Un produs Blogger.

sâmbătă, iunie 29, 2024

Diferenta intre invocarea neconstitutionalitatii art. 101 din Codul Fiscal privind supraimpozitarea si aplicarea gresita a aceluiasi articol de catre CPS

12 comments

 Aveti mai jos o noua decizie a Tribunalului Bucuresti prin care o casa de pensii sectoriala este obligata sa calculeze impozitul si supraimpozitul pe cuantumul necontributiv al pensiilor de serviciu, reglementat de articolul 101 din Codul Fiscal, modificat prin Legea nr. 282/2024, numai din venitul impozabil, respectiv din cuantumul brut al pensiei din care se scade suma neimpozabila de 2000 lei.

Spre deosebire de aceasta actiune de asigurari sociale, structurile asociative, copiind exemplul unor magistrati, au recomandat actiunea de contestare a dreptului statului de a supraimpozita partea necontributiva a pensiilor de serviciu, ridicand exceptia de neconstitutionalitate a art. 101, pe motiv de discriminare,  cu suspendarea judecatii pana se pronunta CCR. 

Multe instante au sesizat ca o asemenea actiune, intrand in competenta fiscala a statului, este de contencios administrativ si s-au dezinvestit, urmand ca actiunilor sa li se aplice normele procedurale din legea contenciosului administrativ, L 554/2004, inclusiv procedura prealabila si taxa judiciara de timbru. Alte instante au continuat cursul judecatii si au sesizat CCR, cu prelungirea, in ani de zile, a solutionarii cauzelor.

In varianta recomandata pe acest blog nu se contesta dreptul statului de a supraimpozita pensiile necontributive. Se invoca aplicarea gresita a textului de lege de catre Casele de Pensii Sectoriale, respectiv a articolelor 100 si 101 din Codul Fiscal, astfel ca litigiul se incadreaza in dispozitiile articolelor 101-105 din Legea 223/2015 privind plata pensiilor, de competenta completelor de asigurari sociale ale tribunalelor. In aceasta varianta, se invedereaza instantelor ignorarea de catre Casele Sectoriale, in primul rand,  a articolului 100 din Codul Fiscal, cel care defineste venitul impozabil. Sunt cateva cauze respinse de tribunale, dar din vina petentilor care nu au invocat si incalcarea art. 100 din Codul Fiscal.

Daca se inmultesc solutiile tribunalelor  de a obliga  aplicarea corecta a supraimpozitarii, Casele Sectoriale vor lua inititiva de  a revizui din oficiu procedura de supraimpozitare a pensiilor militare decat sa plateasca cheltuieli de judecata in mii de  procese.


26.06.2024
Ora estimata: 09:00
Complet: C26
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite cererea de chemare în judecata. Obligă pârâta la calcularea corectă a impozitului datorat pentru pensie, respectiv prin aplicarea cotelor de impozit progresiv doar asupra părţii din pensie care depăşeşte plafonul neimpozabil de 2000 lei. Obligă pârâta la plata către reclamant a diferenţelor de pensie rezultate, retroactiv începând cu data de 1.01.2024 la zi, sume ce urmează a fi actualizate cu indicele de inflaţie şi la care se va adăuga dobânda legală penalizatoare, calculate de la data scadenţei pentru fiecare drept de pensie în parte şi până la data plăţii efective. Cu apel în 30 zile de la comunicarea, cererea de apel urmând a fi depusă la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale. Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei, astăzi, 26.06.2024.
Document: Hotarâre  4951/2024  26.06.2024

Nota
Cand va fi publicata Motivarea pe Rejust.ro  o voi punlica si aici.

12 comentarii:

VALNIC74 spunea...

Încăodată se dovedește neconcordante în ceea ce ar trebui să se elucideze privind pensiile militare!este o harababura nu se vrea să se între într-o linie dreaptă de a alinia toate pensiile ,de a se rezolva toate dosarele de pe rol,în beneficiul pensionarului,să fie o limpezime cum de altfel să înțelegem că se va întâmpla la pensiile civile din septembrie!

Petrut spunea...

Trebuie sa fim constienti ca sistemul juridic numit de cei ce ne-au nedreptatit este numit in functii de cei ce au facut nedreptatile la sistemul de pensii militare . Ei nu-si dau seama ca poate maine vor avea nevoie nevie de un Medic Sef de Brigada /Regiment ,Sef de arama Logistica Brigada ,Sef arma auto Brigada ,Sef Pregatire lupta si altele care nu vor putea fi gasiti din existentul actual al Departamentul
de Aparare a Romaniei ...or tocmai acestia din cauza Sistemul politic sant ignoratila pensii .In caz de razboi ce voi da familiei 3700 de RON ca medic militar dar ce va zice sotia cand Ciuca va da familiei sale 67000 ron .Se prevede oare ca la mobilizare sa se apeleze la Sistemul Penitenciar si la noi pentru luptatori ? Multumesc .Oricum voi lupta pentru Romania indiferenta de ce neaveniti ducem ca politicieni in spate .

RD spunea...

@VALNIC74,

Nu exista acea linie dreapta. Pensionarii militari au iesit pe legi diferite, modificate si intotdeauna indiferent de ce se va intampla, unii vor pierde, altii vor castiga, asa cum este acum. Pensiile militare modificate ultima data cu PNNR-ul a facut si mai dificila situatia pensionarilor militari, chiar daca pe aici nu prea se baga in seama asa ceva. Iau in gluma ultimele modificarti cu PNNR-ul la pensiile militare.

Petrut spunea...

@ Velnic 74 poate aveti drepatate in incalcitul raspuns. Legi diferite pana acum trebie exclus -plutonierii toti ,coloneii toti indiferent de anul iesirii la pensie la vechime si functie egala trebuie sa aiba pensii egale ...Linia dreapta este ca tara trebuie sa aiba grija de rezerva Armatei . Fiind nedreptatit la pensie in 2002 am plecat sa lucrez in mai multe tari africane si culmea am fost ranit de arme fabricate in Romania . Deci nici la mii de Km de tara nu esti apreciat !! Bine ca nu m-au omorat !

maiag spunea...

MA SURPRINDE ca palcovnicul expirat nu da un comunicat pe tema asta,motiv de o adunare in piata,honoris hodorogus expirates, palcovnic TUDOR e dator un raspuns,a promis ca intreaba la guvern stadiul ordonantei.vad ca mucles,a ramas fara benzina,coloneleeeee,,,,,nimic nimic,sau nu ti da voie palcovnicul hodorogit sa gavaresti,?

Petrut spunea...

Domnule Maiag ,exprimarea Dvs. scade calitatea Blogului si minimalizeaza chiar compromite problemele si apiratiile exprimate de pensionarii militari . VA rog sa va formulati mai retinut si mai in interesul pensionarilor miliaatri ,multumesc mult

John spunea...

https://independentnews.ro/2024/06/26/procurorii-militari-tergiverseaza-ancheta-delapidarii-fondurilor-operative-ale-dgia-nicolae-ciuca-fost-ministru-al-apararii-nu-a-fost-audiat-desi-are-niste-raspunsuri-de-dat/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Supun discutiilor aceste intrebari: Poate fi chemat in instanta si tras la raspundere penala seful financiar al CSP, respectiv Dl Jianu, pentru acest SABOTAJ CU INTENTIE de impozitare ilegala, cu ABUZ IN SERVICIU, desi avea Legea in mana, in care se stipuleaza cum se efectueaza corect impozitarile? I se pot imputa financiar, de catre fiecare persoana prejudiciata, aceste actiuni vadit ostile, in sensul de daune materiale si morale pentru pierderile aduse reclamantilor? Este bine sa-i sfatuim pe acesti perdanti sa-l cheme, fiecare in parte, in judecata pe acest domn finantist, preocupat numai sa aduca mari pagube pensiilor militare, si sa i se ceara raspundere judiciar-penala pentru prejudiciile cu intentie, prin abuz in serviciu?

Claudiu Marin spunea...

@Ifrim
Intrebare atat de inoportuna incat nici nu merita sa fie discutata.

Viorel spunea...

Petrut. Eu cred că ar fi bine în a te limita în a mai da sfaturi că de astea suntem sătui (mă refer la Maiag care are dreptate ca atunci când cei care se bagă ca musca în fundul calului hotărând cum cred ei și nu cum vrem noi să ne reprezinte doleanțele, să mai iasă din an în paste și să mai spună câte ceva / de încurajare cel puțin).
Aș putea să-ți dau și eu un sfat ca recul. Noi o ducem cum o ducem și vii dumitale și te lauzi că după ce ai ieșit la pensie în 2002 (tinerel, tinerel și cu ordonanță), ai tirat-o (vorba unui coleg) în țările africane. Ca ce ? Ca medic pro bono publico sau ca mercenar de era să te ciuruiască fostul președinte TB (i-am ciuruit). Dacă te-ai dus ca mercenar ai încălcat religia creștin ortotoxă românească. De vânători de recompense nu avem nevoie.

avianyc spunea...

Atentie soferi!
Modificări semnificative ale Regulamentului de aplicare a Codului Rutier.
În sfârșit ne apropiem cât de cât de legislația tarilor vestice ,incepand cu trecerea granitei in Hu ,unde exista o oarecare disciplina în trafic.

Camere de luat vederi inteligente pe autostrazi și DN în baza cărora vine amenda acasa ,posibilitatea transmiterii organelor de politie a filmărilor inregistrate de pietoni si conducatorii auto cu anumite abateri de la prevederile Codului rutier, sicanari în trafic ,a doua testare in termen de 15 minute în caz de alcoolemie sub 0,10%,s.a.

Binevenite la haosul din trafic ,dar nu suficiente;

https://www.antena3.ro/actualitate/modificari-codul-rutier-2024-soferii-care-au-consumat-alcool-pot-cere-retestarea-cu-etilotestul-714006.html

Rezervistul spunea...

avianyc...În metrou aud o discuție între 2 bărbați....Unul zice.... Fiind în tranzit prin Lyon ( Franța)..intru pe autostradă având în mașină pe un văr pe locul din dreapta iar în spate pe tataia. La un moment dat îmi dau seama că nu am vingnieta cumpărată...Îi zic vărului..hai bă să oprim la o benzinărie repede sa o cumpărăm... Ăla zice... Las-o dracului de vingnietă... că facem puțin pe autostradă nu ne prinde nimeni.vreo 20 km.. Ajung acasă în România după 2 săpt și mă trezesc cu plic mare de la ANAF... Înăuntru o scrisoare tradusă din franceză și poze...Sunt înștiințat de poliția franceză că trebuie să plătesc o amendă cumulată privind lipsa vignietei+ alta pt tataia care nu purta centură pe locul din spate( este înștiințat că auto...marca...are prev din construcție centuri pe spate.).conform pozei făcute de înaltă calitate in care se vedea bunicul in spate admirând peisajul dintre cele 2 tetiere.. Total 450 euro.... plătibili la cursul BNR din ziua plății la ANAF... Bună treabă Pe când și la noi...?