Circula pe social media un interviu cu un general MAI, participant la mitingul din 09 05 2024, in care vorbeste si despre istoricul OUG 59/ 2017, cea prin care au fost inghetate pensiile militare la data de 15 09 2017 sau, ulterior, la data stabilirii dreptului de pensie.
Luca-jienii din MApN pot sa-l felicite pe acest general pentru ca nu a auzit de contributia lor in promovarea art. VII al ordonantei, de ministrul apararii, Tutuianu de Dambovita, de ministra MAI, doamna Dan, de seful SRI, Edward Helvig si mai ales de premierul Tudose de Braila, toti in functie la data emiterii ordonantei. In laboratoarele ministerului muncii condus de Lia Olguta Vasilescu (abrevierea LOV a apartinut lui HR, pe acest blog) a fost scris draftul pentru celelalte pensii de serviciu, platite si contributiv prin CNPP, nu si draftul art. VII privind pensiile militare.
Sa mai amintim si ca... atat eliminarea actualizarii pensiilor militare, cat si plafonarea la netul bazei de calcul a pensiilor militare au fost reconfirmate de art. 84 al OUG 114/2018, premier Viorica Dancila, si prin Legea 282/2023 pe vremea cuplului Cio-Ciu.
Toate aceste ciuntiri ale dreptului de pensie pentru militari s-au petrecut pe vremea presedintelui care in timpul armatei a "in-va-taaaat doaar cuum se cooos nas-tu-riiii la vees-tooon".
A nu se-ntelege ca LOV nu s-a simtit flatata ca respectiva ordonanta ii poarta numele si dupa 7 ani!
Eu propun Forumul Structurilor Asociative, care a initiat scrisoarea catre presedintii camerelor Parlamentului, si pe presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, domnul Leoreanu Laurentiu-Dan, care a indraznit sa redacteze(desi imperfect) amendamentul la Statutul cadrelor militare, fara sa ceara avizul satrapilor care gestioneaza bugetul MapN.
Amendamentul a devoalat adevaratul opozant al actualizarii pensiilor militare si a furnizat pretextul organizarii mitingului din 09 mai 2024.