Un produs Blogger.

vineri, august 02, 2024

Dezlegarea unei chestiuni de drept de catre ICCJ este obligatorie numai pentru instante

17 comments

 Extras de pe pagina ICCJ-Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

"Asupra sesizării, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept se pronunţă prin decizie, numai cu privire la chestiunea de drept supusă dezlegării.

Dezlegarea dată problemelor de drept este obligatorie de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar pentru instanţa care a solicitat dezlegarea, de la data pronunţării deciziei."

Am introdus acest topic pentru a combate unele comentarii pe social-media potrivit carora decizia pe care o va pronunta ICCJ  pe 21 10 2024, la sesizarea   Tribunalului Bucuresti, pentru interpretarea art. 101 din Codul Fiscal, modificat prin Legea nr. 282/2023, privind impozitarea progresiva a pensiilor de serviciu, va fi valabila pentru toti pensionarii militari, astfel, incat, nu ar mai fi nevoie sa formuleze actiuni impotriva CPS pentru recuperarea impozitului retinut gresit.

Strict procedural, Decizia ICCJ va fi obligatorie de la data publicarii in MO pentru toate instantele de fond sau apel care au sau vor avea de judecat cauze cu acelasi obiect in care ICCJ a dat dezlegare chestiunii de drept. 

Nu intra aici dosarele in care s-a contestat dreptul legiuitorului de impozita progresiv pensiile de serviciu. Acestea intra in sfera de competenta a CCR.

Instantele pot obliga CNPP sau Casele Sectoriale sa modifice modul de calcul al impozitarii progresive doar individual, in fiecare dosar in parte cu care sunt investite de catre reclamantii pensionari speciali.

Ramane la latitudinea CNPP sau a Caselor Sectoriale sa modifice din oficiu procedura de calcul a impozitarii progresive, in concordanta cu dezlegarea data de ICCJ,  pentru a evita plata de cheltuieli de judecata, dobanzi si penalitati  in zeci de mii de procese.

Cu toate ca numai Tribunalul Bucuresti a dat 7 hotarari, cu 21 reclamanti, in care a obligat Casele Sectoriale sa-si revizuiasca procedura de calcul a impozitarii progresive, iata ce raspuns a dat, ieri, CPS a MApN unui petitionar:

"Errare humanum est, perseverare diabolicum"


 




17 comentarii:

VALNIC74 spunea...

Pentru Și la restul pensinarilor se vor face alte calcule?unii mumă pentru alții ciumă!

Outlander spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
John1 spunea...

Dacă acest jurist de unitate mentioneaza in raspuns cele 6 actiuni, neglijând pe cele 21, favorabile nouă, este foarte grav. De aici trag concluzia ca el crede, in continuare, ca s-au impozitat corect pensiile militare. Iar judecatorii din completele care i-au dat dreptate acestui individ, cred ca au absolvit facultatea la Biotera. Si mai exista riscul sa fim ,,rezolvați" conform sperantei lui, prin interventia criminala in justitie a politicului. I s-o fi promis ceva??? Simt ca turbez cand vad atata prostie si nedreptate. Oare acest fost subofiter, cu un liceu de vai de mama lui din Craiova, cum a putut sa ajunga jurist dacă el gândeste in felul ăsta. Sper sa nu mor de draci pana pe 21 octombrie. Eu procese cu termen pe 9 si 24 octombrie.

Leo spunea...

Individul poreclit director, care a semnat documentul, este un SAVANT rezultat al FABRICII SPIRU HARET , DE DIPLOME la distanță , cu examente date la telefon.
Este exemplul tipic al IMPOSTURII din ultimii 20 de ani care guvernează MFA-ul , al cărui reprezentant de marcă , rămâne totuși SAVANTUL și CĂRTURARUL ĂĂĂ..ÎÎÎ...
NU E VINA LOR.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Intrebare legitima: Dle ministru al Apararii, Angel Tîlvăr, va intreb respectuos de cati ani de zile lucratorii din CSP nu au mai efectuat controale psihiatrice specializate, cat si cele anti drog? Imi justific intrebarea in urma unor foarte mari, dese si grave erori financiar contabile, de calcul la pensiile militare, pentru ca daca aceste controale se efectuau sunt ferm convins ca aceste erori grosolane nu existau! Imi asum intrebarea si libera exprimare, iar convingerea mea personala este ca de acolo, din institutie, trebuie sa zboare obligatoriu si neconditionat anumite persoane incompetente, impreuna cu seful institutiei, pentru ca prin aceste erori au degradat imaginea Ministerului Apararii si au adus prejudicii financiare bugetului intern!

Rezervistul spunea...

Cornelius F Ifrim.... Întrebarea aia pusă de d ta la începutul postarii..este valabilă și pentru min MAI care se lauda cu ceva timp in urmă referindu-se la accidente auto( cazul 2 mai).. lipsa de personal.. de dotări....teste antidrog..a scanerele lipsă de la frontiere in port...că va face o reconstrucție totală la IPJ Constanța ca proiect pilot....iar apoi în toată țara....De Predoiu este vorba.. marele...fost procuror care odată ajuns in politică a lăsat-o baltă cu restructurarea.. a devenit un mincinos patentat..ca toți ceilalți...asa cum respiră

maiag spunea...

PREVIZIUNE SUMBRA stimati cititori si apevisti,Daca in perioada 1 swpt maxim o luna nu se rezolva cu problema pensiilor meletari privind solda de grad,lucrurile o sa ia o turnura imposibil de a mai pune in discutie asta,STATUIA bilbaita,eroul surogat,cauta aliante cu usr,sica mandolina,si alti papagali de dreapta dornici sa prinda un loc la parlament,asta va infuria psd si pe ciolacu,intra dihonia si nimic nu se va mai face,SUPOZITII , daca iese ciuca presedinte,are obligatii fata de alianta usr,sica mandolina si va numi guvern liberal care va cuprinde si pe ceilalti,deci le stim pozitia fata de pensiile militare,daca iese cillacu,sigur va fi guvern psd probabil cu aur care se considera de stinga,pt a plati polita liberalilor,sa vezi atunci dansu nalucilor,cheia este cine va iesi presedinte,asa ca lupta abia incepe iar boborul va stabilii singur soarta,imsaginativa ciuca cu guvern pnl,usr, sica mandolina si alti latrai,pariez ca e posibil guvern psd aur si sa vezi atunci lupte

Claudiu Marin spunea...

@maiag
O guvernare PNL-ADU, mult dorita de militari, este echivalenta cu desfiintarea pensiilor speciale.

burebista spunea...

comentariu pur politic, de care, ca cititor al sitului, mă disociez.
Pe de altă parte, desființarea pensiilor speciale - inclusiv a celor militare, care sunt doar ocupaționale, fără a fi ”speciale” , ar părea să aducă - în trendul actual - mai mult folos militarilor.

Claudiu Marin spunea...

Burebista
Lasa sloganul cu care cei din interioarul sistemului i-au alimentat pe politicieni si ziaristi pentru a zadarnici reforma pensiilor militare prin L 282/2023.
Din punct de vedere juridic pensiile militare de stat sunt pensii speciale, asa a stabilit si CCR, si nu au nimic in comun cu legea pensiilor ocupationale.
Daca poti sa le scoti din cap celor de la ADU, sa nu desfiinteze pensiile speciale, fa-o!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Rezervist, am trimis o Petitie cu acest subiect Dlui ministru al Apararii, si pe buna dreptate am dirijat-o catre alte 180 de adrese, incepand de la Joe Biden, senatori americani, sefii UE, sefii NATO, seful statului, Guvern, ministrii si ministere, DIICOT, PICCJ, DNA, presedintilor celor doua camere, parlamentari, sindicate militare, presa-tv-uri, camarazii la care am acces, etc. Dl Claudiu Marin o detine si poate s-o faca cunoscuta, daca doreste, sau daca vrei s-o stii trimite-mi mail pe ifrimcorneliu@yahoo.ro

Mihai Ionescu spunea...

Cât de mizerabili pot fi ăștia de la cps ? Toți calculează după cum cred ei fără a avea încă o bază legală ? Ministerul finanțelor nu a emis încă normele de aplicare a legii !!!

maiag spunea...

am scris la casa de pensii la misto si am intrebat daca de va marii pensia cu solda de grad a activilor si mi au raspuns diplomatic,mi au trims text din legea pensiilor si ordonanta lu olguta si raspunsul ca daca legislativul va skimba legea se vor confirma,nimic despre vre o acyiune in curs,de fapt asta a fost scopul intrebarii sa vad daca scapa ceva

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Outlander, Dumnezeu sa te auda, sa-l ierte si sa-l binecuvanteze pe marele artist al tineretii noastre, Nicu Covaci!

Rezervistul spunea...

Mihai Ionescu...CPS va calcula întotdeauna ca vânzătorul de la tarabă....pe minus pt... cumpărător... Niciodată nu am văzut să dea restul..în plus... Dacă este prins ( adică obligat de instanță să îndrepte greșeala) și îi atrag atenția să-mi dea corect
.. restul...nici atunci nu-și cere scuze...nemernicul.. hoțul... că mi-a băgat mâna în buzunar...

LiviuG spunea...

@John1
Pentru obiectivitate: Sunt 21 de reclamanti, nu 21 de actiuni (dosare), proporția este de 7 la 6!
Situația se va rezolva după soluționarea definitivă a cauzelor! Întotdeauna s-a procedat identic! Apropos, soția mea este avocat și absolventă de facultate privată! Pentru că este un profesionist, câștigă mai mult decât un magistrat cu vechime, absolvent de stat! Cine vrea să învețe, învață oricum!
Să ne scriem sănătoși!

Constantin spunea...

De ce nu tratati serios problema in comentarii,nu va suparati ,dar nu se intelege nimic din mistocareala asta,nu??? In loc sa ne folosim fiecare cu idei bune pentru a face ceva( am zis pe scurt),Snatate si toate bune !