nici macar acum in preajma alegerilor, cand au nevoie crunta de fiecare vot in fata adversarilor PNL, si astfel pentru mine camasa actualizarilor este mai aproape de pielea mea, decat acest PSD rau intentionat si nemilos cu noi, si daca PNL reuseste sa invinga incapatanarea PSD cu aceasta lege, atunci voi fi clar decis sa-i votez cu recunostinta ca ne-au curmat suferintele de ani si ani in sir cauzate de catre PSD! Asta este parerea mea definitiva in ceasuri de cumpana pentru pensiile militare si pentru suferinzii de pensionari militari!

Claudiu Marin spunea...

@martin Mos
Legea 24/2000 spune ca o dispozitie odata abrogata ramane definitiv abrogata.
Respectiva dispozitie poate fi repusa in vigoare numai printr-o noua lege.
Actualizarea introdusa prin L 49/1995 in Decretul 214/1977 a fost reluata chiar de legea abrogatoare, respectiv de L 164/2001 in art. 48.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am intrat la Mojulică- Mos Martin pe pagina fb, si are acolo calcule extrem de interesante, care sunt pe avantaj! Neavand acordul nu-i pot da numele real!

Mircea spunea...

Legea nr.49/1995 apare pe Repertoriul legislativ al Camerei Deputatilor ca fiind in vigoare 'temporar', pe Portalul legislativ de pe legislatie.just.ro apare ca fiind in 'vigoare' iar la Consiliul legisltativ apare 'iesit din vigoare - temporar'.
Deci, nu este definitiv abrogata!
Am pus o intrebare la CL pe aceasta speta, cum am un raspuns il transmit!

Vasile Anghel spunea...

Legea 223/2015 a fost modificată prin OUG :57,59 și 114 .Tot prin OUG poate fi corectată și acum dacă vrea PSD . Să scoată din plafonarea de 85% pensia suplimentară și solda de grad din baza de calcul cum vrea guvernul prin MAPN să o transforme într-o indemnizație.

Claudiu Marin spunea...

@Mircea
Te percepusem un om in toata firea!
NU este cazul sa ne jucam cu sperantele oamenilor!
Urmare a șotiilor transmise in spatiul public despre L 49/1995, am vazut pe internet cereri de revizuire a pensiilor militare in baza defunctei legi.
Pai, a mai fost si un decret lege din anul 1990 care a completat si el Decretul 214/1977 si nici ala nu a fost abrogat expres de L 164/2001... Oare si ala s-a reactivat peste acolada legislativa a legilor 164/ 2001 si L 223/2015?

Viorel spunea...

Vasile Anghel. Total de accord dacă variant cu solda de grad și funcție nu vor să o actualizeze, cu o singură condiție. Solda de grad sub formă de indemnizație să nu se impoziteze și să se actualizeze ori de câte ori se majorează la activI, să se indexeze anual cu rata inflației la fel ca și în Legea nr. 168/2020 art. 12 lit. (c), respectiv 1.000 lei a celor din TO.

Viorel spunea...

MULȚUMIM DOMNULE LEOREANU PENTRU TOT CE AȚI ÎNCERCAT SĂ FACEȚI PENTRU NOI.
LAURENTIU LEOREANU. AVEȚI TOT RESPECTUL NOSTRU.
Sunt foarte dezamăgit de atitudinea PSD față de pensionarii militari.Pot înțelege că este campanie electorală, dar nu pe seama unor oameni care și-ar fi dat viața în teatrele de operațiuni pentru România, ba mai mult, acești oameni sunt cei care au reprezentat forța și argumentul nostru pentru intrarea în NATO!Azi, deși PNL a solicitat procedură de urgență pentru proiectul liberal privind modificarea pensiilor militare de stat, adică în maxim o săptămână să adoptăm proiectul la Camera Deputaților, nici PSD, nici UDMR nu au fost de acord să rezolvăm odată această chestiune esențială pentru pensionarii militari!Ce înseamnă acest lucru? Că cel mai probabil, proiectul va zace în Camera Deputaților până după alegeri, câteva luni bune! Luni care arată un dispreț al PSD pentru cadrele militare, pentru oamenii care și-au pus viața în slujba României cu onoare și curaj! Acest proiect de lege prevedea actualizarea în mod permanent a pensiilor militare și indexarea lor cu solda de grad, adică o solicitare absolut normală a pensionarilor militari. Repet - pensionarii militari NU trebuie folosiți în campanie de PSD și Marcel Ciolacu. Nu mai jucați pervers, ajunge! Sunt inițiator al proiectului de lege, am avut numeroase consultări cu asociațiile pensionarilor militari și am luptat pentru acești bravi români. Sunt foarte trist și dezamăgit. Consider că decizia PSD de azi este o bătaie de joc la adresa pensionarilor militari!

iullian68 spunea...

Lasati dracului calculele si haideti la lupta, calculati , calculiti, calculesti, calcumrom, calcumvreti, degeaba, 25 octombrie iesire masiva, eventual cu furci si topoare, sau poate judecati in regim de urgenta, tribunal militar, soarta ceausestilor, ca tot se apropie Craciunul, hei, ce ziceti?

Viorel spunea...

01.53: Deci, cum spune moldoveanu Dudăi. Domnule Ciucă, ați trecut prin toate funcțiile posibile pentru a elimina inechitățile dintre pensile militare (ați fi putut pune în practică chiar PLx-199/2020 în calitate de prim ministru), AȚI PUTUT, DAR NU AȚI VRUT. Ați făcut exact ca și Ceaușescu, care a dat puțin la popor și mult la FMI și / sau BM de unde s-a împrumutat de cele 11 miliarde de dolari. Dumneavoastră ați șutit din pensile militarilor și ați dat anticipat sau la zi (culmea) tot la americani bani pe tehnică care funcționază fără șofer prin telecomandă și armament care trage singur și pe după colț de bloc, pentru că de militari și rezerviști nu aveți nevoie. Nu mai zic nimic despre olteni (nu mă refer la toți, dar aveți două repere demne de urmat și de scris în cartea de istorie ca poporul să nu uite de faptele și vitejia lor).

RD spunea...

Dacă nu era Iohannis, nu exista vreo șansă ca solda de grad și de funcție să fie actualizate pentru pensionarii militari. Așa s-a făcut rău nea Ciucă și și-a amintit că e rezervist. PSD cred că va notifica Comisia Europeană că PNL vrea așa ceva și roșiaticii sunt siguri că CE va zice nu actualizării! Inițial Ciucă și Ciolacu cred că voiau proiectul lui Jianu cu indemnizația de tip vă eliminăm solda de grad din pensie și vă dăm indemnizație ce va fi scoasă în curând de alți politicienii.

Leo spunea...

Moș Marin = MARTINIUC Mitică.
Chiar el ne-a spus pe blog, pe vremea dragului nostru HUHUREZ
PS
Acum nu mai putem vorbi de OUG 59 și 114 , deoarece implicit ele au fost aprobate prin Legea 282/2023 cu intrare în vigoare din 01.01.2024
Să nu puneți nici o bază pe ce spune Băietu.

RD spunea...

https://vasluianul.ro/deputatul-solomon-ironii-la-adresa-pnl-pe-tema-pensiilor-militare-de-stat-jos-gargara-liberala-hai-la-treaba/

Circul continuă.. Acum cu al nostru Solomon.

Claudiu Marin spunea...

@Leo
A scapat ceva din modificarile introduse prin OUG nr. 59 si 114 neconfirmat prin L 282/2024:eliminarea indexarii cu 50% din cresterea salariala din art 59..

kostas spunea...

Cum inteleg eu aplicarea legii propusa de MAPN care a fost repinsa de asociatii:
Solda de grad nu va mai fi un element al pensiei ci va fi o indemnizatie neta, egala cu netul soldei de grad brute(58.5%). Oricum, in calculul pensiei ea nu mai conteaza pentru nici-un element,toate celelalte elemente sunt calculate numai din functie (legea 153) Aceasta se va acorda si urmasilor, in procentele stabilite exact ca pentru pensie. Deci toata lumea cu acelasi grad o sa beneficieze de aceeasi suma. Lucru bun, chiar daca este indemnizatie, aceasta nu se poate desfiinta niciodata, asta ar insemna desfiintarea gradelor militare.
Se actualizeaza toate elementele pensiei (fara solda de grad) la toata lumea conform legii 223 si rezulta un nou cuantum al pensiei. Acest cuantum net se indexeaza anual proportional cu cresterea soldei de functie la activi ( adica, daca solda de functie creste cu 10%, se indexeaza cu 10% si cuantumul net al pensiei.) Cei care sunt acum in plata pe alte legi, carora le-a iesit un cuantum mai avantajos pe 263 ramas in plata, daca acest cuantum este mai mare decat cel actualizat pe legea 223 plus indemnizatia soldei de grad, raman cu acest cuantum, pana cand va fi depasit de cel actulizat pe legea 223 plus indemnizatia. Apoi, toti acestia beneficiaza de indexarea anuala. Astfel, toti pensionarii vor avea pensia calculata dupa aceeasi lege. Un lucru bun. Nu cred ca unui pensionar care acum are pensia in plata dupa legea 263, dupa actualizarea pensiei si adaugarea indemnizatiei nu ii va iesi o pensie mai mare ca cea in pata.
Ce trebuie schimbat la aceasta lege: termenele, ar trebui data prin OUG, cu aplicare de la 01.11.2023 si punerea in plata de la 01.02.2023. In 3 luni este tot timpul sa se execute actualizarile. In rest eu cred ca este buna aceasta lege. Este parerea mea, poate altii au alta parere, le respect parerile.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Toti pesedistii iau in bascalie pensiile militare si rezervistii militari, de aia si facandu-ne si Ciulacu nesimtiti, si nici un pesedist nu ne suporta, nedand pe noi nici mucălăii, atunci de ce si pentru ce, ma rog, noi sa-i mai votam vreodata pe acesti grohotei cu râtanele lungi si imbelciugate? Doar ca sunt urmasii marilor bolsevici din noua burghezie proletara? Sa-i votam doar ca un insoricat ca Solomon, un betiv shaormar si mahalagiu, cel mai mare escroc si baron din jud Vaslui ne mistocareste ca si alti mitocani pesedisti? Aut cu golanii si golaniile PSD! Priviti la ranjelile lui Budigai si ale celorlalti pezdelisti, cum se poate citi din ele dispretul, ura veninoasa si flegma ce ar arunca-o asupra noastra ca pe niste ciumati! Adio, PSD si du-te dupa tata mare in groapa, si politic si existential, golanilor!

Vasile Anghel spunea...

Această "minunată" coaliție PSD-PNL are 2 lideri neserioși Ciolacu nu se informează corect despre inechitățile majore la pensiile militare ,iar Ciucă este ipocrit el având posibilitatea rezolvări acestei probleme având pozitia de premier și presedinte al partidului.Pensionarii militari nu cer măriri,vor echitate pentru că în activitate au avut aceleași obligații.

Claudiu Marin spunea...

@kostas
Mai citeste o data proiectul lui Jianu si spune-ne si noua daca gasesti vreo dispozitie care prevede actualizarea/aducerea soldei de grad la valoarea celor din activitate. Prevede doar extragerea ei din baza de calcul de la data stabilirii/recalcularii pensiei.

Brenda spunea...

L-ați auzit pe Ciucă,la tvr a spus că din păcate ei au făcut legea pentru rezerviști și că nu este de acord PSD....cât poate să fie de idiot , nu are pic de rușine

micutzul spunea...

Când activii vor înțelege că de fapt lupta noastră este și pentru ei, că pensiile lor calculate că medie din 300 de solde este o mizerie , că un general o să aibă la calculul pensiei că reper solda de maior , abia atunci politicienii vor tremura!
MApN trebuie dat în judecată pentru discriminare și acțiuni de diminuare a nivelului de trai al militarilor în rezervă! Știți cum se numește acțiunea negativă împotriva unei categorii sociale?

kostas spunea...

Fiind considerata o indemnizatie, ea normal ar trebui sa fie intotdeauna la zi, sau, ca sa fie mai clar, se poate adauga si o formulare de genul: va fi actualizata permanent cu solda de grad.

NINO-NINO spunea...

Domnule Claudiu ati punctat foarte corect referitor la prevederile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă, conform căreia o dispoziție juridică, odată abrogată, rămâne definitiv abrogată și nu poate fi reactivată decât printr-o nouă lege. Aceasta este o regulă esențială în dreptul român, care împiedică revenirea la vechile dispoziții abrogate, pentru a asigura coerența și predictibilitatea legislației.Mi-am permis sa analizez si sa explic pentru toti care tot vorbesc despre aceasta Lege 49/1995
1. Decretul nr. 214/1977
Decretul nr. 214/1977 reglementa sistemul de pensii al cadrelor militare de stat în perioada regimului comunist și prevedea anumite metode de actualizare a pensiilor, inclusiv mecanisme de corelare cu salariile din armată. De-a lungul timpului, acest decret a suferit modificări, inclusiv prin acte normative mai recente, precum Legea 49/1995.
2. Legea nr. 49/1995
Legea nr. 49/1995 a adus modificări și completări la Decretul 214/1977. Printre altele, ea introducea o actualizare a pensiilor militare de stat, corelând pensiile cu evoluția salariilor active în armată.
Cu toate acestea, Legea 49/1995 nu a rămas definitivă în sistemul juridic, deoarece a fost înlocuită și reglementată de Legea nr. 164/2001, care a adus un nou cadru legislativ pentru pensiile militare.
3. Legea nr. 164/2001 și abrogarea expresă
Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat a abrogat explicit Legea nr. 49/1995 și a preluat, în art. 48, mecanismele de actualizare a pensiilor militare. Acest articol prevedea că pensiile militare vor fi actualizate în funcție de creșterea salariilor cadrelor militare în activitate, un principiu similar celui introdus de Legea 49/1995.
Astfel, deși Legea 49/1995 a fost abrogată expres prin Legea 164/2001, principiile esențiale de actualizare a pensiilor militare au fost preluate și reflectate în noul cadru normativ. Acest lucru înseamnă că drepturile și prevederile din Legea 49/1995 au fost încorporate în noul sistem, chiar dacă legea în sine nu mai era în vigoare.

NINO-NINO spunea...

NEXT:4. Regula abrogării definitive
Conform Legii nr. 24/2000, o dispoziție odată abrogată nu poate fi reactivată decât printr-un nou act normativ, ceea ce s-a întâmplat prin Legea nr. 164/2001, care a preluat prevederile de actualizare din Legea 49/1995, fără să reactiveze direct legea respectivă. Această repunere în vigoare a mecanismului de actualizare printr-un nou act normativ (Legea 164/2001) a asigurat continuitatea drepturilor cadrelor militare pensionate.
Concluzie:
Legea 49/1995 a fost abrogată în mod expres prin Legea 164/2001 și nu poate fi reactivată direct, conform principiilor din Legea 24/2000.
Legea 164/2001 a preluat însă principiile de actualizare a pensiilor militare de stat, inclusiv corelarea acestora cu salariile cadrelor active, ceea ce înseamnă că mecanismul introdus de Legea 49/1995 a fost continuat, dar într-un nou cadru legislativ.
De aceea, invocarea directă a Legii 49/1995 pentru cereri de revizuire a pensiilor militare nu are fundament juridic, deoarece aceasta este abrogată, iar dispozițiile sale au fost integrate în Legea 164/2001 și, ulterior, în Legea 223/2015.
Astfel, chiar dacă unele acte normative mai vechi nu sunt abrogate expres, ele rămân fără efect practic atunci când sunt înlocuite de noi legi care reglementează același domeniu.
Cu stimă NINO-NINO!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In aceasta campanie electorala, pe unde voi prinde picior de pesedist, la usa mea sau aiurea, sa ma abordeze electoral, le voi reprosa taios ca PSD este dusmanul, licheaua si parazitul care uraste de moarte armata, politia si pensiile militare si ii voi trimite sa se duca unde si-a dus mutul iapa si dracul capra! Probabil, dar nu instig, pentru ca o constiinta nu o poti instiga dupa dorintele personale, asa vor face si camarazii mei millitari si politisti! La naiba cu camarila baronilor imbuibati ai PSD! De 1000 de ori l-as vota mai degraba pe Ciuc' al nost,' al liberalilor, care ne vor binele, decat pe analfabetul cocalar de Ciolacu, care in ura lui pentru noi ne-a etichetat ca fiind niste nesimtiti, ca si jegurile alea care-l aduleaza si il inconjoara slugarnic, mistocarindu-ne si persiflandu-ne flegmatic, considerandu-ne niste oi ratacite!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Fleacuri inutile, @Kostars, si abandoneaza ideologiile leprozeriilor clocare, pentru ca ei vor crede ca le facem apologia si le acceptam ca fiind bune aceste nerozii criminale, caci dezastrul din ce ne pregatesc clocarii este evident, si sa fii convins ca, pe langa paradelile evidente, la vedere, exista niste subtilitati nesesizabile, care in timp ne pot lasa in gurul gol, ca o data emanate aceste ineptii si aprobate dintr-o data te trezesti pe parcurs ca trebuie sa halesti numai scovergi si supe chioare, nu ciorbe cu carne sau fripturi! In mana lor sta si acele faimoase ordine de ministru cu care pot manipula drepturi si cosi lejer ce vor si cand vor, dupa care le secretizeaza si iar se vor umple tribunalele de plangaciosi cu jalbele in băț!

NINO-NINO spunea...

Am citit cu atenție proiectul lui Jianu și voi sublinia aspectele relevante legate de solda de grad și actualizarea acesteia.
Conținutul proiectului
Extragerea soldei de grad: Proiectul propus prevede în mod explicit că solda de grad nu va mai fi inclusă în baza de calcul a pensiei. Aceasta va deveni o indemnizație netă, calculată în funcție de solda brută actuală, dar va fi independentă de recalcularea pensiei. Acest lucru înseamnă că solda de grad nu va fi actualizată sau adusă la valoarea soldei de grad a activilor.
Lipsa actualizării: Nu există nicio dispoziție în proiect care să stipuleze că solda de grad va fi actualizată în conformitate cu solda activilor. De fapt, proiectul pare să se concentreze pe desființarea legăturii dintre solda de grad și pensie, lăsând solda de grad ca o indemnizație separată, care nu va beneficia de actualizări periodice.
Modalitatea de aplicare: Proiectul nu menționează nimic despre cum se va face actualizarea indemnizației de grad în raport cu solda activilor, ceea ce sugerează că va rămâne constantă și că nu va fi influențată de modificările ulterioare ale soldei de grad din activitate.
Concluzie
Astfel, din analiza proiectului lui Jianu, nu se prevede nicio actualizare a soldei de grad pentru a ajunge la valoarea celor din activitate. Solda de grad va fi scoasă din calculul pensiei, și va rămâne o indemnizație fixă, fără legătură cu eventualele creșteri ale soldelor de grad pentru activi.
Cu stimă NINO-NINO!

Marin spunea...

https://www.google.ro/amp/s/www.capital.ro/nicolae-ciuca-cer-psd-sa-adopte-de-urgenta-legea-care-asigura-actualizarea-echitabila-a-pensiilor-militarilor.html/amp

Styx spunea...

https://adevarul.ro/politica/scandalul-psd-pnl-faza-pe-pensii-militare-ciuca-2393406.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Iată ce zice secretara si specialista mea, Anilu, total independenta politic: ,,Ciolacu are față de cioban trubadur si șmecheraș, ajuns prea sus pentru statutul său de fost vagabond cocalar si valutist! Eu pe Ciucă l-aș vota ca este militar cu grade mari, are maniere de om educat, nu trancaneste aiurea, chiar are umor si are aliura si față de presedinte, si nu mi-ar fi rusine cu el in fruntea țării, avand multe calitati bune! Cand Ciolacu v-a facut nesimtiți pe toti la gramada, s-a descalificat in fața mea, definitiv, si nici nu mai vreau sa aud de mitocanul asta bădăran si needucat!'' Sunt vorbele si opiniile ei, cand am intrebat-o ce parere are despre cei doi candidati, si a acceptat cu greu sa i le postez aici, caci nu se implica politic cu nimeni, si ceea ce stie le tine pentru sine, fara a le impartasi altora! Ea e civil, si daca as intreba si alte sotii de militari si politisti ce parere au separat pentru Ciolacu si Ciuca, as putea paria ca ar avea opinii ca si Anilu!

Claudiu Marin spunea...

@NINO
Abrogarea L 49/1995 nu este expresa.
Proiectul Jianu prevede indexarea cuantumului proportional cu cresterea soldei de functie. In traducere inseamna ca procentul cu care se majoreaza solda de functie pentru activi ar trebui aplicat si cuantumului in plata. Nu prea cred ca au gandit asa.

Constantin spunea...

Într-adevăr legea 164/2001 nu abrogă în mod expres legea 49/1995. Articolul 88 din legea 164/2001 precizează printre altele că:"Pe data intrarii în vigoare a prezentei legi se abrogă Decretul nr. 214/1977 privind pensiile militare de stat, publicat în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 83 din 6 august 1977, cu modificările şi completările ulterioare". Deci în mod expres se abrogă decretul 214/1977 și nu legea 49/1995.

Rezervistul spunea...

Cornelius F Ifrim....Culmea... și soția mea are aceleași vorbe la adresa Bâlbâitului... cât și și a lui Ciolacu - Mardacu.... Să fie oare vorbite... soțiile de militari... ? Nu aș crede...

NINO-NINO spunea...

Atunci printr-o formularea clară și o comunicare eficientă a actualizării pensiilor, Proiectul Jianu ar putea oferi o soluție mult mai favorabilă pentru pensionari în comparație cu PLx 540/2024?

Rezervistul spunea...

Azi dimineață pe A3..pe la ora 07 15.... moderatoarea de la știri își dădea cu părerea... cică pe surse... din guvern că se ia în considerare înghețarea pensiilor la anul...pt a micșora deficitul uriaș de aprox 8%... I-aș propune atât prostovanei de la știri.. cât și sursei din guvern să micșoreze nr de sugători de buget al statului.. numiți funcționari publici sau..bugetari... că despre ei este vorba... au ajuns grație tandemului PSD -PNL la 1.350 .000 de la 850.000 cât îi lăsase alt tandem de tristă amintire Băsescu - Boc...prin 2010-2011 Apoi îi reamintesc " sursei" din guv... că treaba cu micșorarea pensiilor cu 15 % a mai încercat o " chioru" odată dar nu la lăsat CCR Oricum am aflat că vine in scurt timp FMI și le va da peste mânuță..cu nuiaua.... risipitorilor de bani...pe pomeni electorale...

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Mari. Această analiză a dumneavoastră trebuie trimisă domnului Budăi ca să înțeleagă și dânsul cum e cu impactul bugetar (de fap cred că am să i-o trimit eu), dar în special domnului Boloș care acum pune țara la cale (viitoarele noastre taxe și impozite) la Bruxelles. El probabil face comparația între pensionarii civili care doar primesc și noi (la fel considerați că avem pensii speciale, enorme și nesimțite) fără a înțelege că ni se dă dar ni se și ia sau că cee ace primim, dăm exact înapoi.

Mircea spunea...

Imi cer scuze dar cred ca sunt neserios la patrat deoarece, tot din cauza mea, din cauza materialului d-lui Benke Karoly, magistrat asistent-sef la CCR, pus de catre mine la dispozitia regretatului Huhurezea, (a se vedea topicul din 01.12.2022) probabil cateva sute de rezervisti au deschis actiuni in instanta ce sunt acum in asteptare la CCR!
Mi-am permis sa nu fiu de acord cu modul in care ati dezbatut institutia abrogarii unui act normativ deoarece am un proces castigat cu o casa sectoriala pe aceasta tema.
Este ultima postare pe acest site.

Leo spunea...

@Mircea
1. Dragul nostru HUHUREZ , ți-a mulțumit la acel timp pt. material.
2. Așa este , urmare a dezbaterilor de pe blog , H-ul a convins sute de pensionari să ACȚIONEZE. Numai eu și șoșoiul știm vreo 14 bucăți dintre care și câțiva comentatori de azi ai blogului , continuat și coordonat cu dedicare și talent de @Claudiu
3. Nu înțeleg de ce te deranjează opiniile de pe blog , deoarece nu suntem toți savanți ca să avem aceeași abordare.
Mai bine explică tehnic unde greșim , decât să te comporți ca un copil de grupa mică , care dacă se supără își ia jucăriile și pleacă.
Altfel spus parafrazându-l pe IL Caragiale , SĂ SE ABROGE , DAR SĂ ȘTIM ȘI NOI:

ILie spunea...

Din pacate Budai are dreptate. Proiectul care este acum este inaplicabil pentru ca nu se aliniaza cu modificarile aduse legii 223 in 2023. Trebuie sa se modifice sau elimine anumite articole (exemplu 28, 31) introduse in 2023 pentru a fi aplicabil.