Un produs Blogger.

joi, aprilie 18, 2024

Pentru cei care inca nu realizeaza ce ar insemna reintroducerea soldei de grad in reglementarile din Statutul cadrelor militare.

134 comments

Articol scris de Claudiu Marin:

Cateva categorii de beneficiari de pensii de serviciu au reglementate in intregime pensiile chiar in statutele respectivelor categorii profesionale, completate cu dispozitiile Legii nr. 263/2010. Amintesc magistratii si grefierii.
Pensiile militare ar trebui reglementate si ele, in intregime, de Statutul cadrelor militare.

Valorile soldele de grad din anul 2017, asa cum au fost reglementate de Anexa VI, cap. I a Legii nr. 153/2017.

 Aceste valori au ramas valabile pentru activi pana in anul 2022 inclusiv, iar pentru pensionarii militari care si-au deschis drepturile inainte ianuarie 2023  sunt valabile si in prezent.
Solda de grad pentru cei pensionati inainte de ianuarie 2023 este calculata dupa formula CIF x 197,33 lei, cu cif si vrs stabilite prin Ordonanta nr. 56/2006 si 8/2008 Valoarea de referinta de 197, 33 este cea din octombrie 2008, cu indexarile ulterioare.

UPDATE
Actualizarea soldei de grad cu cca 2000 lei poate majora cuantumul pensiei militare stabilite/recalculate/revizuite/actualizate potrivit Legii 223/2015 cu modificările și completările ulterioare, nu cuantumul contributiv rămas în plată în 2016, cu indexarile ulterioare.
Dacă acel cuantumul  contributiv, indexat, este depășit prin actualizarea soldei de grad, rămâne în plată cuantumul stabilit procentual, ACTUALIZAT cu solda de grad.
Dacă pensia militară actualizata cu solda de grad nu depaseste cuantumul contributiv în plată rămâne in plată, in continuare, cuantumul contributiv.

Valorile soldelor de grad/ salariilor de grad profesional  actualizate pentru activi prin OUG nr. 26/2024, intrata in vigoare de la 25 03 2024. 

Sunt cresteri de 7-8 ori fata de anul 2022. 
De aceasta actualizare partiala, fara actualizarea soldelor de functie, ar beneficia in intregime cei pensionati inainte de 15 09 2017 si in procent de 58.5% cei pensionati dupa 15 09 2017.







 

134 de comentarii:

RD spunea...

Domnul Claudiu, ați scris așa:

De aceasta actualizare partiala, fara actualizarea soldelor de functie, ar beneficia in intregime cei pensionati inainte de 15 09 2017 si in procent de 58.5% cei pensionati dupa 15 09 2017.

Aici am înțeles că cei până în 15.09.2017 vor rămâne neplafonați, iar cei după 15.09.2017, plafonați? Doar va schimba suma de la solda de grad și va fi identica, luată în cald la baza de calcul, dar calculate cum au fost prima/ultima oară (depinde de caz, cum ar fi la cei plafonați există doar prima oară, nefiind actualizate vreodată pensiile lor, spre deosebire de cei neplafonați cu mici excepții).

Leon spunea...

@Claudiu, pentru corectitudine, trebuie spus ca in Deciziile emise pana in iunie 2017, Soldele de Grad au valorile din Legea 284/2010 !

xmax spunea...

Este minunat!!!!
O exemplificare elocventa!!!

Speram ca amendamentul ajuns la Camera Senat sa prinda contur si sa fie pus in aplicare

Claudiu Marin spunea...

@RD
Ca sa fim si mai exacti, noile volori ale soldelor de functie intra in baza de calcul, dar cei pensionati inainte de 15 09 2017 vor primi in pensie din noua solda de grad o valoare variind intre 65-102%, cat au procentul de calcul al cuantumului pensiei. Cei care nu au 25 ani vechime efectiva primesc chiar mai
putin de 65% din baza de calcul.
De aceea se spune in proiect ca partea din pensie corespunzatoare soldei de grad se actualizeaza ...
Cei pensionati dupa 15 09 2017 vor primi 58.5% din baza de calcul actualizata cu noile valori ale soldei de grad.

Viorel spunea...

RD. Ați înțeles bine. Pentru că cei de după 15.09.2017 au primit majorările conform Legii nr. 153/2017 iar pensionarii până la acea dată nu au primit decât mici indexări. Într-un fel se mai reduce din decalaje.

Claudiu Marin spunea...

Leon
Ca sa fim si mai exacti, soldele de grad din 2016 erau soldele de grad din octombrie 2008, CIF x 197, 33 lei, majorate cu 10% in 2015. Vezi ordonanta nr. 56/2006

RD spunea...

Înseamnă că toate pensiile ar fi recalculate? Cele până pe 15 sept 2017, la fel, neplafonate, iar cele după, plafonate? Ori toate cu aceeași bază, plafonate, cu 58,5% net?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ce poate fi mai mai edificator ca sa ne inchida gurile si sa ne treaca supararile?! Sa mearga inainte! Succes!

Claudiu Marin spunea...

@RD
Nu putem plusa peste ce stabileste legea.
Deocamdata vorbim doar despre actualizarea unui singur element salarial din baza de calcul a tuturor pensiilor militare, operatiune care nu poate fi asimilata cu recalcularea.
Mai departe, cuantumul pensiei se stabileste din baza de actualizare, cu aceleasi procente de pensie, functie de vechime sau potrivit plafonului de 58.5% cu care au fost stabilite.
Ca sa se plafoneze la netul bazei de calcul si pensiile stabilite inainte de 15 09 2017. trebuie ca legea sa dispuna expres.

RD spunea...

Arunci în cazul în care va rămâne amendamentul respectiv, care sunt pașii pe care ar trebui să-i facă cei de la CPS pentru pensiile stabilite înainte de 15.09.2017? Pensiile ar urma să fie indexate anual cum e acum?

Claudiu Marin spunea...

@RD
Amendamentul, in forma prezenta nu modifica algoritmul de calcul. CPS-urile introduc in softul de calcul noua valoare a soldei de grad si stabilesc noul cuantum al pensiei militare, iniferent de data iesirii la pensie.Pensia majorata poate fi platita chiar din luna urmatoare intrarii in vigoare a noii legi.
Indexarile continua ca si in prezent... cata vreme nu este modificat art. 59 din L 223/2015.

Leon spunea...

@Claudiu, corectati in expunere, in loc de 199,33, treceti un VRS = 197,3387 lei !!

Leo spunea...

@FLAVIUS,
deci cum este că nu am înțeles prea bine, din toamnă se actualizează pensiile militare raportat la solda de grad din OUG 26/2024 ? Fi mai "edificator" și limpezește situația , cum îi stă bine unui SAVANT la masa de lucru........

Costy spunea...

Trebuie tinut cont ca acea valoare a soldei de grad la calculul initial al pensiei a suferit majorari cu rata inflatiei pentru fiecare an care a trecut de la pensionare, in concluzie in 2024 pentru fiecare dintre noi, solda de grad are o alta valoare. Sper ca rationamentul meu e corect! In rest cred ca acel amendament nu a fost propus fara aprobarea celor trei, PSD, PNL si MApN !

kostas spunea...

Perfect adevarat, dl.Claudiu, cum ati expus modul de calcul al pensiei cu solda de grad actualizata, dar or sa fie mari diferente intre suma pe care o va primi fiecare, pentu grade egale. Cei care au iesit la pensie pana in 2016, la aparitia legii 223(sa luam exemplul subofiteri)nu vor primi mai mult de 400-500 lei in plus. Pentru aceleasi grade de subofiteri,pentru cei iesiti la pensie dupa 2016 vor primi mai mult pentru grad cu cat anul lor de iesire la pensie este mai apropiat de 2023. Deci cu cat a prins in pensie mai putine indexari cu atat va lua mai multi bani in urma actualizarii. Cei mai castigati vor fi cei care au iesit anul acesta pana-n ordonanta, dar nici acestia nu vor beneficia de bani integral, deoarece au prins indexarea din acest an. Cei mai fericiti vor fi cei care vor iesi peste cateva luni, ei or sa aiba integral solda de grad. Daca asta e echitate, daca asta inseamna ca aceleasi grade sunt platite la fel eu ma fac popa. Vor fi inechitati si mai mari intre cei care or sa iasa la pensie si toti cei care sunt la pensie.

micutzul spunea...

Fiecare știe cu ce procent este calculată pensia sa. Deci înmulțești suma aferentă gradului ( eventual și cu diferența dacă ai avut funcție mai mare) și afli valoarea gradului luată în calcul.
Problema este dacă se recalculează și vechimea . Dacă nu înseamnă că tot algoritmul de calcul al pensiilor militare e zob!

luchy19 spunea...

Adică dumneata spui că decât să primim puțin mai bine deloc !
Cine domnule să fericeasca pe toată lumea în mod egal.
Toți sau aproape am fost mulțumiți în momentul ieșiri la pensie, acum că pentru unii fericirea a durat mai mult, pentru alți mai puțin....asta i . Nu discut aici de cei norocoși pe viață, cei care au de la 10000 RON în sus.

luchy19 spunea...

La subofițeri din MAPN pensionați după 2017 , dar până la 01.01.2023 valorile pensiilor în momentul de față sunt de 4500 lei. Repet, subofițeri MAPN, amărâții, cea ce nu mi se pare că ar fi mari deloc.

Claudiu Marin spunea...

Probabil ca pentru cei pensionati inainte de 15 09 2017 se scoate din cuantumul brut influenta soldei de grad, indexata anterior, și se înlocuiește cu valoarea rezutata din aplicarea procentului de calcul pensie la soldele de grad din Ordonanța nr. 26/2024.

RD spunea...

În concluzie, toți beneficiarii de pensie militară cu solda de grad actualizata, vor avea cuantumul pensiei mai mare decât cea aflată acum în plată. Zic bine? Sau vor fi și pensii mai mici cu solda de grad actualizată și rămâne cuantumul avantajos?

Niciodată nu se vor rezolva inechitățile, vor crește și gândiți-vă că începând cu ianuarie 2024 baza de calcul a crescut la 12 luni. Și va continua până la 300 luni.

luchy19 spunea...

La subofițeri din MAPN pensionați după 2017 , dar până la 01.01.2023 valorile pensiilor în momentul de față sunt de 4500 lei. Repet, subofițeri MAPN, amărâții, cea ce nu mi se pare că ar fi mari deloc.

Claudiu Marin spunea...

Brendan
Întrebai anterior ce valoare va avea solda de căpitan. O găsești în tabelul de mai sus.

Sebi spunea...

Deocamdata totul e ipotetic, dar daca se pierd indexarile, majorarea asta diferentiata va adanci inechitatile si va iesi iures mare, multi vor urla ca-si baga bocancii-n el de grad. Asta se intampla cand ai un sistem de legi haotic, tembel, in care dai cu o mana si apoi incepi sa tai cu doua, intruna.

Leon spunea...

Stiati ca un Lt.col.pensionar primeste in aceasta luna pentru SG.suma de aprox.587lei brut, iar un Lt.col.rezervist voluntar, 2706 lei brut, fara sa fie prezent in UM ?
Asa prevede Statutul rezervistului:
"Articolul 6
Rezerviștii voluntari, în perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni, sunt menținuți în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și în sistemul asigurărilor de șomaj, beneficiază lunar de o indemnizație, în cuantum de 30% din suma reprezentând solda de funcție în care sunt încadrați, conform contractului încheiat, la care se adaugă solda gradului deținut. În această perioadă, rezerviștii voluntari sunt contribuabili ai sistemului de asigurări sociale, iar remunerația lunară este venit supus impozitului pe venit și bază de calcul al contribuțiilor sociale, datorate potrivit legii."..!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, eu zic ca actualizarile se vor face pana la primele alegeri, in iunie, si cel mult pana in toamna, nicidecum la anul! SCRIE CLAR ACOLO CA ESTE UN ACT NORMATIV IN REGIM DE URGENTA! Doamne, fie-mi gura aurita! Datoria noastra e sa nu-i vutem la cap cu mofturi si pretentii in plus, ca la oug 199, ca s-au pus cu zecile de mii sa scrie pretentii particulare de coeficienti si astia au retras oug-ul din cauza a prea multi nemultumiti, carora li s-au luat darul, fi-mi-ar scarba de ei! Nu exista roata, care se invarte perfect, sa nu apara in drumul ei si niste nenorociti de bolovani aiurea Sanatate!

luchy19 spunea...

Moș Alecu, Huhurezea, Cuiul Cătarii .
Trei bloguri publice citite de oamenii preponderent din sistemul de apărare.
Presupun că dumnealor sunt ofițeri superiori în rezervă sau retragere cu vechime completă și au pregătire juridică sau/și financiară. Totuși observ că punctele dumnealor de vedere sunt uneori foarte diferite.
Presupun că dumnealor se cunosc, de ce nu transmit un mesaj care să reflecte o posibilă soluție unitară?

RD spunea...

'Datoria noastra e sa nu-i vutem la cap cu mofturi si pretentii in plus', serios? Inechitățile oricum vor rămâne! Dar așa suntem noi în general, ne mulțumim cu mărunțiș și trebuie să fim tăcuți! Dacă voiau să facă ceva cu adevărat, puneau în legea pensiilor militare 223/2015. Comisia Europeană trebuie să știe de orice modificare avută la pensiile militare. De ce se uită acest aspect? Văd că se omite, dar oare de ce? Pentru că militarilor le convine să vadă doar ce le convine fără să se gândească la toate aspectele! Actualizare parțială, auziți și voi. Așteptați ce se va vota în Camera Deputaților și Camera Senatului. Oricine poate să depună un amendament și să fie votat. Cred că Ciucă și mai ales Ciolacu habar n-au de așa ceva, fiind concentrați pe alegeri și pe candidatul care 'este' sau nu pentru Primăria capitalei..

RD spunea...

@Sebi,

Total de acord! Vorbim de actualizarea gradului dar nu vedem multe nelămuriri pe care le avem și de care nu vorbește nimeni pentru că nu avem ce să zicem exact, doar bănui. Situația e mai complicată decât pare. Ne mulțumim doar că suntem băgați în seamă, fiind an electoral, dar în realitate, nu știm mai nimic. Vrem pensii mai mari, dar nu oricum. Să se facă actualizare parțială e de râs, scuzați-mă.

Claudiu Marin spunea...

@RD
Ești foarte contradictoriu in opinii.
Ne omori cu aprobarea Comisiei Europene pentru actualizare!
Nu înțelegi ca indexarile și actualizările nu reprezintă modificări ale dreptului de pensie?

Alexandru spunea...

Ptr Luchi19. Amărâții de subofițeri din MApN 4500 lei pensie hm! Nu sunt amărâți deloc dle ,sunt mmpr rdlc cu trei ani școală militară, la fel ca si un ofițer cu 31 de ani vechime efectivă, 47 cumulată,(2016 in rezervă) și cu 1000 de lei mai puțin decât un "amărât" de subofițer. Asta-i echitate dle!!?? Acum cu această actualizare de grad, poate se va rezolva și această nedreptate! Daca nu ......, țară!

NINEL spunea...

Poate cineva să-mi spună cine stabilește valoarea VRS ? Aceasta a fost înghețată din 2008, (VRS = 197,3387 lei) la militari și polițiști ! Cei din justiție, care au ca principiu calculul pensiilor ca și militarii și polițiștii, au ca bază de calcul o valoare a VRS de circa 3(trei) ori mai mare (VRS = 605,22 de lei) , fapt pentru care au asemnea pensii. În acest sens nu se poate face nimic ???

Leon spunea...

@RD, uite ca eu ma multumesc cu aceasta actualizare NUMAI pentru SG care-mi va aduce un plus 2000 lei brut lunar la pensia militara !!

ifrim spunea...

@Leon.Cum a fost înălțat în gradul de lt.col.rezervistul voluntar?Pe baza studiilor sup.din civilie echivalate sau cum?

kostas spunea...

Va spun eu care este cea mai buna solutie pentru a beneficia in totalitate de actualizarea soldei de grad: 1) Solda de grad din decizia de pensie se indexeaza succesiv cu indexarile care s-au dat pana acum din 2016 inclusiv si 2024. 2) Cuantumul rezultat se scade din cuantumul brut al pensiei actuale. 3) In componenenta bazei de calcul se introduce valoarea actuala a soldei de grad. Si cei mai important, 4) valoare soldei de grad care se introduce in baza de calcul trebuie adaugata si la cuantumul pensiei brute rezultat la pc.2). Numai asa nu se vor pierde indexarile si fiecare ar beneficia de valoarea totala a soldei de grad indiferent de anul iesirii la pensie.

RD spunea...

Aici nu e vorba de dreptul de pensie, ci de modificări. Da, Comisia Europeană trebuie să știe orice modificare care vrea să facă Parlamentul României deoarece pensiile militare fac parte dintr-un jalon din PNNR pentru care se dau bani. În toamnă a fost aprobat cu CE acel jalon. După lungi discuții, iar după doar câteva luni, se dorește modificare/modificări la pensiile militare. Serios? De ce n-au făcut atunci când negociau cu CE? Nici baza de calcul nu mai e la fel pentru toată lumea, cea de 6 luni. Au avut timp să discute acest aspect cu CE. Dintr-un singur amendament pensionarii deja vin cu diferite interpretări și e normal. Cu variante, nimic sigur! Crede că amendamentul a fost făcut cu scopul electoral. Dacă voiau, aplicau direct actualizarea pensiilor militare, nu pe o componentă din baza de calcul. Dar nu s-a vrut sau nu s-a acceptat, habar n-am! Urmăresc cu atenție tot ce se întâmplă, dar păcat că majoritatea militarilor nu vor să audă și detaliile și se mulțumesc cu un amendament. Dacă voiau puteau chema toate asociațiile și să pună totul pe 'foaie'. Nimeni nu va dori să aibă pensia mai mică pentru nimic în lume. Acum e doar incertitudine. Un amendament și punct. Nimic mai mult. Fără detalii. Fără explicații.

RD spunea...

În plus eu v-am întrebat mai multe chestii și vă mulțumesc pentru răspunsuri deoarece nimic nu e sigur, nu se știu multe chestii. Dar deja e petrecere în cazul unora. Eu nu mă contrazic. Văd că nu e nimic clar. Așa cum e nebunia din sistemul pensiilor militare!

luchy19 spunea...

Viorel spunea...
A-lo! A-looo!, Stai puţin. Alo!, Alo! Tovarăşi! Alo! Aşezaţi-vă liniştiţi. Tovarăşi!
Deci! Așezați-vă liniștiți la locurile voastre și așteptați Solda de grad care vas ă vină.
Totul este planificat, numai aveți grijă ce faceți la votare.
Următoarea majorare este planificată peste 15 ani care dintre voi mai apucă, spuse lumea politică din România. Nu mai comentați fel de fel de variante că vă aude societatea civilă și na arată obrazul.

Viorel are mare dreptate ,

Dacă nu suntem calculați în 2 zile la presiunea mass-media via societatea civilă documentul este ,,dat jos de clasa politică

Leon spunea...

@Ifrim, rezervistii militari(ofiteri) provin si din randul inginerilor, economistilor, doctorilor, etc., dar si militarilor trecuti in rezerva care doresc sa devina militar voluntar:
"Articolul 2
(1) Rezerviștii voluntari provin din:
a) rezerviști;
b) cetățeni care nu au îndeplinit serviciul militar activ, dar care optează pentru îndeplinirea serviciului militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar.
(2) Rezerviștii voluntari pot fi:
a) cadre militare rezerviști voluntari;
b) soldați și gradați rezerviști voluntari."

CEZAR spunea...

Chestia asta cu..Gradul are o mare Hiba ! Care ?? va las sa va puneti neuronul in miscare caci se pare ..a putrezit la radacina ..de prea mult repaus!
Actualizarea pensiilor ..este corecta si ..costa mai putin....
Fie-mi gura aurita..!!

Sebi spunea...

Leon, nu stiu anul in care ai iesit si de cate ori ti-a fost indexata pensia, dar nu inteleg cum iti poate aduce un plus de 2000 de lei la brut aceasta actualizare a SG daca, spre deosebire de cei care o valorizeaza la cuantumul actual (aproape) integral, indexarile se duc pe apa sambetei iar majorarea reala e cu atat mai mica cu cat esti deja mai discriminat si mai batran. Fara o solutie expresa de pastrare a procentelor de indexare, chiar ai facut socoteala cu cat iesi pe plus... sau zici la misto de doua miare, de parca abia acum te pensionezi?

Viorel spunea...

RD. Nu mai băgați în ecuație Jalonul 214 / 215 = Comisia Europeană = 3,22 miliarde de euro. Totul este fals. Pentru a obține cele 3,22 miliarde euro (Atenție: 2,14 miliarde E nerambursabili + 1,86 miliarde E împrumut / cine știe cu ce dobânzi) România trebuia să îndeplinească 51 de Jaloane și nu doar cele două (214 și 215) pentru a obține acești bani. Valoarea în euro pentru cele două jaloane era de (în jur) 600.000 E și nu cum strigau în gura mare TV, Presa, Societatea civilă chiar și unii politicieni / Din cauza PENSIILOR SPECIALE ȘI NESIMȚITE ROMÂNIA RATEAZĂ PRIMIREA A PESTE 3 MILIARDE E GRATUIT DE LA UE. Minciuni grosolane propovăduite la nivel national pentru a ne da cu bâta în cap.
„Valoarea cererii de plată numărul 2, cu tot cu prefinanțarea de 13% deja plătită, este de 3,22 miliarde de euro, din care 2,14 miliarde de euro reprezintă componenta de grant (fonduri nerambursabile) și 1,08 miliarde de euro este componenta de împrumut.
UPDATE. Comisia Europeană a aprobat, marți, evaluarea preliminară pentru plata parțială a tranșei a doua din Planul Național de Redresare și Reziliență, țara noastră urmând astfel să primească în septembrie 2023, granturi de 1,86 miliarde de euro, la care se adaugă cea mai mare parte a componentei de împrumuturi aferente cererii de plată, în condițiile în care guvernanții au ratat două dintre cele 51 de jaloane și ținte necesare.”
Dacă se va actualiza Solda de grad după versiunea prezentată pe blog tot este ceva.
Dacă i-ar fi chemat pe toți se luau la ceartă. Unii ar fi vrut Actualizarea și Soldei de grad dar și Actualizarea soldei de funcție. O fi an electoral, dar nu cred că s-ar putea din punct de vedere financiar pentru că asemenea variantă / sume nu au fost luate în calcul îmn bugetul pe anul 2024. Asta cu Solda de grad cred că este o excepție de la regulă. Le dăm și le închidem gura, iar dacă se respectă modul de implementare prezentat de către domnul Claudiu Marin (102% / 58,5%) s-ar echilibra cât de cât diferențele dintre pensile militare.



Leo spunea...

Mircea , plusează și-i înfierează pe cei cu pregătire juridică precară...
vorba ceea ,
PROȘTI DA MULȚI MĂRIA TA !
(sau vișeversa , că nici nu mai știu cum e bine....)

Burebista spunea...

Oricum amendamentul introdus este greșit formulat... Cum adică cuantumul din pensia militară corespunzătoare soldei de grad se actualizează cu sau la valoarea cunoscuta a soldelor de grad ale celor din activitate de la data adoptării și publicării prezentei legi în Monitorul Oficial,????
Și în viitor când vor mai creste soldele de grad, or sa dea alta lege de modificare a art 11 din legea nr 180????
Nu cumva trebuia reintrodus vechiul articol din Legea 223 inițială? Adică partea din pensie corespunzătoare soldei de grad se majorează ori de câte ori creste valoarea soldelor de grad ale celor din activitate???

Claudiu Marin spunea...

@Sebi
Nu mai băgați stângi dacă nu intelegeti operațiunea de actializare.
Pierzi indexarile la 3-400 lei, cât erau soldele de grad, și castigi 65-102% sau 58,5% din aproape 3000.
@Burebista
Asa ati boicotat și Plx 199/2029, pentru ca aducea prea mici majorări ciucalatilor.

Viorel spunea...

Don Cezare se crede la Virgil Ianțu și spune lucruri trăsnite. Cică: „Actualizarea pensiilor ..este corecta si ..costa mai putin.... Fie-mi gura aurita..!!”.
Don Cezare. Prin Actualizarea pensiilor înseamnă să acualizezi (mărești) și Solda de funcție și Solda de grad. Cum poate costa mai puțin dacă mărești două elemente în loc de una ? Eu zic să mai numărați încă odată găurile făcute de glonțele ce v-au lovit TAB-ul la Revoluție. Unele s-ar pute să nu fi perforat blindajul, motiv pentru care mai sunteți astăzi printre noi.

Leon spunea...

@Leo, vad ca ia-i spus lui Mircica despre eroarea cu numele Presedintelui Comisiei de Aparare din CD !
Mai spune-i sa corecteze si Pl x nr.215/2024, si vad ca acum a aflat ca ar trebui modificat si Art.60 din L.223; poate îi transmiti si propunerea noastra cu Art.60 prim..!!
@Sebi, n-am glumit deloc !
Solda de Grad ptr.Lt.col.la pensia in plata in prezent ar fi cam de 600 lei brut (majorari si indexari) iar in OuG 26/2024 este de 2706 lei brut!
Rezulta o diferenta de primit de aprox.2100 lei brut !!

Viorel spunea...

Leo. La câte prostii prezintă domnul Mircea pe blog și la TV privind pensile militare, cred că ar trebui să o trimită pe doamna jurist C la un curs de pregătire, asta dacă, cumva dânsa îi face notițele.

Sebi spunea...

@ Claudiu Marin,
Imi cer iertare pentru ce nu inteleg, nu bag stangi niciodata, intreb ca sa intelegem toti acelasi lucru. Daca dvs stiti ca asa se va proceda, rasufla toata lumea usurata. Doamna ajuta!

luchy19 spunea...

Pentru dl.Leon și pentru cine stie răspunsul

(1) Rezerviștii voluntari provin din:
a) rezerviști;
......
Eu sunt militar în rezervă, subofițer ,cu pensie militară. .
Nu înțeleg,
Pot eu deveni la cerere și militar voluntar și să beneficiez de acele drepturi prevazute de lege pe lângă pensia militară.
Mi se pare un nonsens ,....Ceva îmi scapa


Eu am presupus că dacă sună goarna ca pensionar militar în rezervă ( nu în retragere) iau bocanci și la unitate nene....
Pesemne că nu i așa

Ceparu spunea...

Luchy tu esti rezervist de drept ,ai pregatire militara din nastere deci pe tine te are pe gratis.Rezervistul voluntar este o persoană liberă si independenta care accepta pregătire militara pentru niste leuti.
Discutam cu ceva vreme in urma cu un activ.Treaba asta cu voluntariatul e un fiasco.

Leon spunea...

http://presamil.ro/dispozitii-noi-privind-statutul-rezervistilor-voluntari/
Cititi si L.270/2015, Ordinul MApN.nr.M 25/2017 si L.115/2021 , privind Statutul Rezervistilor Voluntari !

Burebista spunea...

Lucky 19, există subofiteri și ofițeri în rezervă care nu sunt pensionari militari pentru ca încă nu îndeplinesc condițiile. De ex cei care au demisionat sau au fost trecuți în rezervă fără drept de pensie din diverse motive. Aceia pot deveni probabil rezervişti voluntari.
Și pentru Claudiu, unde vezi ca sunt eu împotriva modificării legii 180??? Eu zic ca amendamentul nu este formulat corect. Acolo scrie de actualizare a părții din pensie corespunzătoare soldei de grad la data intrarii în vigoare a legii 215 sau cât o sa aibă număr la senat... Dar după aceea în anii viitori când vor nai creste soldele de grad se vor mai actualiza și pensiile? NU PENTRU CA ÎN MODIFICARE NU SCRIE AŞA, ORI DE CÂTE ORI ESTE MAJORATA SOLDA DE GRAD A ACTIVILOR.

Viorel spunea...

luchy. Dacă provii din cadrul MAp.N, întreabă la UM din care ai trecut în rezervă dacă ești băgat în lucrările la OM (Organizare/Mobilizare) la fosta ta unitate (logic, acest lucru trebuia să ți-l spună la trecerea în rezervă). Dacă nu, te interesezi la CMJ sau CMZ de care aparții care este poziția ta ca reservist. Dacă nu ești trecut în evidență la nici o UM, te interesezi în ce garnizoane au locuri vacante de rezerviști voluntari pentru a-ți alege un loc (dacă, corespunzi ca Armă/Specialitate militară cu ce au ei nevoie) cât mai aproape de casă (asta dacă nu ai loc în propria garnizoană). Dacă provii din MAI, te prezinți la CMJ / CMZ și soliciți să devii Ostaș de Frunte.

Ceparu spunea...

Claudiu Marin@presupun ca pe acest blog sunt decan de vârsta.Daca va mulțumiți cu ce cade printre degete pensiile de azi vor fi maine de râsul plânsul.Luptati ca sa fiti cuplati cu soldelor activilor asa cum era stipulat in legea 164/2001.
Mentionez.In cazul in care nu beneficiam de pensia in plata in baza legii 164/2001 eram un colonel muritor de foame.

Viorel spunea...

Burebista. Atenție la lege. 80 și nu 180. Apoi. Bine ar fi să fie scris. Dar uneori o virgulă în plus sau minus strică. Vom vedea ce spun decidenții. Poate se sesizează chiar domnul Gl. și introduce dânsul doleanța dv.

Leon spunea...

@Bure, cu valorile din OuG 26/2024, poate peste 4 ani, la viitoarele alegeri, vor fi iar actualizate,asa ca..!
PS. Si ce atata graba,...CD pentru saptamana viitoare NU are pe Ordinea de zi acest Pl x 215/2024 !

Cezar spunea...

@/Viurel..majur la C.I.
Un exemplu pe care sigur,garantat nu.l vei intelege😂🤣
2+1=3
5+0=...5
Care.i mai mare?
Pentru a nu intra in polemica aici si pentru ca.mi esti simpatic si dovedesti muult bun simt si respect (ti.am zis sa.mi spui pe nume si cu Tu) Te invit pe blogul meu..
Sper ca nu se supara C..nu fur..cititori comentatori
PS
Niciun glonte nu a patruns blindajul..au fost de calibru mai mic si a tras de la oarece distanta peste 50m..sigur
Mi.ar fi placut sa fi cu mine..sa auzi cel mai scurt ordin de lupta din Istoria RoArmy😂🤣😅

l3 spunea...

Pentru cei care nu au aflat încă, da, poți fi rezervist voluntar din rezervist, cu pensie sau fără. Pentru detalii, mergeți la primul CMZ.

NINO-NINO spunea...

Este foarte simplu sa imi calculez solda de grad daca se va actualiza.:)) Cand am trecut in rezerva in 2022,aveam solda de grad atunci 381 ron.La ora actuala observ ca la gradul meu este 2277 ron scad 2277-381 =1896 iar aceasta suma 1896x0.585=1109,06 ron cam aceasta va fi diferenta de grad pe care o voi primi daca se aproba ordonanta,si ea este suma neta.care se adauga la pensie

Leon spunea...

La 381 lei mai aduni si indexarile din 2023 si 2024, si vei obtine un net ceva mai mic !

Viorel spunea...

Având în vedere că sunt într-o discuție antagonist cu un profesor de matematică pe problema actualizării soldei de grad, cine se pricepe să ne lămurească în următoarele chestiuni (cazul meu, pensionat în noiembrie 2016):
- Prin actualizarea soldei de grad de la 282 lei la 2.277 pierd toate indexările din 2016-2024 per pensie ?
- Prin actualizarea soldei de grad de la 282 lei la 2.277 pierd doar parte din indexarea soldei de grad ?

Viorel spunea...

Citind cele postate de către domnul Leon pentru NINO-NINO, ajung la concluzia că solda de grad va crește de la 282 la vreo 500 lei (scădere datorită pierderii indexărilor din 2016-2024). Un fel de pielea cucului. Și ce ne mai bucuram cu creșteri enorme. Mulțumesc stimați politicieni cu legile și normelor voastre de aplicare de ra..t. Este o mare golăneală pentru a nu se face Recalcularea / Actualizarea. Iarăși suntem mințiți și fraieriți. Dacă nu analizați cu atenție (în special cei pensionați înainte de 15.09.2017) rezultatul a ceea ce vă iese prin această actualizare și nu solicitați Recalculare / Actualizare a pensiilor militare o să rămâneți cu o creștere de 3-500 lei pe vecie. Altă perioadă favorabilă pentru acestă solicitare nu vom mai avea.

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Ce faci, iar ai intrat in panica?
Pe ce site-uri ai plonjat in gol?
Pierzi din baza de actualizare doar suma de 282 lei si indexarile la aceasta suma, din 2016 pana in prezent. Sa tot ajunga la suma totala de 500 lei.
In locul acestei sume intra in baza de actualizare suma de 2277 lei. Din aceasta mai pierzi daca nu ai procentul de calcul al cuantumului pensiei de 100%.
Nu te multumeste o crestere de 1800 lei lunar?

Viorel spunea...

Mulțumesc mult. Am intrat în vrie din punct de vedere psihic pentru că iau totul de bun (ce spune x sau y) fără un calcul amănunțit.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu urmaresc Mos Alecu. Este un om care atrage ghinionul, fiind ghionoaie, fara a-ti da nici o sansa sa nu ajungi la cimitir, fiind ca un cioclu! Dumnezeu sa-l ierte pe @Onorabilul, dar il sictirea de-l treceau sudorile reci, mai ales ca moșneagul il gratula cu ,,păsărică,'' contrazicandu-l in domenii pe care nu le cunostea ca si conțopist de bârlog al birourilor contabile, nu ca jurist, cum era Onorabilul! Daca s-ar publica in MO o lege, care sa ne indreptateasca, cobea ar sari ca ars ca suntem jefuiti la drumul mare, ca un civil in pielea inaltului spanzurat, care ar zice ca pentru citit Ziare inaintea Jurnalului de seara TV, cusut petlite si nasturi primim prea mult si e necesara foarfeca sau barda! Mosnege, esti as contabil, la balante merceologice, dar nu se preteaza si la mofturi imprumutate de jurist! Ecuatiile nu sunt chestii juridice, ci de factura a unei stiinte exacte, daca ai calculator, sau aproximative, daca le altoiesti din creion chimic pe dosul scroturilor, ca un motiv sa fie si bine tinute minte, in lipsa substantei cenusii!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel am iesit sin extaz si panica si am intrat pe calmogastrin forte: Acest act legislativ are o garantie de 100%, care m-a schimbat radical ca atitudine, ca stare psihica, morala si emotionala, improspatandu-ma! Sa mergem inainte si mai departe caci totul ne va fi bine, si nu uita ca gandurile pozitive atrag minuni! Pe pagina mea de fb tocmai ce am postat o astfel de incurajare, alaturi de prietenul meu drag, Gen Gabriel Oprea, caruia ii pregatesc drumul pavat cu flori catre Parlament, de la butoanele ministeriale care vor aduce rezervistilor dreptatea mult dorita! Mi-am reluat de ceva vreme activitatile in slujba domniei sale, doar cu un singur scop, ca sa ajunga acolo, sus, unde zboara vulturul UNPR si nimeni nu se taraste in genunchi, caci numai cine zboara nu se taraste ca sluga, si doar de acolo se pot lichida inechitatile si discriminarile noastre! Doamne, ajuta!”

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin. Pofesorul de matematică a spus să citesc / citim art. 30 din Legea nr. 223/2015. Dânsul afirmă că pierd din baza de actualizare cei 282 lei și indexarea de 13,8% din 2024 per întreaga pensie. Așa o fi ?

Burebista spunea...

Eu prevăd altceva... Va trece legea cu actualizarea soldei de grad, va fi probabil modificări și la legea 223 în acest sens, și doar atât... Apoi tuturor Cfm art 61 li se vor plafona pensiile la nivul mediei soldelor nete, actualizate, corespunzătoare soldelor brute actualizate... 🤣
. Mai oameni buni, nu înțelegeți ca simpla modificare propusă nu va aduce nimic, mai ales ca e prost făcută?

NINO-NINO spunea...

ok am inteles pai si daca scad indexarile din 2023 si din 2024 tot este ceva
anul 2023 indexarea a fost de 6.1% 381+6.1%=405
anul 2024 indexare a fost 13.8% 405+13.8%=461
2277-461=1816
1816x0.585=1062 net oare asa salt frumos sa fie la diferenta de grad?.:)))

RD spunea...

Deși un singur amendament a 'trezit' un număr mare de pensionari militari, nu vorbim aici de votarea modificării statutului militarilor nici la Camera Deputaților, nici la Camera Senatului.
Au început să apară păreri diferite, entuziasmul fiind unul mai mult de dorință respectiv la capul opus dezamăgire.
Voi scrie câteva aspecte pe care eu le consider și adevărate.

1. Actualizarea parțială cred că este varianta nouă, pe 2024 ca o melodie apărută pe piață recent. Oare am uitat de OUG 59? Oare am uitat că articolul cu actualizarea pensiilor militare nu mai este de la jumătatea lunii septembrie 2017 în legea pensiilor militare (223/2015)? Oare așa de repede am uitat că magistrații au lungit cu multe amânări decizia clară care ar fi trebuit să fie de neconstituționalitate a OUG 59? Și acum ce facem? Cerem actualizarea parțială? Pe bune.?
2. Să nu uităm că abia a fost modificată legea pensiilor militare conform negocierii de lungă durată cu CE. Să nu uităm că pensionarii neplafonați sunt supraimpozitați. Să nu uităm că orice modificare care poate fi făcută în pensiile militare, trebuie să ai acordul CE, fie că ne place sau nu! Deci cei care acum sunt neplafonați, nu pot deveni peste noapte plafonați deoarece majoritatea beneficiarilor de pensie de serviciu reprezintă militarii. Astfel, ei sunt 'grosul' de supraimpozitați. Nu ceilalți, vreo 10 mii de la celelalte legi sau poate 5000 dacă toți magistrații vor fi plafonați! Cei neplafonați prin supraimpozitare dau sume mari la stat conform pragurilor de 15 și 20% în afară de cea clasică de 10%. Fără militarii supraimpozitați, modificările apărute în legea din 2023 ar fi cam degeaba și negocierile dintre Guvern și CE au fost degeaba!
3. Sunt câteva decizii de pensii militare cu baza de calcul, de ce nu face nimeni mai priceput de pe acest blog o simulare cu gradul majorat ca cei din activitate? Dacă tot unii spun că va fi bine cu așa ceva?
4. Să nu uităm că pensiile de serviciu trebuie să aibă cheltuielile reduse conform jalonului, deci cât mai puțini bani alocați pentru ele.
5. Actualizarea parțială nu înseamnă recalculare!? Păi ceva nu se 'pupă' aici. Cum să nu fie recalculate din moment ce ar apărea modificare la baza de calcul?
6. Inechitățile se pot rezolva cu o singură condiție: să fie toate pensiile militare actualizate în totalitate nu doar la solda de grad. Fără așa ceva, nu s-ar schimba cu nimic. Adică câțiva au ieșit la pensie în 2024 cu baza de calcul de 12 luni, iar restul de 6 luni. Aici eu nu consider că este discriminare, ci pur și simplu așa a fost modificată legea pensiilor militare, la fel cum se întâmplă la femei în sistemul public de pensii, unde creste vârsta. Așa cum baza de calcul a crescut treptat la 35 ani în sistemul public de pensii. Dar noi, beneficiarii de pensii militare, spunem că vrem rezolvarea inechităților, dar cei care au baza de calcul acum 12 luni, ar trebui să ajungă la 300 luni, adică 25 ani. Vă dați seama cât ar avea pensia un colonel cu 6 luni baza de calcul, iar altul cu aceeași vechime, grad, dar 300 luni baza de calcul? Vrem ceva ce nu se poate și trebuie să fim conștienți.
7. Nu există solidaritate între beneficiarii de pensii militare! Există ură, invidie. Se vede prin păreri diferite scrise pe internet (bloguri, Facebook).

RD spunea...

8. Nu există dorință de rezolvare a inechităților din sistemul pensiilor militare deoarece beneficiarii au ajuns la concluzia după atâția ani de la OUG 59 că nu se mai poate așa ceva, e prea târziu. Și aici fiecare face tot ce poate, să aibă pensia cât mai mare. Nu spun că ar fi o greșeală. Dar masca ar trebui să fie dată la o parte de cei care o au. Cei care consideră că au pensia prea mică, încearcă orice, mailuri pe la CE, Banca Mondială cu jalonul 215 din PNNR, mailuri pe la diferiți politicieni, voiau pe contributivitate în sistemul public de pensii, fără să știe cum ar fi recalculate pe noua lege. Cei care o au acceptabilă sau mare, se mulțumesc cu ce se întâmplă în prezent. Iar alții, care au pensia mică sau mare spun un lucru: orice, dar pensiile să nu scadă în cazul unei recalculări, să rămână cuantumul avantajos.
9. Pensionarii militari n-au luptat pentru legea pensiilor militare! Au stat comozi, au tasta tastatura și atât. Alții au primit bani prin proteste masive pe stradă. Cu 'țipete' pe net și mailuri nu câștigi mai nimic. Din circa 200 de mii de pensionari militari, nici măcar 2% n-au ieșit. Și sunt destui pe la 50-60 de ani.
10. Cel care a depus amendamentul ori nu se pricepe, ori a făcut așa ceva pentru interes electoral, să apară că un parlamentar din partea PNL a încercat ceva bun pentru pensionarii militari. De ce? Păi din mai multe motive. Cum ar fi că era de ajuns să facă un proiect pentru modificarea legii pensiilor militare (223/2015), fără modificare în statutul militarului, unde apar păreri, stai așa că nu sunt și polițiștii incluși. Alții spun, ba sunt și ei deoarece la pensionare devin pensionari militari, gradul profesional echivalează cu gradul militar. Așa că nu trebuie să se modifice statutul polițistului deoarece pensionarul militar fost polițist este inclus în legea statutului cadrelor militare.
11. Era de ajuns să fie un amendament de modificare pentru legea 223/2015 până să fie OUG 59/2017 și atât. Cu recalculare și metodologia.. Dar nu se vrea! Acum și dacă s-ar vrea politic, nu ar accepta CE. Sunt plx-uri prin Parlamentul României prin rezolvarea inechităților din sistemul pensiilor militare, rămase acolo de ani buni.
12. De ce Laurențiu Leoreanu, cel care a depus amendamentul respectiv, nu a lămurit situația? De ce tace? Și dacă voia binele pensionarilor militari, de ce nu a chemat asociațiile? Sigur că nu se vrea. Se putea face de mai mult timp. Și așa, au fost reprezentați din diferite sindicate când s-a discutat despre pensiile militare în jalonul 215 și modificările tot s-au făcut în dezavantajul militarilor și polițiștior.

Ar mai fi și altele de spus, dar e vine să nu visați ce vă doriți și să fiți realiști pentru ce se întâmplă cu pensiile militare!

Leon spunea...

@Viorel, CM a explicat foarte bine cum se procedeaza, acelasi lucru l-am spus si eu, dar se pare ca ai inteles altceva !

Arfy spunea...

Viorel. Nu se perde nicio indexare! Procentele indexarii pensiei au devenit pensiei brută actualizată. În cazul actualizării gradelor deținute de către pensionari se va adauga doar diferența de lei de la gradul avut la ieșirea la pensie iar următoarele creșteri( fie și de grad pentru activi) vor fi indexarile cu procent din rata inflației la solda brută obținută cu creșterea cuantumului de grad!
Să nu ne îmbătat cu apă rece înainte de Sfintele Paște!
Ifrim este cel mai exaltat!(nu-i de mirare atâta timp cât într-un timp la negat pe "distinsul" izmenar, după care revine ridicându-l în slavi.
Să fim totuși optimiști dar într-o manieră rezonabilă. P.S. deși beneficiez legal de o indemnizație de urmaș refugiat, decizie venită oficial de la casa de pensii de un an de zile, aceasta a fost "suspendată" de către specialiștii de la finanțe doi ani la rând!
Așa poate fi suspendată, chiar dacă se legiferează, și legea actualizării gradelor militare!

Mihai f. spunea...

Calculul lui nino nino girofar mi se pare corect și real ,vad multa polologie ,cu 200 lei ,pierderi ,altul 500 ...mi se pare simplu textul ...

Leon spunea...

@Claudiu,inclin sa-i dau dreprate lui @Mos Alecu, nu este suficienta reintroducerea Actualizarii SG in L.80/1995 !
Celelalte Statute, ale SGP, politistilor si politistilor de penitenciare NU au articole privind Actualizarea Gradului, au numai prevederi privind dreptul la pensie militara, conform LEGII !
Iar Legea este 223/2015, si aici trebuie introdus neaparat un nou Articol, ori Art.60 prim, ori cel propus de dv-stra:

"Domnilor SENATORI,

Avem rugamintea sa introduceti si sa aprobati urmatorul Amendament la proiectul de lege L 166/2024, privind aprobarea OuG nr.26/2024: La Art.XI se introduce un nou alineat cu urmatorul cuprins: "(2) Cuantumul actualizat se aplica si Soldelor de Grad din baza de calcul a pensiilor militare de stat conform Legii nr. 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.".
Zile trecute am trimis la 4 Senatori din Comisia de Aparare aceasta varianta, dar parerea mea este ca aici in OuG 26 sa venim cu propuneri !
PS. Din informatii "pe surse" se pare ca si Presedintele Senatului agreează o Actualizare a SG si pentru pensionarii militari!

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Aceasta actualizare a soldei de grad la valorile de la data intrarii in vigoare a legii, daca va fi adoptata, este obligatorie pentru casele sectoriale dar numai pentru militari.
Ce nu intelegeti ca un asemenea amendament nu putea fi propus decat intr-un act normativ modificator al Statutului cadrelor militare. Nu pot fi introduse in acest act normativ modificari ale Statutului politistilor.Pentru ei trebuie un alt act normativ.
Nu este o modificare a legii pensiilor militare.
Asa cum sporul OMM este reglementat numai de Statut si actualizarea soldei de grad poate fi reglementata numai de Statut.
Includerea soldei de grad in baza de calcul este prevazuta de art. 28 din L 223/2015.
Statutul ar prevedea ca solda de grad se si actualizeaza la valorile din 2024 pentru activi.
Este o rezolvare partiala si incompleta, dar este un castig , mai ales pentru cei cu pensii mici, castig ignorat de ciucalati.Ei nu inteleg ce inseamna pentru un colonel cu o pensie militara de 4000 lei sa primesca lunar in plus o suma lunara de peste 2000 lei.

Leon spunea...

@Claudiu, ar fi benefica o modificare legislativa in sensul ca SG sa fie scoasa din Baza de calcul a pensiei militare, iar cuantumul acesteia, egal cu cei din activitate, sa fie adaugat la pensie !
PS.OMM este prevazut in toate cele 4 Statute !
PS.2 Se pare ca Parlamentul va lua o Decizie cat de curand!
In Sedinta comuna a celor 2 comisii de Aparare, de luni, orele 12.00 sunt convins ca se va discuta si despre Actualizarea SG pentru pensionari !!

Leo spunea...

Modificarea în sensul actualizării în discuție a penesiei militare , se poate realiza doar printr-o completare/modificare și a L 223/2015.

CEZAR spunea...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...Delir paranoic....
Opriti-l ca ne face de ris ca de fiecare data.

John spunea...

De acord cu DD
https://www.facebook.com/groups/356216978576201/posts/1514978526033368/

Claudiu Marin spunea...

@Leo si @Leon
Ce facetii acum, va deziceti si voi de demersul Structurilor asociative catre Parlament?
S-a prins un moment favorabil, proiectul Plx 215/2024,aflat deja in dezbatere, si se poate rezolva imediat o problema care tine de actualizarea pensiilor militare.
Pentru ce propuneti voi si altii este nevoie de alt proiect de lege care sa reia de la zero procedura parlamentara de adoptare.
Singura modificare a amendamentului ar fi , daca este vointa, permanentizarea actualizarii soldei de grad si atunci n-ar mai fi nevoie nici de separarea soldei de grad de baza de calcul.
Daca nu este voie de la stapanire, pentru moment, este de ajutor pentru multi pensionari si actualizarea la valorile din 2024.
Am impresia ca se doreste bulversarea propunerii asa cum s-a intamplat cu Plx 199/2020.
Nu va mai luati dupa carcotasi care peroreaza ca o asemenea reglementare nu este viabila! Aceia sunt trambite ale celor care au nenorocit legea pensiilor militare in ultimii 7 ani.

Sense spunea...

Solda neta de grad a unui col activ este de 2838*0.585=1660.
De unde și pana unde va primi col în rezerva "o suma lunara de peste 2000 lei"?

luchy19 spunea...

Susțin!

Claudiu Marin spunea...

@Sense
Vorbeam de actualizarea soldei de grad a unui colonel pensionat inainte de 15 09 2017, care are un procent de pensie variind de la 65% la 102%.
Nu te intrebi cum de un asemenea colonel poate sa fie injosit cu o pensie de numai 4000 lei?

Ciucalatul are mai multe sporuri care compenseaza neactualizarea soldelor de functie si grad.

Leon spunea...

@Sense, si 16 milioane de lei in fiecare luna, vi se pare puțin ??

Leon spunea...

@Claudiu, tinand cont ca Pl x nr.215/2024 trebuie votat saptamana viitoare(Termen de aprobare tacita,26.04)
inseamna ca:
-in sedinta de Luni, Comisia Juridica sa dea un Aviz.
-cele 2 Comisii raportoare(Invatamant si Aparare) sa aprobe un Raport comun cu aceste amendamente; deocamdata Comisia de Invatamant are un Raport preliminar FARA Amendamente in timp ce Com.de Aparare are aprobate cateva Amendamente.
-pentru ca pe Ordinea de zi a sedintei de plen a CD, NU apare si Pl x 215, este nevoie ca Presedintele CD sa propuna introducerea suplimentar pe Ordinea de zi a acestui proiect.
-Presedintele Com.de Aparare sa sustina Amendamentele din Raport si plenul sa aprobe.
-Pl x nr.215/2024 sa fie votat(probabil marti) si sa mearga la Senat, Camera decizitionala !
Doamne ajuta !!

Burebista spunea...

Claudia Marin, după comentariile tale și răspunsurile la postările altora îmi dau seama ca vestitul HUHU REZEA nu mai era de mulți ani printre noi... 🤣 Sau voi doi ați postat comentarii în tandem o perioada lunga în ultimii ani.
Nu le mai da speranțe deșarte celor pensionați înainte de 15.09.2017 cu valori de 2000 plus la pensia brută și automat pentru unii de 1800 net.. Dacă se va face o actualizare, Cfm soldei de grad actuale, finanțiștii vor găsi o formula de calcul ca toți sa primească la net aceeași sumă, cum au făcut cu indexarea diferențiată. Deși unii au primit atunci 12% sau mai puțin în realitate la net cei cu pensii militare de sub 6000 net, adică grosul, au primit aceeași sumă în jur de 300 lei. Acum vor primi toți în jur de 1000 lei net...

Ceparu spunea...

Claudiu ,mai fratele meu,cu toata stima,Alecu zice ca nu prea e asa.Nu ar fi bine sa va întâlniți pe un ring de box si acolo sa rezolvați diferența de opinii?
Eu stiu ca luptă între contrarii aduce progres dar ce faceti voi reprezintă exceptie dela regula.
Cand eram si eu tânăr și ferice aveam un coleg care se dădea mare scriitor de poezii abstracte.Una din poezii se intitula "Amalgam neptun" si începea cu"la lumina orbitoare a unui felinar stns"
Sper ca pricepi ce spun.

kostas spunea...

V-am spus si va repet: sustineti varianta pe care v-am expus-o pe oriunde puteti. Este singura cea mai simpla si usor de realizat, in care am beneficia toti, indifeent de anul iesirii la pensie,de toata marirea soldei de grad fara a pierde indexarile. Nu ar mai fi inechitati in privinta soldei de grad. Solda de grad actuala, cea actualizata, trbuie introdusa in locul celei vechi din baza de calcul, exact cum suna si amendamentul. Asta-i primul pas. Solda de grad veche, cea pe care o are fiecare acum in baza de calcul, trebuie indexata cu toate indexarile care au fost din 2016 pana in prezent, la fiecare dupa cate indexari a prins de cand a iesit la pensie. Suma rezultata trebuie scazuta din cuantumul brut actual al pensiei si rezulta un cuantum nou. Ultimul pas: Se adauga la cuantumul brut, nou al pensiei valoare actuala a soldei de grad, ca suma compensatorie, (e la moda, aceste sume compensatorii se gasesc si in salarii), rezultand pensia bruta, din care se opereaza impozitele. Nimeni, in acest mod nu pierde nimic din solda de grad.

maiag spunea...

GARGARA,daca aveti singe in coaie si influenta asupra unor politicieni si mijloace media,toti care postati ca faceti efort de ce nu interveniti la ziaristi,posturi tv ca in contactele cu mister CIUCA SI CIOLACU,alti politicieni candidati sa puna in discutoe publica cu specialisti din armata,guvrtrnanti,etc problema pensdionarilor militari,zilnic vad pe tv,inn special realitaea ca vb de pensii,dar nimic de pensii mi9litare,oare kiar la toti le e frica de subiect sau nu este interes,HAI BAIETI mari sindicalisti sa va vad in actiune
,aici e gargara fara efect

Leo spunea...

Dacă ar fi fost VOINȚĂ POLITICĂ , nu ar fi putut nimeni bulversa PLx 199. Primul care l-a bulversat și abandonat a fost chiar SAVANTUL ĂĂĂ..ÎÎÎ..
În acest moment , eu nu sunt convins că există voința politică de a se modifica ceea ce LICHELELE în uniformă au convins-o pe Vulvuța și pe Țuguianu ca să poreclească ACTUALIZAREA cu indexarea.
SĂ DEA DUMNEZEU SĂ SE FACĂ !

Luc 3 spunea...

Eu zic să nu vă grăbiți! Nu a ieșit nimic,deocamdată! Să nu fie.....electorală! Vă dăm...,acum,nu avem,mai ne gândim,mai studiem, etc! Nu vă faceți gânduri,deocamdată! Dacă vine ceva,atunci vedem! Chiar vorba lui R.D.,a făcut cineva,priceput în legislație,calculul? Ofițer,subofițer! Care ar fi câștigul,în această variantă de proiect!Nu cred că un colonel va câștiga 1600 lei net, și un subofițer,1300! Nu dau ei atâția bani pentru noi! Părerea mea! Aș vrea să nu am dreptate!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Cezar GAZ-OI, nu te da in stamba ca esti pupatorul de moaște a ghijogului cu alegații, Alecu! Du-te si cauta-ti TAB-ul pierdut pe islaz, dar sa fii treaz sa-l poti gini! Mai pune apa in ghete cand gleojdesti...
Azi am ramas perplex cand m-am dus sa-mi iau medicamentele pentru diabet, Glicophage 1000 cu eliberare lentă, si mi s-a cerut 106 lei-compensat! AU SCOS PANA SI GRATUITATEA LA DIABET, NENOROCITII, si mai ales la pensia mea de 1593 lei, si mai dau cateva sute si cand iau celelalte de la alte boli! Cica s-a bagat plata de la 1 Martie, si la cate milioane de diabetici sunt, vor lua tot atatea voturi peste sfarle de la romanii in situatie critica, si daca mai pun si aproape doua milioane care la recalculari raman cu pensiile inghetate cativa ani... Astia chiar nu mai au Dumnezeu si mila de cei cu pensii sub 2000 lei? Bine ca sunt bossi la stat si cu 47.000 euro pe luna si cu firmele pe pierderi...

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Chiar daca Pl x 215 se aproba tacit, amendamentul Comisiei de aparare merge si in Senat. Exista si acolo o comisie de aparare.
@Burebista
Iar muriti de ciuda ca unii vor avea partea din pensie corespunzatoare soldei de grad mai mare?
Asta este, nu toti avem acelasi procent de pensia corespunzator vechimii, nu toti am beneficiat de sporurile ciucane din ultimii ani, nu toti suntem plafonati la 58,5%.
Realitatea e ca toti cei care au acelasi grad vor primi in baza de calcul aceeasi valoare a soldei de grad.
@Csej
Daca il cunosti pe Alecu boxeaza-te d-ta cu el, desi esti cam sarac in opinii. Eu nu polemizez cu habarnisti in procedura civila, parlamentara sau constitutionala.
@Leo
Cine l-a ostilizat pe Ciuca impotriva ministrilor Benjamin si Dîncu?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

CSEJ, Nu da importanta vorbelor senililor tranchilizati si sedati din azilele flecarilor cu inclinatii pseudo academice, care au acelasi comportament ca jândarul, Ion Bidon -Uncle Samsar! Intr-un timp, cand il gineam prin sondaje urino nefritice pe bloaga oloaga, capatasem bube dulci si bube sarate, si cum am abandonat ideea ginelii coțcarului, intrat in senectute cu poze facute alaturi de Ludovic Spiess al XIV lea si Papa Clementină, cum m-am vindecat, dar imi iesisera bube acre cand m-a pus naiba sa citesc interviul luat de un polcovnic din Țara Prazului rasare, care da cu bățul virtual a la gâgă cu gaguri cazone, lui Malaimare Niciolae Lae Bucalae extirpat de coale, ca cicatelea fusesera ei si ceva camarazi intr-o viata anterioara, si dupa ce nu i-am mai citit si foile de praz congelate m-am vindecat si de bubele acre! Da, bre, ca asa e!

Ceparu spunea...

2838 lei nu-mi aduce modificari in plus la pensia in plata.
Câștigători sunt cei ce beneficiază de sporurile date de Oprea activilor de după 2010.Iar creste decalajul functie de anul pensionarii.Numai o lege care să atribuie aceeași pensie între cei cu aceeași functie,grad,vechime face ordine.

Claudiu Marin spunea...

@Csej
Asa de mica ai pensia militara recalculata? Sau nu poti calcula corect actualizarea?

Skoda 4x4 spunea...

Buna seara domnilor : eu nu mai inteleg ,este ok.sa fie marita solda de grad, sau nu? Eu zic ca da ,Haideti sa poata beneficia de acest amendament(daca va trece in final) toti care au solde de grad MIZERE ,stiu ca mai sunt inechitati /doleante,etc..dar daca va fi ceva bun macar pentru o parte din rezervisti,haideti sa o lasam sa mearga mai departa ptr.ca aduce ceva in buzunarul pensionarului militar.! Daca ne punem de craca ( DIN NOU/IARASI), si bombardam toate forurile/etc ,cred ca nu se va rezolva nici asta.
Ulterior putem relua discutia despre celelalte inechitati ,dar parerea mea este sa o lasati sa treaca asa cum e...chit ca se refera doar la valoarea din anul 2024 ,altceva nu cred ca se poate rezolva acuma...Sanatate si minte luminata tuturor.
ps..nu am interes in a promova asa ceva ,sunt politist(pensionar) si inteleg ca nu voi beneficia de ACEASTA BUNACIUNE ,dar ma voi bucura oentru ceilalti.

RD spunea...

@Luc 3,

Pai bineinteles ca mai nimeni nu a facut o simulare de actualizare partiala (chiar e amuzanta exprimarea) a pensiei sale deoarece nu e ceva clar. Nu se stie metodologia de aplicare a ei. Unii spun ca s-ar aplica si politistilor, altii nu deoarece este vorba doar de militari prin acel amendament la statutul militarilor. Nu este de ajuns acea modificare deoarece e nevoie sa fie scris un articol in legea pensiilor militare 223/2015. 223/2015 e o lege, iar 80/1995 e alta. A mai deschis domnul Huhu un articol pe aici cu titlul 'Recalcularea și actualizarea pensiilor militare vor face obiectul altui act noremativ' scotand ce ii convenisera dansului dupa ce Budai primisera cateva intrebari de la jurnalist.

Mai oameni, pana la ceva clar, votat in Camera Deputatilor si Camera Senatului, nu mai visati ca sa nu fiti prea dezamagiti la final! Doamna Georgeta Gheorghe a spus ca amendamentul trimis de PNL-ist este gresit.

Visati la bani frumosi in buzunar, 1000 lei, nu stiu cati. Se pare ca politicianul a reusit sa aprinda (iar) pensionarii militari! Sperati la cai verzi pe pereti. Dupa ce v-ati linistit cu trecerea pensionarilor militari pe contributivitate in legea pensiilor din sistemul public, acum va multumiti cu visatoarea actualizare partiala. Pana acum nimenu nu a discutat de actualizare partiala, acum va hraniti si cu asa ceva? Fiecare ar vrea sa aiba pensia mai mare, dar asteptati concluzia finala.

Nu inseamna ca toti trebuie sa visam! Unii mai traiesc si realitatea! De ce nu s-a facut asa ceva in trecut la jalonul 215? Pentru ca nu s-a vrut! Pentru ca nu s-a acceptat asa ceva! OUG 59/2017 nu a 'murit'. Unii ma pot 'injura', dar eu vreau sa traiesc prezentul si realitatea. Ati uitat de celebrele PLX-uri? Unde sunt ele? Si cate s-au aplicat? Sunt prin sertarele Parlamentului Romaniei! Astia fac deficitul cat mai mare si noi vrem 1000 de lei net in buzunar?

Doar actualizarea totala, nu partiala, reprezinta echitate in randul pensionarilor militarilor! Dar nu se va intampla niciodata asa ceva din moment ce baza de calcul va creste pana la 300 luni! Acum e fiecare pentru el, nu va mai dati (unii) ca vreti echitate cand legea arata clar ca nu se poate pentru noi. Stiti si voi realitatea, dar ati ajuns sa va multumiti cu celebra 'acutalizare partiala', cel putin deocamdata doar vizand la ea. Respect fiecare comentariu, dar multe dintre ele sunt de desene animate. Adica visatori! Pana atunci puteti asculta Randi - Visator. :)

RD spunea...

Apropo.. Ca sa nu ma acuze altceva ca sunt ciucan sau mai stiu eu ce. Am iesit la pensie pana in septembrie 2017, deci solda de grad foarte mica, sa nu-i spun inexistenta in comparatie cu cele din 2024. Dar vreau sa fiu realist!

@Skoda 4x4, daca stiti, ati facut o simulare pentru actualizare de grad conform anului 2024? Bineinteles ca nu cunoasteti metodologia deoarece nu exista, dar daca vreti puteti calcula pe decizia dvs de pensionare, asa cum e ea. Eu nu fac asa ceva deoarece sunt realist.

Ceparu spunea...

Skoda @opinia mea este ca esti la pensie militar,arma poliție deci daca e sa fie te vei bucura de "bunaciune"
Claudiu .Marin@La calculul pensiei pe legea 223/2015 s-a mers pe coeficientii si sporurile existente la data deschiderii drepturilor de pensie.Deci legea 223/2015 pentru unii mumă iar pentru altii ciuma.

luchy19 spunea...

Mă predau.
Am obosit citind atâtea variante....! Un Babilon....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Dle Claudiu Marin, Uite ca eu nu ma pricep s-o calculez ca nu stiu procedurile si alte aspecte de mentenanta contabila, ca geniul Carpatilor cu filtru, Moj Alecu Cucu Zanga Blalanga Belengherea, si nu mi-e rusine s-o spun, zău, pentru ca citind sublinierile Dv in zonelele roz bombon tip permis de conducere, acolo aflu intrebacios si curios, ca ochii de melc antenați, ca trebuie ca actualizarea sa se facă pe sumele ramase dupa actualizari si actualizari 2016, si eu in 2016 am patit beleaua sa mi se scada pensia la recalculari si actualizari la 620 lei si 585 lei, dar aplicandu-se avantajul calaretului am ramas cu pensia de 970 lei, cea in plata, apoi inghetata ani in sir. Azi am 1593 lei inaniți si n-am idee cat as primi, dar poate ca geniile blogului ma vor ajuta ca sa le multumesc! Cel mai genial ar fi cel care ar putea lua legatura cu premierul Ciolacu sa ne sprijine cu actualizarile, fiind unicul stapan al inelelor! Fara vrajeala! Altii, vax! Anilu mi-a zis ca actualizarea asta e doar in inchipuirea mea si a catorva entuziasti, ca cineva le lanseaza ca sa incercerce daca mai avem erectii numerice si kilometrice cat si orgasme co(s)mice! Hai s-o contrazicem cu fabulatiile morganice, si sa ramanem cu calitatile masajelor ero(t)ice!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@SKODA 4 X 4, MULTUMIRI PENTRU MORALUL CEREBRAL SI CU INFLUENTE POZITIVE, DE NOTA 10, SI CALDE FELICITARI PENTRU CEA MAI DE BUN SIMT SI REALA OPINIE DE PE ACEST TOPIC! SANATATE! BABELE BOCITOARE SA IA ACEST EXEMPLU SI SA SI-L INSUSEASCA, DACA VOR SA DEVINA BARBATI PUTERNICI SI INCREZATORI IN SINE, CACI ACTUALIZAREA SE VA SAVARSI, CHIAR IN ACEST AN, DACA NU CHIAR PANA IN ALEGERI! VIVAT IN GLORIAE, ACTUUMUM!

Outlander spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

Dacă avem norocul (până aici am ajuns după o viață de cadru militarca să depindem de noroc și nu de sacrificiile făcute) și se aprobă acel amendament, cred că cealaltă săptămână (poate chiar și la finalul celei care urmează) se vor introduce modificări și la Legea nr. 360/2002-Statutul polițistului și la Legea nr. 384/2006 Statutul soldatului gradatului profesionist. Astfel ne va mulțumi pe toți pentru că nu pot fi decalaje cum au făcut acum între activi și pensionari.

Claudiu Marin spunea...

@Outlander
In anul 2022 a mai fost si o indexare suplimentara pentru pensiile mai mici.
@Viorel
A mai fost o situatia asemanatoare in anul 2017 cand prin L 152 s-a majorat soldele de functie numai pentru militari. A fost nevoie de un alt act normativ peste 3 luni care sa permita majorarea salariilor de functie ale politistilor si ale celor din penitenciare.
Categoric ca si acum va fi la fel, dupa adoptarea amendamentului.

RD spunea...

@Claudiu Marin,

V-ati facut o simulare cu actualizarea gradului la pensia dvs si plafonata la 58,5% cat ati castiga in plus? Vad ca nimeni nu vorbeste despre asta. Actualizarea gradului bucura pe multi, dar nu vad si eu sa spuna multi cat ar castiga. Cei mai multi se bucura doar cand aud actualizarea gradului fara sa faca altceva, sa fac faca simulare ceva la pensia sa.

Viorel spunea...

RD. Cum domnul Gl. a putut da 1.000 lei lunar neimpozabili la fiecare personalitate ce a jucat teatru în TO sau misiuni individuale, tot așa vreau și eu Solda de grad actualizată la zi, dacă Recalcularea / Actualizarea nu au vrut sau nu au fost în stare să o facă. Și nu sun 100 sau 1.000 ci sunt zeci de mii luând în calcul prima misiune a României în afara granițelor țării în 1993 = Spital Militar / Mogadishu Somalia și până în prezent.
Dacă doamna Georgeta a considerat că amendamentul este greșit, trebuia să pună mâna și să îi trimită (online) până acum domnului Laurențiu-Dan LEOREANU Președintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională forma corectă pe care o consideră dumneaei pentru ca acesta să aibă timp să facă modificarea corespunzătoare.
În plus. La pregătirea și experiența dumneavoastră de viață, cred că sunteți conștient că Actualizarea nu o să o mai vedem niciodată. Cum cineva spunea „să ne mulțumim cu ce avem”, eu zic acum, să ne mulțumim cu ce ne dă pentru că, urmează apoi 4 ani de chin și jale. Că o fi 100, că o fi două,le luăm, nu le dăm.
Cât despre deficitul lor, mă doare în PIX. Să-și vândă Hrban Chitara și Mîțu zecile de hectare de pădure din Vâlcea și să plătească împrumuturile effectuate și nejustificate. Peste 30 de miliarde E în 1,5 ani sunt bani nu nasturi.
SUA au împrumutat de 3 ori PIB-ul lor și nu se plâng.
Solicităm anularea înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Roșia Montană și trecem la exploatarea aurului dar în special a celorlalte metale rare că doar nu or muri românii de foame iar bogățiile vor sta în pământ.
Cum au distrus prin defrișări toate pădurile rămânând munții ca și vulturii pleșuvi, putem renunța la câțiva Km2 de teren că doar nu o fi raiul pe pământ și este vizitat de zeci de mii de turiști anual aducând progres și bunăstare țării.


Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ar fi bine sa se publice un tabel cu indexarile din 2016 incoace: Se poate, Dle @Claudiu Marin?

Claudiu Marin spunea...

@RD
Da, am calculat. Este o operatie de clasele primare.
Mi-a iesit ca voi castiga 2368 lei. Am procentul de pensie de 100%
Inlocuiesti in baza de calcul valoarea indexata din primul tabel din topic cu valoarea din tabelul 2 si aplici apoi procentul de pensie.
Eu banuiewsc ca ti-ai propus sa enervezi lumea, nu ca nu te-ai pricepe sa calculezi.

RD spunea...

@Claudiu Marin,

Eu imi propun sa raman realist, la final sa ramana 'practica'. Si sa nu uite nimeni, actualizarea gradului inseamna recalculare cu plafonare 58,5% nu cum este acum la cei calculati pana la 15 septembrie 2017. Nu exista asa ceva, sa enervez lumea. Am vazut multe comentarii pe aici si au fost asa de siguri, iar in realiate nu s-a intamplat asa ceva. Ati pus baza de calcul 12 luni? Cat este acum? Sigur ca nu stim pe cate luni s-ar calcula, dar nu m-ar mira sa fie pe 12 luni pentru toata lumea, asa cum au iesit cei in 2024! Sa aveti parte de pensie cat mai mare si cat mai lunga! Sanatate!

Viorel spunea...

RD. Poate aveți dreptate, poate nu. Nu știu și nu mă bag. Dar analizând comentariul dv., dacă politrucii vor recalculare / plafonare la 58,5% la toți pensionarii militari, atunci să-mi actualizeze pensia la zi cu toate majorările primite de către militarii activi conform Legii nr. 153/2017 începând cu 01.01.2018-la zi, plus majorarea soldei de grad. Adică, adumă cu toate elementele de calcul ale activului care iese la pensie începând cu 01.04.2024, data intrării în vigoare a OUG nr. 26/2024. Prin această acțiune se elimină inechitățile (partial, pentru că mai avem cei pe Legea nr. 8/2006 și Legea nr. 168/2020 / oamenii Gl.) dintre pensile militare.

ifrim spunea...

@RD.Nu mai fi gica contra,coabe,negativist.Hai sa facem cum a spus skoda scout!Luăm acum c/v soldei de grad mult, puțin cât o fi,dar o luam,apoi continuăm lupta pe celelalte inechități,actualizare,formulă unică de calcul pentru toți,și ce-o mai fi.

CEZAR spunea...

@/CSEJ spunea...m-am batut pe burta cu Milea ..la Academia Frunze..
Este evident ca a frecat menta ....
S-a multumit cu ciubucarela de la GP.....hi..hi..hi..

Leon spunea...

@Claudiu, amendamentul propus la Pl x 215/2024, sunt convins ca este trecut de domnul Deputat Leoreanu, cu acordul ministrului A.Tilvăr !
Spun acest lucru deoarece aceasta Propunere am facut-o si eu in decembrie 2022 cand la Transparenta MApN era afisat proiectul HG.nr.28/2023 si am trimis asa ceva:
"Deoarece Gradul militar este o PROPRIETATE a militarului Activ, in Rezerva si Retragere, propun sa fie introdus si Art.3 cu urmatorul continut:

"Art.3. Partea din PENSIE corespunzătoare soldei de grad se actualizează permanent potrivit soldei de grad a cadrelor în activitate."
Spre surprindere mea, dupa cateva zile, am primit raspuns de la MApN ca propunerea mea este de luat in seama, dar într-un viitor act normativ !
PS. O sa le cer drepturi de autor..:))

Col. Hathi spunea...

Vă salut,

Următorul mesaj a fost transmis în 20.04.2024 de Declic în numele domnului Narciz Bejinariu.
Mesajul depășește 4096 caractere așa că îl voi fragmenta, pentru a putea fi publicat.
Prima parte:

Având în vedere comentariile și discuțiile privind conținutul posibil eronat sau incomplet al amendamentului publicat în raportul preliminar al Camerei Deputaților privind inițiativa petiției și ”interpretarea” prevederilor prin care NU toți polițiștii rezerviști devin beneficiarii formulării amendamentului publicat în raportul preliminar din Camera Deputaților, iar parte din această petiție au fost preluate și transmise deja, atât de rezerviști militari in nume personal, cât și de structuri asociative, numărul mare de semnături face ca acest demers să arate încă odată nemulțumirile și revolta rezerviștilor militari privind discriminarea și izolarea acestora în modificările legislative ce privesc militarul român.

Legat de această petiție on-line, menționez că aceasta are ca scop principal de a informa toți factorii decidenți, de a atrage atenția asupra unei alte discriminări majore privind militari si polițiștii rezervisti, strict legat de demersul legislativ privind cuantumul actualizat al soldelor de grad / salariul gradului profesional pentru toți militarii si polițiștii în activitate, discriminare ce poate fi eliminată printr-un amendament la OUG-urile aflate în dezbatere în parlament sau prin promovarea unei noi ordonanțe de urgență de către guvern, fac următoarele precizări:

Art. 74 din Legea 360/ 2002 actualizată, privind statutul polițistului, din punct de vedere al "statutului" acestuia după încetarea activității stipulează următoarele:
(1) Evidenta politiștilor și a operațiunilor de mobilizare pe timpul și după încetarea raporturilor de serviciu, precum și modalitățile de ținere a acesteia se stabilesc prin ordin al ministrului de interne.
(2) La încetarea raporturilor de serviciu politistul este obligat ca în termen de 15 zile să se prezinte la centrul militar pe raza căruia domiciliază, pentru a fi luat în evidenta ca rezervist cu specialitatea "poliție" și gradul militar echivalent gradului profesional avut la data respectiva în grupa de evidenta a Ministerului de Interne.
(3) Polițiștii luati în evidenta ca rezerviști pot fi concentrați sau mobilizati pentru completarea efectivelor unităților Ministerului de Interne, în condițiile prevăzute de lege.

Articolul 78 din Legea 360/2002 prevede următoarele:
(1) Dispozițiile prezentei legi se completează, după caz, cu prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarului public, cu modificările și completările ulterioare, și ale altor acte normative în vigoare.
(3) Până la adoptarea legii privind pensiile politistilor acestora le sunt aplicabile dispozițiile legale referitoare la pensionarea cadrelor militare.
(4) Modul de aplicare a prevederilor alin. (2) și (3) se stabilește prin ordin al ministrului de interne.

(Va urma)

Col. Hathi spunea...

Continuare la mesajul transmis în 20.04.2024 de Declic în numele domnului Narciz Bejinariu
(partea a doua)

Consider astfel posibilă amendarea Legii 80/1995, privind statutul cadrelor militare, prin introducerea unei prevederi ce face referire la un alt act normativ (așa cum a fost posibil în Legea 360/2002, privind statutul polițistilor), prin completarea cu un alineat suplimentar celui care este deja inclus în raportul preliminar al Camerei Deputaților, având următoarea prevedere:
(...) Dispozițiile prezentei legi se completează, după caz, cu prevederile Legii nr. 360/2002 privind statutul polițistilor, cu modificările și completările ulterioare, și ale altor acte normative în vigoare, pentru polițiștii asimilați funcționarilor publici cu statut special, care au încetat raporturile de muncă prin pensionare la limita de vârstă și care au calitatea de rezervist (...),
sau redactarea într-un format unitar al amendamentului inițial, din această petiție, ce a fost (re)formulat, după documentarea privind cele două legi care privesc statutul cadrelor militare și al polițiștilor, pentru interpretarea unitară privind statutul de rezervist militar al tuturor polițiștilor pensionați, ce ar fi trebuit să fie inclusă doar în metodologiile de aplicare de la casele sectoriale de pensii, astfel că amendamentul ar putea avea următoarea formulare:
(...)*Pentru militarii în rezervă sau retragere și polițiștii luați în evidență, ca rezerviști cu specialitatea "poliție" și gradul militar echivalent gradului profesional avut la data încetării raporturilor de serviciu, conform art. 74 alin. 1 și 2, din Legea 360 din 6 iunie 2002, privind Statutul Polițistului, se acordă cuantumul actualizat al soldei de grad/salariului gradului profesional deținut de personalul militar, polițiști și polițiștii de penitenciare prevăzut în art. XI din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 26 din 21 martie 2024.(...) prin modificarea/ completarea a Art.9^1, din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare și amendarea OUG nr. 28/2024, publicată în monitorul oficial nr. 268 din 28.03.2024.

Trebuie să menționez faptul că modificarea / completarea Art. 60 din Legea nr. 223/2015, privind pensiile militare de stat, prin promovarea de către guvern a unei Ordonanțe de Urgență, este modalitatea cea mai simplă și directă pentru aplicarea măsurilor care întregesc efectele soluţiei legislative reparatorii pentru toți militarii și polițiștii în rezervă sau retragere, prin adoptarea de măsuri imediate, în temeiul art. 115 alin. (4) și (5) din Constituția României republicată, prin care Guvernul României este abilitat să adopte o nouă ordonanță de urgență privind aspectele semnalate sau uzitând de dreptul la inițiativă legislativă, deputații și senatorii din orice grup parlamentar pot să inițieze în regim de urgență un nou proiect legislativ, cu același scop, ori să propună amendamente la proiectele legislative aflate deja în dezbatere în parlament.

Referitor la repartiția celor două acte normative la care face trimitere conținutul petiției, aflate în dezbatere în parlament, fac următoarele precizări:
*OUG. nr.28/2024 este repartizata la Comisiile din CD (Pl x nr.215/2024):
https://www.cdep.ro/proiecte/2024/200/10/5/oug254.pdf
Senatul este camera decizională.
*OUG.nr.26/2024 este repartizata la Comisiile din Senat (L 166/2024) pentru avize si Raport;
Camera Deputaților este camera decizională.

Narciz Bejinariu a inițiat această petiție pe CampaniaMea pe Declic.
Ai primit acest mesaj pentru că ai semnat petiția 'Petiție pentru un Amendament: actualizarea soldelor de grad pentru militarii rezerviști'

Cu stimă,
Col Hathi

Negritoiu spunea...

Viorel,
Ai perfecta dreptare. Asa ar trebui procedat,in mod corect,daca se doreste plafonarea la 58,,5%. Dar si atunci ar aparea o sumedenie de Gica-contra. Sa vedem metodologia care se va aplica(daca se va aplica).Pana atunci,toata lumea propune,calculeaza si recalculeaza!. Vorba romaneasca:calarim manzul nefatat! Sa avem cu totii o Duminica placuta!

xmax spunea...

Eventualele corectii privind acel OUG 26/2024 repartizata pentru Comisiile din CD s-au efectuat?

RD spunea...

@Viorel,

Normal că o recalculare corectă este actualizarea tuturor componentelor ce contează la baza de calcul, nu doar solda de grad. Eu rămân rezervat în privința acestui amendament și că va fi bine pentru toți beneficiarii de pensie militară.

@Ifrim,

Sunt realist. Așa cum eu am dreptul să spun adevărul meu și voi aveți dreptul să credeți că veți avea pensia (mai) mare.
Să nu devină mai mică pentru mulți. Nu știm metodologia. Nu știm nimic. E un amendament și atât. Cuantumul avantajos a fost în 2016 la recalculare, nu neapărat și acum.
Așa a fost și cu PNNR-ul. Unii, spun pe contributivitate fără să știe cum ar fi fost pentru pensionarii militari deoarece mai ales cei ieșiți exclusiv pe legea 223/2015 au ieșit la limită de vârstă conform legii după 25 ani de activitate (adică vreo zeci de mii, în special cei de teren). Pe legea actuală a pensiilor publice, ar fi avut pensiile mici la ce salarii au fost în ultimii 15 ani.
Acum că totul s-a lămurit cu trecerea în sistemul public de pensii, pensionarii s-au aprins văzând că a fost depus un amendament cu mărirea soldei de grad, dar atât, nimic mai mult.

Vă doresc o zi plăcută, dar să nu uitați ceva, nu trebuie să fie toată lumea de aceeași părere. Am multe motive pentru a explica atâtea chestii, dar am zis destule și am observat că se vrea un lucru: se vor mări pensiile! Nu contează cum. Eu prefer să nu fiu așa, ci realist. Nu va fi lapte și miere!

Bzr spunea...

Cand tu ca militar dai in judecata statul ca isi incalca cuvantul dat acum 30 de ani,iti taie compensatoriile ca nu sunt bani(in schimb, mai nou,se dau la politicieni magistrati profesori etc),iti taie sporurile si drepturile la OMM,8n sch8mb nu iti plateste orele suplimentare,cheama procurorul militar daca nu poti veni ma misiune ca nu te-ai odihnit cele 8 ore!!!8n sch8mb invatatorul care muncește 4 ore pe zi,fata sarbatori,fara nopti pierdute,vara la racoare,iarna la caldura munceste 8 luni pe ani,weenkdul acasă,este laudat ca munceste in 40 de ani vechime doar 30 d3 ani efectiv nin7 e la ordin 24?24 veșnic 30 de ani,ci aia!daca statul nu respecta legea 5u de cetotmai stai la explicatii din 2008 8ncoace???dava nu te faci ascultat,nu faci nimic!daca nu 3sti in stare sa iti respecti juramantul facut atunci tacj,nu mai baga muzeria sub pres!vrei saiti fava curat altul?cine rusul?atunci nu ai fost si njcinu esti militad!

Claudiu Marin spunea...

@Rd
Pe legea pensiilor contributive nimeni nu si-ar fi permis sa iasa la pensie in ultimii 6-7 ani cu numai 15-25 stagii de cotizare. Nici nu ar fi existat aceasta periculoasa parasire a sistemului de catre specialisti.
Eu am optat pentru varianta calculului concomitent, contributiv si procentual, al pensiilor militare, ca la magistratii in varsta de 65 ani
Alianta Dreapta Unita a urcat in sondaje spre 20%, iar in Bucuresti este la 30%, cu sloganul fara pensii speciale. Exista posibilitatea ca dupa viitoarele alegeri parlamentare sa avem o alianta de guvernare formata din partidul lui Basescu, partidul lui Orban Ludovic, partidul lui Drula si PNL-ul iesit din alianta cu PSD.
Sa vezi atunci ce sfanta lege a pensiilor contributive vor da astia in primele luni de guvernare! Nici magistratii nu vor carti.

xmax spunea...

Cred ca se stie ca cei iesiti pina in iulie 2022 NU au prins acele mariri de solde de grad/salariu de functie.

Cei iesiti intre 2022 iulie si 2023 decembrie au prins o actualizare prin HG 28/2023

Cei iesiti in pensie dupa ianuarie 2024 s-au bucurat de 2 actualizari: HG 28/2023 si OUG 26/2024

DECI: poate cineva sa scoata in evidenta GROSOLANELE INECHITATI produse prin aceste decizii idioate luate de nesimtitii de guvernanti?

Astfel sa reusit sa se introduca o ura si o dusmanie intre militari si politisti care s-au pensionat in intervale de timp diferite!!!!

In acelasi context de INECHITATI putem extrapola o comparatie intre cei iesiti la pensie in intervalul 2011-2017 comparativ cu cei iesiti dupa 2017 pina in 2023 respectiv 2023-2024.

Multe intervale....multe inechitati.....nici dracu nu le mai tine evidenta...la astea toate se adauga tot felul de "calcule eronate" dinspre DGF pentru cei care au avut procentul de "excelenta" (cei care l-au avut pe bune!!!)

Un minister "ESUAT" cu intentii voite in acest sens. HAOS total.

RD spunea...

@Claudiu Marin,

Pe legea pensiilor contributive mai toti ar fi vrut sa iasa la limita de varsta, asa ca ar mai fi stat conform anexei respective in functie de varsta si cotizare.
Normal ca multi au iesit mai devreme la pensie si cu un cuantum bun, respectand legea 223/2015. Indiferent de numele pe care-l are un om, nu poti pacali legea pensiilor, indiferent ca e de serviciu sau cea pe contributivitate. Iesi in functie de ce scrie acolo.
Ar fi fost bine si cum ati aspus, varianta calcului contributiv + procentual.
USR (fostul USB) a avut mereu procent mare la alegerile din Bucuresti. Vazand ce scor a avut in Bucuresti, au facut partidul USR pentru toata tara.
Insa atunci cand esti in opozitie cresti, iar cand esti la putere, scazi, este ceva normal.
Si USR cand a fost la guvernare, scazusera mult in sondaje. Pe la finalul anului 2021, USR avea doar 11%. Nefacand nimic, au crescut, insa vom vedea cu adevarat ce scor va obtine Alianta Dreapta Unita la primele alegeri in toata tara, nu doar in Bucuresti pentru ca la restul alegerilor nu voteaza doar cei din capitala. Sondajele nu sunt credibile. De exemplu nu de multe luni, AUR era pe la 19-20% si PNL la 21-21%. Cum se face ca in cateva luni, Alianta Dreapta Unita urca in sondake spre 20%? Mai ales ca actuala guvernare a marit salariile serios la aproape toti bugetarii (o mai fi si exceptii, nu zic nu).
USR a ramas in politica datorita sloganului fara pensii speciale. Dar cand ajung la guvernare, scad sub doua cifre. Daca guverneaza pana la algeri, nu mai intra in Parlamentul Romaniei deoarece USR nu este PSD/PNL. Daca se mai face si cate un dosarel, nu mai zic.. Forta Dreptei nu e bagat de nimeni in seama. Poate la partidul lui Base sa adune ceva voturi. PMP si FD sunt un fel de Pro Romania.
Apropo, Ponta cu Pro Romania ar fi fost singurul partid care se lupta pentru legea 223/2015!

https://www.proromaniaonline.ro/viziune-pro-romania/redarea-demnitatii-si-respectului-datorat-hainei-militare/

https://www.youtube.com/watch?v=kB_8XSV8cIg

Dar pensionarii militari, rudele lor si prietenii nu au votat suficient pentru ca Pro Romania sa fie in Parlamentul Romaniei!

Outlander spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

@Claudiu, si proiectul de lege L 166/2024, privind aprobarea OuG 26/2024 are Termen de adoptare Tacita saptamana viitoare, la Senat; Termenul se împlinește la data de 23.04.2024 !
Desi proiectul are 2 Avize Favorabile, Comisia pentru Aparare nu-l baga in seama ! Probabil ca D-na Senator Pauliuc va solicita prelungirea acestui termen !!

Claudiu Marin spunea...

@Leon
In sedinta Biroului Permanent al Senatului se va decide maine daca se introduc pe ordinea de zi.

Claudiu Marin spunea...

@All
Este important de retinut ca amendamentul de actualizare a soldei de grad pentru pensionarii militari a foat adoptat de Comisia de aparare din Senat in prezenta secretarului de stat din MApN, Eduard Bachide.

Leon spunea...

@Claudiu, domnul Eduard Bachide,
secretar de stat la MApN, a participat la Sedinta din Camera Deputatilor, ceea ce confima ca MApN se preocupa de Actualizarea SG si pentru pensionarii militari !
Putem observa ca cele 2 Ordonante de Urgenta sunt avizate din partea ministrului A.TILVĂR de Eduard Bachide,
secretar de stat !!

RD spunea...

@Claudiu Marin,

Și de ce nu a fost un OUG cu actualizarea a soldei de grad în toamna anului trecut, când au fost făcute mai multe modificări la pensiile militare conform CE și Guvernul României? De ce nu se face actualizarea tuturor componentelor? Dacă se vrea cu adevărat rezolvarea inechităților?
Nimeni nu știe dacă va fi pe plus cu această actualizare a soldei de grad! Nu știu de ce credeți că totul va fi bine? Nimeni nu știe metodologia! Poate că și cei care sunt neplafonați să devină plafonați și să nu aibă pensia mai mare, mai ales că nu e vorba de actualizare în totalitate, ci doar parțială. Care este jocul cu adevărat!? Ați devenit dintr-o dată încrezător în secretarul de stat din MApN?

Claudiu Marin spunea...

@RD
Suferi de o neincredere patologica!
Nu vrei sa citesti Anexa VI a L 153/2017 ca sa constati ca dupa finalizarea aplicarii art 38 din corpul legii, solda de grad nu mai intra in componenta niciunui alt element salarial al soldei lunare brute? Toate, in afara de solda de grad, se deterimina procentual din solda de functie care nu mai are un cuantum compozit.
Plafonarea pensiilor stabilite inainte de 15 09 2017 nu se poate face decat daca legea va stipula expres. Deocamdata, amendamentul nu prevede si plafonarea.

RD spunea...

@Claudiu Marin,

Din pacate sufar de o neincredere in politicieni! Am citit ultimul mesaj dupa ce am trimis altul! Puteti sa-l stergeti pe primul, cel mai lung.

Viorel spunea...

RD. Pentru că s-ar fi contrazis cu ce au discutat / stabilit în toamna anului trecut MMSS+CE+BM. Să nu crezi că ei nu știau (poate chiar ei le-au propus=lăsați fraierilor pe la anul că aveți 4 tururi de alegeri, asta dacă vreți să mai rămâneți la guvernare) ce vrea să facă Guvernul anul acesta prin aceste OUG ? Mai adaugăm și faptul că, altfel înțelege CE și BM războiul de la graniță comparative cu politicienii români. Ei nu au nici o treabă. Se bazează pe NATO.