Un produs Blogger.

luni, iulie 01, 2024

In ianuarie 2025, Putin va auzi in telefon, de la Trump: " Măi, jocul s-a terminat! Du-te acasa!"

44 comments

Numirea lui Mark Rutte la sefia NATO este o rusine, spune Zuckerman, fostul ambasador al SUA  la Bucuresti.

 

44 de comentarii:

VALNIC74 spunea...

Ce bine ar fi!cine ar crede așa ceva,lumea s-a saturat sa sponsorizeze un război care nu este al lor!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Trump e dilimache si intr-o ureche, frate, dar nici cu un cocoșat in spate si ramolit in tot si in toate nu se poate, daca tampitii aia din acest partid stupid nu au inteles ca acest individ invalid trebuia de mult inlocuit rapid cu unul valid! Nu stiu daca acest bufon cu un telefon poate declansa un buton sa nu se mai verse valurile de bulion, insa ukrainienii nu le tin isonul, nu ascultă corul si isi apara teritoriul, iar RuSSia nu cred ca va ceda partea sa cucerita cu pierderi grele in randurile sale ca sa plece cu mainile goale... Vom asista, teatral si real, la un divort teritorial si uman, ca cel de Sud si de Nord, koreean?

Dan B. spunea...

Un interviu cap-coadă lipsit de obiectivitate.
Dacă-l condamnă pe Biden pentru politica sa, consider că are dreptate. Dar nici să-l ridice-n slăvi pe Trump nu-i corect,
Apoi cu acuzațiile sale privind pierderile de vieți omenești în Ucraina sunt mai mult decât tembele, căci au murit mult mai mulți în Gaza intr-o singură lună.
Să nu uităm de agresiunile USA pentru resurse din 1950 încoace, inclusiv de eșecul loviturii de stat din Bolivia, instrumentată de CIA.

Claudiu Marin spunea...

Zuckerman a fost ambasadorul politic al lui Trump la Bucuiresti. A plecat de la post dupa victoria deep state in SUA acum 4 ani. Posibil s-o inlocuiasca pe progresita Kavalec a Departamentului de Stat dupa victoria lui Trump.
Ca sa nu-l umileasca prea mult pe Putin, Trump ii va spune sa se multumeasca cu teritoriile locuite de rusi din Donetsk si Luhansk.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Claudiu Marin, este foarte fain si bună ideea ca RuSSiei sa i se dea ca plocoane teritoriile rusofo(a)ne si nasoale de locuit in viitor si cu populatia ukrainienilor, deci compromise regional si teritorial este ideal sa fie date legal sub protectie de mentenanță in suveranitate si independență, ca intr-un singur bocanc, Donețk si Lugask, si nu spre ocupare prin atașare, sau ca lagar de concentrare de trupe militare cu intentii ivadatoare, caci oricum Ukraina va intra politic in Eueropa si de facto cu aderarea la NATO, saturandu-ma de acesti vicleni care ne sug sevele din pomeni!

avianyc spunea...

Când lumea este condusa de afaceriști lumea este în mare pericol.
Oameni politici din ce în ce mai putini.
Yancheii schimba doar un afacerist cu alt afacerist.Pentru ei politica externa rămâne în continuitate ,schimba doar modul de abordare funcție de interesele celor nou instalați la butoane.
Partea proasta pentru afaceristul în funcție este ca afaceristul care se va instala în funcție incepand din 2025 ,din orgoliu și răzbunare va face tot posibilul sa scoată la lumina afacerile murdare din Ucraina ale celui plecat din funcție și a gastii de care s-a inconjurat.
Când acestea vor fi devoalate va fi o mare rușine pentru europenii care s-au făcut vasalii yankeilor și l-au indemnat pe Zelenski sa nu semneze Tratatul de la Minsk , tratat prin care cele doua regiuni cucerite de ruși primeau autonomie în cadrul Ucrainei ,evitandu-se o acțiune speciala care distrus Ucraina si a lăsat fără resurse economice Europa .
Cine crede ca în urma acestui conflict Europa este pe roze e inseala din greu.
Iar noi la cheremul lor ,vedeti rasplata pentru mutalaul nostru.
Radicalizarea populațiilor se vede peste tot ,dar nu se poate exprima decât la vot . Parlamentarele își vor spune cuvântul, după Franța vor urma și alții,cu toate ca pana când castiga spun una ,după care fac altceva.
Marcel ar vrea și el binecuvântarea unchiului numai ca yancheul nu binecuvântează socialiști ,el are empatie pentru zona liberal- afacerista ,numai ca au găsit unul care se clasează pe locul trei în top.


Claudiu Marin spunea...

@avianyk
Lasi ca d-ta am avut si noi.
In 1940 au cedat teritorii fara lupta, fara sa poata evita intrarea in razboi.
Asa s-au pierdut atunci, Basarabia, Cadrilaterul, Bucovina de Nord si Ardealul de Nord

Iulian Mareș spunea...

Aici este ceva de bneacceptat si orice militar care a comandat in cariera sa macar o grupa de soldati si nu un ministrung poate distinge:
*„l-au indemnat pe Zelenski sa nu semneze Tratatul de la Minsk , tratat prin care cele doua regiuni cucerite de ruși primeau autonomie în cadrul Ucrainei ,evitandu-se o acțiune speciala care distrus Ucraina si a lăsat fără resurse economice Europa .”

Niciun Conducator din lumea asta nu putea accepta cedare de autonomie si/sau teritoriu! Mai ales catre o putere care-i garantase integritatea frontierelor vs eliminarea armelor N!

Ce facem, plecam in Logica Dreptului International de la un rapt pe care vrem sa-l oficializam?

Iulian Mareș spunea...

Doar spre consultare:

https://www.mediafax.ro/externe/rusia-a-invadat-teritoriul-romaniei-de-12-ori-intre-anii-1735-si-1944-exista-pericolul-ca-romania-sa-fie-invadata-de-rusia-pentru-a-13-a-oara-21224674

https://www.infofinanciar.ro/rusia-puterea-nucleara.html?utm_source=info&utm_medium=push

https://newstrack.ro/un-document-secret-al-kremlinului-din-2023-arata-strategia-razboiului-hibrid-al-rusiei-impotriva-occidentului-wp/

Claudiu Marin spunea...

@Mares
Atitudine toleranta(ca sa nu-i spun altfel) fata de agresiunea Rusiei in Ucraina se intalneste la multi rezervisti si nu numai la cei numiti varsovisti.Inca nu-mi explic resortul ravagiilor pe care le face narativul rusesc in mintile ratutite ale unor rezervisti. Sa fie de vina doar slabul bagaj de cunostinte privind istoria universala?
Efectul imediat este euroscepticismul si negarea aliantelor militare prezente ale Romaniei.
Oare sa creada ca lumina de la rasarit le aduce si mariri de pensii?

Dan B. spunea...


Din link-urile postate de Mareș, am reținut următoarele:
1. România a fost „invadată” de Imperiul Țarist, nu agresată, cu ocazia războaielor cu Turcia, iar documentele vremii precizează că guvernanții români au acceptat trecerea trupelor ruse în drumul lor către Turcia, inclusiv când principatele românești s-au războit pentru independența de la 1877.
2. Rusia construiește centrale nucleare in Turcia și în state defavorizate energetic. Nu ca la noi, unde americanul vrea să aducă microcentrale nucleare, pe care statul yankeu le-a interzis pe teritoriul lor.
Așadar, a se reține că invadarea teritoriului românesc nu a existat, în condițiile în care Rusia a perfectat un protocol militar privind tranzitarea teritoriului nostru către Turcia, oponenta beligerantă a Rusiei și a României.
Putem spune că teritoriul României a fost invadat de trupele NATO?

Claudiu Marin spunea...

Uite ca a scos capul cel mai feroce rusofil de pe blog!

"Criza din 1878, care a fost la un pas să degenereze în război fățiș între foștii aliați Rusia și România și care a dus la ascensiunea sentimentelor antirusești în țara noastră, este un subiect aproape ignorat de istoriografia românească a ultimilor 80 de ani. Asta, în ciuda faptului că evenimentele din 1878 au fost de o importanță capitală pentru istoria relațiilor româno-ruse, deteriorate de atunci într-o manieră ireversibilă. Agresiunea rusă din acel an, când armata țaristă a asediat Bucureștiul, amenințând că ocupă toată țara dacă România nu cedează Basarabia de Sud, este un episod cel puțin la fel de important ca și mult-mediatizatul război de independență și victoria ruso-română de la Plevna, contra turcilor."

Un astfel de propagandist moscovit ne poate spune, fara sa se jeneze, ca n-a existat nici ultimatumul sovietic din 1940 prin care US a ocupat Basarabia, Bucovina si Tinutul Herta.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Trecutul este inghitit de Istorie si muritorii au fiecare propria lor teorie referitor la ocuparea de teritorii, unele rusificand locuitorii, dintr-o lungă listă de catre Rusia țaristă, sau Rusia comunistă, insă asta nu este mai important sa doară ca actualitatea contemporană, dupa ce rusii Ukraina o invadară si partial o ocupară, ci daca vor invada si Romania, si teoria, ca teoria, dar a mea exclude nebunia sa invadezi o țară din Tratat cand razboiul cu Ukraina te-a epuizat si de embargouri esti incorsetat, stiindu-se ca forta de reactie extrema a NATO ar fi si o mare problemă de facto ce pe Rusia a incurcat-o si n-a rezolvat-o taman nici in anii '80 in Afganistan, cum aievea si in 1939 a pierdut-o cu grămada la invadarea din Finlanda! Sa stam linistiti caci rusii sunt prea incoltiti din toate partile, ca sa-si mai poata face jocurile cu invadarile si ocupatiile, problemele noastre majore fiind veniturile din pensii minore, saracia extremă si a coruptiei cangrenă!

avianyc spunea...

@ Mares
Un militar executa doar ordine.
El "gândește "doar în limita ordinului primit ,lucru dovedit chiar și în 89. Cazarma și viata civila democratica se cam bat cap în cap.
De aceea prea putini mai baga în seama zdraganelile din capul unor militari încremeniți în gândirea din perimetrul cazarmei.

Unul care lucrează la strung trebuie sa și gândească, sa conceapă ,sa perfecționeze procesul tehnologic ,sa aleaga materiale de cea mai buna calitate, sa facă calitate astfel ca produsul finit sa satisfacă nevoile beneficiarului chiar militari fiind unii.
Lumea în momentul de fata are nevoie de cu totul alte nevoi și nu de cheltuieli inutile cu reinarmari pana in dinți, căutări de resurse cu soldatul sub umbrela NATO și al democratizării forțate. Eradicarea sărăciei ,înlăturarea decalajelor între bogați și saraci ,preocuparea pentru un mediu curat pe planeta ,tehnologii avansate în schimbul resurselor nu doar furtul de resurse,etc
Ca unii nu inteleg ca momentan războaiele sunt economice ,pentru acapararea resurselor din care își dezvolta statele economia este cu totul altceva.
Și de unde nu-i nu poti nici sa ceri.
Ce se făcea Macron după ce a pierdut în favoarea rusilor și chinezilor Ciadul și Congo dacă pierdea și Noua Caledonie după ultima razmerita,loc de unde se aproviziona cu aprox.20% din necesarul de nichel.
Și asta după chinezul i-a expediat atat pe Scholtz cât si pe Macron în tentativa de încheiere de contracte privind materiile prime necesare industriilor celor doua tari.
Fapt ce l-a determinat pe Macron sa încheie contracte de parteneriat în privința fabricării motoarelor Renault cu chinezii de la Geely Holding,firma chineza care a cumpărat Volvo- ul fost cândva mândria industriei suedeze, parte din actiuni la General Motors ,etc
Dominația chineza începe sa sufoce industria occidentala și asta este o mare problema pentru UE care în lipsa materiilor prime produce din ce în ce mai scump și in ritm lent în timp ce piata este invadata de producția auto chineza.
Pierderea Ucrainei și lipsa resurselor din Rusia ,o mare lovitura pentru economia occidentala și yankeie din Europa.
Vezi Fordul Craiova vândut la turci.
În Asia si Africa de Nord ,Rusia si chiar Ucraina pana la razboi în ciuda propagandei ostile de pe CNN și BBC ,chinezii și iranienii ocupă din ce în ce mai mult spatiul domeniul vânzărilor auto si al altor produse industriale.
Au fost destepti si-au creat propriile industrii nationale ,au copiat și dezvoltat si perfectionat tehnologii.
Parcurgeți impreuna cu Dnul Claudiu Marin site-ul " Iran Khodro" si aflați ce industrie auto si-a creat Iranul în paralel cu producția unor mărci auto occidentale de renume. Produse foarte fiabile și cu rezistenta îndelungată la coroziune ( peste 15-20 ani) datorita belșugul de materii prime pe care le dețin in componentele autovehiculelor bogați fiind în zinc ,cupru ,nichel ,etc) ,materii prime pe care europenii trebuie sa le cerșească momentan ,mare parte din fostele colonii sau de prin tarile emergente din BRISC .
Asta ca să ieșiți din cazarma și sa luați contact pe langa istoria universala și cu lumea economica mondiala ,o lume care pentru supremație si supravietuire uneori când diplomația este depasita generează razboie,acțiuni speciale ,etc.
Lupta pentru acapararea resurselor si suprematia sau supravietuirea economica planetara se duce deja și se va duce pe viata și pe moarte indiferent de pierderile colaterale rezultate.
Asa ca învățați economie mondiala ca sa putem discuta de la egal la egal.La fel și jeneralii- lectori care se perinda pe la casieriile televiziunilor.
Lasati politicile marunte de cazarma fiindca nu sunt atractive pentru populațiile cu piciorele pe pamant care lupta zi de zi pentru traiul zilnic.
Lumea reala si cerebrala are cu totul alte priorități și vrea confruntări în arena sportiva nu convoie de senioare, transportoare, tunuri ,etc pe șosele și calea ferată.

avianyc spunea...

@ Cladiu Marin & Mares
Este mult mai util sa coborati sub cupola decât sa puneți etichete hazardate !
Luați de aici ,de la un " necunoscator" !

Desi Carol al II-lea a susținut rezistența armată la ultimatumul sovieticilor in mod rușinos, cea mai mare parte a ofițerilor/generalilor membri ai Consiliului de Coroană au susținut acceptarea ultimatumului. De menționat că și aceia erau școliți in Occidentul de atunci. Ca și parte din cei cu functii inalte de acum care ii cam pun la zid pe militarii care își manifestă sentimentul constituțional de suveranism. Istoria pare să se repete!
Iată consemnarea regelui in jurnalul său personal:
"Consilliul are loc şi am ieşit din el amărât şi dezgustat, toţi acei care făceau pe eroii la prânz s-au dezumflat. Numai 6 voturi, din cei 26 prezenţi, am fost pentru rezistenţă. Numele lor merită să fie înscrise cu litere de aur în cartea demnităţii româneşti: Nicolae Iorga, Victor Iamandi, Silviu Dragomir, Traian Pop, Ştefan Ciobanu, Ernest Urdăreanu”.

Claudiu Marin spunea...

@avianyk
Crezi ca daca Zelenski ii intreba pe militari daca trebuie sa reziste sau nu, nu obtinea si el optiunea lasilor?
Ce sa zic, l-a apucat democratia pe dictatorul Carol al II-lea tocmai cand se cerea aparaea Romaniei in fata agresiunii sovietice?
In fata istoriei este si el tot atat de laș ca si membrii Consiliului de Coroana care au acceptat ultimatumul lui Stalin.

avianyc spunea...

@ Claudiu Marin
Dacă tot acuzati " varsovistii" facand afirmații " de parca ar veni rusii sa le mareasca pensiile " ar fi bine sa mai parcurgeți din când în când " Regulamentele organice" ca documente de naștere a pensiilor militare în Principatele Române.
Poate schimbați și denumirea b-dului Kiseleef pe care defilează trupele cu pensii NATO.
Sau au venit cei de la NATO și v-au oferit pensii tip NATO.
Beneficiați și dvoastra de 1000 lei acordata ad-hoc fără nici ul algoritm de calcul celor care au slujit interesul yankeu prin teatre?
Chiar nu va dați seama că mia aceea în plus s-a dat în urma unui " ordin" de peste ocean? Ei beneficiari iar noi ca de regula plătim!((

Și dacă tot sunteți lider de opinie pe aici atrageți atentia unor natafleti care tot propaga peste tot ca vor pensii ca pe vremea lui Cuza ca în legea lui Cuza cuantumul pensiei era de doar 60% din cuantumul soldei din care se făcea o reținere de 10% impozit. Singura reținere care se făcea și la salarizare.
Nu știu pe unde erați dar eu am propus pe aici cândva ca atata timp cat militarul este în slujba statului solda lui sa fie grevata doar de un impozit de 10% ca pe vremea lui Cuza. Restul impunerii salariale din momentul de fata chiar nu-si au rostul în cazul militarilor. Este o falsa impunere facuta prin incultura financiara a unor aroganti politicieni mari devoratori de bugete.
Ei sa ziceți era sau nu bine sa fie susținută propunerea ?

Luați de aici,ca sa nu mai rasfoiti;

Introducerea „Regulamentelor Organice” (1831) în cele două principate, relevă faptul că pensia era considerată o recompensă din partea statului.
Articolele 7 și 8 din anexa literei B, a „Regulamentului Organic din Moldova”5 relevă faptul că pensiile variau după anii de serviciu și după infi rmităţile care făceau funcţionarii improprii serviciilor. Drepturile urmașilor nu erau recunoscute decât cu excepţia văduvelor și copiilor membrilor corpului didactic, măsură care a fost generalizată în anul 1879. „Regulamentul Organic din Moldova” a suferit modifi cări între anii 1851 și 1863. În ceea ce privește vârsta de retragere, ea a fost fi xată la 60 de ani împliniţi, iar pensiile ce se mai acordau erau: de răsplătire pentru acei care aduceau servicii extraordinare statului și pensii de ajutor, ce se acordau familiilor scăpătate ale slujbașilor ţării. Cu începere de la 1864 se făceau reţineri de 10% din salarii și pensii.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Azi este ziua in care se praznuieste ziua Sfantului Voievod Stefan Cel Mare, si e bine sa stim si noi ca a fost canonizat in 20 Iulie 1992! E o zi ecumenica normala, dar cu inaltă cinste si de seamă pentru Istoria care ne cheamă la sfanta credinta credinta si recunostinta pentru Voievodul Stefan, care a purtat taman 47 de razboaie cu invadatorul otoman, 45 castigandu-le, 2 pierzandu-le, si pentru fiecare razboi castigat manastiri si biserici a ridicat din sat in sat pentru posteritate ca acele batalii sa ramana castigate si in eternitate!

Dan B. spunea...

Comentariile lui „avianyc” sunt unele de bun simț și argumentate.
Știe Claudiu că România a cedat teritoriile respective în condițiile în care România era aliata Germaniei, caz în care necedarea ar fi avut ca variantă agresiunea Rusiei asupra României? Și cam cât timp i-ar fi fost necesar rusului să ocupe România? Abia atunci ar fi fost o agresiune, nu o invadare. Așa cum și tezaurul a ajuns în Imperiul Țarist, aflat într-o instabilitate politică evidentă, iar capturarea lui s-a vrut a fi pradă de război de la vechii guvernanți. Cert este că majoritatea tezaurului a ajuns în Germania pentru acoperirea unor prestații economice către Rusia, iar „prietenul” francez l-a somat pe neamț să îl predea lui pentru a fi returnat românului. Numai că „preetenarul” a uitat să procedeze conform intenției inițiale!

Leon spunea...

@Avia, de unde ai scos procentul de 60% ?
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.huhurez.com/2015/08/cuza-si-carol-i-au-dat-primele-legi.html&ved=2ahUKEwjOjfz7kIiHAxVyh_0HHS6OD-gQFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw0r3e5AgBBX_FQLLXhrTYjn

Rezervistul spunea...

Claudiu Marin....Pt corecta informare a cititorilor....Bulgaria a luat 2 județe nu unul singur cu ajut nemțălăilor... in 1940...Cadrilaterul și Kaliacra care făceau parte din Romania dodoloață...de la 1918... România tace... să nu supere vecinul de la sud de Dunăre....

Claudiu Marin spunea...

@Dan
Se vede ca din necunoasterea istorie gasesti fel de fel de scuze pentru agresiunile Rusiei-Uniunii Sovietice impotriva Romaniei.
Ne-am trezit si cu teritorii ocupate dar si cu intreaga tara ocupata de sovietici in perioada 1944-1958.
Tratatul cu Germania nazista a fost incheiat de Antonescu ulterior ultimatumului sovietic.
Daca Romania lui Carol II nu semna ultimatumul, era legitima actiunea lui Antonescu de a recupera teritoriile ocupate. Asa, trecerea Prutului in 1941 a fost catalogata ca agresiune, potrivit dreptului international, motiv pentru care nici n-am obtinut statutul de cobeligeranta la pacea de la Paris.

@avianyk
Perioada Regulamentelor Organice, din anii 1829-1856 a fost una in care Moldova si Tara Romaneasca s-au aflat sub protectorat tarist, tot un fel de ocupatie. Este adevarat ca acele prime reglementari constitutionale au contribuit la modernizarea institutionala a celor doua provincii, pregatind Mica Unire de la 1859.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Stiri pe surse il citeaza din lăturile scurse hando ciauru pe ambasadorul rus la ONU, Vassilii Nabiznia, vis a vis si aievea priceasnia declaratiilor de tâmp de pe David Camp ale lui Donald Trump, care afirma raspicat ca problema ukrainiana nu se rezolva intr-o zi obligat printr-un simplu comunicat sau tratat! Vrem, nu vrem, trebuie sa-l credem!

avianyc spunea...

@ Leon
Respectivul articol a fost scris de colectivul redactional al fituicii ”Huhurez” dupa ce am zgandarit eu forma legilor luiA.I .Cuza ,legi cu certificat de nastere in ”Regulamentele organice” precum si cu propunere de imopozitare a salaririilor ca pe vremea legii lui Cuza din 1864.

De la legile pensiilor militare promovate de ”Regulamentele organice” pana la adoptarea lor in legile date de A:I.Cuza legile pensiilor militare au suferit mai multe transformari. La un mmoment dat au fost calculate in % din solda , apoi in fractii din solda.
. Tot pe vremea lui Cuza s-a introdus si impozitul care a variat functie de modificarea legii intre 6% din solda initial urcand la 10% iar procentul la pensie din solda intre de la 60% -65% din solda.

Chiar si fractiile enuntate in legea din 1865 se poate deduce procentul din solda ;
1/2 din solda =50%
3/4 din solda = 75%
75% - 10% impozit =65%

Atrageam eu atentia atunci ca prin fiscalizare egala mintre salarii si pensii ca pe vremea lui A.I.Cuza (doar impozit 10%)nu se mai produce acel decalaj intre salariatul activ fiscalizat cu 41,5% din venituri si pensionarul beneficiar al 102% din solda bruta ca baza de calcul a pensiei impozitata doar cu 16% peste 2000 lei. Adica clar cuantum pensie mai mare decat netul activului cu functie similara in activitate.

Dan B. spunea...

@Claudiu

Iată cum lipsa de verticalitate a guvernanților României, din perioada interbelică, a permis viitoarelor părți beligerante să procedeze la rapturi teritoriale, beneficiari fiind URSS, Ungaria și Bulgaria. Atitudinea oscilantă guvernamentală a constituit o „invitație” la raptul teritorial.
Invadările României, așa cum se precizează întrunul dintre link-urile lui Mareș, nu au existat până în 1945, când fiind țară învinsă, URSS s-a plimbat pe întreg teritoriul Românie.
Da, au fost invadări în Europa Centrală și Occidentală, când țări întregi au fost ocupate fară a se trage un foc de armă.
Culmea este că și la 1877, respectivul protocol a fost respectat, chiar dacă România a inițiat ulterior, în cooperare cu rușii, războiul de independență.
Dacă memoria nu te ajută, îți reamintesc că genul respectiv de protocol a existat și pe timpul Tratatului de la Varșovia, ocazie cu care Ceaușescu a permis tranzitarea către Bulgaria, pe calea ferată, a trupelor sovietice participante la aplicații, dar în eșaloane mici, cu respectarea riguroasă a orarului stabilit.
Genul de INVADARE s-a produs în România după intrarea în NATO, când trupele străine au plecat de capul lor către punctele de campare, fără nicio restricționare. Trecerea Prutului în 1941 nu a fost invadare, ci agresiune.
Iar dacă nu vrei să pricepi istoria, află că USA a procedat doar de câteva ori la invadare, majoritare fiind agresiunile asupra statelor suverane , posesoare de materii prime. Și cum numarul agresiunilor, numai din 1950 încoace, sunt de peste 80 (optzeci), nu-i firesc ca iubitul tău yankeu să fie asimilat rusului, ultimul fiind adeseori invitat de către diferite guverne pentru restabilirea ordinii statale.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Dle Claudiu Marin, pe 07 Septembrie 1940 pierdeam Balcicul inimii Dobrogei de Sud, prin cedarea judetelor Caliacra si Dorostor, care formau Cadrilaterul, prin Tratatul de la Craiova, cand le-am cedat bulgarilor, cat si in acelasi an cedasem la Est Nordul Bucovinei si Basarabia, ținutul Herța si la Vest Ardealul de nord catre Ungaria hortystă, fara razboi, fara un foc de arma! Ca sa va dati seama de grandomania ungureasca, Horty era Amiral, fara o Flota maritima sau fluviala...

Claudiu Marin spunea...

Cadrilaterul a fost singura anexare de teritorii de catre Romania. S-a produs in urma razboiului balcanic din anul 1913.

Burebista spunea...

Și Dobrogea a fost primita tot cadou... După războiul de independenta...

Burebista spunea...

Dobrogea a fost primita în schimbul sudului Basarabiei..

Iulian Mareș spunea...

Claudiu:
^Cei care se tem excesiv de rusi nu aveau ce sa caute in Armata Romaniei! Le dau 2 exemple ca sa nu fie netezi: armata Maresalului care „s-a batut cu rusii”si aceasta admirabila armata a UKR care tine piept de aproape 3 ani celui mai hidos invadator! Oamenii astia, kremlinistii, au inima si mintea in kiloti si inca in partea din spate!!!!

*Am priceput „superioritatea strungarului”... acest maret om al muncii din societatea multilateral dezvoltata! Glorie Eterna!Ca fapt divers tu stii cine reprezinta clasa muncitoare azi?
Cei mai multi de aici au suferit ENORM pt ca in Dosarul de Cadre, la rubrica #Originea sociala, figuram cu specificatia aroganta ELEV si nu muncitor! A trebuit sa muncim mult pt a demonstra ca suntem loiali tarii si nu oportunisti sau „cosmopoliti” cum ne categoriseau ei!

**„Lumea în momentul de fata are nevoie de cu totul alte nevoi și nu de cheltuieli inutile cu reinarmari pana in dinți, căutări de resurse cu soldatul sub umbrela NATO și al democratizării forțate. Eradicarea sărăciei ,înlăturarea decalajelor între bogați și saraci ,preocuparea pentru un mediu curat pe planeta ,tehnologii avansate în schimbul resurselor nu doar furtul de resurse, etc”
#Gresit, lumea are nevoie sa inteleaga ca sunt inca state AGRESOARE si slabirea armatelor in ultimii 30 de ani le-a dat avant ideologic si actional frustratilor! Azi e UKR, maine putem fi noi...

***Tranzitarea trupelor straine (in special ale Maretei Armate URSS, deplansă de unii) se facea cu totul altfel, pe CF, rutier, naval:
-se aproba solicitarea si se creau indicative;
-tranzitarea avea 2 parti, la oaresce distanta de timp si eventual alte rute: trupe fara arma si munitii, sub paza nationala, arme si munitii - alt indicativ - tot sub paza nationala;
-activitatea se monitoriza la secunda: DSS, structuri de CC si inf. militare, organe CFR!
-halte, stationari erau stabilite si in controlul ROU!
****Despre tranzitarea aeriana nu am date si uite am devenit curios (ce stiu este ca aeronavele cu aparatura foto/video la bord li se cerea si se verifica husarea aparaturii!

^Dilemele lui Carol II, sunt bine prinse de catre un scriitor basarabean Nicolae Dabija (1948–2021) pe 26 iunie 2008, inclusiv votul din Consiliul de Coroana:

https://ziaristii.com/o-zi-care-a-inversat-lumea/

***Dupa Razboiul din 1877, asa de mult ne-au iubit rusii țariști incat ne-au luat Basarabia de Sud, ulterior noi am primit DOBROGEA, prin tratatul de la Berlin!
Concluzia: NU fentati istoria! Asa de buni prieteni au fost rusii cu noi atunci in 1877 incat ordinarul de Țar Nicolae a simtit nevoia sa ne ia o bucata, spre gurile Dunarii, ca Suvenir!

****Si mai este ceva: Nu poti fi corect militar alaturi de Antonescu dpv actional si sa iubesti si bolsevicii, doar daca ti-a luat-o mintea razna!

Rezervistul spunea...

Cornelius.... Vorbești de amiralul Horty care nu avea flotă.... că nu au au mare doar lacul Balaton...în interiorul țării..dar ce zici de atâția generali la aviație peste 12 F 16...? Unde mai pui.. că și purtătorul de cuvânt al MApN..tot general de aviație este.. Rușine...Pt a lega câteva cuvinte ocazional cu presa era suficient un plutonier major ceva mai vorbăreț...nu era necesar că statul să cheltuie soldă de gheneral pt atâta lucru... Așa de duc banii aiurea din fondurile alocate din bugetul statului în loc să îndrepte pensiile militare uitate de la actualizare de atâția ani... Îți aduc aminte că în 1985... când am făcut eu armata obligatorie la aviație...la Timișoara..aveam 380-400 miguri de toate tipurile la niv țării ( 21,23,29...+ Iar 93,99 + elicoptere căcălău...la Ianca,Tuzla, etc... Și era un singur cmd de aviație...gen Iosif Rus se chema... restul erau cel mult colonei ...la niv de reg de aviație Acum se calcă pe bătături... atâtea vipuști late prin birouri...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Burebista, ghinionul nostru a fost oaza de latinitate intre habotnicii slavi si veneticii huni, fiindu-le ca un spin in gârleje, insa istoric am dominat mari suprafete, ca traci si geto daci, un adevarat imperiu al acelor timpuri de odinioara, mereu invadati de popoarele migratoare pentru marile bogatii, pamanturile fertile, bariera danubiano, pontic-carpatină, relieful deosebit si util strategiilor de aparare, cat si pentru racolarea de mercenari din randul vitejilor luptatori iscusiti, remarcati in acele timpuri razboinice. Am supravietit tuturor acestor vicisitudini de conjuncturi istorice, insa cu pretul a incalculabile vieti omenesti si de pierderi teritoriale si materiale deosebite, cuprinzand si mari cantitati de materiale de tezaur, inclusiv cele din administrarea actuala a Rusiei, pierdute prin depozitarea din primul conflict mondial... Urgisit popor am fost, suntem si poate ca asa ne va fi soarta si in viitor, daca mai admitem, cu consistamantul nostru electoral, sa ne conduca toti analfabetii si mafiotii societatii!...

Leon spunea...

@Bure, pai Dobrogea ne apartine de pe timpul lui ...Burebista..:)).

avianyc spunea...

@ Mares
Mare parte din comentariul tău vorbește " Google "din tine .
Partea ta de contribuție din propria gandire cazona are termenul de valabilitate expirat.
Societatea civila a evoluat foarte mult după anii 2000 ,mai ales si în mod evident dupa ce s-au deschis frontierele si au vazut.si mulcit intr-o alta lume ,cu tehnologii si tehnica moderna.
Pentru a tine pasul cu dezvoltarea socio- profesionala a mediului civil trebuie o actualizare continua a cunoștințelor.
Iar când te expui ca și colonel sau general în fata societatii civile trebuie sa fii doct în ceea ce expui altfel societatea civila te ridiculizează în doi pași.
Dacă coborî în târg printre oameni sau intri intr-o societate comerciala o sa ai surpriza sa constați ca șoferul este absolvent de studii superioare ca a batut cu GPS- ul la bord toata Europa si se descurca in cel putin doua limbi straine ,că vânzătoarea ,barmana ,receptionera sau chelnerițe ,etc este absolventă de stiinte economice drept ,jurnalism sau limbi străine și vorbește fluent doua - trei limbi străine , ca mai nou standardul pentru stungar(CNC) cere studii superioare și cunoaștere program informatic ( desem tehnic de executie automata asistata pe mașină unealta respectiva) , ca patronul tinerel al magazinului din vecinatate este absolvent la zi de drept si iti spune daca intri in conflict cu el ca stie si cunoaste foarte bine legea si ca in justitia de azi este greu sa-l dovedesti ca vinovat cu ceva ,ca agentul de politie are insigna de studii superioare în piept și te considera un simplu participant la trafic ,ca medicul specialist cu vreo 8-10 ani de studii superioare te considera un simplu pacient,s.a.m.d.
Dacă vrei sa construiești o casă, obligatoriu trebuie sa te adresezi unui arhitect pe care nu dai doi bani când il vezi pe strada cu plete ,barba ,pantaloni cu turul pe la genunchi.
La fel când ai nevoie de stomatolog sau dentist ......
Urmează apoi micii meseriasi ai naibii de căutați în ziua de azi pentru care la fel ești doar un simplu client căruia i se spune costul manoperei.Putini percep ca lumea de azi este a lor .Meseriașii buni sunt căutați și nu mor de foame .Ba care au firme nu stau la comparație cu mediul militar.
Dai cu parul azi să găsești un strugar bun ,iar când il găsești și ai nevoie te costa binișor la buzunar.
Orice grade om fi avut ,mediul civil nu trebuie desconsiderat pe criterii profesionale.
Fiecare meseriaș indiferent ca-i medic ,jurist ,mecanic auto ,strungar ,... are rolul lui bine definit în lanțul care angrenează societatea spre satisfacerea necesitatilor zilnice.
Când o veriga lipsește avem probleme.


Burebista spunea...

Leon, pe vremea lui Burebista aveam și jumătate din Bulgaria de azi.. 🤣
Apoi după ocupația romana Dobrogea a fost a ,, noastră " decât puțin în vremea lui Mircea cel Bătrân, puțin pe vremea lui Mihai Viteazu și cam atât... După Mihai Viteazu a fost a turcilor pana la 1877..când rusii ne-au oferit-o la schimb forțat cu sudul Basarabiei care se para ca era mult mai bogat în resurse... Până la urmă a fost bine pentru noi ca și suprafață, mai ales dacă am fi rămas și cu cadrilaterul...primit tot bonus după războiul balcanic din 1913..Daca Moldova și Ucraina vor întra pana la urma în UE ne vom plimba liberi și prin teritoriile ce au fost cândva ala noastre și chiar mai bine prin Ucraina...

Iulian Mareș spunea...

Doar tu ai inpresia ca șoferul cu GPS este diferit de cel cu manivela... se și vede din avion!
Stiu, strugurii cei mai acri sunt cei la care doar te-ai uitat...!
Când elogiază mereu străinii si-ti insulti vatra ancestrala înseamnă că ti-ai dat cu ciocanul în boabe, pardon...cu tesla!
Mah, tine minte ca acum clasa muncitoare de azi este alcătuită din trotinetistii ce sunt salahori la multinaționale! Asta nu înseamnă că strungarul a făcut Politehnica și sing. diferența de studii!
Ca pe pamblegi îi manipulau si-i scoteau la proteste #Rezist! Oare de ce nu ai fost printre ei...? Zugraveai pe la vreo companie nenorocita de transport, fie și aerian...? 🤣😂😀😂

Iulian Mareș spunea...

Azi, dacă cineva bea 500 ml de cognac este alcoolic, pe vremea când eram noi militari se kema ciocănar!

avianyc spunea...

Am în plan sa pun pe linia de fabricație un câine robot care sa latre de sa rupă lanțul de câte ori " Marele sef" Mares scrie pe aici " Amintiri din cazarma" în completarea romanului scris de seful lui direct Nicu "Un ostaș în slujba unui stat eșuat " precum și la Talvar ori de câte ori nu pune în aplicare cerintele din email-urile domnului Leon.

Arfy spunea...

Icfrim *
Istoric n-am supraviețuit nimănui! Ne-am transformat ca neam pe aceste meleaguri, amestecați fiind de slavi, huni, tătari, machidoni, ruși lipoveni, unguri etc!
Ca teritoriu, marile puteri au hotărât, ce și cum, și cât!
Din păcate puțini știm istoria de acum până în zilele noastre(inclusiv eu, lipsă izvoare istorice reale)!
Dobrogea n-a fost a noastră niciodată! Ne-a fost oferită cadou cu niște sacrificii enorme:localități etnice de bulgari strămutate și alte nații din respectiva zonă dobrogeană!
Nu mai ai puterea fizică și nici financiară ca să colinzi meleagurile dobrogene, nu doar Constanța, ci toate satele mărunte, pline de cultura: turcă, tatara, grecească, germană!(atenție au și ei o comunitate, azi destul de redusă, dar cu urme istorice extraordinare)! În vremurile noastre s-a umplut Dobrogea de moldoveni(ca procent majoritar de asa ziși migranți industriali) și de toate națiile existente din România!
De ce? Pentru că se fac niște afaceri în zonă(legale cele mai multe) de depășesc ușor zonă Moldovei!
Sa te uiți la statistici!
O sa vezi!
Plus ultimele investiții ale americanilor în baza NATO și nu numai.
O sa rămâi plăcut surprins că suntem pe "val" ca Germania Federală după al 2 lea război mondial!
Sigur... noi ne plângem de nedreptățile pensiilor noastr! Din păcate unele reale dar cele mai multe nejustificate!
Simplu! Nu poate să existe azi vreo lege ca să pună cap la cap nedreptățile create!
N-ai cum!
Pentru o lege a pensiilor militare echitabile ar trebui să se mai nască un Einstein!
A! Vrem ceva creșteri pe grad! Ok! Sau creșteri din pix pe cuantum nou de calcul al pensiei de bază( dosar la ieșirea la pensie)!

avianyc spunea...

Oare când intram și noi în rând cu lumea civilizata ca să nu mai spună unii ca " lăudăm străinii " evident ce a mai ramas din Occidentul civilizat bineînțeles.
Poate atunci cand va înțelege ( destul de târziu totusi) si " Marele Sef" Mares că în aviatie fie ea militară sau civilă atunci când din motive întemeiate ing.de escadrila ,ing.de bord la av.civilă sau meteorologul de serviciu spun ca nu sunt indeplinite conditiile pentru ca aeronava sa zboare ,aceasta nu zboară indiferent de urgență sau de la ce nivel se da ordin sa zboară. În astfel de cazuri nu merge cu ordine raspicate si sacadate ca în cazarma .
Sa aduci laude și osanale binemeritate prin toate mediile de propaganda fotbaliștilor romani de la EURO 2024 și sa le oferi transport cu o firma Hi Ski care închiriază de pe nu știu unde niște vechituri de avioane este un tot un fel de ignoranta fata de simboluri și tot ce este valoare în tara asta.

Arfy spunea...

Respectele mele pentru Mareș *
Deși nu-l apreciez din varii motive, pot să fiu de acord cu strungarul lui avianik!
Auzi: el alegea cele mai bune materiale!
Cred că și cele mai faine desene cu lupul și scufita roșie(urss)!
D-le avianik, strungarii aceau un desen în față sau nu! Și primeau de la inginerii de producție cotele și nr de piese!
Strungarul nu alegea nimic, nici berea, nici micii, nici mijlocul de transport spre casă sau serviciu!

Rezervistul spunea...

Arfy....vezi că strungarul ăla,precum frezorul sau sculerul matrițerul ăla de care zici știau multe in meseria lor după ce terminau școala profesională de 3 ani sau chiar liceul industrial terminat pe lângă diploma de bacalaureat și cu certificat de calificare.... Știau să măsoare cu șublerul,micrometrul, pasametrul, să citească un desen tehnic... cunoștea rezistenta materialelor ( materie predată în școală) deosebea și executa la strung filetele...care este metric,țoli gaz,withforth,filet pe con ( folosit la butelii)plus câte și mai câte ...Acum copii.. după ce termină școlile... dacă nu-i duce capul să intre la facultate... rămân cu hârtia aia in mână ( bac)... atât apoi devin...paznici, taximetriști, vânzători...sau cară borcanele din depozit și le șterg de praf înainte să le pună pe rafturi la Mega...asta dacă nu-i ia părinții mai devreme... să ajute la gospodărie la țară... bineînțeles pe ajut social...dat de primar... dacă vrea... dacă l votezi...

avianyc spunea...

Arfy

Începuturile mele în ale tehnicii inseamna cinci ani la zi de liceu industrial constructii de mașini specialitatea TCM (Tehnologia constructiilor de masini prelucrări prin aschiere) cu practica în intreprideri comuniste mari producătoare de mașini unelte și producție în atelierul școală al liceului plus cinci ani de ATM în specializarea construcția și exploatarea la sol si in zbor a aeronavelor și motoarelor de aviatie cu practica in studentie în marile intrepridere constructoare de avioane plus doi ani din activitate ,detașat la Uzinele Vodochy unde fabricau avioanele L39 din Cehoslovacia pentru recepția și traducerea documentației pentru avioanele cumparate de Ro ( doua escadrile ,primele avioane sosite în Ro în iarna anului 1981 restul pana in 1983) ,nu cred ca am nevoie de sfaturi în acest domeniu.
Dacă totuși ai intervenit în discuție, pot sa-ti spun mai precis ca în întreprinderile comuniste strugarul lucra în linia de producție după un " Plan de operatii" ,plan de operații care insemna niște file cu schiță succesiva cu operațiile care se făceau asupra materialului pana la produsul finit.
Strungarii cu categoria cea mai mica executau operațiile din schiță mai simple iar cei cu calificare mai ridicata executau operațiunile mai complexe.
Planul de operații erau întocmite de tehnologi și predate maistrilor de linie care la rândul funcție de operațiile necesar a fi executate îl predau cu sarcina de prelucrare prin așchiere la cotele din desen strungarilor. De cele mai multe ori maiștrii asigurau și materialul ,uneori pe la sectiile scularie strungarul funcție de material specificat în schiță îl ridica de la magazie.
Planurile de operații erau defalcate din desenul de ansamblu al produsului finit pe fiecare subansamblu în parte.
La urma piesele finite erau trecute prin CTC ,apoi spre sectia prelucrări ulterioare ( rectificare ,honuire ,alte prelucrari) si la final spre sectia montaj .
Și acum te întreb,;
Dacă pe vremea comunismului aveai nevoie în gosodarie de un ax de circular ,o moara de macinat cereale , de adus la cote un arbore cotit ,etc si rugai prietenul strungar în fabrica sa- ți rezolve problema pe șest, în dădeai tu schiță, materialele ,sculele ,regimul de așchiere, etc sau se ocupa el de tot si-ti preda marfa în schimbul plății ?
Dacă rugai un strugar de la intretinere pe la diverse santiere care poate era singurul strungar din șantier sa- ți facă respectivele produse ii dădeai tu schiță, material ,scule etc sau le alegea el?
Când șantierul avea nevoie de ceva piese funcție de cum se stricau diverse utilaje crezi ca cineva ii făcea schiță, ii alegea materialele ,sculele etc sau ii punea maistrul sau șeful de echipa piesa pe batiul strugului și ii spunea sa facă una identica ,după care strugarul mergea la magazie ,scotea materialele necesare ,facea piesa unicat și o preda celui care a comandat-o.
Te-as intreba în final dacă ai văzut în viata ta un " Plan de operatii" sau dacă cumva ai lucrat după o schiță din planul de operații. Dacă da ,tot respectul ,dacă nu ,mai ușor cu tambalul prin târg.
Ca sa nu mai zic de muncitorii inalt calificati de pe masinile unelte care folosesc tehnologiile avansate(CNC) ( centre de prelucrare prin aschiere - strunjire , complet automatizate ) prin programe asistate de calculator,si unde de multe ori calificareaa necesia studii superioare tehnice .Poate pe astea nu le-ai mai prins dar ele exista .
La prelucrarea prin aschiere prin electroeroziune ,laser etc funcție de schițele din planurile de operații nu trecem ,ne oprim aici.
Numai de bine !

Iulian Mareș spunea...

Real sing. T_Avia!
Pt unii misiunea în Cehoslovacia a durat mai puțin pt că au fost ciripitori și pt că ciripeau?
Mutarea prin tara și dosarul cu note informative stau la baza...
Alta era esență și substratul: când ești mai mult frezor, sculer-matriter decât militar putem inkide subiectul..., intrucat progresul nu este, în general, dat de funcții de execuție, kiar dacă exista și excepții...
Tu ai inovat ceva? Ciripitul la o gușă?
Kiar te-am mai întrebat și repet: SMFA și Cdm Log. Într. *SUNT PLINE DE INGINERI VALROSI, INDIFERENT DE SPECIALIZARE! AI REFUZAT CUMVA?
*Pe tine nu transformarea armatei te-a executat ci colectivul!?