Cea mai mare soparla pe care domnul Iordache de la CL o introduce in Avizul negativ este cea care pune in discutie legalitatea si constitutionalitatea actualizarii pensiilor militare ori de cate ori se majoareaza soldele activilor, pretizand ca astfel ar fi discriminate celelalte categorii de pensii de serviciu si chiar pensiile din sistemul public. Insinueaza ca actualizarea cu rata inflatiei, ar fi suficienta. O astfel de actualizare exista la magistrati si nimeni nu a invocat neconstitutionalitatea operatiunii.
Vedeti ca nu intamplator s-a introdus in Legea 282/2024 actualizarea cu indicele preturilor de consum?
Desigur ca interventia institutiilor statului in reformularera proiectului va fi in concordanta cu pozitia CL si cu modificarile aduse legii pensiilor militare prin L 282/2023. Mare lucru este daca va trece si actualizarea soldei de functie.
Nici Consiliul Legislativ nu intelege, asa cum nu inteleg multi rezerevisti, ca indexarea si actualizarea pensiilor militare nu sunt operatiuni care se aplica simultan si concomitent asupra cuantumului pensiilor militare, in plata ramanand cuantumul mai mare dupa fiecare operatiune de indexare sau actualizare. Totul decurge din restrangerea in timp, numarul de luni, a modului de constituire a bazei de calcul a pensiei militare.
Actualizarea soldelor de grad si functie a fost si trebuie sa fie in continuare reglementata tot ca o derogare de la modul de calcul in sitemul public de pensii, dat fiind caracterul special, din punct de vedere juridic, al legii pensiilor militare. Astfel, este impropriu sa invoci discriminarea actualizarii fata de alt sistem de pensii.
Acesta este pasajul buclucas din Avizul CL
"Totodată, semnalăm caracterul discriminatoriu al dispoziției de actualizare a pensiei de serviciu, având în vedere faptul că aceasta nu se va aplica tuturor categoriile de beneficiari de pensii, atât din sistemul public, cât și de serviciu, aceștia obținând, în fiecare an, din oficiu, o actualizare a pensiilor exclusiv cu rata medie anuală a inflației, soluția legislativă fiind astfel susceptibilă a încălca prevederile art. 16 alin. (1) din Constituție."
4