Un produs Blogger.

vineri, mai 31, 2024

Asa s-a actualizat o pensie militara in 2017, asa se va actualiza si in 2024, potrivit amendamentului Leoreanu

73 comments

 Reluare a unui topic din anul 2018, scris de Huhu Rezea.

Notă de calcul a Deciziei de actualizare a pensiei militare, emisă de CPS a MAI, comparată cu Nota de calcul a deciziei de pensionare

    
 60 COMMENTS
NOTA DE CALCUL A DECIZIEI DE ACTUALIZARE emisă în  anul 2018


 NOTA DE CALCUL A DECIZIEI DE PENSIE din anul 2016

Dupa cum se poate constata, potrivit fostului art. 60 alin(3), cresterea  cuantumului actualizat s-a  comparat numai cu  cresterea prin indexarea cu 5,25% din anul 2017, operatiune sanctionata  de Curtea de Conturi si de instante prin influentele sefilor unei foste sefe de casa sectoriala. Procesul este in curs de judecare si este posibil ca militarii pensionari MAI sa restituie ceva din drepturile primite. 

Cat priveste actualizarea pensiilor militare stabilite dupa 15 09 2017, totul depinde de interpretarea care se va da in Normle de aplicare  sintagmei " prin exceptie de la art. 60" din amendamentul Leoreanu.
 Inclin sa interpretez ca diferenta dintre solda de grad din OUG 26/2024 si solda de grad din baza de calcul de la data stabilirii dreptului de pensie nu va fi trecuta prin plafonarea de la art. 60 ci doar prin cea de la art. 30 din L 223/2015.

73 de comentarii:

Cătălin spunea...

CURTEA DE CONTURI A STABILIT CA CPS-URILE AU CALCULAT GRESIT (IN MINUS) ACTUALIZAREA PENSIEI CU CUANTUMUL "ACTUALIZAT" DE LA VREMEA RESPECTIVA (2017) A SOLDEI DE FUNCTIE SI A ORDONAT ACESTORA RECALCULAREA. INTRE TIMP LA SOLDA DE FUNCTIE A CELOR DIN ACTIVITATE S-AU MAI ADAUGAT INCA 3 TRANSE (MARIRI) LA SOLDA DE FUNCTIE SI O MARIRE LA SOLDA DE GRAD. DECI OBLIGATORIU SOLDA DE GRAD. ACEASTA ASA ZISA "ACTUALIZARE" TREBUIE SA DEA CU PLUS (+), ALTFEL NU EXISTA NICIUN BENEFICIU PENTRU REZERVISTI SI NU SE INLATURA INECHITATILE CARE DEJA AU DEVENIT "ASTRONOMICE". LA MULTI ANI TUTUROR REZERVISTILOR DE "ZIUA REZERVISTULUI"!

Boby spunea...

Ce de sporuri fatA DE CEI DIN 2002.de aia n-are ursu coada.

Cătălin spunea...

PNL SI "CIUCA AL NOSTRU" AR TREBUI DA APROBE CU AMANDOUA MAINILE ACTUALIZAREA SOLDELOR REZERVISTILOR AVAND IN VEDERE CANDIDATURA DUMNEALUI LA PREZIDENTIALE SI FAPTUL CA ALIANTA PNL-USR AU FACUT NUMAI MATRAPAZLACURI IN TIMPUL PLAN-DEMIEI IAR COLEGUL LUI DE PARTID ( PRIM MINISTRU CÎȚU) NE-A "TĂIAT" PENSIILE PRIN NE-INDEXARE ASA CUM PREVEDEA LEGEA PANA ATUNCI.

VALNIC74 spunea...

CINE STIE CUM VA FI ACUM DUPA APROBAREA ACTUALIZARILOR SOLDELOR DE GRAD DACA AM SA FIM MULTUMITI!

kostas spunea...

Cand v-am zis domnule Claudiu acum vreo 2 zile cum trebue sa se calculeze conform amendamentului, exact ca in aceasta decizie si nu scoasa pur si simplu vechea solda de grad si inlocuita cu cea noua, in baza de calcul, dvs. nici macar nu mi-ati publicat postarea. Si v-am mai expus si in alte postari acest lucru. Daca se face asa, normal si legal asa ar trebui sa se faca, toti cei care sunt inainte de 2017 trebuie sa stea linistiti, deoarece chiar daca nu li se mai iau in calcul indexarile de pana acum, tot or sa castige substantial la pensie, se poate spune ca se cam rezolva in mare masura inechitatile intre pensii, chiar daca nu se actualizeza si solda de functie. Inlocuiti in decizia de mai sus la pc. b solda de grad (341 lei) cu valoarea ei actuala si refaceti calculele cu noua valoare si vedeti cat da, o sa rezulte noua pensie actualizata, care o sa fie destul de consistenta.

Laleaua neagră spunea...

Se modifica totul dar nu se va schimba nimic I.L.C..

Claudiu Marin spunea...

@Kostas
Toate calculele si simularile din ultimele zile, dar si sustinerea celei mai previzibile variante de amendament, le-am facut avand in vedere actualizarea din 2017.
Vad ca abia acum ai inteles si d-ta calculul.

Semaka spunea...

D-le Catalin,
D-ul Huhu ( dumnezeu sa-l ierte ) ti-a spus de ,,n ,, ori sa nu mai scrii cu majuscule.
Ori nu intelegi , ori esti îcăpățânat precum......Ce dracu nu ințelegi?
Esti pe acest blog din 2022. Avem colegi din 2015 ( cu vechime ) si nu sânt asa capoși ca tine.

kostas spunea...

Dl Marin, eu va respect si va multumesc de modul cum ne informati, dar cu tot respectul trebuie sa recunoasteti, ca pana la postarea dl. Trofin dvs. sustineati cu totul altceva, adica sa adaugati pur si simplu diferenta dintre solda de grad noua si cea veche la baza de calcul din decizie, fara a recalcula toate elementele pensiei si cu solda de grad noua. ( uitati-va inca o data la raspunsul pe care i l-ati dat domnului Trofin in data de 29.05. ora 10.28, plus alte postari anterioare ). In zilele anterioare am postat ca nu se poate acest lucru, deoarece trebuie recalculate toate elementele care cuprind solda de grad noua cu algoritmul din decizie si abia atunci rezulta o baza de calcul noua, actualizata. Si dvs. imi spuneti ca eu de-abia acum am inteles? Dvs de-abia acum ati inteles, mai bine zis de acum 2 zile, dupa postarea domnului Trofin. Deci inca o data uitati-va pe raspunsul dvs. catre dl. Trofin in 29.05 orele 10.28. Sincer sa fiu nu aveam nici un gand sa faca postarea asta daca dvs. nu faceati ultimul comentariu la adresa capacitatii mele de intelegere

Luc 3 spunea...

@kostas,nu mai are importanță care are dreptate,noi să fim sănătoși,vin multe informații ,și este normal să ținem pasul cu ele!Azi ceva,mâine altceva,important este să se aprobe și să ne bucurăm de mărire,cât mai mult timp,sănătoși!!Mulțumim pentru informări! Toate cele bune!

Cătălin spunea...

Bai oameni buni.Pensiile sunt la MApN.Avizul MINISTERULUI DE FINANTE este formal si depinde de AVIZUL MApN care este POZITIV asa dupa cum au afirmat ca nu se mai opun.Bugetul MApN are si a avut dintotdeauna resursele necesare ACTUALIZARII sau RECALCULARII pensiilor militare din moment ce au bani miliarde pentru achizitionarea de EPAVE sau armament (vezi AVIOANE sau sisteme PATRIOT) sau predau sume considerabile inapoi la bugetul statului la sfarsit de an.In plus bugetul MApN a crescut la 2,5% in ultimii ani.Degeaba bagi bani in armament daca nu aduci echitate si personalului din activitate sau rezerva.Deci BANII sunt deja la MApN si nu la Ministerul de Finante asa cum nici pendiile nu sunt la Ministerul Muncii. (vezi abuzul doamnei LOV pe pe cand era la "Munca").

kostas spunea...

Si dl. Marin, va mai dau un exemplu mai concludent: raspunsul pe care l-ati dat lui maiag pe 25. 05 orele 18.09, in care explicati foarte hotarat si ferm convins ca aveti dreptate, modul de actualizare, de care erati convins ca este cel corect, cu toate ca maiag in postarea lui avea dreptate cu modul cum trebuie facuta actualizarea.

Claudiu Marin spunea...

@Catalin
Nu vezi ca sunt rezervisti care au o atitudine de suparati pentru ca s-a aprobat in Raport amendamentul Leoreanu?
Sunt unii gagauta care si cand citesc tot Raportul Comisiei de aparare zic ca e "falș".
Dar, d-tale cand iti intra in calculator realitatea ca art. VII din OUG 59/2017 a fost redactat de MApN si atasat de ministrul Tutuianu la Proiectul promovat de LOV pentru pensiile de serviciu platite prin CNPP si aprobat de Guvernul Tudose?

Cătălin spunea...

Cei de la MApN au auzit de MENTINEREA/ RIDICAREA MORALULUI trupei ( celor din activitate si celor din rezerva)? TESTELE privind acordarea unor NOTE/ CALIFICATIVE privind MORALUL tin loc doar de HARTIE IGIENICA?

Costy spunea...

Poate va nu ați băgat de seamă cu atâtea " îmbrânceli"....luni avem ședința cu părinții!! Doamne Ajuta!

Claudiu Marin spunea...

ǩostas
Ca sa vezi ca nu ai dreptate, citeste acest topic din 19 05

https://www.huhurez.com/2024/05/calculul-care-dezumfla-gogoasa-cu.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Kostas, daca am inteles eu bine valoroasa stire, pentru care multumesc, este cam asa la mine:
1019 lei baza calcul plus 2079lei noua solda grad este egal cu 3.098 lei care inmultit cu 61% coeficient calcul imi da noua solda de 1889,78 lei
Daca o fi asa, mai sunt salvat cat de cat, fata de 1593 lei pensie actuala! Multumesc frumos! Numai sa nu fi inteles gresit...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

M-am luat si eu dupa unele opinii, daca oi fi inteles bine, si am calculat asa:
2079 lei noua solda de grad plus 1019 lei baza calcul este egal cu 3.098 lei, suma pe care o inmultim cu 61% coeficient calcul si rezulta 1889,78 noua pensie, fata de actuala de 1593 lei. N-ar fi rau, decat sub suma asta sau deloc! Dar numai sa fie asa.

Cătălin spunea...

ORICUM DACA NU VOR DA BANII ACUM (ACTUALIZAREA SOLDEI DE GRAD) II VOR DA MAI TARZIU ASA CUM S-A INTAMPLAT CU RETURNAREA SUMELOR INCASATE ABUZIV PRIN PERCEPEREA CASS LA PENDIONARII MILITARI DUPA DECIZIA CCR. ASA CA SA SE GANDEASCA DE 1000 X INAINTE DE A ACORDA UN VOT NEGATIV. IN CAZUL VOTULUI NEGATIV VOM AJUNGE IARASI LA CCR.

Claudiu Marin spunea...

@Ifrim
Ai inteles pe dracu'!
Cum poti sa aduni solda de grad din OUG 26 cu solda de grad din baza de calcul din 2017.?
La baza de calcul din 2017 aduni diferenta dintre cele doua valori si apoi aplici 61%.

raul spunea...

Nu mai visati!Jianu a fost la Comisia buget finante si a spus ca nu are bani pt actualizarea soldelor la rezervisti!Deci ,cine sunt dusmanii??Va salut ,dragi rezervisti si cititi mesajele ipocrite ale conducatorilor ce mor de dorul nostru,mai ales potaia de Ciuca ,care (cacofonie voita) n-a facut nimic pt noi atatia ani!Ps Cum se duce omul asta la mormantul lui taica-su??????

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Catalin, dar nu fi atat de pesimist, camarade, caci nu-si mai permit astia acum, in an electoral, sa umble cu stangacii, carpeli si amanari de drepturi ca sa n-o cacariseasca si mai rau, si asa avand o penurie de voturi infioratoare! Ordinul este s-o rezolve pozitiv, pana la capat, ca nu se apucau ei sa zadarasca ursul din barlog, daca nu era la mijloc un ordin de aprobare de la ,,Centru,'' fi sigur de asta, insa ei tragand cu dintii sa acorde mai putin iar ai nostrii batandu-se ca la Verdun ca sa obtinem un avantaj cat se poate de bun si la modul decent, nu desantat, recte Dl Leonard Leoreanu fiind pumnul bun care a batut in masa, fara sa accepte si tot felul de prostii lacomoase, propuse de unii gusteroi si gura casca pe acolo sa se afle in treaba, ca sa incurce mai mult lucrurile, precum Dl Coa(r)dă de Copoi, carele cred ca si-a si consolidat trambulina de iesire din politica, fara sa fi realizat nimic, decat sa ramana cu amintiri memorabile cu vizita la Ambasada URSS de braț cu purcika Piggy, pentru a reafirma slugareala pupincurista, sprijinul anti NATO, UE si anti Occident, ceva susoteli tradatoare pe la niste urechiuse ciulite, primirea de arginti intunecati, cu pus botu' si lins blide si pahare... Ce gurvă e lumea parșivă a soțietații!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Claudiu Marin, pe asta o stiu, dar am incercat si o varianta extraterestra!

John1 spunea...

Domnilor rezerviști, vă rog frumos să fiți mai decenți și mai realiști. Fiți militari, nu țațe! Gramatica vă este străină.

Claudiu Marin spunea...

@Ifrim
Adevarul este ca nu-ti sta mintea la ce se scrie pe blog, privesti totul foarte superficial. Ii dai inainte cu aceleasi idei standardizate, ca sa nu te plictisesti.
Ce ar zice cititorii daca as aproba toate comentariile d-tale?

John1 spunea...

Vom merge pe 7 iunie la București. Este o datorie morală a fiecărui militar care poartă un grad. Sper că vor înțelege acest lucru și rezerviștii din București și cei din zonele adiacente. Să fim uniți!!!!!

Rezervistul spunea...

Raul.... Când tocmai să-l laud pe Jianu ăsta și să-l fac erou printre rezerviști... hopa.. aflu cu uimire că-l doare la bască de ei... așa că l categorisesc cu epitetul" Iancu Jianu...Zapciul...precum în film... Dacă-l cunoaște careva personal sau transmită din partea mea ca rezervist această poreclă... că o merită pe deplin.... sâc...

Claudiu Marin spunea...

Rezervist
Zapciu nu este vorba de ocara. Era carmuitor de plasa, unitate administrativa, inainte de raioane.

John1 spunea...

Domnul general Jianu a reușit să obțină o prelungire spre pensionare. Oare de ce?

Cătălin spunea...

Jianu nu a avut niciodata bani pentru cri din rezerva dar pentru cei din activitate mereu. Care sa fie motivul? Domnul Jianu vrea cumva sa se pensioneze cu toti sacii in caruta includiv cu toate maririle la dolda de functie si solda de grad? Cum d...cu se face ca tot ce e pentru cei cu grade mari se aproba (vezi indemnizatia de VETERAN DE RAZBOI a lui CIUCA AL NOSTRU) si pentru cei din activitate afalti inaintea pensionării (vezi ultimile mariri de solde de grad si functie) iar pentru cei care au pensii si de 3 (X) ori mai mici, NU DUNT BANI?

John1 spunea...

Sper să fiți mai scurți în comentarii și mai dezvoltați în informații noi, cât mai recente și verificate din cel puțin două surse de încredere.Domnule administrator, vă rog să urmați aceleași peincipii. Domnul general Bălăceanu este un militar desăvârșit. Îl cunosc foarte, foarte bine. Acest blog sper să devină unul de maximă încredere. Baftă!!!!

Claudiu Marin spunea...

@raul
Pe ce te bazezi cand afirmi ceva despre interventia lui Jianu la Comisie?

csej spunea...

Cu o inflatie de 10% ajung la 7000 lei pensie in plata.Mai ia si sotia ca fost profesoara peste 5000 lei si ajung in doi la fabuloasă suma de 12000 lei
Sa tot trăiești nineaca.
La asemenea suma gradul de 2838 lei nu ma ajuta.Acum pe cinstitelea.De cate ori a fost o altă lege diferită de 164/2001 am iesit pe minus.

raul spunea...

Pe ...surse!Sa dea ,Domnul ca sursele mele sa nu fie bine informate,desi...!Sa fiti iubiti!🫡
PS Ati fi chiar asa de uimiti?E ceva nou sub soare?

Liviu spunea...

O nelamurire am!Un militar care o sa iasa la pensie in iunie sau iulie si daca se aproba marirea SG si la pensionarii militari lui cum o sa i se calculeze pensia?Pt ca daca i se iau in calcul 12 sau 13 luni si prinde SG marita doar 2-3 luni ar avea pensia mai mica fata de un pensionar iesit acum 2-3 ani!Pt ca lui îi va fi marita pensia intre 100-200 lei din partea SG!

Skoda 4x4 spunea...


Dl.Admin

Este un articol in sensul acesta( interventia gl.Jianu) , publicat in Politica Apocalipsei ,concluzia o trage fiecare.

Rezervistul spunea...

Cătălin.... despre Jianu... pesemne că vrea să moară la locul de muncă...ca și unii subof și of de-ai mei din unitate..săi facă statuie ca lui Bunoaica....care a căzut cu elicopterul...Noroc că ăia de la Timișoara nu au acceptat o in oraș că știa lumea ce a făcut la revoluție Cică... dacă vrea jand să o pună în unitatea lor...de lângă gară...unde a activat la trupele de securitate...

Raz0rblade spunea...

Cu cea mai mare placere as fi urmat indemnul lui @John si as fi venit si pe 7 iunie la Bucuresti, cum am facut pe 9 mai dar din nefericire un adormit la propriu m-a lovit din spate la trecerea de pietoni din Cosereni si mi-a bagat in service - pe timp nedefinit - micuta nipona. Slabe sanse sa fie gata pana atunci, dar daca va fi gata si in acea zi, plec cu ea direct. Pina atunci, planul e bilet de tren si incurajez vajnicii luptatori ai tastaturii de pe acest blog sa nu dea cinstea pe rusine si sa arate ca inca sunt cadre militare, cu o coloana vertebrala necocosata de boli si de vicisitudinile vietii de zi cu zi, si sa ne vedem acolo.
Domnule Ifrim, respect senectutea si urasc mojicia. Dar glumele dumneavostra DESEORI bat la usa mojiciei si chiar trec dincolo, spre machiavelism. Nu mi-am permis sa jignesc pe nimeni, indiferent de ce a fost si ce arma a deservit, si ma astept sa fiu tratat cu acelasi respect. Nu neg ca aveti talent de scriitor, si consider ca e jignitoare pina la cer pensia pe care o primiti, dar asta nu va indreptateste sa scuipati venin in stinga si-n dreapta, fie el si in rime. Ca am si eu povesti mirobolante in tolba, cu personaje pe linga care Bula, eroul national pare academician, amintiri pe care le vreau ingropate in memoria proprie, si consider ca asemenea ipochimene cu care am relationat - unii chiar mi-au fost sefi - au fost exceptii nefericite, erori umane ajunse mult mai sus decat meritau.

Viorel spunea...

Raul. Ministrul Ap. și Gl. Cipu nu puteau să vină în fața reprezentanților Forumului unul să promită iar celălalt să prezinte varianta prin care se poat actualiza soldele de grad dacă aveau cunoștință că nu sunt bani. Ce relație de subordonare mai există în minister, dacă tu șeful DGFC Jianu, nu-l informezi pe ministru despre situația financiară a ministerului ? Dacă s-a făcut această golăneală, înseamnă că primii doi au venit la întâlnire la plesneală crezând că nimeni nu va propune și susține amendamentele propuse. În fond și la urma urmei, sunt banii MAp.N (2% că de 2,5% KWI a uitat). Dacă nu sunt bani la buget, să vină în fața Parlamentului, Orban, Cîțu și Ciucă și să spună unde sunt miliardele de euro împrumutate. Dacă nu pot fi justificate 100%, la pușcărie cu ei. Domnul Ciolacu să spună cum s-a rezolvat cu acel milliard de euro furat conform afirmațiilor dânsului la TV. Adică nu sunt bani pentru că parte dintre ei sunt furați iar pentru noi nu sunt bani de 7 ani pentru actualizarea pensiei, acum nu au nici măcar pentru solda de grad. Lui Raul i s-a făcut rău și nu mai răspunde la întrebări după cum văd.

Cătălin spunea...

Cornelius, problema este ca acum in an electoral toti ies in strada iar noi militarii pentru ca avem RUSINE, ONOARE si purtam o haina militara suntem lasati la urma.Toate "maririle" s-au acordat in functie de cine a strigat mai tare prin studiouri de televiziune si numarul ptotestatarilor din timpul protestelor.Cu ce este indreptatit un "dascăl/ profesor" care are in fisa postului educația, sa protesteze iar un militar nu are voie? Din acest motiv politicienii si-au permis sa-si bata joc mereu de militari si pensionarii militari.Au avut tot interesul sa ne divizeze, sa ne discrimineze ptin tot felul de interdictii dar nu au fost demni sa respecte macar legile salarizarii si pensionarii care ne privesc prin ontermediul acelor OUG-uri ne- constitutionale.

Viorel spunea...

Raul. În această perioadă chiar se discută probleme serioase pe blog. Pensionarii sunt și așa destul de stresați, iar dv. în loc să răspundeți scurt, clar și precis cum face un adevărat militar dacă tot vă lăudați că dețineți informații precise (cel puțin domnului Claudiu Marin), ne dați un răspuns în dorul p..i.

Claudiu Marin spunea...

@ Liviu
Cei care se pensioneaza dupa intrarea in vigoare a Legii de aprobare a OUg 26/2024 pierd pentru ca la stabilirea dreptului de pensie nu ar fi reglementata o exceptie de la art. 60, referitoare la plafonarea la venitul net. Este un aspect care trebuie reglat.
Eu as zice sa se renunte la sintagma prin exceptie de la art. 60. pentru ca, oricat invart unii bostanul cu plafonarea pensiilor mai vechi, niciodata actualizarea nu este recalculare.

raul spunea...

Vio,o sa fac matanii la manastiri pt mea culpa,sa fie sursele mele neinformate!Dar ,ati fi surprinsi la cat de magari au fost pana acum???Pe alte filiere e liniste totala !De ce??Licuriciului ii trebuie carnea tanara ,ce dracu sa faca cu una care trebuie fezandata!Nu ati invatat nici acum ,ca una se zice si alta se fumeaza???Dovada ,toate ...nici nu stiu cum sa le numesc ...ipocriziile emise azi prin mesajele javrelor ordinare!Va pup pe suflet ,vorba raposatului Condurateanu!

Cătălin spunea...

John, îi trasezi sarcini domnului administrator? Faci parte cumva din aceeasi gașca cu GENERALUL NEGRU? Suntem cumva in comunism/ dictatuta?

Arfy spunea...

Kostaș* ce înseamnă inechități!?!
Absolut nimic dpdv al diferențierii pe ani și funcții!
Introducerea actualizării soldei de grad activ versus rezervist(retragere) va fi doar o creștere direct proporțională cu anul trecerii în rezervă și dosarul de pensie cu decizia respectivă.
Niciodată nu se va putea echilibra această "inechitate" pentru că matematic va da diferit, indiferent dacă se va face o lege de la "zero"!
Ce vreau să subliniez?
Gradul este o proprietate obținută și o poți pierde din varii motive penale! Dar acest drept va fi consemnat pe viață cu cel activ.
Clar că vor fi diferențe de cuantum per total. Numai că, dacă va intra în vigoare, parte a pensiei va creste și se va regăsi din valoarea soldei de grad!
În ceea ce privește solda de funcție echivalentă cu activii, aci e altă bătălie ce trebuie obținută!
Am văzut că unii sceptici spun ca nu mai sunt funcțiile respective prin unități!
Nici o problemă! Se iau echivalenturile! Că idee: oare mai sunt funcții de 3a,4a, 5a etc?
Au dispărut dar au echivalent!
Mi-a dat peste nas Dl Marin Claudiu, referitor la acuzele mele asupra unor generali penali, întrebându-mă dacă eu aș fi mai deștept!
Chestiunea este discutabilă dacă sunt deștept, corect, loial etc.
Nu sunt! Dar demonstrația vremurilor pentru acei generali "deștepți" nu m-a avantajat decomandată! QED
Citeam un articol scris de un ziarist cât de cât principial dar a băgat la oală toate categoriile de oameni din orice domeniu, că furau luau șpagă etc inclusiv de militari!
Cunosc, am fost și sunt militari care n-au furat și n-au luat șpagă!

ifrim spunea...

Să nu-ți fie rușine să-ți revendici drepturile deoarece există oameni cărora nu le e rușine să ți le ia...

Leon spunea...

@Skoda, autorul articolului sa puna mana pe carte, ca nu urzica (vorba lui Virgil Iantu!).
Acum spune ca prin INTERMEDIARI a intervenit la Comisia de buget, iar primul Amendament Leoreanu a fost ptr.aprobarea OuG.28 (completare L.80), nu OuG 26, cum le incurca autorul!!
De regula, Parlamentul face Legi, iar Guvernul le aplica, NU invers..!!

John1 spunea...

Eu nu trasez sarcini la nimeni, însă acest blog foarte bun trebuie să devină un blog și mai credibil și de referință pentru toți rezerviștii. Mulțumesc pe tru intervenție colegului Cătălin.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Tizule, nu mi-e rusine sa-i flegmuiesc intre felinare p cei care batjocoresc pensiile militare!

Burebista spunea...

Asa cum se vede în decizia de actualizare la rubrica K*este trecuta o solda de grad actualizata separat de solda de funcție. 381 lei în 1 iulie 2017... Acea sumă s a majorat în august 2017 cu încă 10% și a ajuns 419,1. De la 1 ianuarie 2019 s a majorat cu încă 25% și a ajuns 524 lei brut. În 2023 a crescut la 900 lei dacă a fost colonel.. Iar în 2024 2838 brut...
Unde sunt cei care susțineau peste tot ca solda de grad a rămas pana anul trecut în cuantumul de 345 ala din decizia de pensie 2016 cu valoarea din 2010...
Dacă se va înlocui solda de grad este cea de la litera k* de 381. Pentru exemplul din topic și pentru cei pensionați după august 2017 pana în ianuarie 2018 419, cei după 1 ianuarie 2018 pana anul trecut 524 pana la HG cu majorarea SG, cei de după HG 900 pana la oug 26 din 2024..cei de după oug 26 2838 direct...
Concluzia este ca majorarea SG nu produce efecte asupra altor elemente ci doar creste baza de calcul actualizata din care se stabilește pensia.

John1 spunea...

Scuze, pentru, nu pe tru.
Apreciez colegul care a justificat calculul eronat,
efectuat de către CPS, referitor la modul de deducere al sumei neimpozabile de 2000 de lei din smb și nu din brutul pensiei, fiecare pensionar cu un brut peste smb, fiind furat, astfel cu o suma cuprinsă între 1 și 200 de lei. Eu am acționat în justiție și am solicitat Curții de Conturi un punct de vedere.

John1 spunea...

CPS, prin deducerea sumei de 2000 de lei din 4426 și nu din brutul pensiei rezervistului, nu va avea niciodata o parte impozitata cu 10% mai mică sau EGALĂ cu 4426. Această parte va fi întotdeauna mai mică decăt 4426 și niciodată egală cu 4426, așa cum prevede legea.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Abia astept terminarea acestui balamuc pe soldele de grad, sa vedem clar unde statea realitatea dreptatii pitita, azi bâjbâită de toata lumea intr-un intuneric total impus! Intotdeauna toti am presupus fantezii, realitatea fiind cu mult mai dureroasa... Totul se prepara in bucataria CSP, fiind un fir de ață subtire de care sunt agatate drepturile noastre. Un singur general de acolo va da verdictul final, in rest nimeni neputand sa intervina cu nimic! Pana acum, ceea ce sustine Dl General de acolo se pare ca ar fi solutia cea mai optima.

Cătălin spunea...

Cornelius, ce nu intelegi? Actualizarea soldei de grad la rezervisti este doar o mica "reparatie" din sirul de inechitati si discriminari la care am fost supusi in ultimii ani. As putea spune ca e ca o picatura intr-un ocean de nedreptati (OUG-uri) abuzive, neconstituționale care au vizat SOLDA DE FUNCTIE, SOLDA DE GRAD, GRADATIA, INDEXAREA anuală, plata CASS, desi aveam gratuitate la serviciile de sănătate, acordarea AJUTORULUI BANESC la data trecerii in rezerva,etc. STOP ABUZURILOR/ INECHITATILOR!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Catalin, primim exact ceea ce am votat, nu altceva!
@Razor blade, nu umfla gogoasa cu insultele, fiind critici aspre, altfel nu le-ar publica adminul! Stiu ca esti din zona crepuscula esti si n-am treaba cu drepturile nimanui, dar cu acele jigniri, pe care le pretinzi, dar de fapt critici dure, sunt cu directie catre clocari, tovarasii tai, si cine n-a pus umarul la distrus este imun! In cazul asta n-am incriminat si o lama de ras, decat colegii de la birouri! Sanatate si viata lunga intr-o pensie bogata!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Azi este Ziua Internationala a Copilului, si sa dea Dumnezeu sa ne traiasca copiii, nepotii si stranepotii in sanatate, fericire si bunastare, oriunde s-ar afla! Copiii nostrii, care au aproape 50 de ani, tot copii sunt pentru si in inimile noastre tinere! Doamne, ajuta!

Paul Puiu spunea...

Deocamdată pe situl Camerei Deputatilor la PLX 262/2024 nu apare nimic înregistrat în legătură cu amendamentele formulate pentru SG în favoarea rezervistilor sau în retragere, se poate verifica de oricine e interesat!!!!
Oare de ce credeti ca se mai organizează mitingul pe data de 07.06.2024 dacă a fost aprobat amendamentul referitor la solda de grad pentru rezerviști sau în retragere??!!
Nu mai credeți în fakeurile, basmele și folclorul unor manipulatori, Jianu și Roșu deja s-au antepronunțat în legătură cu acest amendament, motivând lipsa de bani, așa cum o face din 2015 și nu se va aproba nicio majorare a SG pentru rezerviști și în retragere!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡
Intrați pe acest articol și vedeți realitatea:
https://politicaapocalipsei.net/2024/05/31/generalul-jianu-zapciul/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3uSeYfwSZiZJdwzWg5NKwnQB06bnql2xrvl9TA8GkDlIAwgQk6t48R3ss_aem_AauakfKKwWf3KvYYlpM449z7sjxPPnGs83GCOH9_uRUwWvklnm7RCNstFIRhoSaMYhbfHaeyGOWTc-xI936Uwlwu&amp=1

Claudiu Marin spunea...

Este ingrijorator ca in sistemul de aparare au lucrat asemenea specimene de analfabeti precum PP. Nu stiu sa evalueze corect o situatie devenita certa dupa succesiunea de informatii de dupa sedinta de luni a comisiei de aparare. Ca niste nărozi, spun ca e "falș" Raportul adoptat de comisie.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Catalin-file narative, vedem noi la urma ce au avut de gand sa faca cu noi in misterioasele lor catacombe secrete, si parca mi-e greu sa cred ca procedurile din 2017 nu se vor mai repeta, si ca la mijloc ar fi de fapt un nou sistem mai bun de calcul pe Abac cu bile tricolore, mai ales ca trebuie sa se pensioneze in regim de Azil de orfelini alde Gagiul Orizontul Purpuriu, Machu Pichu Fikiu din Oficiu, ori Jaga Jiganu Fierastrău sa iasa la pensie pe motive de ploscari cu lichituri de spaime de razboi cu rusii, si ca sufera de atacuri de panică de palincă, cu prostate râncede si pipilică nocturna-n asternuturi, dupa ce au distrus zeci de mii de pensii, cauza care a dus si la decesul multor rezervisti, de suparare, infarcturi sau sinucideri, aruncandu-ma si eu in pat dupa o vadană tânară, căreia ii miroseau ciorapii a șoarec mort, de m-a luat SMURD-ul la... trei pazeste ca de ca n-am chemat mai degraba Sanepid-ul! Superioritatea rasei rezerviste ne-a inzestrat cu mutații si imunitati multiple si rezistentă la toate belelele, asa ca vom trece si prin acest calvar al suferintelor, ocazionat de actualizarea soldelor de grade cu stele de pe etichetele sticlelor de rașpincă, ne mai ramanandu-ne decat sa fim sanatosi si fericiti intr-o viata matusalemica, ca nu de bani avem nevoie, ci de masaje eroice in timpul luptelor habotnice greco catolnice cu fomele stoice si destoinice!

Rezervistul spunea...

Paul Puiu....Am citit articolul dat de d ta referitor la împotrivirea, ura încrâncenată a gen Jianu.. dată rezerviștilor și recuperării măcar parțiale a drepturilor acestora.. Îmi confirmă încă o dată că am avut dreptate... că nu am greșit cu nimic...punandu i acestui individ rotofei ( la ce cantină o mânca de arată așa de bine?)cu vipușcă roșie la pantaloni porecla binemeritată de " Zapciu" de Perceptor...

Claudiu Marin spunea...

Rezervist
Nu sari departe de cel devenit celebru cu "sa ne multumim cu ce avem". Neincrederea si indoiala sunt tare ale oamenilor neinformati.
Articolul acela este scris pe baza de presupuneri.. de unul de aceeasi factura ca si PP.
Jianu a fost de fata la intalnirea ministrului cu reprezentantii rezervistilor si acolo nu a spus ca nu sunt bani.

Burebista spunea...

O singura corecție la ce am scris eu mai sus. Majorarea de 25% a fost de la 1 ianuarie 2018.

Rezervistul spunea...

Claudiu Marin...Bine bine... sa d zeu să n-am dreptate și să ai d ta gura aurită vorba unui ofițer venit la noi la MAI poliție...de la MApN după revoluție numai pe căi de el știute...pe nume Haliu Nicolae.. cu care am lucrat la secția 10..care avea în gură numai aur că așa se poartă la ei....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

IUBITI SI DRAGALASI SCEPTICI, Legea isi tine traseul firesc si etapizat, conform unui program si algoritm prestabilit. Nu cred o iota ca se baga sabotaje, ca nu are de ce. Nu noi suntem mai interesati decat cei de la CSP sa intre in vigoare, pentru ca ei fiind finantisti au aflat ca din 2025 va fugi toata ferma de pui cu ațele după ei, chiar si cotețele vor țopăi in rand cu puii, in ritm de Lambada, datorita unor masuri de austeritate fara precedent, si daca nu vor iesi acum la pensie, pana in alegerile din toamna, vor iesi apoi intr-o perioada austera si fara prea multe drepturi, asa ca limba scoasa dupa aceasta lege se afla pe barba lor, nu la noi! Sa vedeti de la anul cum se reduc posturile administrative din toate institutiile statului, la sange, caci acolo sunt risipele cele mai mari, vor fi modificari viclene la impozite si taxe, iar achizitiile cat si cheltuielile administrative vor fi reduse drastic, cu mai putine prime si indemnizatii, inclusiv in Armata si Politie, asa ca traiul pe vatrai clocaresc va fi atacat de aceste masuri, si de aia a ințărcat bălaia si se grabesc sa iasa la pensie. Coldreak Hogeack ar mai fi un motiv indirect: Se pare ca anumiti jenerali din brotacarime si clocarime ar fi fost clientii felinarului rosu, detinut de Coldreaq Hogeack, doldora de jartele, jupoane si jamboane pentru jumoale carnale, clevetindu-se ca in afara de aceste orgii cu ,,depuneri de icre in gurite parfumate,'' erau si niste suplimente mafiote cu actiuni penale, ale naibii aducatoare de căcălăuri de bănăret, cloaca si infectia extinsa atingand toate institutiile statului esuat, asa ca toti cei atinsi de filoxera se vor pensiona si au nevoie de aceasta lege cat mai favorabila, sa le creasca doldora mare, asa ca eu nu plang si nici nu chițcui ca puiul de gaină nealăptat de cloșcă de faptul ca legea nu se va aplica, neneacă! Nu-i asa, vitamina PP dă Litoral pictorial? Sa le dzic si alora cu epoleti, atinsi de filoxeră: Neneilor baroni cu vipusti de curcani, acum cateva zile in urma, spanzuratul din inaltul prepeleac a semnat o Lege care ii dezbraca de pensiile brotacare pe toti infractorii penali, dovediti de instante si cu hotarari definitive, ramanand cu dreptul de a primi o pensie pe contributiva in raport cu vechimea prestata, si fara drepturile alea de grade centigrade sau pe scara Hicler, obtinute pe baza doctoratelor copy paste! Eu i-as vrea pă gușteroii aia de trei crai de la asfintit ca aceasta Lege rau de tot sa-i fi belit!

Burebista spunea...

Referitor la link-ul cu,, politica apocalipsei...
Este un blog ca și altul gen Moș Alecu etc.. Nu este ceva credibil, este doar frustrarea adminului blogului respectiv împotriva lui Jianu. Nu da nicio informație verificată sau verificabila... Totul e pe surse.. 🤣
Nu nai distribuiți tot felul de fake uri de de bet sau Facebook referitor la această actualizare a SG...
În articolul respectiv spune ca Jianu s a opus ca prin legea de aprobare a oug 26 să se modifice legea 80 din 1995...
Greșit acel amendament propus de deputatul Leoreanu era la legea pentru aprobarea oug 28...
La plx 262 (oug 26)reprezentantul Mapn nu s a opus în comisia de apărare la amendamentul de majorarea a părții corespunzătoare SG din pensia militară..
Claudiu, Paul Puiu( comisar șef (colonel Rz) nu a fost niciodată POLITIST adevărat ... El a fost Granicer devenit polițist de frontieră ??? I am atras de multe ori atenția ca ne face de râs profesia celor care chiae am fost polițiști prin ceea ce postează sau uneori redistribuie.

Leon spunea...

@Bure, calculul CORECT ti l-a prezentat @MA, si daca elimină un singur cuvant, ar fi si mai corect..!!

Burebista spunea...

Leon, calculul lui nu este deloc corect. Solda de grad este element distinct din solda totală și nu influențează alte elemente de salarizare.
Aia ce a făcut el era valabil până în 2010.
Adu-ți aminte ca polițistul de la Hunedoara câștigase la fond înlocuirea SF din salariu de funcție în cuantum compus aia corespunzătoare coeficient funcție x VRS.... Și la apel a pierdut, instanta Supremă motivând ca acel calcul nu nai este valabil din 2011, noua SF în cuantum compus, fără solda de grad și gradații, trebuia sa fie mai mare sau egală cu SMB pe economie... În 2017 parca i, în vara, nu a mai fost nicio solda de funcție mai mica decât salariul minim brut pe economie de la acea dată. Pentru că până la acel moment erau salarii mai mici în SNAOPSN, la agenți, subofiteri, gradati. Atunci toți au ajuns la nivelul salariului de funcție a unui plutonier.
Chiar în decizia de pe acest topic se vede clar ca solda de grad și gradatia sunt trecute separat de Sf. Aici apare op singura majorare a SG și a gradației cea sin 2015, decembrie, cu 10 %. Între timp aceste 2 elemente au mai crescut cu 10%, 25% ambele, apoi numai SG în 2023.. Între timp începând cu 2019 a crescut și solda de funcție Cfm legii 153 în care erau incluse și gradațiile, pastrandu se în plată și gradația aia separata. Anul trecut după ce s a acordat ultima tranșă din Legea 153 la Sf, în care ar au și gradațiile și sporul de apărare de 7,5 %, fosta gradație a rămas la venituri brute Cfm unui art din Legea 153.. 🤣 Practic s a plătit gradația în Sf și separat cea din 2011 indexata care nu mai era calculata din Sf.
Dacă ai vedea o fișa de calcul a unui colonel pensionat anul trecut de ex ai sa vezi ca solda de grad de la rubrica K * este mult mai nare decât cea de 350 lei.
Nu știu dacă mai erai activ la 1 ianuarie 2011 însă la dară respectiva am fost reincadrati pe alte funcții cu alte salarii / solde. Cei de pe la sindicate ne tot îndemnau atunci sa nu semnăm noile fise de încadrare, dar până la urma toată lumea a semnat ca altfel nu primeai salariu..

Burebista spunea...

Nu mai visați la sume astronomice, gen calculul lui Moș Alecu, pentru ca veti avea mari dezamăgiri.. 🤣 Vad ca ești de acord și cu vocabularul acestui bătrânel Moș Alecu de 73 ani și jumătate.. 😱 😎
Bătrânețea e urâtă pentru unii.... Cred ca la fel se purtau și când erau în activitate.. 👹...

Rezervistul spunea...

Bure....👍

Leon spunea...

@Bure, si expresia asta "si daca elimină un singur cuvant, ar fi si mai corect" ce ai inteles ??

Raz0rblade spunea...

Domnule Ifrim,
Printre ciucanii si ciucalaii, cum iti place sa-i alinti, sunt si oameni care au privit - si privesc inca - serviciul militar ca pe o onoare si o provocare permanenta, nu ca pe o sursa de bani si de iesit la o pensie nemeritata si nemuncita. Oameni care pun seara capul pe perna mandri ca au facut parte din Armata, mandri ca inca sunt legati de ea prin juramantul sacru fata de Tara, in calitate de militari in rezerva. Cei pe care incerci sa-i atingi nu intra sa citeasca acest forum, e prea mult peste intelegerea lor mesajul.
La sfarsitul lunii viitoare la fosta mea unitate va sosi prin repartitie o nepoata, fata unei verisoare de-a sotiei, pe care personal am indrumat-o spre cariera militara. Si in niciun moment nu i-am spus du-te copila ca sunt acolo bani buni si nemunciti, i-am pus pe masa toate dezavantajele si restrictiile la care se va supune pentru tot restul carierei. I-am spus ca va avea cel mai mic salariu din curte, chiar si SGP cu ceva ani in spate vor avea solda mai mare ca ea. Si fata a ales sa nu renunte. Si asta ma bucura mai mult decat pensia care intra lunar pe card sau amintirile a 29 de ani de serviciu militar.

Viorel spunea...

Chiar nu se găsește nimeni printre noi care să-l întrebe pe ministrul Ap. și pe Gl. Cipu dacă MAp.N este condus de ministru sau de către un p….ă de Gl. / papagal cu gușă. Să ne spună clar dacă zvonurile sunt adevărate și de când vorbește / negociază subordonații cu președinții de comisii ? I-aș scrie eu, dar doar ce am primit mai zilele trecute un răspuns de la MAp.N.

Ovidiu Ștefan spunea...

De ce s-ar aplica procedura de actualizare din 2017?! Textul amendamentului zice că se actualizează partea din pensie corespunzătoare soldei de grad, care se va aplica pentru recalcularea pensiilor aflate în plată. Poate nu ați citit cuvântul "recalculare" ... Este de așteptat ca după actualizarea soldei de grad în baza de calcul, să fie recalculată pensia, adică să se aplice tot algoritmul de calcul, inclusiv indexările intervenite, până la zi, cel puțin pentru cealaltă parte a pensiei care nu provine din solda de grad. Bineînțeles fără plafonare pentru cei trecuți în rezervă înainte de septembrie 2017, iar la cei de după se mărește automat plafonul urmare a modificării bazei de calcul. Toată lumea va primi solda de grad actuală, în procentul stabilit în decizia de pensie a fiecăruia.