Un produs Blogger.

duminică, mai 26, 2024

26 mai 1984, inaugurarea Canalului Dunare-Marea Neagra

23 comments


 Au trecut 40 de ani! 

Trecand peste cultul personalitatii lui Ceausescu din material, inaugurarea a fost un eveniment care a atras atentia presei internationale. Dupa 40 de ani, se constata ca investitia nu este suficient valorificata.

Arma Geniu s-a remarcat in construirea magistralei albastre. 
Cititi un material interesant despre istoricul constituirii ACMRRAG, in care veti intalni numele unor importanti ofiteri de geniu care au participat la construirea Transfagarasanuliui si a Canalului Dunare-Marea Neagra.

23 de comentarii:

Arfy spunea...

Din păcate nici înainte de '89 n-a fost deloc util.
Costurile infernale și taxele pentru nave l-au făcut într-un mare consumator de finanțe!
Dacă s-ar construi locații de agrement cu tot ce derivă din acestea: plimbari cu vapoare, curse nautice(sau mai știu,ce) ar deveni profitabil.
Pentru irigații așișderea! Pescuit etc. Ar mai "aerisi" delta Dunării. Delta exploatată sălbatic din toate punctele de vedere!
Pe o parte și alta, acolo unde se poate, plantații de salcii, scumpie etc.
S-ar dezvolta o zonă cu un peisaj magnific!

maiag spunea...

Atunci era o gluma intre militari,erai intrebat daca ai facut ACADEMIA STEFAN BEDIU ub colonel dur,lipsit de scrupule,comandantul brigazii MEDGIDIAmnincal ar viermii,un om care a distrus viata multora care au trecut pe acolo,era norma de detasare a cadrelor militare,te punea sa faci raport sa ceri singur,politruci si cadristi nenorociti,cei de pe vremea aia stiu,era canal,transfagarasean,casa unde acum se hotareste soarta noastra,pf 2,baeaje,mina etc,tara era un santer unde meletarii erau peste tot,asa ca ciocu mic cei care nu aveti recunostiinta pt pensionarii militari batrani

Viorel spunea...

Nimic nu mai recunosc hahalerele din ziua de astăzi legat de ce a construit Armata României în cei 25 de ani de domnie a lui Ceaușescu. După 1989 au început să vândă (denumind privatizare) tot ceea ce am avut ma bun și competitiv pentru a lua șpagă și a avea bani chipurile pentru creșterea nivelului de trai a populației. Iar astăzi noi ne milogim la niște mucoși pentru niște drepturi meritate pentru munca și sacrificiile făcute.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sper ca nu a scris generalul acela comunist propagandist care, de pe un maldăr din depozitul de pamant de la Poarta Alba, a scos pistolul din toc si ne-a amenintat ca daca Canalul nu-i gata la 23 August ne impusca pe toti, obligati sa facem 30 curse de pamant, sau un numar de transporturi de fascine, betoane, cap de miel-piatra pe zi la o coada la excavator de sute de masini si distanta pana la depozit de circa 2 sau 3 km si chiar 5 km, mergand ca melcul sa nu te rastorni in Canal sau in depozitul de sute de hectare, trebuind sa spaguim soldatul receptor din depozitul de pamant cu cate 1 sau 2 pachete de tigari sa ne iasa barem 10 masini basculate in cele 10-12 ore de tras la volan pe o caldura infernala-canicula de peste 40 grade, fara ventilatoare in cabine si iti fierbea apa in radiator, un zgomot asurzitor, gaze de esapament in groapa aia de la miile de masini cu motoarele mergand, cu soferi soldati noi, fara experienta, care te puteau ucide in orice clipa prin tamponari in vermuiala aia, caci dadeau inapoi cu bena, fara oglinzi si sa se asigure, sau cascati si speriati, si nu o data au retezat cu benele capete cu tot cu cabine la marsalier, masa servita pe apucate sau deloc sa nu pierzi ritmul, fiind flamand, rupt de oboseala si stres, diribistii bagandu-ti cuie si fier beton ascutit in cauciucuri cand carai betoane, ca sa stai pe loc sa faci la baros pene de cauciucuri, chiar si la cate trei patru cauciucuri sparte si ei sa chiuleasca, in tipetele ofiterilor platiti regeste sa ne trateze ca pe sclavi, tipand ca hienele la noi, desi vedeau ca sareau furtunurile de la exavatoare si ne improscau cu ulei ars din cauza infierbantarii instalatiilor la munca non stop, pana clacau excavatoarele si draglinele, si atunci se formau cozi de mii de masini, etc! Canalul exterminarii este mandria celor care au suferit acolo pentru fapul ca au scapat vii de acolo, nu ca realizare, caci realizarea a fost a comunistilor sa se dea tare la fratii rosii, ca de utilitate nu cred eu ca aduce mare folos economic, cat ma mult strategic anti tanc la o invazie pe Mare! Cad in depresie la cuvantul CANAL, caci acolo a fost ultimul accident, dupa accidentul din subteranele minei Lupeni, care mi-a adus pensionarea de boala, pentru care sufar intr-o saracie fara de sfarsit si azi, iar politicienii nci gand sa ma mai indreptateasaca cu ceva vreodata! DUMNEZEU SA-I IERTE PE TOTI MORTII CANALULUI, CU SUTELE, IAR PE CEI VII SA-I BINECUVANTEZE CU SANATATE SI VIATA LUNGA! NUMAI EU AM VAZUT CU OCHII MEI CAM 9 MORTI INTR-UN AN DE ZILE, CARE ERAU CULESI EXTREM DE RAPID DE SECURISTI IN ARO SAU GAZ-URI, SI NI SE ORDONA RASPICAT CA NU AM VAZUT NIMIC, CA DOAR SUNT ,,LESINATI'' DE CALDURA, SI CA DACA NE SCAPAM LA GURA LA CIVILI SAU IN FAMILIE NE MANANCA ANI GREI DE PUSCARIE! ASTA A FOST CANALUL PENTRU MINE, CEL DIN ZONA MEDDGIDIA- POARTA ALBA- OVIDIU- NAVODARI, STIMATI CAMARAZI!...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am fost cazat cu somnul in cazarmi si baraci, ca pe vite, de tip lagar si in dormitoare imense la Medgidia, M Kogalniceanu si la Peninsula in baraci insalubre, degradate si mizere din cauza ca apartineau de o UM anexa, dar UM de baza de acolo, unde era Comandant Mr. Graur, un super om, un Comandant painea lui Dumnezeu, caruia i te supuneai cazon si de rusine sa nu-l superi la bunatatea care-l caracteriza, am observat abia atunci ceva extraordinar: Cei mai dobitoci si inraiti comandanti, dar de o rara prostie si pana la porcism de comunisti lingai, erau si cei mai inapoiati si analfabeti, iar cei care erau manierati, educati si de o rara bunatate erau inteligenti si profesionisti! Ma credeti ca aici, pe blog, i-am indentificat pe absolut toti, si i-am calificat in sinele si mintea mea in cele doua categorii? Cum au fost in armata, se comporta si pe aici, execrabil, si asa vor muri, iar acasa cred ca iau batai de la neveste, ca Bic.....u de la Braila, mort de mult, de la pontonieri, care halea carne de soldat si cadre si acasa il batea nevasta de-l scoteau vecinii din mainile ei, si in plus ea le mai avea si cu agentul lui de alarma, un caprar vanjos, ce-l trimitea fiara sa faca cumparaturile si sa-i bata covoarele! Am doctoratul de mult timp luat in lepre si lichele, ajunse in armata cu ajutorul PCR-UTC si sufleuri la Secu! Aia care frecau menta la Canal si aveau prime uriase sa ne zdrobeaqsca moralul si vietile cu tot felul de tampenii, ca artileristi sau infanteristi habarnisti, bagandu-se in profesionismul nostru de tehnici specialisti Auto, au acum pensii de nu este nevoie sa se boceasca pe aici, caci calcatorii pe cadavre din ARMATA ROMANA au fost, sunt si nu vor muri niciodata, si a se vedea Mălălău Ciucălau Bălălău si clocarimea paraditoare! Cine ar vota un astfel de rebut, din toate punctele de vedere, daca ar vrea sa se atarne de o funie intr-un inalt prepeleac?!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cand te duci la Constanta din Bucuresti sau aiurea, in dreapta si dupa podul de la Cernavoda, se ridica un mal abrubt si foarte inalt, si de foarte multi ani pe acea ruptura este placata uriaș un monument plat, cu figuri reliefate, de tip basolerief, inchinat celor peste 120 de militari morti intr-o noapte, caci pe buza acelui hău inalt a fost o cazarma de ostasi genisti, cu baracile prost amplasate pe acea buza de prapastie, si dupa niste ploi s-a prabusit malul cu tot cu acele dormitoare cu soldati, inmormantandu-i de vii! Dupa accident, in acele timpuri, oficial se comunicase 1 mort si doi raniti, la fel ca la mina Uricani, in care au murit intr-o explozie 109 militari si zeci de civili mineri, statul declarand atunci doi trei morti si raniti, insa eu eram atunci acolo in ultimele 2 luni din cei doi ani, detasat de la Lupeni dupa accidentul de prabusire galerie, si din acel moment am mai refuzat sa intru adanc in abatajele frontale, mecanizate sau manuale, patruland in control pe galerii principale in preajma coliviei, in adancuri, caci aveam si militari vagonetari, dizelisti, semnalisti sau la suitoare pe acolo si puteam motiva prezenta acolo, insa pe ultima suta de metri n-am vrut sa mai risc in abataje in care intrai taras, fiind in prabusiri lente sau controlate! Nae Ciucalae are 1000 de lei actualizata doar ca a stat la zeci de km de front, mie de ce nu mi s-ar da ca mi-am riscat viata la Canal si la in minele de carbuni, in misiune, iesind de acolo schilodit de doua ori?

Rezervistul spunea...

C Ifrim.... confirm tot ce ai spus aici despre viața de iad..de la canal...Un fost coleg ce a făcut stagiul militar la geniu ca soldat mi-a zis: Știi ceva camarade... Îmi cumpăr Dacia nouă ( era cam prin 1990 după revoluție) și trebuie să fac dosarul din nou că am numai categ C( camioane) Eu uimit îi spun...cum naiba ai numai categ C că parcă îl iei.. întotdeauna după B ( autoturisme). Râde și zice...Am luat categ C direct în armată la Canal...aveau nevoie de șoferi...am făcut 200 m in linie dreapta pe câmp cu Miliția... ne-au trecut pe tabel iar după câteva ore eram calare pe 16 t..Iarna dacă nu făceai norma de x camioane nu plecai la masă cu plutonul...O dată m-am grăbit.. să fac norma.. și nu am așteptat să ajungă camionul din fața mea sus pe culme.. încărcat cu pământ..ca și mine..Am pornit când ăla era pe la jum drumului apoi îl văd cum vine înapoi..cu spatele... noroi cât cuprinde.. după ploi..Am băgat și eu în marșarier.. sperând să scap....doar am apucat.. să mă arunc sub volan... că bena ăluia a intrat în cabina mea cu totul..spargandu mi parbrizul... Toată iarna am condus cu căciula și mănuși deoarece fiind sărac nu am avut să dau cafea și țigări nemernicului de la magazie...pt un parbriz nou...

maiag spunea...

CORNELUS.ai descris perfect de data asta fara exagerari,am facut prin detasare 4 ani de santiere,canal,PF2,cerna motru tizmana,combinat chimic,la medgidia am avut o companie de 300 militari cu condamnari,sau alte probleme,zilnic aveam evenimente si eram luat in suturi,erau necalificati care lucrau ontre km 28-30,12 ore in ture,inclusiv noaptea,aveam apartament in orasul de carton,,,,amintiri,si aveam 28 de ani,politrucii mi au mancat creerii,atunci am jurat ca nu fac politica, asa ca,,,,,nu ne mai miram ca avem probleme medicale,

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Rezervistul si @Maiag, inima cea buna cu multumiri din suflet, si confirm la randu-mi cele zise de voi pe o realitate durereroasa! Asa este, fratiloor, am trecut prin iadul idurilor, spaima spaimelor care m-au marcat toata viata, dupa iadul din mina de carbuni de unde am capatat atacuri de panica si am cosmaruri noaptea, post traumatice, severe! Noi nu luam 1000 lei pentru ce am indurat, si generatii loi, ajutati de cei batrani din Parlament, ma lasa ca pe un caine sa mor de foame, dupa ce m-am zdrobit pentru Patrie si ca niste generali sa-si ia gradele de pe munca si a mea! Sanatosi sa fiti!

Pop de Ploiesti spunea...

Povestea Magistralei Albastre, aşa cum este supranumit Canalul Dunăre-Marea Neagră, a început în iulie 1973, când inginerul Chiriac Avădanei, de la Institutul de Proiectări Transporturi Auto, Navale şi Aeriene (IPTANA) din Bucureşti, a primit ordin să meargă la Neptun, unde avea să participe la o întâlnire cu însuşi tovarăşul Nicolae Ceauşescu. La această reuniune unde au fost prezenţi reprezentanţi din conducerea Partidului Comunist Român, Avădanei a primit sarcina să se ocupe de proiectarea Canalului Dunăre – Marea Neagră. Lucrurile nu au fost uşoare, dar în cele din urmă proiectul a fost finalizat, inaugurarea oficială având loc în 1984.
Inginerul Chiriac Avădanei a murit în luna septembrie a anului 2014 Avea 87 de ani. Nu vroia să părăsească lumea aceasta până nu-şi termina ultimul proiect:Canalul Bucureşti – Dunăre. El lucra la un studiu tehnico-economic pentru continuarea lucrărilor ce ar trebui să se realizeze cu fonduri europene.Prin acest canal, Bucureştiul ar fi devenit port la Dunăre, fiind legat direct cu Belgrad, Budapesta, Bratislava, Viena, Frankfurt, Roterdam.Într-un interviu acordat ziarului Adevărul în luna mai, inginerul era foarte revoltat de faptul că proiectul a fost abandonat după Revoluţie:„A fost părăsit, blestemat, de parcă a fost făcut de Ceauşescu. Toţi au spus că este un proiect comunist, dar nu a fost aşa“, a spus el. „ Ideea este de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Primul proiect pentru acest canal a fost întocmit în anul 1882“, ne-a povestit Chiriac Avădanei.

Rezervistul spunea...

Pop de Ploiesti....Mai că aș fi de acord cu ce ai spus dar ai omis un lucru.. ce mă face să cred că ai făcut parte din aceeași clică de profitori de pe urma regimului inuman care a condus țara timp de 50 de ani.carora le cânți osanale chiar și ing civili de la IPTANA... unde a lucrat și un unchi de-al meu ca simplu tehnician proiectant care a refuzat să se ducă acolo.... fiind trimis pe teren in altă parte...la șosele parcă...Spre deosebire de canalul nostru care a fost executat cu muncă forțată ( pușcăriași, armată, gărzi patriotice,civili,inst de proiectare, unde fiecare din cei menționați mai sus avea un nr de km de executat etc) în 10-12 ani...canalul Rin main Dunăre care are aprox aceeași lungime a fost făcut în 22-24 ani dar munca a fost benevolă..cu salarii decente pt munca grea depusă de nemți... guv german nu și-a bătut joc de viața și sănătatea oamenilor...Iar domnul proiectant șef pe care îl lauzi fără nerușinare ar fi făcut rapid și canalul Dunăre București dacă mai avea la dispoziție aceeași muncă forțată dată de comuniști... armată...puscariasi..I-ar fi cântat în strună lui Ceaușescu că face planul cincinal in 3 ani...daca e posibil..pt a lua prime grase de la stapani..dar nu a fost să fie... că a venit revoluția Așa că...cu toată școala dv Acad Tehnică militară, șef de promoție ce ai fost... recunoaște aici pe blog..că ți-ai pus talentul ingineresc in slujba unor neoameni pt a beneficia din plin de avantaje de pe urma celor mulți și neajutorați ...Apoi să-ți pui și cenușă în cap...ca să te credem noi toți..

GG spunea...

Pentru a realiza ceva de anvergura,ceva folositor ptr.țară,
care să dăinuie peste veacuri,a necesitat sacrificii de neimaginat,nai ales ptr.cei care au fost implicați direct.Numai un tâmpit,fără cap ia în derâdere tot ce a necesitat eforturi uriașe din partea celor care au participat la construirea obiectivelor de mare însemnătate ptr.tară,ci nu numai.
Armata Română,a dat și în acele vremuri de Eroism,fără ei nu se putea realiza acest mare edificiu,cu tot ce a necesitat îimplicarea forței umane ptr.realizarea "Magistralei Albastre".Este o mândrie a ingineriei ROU,dar,după '89,s-a încercat ducerea în derizoriu a acestei mari realizări la care au participat și militari, care acuma au pensii de mizerie,numind-ui,"varșoviști"de cei inconștienți,care au împărțit rezervistii armatei în două:Varșoviști și natoiști.Peste timp,aceste realizări ale românilor,vor fi apreciate la adevarata valoare,pentru ele insăsi sunt valori de necontestat.

Rezervistul spunea...

GG....total de acord cu d ta....dar numele Canalului ar tb schimbat în Magistrala Roșie... să exemplifice peste veacuri... sângele vărsat acolo de oameni.. nevinovați ..uciși de nerespectarea normelor de securitate a muncii..fie ei pușcăriași aduși din coloniile de muncă sau de la Poarta Albă, soldați uciși sau îmbolnăviți de normele imposibil de realizat... civili de asemenea.... Realizarea este măreață.. într-adevăr,dar nu așa..trebuia construită...Oamenii nu sunt roboți.... Ești de acord cu mine? Dacă nu ești de acord..atunci... să te iei de mână cu ing ăla de la geniu cu școli multe și să vă aruncați în Olt... unde-i apa mai adâncă... vorba lui soacră-mea... Așa scapă satul de voi... și voi de sat...

Rezervistul spunea...

C Ifrim...Pun pariu cu oricine că dacă Ceaușescu conducea UK sau Franța.... făcea Tunelul pe sub Canalul Mânecii (50 km total... realizat in cooperare Franța - Anglia în 7-8 ani între 1987-1994) în 2,5 ani... poate 2 ani dacă tura motoarele la maxim adică folosea și pirații somalezi prinși de marina engleză..sâc? Bineînțeles și cu pușcăriașii interni+ armata..Îi plăcea lingușeala,plimbarea cu caleașca și medaliile de la regină... dar și blănurile date d nei cadou...care sa intoxicat cu plumb la revoluție. doar a fost pe acolo cu ocazia cumpararii de Av BAC 1-11 Am dreptate... onorabile..?

ifrim spunea...

Musai tabel nominal cu cei ce uneltesc 'potriva orânduirii,să prindem iscoadele și cu bila de gleznă astupăm cu dânșii canalul D-MN căci zic că nu-i bun și-l facem otostradă!Pui de năpârcă!(Pamflet,tratați ca atare și pregătiți târnăcoapele)

Rezervistul spunea...

C Ifrim....Nota 10+ cu felicitări.. Ai văzut și d ta că unii de pe aici nu zic nimic....dar se văd muștele pe căciulă.. sau pe cașchetă după caz...de la o poștă..Una din muște mi-a șoptit odată că împreună cu o parte din stup au făcut școala în RPR având și consilieri sovietici îndrumători și au folosit metode și mai dure până au plecat în 58 Vorbesc între ele de vechiul canal 1948-1953 început de Ghe Gheorghiu Dej la propunerea lui Stalin pt a extermina dușmanii poporului...la vechiul canal de folosea și biciul ca metodă de convingere pt moșieri, chiaburi, țărani mijlocași,legionari, popi...sau ofițeri regaliști care au refuzat să facă jurământul de 2 ori ( odată pt rege și apoi pt comuniști)Noroc cu tătucul popoarelor care a dat ortul...în 53...Nu am crezut aceste lucruri până nu am văzut în rastelul de haine al unui coleg care a servit o perioadă în miliție niște cătușe uriașe pt picioare...Am făcut ochii mari intrebandu l de unde le are... că eu nu am primit așa ceva în dotare...A râs...spunandu mi că este subof din anul 1960..( a ieșit la pensie cam imediat după rev prin 1991)... și lea avut și el în dotare la începutul carierei la Poarta Albă.. Le-ai folosit vreodată? Bineînțeles până în 1965 când au venit Ceaușescu...au fost retrase...eu le-am dat pierdute.. că-mi plăceau.de colecție..ca amintire...Scria pe ele 1959..RPR ....

Rezervistul spunea...

C Ifrim...Am uitat să ți spun că acele cătușe de picioare mari nu aveau cheiță....se utiliza inbus pt închidere - deschidere și avea lanț nu balamale ca cele de mâini Nu am uitat acest lucru nici după 34 ani de la acea discuție purtata cu bătrânul milițian care a condus deținuții la muncă de la penitenciarul Poarta Alba.. Le-am văzut personal..eu în 1991 ...la secția 13... București

Leo spunea...

Apoi prin iunie 1984 a început în forță și Canalul Dunăre - Midia Năvodari.
Ca și la Canalul DMN inaugurat pe 26.05.1984 , lucra Detașamentul 13 GE ( UM 01728și campată la fosta pușcărie politică de la Peninsula Lebăda) din Brigada 2 GE (UM 01717) locată la Cumpăna și comandată de generalul PERIANU.
Iar azi, LICHELE de sistem precum jiganu,RED,dr.luK,livadă,maciupiciu,zanfirache îmreună cu policienii habarniști, batjocoresc munca și rezultatele acelor militari VARȘOVIȘTI.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Rezervist, bine le-ai mai zis si sunt de acord! Bine s-a zis acolo cu MAGISTRALA ROSIE, si multumesc tuturor realistilor naratori! Bine afirma si @Leo si subscriu, caci UM Peninsula era fosta prima Unitate de munca fortata din anii '40-'50, cazarma fiind la vremea noastra plina de celule de carcera grea, si nu am vrut sa le vad sa nu mi se faca rau, caci tot ce este inuman ma deranjeaza emotional la modul cumplit! @Leo, se pare ca Perianu s-a suit pe o descarcatura de bascula cu pistolul sa ameninte sclavetii, si cred ca nu ma insel, e timp mult de atunci, fiind prevazut ca ala de la Poarta Alba sa fie terminat la 23 August 1988, bagand ca nebunii mii de masini, utilaje si oameni pe cativa ultimii km patrati, si eu printre ei de ne bateam inutil cap in cap si nu se putea lucra de prea multa viermuiala, totul dupa un cap de general lacom de prime, medalii si stimulente (a luat in banii vremii 100.000 lei prima exceptionala!) si neprofesionist, politruc, un loc unde urma sa se faca jonctiunea apei, captiva cu un dop cu ce scormoneam noi acolo si daca au vazut ca nu le iese lucrarea la timp, au sapat ca o coaja de cam 3-5 m pe o lungime de 2 km, au scos dopul, au bagat apa sa se faca jonctiunea intre cele doua ape care era acolo la Poarta Alba, chiar inainte de 23 August, urmand ca Ceausescu sa parcurga traseul pe tot canalul cu o nava maricica care avea sa esueze acolo unde nu se excavase bine si ei acoperisera cu apa ca sa nu stie el, se inaugureze lucrarea de 23 August, asa ca atunci cand s-au apropiat cu nava maricica de locul apa cu mica l-au dat jos pe Ceausescu si l-au suit intr-o nava cu pescaj mic, motivand mincinos ca era un mal care se putea surpa daca treceau cu nava initiala, si Ceasca a fost fentat, iar de a doua zi au bagat dragline plutitoare sa finalizeze bucata de canal, la fund si acum acolo nefiind fascine si piatra cap de miel! Era ordin ca, daca gasim oase umane sa nu atingem si sa anuntam securanii sa le ia in igiena, si nici nu aveam voie sa bem apa din miile de izvoare de pe fundul canalului, caci cu sute de ani in urma ii ingropasera acolo stramosii pe niste ciumati sau bolnavi de holera. Totusi, un cap destept mi-a soptit ca se sapa pe vechiul canal, inceput in anii patru zeci si cinci zeci de catre detinutii politici, care mureau cu sutele, de boli sau impuscati ca nu faceau normele si ingropati direct in fundul canalului sa fie acoperiti de ape pe vecie, istoria insa dezgropandu-i prin noul canal, iar oasele adunate de securisti numai Dumnezeu stie unde au fost duse si aruncate... Dumnezeu sa-i ierte!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Acolo, la Lebada (neagră!)-Peninsula, toate baracile din caramizi ale fostilor ofiteri si gardieni erau ocupate de gâgani bisnitari de seminte de bostan si floarea soarelui furate de pe campurile IAS-urilor, cingo, halvițe, baloane, ceasuri de tot felul falsificate si rahaturi de la vaporeni si tutun, paraziti sociali carele toata ziua stateau sub copaci la umbra si se mutau dupa cum se misca si umbra, doar pirandele fiind bagate la inaintare cu specula, noi cumparand cărpăcioare fara filtru de la ei cu 3 lei, de la2,50 si pana au ajuns la 5 lei, caci era o criza mare de tiutiun si beutură, gasindu-se din belsug numai beutura aia, vermut, ca am stat mult pe ganbduri sa mi-o amintesc, si a scos-o Petre Roman in 1990 zicand ca are soda caustica, cum a zis de industrie ca e feru' vechiu' de a distrus Romania! Vermutul ala era bun cu sifon si lamaie, dulceag, nu mai mult de un sprit doua ca te imbata, si cum dracul sa nu faca rau orice bautura daca bei ca spartul si fara frana? Tigancile iti dadeau si ghiocul lânos, să te gâcesti in el umectat, daca te incumetai pentru o albastra cu capul lui Tudor din Vladimiri, daca nu am uitat! Aveam o bucatareasa tanara si frumoasa, Dumnezeu s-o ierte, care a murit in bratele mele, dupa un an, de la un accident vascular cerebral, cu care imparteam necazurile, asa ca nu m-am gâcit pentru albastra aia, in nici un ghioc uscat, si in nici un ghioc umectat!

GG spunea...

Da,se poate numi și magistrala "Rosie" de culoarea partidului care era la conducerea țării.Dar ca să nu mă cert cu nulitățile, propun sa-i dam o denumire neoficială: "Magistrala Rosu-albastră".

Claudiu Marin spunea...

@GG
Oamenii marunti la caracter retin doar propriile eforturi sau cazne la realizarea unui obiectiv.
Oamenii vizionari apreciaza rezultatul efortului si utilitatea obiectivului pentru contemporani si generatiile viitoare.

GG spunea...

Asa este,d.le H,iertați-mă,îmi face o deosebita placere sa ma adresez asa,în amintirea marelui Huhurez.
Dar,trebuie sa trăim pe lângă nulități și idioți,asta este,Rămân același,îmi iubesc Patria mai presus de orice,încerc sa-i neglijez pe cât se poate pe acești grețosi nepregatiti,care nu au înțeles,nu vor înțelege niciodată despre multe și multe! Ptr.ei este grija să arunce cu noroi,sa ducă în derizoriu totul,sa împroaște cu noroiul sufletele lor negre,Eroii acestei nații,care s-au sacrificat în realizarea unor edificii care vor rămâne peste veacuri.Ati înțeles,mai,idiotilor? Nici nu va salut!