Un produs Blogger.

luni, octombrie 14, 2024

Asa aratau, in anul 2009, Comunicatele de presa ale MApN privind pensiile militare

8 comments

Statistica pensiilor militare era prezentata pe transe de cuantum, din mie in mie lei, nu ca in prezent cand ni se prezinta doar cuantumul mediu si cele mai mari pensii, pentru a ascunde inechitatile din sistem si numarul pensiilor militare de mizerie. 

Comunicatul de mai jos era o reactie a MApN la campania de presa care deja se declansase pentru pregatirea desfiintarii pensiilor de serviciu, operatiune savarsita de guvernul Boc in anul 2010. 

Pe atunci, conducerea MApN era un aparator al drepturilor de pensie pentru militari.

Comunicat

Nr. 185 

Precizări de la Ministerul Apărării Naționale referitoare la pensiile militare


Pentru o corectă informare a opiniei publice referitoare la pensiile militare, Ministerul Apărării Naționale face următoarele precizări:

1. Sistemul pensiilor militare de stat din România este reglementat de Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, fiind un sistem ocupațional care se încadrează în pilonul al II - lea privind schemele ocupaționale (profesionale) guvernate de Directiva 86/378/EEC, modificată prin Directiva 97/96/EC. Acest sistem de pensii nu este un sistem contributiv și conform art. 5, alin. (2) din Legea nr. 164/2001, fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat se asigură de la bugetul de stat.

2. Pensia militară medie este de aproximativ 1.700 lei. Peste 72% dintre pensiile militare sunt sub plafonul de 2.000 lei. Situația numerică pe tranșe valorice a pensiilor militare de stat plătite în luna februarie 2009 este următoarea:
39 - 1.000 lei, 13.143 pensionari, reprezentând 16 %
1.001 - 2.000 lei, 45.671 pensionari, reprezentând 55,85%
2.001 - 3.000 lei, 15.881 pensionari, reprezentând 19,42%
3.001 - 4.000 lei, 6.111 pensionari, reprezentând 7,47%
4.001 - 5.000 lei, 765 pensionari, reprezentând 0,93%
peste 5.000 lei, 201 pensionari, reprezentând 0,24%


3. În categoria pensiilor de peste 5.000 lei sunt cuprinse doar două pensii ale foștilor șefi ai Statului Major General, restul fiind pensii ale magistraților militari.

4. Pensiile militare nu includ și alte venituri, cum ar fi sporuri și indemnizații suplimentare.


5. Izvoarele istorice menționează existența sistemului de pensii militare încă din anii 1829-1830 când s-a organizat armata pământeană atât în Muntenia, cât și în Moldova (primul regulament ostășesc cuprindea principii pentru organizarea armatei și în legătură cu "drepturile bănești ale ofițerilor, pensii și socoteli bugetare").

De atunci, legislația în domeniul pensiilor militare s-a schimbat periodic prin emiterea unor acte normative care au reglementat acest sistem, printre care amintim: Decretul nr. 360/22.08.1949 pentru organizarea asigurărilor sociale ale militarilor de carieră; Decretul nr. 293/30.07.1959 privind reglementarea drepturilor de pensie ce se acordă ofițerilor și subofițerilor; Decretul nr. 141/1967 privind pensiile militare de stat și pensia suplimentară; Decretul Consiliului de Stat nr. 214/1977 privind pensiile militare de stat.



8 comentarii:

raul spunea...

Ehei ,trecute vremuri!Atunci erau la conducere militari adevarati ,nu pupatori de moaste si de parti dorsale pt cate-o stea in plus sau o acadea de supt!Nu-i vom uita pe actualii si nu le dorim decat sa ajunga si ei in situatia noastra,sa lupte pt drepturi normale si de bun simt in orice societate asezata ,care-si respecta armata tarii!Rusine lor!

Liviutatarush spunea...

Coleg de promotie cu Ciuca, informat, spune ca urmareste huhurez.com https://www.youtube.com/watch?v=_LZ25aqNE3I

Sorin spunea...

Rușineeee, rușine și iar rușine să vă fie vouă dir. ai caselor sectoriale de pensii...!!!

Dinu spunea...

Vina apartine si militarilor, rezervisti sau activi.Unii sunt indiferenț,altii sunt inregimentati politic sau beneficiari de pensii mari.Din pacate liderii sindicali au si ei pareri diferite.Pe 25 octombrie se va demonstra unitatea , hotărârea ,preocuparea pentru interesul general.Politicienii trebuie obligatti sa respecte militarii.respectmilitariirespecterespectmilitarii ii trebuie obligato da respect

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In Romania de Ev mediu timpuriu, partidele isi pun in tot sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala numai gunoaiele, predicatorii sectanti, traficantii, rabladitii si redusii mintal din partide sa conduca aceste institutii, pentru a le aduce in starea de ruini fumegande, in faliment si insolventa, caci asta le este interesul de analfabeti functional. Eu, acasă, daca am un gunoi il iau cu mătura pe făraș si-l bag la punga cu gunoaie, scarbit si mai, mai sa fac hepatită de la greață, insă partidele ridica aceste gunoaie si laturi, unse cu parfumuri si alifii pline de arome exotice la rang de sinistrii si le acorda aceste portofolii extrem de importante pentru a le mulge pe aceste institutii de forta cu toate pompele si mulgatoarele din dotare... De pildă, Hanger Stacan Tîlhar avea in partid rolul de pivnicer, ospatar si servitor de mici la caserole, fiind mai anonim decat plagiatul său la Doctorat, si s-a trezit, saracan de el ca din paharnic si traficant de vinuri cu o caciulă mai mare decat capul sau plin cu drojdii, si cum sa-mi majoreze el mie pensia bulita daca drojdiile alea ii clocotesc prin cap zi si noapte, curgandu-i troscaurile pe nari ca prin canelele butoaielor? La alt minister, alta secatura cu o livada de prune in gură a bulit milițienimea, care acum umbla si drogati, si beti, si bagati in afaceri penale, in amantlacuri si tot tacamul de nu mai incape presa de ei cat ii ziua de lunga! Am aduce sinistrii din import, dar cand aud ca lucratorii nu au o zi de scoala sau instruire fug ca de dracul... Inca stam bine ca inca nu au inceput sa ne impuste pe strazi, doar ca sa aiba orele de invatamant practic la activ, daca scolarizarea pentru alfabetizare e prea scumpa! Ne-ar mai trebui un Geoana la Cotroceni, sa coordoneze Mafia si infractiunile pe directii stabilite politic si tacamul ar fi complect! Cand, dupa 2009, au inceput sa dispara si ultimii varsovisti din sistem, care inca pastrau intacta disciplinea si ordinea militara, dup ei au venit gunoaiele si lăturoaiele clocare, care au infestat inregul sistem cu metastaza si infectii purulente, fără de leac!

VALYCA2010 spunea...

Foarte frumos,scurt și la obiect!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Inca o racilă a caselor sectoriale, datorita rusinii clocare sa dezvaluie un adevar dureros, este ca aceste case sectoriale niciodata nu vor sa dezvaluie cate pensii sunt sub 2000 lei, apoi sub 1500 lei, sub 1000 de lei, sub 500 lei si sub 100 de lei, cat si sub 50 de lei, care ele exista, in total fiind 25.001 astfel de pensii, pe care le-a dezvaluit mereu Col Mircea Dogaru, dar nimeni nu s-a sesizat sa faca anchete de ce ele exista sub pensia minima garantata la civili iar in Armata si Politie nu exista aceasta Lege aplicata sa nu se mai moara de foame! Dl Ciuca-candidat la prezidentiale, sapte ani s-a ingrasat in inalte functii la Aparare, pana a intrecut kintalul, sanatos sa fie dumnealui cu toata familia, insa nici la ora asta domnia sa nu a luat in discutie aceasta crima sociala, nu a tapetat-o public si nu a dorit ca ministru s-o rezolve, asa cum nu a vrut nici toate pensile destrabalat de mici si destrabalat de medii, in sensul micimii lor injositoare si ale foamei, sa le rezolve, acum venind cu o idee nastrusnica cum ca mereu a vrut domnia sa., saracul, sa faca asta dar din cauza ca avea bube dulci de la Kandia, gripă nepaleză, pojar gabonez sau pușchele vietnameze pe limba nu s-a putut, iar cei din jur se jură la sanki balamaua ca domnia sa mereu raporta partidului aceste crime odioase la pensiile militare mici si medii, dar, vedeti boieri dumneavoastra, pesedistii aia răi si negrii in ceriul gurilor, ii tineau o palma pe gura si domnia sa fiind sufocat de acea palma nu putea vorbi ca sa se ia masuri de indepartare a nedreptatilor, dezechilibrelor si discriminarilor de la pensiile militare! Dle general, Ciuca, raportez ca, daca nu v-ati facut aceasta sanie prezidentiala in verile cand erati ministru si Prim m inistru, nu stiu ce o sa castigati in zapada de la prezidentialele de la iarna! Sunt pensii de 47 lei, bre, ca doar un simplu exemplu, si aia mor de foame, si vreti acei oameni sa va voteze cumva? Sau toti acei 85% cu pensiile destrabalat de mici si discriminati, plus inghetati la actualizari in vecie,, cumva o sa rupa portile si urnele cu voturi sa va voteze la doua maini, cand le chiorlaie matele de foame, le bate vantul prin zdrente si le flutura buzunarele goale prin crivatul iernii? Poate cititi asta si vi se face mila, sa varsati o lacrima de mila pentru tragedia noastra macar, daca nici acum, in ultimul ceas, nu v-ati hotarat cu PNL sa ne majorati pensiile militare, care sunt cele mai mici din societate, din Europa si din NATO, care nu va onoreaza gradele de general trecute prin functia de ministru al Apararii si de Prim ministru, cand aveati ocazia sa ne curmati suferintele saraciei, foamei si lipsei cronice de bani!

Claudiu Marin spunea...

@Ifrim
Iar ai inceput sa scrii cu pogonul!