Un produs Blogger.

duminică, septembrie 08, 2024

Laurentiu Botin, Realitatea Plus, despre pensiile militare

72 comments


O abordare  accelerata a problemei inechitatilor din sistemul pensiilor militare, sistem despre care instituțiile militare și politicienii momentului cred ca totul este în regula după ce au trecut prin spaima reformei prin L282/2023. Numai ca rezervistii mai in vârsta striga cât pot ca sunt umiliți. Dacă nu se reintroduce actualizarea soldelor de grad și functie, peste 6-7 ani vor striga și cei care se pensioneaza în prezent ca vor fi umiliți. Deocamdată, cei pensionati in ultimii 2 ani sunt mulțumiți și tac complice.
Domnul Coarna a aflat după ce a votat L 244/2024  ca plafonul neimpozabil de 3000 lei nu se aplica și pensiilor militare.
Mulțumim domnului Leonte pentru ca a subliniat esenta inechitarilor din sistemul pensiilor militare. 

Continuare



 

72 de comentarii:

VALNIC74 spunea...

Cum s-a mai zis tot Ciucă e ghimpele care nu dă voie la mărirea soldei de grad!

John1 spunea...

Coarnă, tot încerca să întrerupă pe domnul Leonte, să mai spună el încă o vorbă fără importanță. Foarte frumos a vorbit domnul Leonte, însă m-au deranjat extrem de mult intervențiile lui Coarnă. Tot un palavragiu va rămâne. Nu poate să își depășească condiția sa reală. Cine i-a trimis domnului Leonte problemele noastre, trebuie să insiste concret și la subiect cu inechitățile din sistem militar de pensii. Se pare ca doamna Alexandrescu culege date pentru a da ,,bomba".

Rezervistul spunea...

Acum a descoperit Coarnă... cel ce se dă independent acum.... după ce a primit un șut in dos de la PSD.. și de la alte partide....că pensiile militare nu intră la impozitul de peste 3000 lei?Dar ce a făcut în parlament in tot acest timp..pe timpul votului....a dormit în bocanci...? Rușine să-i fie...A luat-o pe urmele celorlalți generali invitați în platourile de televiziune ...pe post de momâi ... și plătiți la casierie după emisiune cu onorarii grase ce i rotunjește pensioara amărâtă... de polițian

Rezervistul spunea...

Felicitări d nul Zelca...ce a ridicat încă o dată cum pe Realitatea plus ( 11.30)problema inechităților din pensiile militare...Un adevărat sindicalist care nu vine degeaba la tv... Bravo.... nu-i lăsa...d le... Pe ei...pe mama lor...de nemernici...

Petrut spunea...

Nu mai stiu care a fost ziua dar Dna Ministru Bucura a mentionat in mod expres ca plafonul de neimpozitare a pensiilor de pana la 3000 de ron nu se impoziteaza inclusiv la penionarii militari ...Exista cineva in PSD sau PNL ce in mod permanent urmareste sa ca pensiilor militare sa nu li se aduca vreo imbunatatire de vreun fel.

viorel 1067 spunea...

Bună ziua. De ce noi pensionarii militari suntem mereu dați la o parte de cei care ne conduc? Ba nu ne-a indexat 2 ani pensiile, ba nu beneficiem de pragul de impozitare la 3000 lei, ba nu se rezolvă cu actualizarea de grad. Când eram activi politicienii ne chemau de acasă, la mineriadă, la inundații și mai ales la dezăpezire erau ierni cu zăpadă. Durerea mare este că, avem politicieni în parlament foști militari cei care îi cunoaștem gen fost și prim ministru mi-e jenă să-i spun și numele și alții care timp de 4 ani nu au realizat nimic pentru pensionarii militari. Acum ne bor să-i votăm să mai stea 4 ani. Om trăi să vedem ce va fi.

xmax spunea...

Asa este @Petrut
Este un sobolan nociv atit in PSD cit si in PNL care se opune tuturor actelor normative privind cuantumul pensiilor militare.
Dar il vom descoperi. Va fi tuns la zero! Nu se poate ascunde la infinit! Tot ce este posibil sa fie tocmai un fost militar(sau politist) un yes-man nenorocit, un pupincurist veritabil care crede ca nu pute! Ba da, este mai puturos ca un dihor sau sconcs.
Multa ura ciuda si dusmanie este impotriva militarilor si politistilor!

Arfy spunea...

Simplu, Viorel! Ești în rezervă și unii în retragere! Deci nu mai contam. Cei care ies acum la pensie sunt net avantajați. Bravo lor. Au prins altă lege și alte facilități ( ore suplimentare plătite etc).
Asa că fii optimist: mică dar de durată lungă!
Sunt mii de pensionari care trăiesc doar din indemnizația de pensie. Mulțumesc lui Dumnezeu că mai pot munci! Așadar pensie plus salariu și plus pensie civilă la îndeplinirea vârstei standard de pensionare!
Este frustrant că nu se oferă drepturile , nu pentru inechitati ci pentru avantaje în funcție de nr de ani lucrați, condiții etc.
E singurul motiv pe care nu-l agreez!

valy spunea...




John1 ....Scrie exact (concret) pe blog, ce mesaj trebuie să-i trimit DOMNULUI Leonte și o voiface de îndată.

avianyc spunea...

Unul mai tare ca altul .
Ne spune justițiarul Dobre ca toate pensiile de pana în 2015 sunt sub 4000 lei.
Ar fi fost poate adevărat dacă pensiile trecute pe contributivitate ale MM mecanici de bord , parașutiști, etc nu ar fi sărit in 2010 - 2015 de 5-7000 lei și dacă multe din cele actualizate la 01.01.2016 nu ar fi depășit cu mult cifra 4 din fața.
Necunoscatorul fenomenului care a dus la asa ceva Dogaru chiar urla atunci ca s-a ajuns ca MM si sof sa aibă pensii mai mari ca ofițerii și generalii.
La care a venit și Base cu celebra replică " Normal dacă subofițerul sta cu curul pe bombe"!
Nici Coarna intrerupandu-l pe Dobre nu s-a lăsat mai prejos afirmând ca " nu se vrea actualizarea soldei de grad deși este trecut în lege " !!!???((((
Ca cei adunați la sediul PSD au urlat depasind cu mult decibelii admisi pentru oamenii de la care ai anumite pretenții este adevărat în ce spune Ciolacu , chiar și pe mine m-a zgâriat dezaprobator la ureche fenomenul televizat , cert este ca nu-mi vine sa cred că un politician în campania electorala ca si candidat la funcția de comandant suprem sa spuna astfel de jigniri la adresa militarilor.
Și uite comentacii nici macar nu au sesizat aceste inadvertente din discursul lui Coarna și Dobre.
Realitatea este ca politicienii de la putere știu bine cum stau lucrurile la pensiile militare.
Ce-i incurca sa facă vreo mișcare în sprijinul pensiilor mici sunt pensiile mari și nesimțit de mari dobândite de unii militari după 2018.
Cam aici este buba , orice indexare , actualizare solda de grad s-ar reflecta și în aceste pensii mari , lucru care nu le convine.
Probabil soluția va veni pe schema / formula de recalculare în scădere cu rămânere în plata a cuantumului actual practicata la pensiile civile mari ale celor cu grupe de munca , adică menținerea cuantumurilor mari pe loc pana când prin indexare/ majorare pensiile mici se vor apropia cât de cât de valoarea celor medii/ mari.

Alkan spunea...

Luare de poziție a unui liderului de sindicat, Izvoranu Adrian, cinste acestui om care a făcut ceea ce nu a făcut niciun militar.

“Nu ți-e rușine Ciolacule, tu cel cu studii măsluite, să îi faci nesimțiți pe militarii și polițiștii rezerviști?
Atunci când tu chiuleai de la școală militarii erau în poligoane, pe autostrăzi, baraje, spitale, fabrici, mine, sau la munci agricole pe timpul comunismului, lucrau în unități zi și noapte departe de familii.
Ca să știi și tu, Ciolacule, militarii au plătit contribuții la pensii ca orice angajat, singura diferență este că banii se duceau la bugetul de stat.
Dacă ai asemenea expresii, nu ai ce căuta în asemenea funcție, dă-ți demisia….”
Apoi moderatoarea(Realitatea Plus), deși tema era jignirea adusă militarilor și polițiștilor de cǎtre Ciolacu ,a schimbat rapid subiectul.
Acest om, Izvoranu, a spus mai mult decât cohortele de militari, lideri de asociații sau lideri politici care conduc instituții.
Într-o țară democratică cu instituții puternice și societate civilǎ puternicǎ un asemenea limbaj ar fi determinat reacții care ar fi dus la stadiul de larvă orice vierme….

Outlander spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Outlander spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
John1 spunea...

Perfect @Outlander. Valy, eu nu stiu ce i-ai trimis domnului Leonte, desi sunt convins ca ai trimis ceva foarte persuasiv. Iti multumim. Ca si concret eu ti-as recomanda sa selectezi din postarile domnului Claudiu Marin o idee din fiecare urmatoarele probleme:
- perioadele de contributivitate ale civililor si implicit ale militarilor (cu specificatia ca unii militari au intrat in sistemul militar dupa ani lucrati in civilie sau ofiterii de la prefecturi intre anii 1995-2009 primeau solda de functie de la prefectura, s.a.m.departe);
- legea civila nu este retroactiva, adica am iesit la pensie in baza unei legi si ulterior, in timpul jocului, schimbi regulile, cu efect in trecut;
- la calcul impozit pentru legea in vigoare, au dedus 2000 de lei din salariul mediu net pe economie si nu din venitul din pensii cum prevede legea, astfel retinand din pensiile lunare intre 1 si 200 de lei;
- ca si concluzie, un subofiter iese la pensie azi cu pensie intre 6000 si 12000, iar un colonel cu pensie intre 8000 si 15000 de lei, pe cand cei iesiti inainte de 2015 au pensii de 3000 de lei subofiterii si de 4000 ofiterii.

Dodo spunea...

@ avianyc. De acord cu posibila soluție de a recalcula pensiile noastre și de a le tine pe loc pe cele mari,exact ca la civili. Atunci sa vezi cum vor învia, ciucanii". Pe capete. Abia aștept....sa ii vad cum vor urla și vor posta la greu pe unde vor putea. Este,din păcate doar, un scenariu în momentul de fata, cu șanse mici de a se implementa. Dar...cine stie

John1 spunea...

Eu consider, că cei doi inteligenti contracandidati au discutat si cu cei de la ICCJ, fiind mâna'n mână.
In acest sens si-au zis:
- De ce sa le mai dam 100 de lei la pensionarii militari prin ridicarea plafonului la 3000 de lei, prejudiciindu-i astfel cu 300 de lei, in loc de 200 de lei, cand este evident că vor câștiga pe 21.10.2024, dupa decizia ICCJ. Păi, în loc sa le inapoiem 300 de lei si sa le fi dat si cei 100 de lei din ridicarea plafonului la 3000 de lei, deci in total 400 de lei, nu este mai bine să-si recupereze doar 200 de lei, deci la jumătate din cei 400 de lei? Nu este ca sunt mai destepti decât noi?

avianyc spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

John1. Or fi ei mai deștepți decât noi, dar ce faci cu pensionarii care au pensiile până în 4.426 și puțin peste și care nu pierd nimic prin impozitarea progresivă în schimb nu le dai 100 lei prin ridicarea plafonului neimpozabil la 3.000 lei ? Cei cu pensii babane (talonul plagiat postat de domnul CM era al dv.) gen dv., e și normal să gândișe astfel.

John1 spunea...

Totusi, tinand cont de unele decizii juridice defavorabile pensionarilor militari, imi este teama ca voi fi nedreptatit si cu cei 200 de lei si cu cei 100 de lei. Atat va costa votul meu, al familiei mele si al prietenilor mei. Data de 25 octombrie 2024 va reprezenta actiunea noastra finala si hotaratoare asupra dreptatii pensiilor militare. Poate este prea devreme, insa va spun ca daca vreunul dintre infocatii comentatori ai acestiu blog va ezita sa vina la mitingul din 25 octombrie 2024, eu le cer acelora, ca din proprie initiativa si devotament pentru lupta noastra sincera si dreaptă sa se autosuspende din corespondenta cu acest blog.

Dodo spunea...

Sa nu creadă ciucanii" ca am cv cu ei ,sau împotriva pensiilor lor mai mari ca și ale noastre...amărâții, dar corecte în același timp. Un singur lucru m-a deranjat și anume ca nu si-au publicat și ei cupoanele ca și noi,de teama sa nu li se afle cât de mari sunt. Ar fi corect ca acum tot din teama, sa se și întâmple înghețarea lor??? Intreb si eu asa...dacă alta soluție nu ar exista,benefica pt toți și reparatorie. Poate asa,pe viitor, ar reacționa și ei dacă ar gândi și în perspectiva, nu numai ca țiganu...sa trăiesc clipa.Oricum supărați și unii și alții...tot cum vor dori băieții deștepți va fi. Asa ca repet din nou si din nou.... Haideți sa fim mai uniți domnilor!

Bzr spunea...

Faceti,va rog,o paralela intre profesorul universitar si un ofiter,la ani de pensie egali,cu vechime egala,sa vedeti diferentele,o sa fiti surprinsi!si la sof si sgp la fel!apoi publicati rezultatele,sa numai zica ca suntem noi,armata avantajati!

Claudiu Marin spunea...

@Dodo
Ciu-ciolacii nu-si dau seama, dar pensiile lor sunt gata inghetate la momentul deschiderii dreptului de pensie, la fel cum au ramas ale nostre inghetate la nivelul anului 2017.
In afara de indexari nu vor mai primi nimic la cuantumul stabilit la momentul pensionarii.
De aceea, pe acest blog, li se recomanda sa nu fie asa de indiferenti si lipsiti de empatie fata de situația in care se afla colegii lor mai in varsta.

csej spunea...

Avianyc@vezi ca pensiile MM la care faci tu referire calculate pe legea 223/2015 sunt cu mult sub 4000 lei.Privind cele in plata ,cele calculate pe asa zisa lege a contributivitati ai dreptate.Stiind asta i-am spus lui Claudiu Marin ca mandatele postale nu sunt concludente.Am primit un răspuns gen Esti Gică Contra.

John1 spunea...

Toti comentatorii acestui blog, de altminteri unic, ar trebui sa fie intr-un consens cu realitatea pensiilor militare, si nu sa faca speculatii precum eu am fost aviator, eu am fost jurist sau eu am fost cel mai destept din armata romana. Important este ca exista inegalitati crase intre pensiile militare. Un anume Budeanu 62, este atat de patimas ca nu-l baga nimeni in seama, incat sufera ca au unii si el nu are. Dar nu gandeste că si el ar trebui sa aibă ce au aceia. La mitinguri am intalnit si pensionari cu 14.000 de lei, insa au zis ca ei sunt solidari cu colegii lor de arme iesiti vremelnic la pensie, dar care erau mult mai pregatiți decât ei. Asa da oameni, nu ca budeanu si altii.

csej spunea...

Claudiu esti sigur de indexarea din ianuarie 2025?Eu unul nu.

Claudiu Marin spunea...

@Monteoru
Vad ca avianyk iti spune si @iceparu ???
Indexarea se aplica din oficiu in baza art. 59
Ca sa nu se aplice, ca sa se aplice mai putin sau mai mult decat rata inflatiei cunoscute la inceputul anului 2025 , este nevoie de o lege, pentru neaplicare sau micsorare, sau de o OUG pentru acordarea unui procent mai mare.
De aceea trebuie sa fie declarata neconstitutionala eliminarea indexarii cu 50% din cresterea venitului salarial mediu prin art. VII al OUG nr. 59/2017.
Cati au ridicat exceptie la CCR pentru art. 59 ciuntit prin OUG?

raul spunea...

Pe facebook -ul lui Ciolacu,el sau consilierul ce raspunde in locul lui,promite ca problema impozitarii de la 2000 la 3000 se va rezolva in guvern ,ca vinovati sunt liberalii cu legea lor ,de parca la Comisia de munca unde s-a introdus art III,nu era sef Solomon,,,prietenul "nostru al militarilor!Ipocrizie maxima!

Skoda 4x4 spunea...

Je

csej spunea...

As fi bucuros sa gresesc dar tare imi este teama ca totul ni se trage dela cei ce se ocupa de bugetul ministerele,MApN si MAI.
Atentie cei care se bucură de cuantumul cel mai avantajos.Va aduc aminte ca in perioada 2010-2013 Basescu-Boc nu au vrut să audă de cuantumul cel mai avantajos.
Avia scoate dela naftalină decizia de recalculare din 2016 si ia in calcul ca la o criză majoră aceea iti poate fi plata.Sunt Stan Patitul.Imi fac livada de curmal chinezesc si smochin.

Dodo spunea...

Domnule Claudiu,credeți ca se va tine protestul de pe 25 oct, sau mai bine zis credeți ca pana în 25 oct se va rezolva problema noastră cu soda de grad și funcție? Sunt curios ce credeți dvs.

Claudiu Marin spunea...

Pentru aceste alegeri s-a plasmuit o miza mai mica:
Guvernul va indrepta "eroarea" din Legea nr. 244/2024 si va introduce prin OUG plafonul neimpozabil de 3000 lei pentru toate pensiile.

Viorel spunea...

John1. Da. Eu Viorel, comentatorul de pe blog mă numesc Budeanu, născut în anul 1962, Sof. / Plt.adj.pr., Arma intendență / Specialitatea militară intendență și finanțe, terminat al 2-lea cu 9,67. Ce date vă mai trebuie că vi le spun pe toate.
Dumitale cine ești ? John Wayne, Jon Travolta sau Ion de la coarnele plugului pentru că te ascunzi după un pseudonim ca și cum ai fi hoț, tâlhar, mafiot sau fost securist ?
Cică: „Important este ca exista inegalitati crase intre pensiile militare”.
Bravo Ioane. Auziți la dânsul. IMPORTANT ESTE.
Nu este important deloc. E JALE MARE CĂ EXISTĂ INEGALITĂȚI.
Dar la pensia dv., normal că este important.
Sunt pătimaș pentru că așa este gena mea, pentru că nu îmi place nedreptatea, nu mi-au plăcut curvele, hoții, mincinoșii și trântorii. Nu-mi plac profitorii. Cine spune că domnul Gl.politician Ciucă nu are șanse la președinție se înșeală amarnic. Vor vota cu dânsul toți profitorii de pe Legea nr. 168/2020 deși a fost propusă / impusă de / lui PSD-istul Bușoi, toți cei ce au beneficiat de HG 28/2023, OUG nr. 26/2024 chiar dacă unele s-au făcut sub domnia domnului Ciolacu. Cârtițele din cadrul MAp.N (SLUGILE Gl. luptător / am răspunsul MMSS) și-au impus ordinele așa cum au vrut ele.
Cineva se întreba de ce nu și-au publicat unii taloanele din cei ieșiți în 2023-2024. Pentru că le convine ceea ce au primit de la marele viteaz. Pentru că au primit ordin să nu divulge numic. Pentru că nici cel mai bun prieten al meu încă activ la CMJ egal în grad și funcție cu mine nu a vrut să-mi spună ce soldă lunară are, fiind interzis la dialog.
Ați fost la miting și ați format grupuri și grupulețe (zis bisericuțe) și depănați amintiri, zâmbiți și vă arătați dinții la cei ce vă filmau. Priviți fotografiile care au fost postate și pe blog. Unde este ura și furia față de nedreptatea pe care v-au făcut-o politrucii și guvernanții ? Luați exemplu de la ultrași. Să tremure gemurile sediilor partidelor, guvernului și ministere. Să le tremure chiloții pe ei. Numai așa te impui, că doar nu ești la plimbarea de seară. La noi a fost bătut groaznic un băiat. Oamenii s-au hotărât să se înarmeze cu bate și să curețe ei orașul de borfași, golani și șmecherași dacă poliția nu vrea sau nu poate (citiți comentariile pe Botoșăneanul.ro). Mă opresc pentru că și așa cred că nu mi se va publica, comentariul.



Prodan Aurelian spunea...

Primul pas în rezolvarea diferențelor enorme între pensiile militarilor este aprobarea de urgență a PLX 199/2020. Restul de variante parțiale de rezolvare a diferitelor situații (actualizarea soldei de grad, impozitarea pensiilor) sunt "petarde" lansate pentru a arăta că se pot rezolva într-un viitor incert și nesigur. Altă variantă nu trebuie acceptată. Nu fugiți după ținte false.

avianyc spunea...

Ma înclin cu deosebită admirație în fata acestor copii .

https://www.facebook.com/share/v/Tx6smFEc1u5HwiuW/

Păcat ca nu pot inventa și o formula de funcționare coerenta a guvernului și parlamentului.
L360 trebuie reparata printr-o încă o lege pentru năpăstuiți cu handicap. Și sigur nu va fi îndeajuns. Acolo sunt probleme mari.
Sa vedeti în curând precum cf legii ce-i din grupe de munca cu stagiu complet de cotizare și viitori pensionari vor ieși cu 3-4 000 lei și invatatorul cu patru luni de vacanta și stagiu complet cu 6000 lei.
Pe L244/2024 privind impozitarea nici nu s-a uscat cerneala și trebuie modificata prin Oug
Asta-i lucru bine făcut, vorba celui care le-a promulgat.
@ Csej
Vara asta deși am și fantana și apa de la rețea m-au luptat din nou din greu cu seceta . Arșița mult mai periculoasa ca seceta cruntă.
Am un vecin care are smochini și le merge bine.
Succes!

John1 spunea...

Ciuca a terminat primul, sef de promotie la Academia Militara, Ciolacu a terminat al doilea cu 9,00, Facultatea de Ecologie. Ah, uitasem a mai terminat unul al doilea, insa nu mai stiu pe unde, ca Oprea Gabriel, sau ca Frunzeti, niste inteligenti, in numararea izmenelor si chilotilor.

John1 spunea...

Domnule Claudiu Marin, cred ca ar trebui sa restrictionati accesul la blog, asa cum ati atras atentia acum multe topice la doi inteligenti. Iar pe toti care sunt ,,terminati cu 9,67", deoarece important este sa aiba aceasta medie de terminare să îi iertați fiindcă stiu să țină evidența logistică la nivel pluton de infanterie.

Dodo spunea...

@ Claudiu Marin. Dacă am înțeles bine, din ce spuneți dvs, cu legiferarea acelor 100 de lei și pt noi....rezulta ca protestul nu mai contează? Dacă am înțeles bine sau nu, nu e important. În schimb este important ca au început sa simtă ceva presiune,dumnealor(decidentii). Și asta ma bucura. Chiar dacă ne mai contram pe blog,câteodată unii cu alții,totuși, se vede un progres.Suntem mult mai atenți. Nu putem fi păcăliți,cel puțin membrii de pe acest blog. Sunt onorat ca exist și eu pe aici,unde vad oameni de calitate. Felicitări celor care sunteți informați și care mențineți flacăra.

Viorel spunea...

Prodan Aurelian. Aprobarea PLx-199/2020 rezolvă în proporție de 90% inechitățile dintre pensile militare, inclusiv actualizarea soldei de grad cât și de funcție. Cu impozitarea vedem în repriza a 2-a. Dar cine să o facă ? Exact ca în zicala. Nu am mamă, nu am tată, sunt făcut de o bunică.

Claudiu Marin spunea...

@viorel
N-ai inteles. Prima se va rezolva problema impozitului cu venitul neimpozabil.... universal, pentru a potoli..... urletele.

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin. Gândul îmi era la impozitarea progresivă și nu la plafonarea de la 2.000 la 3.000. Sunt perfect de accord cu dv.

Iulian Mareș spunea...

Domnilor,
nu lasati fenta mereu in fata!
Nu faptul ca „Onorabilul Bioterist” va indrepta lucrurile este important, intrucat este vorba de 100 si ceva de lei, ci este de analizat ca nu se intampla ca prima oara marlanul ăsta, ce-si roteste capul in fata camerelor televiziunilor la interviuri, precum leuțul de la luneta daciei 1310, a gandit asa (cu excluderea din start a militarilor), ca poate merge si asa, sa mai dea un scuipat pe haina militara a rezervistilor, caci nu daduse destui si cu alte ocazii!!!
In definitiv, cum le este si vorba „Atat s-a putut!, insa, caci este si un insa, aici sensul real este Atat a putut!!!
Important este sa nu uitati si sa nu iertati, aici pe pamant, asta este statutul militarului, cu iertarea se va ocupa Cel de Sus, iar cu uitatul doar domnul Alzheimer!

*De final o intrebare extra, privind pensiile civile!
Pensionarul civil care a primit o decizie mai mica, ramane cu cuantumul avantajos in plata, dar lui la ce i se aplica indexarea din ianuarie 2025, aia pe care o isteata a definit-o ca „Majorare”, pentru a-i amagi iar pe cei de varsta a 4a, la noul cuantum din decizia de recalculare sau la cel mai avantajos?

csej spunea...

Dacă studiați hotărârile CEDO in lupta noastra in perioada 2010-2013 cu Basescu-Boc veti observa ca ,cuantumul cel mai favorabil e pe muchie de cuțit.Pensia calculată si primită pe legea 164 si 119 este nesigură.Nu vreau sa traiesc in nesiguranta.Din această cauză susțin reformă sistemului de pensii militare .Nu vedeti ca in Romania ce e valabil azi maine nu este?Deși in lege e stipulate ca primim indexarea cu inflația a fost an in care cei dela putere si-au băgat sula in ea de lege si au modificat-o după bunul plac.Nu există stabilitate legislativă.
Avia@Am făcut ce am facut.Imi ajunge.Sunt pe ramura coboratoare a traiectorie vietii.Sa mai faca si urmasii mei.In vechiul regat lucrurile merg prost.Se vede influență turcească.In Transilvania alta civilizație.

maiag spunea...

RAUL,credeam ca poporu se minte cu televizoru,unde ai citit tu ca a zis ciulacu de pensii militare plafon?am cautat tot si nu am gasit,de ce ti place sa arunci poante de 2 bani care pot fi verificate?ma abtin sa te gratulez

raul spunea...

Maiag,intra pe pagina de facebook a lui Ciolacu si la postarea de acum doua zile cu fake -ul ca el nu a jignit militarii ,raspunde (el sau consilierul) unor oameni -deci cauta in raspunsurile date oamenilor-,ca va rezolva problema in guvern,cred ca prin OUG!
Si cum a intuit Claudiu ,vrea el sa ia caimacul,desi la Comisia de munca unde s-a propus art III ,sef e Solomon ,,,prietenul" nostru al militarilor!

Claudiu Marin spunea...

@mares
Doar in cazul pensiilor militare recalculate potrivit L 223/2015 se prevede indexarea cuantumului rămas în plată, inclusiv al cuantumului contributiv mai avantajos de care au beneficiat peste 60% dintre recalculatii din 2016.
******Este absurd sa credem ca o drona) ca se îndreaptă spre București nu este doborâte pentru ca nu este lege.

Rezervistul spunea...

Iulian Mareș....Cred că Indexarea la țivil... se va aplica la aia mai mică din decizie... până o ajunge din urmă pe aia mai mare pe care o ia încă...Apoi ...după vreo 5-10 ani de indexări succesive poate egala pe aia mare.... dacă mai apucă.... deoarece intre timp...unii se mută in cartierul ăla cu garsoniere..cu ușa în tavan...

Gicu spunea...

"NATO-iștilor" să nu uitați că PĂRINȚII VARȘOVIȘTI v-au făcut "NATOIȘTI"!

Petrut spunea...

Buna ziua ,cand eram mai tanar dupa ce m-au trecut in rezerva am lucrat aproape de o Comunitate imensa nu departe de Delta Nigerului ,in cadrul careia traiam si munceam iar cand aveam o problema ne rugam cu totii pentru rezolvarea ei. Ne-am mai rugat intens si cu credinta si dorintele aproape toate prindeau viata . Cred ca am sa ma rog din nou ca si in acea Comunitate si cred ca va aparea "in fata " tocmai cel ne neglijeaza poate intentionat si o sa vedeti aproape sigur rezultate pozitive ...! .

xmax spunea...

Așteptăm cu nerăbdare noutăți pe site la CDEP.
Așa cum a spus dl. Coarnă la o emisiune TV, că marți sau miercuri va fi trecută pe ordinea de zi la CDPE Amendamentul pentru majorarea soldei de grad(cică ia promis CIUCĂ)!!!!
Deocamdată nimic!
Sau poate are altcineva alte detalii???

csej spunea...

Vorbesc din experienta .Dupa 2010 am pichetat in județe sediile PDL-ului fiindca acesta a lovit atunci Elita-26500.Rezultat nul.In 2013 fiind la butoane Ponta nu stiu in ce împrejurări fericite am beneficiat de cuantumul cel mai favorabil.
Protest merge odată, de două ori dar daca vezi ca sunt fără rezultat schimbi macazul.Reamintesc celor mai tineri ca polițiștii in 2011au venit in uniforma iar javra ordinara a roit-o.Pentru mitingul din 25 octombrie veniți fratilor in uniforma ,cine mai are,fiindca altfel TV ne confunda cu oierii.
Rețineți că pentru a fi auziți trebuie,vorba unui coleg de blog ,trebuie sa-i forțeze timpul.
Cum imi explic prezența redusă la proteste.Multi dintre noi nu suntem membri ai asociațiilor și acestea au pierdut legatura cu noi.In plus absența banilor duce si la absența mijloacelor de deplasare.Vezi vreo unul sa vina dela Botoșani sau Bistrița pe cont propriu la București?Eu unul nu.

Arfy spunea...

Există un Regulament european adoptat privind utilizarea dronelor.
În baza acestui regulament se pot "aduce" la sol orice dronă!

Radu spunea...

Scrisoarea deschisa trimisa de dl Asofronie Constantin primului ministru cred ca ar trebui trimisa (prezinta in sinteza istoricul pensiilor militare)

Iulian Mareș spunea...

Claudiu Marin,
Sunt drone și drone...
Dacă se îndreaptă spre Buzău, Plenița sau vila de la Balotesti se vor consulta cei 2 corifei efemeri, întrucât la viteza ei exista timpul pentru 10000 de ă, ă, Ă, Ă-uri!

Cătălin spunea...

DOVADA CA RECALCULAREA FIN 2016 A PENSIILOR MILITARE A GOST DOAR PE HARTIE DEOARECE CEI RECALCULATI PE MINUS (60%) AU TAMAS IN PLATA CU CUANTUMUL MAI AVANTAJOS SI LI S-A APLICAT INDEXAREA LA CUANTUMUL IN PLATA SI NU L-A CEL RECALCULAT.
UN CEEA CE PRIVESTE RECOMPENSA LUI CIOLACU ADRESATA PENSIONARILOR MILITARI CA O COMPENSATIE IN LOCUL ACTIALIZARII SOLDEI DE GRAD, ASTA ESTE TOT O PACALEALA DEOARECE MAI INTAI AU LUAT UN DREPT CE REVEBEA TUTUROR CONFORM CONSTITUTIEI, MA REFER AICI LA RIDICAREA PLAFONULUI NRIMPOZABIL LA 3000 LEI, CA MAI APOI DA ARATE CAT DE DARNICI SUNT PRINTR-UN OUG CE URMEAXA SE PARE A FI RMOS DROARECE DISCRIMINAREA SE VEDE DIN AVION SO LA ART 16 IN CONSTITUTOA ROMANIEI.

Luc 3 spunea...

Am primit acum un mesaj în care spune că pragul de 3000 lei,va fi valabil și la militari! Se pregătește o oug.! Economedia.ro!Să vedem!Este bine,dar să vedem cu solda de grad ce se întâmpă!

Anghel spunea...

Cum elimină discrepanțele dintre pensii acordarea soldei de grad?

csej spunea...

Băieți de băieți,eu unul nu am așteptări dela Ciuca.E omul interesului personal si nu va misca un deget in favoarea pensionarilor .Nu uitati ca el este pensionar militar si Ciolacu si altii il asteapta la cotitură.Sa nu înțelegeți că îi iau apărarea.
Ma indispune împărțirea noastra in varșovisti si natoisti.Natoistii aceștia sunt copii nostri iar noi suntem părinții lor.
Ii doresc SGP si subofiterului pensie cat mai mare dar nu mai mare decât a mea fiindca asta ma duce cu gândul că degeaba mi-am tocit coatele prin anfiteatrele din facultăți si AISM.Prin 2000 pensiile băteau pasul pe loc si un general locotenent avea pensia mai mica decat venitul lunar a unui subofițer de unde si zicerea către generale sa va faci dl.general daca nu ati invatat carte?"Uite ca treaba se repeta.Concluzia:suntem aruncați la lada cu gunoi.
Noi ca noi dar ce fac beneficiarele de pensii de urmaș.?Vai de mama lor.

Claudiu Marin spunea...

Anghel
Rezervistii pensionati pana prin anul 2021 nu au de castigat prea mult di actualizarile soldelor xe grad.
Am mai spus-o, dar rezervistii spera sa se aplice ordonanta care reia amendamentul cu care Coarna a fost trimis la Comisia de aparare, adica cresterea soldei de grad sa se aplice direct la cuantumul in plata al pensiilor militare.
Or, de cand exista actualizare de solde, ea s-a aplicat la baza de calcul de la data deschiderii dreptului de pensie sau de la ultima actualizare si apoi s-a calculat cuantumul pensiei.
Asa stand lucrurile, de cresterile soldelor de grad prin HG 28/2023 si OUG 26/2024, vor beneficai copios cei pensionati in ultimul 2 ani.
Pentru ceilalti, efectele actualizarii soldei de grad in cuantumul pensiei scad cu cat au trecut prin mai multe indexari, intrucat cuantumul actualizat se compara cu cuantumul indexat. Pentru acestia, efectele actualizarii soldei de grad se vor vedea mai ales la actualizarile din anii urmatori.

Arthur spunea...

Legea 223, în forma modificată prin ordonanțe și legi samavolnice, nu mai are nicio pevedere privind actualizarea pensiilor militare în vigoare, deci o eventuală actualizare a soldei de grad trebuie să fie însoțită și de noi prevederi de aplicare a actualizării.

xmax spunea...

o pers care a iesit in pensie in anul 2022 a avut solda de grad = 490
Azi cit este?????

Cum spuneti ca nu prea are de cistigat cei iesiti dupa 2022????

Claudiu Marin spunea...

@xmaax
Eu am spus ca nu prea au de castigat cei pensionati inainte de 2022. Cel pensionat in 2020 ar avea solda de grad din baza de calcul, nu din cuantum, mai mare cu 2800-490 lei ,Crestere s-ar cumpara numai cu indexarile de cuantum din anii 2023 si 2024. La cel recalculat in 2016 cresterea adusa cuantumului de noua solda de grad se compara cu indexarile intregului cuantum din anii 2016-2024. Sunt cam grele rationamentele astea...

Prodan Aurelian spunea...

A început "dansul" promisiunilor. Orice actualizare, dacă nu are norme clare de aplicare, poate duce la rezultate imposibil de a fi contestate. Nu sunt norme clare - rezultat greu de înțeles.

Claudiu Marin spunea...

Vali
Cam insisti pe promovarea debandandei in armata. De aia nu ti-am publicat frustrarile de; ar trezi raspunsuri din partea ofiterilor. Ierarhia militara functioneaza si dupa trecerea in rezerva.

Luc 3 spunea...

Claudiu,indexările începând din 2016 au fost,nu-mi aduc aminte prea bine,parcă 5%(2016),5,25%(2017),nu(2018),1,3%(2019),4,6%(2020),nu(2021),2,6%(2022),5,1%(2023),13,8%(2024),adunate vin 37,8% -total.Deci 37,8% sunt toate indexările,cum se calculează de exemplu la un plut.aj.pr. și la un colonel? Te rog să ne luminezi

Andrei spunea...

„Ierarhia militara functioneaza si dupa trecerea in rezerva.” Priceless!. Unde scrie, domnule jurist?

Claudiu Marin spunea...

@Prodan
Va tineti de copilarii!
Ce faci cu normele de aplicare daca nu exista legea de actualizare?
Luc 3
Indexarile se aplica si indexarilor anterioare, de aceea matematica ne spune ca ele se inmultesc nu se aduna.

Prodan Aurelian spunea...

M-am referit strict la eventuala actualizare a soldei de grad (dacă va fi). Prea multe fac financiarii în cel mai mare secret, fără ca oamenii să știe, pentru a putea contesta.

Luc 3 spunea...

Mulțumesc frumos Claudiu,pentru răspuns! Deci ..se îmulțesc! Și atunci ce să înțelegem? Nu câștigam nimic din actualizare la solda de grad? Rămânem tot cu" ochii în soare"?Atunci care este șpârla?Ce rost mai au discuțiile cu decidenții?Mitinguri....etc.?Păi atunci să actulizeze funcțiile,dacă la grad nu luăm nimic cei pensionați până în 2023!Atâtea discuții,și nu câștigăm nimic!E bătaie de joc!Fente!!!!Vrăjeli!Toată lumea "să actualizeze solda de grad",și?Nu luați nimic,dar este....actualizată!Poate 10 lei!Sau ...în viitor!😅Tabele ...cât are colonelul,plutonierul....deci nimic ,în buzunare!Îmulțim,împărțim...

Luc 3 spunea...

Ne-au "luat"civilii,am rămas cu mult în urmă!Și nu doctorii și inginerii!Militarii .....mai la urmă! Nu știu ce să mai zic!Personal ,mă bucur pentru civili că au mai câștigat ceva bănuți,dar mă gândesc, că și noi ,am muncit destul,și nu ușor!Asta este ,să fim sănătoși cu toții!Vedem ce va fi!

Claudiu Marin spunea...

@Luc 3
Important este sa se reglementeze ca actualizarea soldei de grad este permanenta, asa cum se precizeaza in amendamenttul Leoreanu.
Chiar daca nu castigi prea mult la prima actualizare dupa 8 ani, din cauza regularizarii cu inderxariole, vei castiga la urmatoarele actualizari care vor porni de la valorile din OUG nr. 26/2024, fara prea multe indexari.
Acum ai inteles care este soparla? Nu te ingrijora ca sunt multi cititori care nu au trecut prin actualizari si care nu inteleg cum este cu actualizarile si indexarile.
Reglementarea din fostul art .60 alin (3) era o exceptie pe care CPS-urile si instantele s-au facut ca nu o inteleg. Acolo era regularizare numai intre actualizarile si indexarile din acelasi an.

Luc 3 spunea...

Mulțumesc frumos Claudiu!Cu Dumnezeu înainte!Să fim sănătoși!Vedem ce vor face!

Claudiu Marin spunea...

@Mares
Reformuleaza comentariul si mai usor cu vorbele de ocara la adresa numai unor politicieni?
Chiar nu aflasei ca daca nu cadea Guvernul Ponta dupa Colectiv, pe 04 11 2015, cei din conducerea MApN nici nu indrazneau sa iasa pe interval cu draftul art. 40 din OUG 57/2015, in forma care a plafonat pensiile militare ?
Nu uita ca si pensia d-tale este inghetata la data deschiderii dreptului de pensie?