Un produs Blogger.

miercuri, iulie 03, 2024

Situatia din iunie 2024 a pensionarilor contributivi si necontributivi din randul beneficiarilor de pensii de serviciu platite de CNPP

79 comments

 Situatia nu include beneficiarii de pensii militare de stat, pentru ca acestia au in totalitate pensii necontributive, din lipsa de vointa a institutiilor militare care gestioneaza aceste pensii, dar si din ignoranta multor pensionari militari, care nu inteleg sa se bata pentru ca si pensiile lor sa fie calculate in punctaj contributiv, dupa ce implinesc limita de varsta din legea nr. 223/2015, pentru ca si ei au platit contributii pentru pensie la bugetul de stat.

De ce este necesar sa ne calculam si componenta contributiva a pensiei militare?

In primul rand pentru a se pune stop propagandei ca pensiile militare sunt pensii necontributive, in sensul ca militarii nu ar fi platit niciodata contributii pentru pensii.

In al doilea rand, pentru ca partea contributiva din pensie nu este supraimpozitata cu 15% si 20%. Sunt proiecte de acte normative care reglementeaza introducerea de CASS pe partea necontributiva a pensiilor de seerviciu.

Observam ca din totalul de 5 656  magistrati pensionari, 2601 au si implinit varsta standard de pensionare prevazuta de Legea 263/2010,  astfel ca pensia acestora este calculata din oficiu si in varianta contributiva, restul de  3 055, fiind sub varsta standard de pensionare, au pensia calculata numai in varianta necontributiva.

La personalul aeronautic civil, toti cei 1377 pensionari de serviciu au implinit varsta standard de pensionare si toti au pensiile de serviciu calculate atat contributiv cat si necontributiv. 

La Curtea de Conturi observam ca numai un singur pensionar are pensia calculata exclusiv necontributiv.

Cititi pe blog sa vedeti cati militari stramba din nas cand aud de calculul dual al pensiei lor militare, dupa ce ajung la varsta standard de pensionare. Prefera sa plateasca impozit mai mare decat sa li se calculeze pensia si contributiv. Este si un soi de rautate pentru ca acest calcul dual i-ar avantaja in special pe pensionarii mai vechi, care au stagii anuale mai multe.

Nu mai vorbesc de asociatiile de pensionari care nu sunt capabile sa elaboreze un studiu de impact, pentru a propune aplicarea la calculul pensiilor militare a  aceleasi reguli a calculului contributiv ca si la celelalte pensii de serviciu.

Pensiile militare calculate contributiv, cu un cuantum mai mare decat actualul cuantum necontributiv, nu pot fi plafonate nici la 85%, potrivit articolului 30 din L 223/2015 si nici la plafonul venitului net, potrivit art. 60 introdus in legea pensiilor militare prin OUG 59/2017, art. 84 din OUG nr. 114/2018 si Legea nr. 282/2023.

Intelegeti de ce ciucanii nu doresc si calculul contributiv?


79 de comentarii:

Constantin spunea...

@Claudiu Marin Când spuneați în articol că pensiile militare de stat sunt în totalitate necontributive,vă referenți la faptul că ele nu sunt calculate pe bază de punctaj,dar totuși aș îndrăzni să spun ca au și ele un mic procent de contributivitate de 3,6 și 9%,respectiv contributia la pensia suplimentară,în funcție de vechimea fiecărui pensionar.La ora actuală există vreo bază legala prin care pensiile militare de stat pot fi calculate prin cele două componente,respectiv componenta contributivă, adica pe bază de punctaj și componenta necontributiva,care se bazează pe un anumit procentaj din baza de calcul? Dacă s-ar calcula si componenta contributivă, pentru cei ieșiți la pensie în anii 90,2000,2010,avand în vedere soldele de grad si functie foarte mici,ar rezulta un cuantum al pensiei foarte mic. Dar dacă s-ar actualiza soldele de grad și funcție la valoarea celor din zilele noastre,atunci ar fi în regulă și de dorit ca pensia militară să fie calculată și cu parte contributivă și necontributiva. Cred ca și de aici vine suspiciunea multora privind acest mod dual de calcul al pensiei militare.

Claudiu Marin spunea...

@Constantin
Iesiti din minciuna sustinuta de structurile asociative, dar si de institutiile militare neinteresate de reforma pensiilor militare, care sustin ca pensiile militare ar fi contributive dupa modul de calcul.
Pensiile militare nu au nici 0,000001% calcul contributiv. Sunt in intregime calculate necontributiv, procentual dintr-o baza de calcul stabilita numai din soldele brute din cateva luni
Special am publicat tabelul de mai sus, pentru a vedea ca si 3000 de pensionari magistrati, din totalul de peste 5000, sunt de asemenea cu pensii de serviciu calculate integral necontributiv, pentru ca nu au ajuns inca la varsta la care legea lor permite calculul dual.
Asa cum s-a sustinut frecvent pe acest blog, pentru ca si pensiile militare sa fie calculate si contributiv, de la implinirea varstei standard de pensionare, este nevoie de introducerea in L 223/2015 a unui singur articol care sa sune la fel ca articolele din celelalte legi speciale de pensii. Dar cine sa-l introduca daca, in afara de mine, nimeni nu tipa?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pai, cine sa tipe, Dle Claudiu Marin? Cine a mai vazut si auzit morții țipând? Morții nici petiții si plângeri nu pot sa scrie, desi umblă ca cei vii printre vii, ca niste stafii...

Constantin spunea...

@Claudiu Marin. Perfect de acord cu dv. Cine n-ar dori ca în urma celor două modalități de calcul a pensiei militare să obțină un cuantum mai bun decât cel prezent. Totuși ce parere aveți de faptul că cei ieșiți la pensie în anii 90,2000 și chiar 2010,nu mai vorbesc de cei ieșiți la pensie înainte de revoluție(care-or mai trăi),având în vedere soldele de grad și funcție mici la vremea respectivă, dacă li s-ar calcula pensia și contributiv,ar rezulta un cuantum foarte mic al pensiei și de aici spuneam că rezultă si suspiciunea pentru acest mod dual de calcul al pensiei.Cred că e necesară mai întâi actualizarea soldelor de grad și funcție și apoi trecerea la acest mod de calcul al pensiei militare,pentru a avea beneficii și pentru cei ieșiți la pensie inainte de 2010 spre exemplu.

Claudiu Marin spunea...

@Ifrim
O petitie, fie ea si bine intocmita, are un circuit inchis.
Un articol scris aici este citit de mii si zeci de mii de pensionari militari.Impactul este mult mai mare.
Crezi ca le face bine luca-jienilor torpilori de pensii militare, hotararile judecatoresti care le zic de la obraz ca au introdus gresit stagiile ulterioare pensionarii in deciziile de pensii militare sau ca au calculat gresit supraimpozitarea?

Claudiu Marin spunea...

@Constantin
Punctajul contributiv se stabileste facand raportul intre solda lunara bruta si salariul mediu pe economie.
In perioada de care te temi, punctajul era mai mare pentru ca salariul mediu la care se raporta solda era mai mic.
Cu timpul, salariul mediu a crescut, dar soldele nu au mai crescut proportional cu el.

VALNIC74 spunea...

Aceste informații sunt foarte solide! Oare decidenții politici și lumea mare din conducerea țării nu văd aceste informații să știe și ei cu ce se confruntă pensiile militare?

Claudiu Marin spunea...

Valnic
Decidentii politici nu actioneaza daca nu sunt impinsi de cei militari.

Outlander spunea...

@Claudiu Marin
Prin acest topic atât de important ca semnificație, abordare și țintit pentru o mare masă de pensionari militari, fără doar și poate, veți trezi din amorțire ”conservele” de pe fundul mării, care își vor revărsa ”mâniile proletare” cu privire la acest demers ATÂT DE NECESAR!
Dacă tot am fost introduși în L282/2023, de ce să nu fie calculate, inclusiv pensiile militare în sistem dual, contributiv/necontributiv?

Pentru dumneavoastră, cei care aveți rețineri (nejustificate) nu va fi o surpriză, va fi o expunere de motive de proastă surpriză pentru cei care vor avea prilejul să constate ce mod de calcul ”optimizat” au ales CPS (parcă au constituit un cartel de grup infracțional organizat) pentru a-și betona drumul și cariera pentru a ieși la pensie, prin tot felul de calcule alambicate cu pensii cu cuantumuri de 2-3 ori mai mari decât ale celor născuți mai devreme!

Printre beneficiarii de astfel de ”optimizări” se vor găsi, periodic, funcție de anul ”ieșirii în decor” și unii dintre dumneavoastră, care veți aplauda (pentru o vreme) că vă bucurați de aceste ”beneficii și măsluiri”!
Problema este că nu sesizați că, de fapt, ați fost strecurați în acest alambic de cei care ne fac zilele grele și ne fură, prin rotație, drepturile.

Principiile acelea la care se face referire în preambulul L223/2015 (o hoție cu dedicație), sunt așa, o butaforie, pentru adormirea vigilenței pensionarilor de rând cărora se adresează această lege care are mai multe feluri de calcul funcție de cât de apropiat ai fost sau nu de acest ”ostaș” cu o carte neterminată, plagiator, hoț de diplomă universitară (NU ESTE SINGURUL,...sunt pline instituțiile de forță) cu acte în regulă cu lucrare trecută la S.S., și cu un C/V nassirryan măsluit de serviciile ”partenerului strategic” (care ne va vinde pe nimic atunci când îi va conveni, istoria ne învață multe!)

Mitologia din jurul lui ciuca
H.D. Hartmann: „Mitologia din jurul lui Ciucă a început să fie construită la NASSIRIYA”
https://www.gandul.ro/emisiuni/marius-tuca-show/hd-hartmann-mitologia-din-jurul-lui-ciuca-a-inceput-sa-fie-construita-la-nassirya-20241838
https://www.youtube.com/watch?v=T6lwJWRKeMw&ab_channel=G%C3%A2ndul

Hai, nu ați ieșit ”conservele”, cei care vă revendicați drept ”Aventurile unui r...t pe fundul mării”?

Leon spunea...

@Claudiu, facem un calcul aproximativ:
Sunt in activitate, am 30 de ani vechime in serviciu, si ies la pensie in acest an . Am o solda de 10.000 lei/7567 lei,s.m.b.e obtin 1,32 puncte la care mai adun 0,5 puncte ptr.CS si obtin 1,8 puncte anual; in 30 de ani strang 54 puncte la care mai adun 2,5 puncte de stabilitate si obtin Nr.Total de puncte = 56,5 x 81 lei = 4580 lei + 20% OMM = 5500 lei BRUT. (cf.L.360/2023). Conform L.223/2015, as obtine 10.000 x 58,5% = 5850 lei Pensie NETA !
Pentru care varianta sa optez, d-le Claudiu ??

Constantin spunea...

@Leon Ați omis ca la partea contributivă să adăugați și partea necontributiva. Vă rog să continuați calculul și cu partea necontributiva pentru a vedea care este pensia militară cuvenită pentru cei 30 de ani vechime.

John1 spunea...

Există pensionari militari care au venit în școala mulitară cu 8 ani vechime în câmpul muncii, cu stagiul militar satisfăcut. Plus școala militară, care reprezintă contribuție la stat. Mai mult, din 2001 suntem contributivi legal. Mai mult, toți militarii am plătit 25% contributie la buget. Magistrații sunt la fel ca noi, însă ei beneficiază de drepturi, iar noi nu. Când ni s-a luat 25% din solde,lor nu li s-a luat, fiindcă, vezi doamne, ei sunt plătiți după o lege constituțională. Acum, s-au legat de procesele noastre în justiție să li se dea al doilea miliard de lei. Apropos, am avut un prieten comisar șef, care s-a dus la ceruri la 57 de ani, foarte deștept. L-am întrebat, de ce nu v-ați făcut magistrat după școala militară? Mi-a răspuns: păi eu aveam solda
dublă față de un judecător. De ce aș fi făcut-o!!! Acum, magistrații negociază soarta noastră cu politicul infracțional.

Le-am trimis, lui Livadariu și lui Cristea două mesaje în care propun să îmi restituie cei 200 de lei reținuți ilegal.
Dacă nu, îi voi acționa penal pentru neglijență în serviciu, abuz în serviciu, inșălătorie și inducere în eroare a pensionarilor militari.

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Nu e cazul sa optezi, cuantumul mai avantajos se impune de la sine. Sper ca intelegi acest lucru si din tabelul cu situatia pensiilor speciale din luna iunie.
Calculul contributiv nu-i avantajeaza pe noii pensionari si de aceea nici nu este luat in seama de decidentii militari care si ei asteapta sa iasa in pensie.

Calculul contributiv ii avantajeaza pe vechii pensionari cu stagii in serviciu mai mari de 30 si care acum au pensii militare mizerabile prin calculul procentual dintr-o baza de calcul.

Leon spunea...

"Calculul contributiv nu-i avantajeaza pe noii pensionari si de aceea nici nu este luat in seama de decidentii militari care si ei asteapta sa iasa in pensie."
Pai asta-i Adevarul, si legile tot timpul au fost facute de cei in Activitate, in Avantajul lor !!

Claudiu Marin spunea...

John
Incetati cu amenintarile cu actiuni penale pentru aplicarea gresita a legii.
Faceti actiune civila pentru restitiuire de drepturi ilegal retinute.
Stagiile civile din perioada anterioara incadrarii in armata, care deja au fost reconoscute stagii de pensii militara in deciziile anterioare anului 2011, nu mai pot fi extrase, nefiind stagii ulterioare iesirii la pensie.

Leon spunea...

@Constantin, la vechimea in serviciu intra si cei 3-4 ani de scoala militara, si in cest caz avem un Punctaj total mai mic, dar am ales o varianta mai avantajoasa !
Pentru cei 4 ani de scoala se mai aduna 1 punct (0,25x4) deci inca 81 lei in plus la pensia Bruta !!

Cezar spunea...

Plx-199...ESTE SOLUTIA PENTRU MILITARI!
ARE TOATE AVIZELE..DOAR APROBAREA IN PLEN SI PROMULGAREA!
Contributivitatea NU-I FEZABILA PENTRU NOII PENSIONARI..PENTRU CE.I RESTRUCTURATI CU OG.7..ETC
RATIONATI...CÎT POATE SA ACTIVEZE UN INDIVID CA..MILITAR MILITAR?

John1 spunea...

Cei ca Bachide sunt un sfert în direcțiile principale din MApN, cu facultatea Biotera. Acum, ,,un ostaș in slujba țării", l-aș întreba dacă poate să doarmă liniștit cu găndul la pensiile doamnei Predatu Dan, Pîlșoiu Ionel, Geantă și chiar col. Ion Marian sau Mircea Koch, care i-au fost comandanți de unitate și de baterie, cănd a venit ca fiind fiul șoferului gl. Roșu. A fost tras de păr și a uitat, oportunistul și individualistul.

Outlander spunea...

Nu mai era de mult o surpriză că unii sunt, de mult, în solda ciolacului/lov!/psd-ului care duce...greului!
Pe zi ce trece, funcție de tensiunile și cretinismele transmise din ”teritoriu”, vă dați arama pe față!
Nu am avut vreodată vreo neînțelegere cu privire la oameni!
Oamenii nu sunt doar de două feluri...doar oameni buni sau doar oameni răi..., depinde de situație!
Eu mai pot adăuga și ...șoferi!
Păi, se fac niște calcule simple, ...atît ai,...atât primești!
Atât ai livrat!
CAPISCI?
Faceți dovada că ați furnizat sistemului militar, predictibilitate, eficiență, atragerea de noi cadre cu pregătire care să opereze nu numai sistemele de arme ci, mai ales grupurile de oameni care să demonstreze că TREBUIE SĂ IA LOCUL ACESTOR plagiatori care nu au adus nimic bun, pozitiv, că v-ați făcut frate cu dracul și ați pregătit subordonații pentru situații limită/complicate, și în aparență fără ieșire, chiar dacă vor curge transpirațiile și chemările la procurori (știu eu ce spun), ...!
Îmi vine să îmi dau palme cum au reușit agaricii ăștia să ne învrăjbească și să ne împartă în atâtea cete...dicordante!
V-ați compromis, iremediabil..., cei care susțineți

Constantin spunea...

@Claudiu Marin În situația în care pensiile militare vor fi calculate contributiv plus necontributiv,pensia rezultată va fi mai mare decât pensia calculată în mod exemplificativ necontributiv de domnul Leon.La calculul contributiv al pensiei militare făcut de domnul Leon,unde i-a rezultat o pensie 5500 de lei,trebuia să mai adauge și partea necontributiva. Prin adăugarea cuantumului necontributiv,pensia finală va fi mult mai mare decât cuantumul final necontributiv în valoare de 5850 de lei calculat de dânsul.

Leon spunea...

@Cezare, Pl x 199 o avea toate Avizele, dar fara Raportul comun al C munca si C de Aparare, NU se poate discuta in Plenul CD..!!

John1 spunea...

Tot ce apare pe acest blog, și altele, cu cuvăntul cheie ,,militar" este selectat de DCiSM și SRI ca ordine de zi și prezentat domnului Tâlvăr. De regulă, toate aceste mesaje sau plângeri sunt citite și deviate de slugile militare care iau bani gratuit, spre instituții subordonate, să nu cumva să îl deranjeze pe domnul ministru. Obediență EXAGERATĂ!!!!!!!!!!!

Constantin spunea...

@Leon Partea necontributiva nu înseamnă și gradatiile,nu înseamnă și sporuri și indemnizații,nu înseamnă și spor OMM? Partea necontributiva e constituită doar din școala militară?

Claudiu Marin spunea...

@Constantin
Leon a prezentat ambele cuantumuri.
Acestea nu se aduna.
In plata ramane cel mai avanjajos.

Leo spunea...

@John1
Îl doare la bască pe HABARNISTUL de la MFA și sinecurist psd-ist cu doctoratul făcut de bibliotecare în timpul programului lor de muncă.
ATENȚIE LA VOT !
O SINGURĂ ZI la 4 ani , CETĂȚENUL ARE PUTEREA ÎN MÂNA LUI.

Claudiu Marin spunea...

Iar s-a uitat ca Raportul preliminar la Plx 199/2020 a fost timis la reavizare la guvernul Cîtu, dupa ce romanii, inclusiv militarii, au votat dezastruos cu PNL si USR in anul 2020?

Apostol Mircea spunea...

Nu sunt șanse intr-un viitor apropiat pentru ca pensiile militare, in plata, sa fie calculate ,pe baza formulei contributive statuata prin Legea nr.263/2010 ,si ulterior din data de 01.09.2024 prin Legea nr.230/2024 care are în formula de calcul și punctele de stabilitate.Domnul Claudiu Marian a evidențiat clar opoziția celor care au trecut în rezerva ulterior anului 2017, dar și a grupurilor asociative care se considera reprezentanți ai intereselor legitime ale pensionarilor militari.Consider ca, în situația actuala ,numai o decizie favorabila a decidentilor politici pot înlătură o discriminare.De la d-nul Nicolae Ciuca și conducerea MAp.N. nu sunt sperante.

Leon spunea...

@Leo, inclin sa cred in spusele lui @John, deoarece dupa "felicitarile" adresate d-lui Tilvar de catre unii comentatori pe acest blog, cred ca m-a blocat si nu-mi mai raspunde la mesaje...!

Claudiu Marin spunea...

Constat, dupa unele comentarii, ca tot nu se intelege ce inseamna calculul pensiei militare si in cuantumul contributiv.
Din oficiu, pana la implinirea varstei standard de pensionare, militarul are pensia calculata exclusiv necontributiv, potrivit dispozitiilor prezente ale legii.
Numai de la implinirea varstei standard prevazuta de L 223/2015, pensia ar urma, daca se introduce o prevedere in lege, sa fie calculata si in punctaj contributiv, fara a se exclude calculul necontributiv platit pana atunci.
Cei care au actualele pensii ciucane, mari, nu vor fi afectati cu nimic.Raman cu ele in plata.
Ar fi castigati doar amaratii de pensionari mai in varsta, cu peste 30 de ani vechime efectiva, care in prezent sunt discriminati cu pensii militare mai mici de 5000 lei.

Daca in tabelul de mai sus am introduce si militarii am avea
Total numar pensii militare -180 000 din care cca 40 000 calculate si contributiv, adica pentru cei care au depasit varsta standard de pensionare prevazuta in Anexele 1 si 2 ale L 223/2015.

Leon spunea...

@Claudiu, acordarea punctelor de stabilitate cf.L.360/2023, NU este perioada contributiva,si plata acestora se face cu fonduri de la Bugetul de Stat, nu de la BASS !
Nu m-ar mira daca numai pentru plata suplimentara a acestor puncte, pentru o luna, ar echivala cu fondul de pensii alocat celor 3 Case Sectoriale de aprox.1,2 mld.lei lunar !
Si noi de ce am fi mai speciali decat specialii civili ??

costel spunea...

Domnule Claudiu Marin, spuneți că acest calcul contributiv ar putea fi calculat contributiv numai dacă în cuprinsul Legii 223/2015 s-ar adăuga această prevedere care în prezent nu există. Eu sunt pensionat din 2007 cu gradul de lt.col. și în anul 2014 mi s-a calculat pensia în sistem contributiv conform Legii 263/2010 stabilindu-mi-se un număr total de puncte de 83,80780 din care 1, 28155 corespunzător stagiului adăugat cu un punctaj anual de 4,19039. Cu acest punctaj am rămas până în anul 2017 când s-a transformat din pensie civilă în pensie militară. Am acest punctaj, ce fac cu el, unde să mă adresez ca să trec pe contributivitate? Cu respect, Constantin Pricope

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Pentru ca militarii nu au platit contributii la BASS, nu vor primi nici pensii de la BASS. Chiar si partea contributiva, daca va fi calculata, va fi platita tot de la Bugetul de stat.
Spuneam ca acest calcul contributiv conteaza numai pentru pensionarii mai vechi si pentru reducerea bazei de calcul a supraimpozitarii, nu pentru reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat.

@Costel
Nu trebuie sa faceti, nimic! Daca se va reglementa si calculul contributiv al pensiilor militare, el se va aplica din oficiu.
Pentru calculul contributiv, suma punctajelor anuale va ramane cam aceeasi 83,80+4,19 si se inmulteste cu 81 lei, iar la suma rezultata s-ar aplica si sporul OMM. Pentru anii lucrati ulterior pensionarii, potrivit Legii nr. 360/2023 nu primiti punctaj de stabilitate.

RD spunea...

Dar de ce nu scrieți că multe categorii de beneficiari de pensii de serviciu au rămas cu pensia nemărită de câțiva ani (aproape toți pensionarii din acele categorii)? A fost mărită doar partea contributivă, iar cea necontributivă, nu. Așa că așteaptă ca partea contributivă să depășească pensia necontributivă. Mai ales cei ieșiți exclusiv pe legea actuală a pensiilor militare, vreo 80% (dacă nu și mai mulți) ar avea pensia mai mică pe contributivitate decât pe ultimele luni din carieră. Zeci de mii de pensionari militari ar avea pensia nemărită mulți ani.

Leo spunea...

@COSTEL,
În acest moment , sunt posibili numai următorii pași.
- Primul pas este RENUNȚAREA LA PENSIA MILITARĂ și obținerea de la CPS a MFA al unui document din care să rezulte că nu mai beneficiezi de pensie militară începând cu data de......
- Al doilea pas este depunerea dosarului pt. pensie din sistemul public la casa teritorială de pensii publice de care aparții
Și eu am dorit acest lucru și mi-a spus un avocat asta .
Dar am tot amânat , sperând să se rezolve ba cu PNRR-ul , ba cu PLX 191 , acum cu OUG 26 și PLX-ul asociat. , etc..... TREBUIE SĂ FI HOTÂRÂT
Eu nu am fost hotărât ci m-am complăcut în AȘTEPTARE.
Dacă ești hotărât pt. această acțiune , neapărat să-ți iei avocat bun nu stagiari. Să nu pleci la drum singur fără avocat.
AMIBA , COVRIGARU cu partidul stat psdnl influențați de LICHELELE de tip jiganu , RED , ciripacipu , aspiridonescu , dr.luK , etc.... NU VOR FACE NIMIC , după principiul citat din LICHEAUA jiganu , "ĂȘTIA ORICUM SUNT PE DUCĂ".....

avianyc spunea...

Off topic
Începând de azi președenția rotativa a UE este asigurata de Hungaria.
Una din promisiunile lui Victor Orban este aceea de admitere a României în spațiul Schengen.
Ar fi ceva inedit ,mai ales pentru politicul dâmbovițean și criticacii lui Victoras.

Iulian Mareș spunea...

Domnule Claudiu Marin,
Consider ca este relevant sa aflam si cat la suta din pensia primita de catre un magistrat este pe principii contributive si iata raspunsul exact: 27,38856063346598 % ... :)) Terifiant, nu?
*As mai adauga inca 2 enunturi, reale:
1- în marinimia sa sociala, Premierul a folosit bani din fondul la dispozitie, destinat unor situatii de urgenta nationala/internationala, pentru a mari veniturile salariale cuvenite magistratilor, ajungandu-se la concluzia ca au trait destul in mizerie;
2- incercand sa se alinieze organismelor europene, mai multi magistrati solicita tot mai vocal ca ”mizerabilele” lor retributii sa fie aduse la nivelul celor de profil, de la structurile UE!

**Si daca mai punem ca destui au si grade militare tatuate la subraț, castigul va fi unul nesperat pentru o categorie sosio-profesionala din clasa „Nosferatu”!

Claudiu Marin spunea...

@RD
Nu prea intelegi d-ta ce este cu pensiile de serviciu contributive si necontributive!
Nu se poate vorbi de componenta contributiva a pensiei militare inainte de implinirea varstei standard de pensionare.
Indexarea legala prevazuta de art. 59 si 60 din L 223/2015 se aplica din oficiu pensiei militare, in ansamblul ei. Indexarile suplimentare se aplica functie de valoarea pensiei.
Partea contributiva se majoreaza, dupa varsta standard de pensionare, odata cu cresterea valorii punctului de pensie/valorii punctului de referinta.
Nu este nimeni vinovat ca ciucanii aleg sa paraseasca sistemul inainte de vreme, astfel incat isi diminueaza componenta contributiva a pensiei.

@Leo
Cam fantezist modul de actiune amintit.
Nu am auzit ca s-ar putea renunta la pensia militara pentru anii lucrati in armata.
Nu ai platit contributii la BASS, nu poti primi pensie din fondul BASS.
Spuneam ca si de se va stabili componenta contributiva a pensiei militare, aceasta se va plati tot de la bugetul de stat.

xmax spunea...

domnule moderator o rugaminte
Putem reindexa dosarele care au fost inregistrate la CCR pe tema OUG 59/2017 si OUG 114/2018, de la data 08.04.2024 pina in prezent?

De asemenea am putea avea numarul total de dosare depuse(sau care au ajuns) pe aceasta tema la CCR??

Poate reusim sa coagulam un grup pentru a identifica o solutie(prin diverse case de avocatura), de a rezolva aceasta mare nedreptate.
Multumesc

RD spunea...

@Claudiu Marin,

Pentru cei care muncesc 25 de ani operativ, pe teren, nu înseamnă că au vrut să iasă repede la pensie. Cei până acum s-au încadrat la limită de vârstă pentru 25 de ani efectiv plus vârsta potrivită în funcție de ce scria în lege având grupe. Doar nu vreți la 60-65 de ani să facă față un polițist/militar în operativ. Normal că n-are mulți ani vechime pentru sistemul public de pensii.l, dar destui pensie a dobândi pensie militară. Și cu noua lege și mai rău. Se vrea cu anii să apuce cât mai puțină lume pensie. Mă refer la modul general, ca om. Cică să nu mai existe grupe, să se normalizeze munca.
Și nici acei ciucani despre care vorbiți, nu sunt vinovați fiindcă își văd interesul și aleg cea mai bună variantă pentru ei. Fiecare cu interesul său, să fim sinceri!

Constantin spunea...

Pentru cei care nu stăpânesc foarte bine cei cu partea contributivă și partea necontributiva a pensiei militare pentru rezerviștii din MAp.N,trebuie spus că la ora actuală toate pensiile militare în MAp.N,se calculează conform legii 223/215 necontributiv,ca un procent dintr-o bază de calcul. Pentru a se calcula contributiv,pe bază de punctaj,trebuie introdus un articol sau mai multe în legea 223/2015,care să stipuleze acest lucru.Dacă se va stipula acest lucru în legea 223/2015,pensia militară se va putea calcula și contributiv pentru militarii și rezerviștii din MAp.N,numai după împlinirea vârstei standar de pensionare. În această situație pensia militară se va calcula și contributiv(dacă se va stipula în legea 223/2015)și necontributiv(cum se calculează acum)urmând să rămână în plată cuantumul mai avantajos pentru pensionar.

Claudiu Marin spunea...

@xmax
Ce inseamna reindexarea dosarelor care au ajuns la CCR?
Pe art. 84 al OUG 114/2018 au ajuns la CCR un numar de 65 de dosare pentru care nu s-a fixat termen de dezbatere.
Ultima dezbatere a avut loc in decembrie 2021.
@RD
Nu-i da nimeni afara din sistem daca nu ajung la varsta standard de pensionare.
In urmatorii ani vor ajunge la putere partide care prevad in programul lor eliminarea pensiilor de seerviciu. Multimea progresista le vavota cu drag. Chiar si militarii.

Claudiu Marin spunea...

@Constantin
👍🏻👍🏻

Brenda spunea...

Îl voi .... căuta pe soțul meu și să îl întreb dacă este asa cum spuneți ...sau încă este .... tânăr pensionar. este o întrebat nebunie, pai sânt atâtea urmașe care deja și ele sânt ....hoho. ....deci cum rămâne??pe legea 263/2010. Deci cuantumul avantajos....ce mai le trebuie...punctaj....mare la el 156,87538. 35 ani efectiv....și are în cimitir vârstă de .95 Ani... ..ha ha

Claudiu Marin spunea...

@Brenda
🤣
Ia inmulteste punctajul acela astronomic cu 81 lei si adauga sporul OMM sa vezi ce pensie mare ar avea ...in cimitir.

xmax spunea...

reindexare(adica o renumarea ca ele au mai fost numarate la un moment dat) = mai pe intelesul tuturor, adica "toate dosarele care au ajuns la CCR pe aceasta tema "DE LA INCEPTUL INCEPUTULI PINA IM PREZENT" (eu cred ca sunt citeva sute) Printre ele ma numar si eu (sunt in faza de raportare, cica!!).

Iar acestea se impart in cel putin 2 categorii:
A. care au fost solutionate deja - NU SE POATE
B. Care urmeaza a fi solutionate

Claudiu Marin spunea...

@xmax
65 sunt toate cele nesolutionate si n-au nici termen fixat, desi unele sunt din 2022 sau sunt in procedura speciala pe contencios administrativ.
Inseamna ca nu a aparut niciun dosar nou care sa fie motivat diferit de cele 5-6 respinse.
A fost o iufa pe la inceputul anului. Ulterior, iar s-au lenevit pensionarii militari mai vechi.

Cătălin spunea...

S-A LAUDAT CIOLACU CU CIUTACU IN MAȘINĂ CA VA VENI CU O MASURA COMPENSATORIE DACA NU VA ACTUALIZA SOLDA DE GRAD LA PRNSIONARII MILITARI.TOTI SUNT NISTE MINCINOSI CARE DOAR AMAGESC PENSIONARII MILITATI. ATENTIE CU CE MÂRLANI VOTAȚI IN ACEASTA TOAMNA!

RD spunea...

@Claudiu Marin,

Serios? Nu-i dă nimeni afară din sistem dar din punct de vedere uman, nu mai fac față. Și nu e loc pentru ei la birouri, așa că.. PNL, PSD, puteau să elimine pensiile de serviciu, dar nu au vrut, iar aceste partide sunt cele mai importante din România. USR a ajuns un partid mic cu circul lor. AUR se pare că nu ar elimina pensiile de serviciu ale militarilor. Așa că cine? PMP și FD care probabil separați nu ar face pragul de 5%. Cred că și lumea de rând s-a plictisit de sloganul cu pensiile speciale. Nu se poate guverna fără PSD și/sau PNL. Oamenii vor o viață mai bună, nu cu pensii neindexate așa cum au făcut PNL și USR cu Cîțu premierul României inclusiv cu pensiile din sistemul public de pensii. Și alte chestii. În plus, nu e imposibil, dar când au acceptat cum vor fi modificate pensiile de serviciu prin acel jalon, nu e așa de ușor să mai modifici. La fel și cu solda de grad.

xmax spunea...

...mda...leneveala mare....dar mai mare este leneveala politrucilor....precum si bataia de joc la adresa pensionarilor militari.....

Eu nu cred ca este leneveala. Parerea mea este ca multi dintre pensionarii militari, care nu au studii juridice serioase, habar nu au cum sa redacteze un astfel de document privind acele OUG-uri.!!! Este destul de complicat. Iar daca scrii prostii risti sa te faci de ris!!!!
Eu nu sunt specialist in materie juridica, iar cind am citit un document redactat in mod integral, am putut trage o singura concluzie: NU este chiar la indemina oricui sa formuleze astfel de documente, iar daca o faci, ai sanse mari sa dai cu stingu-n dreptul!!!!

Asa ca usor cu mobila pe scari...In astfel de cazuri, consider eu ca un BLOG ca acesta, poate veni in sprijinul multor pensionari(prin adresle lor de mail - care doresc bineinteles), care ar dori sa redacteze un astfel de document, dar nu au cunostintele necesare.

maiag spunea...

TINERI FRUMOSI SI LIBERI,cei batrani care au avut pensia pe punctaj,dupa legea lu oprea,au obtinut puncte impartind la 20,nu asta e problema,cert ca in ultimi 15 ani salariu mediu brut a tot crescut si salariu brut al militarilor a cam stat pe loc,asa ca putini mai pot obtine 2 puncte de pensie anual,per total rar in 25 dfe ani fac 50 puncte,militarii cu grade mici au stat cam pe salariu minim brut asa ca obtin punctaj sub 1,atunci cei din activitate vor accepta ce vrem noi?[recalcularea pe puncte obtinute].matematica spune ca nu prea,dupa legea actuala cei care vor iesii obtin dublu fata de punctaj,gresesc cumva?

Brenda spunea...

Nu este punctaj astronautic este punctaj real deoarece toată perioada de 35 de ani activitate neîntreruptă le-a parcurs în grupa AC...pe ultima decizie scrie vechime 70...ani ha ha ...pai cum sa facem ,ei nu știu că este în lege când sa se aplice legea, sau ce urmează după ce dvs spuneti toate astea,

COSTIN Teofil spunea...

De ce in respectivul tabel nu sunt inclusi si categoria de "speciali" care beneficiaza de cresterea pensiei stabilite pe contributivitate cu 50%, asta așa ca "indemnizatie" (!?) conform Legii 8/2006?!!
Iar aceasta categorie de beneficiari de "pomene" ar trebui defalcata pe apartenenta lor la asociatiile profesioniste. Sa vedem ai noi câți jurnalusti sunt "cumparati" de politicieni!!

Rezervistul spunea...

D le Claudiu Marin....O întrebare.... In cazul in care se completează L 223..cu articolul specificat de dv...si să spunem că se vor plăti în viitor pensiile militare pe contributivitate ce se va întâmpla cu cei ca mine fără pct pe decizie.. ieșit în Mai 2017 ? Vom primi o altă decizie... calculată pe pct de data asta?

maiag spunea...

FRUMOSILOR sa nu deselam manzul,place ca aveti viziune ,dorinte si scenarii ,dar,,,,legea e facuta in parlament ,nu aici,sa nu creem sperante false ,ca la un moment dat multi o sa creada ca ce visam noi aici e si adevarat,

Claudiu Marin spunea...

@Rezervistul
Ar trebui sa PRIMITI o noua decizie, in care alaturi de calculul prcentual de astazi va fi si calculul punctajului si pensia corespunzatore punctajului contributiv, cu mentiunea ca in plata va ramane cuantumul mai mare.
Daca ramane in plata actualul cuantum procentual, el cuprinde o parte contributiva mai mica, parte care nu este supraimpozitata.
Daca in plata ramane cuantumul contributiv el se va aplica fara plafonarile impuse de articolele 30 si 60 din lege si intregul venit impozabil este impozitat cu 10%.

Brenda spunea...

Astronomic?????

Nick spunea...

Citesc de ceva vreme comentariile si postarile de pe blog,si sunt surprins de faptul ca sunt discutii aprinse privind tot felul de scenarii de calcul privind cuantumul pensiilor.

Sincer nu cunosc si cred ca in momentul de fata nici nu doresc sa inteleg, chestiunea calculului in umila mea parere tre buie sa respecte principiul simplu de drept: la obligatia indeplinita dreptul corelativ trebuie acordat, sau mai bine zis : la data trecerii in rezerva militarii si-au indelinit obligatia serviciului militar operativ. la aceasta data s-an ascut dreptul de pensie si obligatia statului de al acorda, in aceleasi conditii pentru toti militarii, cu alte cuvinte fara diferentieri. Daca statul modifica legislatia si prin modul de calcul creaza diferente, de ce nu se sesizeaza avocatul poporului, zic si eu. Toate discutiile de pe blog se refera in esenta numai la acest lucru, si discutiile aprinse sunt exact pe modul de calcul, actualizare, etc, etc. Sunt de acord ca EI au schimbat si si-au facut legi pentru ei, dar au facut-o pt ca noi, gloata de rezervisti i-am lasat sa umble la legea 80, si multi dintre noi eram inca activi. Personal, am sa incep demersuri juridice in privinta aceasta. Ma voi duce pana in la sfarsit. Mai exista si CEDO si desi cred ca multe din respingerile CCR sau ICCj sunt nemotivate, unele chestiuni de drept nu sunt atinse deloc, sau rationamentul juridic este absent, nimeni din contestatari nu a mers mai departe. Sunt un optimist, cred ca la un moment dat se va rezolva, greu dar se va rezolva.Poate si cei in activitate se vor trezi.... O zi buna!

maiag spunea...

Claudiu,place ca dai solutii pe o lege care nu exista,dar e benefic ca stimuleaza imaginatia,cred ca ai lucrat la bpl ,unde se concepeau aplicatii pe scenarii fictive,te inteleg,deformatie profesionala,daca o sa mai puna si altii intrebari pe baza de scenarii,ai de lucru amice,orice r5aspuns va presupune alte intrebari de la botanisti,cornelus,nu ai intrebari?

Leo spunea...

@Claudiu,
Deci , dacă Constantin nu cerea pensie militară , la 65 de ani î s-ar fi calculat pensia din sistemul public și prin valorificarea perioadelor de vechime în serviciu .
Este la fel și dacă renunță la pensia militară , astfel se aliniază în contextul de mai sus.
Casa de pensii a MFA , ar sări în sus de bucurie dacă cineva ar cere RENUNȚAREA LA PENSIA MILITARĂ.

Claudiu Marin spunea...

@Leo
Nicio casa teritoriala nu-ti va deschide, fie si la 65 ani, un drept de pensie pentru stagii militare in care nu ai platit CAS laq BASS.
Te va trimite la Casa de pensii sectoriala.

Vasile Anghel spunea...

Cred că se va stipula în legea 223 sau altă lege și calculul contributiv mai ales că am platit și se plătesc contribuții la pensii.Legea pensiilor contributive care intră la 1 septembrie nu este favorabilă celor care au lucrat în alte condiții decât cele normale.La fel se va întâmpla și cu pensionarii militari ieșiți prematur.Gandirea decidenților a fost că aceștia au beneficiat de ieșirea mai devreme la pensie .

Rezervistul spunea...

Claudiu Marin.... Mulțumesc pt precizări...

Rezervistul spunea...

Vasile Anghel....Sa mai spus înainte...de admin dar nu ați fost atent.... Contribuțiile dv și ale mele de asemenea ca militar pe timpul activității au fost virate la Bugetul statului nu la bugetul caselor de pensii civile... Așadar dacă într-un final se va hotărî să primim decizii pe contributivitate.... pensia militară va fi plătită tot din bugetul statului alocat ministerelor respective ( MApN, Mai, SRI etc)

Rezervistul spunea...

Vasile Anghel.... Aveți perfectă dreptate....Cu timpul la pensiile militare singurul avantaj va fi sau va rămâne pt cei deja în pensie...doar ieșirea la o vârstă mai bună pt a te reface după turele, privațiunile avute în timpul serviciului...fie ploaie fie vânt...vb poetului Deja observ că nici la civili grupele de munca nu mai au nici o valoare pt pensie... dacă ai lucrat la forjă.... vopsitorie sau miner toată viața.. e vax albina...avantaj pt sănătate este ăla care a lucrat fără grupă de munca....

Mike Tyson spunea...

D-lui C.Marian - Dacă vin progresiștii la putere oare se vor ocupa și de pensiile bolnavilor închipuiți ? Dar oare cu cei care au două pensii una de militar și alta de cântăreț !!!???

Dodo spunea...

@Nick. Aveți perfecta dreptate. Cei activi dorm pe ei. Au grija guvernanții și smecherii sa ii motiveze suficient încât sa tacă. Dar va veni și momentul când vor striga și ei. Pana una,alta avem o misiune astăzi...Sa-i zdrobim pe poponauti.Hai România. 🙏

Pinte Ioan spunea...

De ce nu am drepturi identice cu functionarii parlamentari (articolul XIII din Legea 282 / 2023) ??
Pensionarul militar cu 90 puncte contributive are pensie de 3600 lei , iar pensionarul civil are 7200 lei !!!
Asa a decis Dl general Ciuca !!! Rusine , domnule general !!!
Pinte Ioan , telefon 0740664274.

Leon spunea...

@Claudiu, ar fi util sa postati si Tabeul cu Indemnzatii speciale platite de CNPP, cu fonduri din Bugetul de Stat!

Geo spunea...

Dezbinati. Asta e cuvantul care ne caracterizeaza, Beneficiari ai pensiilor MILITARE de serviciu, indiferent de unde provenim, ca scoatem morti din Dunare, ca am fost colonei, sau adjutanti samd. Pensie MEDIE procurori/judecatori = 24.000 lei. Prea mult, pentru asa zisa importanta sociala a muncii domniilor lor. Succes in viitor.

Dodo spunea...

@Geo.Ceva trebuie sa se întâmple,vreau sa cred. Nu se poate sa fim cea mai jecmanita categorie de pensionari din tara la nesfârșit. Probabil ca își fac calculele,băieții și pana nu e momentul, nu acționează. Posibil în toamna. Dezbinați, dezorientați,dezarmati...s.a.m.d. mare dreptate aveți. Va veni și momentul nostru.

Leo spunea...

@Nick spunea pe 01.07.2024
(...) "Personal, am sa incep demersuri juridice in privinta aceasta.
Ma voi duce pana in la sfarsit."
Zi-ne te rog , concret la ce fel de demersuri juridice te-ai orientat ?

Claudiu Marin spunea...

Dodo
Sunt prea multi pensionari militari care se impotrivesc reformei pensiilor militare sau care le transmit luca-jienilor ca militarii se multumesc cu ce au.

Dodo spunea...

Domnule Claudiu. Sunt mulți,asa-i. Dar cum rămâne cu procentul de 60 % din pensionarii militari cu pensiile sub 3500 lei? Adica noi nu contam? Totusi suntem mai multi nemultumiti,decat multumiti.Pai,atunci hai sa ii incoltim pe jieni,dacă tot spuneți ca ei sunt răspunzători de ce se întâmplă. ( nu zic ca nu va cred) De aia zic tot timpul,ca intr-o zi se va schimba mersul trenurilor.Poate ca la casele de pensii ar trebui protestul de care ziceam. Sau și la casele de pensii. Oricum ,fără mișcare,nu se va întâmpla nimic,nu va contrazic.

Leo spunea...

AMIBA , COVRIGARU cu partidul stat psdnl influențați de LICHELELE de tip jiganu , RED , ciripacipu , aspiridonescu , dr.luK , etc.... NU VOR FACE NIMIC , după principiul citat din LICHEAUA de jiganu , "ĂȘTIA ORICUM SUNT PE DUCĂ".....

iullian68 spunea...

Un ostas, un scriitor sau un mincinos in slujba tarii * Dezvaluiri despre mecanismele puterii
https://youtu.be/zOLrgTPyZAY

Arfy spunea...

Dodo*
Momentul nostru va fi în Ghencea 1, 2, 3, Străulești etc!

Leo spunea...

Populimea nu a învățat NIMIC.
Doar se vaită, după ce pune ștampila.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Dodo, vina exclusiva e la Ciolacu si PSD, incepand din 2017 si insistand si azi sa ne sfasie definitiv! Jiganu, Lukas si alti clocari sunt doar scule la Bascule, slugi!

Claudiu Marin spunea...

@Ifrim
Mai lasa-ne cu sablonul asta userist!
Cum sa fie vinovat Ciolacu daca militarii nu au votat cu PSD decat intamplator?