Un produs Blogger.

luni, august 12, 2024

Doua sentinte de recalculare a impozitului progresiv si una de sesizare a CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a art. XVIII din L 282/2023

60 comments

 





60 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Orice hotarare, cu sau fara putere de aplicare, a oricarei magistraturi, vii sau moarte, inclusiv de pe Lună sau Marte, au consecinte extraordinare care nu atacă circumvolutiunile cerebrale, nu pun pe rani sare sau sa dezvolte varice la picioare, dar daca s-a ajuns pe mana satanei (anti)constitutionale, acel satrap unde politicul isi face de cap, dintr-o data va fi fatala si deosebit de mortală pentru rezerva brotacara, noi avand antencendente neplacute cu hotarari bulite, care au bagat batracienii in morminte, cu buzunarele golite!

Viorel spunea...

Cei care aveți pensia brută mai mica decât 4.426 lei nu are rost să dați în judecată CPS a MAp.N, MAI sau SRI, pentru că nu aveți nimic de câștigat, nimic de pierdut. Doar stres și timp pierdut (legal și aritmetic vorbind). Valabil și pentru ceilalți, numai că dânșii speară la ceva în plus dar care la finalul procesului se va numi NIMIC.

Claudiu Marin spunea...

@Dodo si alti fatalisti
Problema inechitatilor in sistemul pensiilor militare nu se rezolva cu blesteme, slujbe, stuchituri si alte apucaturi de oameni slab educati.
@Viorel
100 de lei lunar impozit progresiv in plus nu este putin!

Alexandru spunea...

Bună dimineața.
Aveți dreptate dl Marin, problema nu se rezolvă cu lamentări și comentarii și alte acatiste, se rezolvă doar cu implicarea fiecăruia dintre noi.
Domnul general Tomescu pune degetul pe rană și arată realitatea.
Dânsul a ales să se implice și face parte dintre persoanele din conducerea ONG Renașterea României, care îl sprijină la președinție pe Mircea Geoană. Apreciez că fiecare dintre noi are această datorie de a acționa în sensul bun, prin alegerea unor oameni dovediți competenți în conducerea țării care să pună sistemul de apărare și ordine publică într-o poziție în care nu se mai află de peste 20 ani, cu părere de rău.
Mai jos dovada
https://m.defenseromania.ro/rabufnirea-gen-tomescu-armata-a-ajuns-batjocura-clasei-politice-daca-rusul-se-indrepta-spre-galati-si-avem-ordin-sa-sarim-pe-el-militarii-vor-intreba-cu-ce_629678.html

VALNIC74 spunea...

Haide-ți Haide-ți poate vede cineva și ne vor recalcula și nouă ceva ceva!

VALNIC74 spunea...

Spor la recalculate

Negritoiu spunea...

Domnule Claudiu Marin, stiti cumva daca CPS-MApN (MI , SRI) au facut apel la Hotararile date in favoarea pensionarilor militari? A fost pusa in plata vreuna din hotarari?

Negritoiu spunea...

Viorel, nu inteleg ce s-a intamplat cu tine ! Erai foarte bataios dar in ultimul timp te-ai cam inmuiat. Obosit? Dezamagit?Descurajat ? Urmaream cu interes postarile tale.

John1 spunea...

De la 1 sept. 2024, netul va creste cu 100 de lei, iar retinerea ilegala va creste de la 200 de lei pe luna la 300 de lei. Deci, in cazul in care, ICCJ nu va da o decizie obligatorie instantelor in cauza sa adopte solutia unica, favorabila noua, toti pensionarii militari cu brutul mai mare de 4.427 de lei, vor pierde anual intre 1 si 3.600 de lei.

John1 spunea...

Claudiu ai putea sa obtii o hotarare din cele 6 mentionate de juristul CPS? Cum or fi justificat judecatorii aceia ca CPS a impozitat corect?

Claudiu Marin spunea...

@Negritoiu
Am si mentionat ca la vechile sentinte Casele Sectoriale au declarat apel. Sunt obligate sa declare apel pana pe 21 10 2024, cand ICCJ va da dezlegare problemei impozitarii progresive, la cererea instantelor.
Daca dupa publicarea DECIZIEI ICCJ in MO nu vor emite dispozitii de recalculare din oficiu a impozitarii progresive... se autosinucid.

reddog spunea...

Claudiu Marin
Ce înseamnă "se autosinucid'" ?
Se sinucid ei înșiși?

Alkan spunea...

Alți doi judecători din TMB neștiutori de carte au pronunțat hotărâri pentru recalcularea corectă a impozitului progresiv asupra pensiilor militare. Dupa (ne) știința năucului moș berbec.

Vali spunea...

Salut camarazi,
Cu actualizarea soldei de grad ne am cam lamurit ! Nu primim nimic, dar in ianuarie ne mai dau astia inflatia sau noi rezervistii si familiile noastre primim 0 inflatie , traim cu aer si avem pieptul de arama !!! Multumesc anticipat ! Zi buna sa avem !

Claudiu Marin spunea...

@reddog
Te dadusera amicii catel dinamovist autodisparut! Daca nu era pleonasmul nu ieseai la iveala.
@Alkan
Daca retin eu bine, vîscul nu imputa judecatorilor recalcularea impozitului progresiv ci extragerea stagiilor civile ulterioare pensionarii dintr-o decizie de pensie militara.
Nu poate el sa inteleaga ca stagiile ulterioare adaugate la pensia civila recalculata din oficiu prin Legea 119/2010 s-au adaugat tot la o pensie civila si nu aveau ce sa mai caute acolo dupa ce pensiile civile ale militarilor au redevenit militare.

Claudiu Marin spunea...

@Vali
Daca la parlamentare votati o noua coalitie de dreapta, asemanatoare cu cea care a dat guvenarile Cîtu si Orban ,precis va fi taiata indxarea din 2025 la fel ca in 2021.

John1 spunea...

L-am cunoscut bine pe domnul general Tomescu, cat am fost 2 ani la Bg. 1 Inf. ,,Argedava" de lângă I.M.L. si Spit. ,,Sf. Ioan" din Bucuresti. Eu o sa votez cu Geoana (chiar daca, uneori Iliescu avea dreptate in felul in care-l caracteriza), doar in cazul in care pana la parlamentare nu imi voi recupera banii opriti abuziv din pensie prin impozitarea ROBU a lu' Baciu, cu nume predestinate prostiei, lasitatii, nesimtirii si obedientei.

John1 spunea...

Azi am primit raspuns de la CNPP, semnat de Baciu. Raspunsul este tras la xerox, identic cu al CPS a MApN. Imi scrie: ,,din venitul lunar se deduce plafonul neimpozabil, dupa care se impoziteaza progresiv". Si apoi, scrie ,,din 4426 se scad 2000, si se impoziteaza cu 10%. Pai, venitul lunar al meu nu este 4426, ci 10.000. Mai mult, imi scrie ca partea impozitata cu 10% este mai mica sau egala cu 4426. Pai, nea Baciule, daca tu scazi din 4426 suma de 2000, nu vei avea niciodata o parte impozitata cu 10% EGALĂ cu 4.426 de lei. Cum este posibil sa existe asemenea indivizi in functii de conducere? Cum? De ce?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca PSD vrea votat, sa repare ce a stricat la pensiile militare si sa acorde majorarea de grad, care e stipulata in Statutul nostru, deci existand cadrul legal!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Valnic 74, ce-ti veni sa scrii *haide-ți* si nu haideti, legat, cum e corect? Verbul si prenumele, armonios impletite intr-un cuvant, de ce sa divorteze?

Viorel spunea...

Negrițoiu. Am avut o lună și jumătate foarte încărcată și asta datorită faptului că a trebuit să fac 28 de analize (14 gratuit, 14 cu bani), ecografie, CT și să mă programez la toți medicii specialiști pe natura bolilor mele pentru evaluare și eliberare de Scrisori medicale în baza cărora medicul de familie să-mi poată elibera rețete. La unii am reușit să ajung, la alții urmează pentru că aștepți și 3-4 luni pentru o programare.
Botoșaniul este cel mai sărac și cel mai bolnav județ din România.
Nu mi-am pierdut din elan ci am ridicat momentan piciorul de pe accelerație. Am vrut să dau în judecată (am cererea făcută) CPS a MAp.N pe modul eronat de impozitare, dar citind răspunsul lor și Codul fiscal, mi-am dat seama că au dreptate conform legii și nu are rost să mă mai complic. Cine vrea, să citească, cu atenție art. 101 din Codul fiscal modificat de Legea nr. 282/2023, în plus:
b) din anul 2024, impozitul pe veniturile din pensie se calculează potrivit prevederilor art. 101 alin. (2), lit. c) din Codul Fiscal, după cum urmează:
0% – pentru partea din pensia militară cuprinsă între 0 și 2.000 lei;
10% – pentru partea din pensia militară cuprinsă între 2.000 lei și 4.426 lei;
15% – pentru partea din pensia militară cuprinsă între 4.426 lei şi 7.567 lei;
20% – pentru partea din pensia militară ce depăşeşte 7.567 lei.
Că plătesc doar pensionarii din cadrul SNAOPSN și o mică parte magistrații, asta este problema dubioasă a guvernanților și politrucilor comuniști.

Rezervistul spunea...

Ne dau ăștia 100 lei in plus la mărirea neimpozitării pensiilor de la 2000 lei la 3000 lei???? Wauuu.... Mi-au dat lacrimile când am aflat... și nu mă mai pot opri gândindu mă.... noapte în pat...ce "om" e Ciolacu... mărinimos din fire... Iată cum se gândește el și la pensionari.. muncui gura lui de covrigar onest ce este

Leon spunea...

@Rezervistule, in afara de povestile fatucilor de la TV-uri, ai citit un document aprobat in acest sens ??

John1 spunea...

Viorele, nu datorita ci din cauza ca ai probleme cu bibilica. Tu inventezi legi. Esti afon. Mergi la medic si vezi ca citesti legile in dunga. Acceseaza cps al mapn la comunicatul din 03.01.2024 si poate iti revii din betie. Ai baut palinca de gutui si acum aiurezi. Ai mare grija ce publici, fiindca induci oamenii in eroare. Citeste si ce scriu eu si Claudiu, poate te trezesti la realitate. Desteptule!!!!!

Leo spunea...

@Claudiu,
De ce este diferență de mod de calcul al impozitării , dintre pensiile militare și cele civile.
Desigur , am înțeles că asta este voința legiuitorului , dar nu înțeleg care este rațiunea legiuitorului ?
Mulțumesc pt. lămurire

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Cu regret constat ca daca nu ti-ai pierdut mintile esti un cal troian trimis de Casele Sectoriale sa dezinformeze.
Te rog citeste art. 101 din Codul Fiscal si spune cititorilor ca dezinfomezi cand spui ca ar scrie urmatoarele la alin (2) lit. b):

"0% – pentru partea din pensia militară cuprinsă între 0 și 2.000 lei;
10% – pentru partea din pensia militară cuprinsă între 2.000 lei și 4.426 lei;"

Prostia asta scrie in indrumarul blondei de la CNPP si in Comunicatul de pe site-ul Case Sectoriale a SRI:

Una este sa constati ca nu merita sa deschizi procese penrtru 9 lei si alta este sa mistifici textul legii in favoarea Caselor Sectoriale ca sa descurajezi pensionarii militari.
Puteai sa scrii acest text oriunde dar nu pe acest blog in care s-a explicat de ce au gresit CPS-urile, si am publicat atatea sentinte ale tribunalelor care au corectat calculul Caselor de pensii.
Apropo, ai uitat de art. 100 din Codul Fiscal? Ai uitat si ca impozitul si supraimpozitul se aplica numai pe partea impozabila din pensie?
Rusinos ca te pretezi la asemenea mojicii!

Claudiu Marin spunea...

@Leo
Pensiile contributive sau componenta contributiva a pensiilor de serviciu pot fi impozitate cu 10%, dupa scaderea plafonului de 2000 lei, dar nu pot fi supraimpozitate. Se supraimpoziteaza doar ce este necontributiv in pensiile speciale(de serviciu)
Gresesc cei care se opun cu incapatinare sa se reglementeze si componenta contributiva a pensiilor militare, pentru ca si acestea sa aiba o componenta care nu se supraimpoziteaza.
Am vazut o sentinta a TRibunalului Bucuresti care a respins cererea unui militar de recalculare a impozitului progresiv pe motiv ca legea nu da posibiitatea determinarii componentei contribitive a pensiei militare, sentinta pe care CPS MApN a si contabilizat-o in favoarea sa.

Claudiu Marin spunea...

@Leo
Daca mai intalnesti alt site sau pagina a unei structuri asociative a pensionarilor militari care sa militeze pentru stabilirea componentei contributive a pensiilor militare sa ne semnalezi si noua, pe acest blog. NU vei intalni asa ceva pentru ca s-a indus spaima ca astfel se atenteaza la onoarea de militari.

Dan K. spunea...

Buna ziua.Sunt un foarte vechi urmăritor al acestui site,care nu am postat niciodată până acum.Am doua nelămuriri:la o pensie in brut de 5191 se aplica o impozitare de 357 compusa din:0 la 2000--0%,2000-4426 -10%-242lei,4426 -5191-15%-115lei.Ultimul impozit este incorect?A doua chestie:sunt pensionat din 08.2016,cu vechime de 7 ani m.a.c. și 17 ani și 6 luni subofiter,arma pompier.Am primit decizie în urma cu o lună prin care mă instinteaza că sunt datori cu suma de 901 lei pentru perioada 06.2017-12.2018.In lună 12.2018.am primit decizie pentru acordarea OMM la 20 ani(deșii la data pensionarii aveam total ani militar 24 ani și 6 luni.Pensia încasată este identică că și cea din 01.2024Este corect sau nu.Multumesc.

Claudiu Marin spunea...

@Dan K
Daca sunteti un vechi cititor al blogului ati constatat ca ambele probleme ridicate de dvs au fost pe larg dezbatute pe blog in ultima vreme.
Impozitul nu este corect calculat.
Calculul corect in conf cu art. 100 si 101 din Codul fiscal este;

5191- 2000 = 3191 lei venit impozabil potrivit art. 100 din Codul Fiscal.
3191< venitul mediu brut si se impoziteaza numai cu 10%
Impozitul corect este 319 lei.

Fiind pensionar militar al MAI ati primit acele decizii de modificare a Deciziei de actualizare din anul 2017, ca urmare a unei Decizii a Curtii de Conturi.
Se pare ca nu au mai fost puse in aplicare, deoarece acele decizii nu puteau fi modificate de emitent potrivit unui principiu de drept care interzice emitentului unui act juridic sa-l revoce sau sa-l modifice dupa ce actul a intrat in circuitul civil. Numai instantele pot modifica un asemenea document intrat deja in circuitul civil.
V-a aplicat corect sporul OMM. Vechimile de 15., 20 sau 25 ani necesare acordarii Ordinului Meritul Militar nu se intregesc.

Leon spunea...

@Dan, într-adevăr ai primit aceeasi pensie, dar in noua Decizie de Actualizare ptr.majorarea SF cu 15% in iunie 2017, o sa observi ca pensia bruta NU a luat in calcul cei 15% ptr.OMM si este mai mica decat cea aflata in plata !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

E foarte ciudat sa discutati impozitarile, dupa atata timp, si nu va gasec vinovati pe nici unul, ci pe legiuitor-politicieni, care dau legi viclene, mafiote, pline de neîntelegeri si interpretabile, ca SUA impoziteaza de sute de ani, ca si Marea Britanie si alte tari civilizate, fara sa schimbe macar o virgula! Din 1989, va mai amintiti de cate ori s-au schimbat legile impozitarii?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa fim seriosi, @Viorel nu este un indaratnic inrait si ancorat politic pe ceva care dispretuieste democratia, este pur si simplu revoltat pe vutereala asta atroce la pensiile militare, ca majoritatea, iar daca face erori din cauza fentelor legislative trebuie sa i se explice unde a gresit, ca e departe de a fi un contras cu rele intentii, ba din contra fiind un bun camarad care socializeaza empatic, cu interes si seriozitate aplicata, un anti clocarime si cloaca politica cu intentii de paradeala!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, Ave cum laudae, si te intreb cum estimezi in toamna soarta soldelor la pensiile grenadiere? Vor fi in gard, sau vor fi de grad? Va fi numarul meu de puncte inmultit cu 81, pe principiul contributivitatii si a jalonului 15 din PNRR? Sanatate, cat Casa Poporului!

Claudiu Marin spunea...

@Ifrim
Chiar te rog sa fii serios!
Din cand in cand, probabil dupa niste prelucrari tematice, Viorel are deviatii inexplicabile. Asa cum este cea de astazi. De aceea l-am contrat dur. Actiunea blogului de informare independenta a rezervistilor pensionari trebuie contracarata de cei vizati, nu? Sunt mai multi comentatori care trudesc ca troli pentru spoliatorii de pensii militare. Multi au fost retrasi.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Claudiu Marin, curatarea de troli v-o felicit si ma simt usurat ca s-au dus de unde au venit, unii chiar iritand urat cu rele intentii si neasumate, iar daca Viorel va citi aceasta discutie, 100% isi va revizui atitudinea si se va alinia la opiniile unanim acceptate de postatori si admin! Sper sa inteleaga aceste mesaje si sa fie mai atent la afimari in exprimari, nu inainte de a le verifica autenticitatea pentru a nu provoca controverse! Va multumesc pentru intelegere, iar eu postez dupa cum ma pot amuza uneori impotriva dusmanilor comuni, nicidecum condus de ganduri ostile, jongland retoric pamfletar, si daca tin si merg ,,bufoneriile,'' se accepta, iar daca nu, inseamna ca oistea a ajuns in gard! Doamne, ajuta, cu sanatate!

magda spunea...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...
Daca PSD vrea votat, sa repare ce a stricat la pensiile militare si sa acorde majorarea de grad, care e stipulata in Statutul nostru........Pai dom' Cornel,sunteti sigur ca doar gradul ar rezolva problemele rezervistilor? De formula extraterestra de impozitare a pensiilor militare chiar nu ati auzit ? Sau aceasta nu va afecteaza la portofel ?..Si apoi ..de ce doar pesede? Ce,strutocamilele urmase ale bratienilor nu sunt complice? ..,ca doara marele poznas si consoarta acestuia( bine,nu doar ei) sunt beneficiarii unor pensii babane a caror formula de calcul nu are nici o treaba cu cea a peste 80% dintre rezervistii aflati in plata. Cum este posibil ca tribunalele sa dea o sumedenie de hotarari privind idioata impozitare a pensiilor militare si NIMENI GRANDE din PSD sau PNL sa nu aiba vreo reactie? Pai ce este atat de greu de dedus ca mariile lor,CPS-urile aplica aceeasi formula idioata de impozitare/supraimpozitare la toti..Numai intr-un stat bananier 180.000 de pensionari ( unde mai pui si militari...cica)trebuie sa bata la usa tribunalelor sa isi ia drepturile CULMEA...LEGALE/

Leon spunea...

@Claudiu, comentez pe acest blog de 8 ani, dar pe mine nu m-au retras..:)).
Acum vorbind serios, eu o sa ma lupt in continuare pentru Actualizarea SG si pentru pensionarii militari, dar ma ingrijoreaza aceste stiri alarmante privind deficitul intre venituri si cheltiieli, asa cum prezinta ministrul Bolos deunazi:
"...Un alt factor care va adăuga presiune asupra deficitului este intrarea în vigoare, la 1 septembrie, a recalculării pensiilor, care va implica cheltuieli suplimentare de 2 miliarde de lei lunar. De asemenea, creșterile salariale din etapa a doua, care au început deja să se aplice, vor influența bugetul cu un miliard de lei lunar. În acest context, ministrul Boloș a avertizat asupra necesității unei gestionări foarte ATENTE a veniturilor și cheltuielilor publice în perioada următoare." !!

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Ai dreptate, unii sunt mai doxati.
Crezi ca bugetul saraceste pentru ca trebuie sa inlature inechitatile pentru circa 50 000 de pensionari militari? Mai noii pensionari militari nu sunt discriminati.
Nu trebuie sa faca altceva decat sa reintroduca in lege actualizarea soldelor de functie si grad, asa cum erau propuse in PL199/2020.Daca nu, asa cum zicea Huhu Rezea, decat pensii militare neactuializate, mai bine pensii pentru militari in sistemul public.

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Cand ne spui de unde ai textul de dezinformare despre impozitare, introdus in comentariul anterior, te public!

Viorel spunea...

1. Domnule Claudiu Marin și Ion unu. Înainte de a critica, citiți prevederile de la lit. (a), (b) și (c), analizați și faceți diferența dintre prevede de la lit. (a) comparativ cu lit. (b) și (c). Ca să vă ușurez munca:
Deși art. 101 alin. (2), lit. (c) din Codul Fiscal prevede că:
„pentru venitul lunar din pensii care au doar component necontributivă, din care se deduce plafonul de 2.000 lei, se aplică progresiv următoarele cote de imponere”:
(i). 10% pentru partea mai mică decât câștigul salarial mediu net sau egală cu aceasta;
(ii). 15% pentru partea cuprinsă între nivelul câștigului salarial mediu net și nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egal cu aceasta;
(iii). 20% pentru partea ce depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Aveți grijă să nu confundați NETUL CU BRUTUL SAU INCERS SAU SĂ CREDEȚI CĂ SUNT UNUȘL ȘI ACELAȘI LUCRU.
2. Acel calcul este de pe blogul SRI (dv. îi considerați niște proști, numai că ei au fost cei mai deștepți și cu actualizarea când au executat precizările Curții de conturi fără a pune oamenii pe drumuri prin Tribunale și CAp. cum au făcut pensionarii militari și nici nu le iau banii înapoi cum face CPS a MAI, așa și acum, LE-A EXPLICAT PENSIONARILOR MILITARI CARE ESTE VARIANTA CORECTĂ PENTRU A NU GREȘI LUAȚI DE VAL).
3. Când o să prezentați o Decizie definitivă prin care îmi demonstrați că aveți dreptate (nu cee ace spune prima instanță / este bună și aceasta, dar să vedem finalul), că pensionarii au câștigat iar CPS a MAp.N nu mai are nici o cale de atac dândule banii înapoi, atunci să mă faceți nebun, cal troian, omul CPS, a lui Florea Cioacă sau John Spoitoru.
4. Ați explicat dv. personal modul correct de calcul pe blog unui pensionar neștiutor ?
Notă: Văd că nu vreți să-mi publicați comentariile. Vă este frică, că vor rămâne ca mărturii pe blog și vă fsaceți de doi lei. POSTAȚI ACEST COMENTARIU CA SĂ VADĂ PENSIONARII PESTE 4-5 LUNI CĂ AM AVUT DREPTATE. JIGNIRILE MĂ DOR IAR A MĂ FACE NEBUN TREBUIE DEMONSTRAT, LUCRU PREVĂZUT DE LEGE ALTFEL DEVINE CAZ PENAL. Pentru eternitate am copiat cele două comentarii jignitoare de pe blog = 12 august 2024.
Când nu aveți argumente ne puneți pumnul în gură mai ceva decât politicienii iar dacă nu sunteți ca parte dintre ei (niște jigodii) publicați comentariile.

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Turcule, te-am rugat sa explici ce este cu cele doua randuri introduse la deruta in comentariul initial ca si cum ar fi din art 101 din Codul Fiscal.
Te-au instruit sa nu comentezi articolul 100?
Aia cu deciziile definitive o spun si Casele Sectoriale. Va va da in cap ICCJ in octombrie.

Rezervistul spunea...

Leon....Nu am spus eu treaba asta cu 100 lei net la pensie...ci camaradul John 1 a pomenit...Eu doar am zis că dacă se confirmă... îmi va lacrimile pe loc...

Leo spunea...

@FLAVIUS,
Nu va fi nici o actualizare a soldei de grad la pensiile militare , nici în toamnă nici în 2025.
Gulerații de tip jianu , RED , dr. luK , cirip acipu , aspiridonescu , etc......și-au asigurat pensia lor prin OUG 26/2023 pt. minim 5 ani de acum înainte.
Politicienii sunt cu ei.

Dan K. spunea...

Mulțumesc d-nul Claudiu și d-nul Leon,într-adevăr brutul de pe cupon este mai mare decât brutul de pe decizie,totuși la doi colegi pensionați la aceași dată cu mine(august respectiv octombrie 2016) au primit decizii cu recuperare de circa 6900 lei respectiv 5800 lei pentru perioada 07.2017-07.2024.Pensia a fost diminuata cu 97 respectiv 71 lei in lunile 07,08.2024.Presupun că asta le va rămâne pensia.Suma de recuperat pe o anumită perioadă nu apare.Brutul lor e identic pe decizie și pe cupon.Sa mă aștept la surprize,surprize?MultumescP.s.:cu ajutorul acestui site am obținut în 2016 multe informații bune despre legea 223/2015,inclusiv,daca nu mă înșel,un calcul aproximativ despre valoarea viitoarei pensii.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, fara sa-i aduc un curcan blogului plocon, sunt pe blogul @Huhurez, fie-i numele laudat in veci, din 2015, si scrie si in profilul meu, neavand probleme deosebite, in afara de unele trancaneli ce mi-au fost eliminate, ca asa e in viata, si, daca n-ar fi cenzura, sloboda ar fi si gura, tura-vura, si daca nu i s-ar pune si capastrul cand o ia razna s-ar auzi pe aici grohaieli ca la porcii de Bazna!

Rezervistul spunea...

Nenea cu venitul de 10 000 lei....Nu mai vorbi de suma asta că le vine rău la unii care mai citesc pe aici civili...dar și colonei sau generali ieșiți acum 15-20 ani... că le vine rău....iar civilul care află sigur se duce iute la presă și află BOC care spune.. auziți popor....de vaită.... că o au mică ... când colo îmi dați dreptate iară... că e nesimțită

Leon spunea...

@Claudiu, daca aveti rabdare cititi Sesizarea depusa la CCR de ICJJ la L.282/2023, si la pag.33 se refera si la textul interpretabil privind impozitarea suplimentara a pensiilor de serviciu; este foarte posibil ca in octombrie, ICJJ sa dea o solutie favorabila pensionarilor:
https://www.cdep.ro/proiecte/2023/200/40/4/ses%20244_2023.pdf

Mario spunea...

D-le Claudiu , va rog sa nu mai postati ultimele aberatii a lui @Viorel , nu vreau sa jignesc pe nimeni , dar daca vor citi cei de la CCR , s-ar putea sa se inspire din putul gandirii d-lui si sa hotarasca astfel impozitarea progresiva. Va multumesc .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Uite ca @Leon a pus degetul pe rana cu iterpretabilitatea, sesizata de ICCJ la CCR, o specialitate de casa, pe care @Leo o abordat-o in diferite ocazii pe aici, in trecut, cand ne aruncam in valurile tulburi ale tribunalelor sperantelor desarte, fiind cea mai data naibii in instante, pentru ca judecatorii de aceea dau si hotarari diferite, dupa cum si ei o interpreteaza! Domnilor, sper ca la toamna CCR sa numere bobocii, cu sau fara ochelari de cal, dar s-o rezolve definitiv, pentru ca tot ce este interpretabil este si prost, originile si izvoarele adanci, legislative, pe interpretabilitate, pornind de fapt din clocariile sistemului, in cardasie cu politicul, care se lasa pacalit de acei vulpoi financiari, cand se intocmesc legile!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Oh, Leo! Păi, sa scriu si eu pe fundul farfuriilor ,,SATUL,'' si paine sa am, ca paine pt glicemie crescuta e destula si mai ieftina sa ajung pe tester la 350, ca la 300 sunt cam de multisor, cu glicemia, si cat de curand o sa ma intep si eu in cuta burdihanului cu insulina! Dar, tot vorba ta aurita, ,,să stătem si sa asteptam,'' ca poate de la Dumnezeu ceva o sa capatam, ca milogii in cutele cergii! La cate mărfare cu grau trec din Ukraina si se risipeste pe calea ferata, oi umple eu macar un sac de boabe, sa fac colive la toti politicienii si clocarii, care ne vor pustiul asta de ,,bine!'' Doamne, ajuta si, sanatate, camarade!

Viorel spunea...

Mario. O persoană cu ceva neuroni în cap trebuie să înțeleagă că o instanță de judecată (Judecătorie, Tribunal, CAp., ÎCCJ) APLICĂ LEGEA șoi nu cee ace comentează pe blog Viorel, Mario sau Aurică Turturică. Deci, păstrează-ți propunerile pentru tine pentru că acest blog nu este proprietatea ta personal, nici a mea ci a administratorului blogului în persoana domnului Claudiu Marin.
Spre mulțumirea ta, îmi este indifferent dacă îmi mai postează ceva sau nu. Făcând acest lucru (blocarea comentariilor), înseamnă că eu, X sau Y, avem dreptate. Unde unii dintre noi care din anumite motive mai și greșește sau are păreri diferite, acestea pot fi corectate cu argumente de către cei mai dotați din punct de vedere masculin.
Și mai ține cont de un lucru despre care văd că habar nu ai. CCR-ul NU JUDECĂ. El constată dacă legea a fost respectată întocmai fără interpretări cotite. Că domnul președinte Fentache mai calcă pe de lături, asta se datorează faptului că se bazează pe cel ce la numit în funcție.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Mario, nu fi naiv, dar mai mai ales n-o face pe jandarmul impotriva altilor, ca nu te-a pus nimeni la paza pe aici! Toti judeca si sunt responsabili pentru ceea ce scriu, in cadrul libertatii la opinie! Pentru mucles, este indreptatit doar Dl @Claudiu Marin, nu noi! CCR habar nu are de bloage, ci de hartoage, asa ca daca vor inspiratii se uita in catastifele juridice si legislative, nu pe Huhurez!

Claudiu Marin spunea...

@Leon si Flavius
Consideratiile respective ale ICCJ sunt in sprijinul celor care solicita neconstitutionalitatea impozitarii progresive. Or, o impozitare progresiva traditionala, folosita in multe tari, nu poate fi neconstitutionala.
Noi, aici pe blog, nu insistam pe neconstitutionalitatea articolelor care au introdus impozitarea progresiva ci pe modul gresit in care toate casele de pensii au aplicat noul text al legii, ignorand complet art, 100 care nu a fost modificat si defineste venitul impozabil.
Tribunalele care au judecat numai aplicarea gresita a impozitarii progresive au dat castig de cauza reclamantilor in majoritatea cazurilor.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Claudiu Marin, foarte corect spus!

Leo spunea...

@FLAVIUS,
În toamnă singurul eveniment care te vizează direct , este ieșirea din ADORMIRE a dosarului tău pornit pe vremea și la indicațiile ONORABILULUI.
În rest STĂTEM ANESTEZIAȚI cu NORADRENALINA la 0

Leon spunea...

@Claudiu, eu ma refeream la faptul ca Impozitarea suplimenrara prevazuta in L.282 este ambiguă si duce la interpretari diferite, iar CCR spune acelasi lucru in Decizia nr.467/2023:
"164. Legea criticată pune în aplicare cele precizate de Curtea Constituțională, însă, astfel cum arată Înalta Curte de Casație și Justiție - Secțiile Unite, baza de impunere nu este CLAR determinată. Fără a indica interpretările care se pot aduce textului criticat cu privire la modul de stabilire a bazei impozabile, Curtea observă că aceasta este susceptibilă a fi interpretată în cel puțin PATRU modalități distincte. Caracterul CONFUZ al reglementării este evident și nu permite decât o apreciere din perspectiva art. 1 alin. (5) din Constituție, ceea ce înseamnă că nu îndeplinește cerințele de calitate a legii."..!!

Claudiu Marin spunea...

@Leon
De data aceasta , ICCJ i se cere, pe 21 10 2024 sa dea interpretare unitara textelor de lege care reglementeaza impozitarea progresiva a pensiilor de serviciu calculate integral necontributiv, coreland noul art. 101 cu art. 100 din Codul Fiscal.
La ICCJ a ajuns si o sesizare privind calculul impozitului dintr-o pensie calculata atat contributiv cat si necontributiv, sesizare care nu a fost conexata cu cele in care ICCJ se va pronunta pe 21 10 2024.
Daca atatea instante, complete diferite, au putut sa dea aceeasi solutie, inseamna ca reglementarea nu este atat de neclara.
Uite ce avantaj la supraimpozitare are un magistrat cu o pensie de 20 000 lei din care componenta contributiva este 6000 lei.
Venitul impozabil este 20 000-2000= 18 000
Din 18 000, componenta contributiva de 6000 lei se impoziteaza cu 10 %
Partea necontributiva este 18 000-6000 lei=12 000 lei
Abia acum componenta necontributiva de 12 000 lei este impozitata progresiv, cu 10% cu 15% sau cu 20%.

Claudiu Marin spunea...

@John
Petentul trebuia sa gaseasca motive pentru sesizarea CCR, daca a mers pornit pe acel obiect de sesizare.
Daca ceri recalcularea impozitului aplicat gresit de casele de pensii nu poti sa ceri sesizarea CCR. Indreptarea modului de aplicare a legii este de competenta instantelor, nu a CCR.

Leon spunea...

@Claudiu, de aceea spuneam ca sunt mari sanse ca ICJJ sa dea o solutie care sa tina cont si de Art.100 din Codul fiscal !
Dar, politicul poate influenta aceasta solutie;
In sedinta de Guvern de astazi ICJJ mai primeste niste fonduri suplimentare:
"12. PROIECT DE HOTĂRÂRE DE GUVERN privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie"..!!