Un produs Blogger.

marți, iulie 30, 2024

ICCJ a fixat termen pentru interpretarea prealabila a art. 101 alin. (2) din Codul Fiscal, privind impozitarea progresiva a pensiilor de serviciu

24 comments

- Deocamdata sunt conexate 5 dosare privind interpretarea modului de aplicare a impozitarii progresive a pensiilor de serviciu de toate felurile.

-Nu cred ca intra in interpretare si dosarele in care s-a invocat numai neconstitutionalitatea impozitarii progresive a pensiilor de serviciu. ICCJ poate da hotarari prealabile de interpretare a unui text de lege, dar nu are competente sa decida daca un text de lege este constitutional.










24 de comentarii:

John1 spunea...

Multumesc frumos, Claudiu Marin.
Esti bun.
Nu inteleg, totusi, de ce 21.10.2024.
Din 25.07.2024 pana pe 21.10.2024 sunt 88 de zile. Eu credeam ca data maxima extinsa sa fie 14.10.2024, adica 60+15+5=80 de zile, conform OUG 62.
In fine, inseamna ca primim banii in luna noiembrie si o sa sarbatorim ziua de 25 octombrie in fericire si speranta. Felicitari!!!

Claudiu Marin spunea...

John
Termenul incepe sa curga din 01 09 2024 cand se termina vacanta instantelor judecatoresti.

John1 spunea...

Ok.
Multumesc, Claudiu Marin.
Inseamna ca exista o corelare stransa intre politic si justitie, coroborat cu alegerile si masa de votanti.
Sa ne ajute Dumnezeu!!!
Poate ne dau si actualizarea soldei de grad.
Oare actiunile in justitie pentru actualizarea soldei de grad intra in sfera de competenta a OUG 62?
O exista vreo actiune in justitie in acest sens?

Anonim spunea...

Buna ziua, domnule Claudiu Marin. Daca chemarea in judecata a fost depusa la tribunalul competent pe data de 23.07.2024 intra si aceasta actiune alaturi de cele suspendate pana la pronuntarea ICCJ?

Claudiu Marin spunea...

@Anonim
Pe acest blog este regula ca nu conversam cu anonimii.
Depinde da primul termen pe care-l va fixa instanta.

VALNIC74 spunea...

Cine știe ce va fi,totul depinde numai și numai de politic!dacă ei vor ,vom primi și noi ceva,suntem la mâna lor!

Huhu Rezea spunea...

@Valnic
Hai sa nu mai punem totul in carca politicienilor!
Legea a reglementat clar impozitarea pensiilor, dar Casele de pensii au aplicat-o prost.
Depinde de noi daca profitam de cursul favorabil pe care instantele il dau interpretarii textuliui art. 101 din Codul Fiscal.
Nu mai e mult timp pana pe 21 10 2024.

Leo spunea...

Ba, politicienii sunt de vină deoarece au formulat neclar textul legii , astfel încât este nevoie de intervenția justiției pt. a interpreta ce spune legea.
Calitatea politicienilor din ziua de azi este deplorabilă. Mai toți au făcut studiile târziu, la facultăți private FABRICI DE DIPLOME contra cost.
Amintiți-vă de erudiția parlamentarilor din anii 1990 , sau ca exemplu a lui ADIȚĂ ( Năstase Adrian) și cmparați-l cu Mardel Colacu , AMIBA ĂĂĂ....ÎÎÎ, TRACTOR , TERENTE ,GRINDĂ, AUTO , etc.....
EI sunt OGLINDA poporului.

vasile iosif spunea...

Șefii CPSurilor sa fie acționați în Justiție pt.abuz în serviciu și neglijenta în serviciu.

mosmartin16 spunea...

Da, de noi depinde !

Claudiu Marin spunea...

@Leo
Lasa sloganul cu politicienii! Ei sunt cum sunt si alegatorii!
Daca instantele nu intampina greutati in a interpreta articolele 100 si 101 inseamna ca acestea sunt bine formulate.
@Iosif
Sefii Caselor Sectoriale sunt subordonati Directiilor Financiare din Institutiile militare.

Leon spunea...

@Claudiu,
"Structuri în subordinea nemijlocită a ministrului apărării naționale:

-Direcția instanțelor militare
-Casa de pensii sectorială
-Oficiul Național pentru Cultul Eroilor
-Clubul Sportiv al Armatei - Steaua București"

csej spunea...

Ce este greu de inteles?Toate pleaca dela MApN si MAI.Parlamentarii aprobă ce li se livrează.Nici Ciuca nu e străin.Conduce MApN din umbra.

vasile iosif spunea...

Fără sanctionarea penala a șefilor CSPurilor nu se vor învață minte.

Arfy spunea...

Interesant! Multe zbateri, puține idei!
D-le Marin! Structurați idei pe lege, pe chestiuni pe care se pot face corecții dpdv legal!
Opriți orice fel de comentarii tip chat!
Nu sunt benefice!
Ok! Vrem trafic!
Punem teme actuale de dezbătut!
Uite! Hai să vedem ce spune Hari-Bucur. Un mare comentatir militar!
Cu un mare merit la noua structura militară NATO!

Negritoiu spunea...

Leo,legea este clara! Aplicarea s-a facut prost. O simpla problema de matematica,cu o singura necunooscuta,pe care un elev de cl. a VIII-a o rezolva in cateva minute. Tu chiar crezi ca din greseala (Interpretare eronata) s-a dedus cuanumul neimpozabil din prima transe a impozitului progresiv? De ce nu l-a aplicat ,din greseala, celei de a treia transe? Sau,de ce nu au facut corectia din oficiu atunci cand au fost atentionati? Actiunea a fost bine gandita de catre CPS. De ce au aplicat-o daca nu a fost emis Ordinul Comun al MApN,MI si SRI asa cum este prevazut in Legea 282/2023? S-au bazat pe comoditatea rezervistilor(ma indoiesc ca vor depune Cereri de chemare in judecata mai mult de 1000 de rezervisti).Si,mult mai important,nu se asteptau la emiterea unor hotarari corecte,in favoarea pensionarilor care au solicitat doar recalcularea corecta a impozitului. Si ce daca ICCJ va stabili ca s-a aplica gresit dispozitiile art.101 Cod Fiscal? Va transmite instantelor aceasta hotarare iar instantele vor da hotarari favorabile celor care a deschis actiuni in instanta. CPS-urile vor continua sa calculeze in continuare,in acelasi mod,pentru ceilalti pensionari. Restul,cei comozi,vor plati in continuare mai mult.!

Negritoiu spunea...

Vasile Iosif,cine sa-i actioneze in judecata? Nu vezi ca nici macar cereri de chemare in judecata pentru calcularea corecta a impozitului lunar din pensii nu depun ? Si nu costa ceva,pot fi depuse personal,prin avocat sau prin posta!

Claudiu Marin spunea...

@Negritoiu
Impozitarea nu este reglementata de legiile pensiilor speciale ci de Codul fiscal.
Ordinul privind impozitarea trebuia dat de Ministerul finantelor

magda spunea...

De ce atatea case sectoriale si implicit... atata sefime?? La ce naiba foloseste atata sinecurime?? Eu zic ca ajungea o singura casa cu adjuncti pentru fiecare structura...Era un mod de calcul unitar pentru toti pensionarii militari nu cum ii trece prin cap la unul sau la altul..Covrigarul mai si spune( chiar se lauda) ca a facut curatenie la stat...Cata minciuna...Nu credeti?

luchy19 spunea...

Domnule, militarii pensionari mai primesc ceva în 2024 ? Mai există vreun proiect cu șanse de izbândă?
De la 1 octombrie 2024, îmi va fi rușine ca pensionar militar
( subofițer MAPN), să mai stau de vorbă prin parc cu mulți dintre pensionarii civili. Vai de mama noastră, a subofițerilor MAPN cel puțin, care s au pensionat până în 2022. Rușine politicienilor care ne batjocoresc.

Dodo spunea...

Domnul Luchy 19. Domnul Claudiu a răspuns de multe ori acestei întrebări. Se pare ca CPS-URILE sunt răspunzătoare de soarta noastră, în primul rand,apoi politicienii. Răspunsul meu,este ca nu vom primii nimic anul asta. Și mie îmi este rușine cu pensia mea. Și multora dintre noi. Ce putem face? Răspundeți dumneavoastră.

Rezervistul spunea...

Dodo.... Știi ce mi-a zis socrul meu...pensionar civil fost maistru la Agromec ( fost SMT) cu pensie de stat pe contributivitate....de 3900 brut ? Zice ... taică...uite pt că am votat mereu PSD..ul...din toamnă... te iau pe turnantă . deoarece îmi dă ăștia....alți 2200 lei pe puncte de stabilitate...în plus...Am înghițit în sec...ce puteam să-i răspund.

Dodo spunea...

Știu,Rezervistule. Știu prea bine,ce pensii au unii civili. Tatăl meu tot maistru a fost și are acum înainte de mărire peste 4000 lei net.Când am ieșit eu în 2018 la 1 ian, pensia mea a fost mai mare cu 50 de lei decât al tatălui meu. Acum el are cu 1000 de lei peste a mea. Asta demonstrează de câte ori sau ce procent de creștere au avut civilii din 2017 încoace,fata de noi. Eu nu l-am criticat pe domnul Luchy,doar l-am scutit pe Claudiu Marin de un răspuns,deja dat de mult timp. Ce putem face noi vizavi de dreptul nostru,eu știu și am zis-o de multe ori,dar nu vreau sa tot repet. Altfel nu se întâmplă nimic,sunt sigur. Sănătoși sa fim și Doamne ajuta! Vedem din octombrie incolo.

Rezervistul spunea...

Ha ha ha Ne iau ăștia pe turnantă...prin învăluire de nu mai înțelegem nimic...nici noi ,nici ei...ca la olimpiadă Singurul lucru care îl vom câștiga este că ieșim din sistem puțin mai devreme ca țivilu...timp folosit ...nu pt ne bucura de viață ci a ne obloji bolile căpătate datorită privațiunilor acumulate în zeci de ani de ture, gărzi,alarme....Unii într-adevăr nu reușesc și se duc la domnu...prea repede...