Un produs Blogger.

sâmbătă, septembrie 21, 2024

Anca Alexandrescu, Realitatea TV, a obtinut promisiunea domnului Ciuca: legea privind inechitatile din sistemul pensiilor militare

32 comments
....va fi dezbatuta in Senat saptamana viitoare. Zice ca s-a pus de acord si cu domnul Ciolacu. Proiectul va suferi unele modificari cu sprijinul instituțiilor militare. Tocmai aici este o mare problema, pentru ca institutiile militare au creat inechitatile, atat prin modul de salariazare  cat si prin modul in care au amputat legea pensiilor militare. De data aceasta initiativa legislativa parea inceputa peste capul institutiilor militare. Astept cu infrigurare modificarile pe care le vor propune. Sper ca, de data aceasta,  politicul sa se tina tare.
Avizul Consiliului Legislativ asupra proiectului, in forma promovata de liberali,  va fi dat astazi, 20 09 2024. (A fost dat si este Negativ.)
 

32 de comentarii:

ofiter pensionar spunea...

Deocamdată s-a avizat proiectul privind participarea președintelui la alegerile parlamentare.

Cătălin spunea...

ACEST INDIVID MINTE. LEGEA 223 NU ESTE CAUZA INECHITATILOR. ACEASTA LEGE IN FAZA PROMULGATA DE PRESEDINTE ADUCEA ECHITATE PRIN RECALCULAREA FACUTA DAR MAI ALES PRIN ACTUALIZAREA SOLDEI DE GRAD, A SOLDEI DE FUNCTIE, A TUTUROR COMPONENTELOR CE ALCATUIESC ACEASTA SOLFA, PRIN INDEXAREA PREVAZUTA INCLUSIV CU 50% DIN CRESTEREA SALARIULUI MEDIU PE TARA. EI POLITICIENII DAR MAI ALES PSD PRIN OLGUTA VASILESCU AU CREAT ACESTE INECHITATI ELIMINAND TOATE ACESTE PREVEDERI SI CREAND ASTFEL INECHITATI COLOSALE. LOCUL LOR ESTE LA PUSCARIE DEOARECE AU SAVARSIT UN ABUZ IN SERVICIU, NEAVAND NICIO COMPETENTA MINISTERUL MUNCII CU PENSIILE MILITARE. IN PLUS PTIN OUG-URI, NU POATE FI MODIFICATA O LEGE ORGANICA ASA CUM ESTE L223/ 2015. LA PUSCARIE CU TOTI NEMERNICII DIN POLITICA CARE AU ABUZAT PENSIONARII MILITARI!

Claudiu Marin spunea...

Catalin
Degeaba a dat CCR zeci de decizii si noi am tot repetat ca OUG-urile pot modifica legile organice, tu tot repeti cliseul introdus de cateva aasociatii de rezervisti, cliseu care continua sa toace timpul si in numeroase actiuni promovaste in instante si in exceprtii la CCR.
Abordari de tipul acesta agresiv fac mai mult rau demersului pentru inlaturarea inechitaților

Anghel spunea...

Respect Anca Alexandrescu! A făcut cât toate mitingurile noastre!

Rezervistul spunea...

Ofițer pensionar... Deocamdată Iohannis reprezintă o prioritate...de a lua medalia de aur.. respectiv locul 1 rezerviștii... sunt pe locul 2..În caz de d ne ferește....la fel doresc ... să se respecte podiumul Locul 1....pe linia 1.... locul 2.... și bronzul....mai în spate...la rezervă

Pop de Ploiesti spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dodo spunea...

@Anghel. Cum adică " A făcut cât toate mitingurile noastre". Doamna Alexandrescu( toată stima pt ea) ,l-a forțat pe general,sa spună ce vrem noi sa auzim, dar asta nu înseamnă că nu poate fi din nou o minciuna, din lista cu minciuni a dânsului. Iar despre miting, nu pot sa spun mare lucru,până nu facem un miting( protest) în care sa știm exact ce cerem și care sa aibă lideri serioși demni de onoarea și însemnătatea funcției de militar. Adevărat,este în același timp, ca poate domnul Ciuca,a înțeles, în sfârșit,în ultimul ceas,ce înseamnă să fii militar. Îmi doresc sa fie acesta din urma adevărul. Pe mine personal, ma oboseste și enerveaza vorba lunga și fără sens. Ar fi minunat sa tacă ei și sa vorbească faptele lor.

Claudiu Marin spunea...

Cine asculta interviul constata ca domnul Ciuca a vorbit numai de actualizare soldei de grad. Referirea la proiectul care se va dezbate saptamana care urmeaza, probabil , ca are in vedere amendamentele pe care le vor propune institutiile statului, nu proiectul lui Fenechiu. Va lipsi actualizarea soldei functie. Or, fara actualizarea soldei se functie, actualizarea soldei de grad nu va diminua inechitatile , ci le ca accentua, de aceasta operatiune beneficiind din plin numai cei pensioati dupa martie 2023. Reglementarea actualizarii la nivelul soldelor activilor trebuie sa inceapa neaparat cu sintagma" prin exceptie de la art. 28 si 60 din Legea 223/2017"

Anghel spunea...

Domnule Dodo este extraordinar de importantă spargerea barierei mass media în ceea ce privește pensiile militare! Acum o lună niciun moderator nu aborda subiectul, iar când mai vocifera Dogaru pe undeva începea publicitatea! Alaltăieri un moderator tv l-a presat la colț pe prim ministru în problematica asta și tot suntem nemulțumiți! Unii rezerviști spun că pentru audiență! Noaptea minții!

Paul Puiu spunea...

Marian, văd tu nu ai constatat ca Ciucă știa deja despre avizul negativ al proiectului cu actualizarea SG și dna colonel în rezervă Alexandrescu i-a pus cuvintele în gură!?Ciuca de jenă a repetat varianta dnei colonel în rezervă Alexandrescu, cu toate ca el știe deznodământul și nu ar fi dorit să susțină ideile moderatoarei întrucât știe ca nu se va adopta nicio ordonanță pentru actualizarea pensiilor militare, inclusiv a SG, deaoarece pensiile constituie o sursa financiara benefica pentru bugetul de stat de unde se finanteaza partidele politice!! Pe Ciucă nu îl interesează soarta foștilor lui camarazi nici un pic,
ci doar cariera sa politică ca să își îndeplinească aspirațiile, respectiv de a ajunge președinte!!!!
Cei spune ca iar critic, dar subiectul de azi e cam fâsâit ținând cont ce dezbătut deja dupa avizul negativ al lui Iordache!!
În locul tău a-și pus în discuție și a-și fi analizat conținutul motivarii avizului negativ a lui Iordache sau a lui ,,Noaptea ca hoții”, care este o mizerie de copy paste a unui așa-zis jurist necalificat, lipsit de imaginație și fără calitate juridică!!!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡

VALNIC74 spunea...

Poate se concretizează ce a zis Ciucă în emisiunea lui d-mna Alexadrescu și vom fi fericiți săptămâna viitoare la ora asta!

Claudiu Marin spunea...

@Paul Puiu
Avizul CL l-am analizat in topicul dedicat special. Probabil ca nu l-ai observat.
@Valnic74
Doamne fereste sa se intamp-le ce a zis Ciuca, adica actuializarea numai a soldei de grad.

magda spunea...

Timeo Danaos et dona ferentes...“Mă tem de greci chiar şi atunci când aduc daruri”....asadar nu am asteptari prea mari de la Ciuca si Ciolacu care... ,,asteapta'' institutiile militare sa vina si sa faca si sa dreaga...Prea multe lucruri oribile s-au intamplat in politica romaneasca ...chiar si cu aceasta noua recalculare in baza noii legi a pensiilor..Echitatea pentru politicieni este cel mai mare rau...Nu renunta ei asa usor la,,divide et impera''...Nu au reusit comunistii si reusesc astia sa aduca echitatea...Macar sa vad un proiect aprobat rapid si care sa multumeasca 2/3 din oastea rezervista....Poate doar cu reintroducerea in lege a actualizarii grad-functie...altfel,IOC SANSA/Auzeam ceva legat de,,unificarea' legislatiei pe pensii militare''....Pe bune? Sunt astia in stare de asa ceva? Vax populi bre.....

Styx spunea...

Promisiunile d-nului Ciuca(așa cum știe toată lumea) în special privind rezervistii si promisiunile politicienilor in general nu prea sunt "valuta convertibila", mai degraba bani falsi, dar paiul acela de care se agata inecatul cateodata poate fi salvator. Vom vedea. Să deie Dumnezeu să auzim numai de bine! Sănătate să avem!

bilbaoromelo spunea...

nu a promis ,a zis doar ..DA !!...egal cu zero...hai sa fim seriosi !!

Valentin spunea...

Buna ziua tuturor, d nul Moderator am plecat de a solicita mărirea Soldei de Grad la cuantumul din anul 2024 și acum nu va mai convine ,așa cum doriți eliminarea inechităților cum spune ți d-voastră va rog sa INSISTATI pentru eliminarea PLAFONARII introdusa de LIA OLGUȚA VASILESCU și a acordării de SALARII COMPENSATORII la trecerea în rezervă pentru cei mai tineri trecuți în rezervă cu drept de pensie ,o sa mi spuneți că nu mai este în vigoare din 2017 ,-DAR VA ROG SA INSISTATI PENTRU INTRODUCEREA LUI SA BENEFICIEM SI NOI DE SALARIILE COMPENSATORII.

Claudiu Marin spunea...

Valentin
S-a plecat de la actualizarea soldei de grad pentru ca OUG nr. 26/2024 a majorat solda de grad a activilor dar si solda lunara cu 30% din valoarea soldei de functie din anul 2024
Actualizarea numai a soldei de grad nu reduce inechitatile. Din contra, le adanceste, de ea profitand mai mult cei pensionati in ultimii 2 ani.

Andrei spunea...

Să mulțumim doamnei colonel (atașată de serviciile rusofile) de la televiziunea suveranistă. Să mulțumim și Canalului 33. Să nu uităm să îi mulțumim și AUR-istei Ramona Bruynseels. De fapt, cui nu îi mulțumim dacă ne bagă în seamă.

Înțeleg, dar pentru ce să mulțumim, că nu am obținut decât pragul de 3000 de lei, ca toți pensionarii. Încă o dată, explic. Uitați-vă la ce fac politicienii, nu la ce zic politicienii.

Ciucă nu știu dacă e politician, cum nu a fost niciodată Eroul de la Nassyria, dar clar promite ca unul dintre ei. Și se va opri la vorbe, pentru că nici nu poate mai mult fără sprijinul lui Ciolacu și al PSD și are și alte priorități, precum băgatul pe ușa din dos a lui Iohannis în parlament.

Și pentru că am atins acest subiect, dacă armata era o prioritate aveam rezolvate inechitățile și discriminările făcute rezerviștilor (tot de politruci). Dacă armata era o prioritate, nu aveam în 2024 un batalion de tancuri echipat cu T-55 la granița de est a României. Dacă armata era o prioritate, nu trebuia să tot atragă atenția Șeful MStM că nu avem legislație care să ne permită să lovim dronele care trec pe la noi precum trenul în gara Chitila.

Drept dovadă că armata nu a fost niciodată o prioritate, și nu de acum, încă din perioada antebelică și interbelică. Chiar și după, armată pe care Ceaușescu o trimitea la munci agricole, la Canal, la Transfăgărășan. Iar acum Ciolacu, care ne-a făcut nesimțiți, o trimite la inundații, alături de peste 100 de pompieri din toată țara, și ei „speciali” ca și noi.

Concluzia este că nici Ciucă, nici Ciolacu, dar nici Geoană, Lasconi sau Simion nu fac nimic și nu vor face ca Armata Română să fie așezată în locul de cinste în care ar trebui să fie această instituție esențială unei democrații.

Și încă ceva. Nu lingușeala, nu mieroșenia, nu „să nu supărăm” sunt soluțiile. Ci punerea pe câteva foi de hârtie a unui proiect de lege, la care să lucreze cei care se pricep, nu habarniștii și opinatorii de păreri, ca și mine de altfel. Apoi pusă forma de proiect în dezbatere publică, ca să fie băgați în seamă și habarniștii în drept ca mine sau Cifrim, făcut un draft final, iar acesta să fie pus pe toate blogurile și susținut la televiziuni și de fiecare în parte.

Doar astfel vom avea un consens general (evident că se vor trezi unii că nu le place, dar vor fi o minoritate vocală și atât), un document ce poate fi băgat sub nasul politrucilor pentru a deveni lege și un obiectiv comun pentru toți militarii, inclusiv cei activi.

Altă posibilitate nu există. Dacă nu credeți, uitați-vă la dezbinările dintre noi, la dezinformările cu care suntem loviți zilnic, de au ajuns unii să spună că îi votează pe cei susținuți de inamicii bunicilor noștri, rușii care ne-au furat tezaurul. O mai mare prostie eu nu cred că există, doar dacă nu cumva sunt urmații lui Ivan, trecut pe aici după 44.

O postare lungă, îmi cer scuze pentru asta, dar simțeam nevoia să o scriu. Mulțumesc.

SorinDaniel spunea...

Au început sa rada rebuturile socialismului de noi,ne meritam soarta.La mitinguri stati în casa ,cu gândul ca nu se rezolva nimic. Chiar nu aveți onoare și demnitate în voi?

Claudiu Marin spunea...

@Andrei
Nu fi rautacios cu doamna Anca!
Este foarte important ca in ultima luna mass media pune presiune pe politicieni si pe instituțiile militare pentru eliminarea inechitatilor din sistemul pensiilor militare. Pana acum presa sublinia numai exceptiile, respectiv pensiile militare excesiv de mari comparativ cu media de 4-5 000 lei.

Ai rabdare pana luni cand vor iesi instituțiile militare cu draftul lor de actualizare, draft care va inabusi indrazneala liberalilor de a actiuna peste capul lor.
Cat despre un proiect de lege facut de rezervisti este foarte dificil, cand oamenii nu stiu sa faca deosebirea intre actualizare si recalculare. Fiecare rezervist se considera un comandant. Chiar si finantistul Nastase de la SCMD a intercalat recalcularea in aplicarea actualizarii.
Poate doar viitoarea asociatie ARMIA va putea sa joace acest rol de initiator de proiecte legislative, cu conditia sa nu se transforme intr-o asociatie de mase; juristi, finantisti, sociologi militari... si atat, chiar daca sunt membri si in alte asociatii militare.
Cand respectiva asociatie isi va deschide propriul site de consultanta in domeniul pensiilor militare, prezentul blog nu-si mai justifica existenta.

Gicu spunea...

Mulțumesc HUHUREZ pentru faptul că blogul a ținut ani de zile Flacăra speranței prin informare! ;
Succes ARMIA, tot înainte HUHUREZ!

Alexandru spunea...

Claudiu, nu vreau să ne mai contrazicem pe aici dar văd mereu că afirmi că a crescut soldă de funcție cu 30%, motiv pentru care am solicitat lămuriri unei foste colege din financiar.
Răspunsul a fost că nu a crescut solda de funcție, ci solda funcției de bază pentru că creșterea soldei de grad se regăsește în calculul final al soldei funcției de bază. Aceasta din urmă este compusă din: soldă funcție, indemnizația de conducere (cine are), gradații, solda de grad, sporul de pericol (cine are), dar și alte elemente funcție de armă - cu alte cuvinte solda de funcție reconstituită a crescut în urma creșterii soldei de funcție.
Am solicitat să îmi pună la dispoziție și modalitatea de calcul a pensiei varianta 2024, deoarece observ o efervescenta la unii și pesimism la alții cu privire la aplicarea viitoarelor prevederi legale așa că am vrut să discutăm cu date concrete nu povești a la CFI.
În altă ordine de idei, creșterea soldei de grad vă conduce la o creștere a pensiilor tuturor pensionarilor militari și nu numai a unora, însă nu vă așteptați să aveți nu știu ce alte valori cu mult mai mari decat în prezent, motivat fiind de faptul că în timp au fost luate în calcul tot felul de sporuri și sume bănești ce nu erau introduse în metodologia de calcul anterior aplicării legii 223, dar și ulterior. Astfel, unii dintre noi au primit ajutoare la trecerea în rezervă și au beneficiat de pensie calculată la solda de funcție la care este adăugat OMM și pensie suplimentara, alții nu au primit ajutoare dar au un alt mod de calcul și beneficiile orelor suplimentare și de noapte plus alte prime etc, iar alții sunt plafonați la net.
Concluzia, până nu se iau în calcul toate sumele bănești primite pentru toți anii de muncă din decizia de pensionare și nu se face ca la civili un nou mod de calcul unitar nu vă așteptați să fie eliminate inechitățile.
De asemenea, pentru cei care cred că legea de modificare propusă provine din puțul de gândire PNL vă informăm că acestea provin din zona financiar a SNAOPSN, care deja au un proiect separat de legea pensiilor militare care nu a putut intra în dezbatere publică și votare deoarece este an electoral, dar vine anul 2025 și veți avea timpul să îl comentați din plin.
Ce vedem acum este doar preambulul la ce vine, așa că vă rugăm așteptați să vedem forma finală și publicarea în MOf
Weekend plăcut

Constantin spunea...

Până când nu vor lua poziție în problema actualizării de grad și funcție și cadrele militare active de la vârful armatei și  aici mă refer la:Șeful Statului Major al Apărării, Șefii Statelor Majore ale Forțelor Terestre,Aeriene și Navale,precum și alți ofițeri din conducerea acestor state majore,comandanții de divizii,brigăzi batalioane,comandanții structurilor de învățământ și instrucție etc,etc,pentru că și ei vor fi mâine poimâine rezerviști și trebuie să fie solidari cu noi,problemele cu care ne confruntăm se vor rezolva greu și incomplet. Dar ei tac,iar tăcerea lor este asurzitoare pentru noi,în sensul că nu o putem înțelege, având în vedere că noi ne strigăm destul de tare și de mult timp doleanțele. Poate cine știe, într-un târziu se vor trezi și ei. Este deajuns o singură voce pentru început, apoi vor aparea cred tot mai multe și mai multe.

Mircea11 spunea...

Poate să le amintească cineva în măsură și de OMM care nu este plătit celor care au ieșit după 1 septembrie 2017.

csej spunea...

Sunt multi,in principal cei pensionati dupa 2010 cu atitudine de domnișoare de pension.Cum vreti dragilor sa ne bage guvernanții in seama cand asociațiile nu pot scoate in strada nici 1000 de protestatari.Ce vreti băieți sa iasa la mitinguri cei in varsta de 75-80 ani?Cand Basescu-Boc au vrut să reducă pensiile cu 25% noi ce avem acum 75-80 ani ne-am făcut datoria. Datorita noua Basescu a renunțat la băile publice.Noi suntem cei ce i-am adresat lui Basescu "iesi afara javră ordinara".Datorita noua CCR a hotărât ca reducerea pensiilor militare cu 25% este neconstitutionala..Acest blog este tribuna noastra încă de pe timpul cand se chema Plano.
Ieșiți dragilor la proteste.100000 de protestatari impresionează .Nu așteptați ca bătrânii sa răstoarne pietrele de moară.
Sper ca Marin Claudiu va lasa ca vocea mea sa fie auzită.Este ultima dată când mă exprim pe acest blog.

Claudiu Marin spunea...

@Alexandru
Exagerezi! Doar zilele trecute am atras atentia de cateva ori sa nu se mai sustina ca solda de functie a fost majorata cu 30% in anul 2024. Art. VIII din OUG 26/2024 a majorat veniturile salariale ale militarilor cu 30% din valoarea soldei de functie, ceea ce este altceva.
Cat despre valoarea soldei de functie in anul 2024 avem raspunsul DGFC la un memoriu in care afirma ca inca din luna iunie 2023 sodele de functie au ajuns la nivelul reglementat in Anexa VI a L 153/2017, numai ca in anul 2024 acele valori au fost majorate cu 5%. Vezi

https://www.huhurez.com/2024/03/evolutia-soldelor-de-grad-si-functie-in.html

Te hazardezi cand afirmi ca actualizarea numai a soldei de grad va aduce cresteri tuturor pensionarilor. Cum sa-mi aduca mie crestere de cuantum actualizarea bazei de calcul cu 2400 lei daca din anul 2017 si pana in prezent indexarea cuantumului intregii pensii prin indexari se apropie de 3 000 lei? Niciodata indexarile nu se aduna cu actualizarile, ci se compara, pentru a ramane in plata cea mai favorabila.
Niciun spor banesc introdus in solda lunara nu mai influenteaza valorile soldelor de grad si functie potrivit L 153/2017.
Ajutoarele care s-au dat la trecerea in rezerva au fost drepturi salariale nu drepturi de pensie. Eu am primit doar patru solde lunare de baza. Nimeni nu poate fi discriminat in privinta cuantumului pensiei militare pentru ca a primit ajutoare si solde compensatorii la trecerea in rezerva.
Nu cred ca are cineva pretentia sa se lichideze inechitatile. Reducerea inechitailor nu este o pretentie exagerata,
Niciun lider din SNAOPSN nu si-a asumat paternitatea pentru proiectul lui Fenechiu si cateva zile nimeni nu a recunoscut ca acel proiect a fost votat de invitatii de la sediul PNL Eu i-am felicitat ca au avut curajul sa voteze proiectul si nu au mai procedat ca in 2020 cu PLx 199/2020.
Eu te-as ruga pe d-ta sa nu mai indemni la acceptarea actualizarii numai cu solda de grad!



Luc 3 spunea...

Actualizarea numai soldei de grad nu rezolvă problema inechităților din sistemul pensiilor militare,trebuie neapărat însoțită si de actualizarea funcției!Abia atunci SE MAI REDUC DECALAJELE,macar atât,că tot nu o să fie la fel cu cei care ies acum la pensie,cu aceeași vechime,grad,funcție.....!Dar este bine și așa,din punctul meu de vedere!O creștere de minim 2500-3000 lei nu este puțin!Mai acoperă din creșterea prețurilor,care au luat-o ...la deal!

bilbaoromelo spunea...

apropo...nu s a marit solda de functie cu 30% in 2024 ...s a dat un stimulent ca sa atraga prostii , in cuantum de 30 % in perioada 01.06.2024 -31.12.2024

Valentin spunea...

Neapărat va rog sa susțineți ELIMINAREA PLAFONARII data de OLGUȚA VASILESCU deoarece noua cei trecuți în rezervă după 2017 uita ți ce ni se întâmplă - Nu beneficiem de OMM la venitul net ,la impozitarea pensiilor nu beneficiem de nimic la net, SALARII COMPENSATORII la TRECEREA IN REZERVĂ NU AM BENEFICIAT -PRIORITATEA NR.1 d- nul MODERATOR este sa SUSȚINEȚI ELIMINAREA PLAFONARII.

Claudiu Marin spunea...

@Valentin
Nu se poate elimina plafonarea la nivelul netului mediei soldelor care constituie baza de calcul. Nu-ti dai seama ca altfel ai avea pensia in pkata mai mare decat soldele nete ca activ? Sporul OMM il primesti in pensia bfuta dar se pierde in pensia in plata de 58,5%

Anghel spunea...

Dacă e vorba de creșteri de 2500-3000 de lei la net, deci bani mulți, atunci se va face pe o anumită perioadă de timp, urmând să primim măriri etapizat și diferențiat.

Pop de Ploiesti spunea...

@Anghel..pe bune bre..? auzi 2500 ..pai asta e fctia de grad,,,bag seama ca esti pensionar tanar ti-e frica sa nu te depaseasca pensionarii mai vechi...))....eu zic ca unii vor lua in plus 5-6000 lei...