... privind amendamentul Leoreanu, de actualizare a soldei de grad din componenta pensiilor militare, isi are originea in necunoasterea procedurii de actualizare a unui element din baza de calcul.
Din cresterea soldei de grad, prin actualizare nu se poate transfera in cuantumul pensiei militare mai mult decat procentul de calcul al cuantumului pensiei militare din baza de calcul bruta. Daca procentul de calcul al cuantumului pensiei militare, corespunzator vechimii, este 81%, nu se poate ca din cresterea soldei de grad sa se transfere mai mult de 81% in cuantumul brut al pensiei, pentru cei pensionati inainte de 15 09 2017.
Important este ca legea sa dea posibilitatea actualizarii permanente a soldei de grad din componenta pensiei militare, posibilitate care a lipsit in ultimii 7 ani.
Casele Sectoriale au deja o practica a actualizarii pensiilor militare potrivit reglementarilor de dupa anul 2001, prin Legea 164/2001 si prin Legea 223/2015.
Actualizarea elementelor salariale care compun o pensie militara se practica si in prezent la stabilirea pensiei militare, potrivit art. 28 alin (1), si s-a practicat in 2016, cand au fost recalculate toate pensiile militarilor din pensii contributive in pensii militare de stat. Ase revedea Ordinul M25/2016
Asadar, nu descoperim noi, acum, institutia actualizarii pensiilor militare.
Are dreptate domnul Balaceanu cand afirma ca institutiile militare nu s-au obosit sa explice ce inseamna actualizarea, mai ales ca ea a lipsit in ultimii 7 ani, ca institutie independenta de procedura de stabilire a pensiilor militare.
In afara de reinstituirea actualizarii pensiilor militare, comisiile raportoare si Plenul Camerei Deputatilor nu pot face mai mult.