Un produs Blogger.

sâmbătă, septembrie 21, 2024

Cand se stabileste componenta contributiva a pensiilor magistratilor si cum se actualizeaza pensiile magistratilor

5 comments

 Citind procedura de actualizare a pensiilor magistratilor intelegem de ce domnul Iordache a introdus cateva stangi pentru avizarea negativa  proiectului de actualizare a pensiilor militare. Domnul nu stie ca Directiile Financiare ale institutiilor militare coordoneaza atat salarizarea personalului militar cat si Casele de Pensii Sectoriale si nu mai e nevoie de birocratia din sistemul finaciar judiciar.


Extrase din HG nr. 608/2024 privind normele de aplicare a Legii nr. 303/2022, modificata prin Legea nr. 282/2023, privind calculul componentei contributive a pensiilor magistratilor si procedura separata de actualizare a pensiilor stabilite pana la 01 01 2024 si a celor stabilita dupa 01 01 2014



Art. 8. — (1) Odată cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu se stabilește, după caz, și pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii potrivit legislației în vigoare privind sistemul public de pensii. 

(2) În situația în care persoana îndreptățită la acordarea pensiei de serviciu nu îndeplinește condițiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă prevăzute de legislația în vigoare privind sistemul public de pensii, se stabilește doar pensia de serviciu care are regimul juridic al unei pensii pentru limită de vârstă și se suportă integral din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. La data îndeplinirii condițiilor de pensionare pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, respectiv vârstă standard de pensionare și stagiul minim de cotizare, casa teritorială de pensii stabilește, din oficiu, pensia pentru limită de vârstă din sistemul public care face parte din pensia de serviciu.

 Actualizarea pensiilor magistratilor stabilite incepand cu  01 01 2024

Art. 14. — (1) Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate și pensia de urmaș, se actualizează din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. 

(2) Casa de pensii competentă eliberează o decizie de actualizare doar în ceea ce privește cuantumul pensiei de serviciu. 

(3) În situația în care rata medie anuală a inflației este negativă, pensia de serviciu nu se actualizează. 


Art. 15. — (1) Prevederile art. 14 alin. (1) nu se aplică persoanelor care au decizii de pensionare emise până la data de 1 ianuarie 2024, indiferent dacă sunt sau nu sunt puse în plată, persoanelor care îndeplinesc condițiile de pensionare până la data de 31 decembrie 2023 inclusiv și nici persoanelor care sunt în funcție la data de 1 ianuarie 2024.

Actualizarea pensiilor magistratilor stabilite pana la 01 01 2024

(2) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1), pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate și pensia de urmaș, se actualizează procentual ori de câte ori se majorează indemnizația de încadrare brută lunară pentru personalul în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și grad profesional. Art. V din Legea nr. 282/2023, cu modificările ulterioare, se aplică în ceea ce privește modul de actualizare a pensiei de serviciu. (3) Prevederile art. 7 alin. (8) se aplică în mod corespunzător și în cazul deciziilor de actualizare a pensiei. 

Art. 16. — (1) În aplicarea prevederilor legale privind actualizarea pensiei de serviciu prevăzută la art. 15, se stabilește următoarea procedură, cu respectarea următoarelor etape: a) ori de câte ori se majorează indemnizațiile de încadrare brute lunare pentru judecătorii sau procurorii în activitate ori pentru judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrațiiasistenți sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor în activitate, în cel mult 15 zile de la data majorării, ordonatorii principali de credite solicită Casei Naționale de Pensii Publice lista persoanelor care au decizii de pensionare, inclusiv cele nepuse în plată, și casei teritoriale de pensii în evidențele căreia se află dosarul liste care se transmit în maximum 30 de zile de la data primirii solicitării;

b) în termen de cel mult 60 de zile de la data primirii datelor prevăzute la lit. a), ordonatorii principali de credite comunică caselor teritoriale de pensii adeverințe individuale care cuprind următoarele informații:

(3) Pentru persoanele care au decizii de pensionare emise până la data de 1 ianuarie 2024, indiferent dacă sunt sau nu sunt puse în plată, precum și pentru persoanele care au îndeplinit condițiile de pensionare până la data de 31 decembrie 2023 inclusiv, procentul individual de majorare prevăzut la alin. (1) lit. b) se stabilește prin raportare la situația personalului în activitate care are aceeași funcție, vechime și grad profesional precum cele care au fost avute în vedere la stabilirea sau, după caz, recalcularea pensiei de serviciu pentru persoana în cauză.

5 comentarii:

Liviu PO spunea...

Ii comparam pe zei cu muritorii?"Armata e cu noi!">QUI PRODEST?Securimii si nemurimii lor...Nu mai asteptati nimic.Nu primim nimic.Doar prin turnarea cenusii in cap e posibil sa ne imbunam soarta...Formula?Eu subsoldadul......................... din vina mea si doar din vina mea etc.

Claudiu Marin spunea...

@Po
Asteapta pana marti si dupa aceea vezi daca este cazul sa completezi cererea de turnare a cenusii in cap

VALNIC74 spunea...

Intrăm și noi în linie dreaptă de săptămâna viitoare!

bilbaoromelo spunea...

ce optimisti sunteti !!...asa sa fie..

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ha, ha, ha, aetcetera, că sunt trei ceasuri rele marțea!... Poate se dă un ștoi cand se dau limbile ceasurilor rele inapoi!