Un produs Blogger.

vineri, septembrie 20, 2024

Consiliul Legislativ a avizat negativ proiectul de lege de actualizare a pensiilor militare

62 comments

Cea mai mare soparla pe care domnul Iordache de la CL  o introduce in Avizul negativ este cea care pune in discutie legalitatea si constitutionalitatea actualizarii pensiilor militare ori de cate ori se majoareaza soldele activilor, pretizand ca astfel ar fi discriminate celelalte categorii de pensii de serviciu si chiar pensiile din sistemul public. Insinueaza ca actualizarea cu rata inflatiei, ar fi suficienta. O astfel de actualizare exista la magistrati si nimeni nu a invocat neconstitutionalitatea operatiunii. 
Vedeti ca nu intamplator s-a introdus in Legea 282/2024 actualizarea cu indicele preturilor de consum?
Desigur ca interventia institutiilor statului in reformularera proiectului va fi in concordanta cu pozitia CL si cu modificarile aduse legii pensiilor militare prin L 282/2023. Mare lucru este daca va trece numai actualizarea soldei de functie.
Nici Consiliul Legislativ nu intelege, asa cum nu inteleg si multi rezerevisti, ca indexarea si actualizarea pensiilor militare nu sunt operatiuni care se aplica simultan si concomitent asupra cuantumului pensiilor militare, in plata ramanand cuantumul mai mare dupa fiecare operatiune de indexare sau actualizare. Totul decurge din restrangerea in timp, numarul de luni,  a modului de constituire a bazei de calcul a pensiei militare.

Acesta este pasajul buclucas din Avizul CL


"Totodată, semnalăm caracterul discriminatoriu al dispoziției de actualizare a pensiei de serviciu, având în vedere faptul că aceasta nu se va aplica tuturor categoriile de beneficiari de pensii, atât din sistemul public, cât și de serviciu, aceștia obținând, în fiecare an, din oficiu, o actualizare a pensiilor exclusiv cu rata medie anuală a inflației, soluția legislativă fiind astfel susceptibilă a încălca prevederile art. 16 alin. (1) din Constituție."

 




 

62 de comentarii:

Cătălin spunea...

TREBUIE URGENT FACUT CEVA IN PRIVINTA INLATURARII INECHITATILOR SI AL MARIRI PENSIILOR MILITARILOR, DEOARECE AM RAMAS ULTIMII. NU POTI LASA UN LOCOTENENT COLONEL "BLINDAT" DE STUDII, ATRIBUȚII (RĂSPUNDERE) SI CONDITII DE MUNCA, SUB SALARIUL SAU PENSIA UNEI INFIRMIERE. ESTE STRIGATOR LA CER. RAPORTUL IN CEEA CE PRIVESTE VENITUL, AR TREBUI SA FIE DE CEL PUTIN 3/1 IN FAVOAREA OFIȚERULUI.

gigi 2 spunea...

Si cu asta basta. Nu cred ca o sa avem nici -o actualizare. am vazut cu ochii mei decizii de acualizare pensie , tamplar si instalator 5200 lei. si cu cresterea din ianuarie 2015 ne fac cu mana, pa si la revedere.

GG spunea...

Până a ajunge sa fim asistați sociali,mai e un pas de pitic! Dormiți în cisme! Gigi.

Rezervistul spunea...

Am citit ... m-am lămurit ...la expunerea de motive privind respingerea....La pct 5 ... Bugetul nu face față.... adică mai pe românește...Nu sunt bani 💰💸...pt rezerviști Pt 1.300.000 bugetari și peste 600 parlamentari...sunt bani precum și pt pensiile nesimtite ale magistraților ... procurori, judecători care-și bat joc de munca polițiștilor...lăsându i în libertate pe infractori e mălai....Ce ordinari...ce nemernici.... Mă întreb ce salariu au ăia din Consiliul...ce a dat asemenea decizie Spor la votat...acum in toamnă..dragi camarazi... PSD= PNL=aceeași Mărie cu altă pălărie...Apropo.. Ciolacu se dă de ceasul morții cu votul pt Iohannis al PSD... Că l-ar vota...că nu l-ar vota.. că mi-a zis că s Ciuma Roșie....!Pun pariu cu oricine ca va vota pentru Mutu... să ajungă senator.. ?

Claudiu Marin spunea...

Lasati vaicarelile, lamentarile si veniti cu argumente care sa rastoarne tezele otravie din Avizul CL. Inadvertentele de ordinul tehnicii de legiferare le-am mai subliniat si noi pe blog.

CEZAR spunea...

Ar trebui sa fie momentul de glorie a lu Ciuca ..al nostru !!!!??? Ramine de vazut...

VALNIC74 spunea...

Iordache e praf ,cand la luat in caruta Marian Ceausescu s-a cacat pe el de frica se balbaia nu stia sa zica nimic concludent,uite asa se duce de rapa sistemul judiciar!

Constantin spunea...

Păi cum se putea altfel!? Pentru rezerviști "nu-s parale",cum ar fi spus Constantin Tănase.

CEZAR spunea...

Varianta de rezerva...PLX-199

DAN spunea...

Bună ziua. Domnul Iordache bate câmpii. Caracterul discriminatoriu ar fi doar dacă prevederile legale nu s-ar acorda unei categorii profesionale cărora li se aplică prevederile Legii 223/2015 ( de exemplu actualizarea s-ar aplica la pensionarii proveniți din M.A.P.N. și nu s-ar aplica la pensionarii proveniți de la M.A.I.). Dacă o luăm după aberațiile domnului Iordache discriminare există și între pensia mea și pensia unui magistrat. Fiecare categorie care beneficiază de pensie de serviciu, are act normativ separat care reglementează vârsta de pensionare, condițiile și stabilește cuantumul pensiei .

Alexandru spunea...

Săptămâna viitoare intră în plen proiectul si6se va vedea la vot cine este pentru sau împotriva lui.
Avizul CL nu contează cum este, trebuie doar cerut și îndeplinită procedura legislativă, așa că nu are importanță iar practica ne demonstrează că nu au fost ținuți de avizele necesare cei de la guvernare sau parlament.
Am observat însă că prima cameră trebuia să fie Deputaților conform pct 2, deci am rugat inițiatorii să facă ceva în acest sens.
Chestii de genul nu există Metodologia este fără acoperire deoarece există metodă de calcul și eventual poate fi făcut un upgrade prin ordin de ministru.
Fraza care îi deranjează pe CL este că nu crește și pensia magistratului mai degrabă, ei fiind speciali iar noi militari, dânșii invocând în jumătate din aviz faptul că trebuie să crească pensia doar cu rata inflației altfel este discriminare.
Suntem cred de acord cu toții că 59 3 este neconstituțional, deoarece este o îngrădire a drepturilor de pensie, indiferent cum se numește beneficiarul.
De asemenea, suntem cred de acord că termenul de 90 zile este termenul în care trebuie ca să se facă recalcularea și nu este termenul la care intră în vigoare legea, acesta fiind dată de publicarea în MOf Se poate reformula articol astfel încât să fie mult mai clar.

Constantin spunea...

Avizul Consiliului Legislativ este consultativ. Consiliul Legislativ poate semnala probleme legate de impactul financiar al unei legi, dar nu are competența de a da un aviz negativ strict pe baza lipsei mijloacelor financiare. Rolul său principal este de a analiza conformitatea și tehnica legislativă a proiectelor de acte normative. Totuși, în avizul său, Consiliul poate menționa aspecte legate de sustenabilitatea financiară și poate recomanda revizuirea proiectului de lege pentru a asigura că există resursele necesare pentru implementare.
Decizia finală privind adoptarea unei legi, inclusiv aspectele financiare, aparține Parlamentului și Guvernului, care trebuie să evalueze dacă există fonduri suficiente în buget pentru a susține noile reglementări.
Așa că,să nu ne grăbim cu reacțiile panicarde.

Andrei spunea...

Orice argumentează Consiliul Legislativ nu contează, atâta timp cât avizul este negativ. Asta indică pe de o parte voința politică de a nu rezolva problema inechităților și discriminărilor rezerviștilor militari, iar pe de altă parte, ca extensie a primei, nevoia decidenților politici de a găsi un vinovat, o scuză pentru a nu face nimic. "Nu se poate", vor spune politrucii, inclusiv covrigarul care ne făcea nesimțiți, "deoarece avem reguli peste care nu se poate trece, iar CL este o instituție importantă în stat, de care nu putem să nu ținem cont."

Și cu asta, basta!

Claudiu Marin spunea...

@Alexandru
Toate legile organice privin pensiile in general, nu numai cele militre, au fost dezbatute in Senat ca prima camera sesizata, ,Greseste CL-ul lui Iordache.
Ma tem ca Iordache s-a coordonat cu PSD si a plasmuit motive care permit PSD sa se opuna "onorabil"

Claudiu Marin spunea...

@Andrei
V-am rugat ca in perioada cat dezbatem actualizarea pensiilor militare sa ne abtinem de la etichetari badarane si partizane a celor de care depinde rezolvarea actualizarii. Putina diplomatie nu-ti strica, DE ce te cobori la nivelul celor de tipul Catalin, Stelica?

Rezervistul spunea...

Claudiu Marin.... Adică CL nu este un consiliu independent..ci primește ordin de la PSD....? ce să facă..ce să nu facă în interesul celor ce dețin puterea la un moment dat? Adică...el nu se bagă...nu semnează...nu se amestecă..nu interesează...nu răspundem....La final consiliul ar spune....Bine.. dacă voi vreți să alocați bani eu n-am văzut nimic? Atunci pt ce mai există...pt ce mai încasează salariile alea grase...?Sau se dovedește tot o sinecură...unde sunt angajați amante... nepoți.matusi...unchi...? Hmmmm ?

micutzul spunea...

Avizul CL e necesar dar consultativ!
CL ar trebui să ne spună care a fost necesitatea OUG 59 , care a fost termenul până la care trebuie aplicată Oug 59, care era urgență aplicării doar la pensiile de serviciu și care e contributivitatea unui civil comparativ cu un militar!
De asemenea CL trebuie să spună de ce a permis publicarea oug59 în MOf. fără avizul său și de ce a permis apariția acesteia dacă legea de abilitare a guvernului din 2017 nu permitea emiterea pentru legi organice și SPECIFICA CLAR pentru ce e abilitat guvernul
În ce privește deciziile CCR sunt lămurit! Azi e albă mâine e neagra!

Cătălin spunea...

S-AU VOTAT O GROAZA DE LEGI CU AVIZ NEGATIV DE LA CL.NU VOR. BINE CA PENTRU VIVILI AU FOST BANI PENTRU CRESTERI DE PANA LA 100%.SPER SA PUBLICI MACAR ASTA SI SA NU MAI CENZUREZI COMENTARIILE CA PE TIMPUL IMPUȘCATULUI

Pătru M spunea...

Dar de când au pensionarii civili și celelalte categorii de pensionari "de serviciu" soldă de grad și de funcție, ca să fie plauzibilă afirmația că ar fi discriminatorie legea? Magistrații nu beneficiază de așa ceva chiar fără a mai avea alte obligații după ieșirea la pensie, în comparație cu noi? Legea lor nu mai este discriminatorie?

Claudiu Marin spunea...

@Patru
Tocmai pentru ca pensiile militare sunt pensii de serviciu speciale se calculeaza altfel decat cele di nsistemul public si chiar fata de celelalte pensii speciale din sistemul public care au si componenta contributiva.

Liviu PO spunea...

V-am mai spus si o repet:Nu primim nimic.Mai mult in 2025 vom fi trecuti pe sistemul de calcul al civililor,iar din 2035 adio grupe de munca (chiar amaratul de jumatate de punct adaugat la un an de speciale dispare...).E

Alexandru spunea...

Claudiu aici textul din decizia CCR 468/2023, fără supărare
94. Ca atare, chiar dacă pentru pensiile de serviciu ale judecătorilor/procurorilor (Legea nr. 303/2022), ale consilierilor de conturi/auditorilor publici externi (Legea nr. 94/1992) şi ale militarilor (Legea nr. 223/2015) prima Cameră sesizată trebuia să fie Camera Deputaţilor, pentru restul personalului, precum şi în privinţa modificării Codului fiscal, ordinea sesizării Camerelor ar fi fost cea inversă......
Sursa - https://lege5.ro/Gratuit/geztsmjtgq3da/c-u-r-t-e-a-decizie-467-2023?dp=guztmmjtgyydamq
În ceea ce privește temerea, am transmis inclusiv senator Humelnicu și deputat Budăi, așa că vreau să acord tuturor prezumția de nevinovăție

Constantin spunea...

Legile pot trece în Parlament chiar dacă primesc aviz negativ de la Consiliul Legislativ. Avizul Consiliului Legislativ este consultativ, nu obligatoriu,cum am mai spus dealtfel. Parlamentul poate decide să adopte o lege chiar și în absența unui aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, dacă majoritatea parlamentarilor votează în favoarea acesteia.
Sigur avizele sunt importante și pot influența dezbaterile,dar ele nu au putere de decizie finală.

Anghel spunea...

Semnalul Consiliului Legislativ este mai mult decât îngrijorător, pentru că vine din partea PSD, care are majoritatea in parlament!

RD spunea...

Nea Iordache mereu a comentat împotriva pensionarilor militari. Și a apărat magistrații. Cine a urmărit atent ultimele avize înțelege ce zic. Magistrații sunt drepți, iar militarii și polițiștii, strâmbi. Trebuie neapărat să se respecte ce a zis nea Iordache?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Deasupra postarii acestea adminul a explicat clar ca noi avem alt fel de calcul, ca pensii de serviciu, Iordache fiind doar o trompeta a franarilor politici! Daca este conses si vointa pollitica se poate face! Vad ca PNL pedaleaza puternic in favoarea noastra pentru o caciulita de voturi, si chiar ca le-ar obtine, daca reuseste sa se impuna pollitic vavorabil! In plenul Parlamentului vom vedea ce partid este franar! Iordache-miliardarul nu realizeaza dezastrul si inechitatile de la pensiile militare, sau realizeaza dar executa ordin de la partid! OUG 199 este rezerva din maneca, cum zicea @Cezarica, si daca pica si ea, ADIO!

Valentin spunea...

Buna ziua stimați colegi,daca avizul este Consultativ și D nul CIOLACU vrea sa țină cont de el atunci sa abroge toate propunerile de Lege din Parlament și dacă dorește binele pensionarilor militari așa cum zice sa dea OUG pentru mărirea Soldei de Grad care este dreptul fiecărui militari acty sau in retragere.





RD spunea...

Cum naiba să actualizezi pensiile din sistemul public? Iordache a luat-o razna în explicațiile lui.

Ion spunea...

Aviz favorabil pentru,, Legea Iohanis,, dat de C.! L.

Claudiu Marin spunea...

@Alexandru
Insasi Legea 223/2015, lege organica, a fost dezbatuta prima data in Senat, Asemenea toate ordonantele care au modificat aceasta lege, inclusiv Ordonantele 57, 59 si 114, Important este ca fiecare Camera a aprobat dispozitiile care cadeau in competenta ei ca o camera decizionala, potrivit art. 75 din Constituție.

Claudiu Marin spunea...

Ploiestene, tinetri gura aia badarana, macar o luna!

Pop de Ploiesti spunea...

OK....dar daca luam nimik...sa-ti faci mea culpa...pe 25 octombrie...

Chrisz spunea...

@Claudiu Marin
Corect....doar că ar urma un ping-pong cu această inițiativă între cele două Camere... de la Senat la Camera Deputaților și înapoi la Senat pentru adoptare.
Pe de altă parte Consiliul Legislativ are doar un rol decorativ, fiind doar un organ consultativ, principala funcție fiind aceea de a ține evidența oficială a legislației României. De altfel ei nu se pronunță asupra oportunității soluției legislative conform pct. 3 din acest document.
Concluzia este că această inițiativă va fi legiferată doar dacă există voința politică a celor două partide.

Claudiu Marin spunea...

Cat de usor sunt aiuriti rezervistii care isi insusesc cliseele oficiale despre actualizarea numai a soldelor de grad! Ciuca, aseara, vorbea numai de solda de grad, Dogaru vorbeste numai de solda de grad, iar Leoreanu spune ca a fost convins sa nu mai sustina Raportul suplimentar la Plx 262/2024 din motiv de bicameralism.
Repet, majorarea bazei de calcul numai cu cresterea soldei de grad ar aduce beneficii numai celor care s-au pensionat in ultimii 2 ani, ceilalti pierzand la compararea cuantumului dupa actualizare cu cel dupa indexarile succesive. Spuneam ca potrivit procedurilor de actualizare utilizate in 2017, pensia militara in plata nu poate acumula si indexarile si actualizarile succesive. O pensie de 5000 lei in 2017 a crescut prin indexare cu cel putin 2000 lei.Aceeasi pensia actualizata numai cu solda de grad ar aduce o crestere cam de aceeasi marime, cu conditia ca gradul sa fie de colonel.

valy spunea...

Cizmar iesit la pensie de la UM 01...... cu 5400 de lei pensie iar lt. col. are 4460 de lei pensie.

Pop de Ploiesti spunea...

plt adj sef ANP..IULIE 2024...7800 pensie...ce spune-ai Claudiu un colonel cdaca ...alta intrebare..vota pentru crestere cu 2000 la colonel ..adeka 7000...e rusinos...

Leo spunea...

Să nu-i spuneți și lui FLAVIUS , dar BAZA DE CALCUL va crește de 3 ori , numai pt. actualizarea raportat la Solda de Grad din OUG 26/2023.

Constantin spunea...

Dincolo de toate comentariile pe care le postăm noi aici pe blog,concluzia este una și foarte simplă. Dacă domnul Ciucă și domnul Ciolacu își dau acordul pentru ca  această lege să treacă,ea va trece în parlament fără niciun fel de problemă. Șefii celor două grupuri parlamentare,PSD și PNL,atât de la Cameră cât și de la Senat vor fi instruiți corespunzător și atunci când se va trece la vot,vor ridica degetul opozabil de la mână în sus,ca la luptele de gladiatori,și-atunci parlamentarii vor vota negreșit pentru ca legea să fie adoptată. Domnul Ciucă și-a dat acordul,acum să vedem dacă se ține de cuvânt. Domnul Ciolacu ezită și nu știu de ce,dar mai are timp să se hotărască,în avantajul nostru sper eu până la votul final. Vom trăi și vom vedea,până săptămâna viitoare nu mai este mult.

RD spunea...

Domnul Claudiu dacă vor politicienii de la guvernare pot mări atât solda de grad cât și cea de funcție. Nu contează ce zice Dogaru, ce zic eu sau dumneavoastră. Dacă vor să dea doar de formă, iar unii să nu câștige nimic să nu spun să piardă... O pot face? Și orice e posibil.

Claudiu Marin spunea...

@Chrisz
Macar daca am ajunge noi pe la jumatatea lunii octombrie la retrimiterea proiectului de lege la Camera competenta sa aprobe unele dispozitii ale legii potrivit competentelor din art 75 al Constituției.
Numai ca, in laboratoarele de initiative legislative din instituțiile militare se lureaza la foc continuu pentru a prezenta luni draftul cu amendamentele la proiectul liberal de actualizare a pensiilor militare, draft care nu trebuie sa incalce modificarile aduse de L 282/2023 in articolele 28 si 60 privind actualizarea la deschiderea dreptului de pensie, actualizare care este tot un fel de indexare.

John1 spunea...

Haideti sa nu ne mai agitam! Timpul este atat de scurt. Este lupta lor, in primul rand pentru voturi, si implicit, lupta noastra, care va conta doar daca pe 25 oct. vom fi prezenti la Bucuresti sau daca domnul Ciuca se va tine de cuvant pana la 25 oct. Domnul Ciuca, dupa cat il cunosc eu, si il cunosc destul de bine, nu s-ar fi angajat in aceasta initiativa daca nu stia ca are sanse de rezolvare. PSD si PNL nu vor exista unul fara celalalt. Ciolacu are in fata doi, pe Ciuca si pe Iohanis. Cred ca Ciolacu este ,,în gardă permanent" până pe 25 oct, si nu numai. Hai sa speram, alaturi de Canal 33, de doamna Anca Alexandrescu si nu in ultimul rand de bravul Claudiu Marin! Sper ca urgenta legii pentru Iohanis sa aiba efect si asupra gradului de celeritate a legii de actualizare a pensiilor militare.

Claudiu Marin spunea...

@Constantin
Cu siguranta, daca exista vointa politica, va trece un proiect de lege, dar nu cel prezentat de PNL, pe care CL a dat un aviz negativ.
Va trece proiectul conform draftului pe care viitorii ciu-ciolaci din institutiile militare il vor duce in Parlament pentru a fi preluat ca amendamente de membrii comisiilor raportoare sau de parlamentari afiliati institutiilor militare.
Pe varianta cu amendamente nu mai este necesar avizul CL.
Rascoala PNL a fost inabusita!🫢

magda spunea...

Trebuia gasita o ,,explicatie'' pentru avizul negativ...iar CS-ul( nici vorba despre vreun club sportiv) au dat -o... precum Irimia cu oistea-n gard..Auzi stimate popor rezervist EXPLICATIUNE..,,discriminare'' fata de sistemul public( pentru CS toti din sistemul public sunt pe grade si functii ..wow) ..Acum trebuie sa recunoastem ca toate aceste structuri sinecuriste trebuie sa justifice si ele,,ca muncesc'',nu? Saptamana viitoare dom Ciuca tre' sa demonstreze 1. Ancai Alexandrescu( ca nu a dus-o cu presul in emisiune) dar si rezervistilor ca nu este un candidat identic si la fel cu Iohhanniss...adica un necuvantator...2.In caz pozitiv,adica chiar se tine de promisiunea facuta public in referire la pensiile militare, este de interes daca acea ,,formula'' convenita cu dl.Ciolacu va satisface macar 2/3 din oastea rezervista si(foarte important) daca aceasta formula se va concretiza curand ( adica pana la 1..11.2024)intr-un act normativ adoptat. Orice gogorita gen legea 223 din 2015 cu aplicabilitate anul urmator ...nu cred ca este binevenita si ar alimenta( pentru a cata oara) nenumaratele teorii ale conspiratiei.

Claudiu Marin spunea...

Magda
Mai asculta o data interventia lui Ciuca si spune-ne si noua unde a vorbit dansul si de actualizarea soldei de functie.

VIO spunea...

E simplu daca pana pe 25 octombrie nu apare actualizarea soldei de grad si de functie cu aplicare in 30 zile atunci la alegeri PSD si PNL vor fi o istorie neagra care vor lua maxim 5% in acest fel avantajand partide ca USR sau AUR sa conduca Romania sau poate nici 5% nu vor lua ( multi alegatori fiind militari in rezerva cu rudele lor , mineri etc.) nemaifiind oameni care sa voteze cu ei si nu mai intra in Parlament !!!

Claudiu Marin spunea...

@VIO
Ai o logica electorala stramba!
Ambele partide ar avea mai mult de castigat daca nu ar actualiza pensiile militare. I-ar vota cei care sunt impotriva pensiilor de serviciu. Si sunt foarte multi.

reddog spunea...

Claudiu Marin
Ca de obicei magistral. 👍
Sunteți un bun observator.
Aproape la fel de bun ca Moș Alecu.

Anghel spunea...

Dle Claudiu Marin ați pus punctul pe i!Lumea trebuie să înțeleagă faptul că partidul care anunță masuri de creștere a pensiilor militare, pierde voturi de la civili, pensionari sau nu! De aceea și articolul acela din proiect care îl viza direct pe Ciucă, pt a nu fi acuzat va și -a mărit pensia! Pe de altă parte, sunt convins că finanțiștii MAp vor veni cu un alt proiect, probabil de mărire diferențiată, în funcție de anul ieșirii la pensie. Scopul este reducerea discrepanțelor nu altceva!

RD spunea...

„Este o problemă legată de aplicarea Legii 223, care a produs inechități între cei care au ieșit la pensie până la intrarea în vigoare a acestei legi și cei care au ieșit la pensie ulterior. A apărut această decizie de modificare a soldei de grad care se aplică doar militarilor în activitate. Doar că ea va produce efecte și pentru cei care, după o anumită perioadă de timp, urmează să treacă în rezervă.

Gradul este proprietate individuală a fiecărui militar, de la soldat, la general, atât timp cât este în viață. Și, atunci, această discrepanță este anormală între cei care sunt astăzi în activitate și urmează să iasă la pensie și cei care au trecut în rezervă. Am discutat acest aspect cu Premierul, înainte să aprobe acea Ordonanță de Urgență, spunându-i că ea produce inechități mai mari decât Legea 223 și trebuie să țină cont de acest lucru.

Am înțeles rațiunea Premierului de la vremea respectivă și mi-a promis că vom face în așa fel încât să eliminăm aceste inechități. Am ajuns, am discutat și eu cu colegii mei, cu camarazii mei, de fiecare dată, și știu că este o chestiune obligatorie pentru noi să rezolvăm acest aspectș. Și, atunci, avem un proiect de lege depus, deja, în Parlament pentru eliminarea inechităților.

Am discutat cu Premierul și ne-am angajat, împreună, pentru că este nevoie de majoritate parlamentară ca să aprobăm acest proiect de lege. Am discutat cu Premierul în coaliție și am convenit, până săptămâna viitoare, împreună cu reprezentanții instituțiilor să venim cu cea mai bună formulă, astfel încât ea să fie aplicabilă și să elimine inechitățile din sistemul de pensii”, a precizat Nicolae Ciucă.

Inginerul spunea...

Am mai zis si se confirma pe zi ce trece. Tot ce ni se intampla este ca de undeva din umbra, de ani de zile, niste oameni cu putere colosala lucreaza la prabusirea moralului armatei. Pentru ziua Z. Evident cu stirea si concursul serviciilor care nu mai servesc tara demult. Cine vrea sa intreprinda ceva pentru noi are soarta lui Dancu. In emisiune la dna Alexandrescu, Ciuca s-a prefacut ca vrea, n-a avut incotro. Daca chiar ar fi vrut, a avut tot timpul si puterea dar stia ce il asteapta. Acum, in ascuns, cauta motive sa nu faca nimic dar sa iasa basma curata. Basmaua poate fi chiar CL daca o prezinta convingator. Stie ca pierde mai mult daca supara pe cine nu trebuie decat daca pierde voturile noastre. Simplu. Deci vom primi 5/2. Daca ma surprinde ceva, este stoicismul cu care suportam nedreptatile. Unde sunt protestele, cati ies in strada?

Rezervistul spunea...

Vio....În legătură cu votarea care urmează...Să te audă d zeu.... și să ai gura aurită... Dacă își vor bate joc de noi rezerviștii... îndemn pe toți... civili( care au fost arși la buzunar)și militari (activii vor ajunge ca noi in câțiva ani) să fie Gică Contra...la vot.... împotriva tandemului PSD -PNL...Și nu sunt puțini.... câteva sute de mii bune poate chiar milionul...aici includ pe cei 200 000 de membrii CAP care la toți le-au înjumătățit pensia socială mineri,sondori,pers cu dizabilități mecanici de locomotivă,cei care au lucrat în condiții grele ( vopsitori, nichelaj, cei care au lucrat cu diluanți, solvenți, chimicale periculoase,radiații,sudori, forjă, turnătorie de metale feroase și neferoase).Cu acești oameni...si sacrificiile lor împreună cu familia....sa clădit Romania azi chiar dacă industria și agricultura a fost pusă pe butuci Sa le arătăm acestor nerecunoscători care se cred deja învingători ...că încă suntem o forță la vot...si nu pot trece peste noi...cum vor ei..Doamne....ajuta mă in demersul meu ...

Rezervistul spunea...

Acum 2 min...pe România tv ... Felicitări d nei Maria Grapinni europarlamentar și d nei Bruysels care încă o dată a luat atitudine împotriva nedreptăților din sistemul de pensii militare acuzând ferm pe Ciucă cel gușat care... ca general...nu a luat o poziție în guv...pt reglarea nedreptăților...Zice d na Grapinni....Nu este posibil ca un unchi de-al meu col cmd de unitate ieșit la pensie acum 15 ani...să aibă 4000 lei pensie.. cât un șofer militar angaj pe bază de contract de la unitatea lui... ieșit recent la pensie.. Încă o dată mii de mulțumiri din partea noastră

Viorel spunea...

Chiar dacă sondajul este făcut în noiembrie 2023, Armata și Biserica rămân instituțiile în care românii au cea mai mare încredere. Guvernul și Parlamentul, pe ultimele locuri (probabil de asta nu se mai fac sondaje) și atunci mă / vă întreb. Cine sunt împotriva pensiilor de service a militarilor ? Poporul trebuie să facă diferența între Armată și HOȚII, MAFIOȚII, PROFITORII CARE BENEFICIAZĂ ÎNTRADEVĂR DE PENSII NESIMȚITE ȘI SPECIALE ȘI AICI ȘTIȚI LA CE CATEGORII MĂ REFER.

Claudiu Marin spunea...

@Vio
Ai spus o data prostia. De ce o mai repeti? Mai mult de jumatate din pensionarii militari sunt foarte multumiti de pensiile pe care le primesc. Nu-i intereseaza de vaicareti ca noi.

Mihai spunea...

Oameni buni ce asteptari aveti voi sa vi se faca dreptate de la niste deputati si senatori care habar nu au ce a insemnat armata pentru tara asta,ei marea majoritate a lor nu au facut un serviciu militar.Sunt niste habarnisti.Le spun eu sa stie ca marile investitii in tara asta s-au facut cu jerfa militarilor armatei romane.Toti va mandriti cu canal Dunare Marea Neagra,Transfagarasanul,toate combinatele siderurgice,combinatele chimice ,combinatele petrochimice,hidrocentrale,termocentrale,marile cai de circulatie,sa mai amintim ca toata recolta de pe campuri era facuta cu sprijinul masiv al armatei romane.Nu am avut casa nu am avut masa,eram cu casa in spinare ca melcul.Cine sa cunoasca toate aceste,niste diletanti care nu cunosc nimic din istoria acestei tari,nu stiu nimic din toata jerfa acestor cadre militare.Ei atat stiu ,cand vin zilele aniversare ale tarii sa se cocoate pe niste trepte cat mai inalte si mai in fata sa arate cine sunt ei.Cum este posibil ca niste oameni tineri (deputati si senatori) care nu stiu nimic din ceea ce am spus mai sus sa hotarasca viata celor jerfiti in numele patriotismului si a dragostei de tara.Razboiul este la granita,doriti sa faceti mobilizari pentru apararea tarii.Cine credeti ca sunt dispusi sa-si dea viata pentru o tara care nu au facut nimic pentru ei ? Asta nu va trece prin cap? Nu uitati ca acesti oameni vor avea o arma in mana ,iar arma va trage in directia pe care o doresti,nu va puneti rau cu armata,este sfatul meu. Rusine mare este ca in functii de decizie a acestei tari se afla si fosti militari care au uitat in totalitate de la ce au plecat

Claudiu Marin spunea...

@Mihai
Te repezi degeaba la parlamentari! Nu ei sunt de vina pentru umilirea batranilor militari, ci actualul sistem progresisto-corporatist al instituțiilor de forta din Romania. De la Basescu incoace si-au luat lumea in cap.

Claudiu Marin spunea...

Paul Puiu
Potoleste-te! D-ta nu percepi realitatea. Esti un fanatic politic si doar atat.

VIO spunea...

Mai vrea un voluntar sa vina in armata cand vede ca la pensie va fi o valoare mai mica decat orice civil ? Poate asta se vrea prin blocarea actualizarii pensiilor militare sa nu mai vrea nimeni sa se angajeze in armata si sa cumparam degeaba F-35 , tancuri sau munitie si sa le donam la ucrainieni !!!

VIO spunea...

Dl Mircea Cosea spunea chiar acum la Romania TV ca avem inflatia 8% si conducatorul acestei inflatiei este guvernul Romaniei !!!

Viorel spunea...

Pe burtiera României TV scrie despre inechitățile dintre pensile militare și cine se opune eliminării acestora. Pe Realitate TV se discută și despre inechitățile dintre pensile militare. Moderatoarea le-a dat voie donilor Daniel Fenechiu și încă unui domn care susținea și prezentau despre inechitățile dintre pensile militare iar un BOU CU ȚÂȚE (ADICĂ VACĂ MASCULINĂ) îi tot întrerupeau și afirma cu nesimțire că nu se va rezolva nimic, că la pensile militare este o harababură, că fiecare vrea mai mult, că de fapt inechități au fost și vor mai fi. Urmăream și meciul de fotbal ș ice spuneau ăștia. Îmi pare rău că nu am reținut și nu-l cunosc pe acel umflat cu 7 gușe să-l bag în aia a măsi de nesimțit.

Costică Cristea spunea...

Bună seara!Cu ce argumente doriți dv să vină rezerviștii?In ultimă perioada nu am citit pe acest blog,nici un îndemn la protest pentru data de 17, și nici pentru data de 25. Ați dus discuția de la solda de grad ,la solda de funcție.Este ceva normal, și eu aș dori acest lucru,dar pentru noi nu sunt bani (întotdeauna). Pentru mitingul din 25,ar trebui să aveți la voi cascheta și ciorapei,cum avea rezervistul civil care a chemat salvarea la poligon.

Claudiu Marin spunea...

@Costica Cristea
Nu o sa indemn la niciun protest in care liderii asociatilor cer actualizarea numai a soldei de grad.
Apropo, dvs ati participat la actiunea blogului de sensibilizare a opiniei publice si a presei, fata de umilirea pensionarilor militari mai vechi, prin publicarea anonimizata a taloanelor de pensie pe luna august?
N-am mai auzit opinii de genul "Ce or mai vrea si pensionarii militari ca au pensii destul de mari?"
S-a adeverit si in aceasta actiune ca " Verba volant, scripta(talonul) manent!"