Un produs Blogger.

duminică, august 11, 2024

Cum a mistificat CCR Enache realitatea pentru a decide ca Guvernul Tudose a emis constitutioal OUG nr. 59/2017 prin care dreptul de pensie militara a fost afectat

22 comments

 Dupa 5 luni de la pronuntarea rusinoasei decizii nr. 177/21 03 2024, Curtea Constitutionala a catadicsit sa publice penibila Motivare prin care, cu incalcarea propriei jurisprudente, a decis ca o ordonanta de urgenta emisa de Guvernul Tudose pe data de 04 08 2017, fara a solicita avizul Consiliului  Legislativ, ar fi constitutionala pentru ca greseala s-ar fi comis la Consiliul Legislativ, nu la Secretariatul General al Guvernului, si ca aceasta greseala de procedura nu poate constitui de sine statator un motiv extrinsec de neconstitutionalitate, pentru ca intrinsec nu a fost afectat vreun drept constitutional prohibit a fi afectat prin ordonanta de urgenta, potrivit art. 116 alin (6) din Constitutie. 

Lipsa avizului ar fi fost un motiv de sine statator de neconstitutionalitate daca exceptia ar fi fost ridicata de una din instituțiile statului abilitata sa sesizeze CCR. Cand exceptia este ridicata de persoanele fizice afectate se analizeaza mai intai daca prin ordonanta le sunt afectate drepturile lor constitutionale.

Desi in Motivare nu se analizeaza temeinic daca eliminarea actualizarii pensiei militare reglementate prin art.  nr 60 din Legea  nr. 223/2015 si diminuarea indexarii reglementate prin art. 59 din aceeasi lege reprezinta afectari ale insusi dreptului de pensie, CCR concluzioneaza ca OUG nr. 59 nu afecteaza vreun drept constitutional si ca atare posibila incalcare a regulilor procedurale de adoptare a ordonantei nu poate fi retinuta ca motiv de neconstitutionalitate.

Or, jerpelirea pensiei militare de elementele subsecvente stabilirii dreptului, care-i mentin puterea de cumparare, sunt adevarate lovituri, nu numai afectari ale dreptului de pensie stabilit prin lege, lovituri incomparabil mai mari decat impunerea CASS printr-o ordonanta de urgenta declarata neconstitiutionala de catre aceeasi CCR, in anul 2022.

Ca este o adevarata pauperizare a beneficiarilor de pensii militare stabilite inainte de odioasa ordonanta TUDOSE, OUG emanata in laboratoarele de proiecte de acte normative ale MApN, dovada vine din compararea respectivelor pensii militare cu cele prezente pentru similari in grad, functie, vechime. Dupa 7 ani de aplicare a OUG 59/2017, pensiile afectate, desi CCR zice ca nu, abia daca ajung la 1/2 din pensiile stabilite in prezent.

Capturile de pe registrul de intrari - iesiri al Consiliului Legislativ, prezentate de Huhu Rezea la inceputul anului 2023, contrazic cele retinute de CCR in Decizia nr 177/2024 de mai jos. 

Adresa prin care s-a  cerut avizul CCR a fost inregistrat la Secretariatul General al Guvernului pe 07 08 2017, nu pe 04 08 2017, data emiterii ordonantei. Intarzierea solicitarii avizului s-a produs si in cazul OUG 57/04 08 2017.

vezi

https://www.huhurez.com/2023/02/documente-de-pe-site-ul-consiliului.html


https://www.huhurez.com/2023/12/ce-elemente-noi-puteau-sa-intervina.html#google_vignette








22 de comentarii:

John1 spunea...

Claudiu ne otravesti cu aceste amintiri, cu alde Tudose si Olguta. Sper sa nu faca si Ciolacu cum a procedat acest brailean ,,tare jmecher in replici".

csej spunea...

Te pui cu Terente?.Asta e ca pisica.Oricum e aruncat cade tot in picioare.S-a aranjat.Este europarlamentar cu un salariu cum nici nu a visat.

Alexandru spunea...

Bună seara dragi camarazi.
Îmi pare rău că trebuie să citiți această motivare însă este purul adevăr, își permit să își bată joc de sistemul de apărare în integralitatea lui pentru că o parte dintre militari sunt tot timpul de partea PSD și PNL, funcție de cine este la guvernare, iar ceilalți tac sau fac mișto de proprii colegi, pentru ca ulterior să bombardeze instanțele cu tot felul de cereri prost întocmite dar ce să îi faci, orice militar este un foarte bun avocat indiferent de funcția deținută în activitate.
Nu în ultimul rând, susțin cu tărie că avem nevoie de un altfel de președinte și un altfel de guvern, deci un independent gen Geoană și un guvern competent.
Mergeți la vot atunci când se votează și votați oameni care au dovedit că pot face câte ceva în viață, nu covrigari și ciucani, sosocari etc. Ulterior nu mai are importanță ce comentarii postați
Seară plăcută

maiag spunea...

CONDAMNAREA PENSIONARILOR MILITARI VARSOVISTI la inekitate legislativa evidenta,oare nu se poate corecta?cei care ies acum la pensie intra in cuantum solda degrad actuala,plus salariu brut indexat,asta inseamna pensie mai mult decat dubla,la civili inekitatile au fost aproximativ rezolvate,prin intrarea noii legi la 1 sept,un muncitor necalificat santierist cu vekime ajunge la aproape 6000 dupa indexarea din ianuarie,militarii au fost loviti de 2 ori,o data ca nu se face indexarea si cu 50 la suta din cresterea salariu brut,apoi priun stoparea cresrerii pensiei,plus neacordarea soldei de grad,oare mai exista o cale legala de rezolvare a inekitatilor,zilnic emisiumulta cu pensii civile,de ce nu face nimeni o interventie la televiziuni pentru o dezbatere corecta despre aceste probleme,vad mereu militari invitati,politicieni care candideaza,oare e un blocaj mediatic si politic tacit,?multa gargara si toti au trecut pe silentio cu lumina stinsa

John1 spunea...

Domnule Claudiu Marin, tot respectul meu pentru diplomatie si delicatețe, in contrasens cu un bou mare cat casa, ce se crede economist si a tot stiutor. Vai de cultura lui saraca!!!! Să mă rîd și eu putin de el, incultul naiba.

VALNIC74 spunea...

Astea sunt valurile vieții, a pensionarilor,poate poate cineva se va gândi și la noi,într-un final,dar pt.unii să nu fie prea târziu!

John1 spunea...

Măi, Maiag, tu ai dreptate in tot ceea ce spui. Da, exista cadre militare de exceptie care au pensii mai mici decat ale unor sondori, tractoristi, mineri. Dar ce vrei sa faci? Asta e...Vom ajunge cerșetori în strada. Nu suntem uniti si ne atacam unii pe altii. De ce are ala mai mult decat mine? Sa aiba si el ca mine.

John1 spunea...

Claudiu, sa iti mearga contorul cum zice un cacanar
Baftă, Claudiu !!!!!!!!!✌👍👌

Viorel spunea...

John1. Începe să mai gândești și cu capul și nu cu picioarele. Nu Tudose ne enervează ci doamna de pe centura Craiovei care și-a băgat muștiucul unde nu-i fierbe oala / OUG nr. 59/2017 (am adresa domnului secretar de stat Vasilcoiu care spune clar că începând cu 01.01.2015, data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015 MMSS nu are nici o treabă cu pensile militare și alte drepturi sociale), Adrian Țuțuianu care nici bine nu a luat funcția în primire și Gl. politruc mare scriitor de cărți de povești ( Țapul cu 3 iezi) i-a și băgat sum rât OUG nr. 59/2017 pentru a fi aprobată în guvern. Țuțuianu habar nu avea și nici acum încă nu s-a dezmeticit cât rău (el și LOV dar în special acest nenorocit de Gl.) ne-a făcut nouă celor pensionați până la data de 15.09.2017.
Dacă Gl. papagal avea sânge în p.lă, nici Țuțuianu, nici Olguța și nici Tudose nu aprobau această OUG pentru că nu o concepea (DGFC și DGJ) și nu o dădea spre aprobare. Vina îi aparține în totalitate lui Aurică Geamantan fost Șef al SMG/SMAp., ministru al apărării și prim-ministru care a clocit această ordonanță și altele după ea. A clocit și Legea nr. 168/2020 și HG nr. 28/2023 și OU nr. 26/2024, într-un final clocește ouăle de sub el dar fără nici un folos pentru pensionarii militari, motiv pentru care (cu toată vizita lui în SUA la sugestia lui KWI supărat pe viață că nu i-au dat ăștia mari o funcție babană pe mapamond) îl rugăm să părăsească viața politică pentru că nu este de el iar instituțiile statului (alde DNA) să ia la purificat toate structurile conduse de dânsul (dacă cele ce se vehiculează despre soție sunt adevărate, situația este multmai gravă decât ceea ce a făcut Dragnea).

Paul Puiu spunea...

Numai se aude nimic de actualizarea SG, fata a trecut valul și au uitat toți!!!!Pribabil își vor aminti înainte de alegeri, iar palid și fără efect și va rămâne ca în tren așa cum au rămas toate proiectele prin sertar la Solomon!!!!🫡🫡🫡🫡🫡

Leo spunea...

Cum a mistificat capotul vișiniu ?
SIMPLU
Încasează lunar aproape 20.000 de EURO NET.
Dar nu e vina lui.

Leo spunea...

VIORICĂ , pui de cuc,
Vulvuța nu ar fi putut face nimic dacă Țuguianu se împotrivea.
Iar Vulvuța de asemenea nu putea face nimic dacă TERENTE se împotrivea.
Vulvuța doar a inițiat , dar a iniția un act normativ nu înseamnă neapărat ca să fie și adoptat.
Iar pe Dady la durut la BELINA............
Nu e vina lor.

Claudiu Marin spunea...

Comisare, de la d-ta aveam pretentia sa scoti in evidenta si alte inadvertente in decizia CCR.
S-a terminat vacanta parlementara de intrrebi de proiecte de legi aflate in procedura de adoptare?

Leo spunea...

@Sandu,
BRAVO.
Bine le-ai mai zis.
Ar fi o mare rușine și o tragedie pt. RO , dacă un PLAGIATOR IMPOSTOR gângăvit sau un covrigar ar ajunge președintele ROMÂNIEI
Depinde de români. Până acum s-a demonstrat că politicienii sunt oglinda poporului.

micutzul spunea...

Ceea ce face CCR este periaculos pentru legalitatea deciziilor sale! Cade în derizoriu, își dă cu stângul în dreptul doar pentru a slujii bucale politice care au făcut numirile! CCR trebuie reformată și să fie compusă din magistrați adevărați aleși de cel mai înalt for al justiției! Nici un politician să nici nu poată gândi că el își poate numi servitorul în funcții asemenea CCR!
Citiți legea de abilitare a guvernului să emită og în vacanța parlamentară din 2017 și vedeți că nu avea dreptul să modifice o lege organică cum e 223! De asemenea oug 59 ar trebui declarată neconstitutionala deoarece parlamentul nu a respectat Constituția și regulamentul intern și nu a supus în sesiune de urgență aprobarea oug 59 ! Dar ce contează?

kostas spunea...

Mai sunt 3 zile pana la 15.08. Gargaragiul de Dogaru a spus ca incepand cu aceasta data se vor picheta sediile PSD si PNL pe termen lung. Sa vedem daca va fi asa.

Leon spunea...

@PP, proiectul de lege Pl x 262/2024, nu la Solomon este tinut in sertar, chiar a dat un Aviz Favorabil cu Amendamente admise si preluate in Raportul preliminar al Comisiei conduse de deputatul Leoreanu !
Este tinut de PNL la Comisia de Buget finante:
https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.co?idc=2&leg=2020&cam=2&pag=comp20240507
N-ar fi rau sa le aduci aminte deputatilor PNL, ca in prima sedinta din septembrie sa puna pe Ordinea de zi acest proiect ..!

Claudiu Marin spunea...

@micutzul
Ordonantele de urgenta nu au acelasi regim juridic cu ordonantele simple.
Mult rau au facut jurizdii unor asociații care nu stiu sa faca deosebirea intre ordonantele de orgenta si ordonantele simple date in baza unor legi de abilitare, pe perioada vacantelor parlamentare. Doar cele date in baza unor legi de abilitare nu pot modifica legi organice.
Sunt zeci de decizii CCR prin care s-a statuat ca ordonantele de urgenta pot modifica si legi organice daca nu afecteaza drepturi constitutionale. Cu toate aceste, sunt sute de exceptii ridicate la CCR prin care se invoca aceasta prostie ridicata la rang de cutuma de LADPM. In fapt, se ridica la fileu CCR pentru a deturna analiza de la art. 116 alin(6) la art. 116 alin(1).

Sorin spunea...

Următoarea stație este Strasbourg pentru aberațiile ccr

Viorel spunea...

Leo. Nici acum nu ești conștient că de când a fost numit Șeful SMG și până în ziua de astăzi Gl. politruc conduce MAp.N ? Că înainte de a pleca și-a numit jigodiile executante în funcții cheie ? Cât despre cuc îți spun următoarele: în codrii Bucovinei un cuc cânta, ce p..a mea, ce p..a mea.

Vasile Anghel spunea...

CCR din prezent este a PSD și judecă pentru acest partid.La fel judeca și CCR din vremea javrei ordinare.

raul spunea...

Javre in capoate visinii!Ar trebui desfiintata aceasta institutie care a facut mai mult rau decat bine societatii romanesti!Sictir si lehamite!