Un produs Blogger.

joi, martie 21, 2024

NOTA JUSTIFICATIVA a MApN(Florin Jianu) la observatiile ministerului Muncii privind ordonanta de urgenta de retentie si atragere a personalului militar

120 comments

 Toate justificarile MApN au in vedere prevenirea migrarii cadrelor militare spre activitati mai bine platite. 

Domnul Jianu ar trebui sa stie ca retentia cadrelor militare in sistem se obtine si prin cointeresarea militarilor, prin  pensii mai mari,  daca raman in sistem peste stagiul mediu de cotizare, asa cum beneficiaza magistratii si cei din sistemul public de pensii(procente sau puncte de stabilitate pentru cei care lucreaza peste stagiul mediu de 25 ani). 

Actuala lege a pensiilor militare, cu completarile discriminatorii propuse tot de onorabilii finantisti si juristi din sistem, prin celebrele  ordonante  57, 59 si 114, i-au tot invitat pe specialistii din sistemul militar sa se pensioneze anticipat, in ultimii 8 ani. 

Asa s-au golit de personal specializat unitatile militare. 

Politia nici nu mai are cu cine sa alerge dupa criminali, hoti sau narcomani, in timp ce specialistii au fost nevoiti sa se pensioneze la varsta de 40 si ceva de ani, pentru a beneficia de fereastra de oportunitate oferita de Legea nr.  223/2015.

Pe de alta parte, nu vor atrage personal nou in sistem cata vreme   civilii citesc in online ca in sistemul pensiilor militare se practica oficial discriminarea intre vechii si noii pensionari militari, pensiile batranilor fiind si de 3 ori mai mici decat  ale mai noilor pensionari militari.



120 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca am fi trait pe Planeta maimuțelor, as fi crezut, fara indoiala, ca primatele urlatoare si cataratoare in bananieri si-au desemnat doi mapeți caraghiosi, care sa prezinte oamenilor cerebrali si bipezi o informare ofticoasa, oficioasa si oficiala, in care tradarea, minciuna, discriminarea si bataia de joc față de niste rezervisti batrani, sunt ridicate la rangul de regula de baza a unui stat mafiot si esuat, condus de niste ratati politici si analfabeti functional de prima mana, insa aici vad ca este vorba de cu totul altceva, decat personajele caraghioase si hilare din serialul cu papusi de maimuțăreală, Muppets, adică este chiar un act oficial al unei institutii total neserioase, de mult decazuta moral, etic si din punct de vedere al corectitudinii, cat si lipsită de orice valoare umana in ochii rezervistilor militari, in care se stipuleaza cu lejeritate si fara discernamant discriminarea intre pensionarii militari si generatii, un lucru gasit cu usurinta numai in statele care promoveaza fascismul de stat sau bolsevismul de partid, adica un lucru deosebit de ingrijorator intr-un stat european si membru NATO, cu pretentii democratice si de aplicare a drepturilor omului la cele mai inalte valori de civilizatie umana, ceea ce in cazul institutiei Armatei este o necunoscuta algebrica intr-o ecuatie de gradul trei, din cauza practicarii pe scara larga a pilelor, nepotismelor, relatiilor de cumetrie si amantlac, cu doctoratele copy paste ca o regula de baza mafiota de mare valoare si o traditie veche nemuritoare, care va dainui precum manelele lui Florin Salam sau Nicolae Guta! Deci, si in consecinta, suferintele rezervistilor batrani, saraci, bolnavi, discriminati, batjocoriti si terfeliti vor continua pentru a-i distra pe acesti belfaroi ajunsi in cele mai inalte grade si functii, pe ei neinteresandu-i aceste suferinte, lacrimi, saracie endemica si stari de foame la care sunt supusi rezervistii militari in varsta, asa ca sa avem fiecare pregatite lumanarile pentru clipa cand vom parasi aceasta tara si lume nedreapta, in care am trait ca militari chiar de pomana, fara recunostinta nimanui pentru tot ce am facut pentru Romania, cand eram activi si in putere! Dumnezeu sa-i apere pe rezervistii militari oriunde s-ar afla! Amin si Aleluia!

Leon spunea...

@Bure, in sedinta de guvern de astazi, OuG privind personalul militar, va tine cont de propunerile Consiliului Legislativ facute ieri in Avizul favorabil:
http://www.clr.ro/wp-content/uploads/2024/03/Aviz_270_2024.pdf
PS. Observati ca incet incet, Gradul incepe sa bata Functia ?
Deocamdata Solda de Grad, din proiect, reprezinta cam 50% din Solda de Functie din L.153/2017..!!

Leon spunea...

"–Domnule Bula, nu puteti parca aici!
-De ce, domnule polițist?
– Pentru că trec Miniștri, Senatori, Deputați, poate trece și Primul-ministru.
– Nu este nimic, domnule polițist, pentru că am AntiFurt"

Leon spunea...

https://snpp.ro/oug-s-a-adoptat-povestea-gradului-si-asumarea-surprinzatoare-a-guvernului/

xmax spunea...

...deci marim pasul privind inechitatile pentru pensii!!!!!!

Probabil acesta reprezinta un pas spre normalitate!!!!

Sunt convins ca nu se va mai iesi din acest cerc vicios nici odata.
Traiasca INECHITATILE!!!!!!

Jenant .... (decriptati acest mesaj cu cele mai triviale expresii posibile adresate celor decidenti)

Claudiu Marin spunea...

@xmax
De aceasta majorara substantiala a soldei de grad beneficiaza personalul in activitate si cei care isi vor deschide drepturile de pensie militara incepand cu data publicari HG in MO.
Nici ciucalati, pe care, pana acum, i-a cam durut in basca de eliminarea actualizarii pensiilor militare, nu beneficiaza de crestere. Asa se va largi in fiecare an prapastia care separa pensiile militare vechi de cele noi.
Hai cu atragerea de noi cadre in sistemul militar!

Viorel spunea...

Xmax. Câtă ură am adunat în mine legat de aceste inechități, nici nu vă puteți da seama. Când văd favorurile făcute de domnul Gl. celor din TO sau misiuni individuale care continua mereu ca și cum ei ar fi Dumnezeii Apărări Patriei, marii eroi ce apără granițele și duc războaie de ani de zile mai ceva ca ucrainenii în momentul de față sau ca vetranii din primul și al doilea Război Mandial prin tranșee, frig, ploaie, viscol, nămol sau arșiță iar patria pentru sacrificiul lor îi recompensează cu sume nemeritate îmi vine …. să nu mai zic nimic. 50.000 ca mine într-un protest aprobat în fața Guvernului, MAp.N, ambasadelor statelor membre NATO timp de luni de zile, un fel de “Golaniada” de după revoluția lui pește, cred că ar da peste cap toate aceste mizerabile initiative legislative de bătaie de joc la adresa pensionarilor militari. Din cauza unuia / unora (puțini la nr.) ce au pensiile calculate în trei trepte, suferă 90% dintre ceilalți pensionari. Protest și nu căcăneala ce o fac unii lideri de Sindicate, Asociații sau Ligi. Numai așa s-ar termina odată pentru totdeauna acțiunile de lichidare a rezervei Armatei României.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Avem rezervisti in Parlamentul Romaniei, precum Condorul plutitor, Neica Fleșcoi de la USR, care candva il admiram ca posta alaturi de noi, maimuțărindu-se pe aici pentru a-si mai rotunji voturile in viitoarele campanii electorale, apoi ne-a lovit in calitate de (fost) sef Comisie Aparare, votand impotriva unor drepturi de care sa beneficiem la pensii, azi disparand intr-o nebuloasa de pe malul Mării Brunete, de unde provine, fiind cronstanțean; apoi iar avem un fost Sef de Stat Major General, fost cu probleme de șmanglă de case ale statului, si depunand declaratii in penal la o bara dintr-o sala a pasilor pierduti, smardoit penal cu o suspendare pe catafalc, caci funia era prea subtire pentru garleajea-i nesatulă de halimos șpăgos, preocupat in oglinda cu podoaba unui cioculet a la Kogalniceanu sau kapra vecinului, fiind laudaros si guraliv numai in campaniile electorale, dar si altii, printre care unii se pot mandri ca au fost penali, scosi din Armata cu a trei-a cizmă, si i-as ruga respectuos sa ne posteze si noua niste pareri personale cu ce au facut bun pentru noi in acesti patru ani, caci toti au intrat cu promisiunea sa ne rezolve la penziile verde brotăcel, astfel ramanandu-le datori ca sa-i pretuim cu cate o uitare si o ignorare profunde la actualele electorale! Va multumim fromox, presupusi camarazi militari, pentru preocuparea Dv de a va indesa cu sarmale in foi de sutare buzunarele de popi comunali, cu gandurile pioase si viclene la suferintele si dramele noastre, si de atata tristete ce o impartasiti pentru noi v-ati cumparat ultimul racnet de limuzine, noi viloaie si apartamente, terenuri si afaceri, cu care din sufletele noastre iubitoare va dorim sincer sa va vedem ajunsi in puscariile patriei pentru ilegalitatile cu care sunteti deja obisnuiti, ca fosti activi, sau ca politicieni, de acum consacrati in rele! Ce camarazi minunati, ce prieteni filotti, ce luptatori daruiti sa ne ajute in durerile noastre profunde si hotarati sa ne majoreze toate problemele grele si de discriminare la penziile noastre brotăcare mici, amarate si de tot rasul lumii! Halal de hadale bafto delo morocanul lor de parpales in varf de fes!

Claudiu Marin spunea...

@Ifrim
Mai concentrat, te rog! Oamenii nu intra aici ca sa citeasca eseuri literare. Doresc informatii

Burebista spunea...

Acum ar trebui ca Dogaru & CO lideri de sindicate, sa se axeze în emisiunile TV pe reintroducerea actualizarilor asa cum și pentru magistrați s a păstrat chiar prin legea 282... Un simplu proiect de lege privind modificarea art 60 legea 223... Asta ca să nu fie discriminate între magistrați, grefieri etc și restul SPECIALILOR.. Ori activarea Plx 199..

JUDECATORUL DIAVOLULUI spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Claudiu Marin spunea...

@Lupul
Noroc ca nu ai avut o arma la tine ca ii capsai, nu?
Cine monitorizeaza iesirile tele agresive in online ar trebui sa previna o tragedie in salile de judecata. Tu ne esti sanatos!

JUDECATORUL DIAVOLULUI spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Sa nu uitam ca:
"Ordonanţele de urgenţă ale Guvernului intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sub condiţia depunerii lor prealabile la Camera competentă să fie sesizată, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară." !!

Pater spunea...

https://www.national.ro/social/disperare-la-mapn-val-de-demisii-si-retrageri-din-armata-romana-815009.html/

Rămânr Armua cu jieni și ciucani

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cu ceva timp in urma, Ciuca fiind incoltit cu intrebari la drepturile rezervistilor promisese ca pana in toamna le va rezolva Ciolacu. Eu am impresia ca despre aceste ,,drepturi'' se referea Ciuca, si daca e asa inseamna ca absolut niciodata nu se va ma face ceva pentru pensiile militare, mai ales ca de la 01 Ianuarie 2025 se va napusti noul guvern cu uraganul austeritatilor peste toata economia nationala, pensii si salarii si nu degeaba acum, in preajma alegerilor toti fac greve sa obtina ultimile majorari la santaj electoral, stiind ca de la anul si timp de 4 ani nu vor mai pupa nimic, Romania fiind inglodata in datorii si trebuind sa se inarmeze fortat, iar noi asa o sa murim, gratie acelor sindicate militare inutile, sabotoare si care mereu au fraternizat cu guvernarile! Sa fim foarte seriosi: Nu mai este absolut nimic de facut pentru pensiile militare! Retineti bine acest aspect real!
@Stelica, ai mare grija, frate, ca sunt foarte mari amenzile date de instante, pentru tulburarea linistii si ordinii publie, sau daca ii afectezi in timpul instantelor! Lasa-i naibii ca si asa nu mai e nimic de facut, decat politic prin legi, si asta nu se va mai intampla niciodata!

luchy19 spunea...

Cei din rezervă și retragere ar trebui să renunțe la gradul militar întrucât valoarea acestuia a rămas de căruță........rău

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Pater, retine de la un om extrem de pățit: Daca ar majora soldele de grad si la 10.000 de lei per bucată activ, nici prin cele mai frumoase vise nu va mai veni nimeni in Armata romana sau chiar Politie, pentru ca noi am umplut retelele de socializare cu plangerile si revendicarile noastre, de ani si ani in sir de s-au speriat toti romanii si nu ii mai intereseaza riscul si eforturile gratuite sau prost platite, cat si niste pensii de infometare la batranete! O data ce Dl Jiganu a distrus, impreuna cu colegii sai, intreaga ideea de pensionar militar, intervenind brutal cu fel de fel de faradelegi criminale si injositoare, care au zdrobit intregul sistem de pensii militare, cauzand foarte multe decese in randul rezervistilor, vestile s-au raspandit, romanii s-au speriat si refuza sa mai fie carne de tun a unui sistem mafiot si ticalosit, coordonat de catre Ministerul Apararii astfel incat s-au golit efectivele active catre alte locuri de munca civile mai bune, mai sigure si mai bine platite, fara riscuri, si daca actualii vinovati nu vor fi arestati si judecati pentru sabotarea sistemului de aparare, rusii vor profita de acest dezastru si ne vor ocupa doar intr-o singura noapte, cu oprire de odihna in Bucuresti si ocuparea intregii Romanii in 48 de ore! Asta sa inteleaga guvernantii, prin spionii SRI care supravegheaza acest blog serios si corect, fiind strecurati inclusiv printre postatori!

Outlander spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Claudiu Marin spunea...

@Ifrim
Nu de frica rusilor trebuie eliminate discriminarile ci din nevoia de a elimina migrarea personalului militar si de a avea armata, politie si servicii competitive, in slujba tarii si a cetatenilor ei.
Scutul NATO ii descurajeaza pe rusi sa atace si cea mai mica tara din alianta. Sunt inconstienti rezervistii care contesta apartenenta Romaniei la NATO si UE.

Leon spunea...

@Luchi,
"Articolul 3 Gradul militar este un drept al titularului şi reprezintă recunoaşterea în plan social a calităţii de cadru militar. Gradul de ofiţer, maistru militar şi subofiţer nu se poate pierde decît în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege.
Articolul 69 Degradarea militară se aplică, în condiţiile prevăzute de legea penală, cadrelor militare în activitate, în rezerva şi în retragere, condamnate la pedeapsa complimentară a degradării militare prin hotărâre judecătorească."(Statutul Cadrelor Militare)..!!

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin. Vă rog să publicați acest comentariu ca să mă mai răcoresc puțin.
1. Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență cu mai multe majorări salariale pentru personalul militar, dar și pentru polițiști. Motivul este legat de disperarea MApN, care se confruntă cu demisii și pensionări pe bandă rulantă, într-un context geopolitic dificil. Jalea la minister este atât de mare încât nu pot găsi militari care să accepte să fie instruiți pentru pilotarea dronelor Bayraktar TB2, plusându-se cu diurne și sporuri, însoțite de obligativitatea de a sluji Armata Română timp de 5 ani.
2. Legea nr. 153/2017 art. 38, pct. (3), lit. b) prin excepţie de la lit. a), începând cu 1 martie 2018, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile de medici şi de asistenţi medicali din unităţile sanitare publice, prevăzute în anexa nr. II cap. I, se majorează la nivelul salariului de bază stabilit potrivit prezentei legi pentru anul 2022;
3.Deci, MAp.N a trecut la varianata LOV privind aplicarea Legeii nr. 153/2017 art. 38, pct. (3), lit. b). Săriți oameni buni, ne pleacă medicii din țară. Medicii au plecat cu toată majorarea lor iar cei care au rămas au profitat de dedicația LOV comparativ cu alte categorii socioprofesionale.
4. S-a trezit și MAp.N. Prea târziu domnilor guvernanți, prea târziu domnule Gl. luptătorul de sub pod. Ați aprobat Legea nr. 168/2020, le-ați făcut cadou două drepturi necuvenite pe lângă Solda din țară și Solda din TO și acum pleacă din sistem ? Nu mai vor să meargă la pregătire în străinătate ? Pleacă din sistem pentru că și-au văzut sacii în căruță, și-au asigurat o pensie și 1.000 lei neimpozabili sumă indexată și ea anual cu inflația. Cei care nu beneficiază de pensie, primesc și ei 1.000 lei identic, ca cei de mai sus că doar și ei sunt: „c) o indemnizaţie lunară, neimpozabilă, în valoare de 1.000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere”, MILITARI ÎN RETRAGERE.
5. Auziți la ei. Din atâtea Batalioane Operative ce au participat în TO nu se găsec voluntari să meargă la pregătire! Ăștia sunt marii luptători ? Poate se oferă voluntari cei din conducerea DGFC, DGJ, de la CPS, poate așa scăpăm de ei și ne obținem și noi drepturile furate din pensie de peste 7 ani de zile.
6. Spre știința domnului Gl. vinovat de toate inechitățile dintre pensile militare. Tot cei fără misiuni în TO, fideli MAp.N rămân în sistem. Lașii fug pentru că se tem de un eventual război care i-ar trimite direct în linia I.

Viorel spunea...

lucky19. În noiembrie 2016 când am ieșit la pensie, mi-am păstrat doi ani de zile două ținute noi (una de camgarn și alta de fresco) complete. Ulterior le-am făcut cadou la un coleg, pentru că, cu toată naftalina și alte mirodenii puse în șifonier ar fi dat molia în ele.
Astăzi dacă le-aș avea, m-aș îmbrăca cu ele în funcție de anotimp ca să nu încalc regulamentul și aș merge să fac piața în Piața Centrală a orașului până trimit cei de la MAp.N (când mă vor vedea la TV sau vor citi presa online în biro la cafeaua de dimineață) pe cineva ca să mă aresteze. Doar așa aș putea să prezint public toate inechitățile dintre pensile militare, favorurile ce se fac unora în detrimentul altora. Iar la sfârșit, m-aș dezbrăca la pantalon scurt și tricou, aș scoate însemnele militare și gradele de pe umăr pentru că, pe diploma de absolvire a Școlii Militare scrie: „I se eliberează prezenta diplomă pentru a se bucura de toate drepturile acordate de legile în vigoare (când m-am pensionat, OUG nr. 59/2017 și OUG nr. 114/2018 nu erau în vigoare) / Prin ordinul ministrului apărării naționale Nr. M.C. 298 din 17.08.1983 i s-a acordat gradul de Sergent major / pentru ăsta am învățat doi ani în Șc. Mil. (instrucție mai ceva ca soldatul Sibiu-Poligon Poplaca cu tot harnașamentul și armamentul din dotare / studiu / ore)”, după care, în timp ce se filmează, le-aș da foc (cu riscul de a plăti amendă la Garda de Mediu), pentru că sunt bunuri proprii plătite armatei. Poate vede și află și cei din NATO cum sunt tratați pensionarii militari comparative cu ai lor. Exact ca pe vite (scuzați expresia). Pensionari Clasa I, II și III.


Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Claudiu Marin, foarte corect spus, si mai adaug ca nu intamplator acest act normativ a fost urgentat pentru ca, in curand, si n-o sa gasiti asta scris public nicaieri, Romania va trimite trupe pe teritoriul Ukrainei sa-i stopeze pe rusi, alaturi de alte trupe NATO, Macron fiind singurul sef de stat care nu s-a putut abtine si a scapat porumbelul, afirmand ca trupele franceze vor fi combatante in luptele cu rusii. Ia sa vedem aici: Tu, francez NATO, nu te vei duce niciodata in acest conflict singur, fara Romania, fara Polonia sau Cehia, fara tarile baltice sau alte state est europene, excluzand Ungaria si pe Orban Viktor, care ieri l-a felicitat pe Putin pentru succesul electoral, si fara Turcia, la fel felicitandu-l pe dictatorul rus prin Erdogan, alt prieten al Rusiei, in cel mai rau caz ambele tari oferind doar logistica materiala, nu si combatanti. Nici Marea Britanie nu se grabeste cu trupe, fiind la un debut conflictual, recent, cu China... Trimiterile se fac exclusiv ca Rusia sa fie slabita militar, sa nu aiba timp pentru acumulari excesive de armament conventional, sa nu se apropie dramatic de Kiev si granitele europene si Marea Neagra, si fiind implicata in a se lupta cu trupe aliate moderne Rusia se va vlagui economic si militar si va accepta mai repede o solutie de pace. Daca va uitati in acest act normativ, postat mai sus, deja sunt stipulate niste reglementari si plati pentru deplasari in misiuni militare externe, si poate unora le-a scapat acest aspect, nu insa si mie! Maximum la anul, cel tarziu, conflictul de anvergura de pe teritoriul Ukrainei, cu participarea trupelor NATO, va rabufni peste o anumita noapte surpriza si vor avea grija sa fie acoperiti de obligatii internationale pe rezolutii ONU, pentru a nu implica cu exclusivitate NATO. Noi, vechii rezervisti, considerati expirati, batrani si rablagiti nu vom mai fi nicidecum bagati in seama, dupa principiul ca ,,ai fost bun cat ai fost, insa acum esti bun de aruncat ca rebut la tomberon!'' Celebrul Comisar constantean nu gresea cand afirma ca ,,sa ne multumim cu ce avem,'' parca anticipand situatiile militare care vor veni curand si vor afecta intreaga Europa si Planeta, consecintele neputand fi anticipate, stiindu-se ca Rusia nu va sta cu manile in san, au o servieta cu nucleu radioactiv pe mana unui nebun, ca Putler, si una la seful lor de armata, un roman betiv, Șaibă, la origini, si amandoi buni de dus la balamuc, insa cine sa-i duca intr-o tara autoritara si dictatoriala, cu puterea absoluta in mainile lor?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Anti NATO si anti UE sunt tractoristrii in brazda din MApN, văcari prin traditii seculare, care au primit diplome de Liceu cu Bacalaureat de la birourile politice locale PCR, au absolvit Scoli de Ofiteri comasate la carciumile comunale si cu ștampulele sibiene de infanterie ingenunchiata, s-au ridicat ierarhic cu ciripoieli turnatoare la Secu, azi fiind generalissimi si colinei in cofraje de carton asfaltat, unii chiar mai tinerei si proveniti din cotoare de sape si hîrlețe cu frana, dar si acceleratii si ambreiaje la BOB-uri utecist comuniste, lustruiti la Secu si etichetati ca papagali-gagagali cu ștaif, avand toti tatuat pe scoarțele cerebrale capul de mort a lui Lenin Baci sau Stalin Tartor de Draci, cu pensii care, doar una, ar salva cam 10 amarasteni de rezervisti in foamete ca mine!

Sebi spunea...

Foamea naste monstri. Dintotdeauna. Este un motiv suficient pentru a hrani caini si oameni, indiferent cat ar costa, inainte de a fi prea tarziu.

luchy19 spunea...

În caz de mobilizare se actualizează solda de grad pentru cei aflați în rezervă?

Trofin spunea...

Să trăiți bine , domnilor colonei cu solda de grad , ca pensionari , 1/3 din solda unui soldat ! Mă bucur că aveți opinii ”sănătoase” cu privire la implicarea României în conflicte militare care nu o privesc.

Leon spunea...

@Trofin, mie imi place mai mult gradul de Maior (ce tineri eram odata !):
Un Maior in REZERVA, pensionar militar are in Decizie SG = 326 lei, iar un Maior in REZERVA VOLUNTAR primeste in fiecare luna de la MApN SG = 2607 lei brut..!!

luchy19 spunea...

Vorbiți de colonei, da...dar generalii care se plimba pe la televiziuni......

luchy19 spunea...

Cu excepția celor care aveau vechimea necesară pensionării în 2023 și au primit încă 5 ani posibilitatea de a rămâne în sistem cu calculul tot pe 6 luni, deci cu excepția acestora care din luna mai 2024 deja vor avea o posibilă pensie de minim 5000 RON pentru SGP, din martie 2025 prin această creștere a lunilor pentru calculul pensiei 13, 14 ...luni.....nu cred că va mai exista SGP , repet SGP fără pensie de minim 5500.....nu mai vorbim de subofițerii 7000 iar ofițerii.....!
Asta este, norocul celor rămași activi a fost făcut ( norocul fiind această fabuloasă marire de grad) datorită nouă cei care am ieșit în rezervă supărați pe sistem întrucât ne au mințit atâția ani de zile .
Da , vor fi diferențe enorme între aceleași categori de personal și probabil așa vor rămâne pe veci.

GG spunea...

Gradul,este un drept obținut al militarului,prin asta se diferențiază un militar de un civil.Daca au avut curajul sa umble și la la acest drept înseamnă că acești nenorociți nu au scrupule,taie de la noi tot ce se poate.Daca și acuma tăcem din gură,înseamnă că suntem niște momâi,care ne numim "rezerva militară".La câte umilințe mai suntem dispuși sa rabdăm? Am suportat destule umilinte! Singurul care ar scoate în stradă marea mută adormită este Dogaru,nu vedeți ca puzderia de Asociații sunt doar de fațadă? Ne mint cu fel de fel de ordonante,în preajma alegerilor că sa-i votam,după...miniștrii civili uita de ele. Am spus acum 10 ani ca vom fi Asistații sociali ai țării,nu ați ascultat,când va că ajunge foamea e prea târziu!

socrates spunea...

Păi, citiți istoricul manevrelor clasei politice față de militari, fie activi sau in rezervă, citit concluzia lui Eminescu, asupra "calității clasei politice de acum circa 150 de ani". Au nevoie de militari pentru....a muri cand este nevoie, citiți cum au fost tratați celebrii "penesi curcani" dupa 1877, deveniți cerșetori; valizi. Cei care conduc finantele armatei sunt acoliții clasei politice, merită sa iasă românii la VOT pentru asemenea clasă politică ?. Voi, trebuie sa ști !.

Viorel spunea...

GG. Să fim serioși. Valoarea unui om se cunoaște prin ceea ce realizează, ceea ce rămâne în urma lui. Vă rog să-mi prezentați ce a realizat Col.(Rz.)dr. Mircea DOGARU în ultimii 8 ani și, privind pensile militare de stat și alte drepturi cuvenite pensionarilor militari, începând de la OUG nr. 57/2015, 59/2017, 114/2018, nu mai vorbesc de OUG date din 2010 și până în 2017 privind suspendarea ajutoarelor la trecerea în rezervă conform Legii nr. 284/2010 art. 20 pct, (1) și (2). Cât despre manifestări și mitinguri, efect 0.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Valoarea sindicatelor orăcăitoare, masurata in metrii cub de bănițoaie closetare de tarhat tărcat si îndesat la pătrat, adunate de la oi si boi cu inselatoria, ,,Lăsați, băi, să vină proștii să cotizeze la noi!''

Burebista spunea...

Pe Dogaru îl interesa prin emisiuni TV, despre pensiile civile ca legea e proasta etc... Sa l vedem acum când va fi invitat dacă o sa zică ceva despre aceste creșteri ale soldelor de grad la activi și culmea la rezervistii voluntari dar la rezervistii obligați, proveniți din SNAOPSN?!?! Nimic... Măcar sa modifice legile sa nu mai fim în rezervă dacă suntem mai dezavantajati decât un civil care face o luna doua de instrucție și devine rezervist voluntar..
Sa speram ca o sa vina ăștia de la putere cât mai repede în parlament și cu statutul cadrelor militare și vor introduce acolo treaba cu actualizarea părții din pensia militară corespunzătorare soldei de grad ori de câte ori se majorează solda de grad a activilor.

Claudiu Marin spunea...

@Burebista
SCMD s-a constituit in 2009 de un grup de entuziasti disponibilizati afectati de Legea 329/2009 prin care Boc a interzis cumulul pensiei cu salariul. Pe atunci, legea desfiintarii pensiilor militare era in proiect.
Actiunile protestatare ale SCMD au fost varful de lance pentru reintroducerea sistemului de pensii militare prin L 223/2015.
Reglementarea cumulului pensiei cu salariul si Legea 223/2015 au fost piesele tari care au glorificat sindicalismul domnului Dogaru. Asa ca exagereaaza cei care spun ca SCMD nu a realizat nimic.
Decaderea s-a produs dupa OUG nr. 1/2011, de revizuire a pensiilor calculate gresit conform HG 735/2010, revizuire in urma careia cca 70% dintre pensionarii militari au primit pensii contributive mai mari decat pe L164/2001, galagioasii lui Dogaru combatand ca acelea nu ar fi pensii ci ajutoare sociale. Este perioada dupa care cei care nu erau disponibilizati nu au mai cotizat la SCMD.

Viorel spunea...

Burebista. Ce treabă are Solda de grad cu Statutul cadrelor militare ? În Proiectul noului statut nu se face nici o referire la așa ceva. Singura modificare pozitivă (nu știu dacă se vor aplica și nouă pensionarilor militari) este majorarea cuantumului pensiei stabilite conform legii cu 10%, 15%, 25% (poate vor schimba în 15%, 20%, 25% pentru echitate) pentru cei care dețin Semnul Onorific în Serviciul Patriei pentru 15, 20, 25 ani de activitate în domeniul apărării.
Singura variantă ar fi, scoaterea Soldei de grad din Baza de calcul (elemente salariale) conform art. 28 din Legea nr. 223/2015 și introducerea acesteia în Proiectul de modificare a Legii 80/1995 care să se adauge la pensia stabilită identic ca și sorul pentru SOSP, cee ace cred că nu este posibil sau dacă este, nu cred că o vor face.

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Sa nu amestecam lucrurile!
Gradele militare sunt reglementate in Statutul cadrelor militare, soldele de grad in Legea salarizarii, L 153/2017, Anexa VI, iar legea pensiilor stabileste care elemente salariale intra in baza de de calcul a pensiilor.

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin. Cu ce mă încălzește Legea nr. 223/2015 pentru care s-a luptat conducerea SCMD (îmi amintesc întâlnirea și pactul de susținere la alegeri dintre domnii Antonescu, Ponta, D. Constantin și Dogaru / Alianța USL versus o lege a pensiilor militare= Legea nr. 223/2015 prezentate de TV), dacă în iulie 2015 este promulgată Legea nr. 223/2015 cu intrare în vigoare începând cu data de 01.01.2016 iar în decembrie 2015 este modificată de OUG nr. 57 ? Accept ideea că era Cioloș mare sculă cu o altă viziune, dar ce ne face ulterior LOV / PSD prin OUG nr. 59/2017, dar OUG nr. 114/2018 LOV+Budăi / PSD (că doar nu a gândit-o Budăi deabea numit pe funcție). Are vreo valoare Legea nr. 223/2015 pentru marea majoritate a pensionarilor military pensionați înainte de 15.09.2017 ? Are vreo valoare pentru cei 68% dintre pensionari, despre care afirma și regretatul Huhu Rezea și dv. că au rămas cu cuantumul în plată mai favorabil, adică cel pe Legea nr. 263/2010 ?

Leon spunea...

@Claudiu, pentru a respecta adevarul trebuie sa facem urmatoarele precizari:
1.Propunerea legislativa sustinuta de SCMD, Plx 586/2015 a fost RESPINSA DEFINITIV de plenul CD in sedinta din 08.06.2016.
2.Proiectul de lege initiat de Guvernul Ponta, Plx 529/2015 a devenit Legea nr.223 din 24.07.2015 !!

Viorel spunea...

Nu mai rețin că sunt mai uituc odată cu trecerea anilor. Dar parcă a fost cândva (pe timpul lui nea Nicu sau imediat după) o lege în care Solda de grad se adăuga la pensia calculată. Posibil să greșesc.

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Are valoare L 223 pentru cei 68% ramasi in plata cu pensiile contributive in regim de pensie militara. Fara art. 122 din lege, acei 68% ar avea pensiile actuale in plata mult mai mici.
Nu vrei sa intelegi deloc ca initiatorii celor 3 ordonante au fost luca -jienii(generic) din interiorul sistemului. Politicul a validat respectivele initiative si nu mai vrea sa le repare. Vezi soarta Plx 199/2020 in Camera Deputatilor si Guvern.

Viorel spunea...

Și cine era politicul de atunci care a validat aceste mizerabile OUG ? Nu cumva PSD ? Iar dacă nu vrea să le repare, eu pentru ce să-i mai votez ?

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Proiectul Legii 223/2015 a fost lucrat de o comisie MApN sub coordonarea ministrului Dusa in anii 2014-2015
Primul draft al acelui proiect a fost publicat in noiembrie 2014 pe blogul Huhurez.com ...si a purtat numele de proiectul Dusa.
Domnul Dogaru a furat startul si a depus la Senat, prin senatori aliati SCMD, Proiectul Dusa neaprobat in Guvernul Ponta.
Ulterior, Ponta a depus Proiectul trecut prin Guvern. Ambele proiecte nu prevedeau recalcularea pensiilor in plata, domnul Dogaru avand boala pe cei 68% cu pensii contributive marite.
Cine vrea sa se documenteze despre chinurile facerii L 223/2015 poate sa acceseze articolele de pe blog din anii 2014-2015, selectand eticheta PROPIECT LEGE PENSII MILITARE de pe prima pagina.

@Viorel
Legea 223/2015, initiala, a fost lucrata si adoptata in timpul Guvernului Ponta, ministruil Dusa, si a fost maltratata prin OUG 57/2015, inainte de a intra in vigoare, de luca-jieni prin Guvernul Ciolos.
Plx 199/2020 a fost ingropat de un USR-ist care a trimis proiectul la reavizare la Guvernul Cîțu, urmat de Guvernul Ciuca. Aceeiasi luca -jieni i-au capacitat si pe PSD-istii lui Tudose si Dancila, in cazul ordonantelor 59 si 114.

Leon spunea...

@Claudiu, procentul de 68% era dupa Recalcularea pensiilor cf.L.223/2015 !
In iunie 2011, ministrul Gabi Oprea spunea:
"Astazi, 90.2% din totalul pensiilor revizuite au crescut, cu cariera completa sau incompleta"..!!
PS.Eu m-am numarat printre cei 9,8% cu pensia scazuta !

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Ai dreptate!
Dupa revizuirea din 2011 numai 26 000 din 200 000 de pensii militare nu au crescut.

luchy19 spunea...

Domnilor, ce așteptări să mai avem ?
Se poate face vreun demers, vreo inițiativă legislativă, vreun proiect care să aducă și pensionarilor militari ceva în plus pe cupon...?!

Mihai f. spunea...

Daca toate asociațiile,organizațiile ar face un miting venim cu siguranță ,e depășită linia roșie .E singura modalitate sa ne facem auziți ,cat mai repede . Voluntarul rezervist fara pregătire,nimic,grad maxim .... rezervistul obligat ,adică noi ,grad de mizerie ...și totul pare in regula ptr decidenți ,normal chiar .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, ulterior s-a facut un act reparator celor care in 211 le-au scazut pensiile, @Onorabilul mereu repetand asta si exemplificand si actul normativ...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@luchy19, intrebarea asta si ridicarea problemelor de majorari la Ciolacu sa le faca sindicatele militare, dupa ce isi ies din trantoreli, ca noi nu ajungem la Ciolacu, dar ei pot ajunge! Concluzia mea: Sindicatele sunt in subordinea lui Jiganu si alti clocari! Un deget nu misca fara el! Sunt vandute aceste sindicate la toti, pluridisciplinar, mai intai politicului!

Burebista spunea...

Viorel, are treabă... În statutul cadrelor militare inițial lg 80 din 1995 era prevazut ceea ce am scris eu..

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Mihai F, vise, taica, vise... sindicatele sunt aservite dusmanilor, si moarte deci, noi greu mai putem face mitinguri, bolnavi si batrani, rezervistii bucuresteni niciodata nu ies afara din case, desi sunt zeci de mii, ca mereu provincia a facut plinul si bucurestenii aproape de zero... Nu intelegi ca suntem o masa amorfa, indiferenta si masochista, si ca ne meritam soarta din cauza lenei care ne stranguleaza ca un sarpe? In procese nu-si cauta dreptatea decat foarte putini, petitii nu scriu nici de-al naibii, in audiente nu vor si atunci stau cu gura cascata sa le cada totul de-a gata de sus, doar luptand o mana de inimosi, precum eu cu mii de petitii si plangeri nationale si internationale, peste absolut tot, m-am dus in audienta la MApN, O GROAZA DE PROCESE, MII DE ATITUDINI ON LINE, DAR AM OBOSIT, M-AM ACRIT SI SATURAT DE TOATE, MAI ALES CA MAJORITATEA STAU CU DEGETUL ADANC INHIPT IN INTUNERIC, ALTII RAD SI MISTOCARESC SI O CLASA PÂNDARĂ SA CASTIGE ALTII DREPTURI CA SA BENEFICIEZE SI EI, ASTIA FIIND PROSTII SATULUI, CU GURILE CASCATE SI CU MUCII CURGANDU-PE PIEPT! HALAL DE POOLLA NOASTRĂ PROASTĂ!

mateo spunea...

Nu cred si nu sustin in nici un fel justificarea privind cresterea soldelor de grad si a sporurilor. Diferentele vor fi uluitoare. Domnilor colegi... este ultimul an de prelungire a activitatii in sistem a sefului finantelor militare. Urmeaza sa se pensioneze Oare sunt intamplatoare aceste majorari? Ele erau prevazute si in llegea salarizarii din 2017 si nu s-au aplicat. Acuma s-au gasit fonduri? Am munici 35 de ani batuti pe muchie in sistem .Vom avea pensii mai mici decat cei care vor avea doar 25-28 de ani vechime. Lumea va fugi cand va indeplini conditile pentru ca nici celor de azi nu le garanteaza nimeni viitorul.
UMILINTASindicatele nu se zbat pentru noi.Au obtinut ceea ce au vrut si...gata. Sau agitat pentru rezervistii voluntari Dar pentru rezervistii de facto cine se agita?

Simdum spunea...

De ce Statutul magistratilor trateaza in mod clar si precis parcursul carierei lor de la inceput si pana la parasirea naturala a sistemului la cimitir? Pentru ca exista sinergie si coeziune in sistem. Si oameni care gandesc logic parcursul unei cariere si dincolo de incetarea raporturilor de serviciu. Interesul general primeaza.
Diferenta intre cele doua Statute e ca in cel al magistratilor e un echilibru intre drepturi si obligatii, pe cand celalalt e total pe dinafara, tratand doar partea in care esti in activitate si ai obligatii.

Skoda 4x4 spunea...

Soldele de grad sunrt prevazute in Legea salarizarii, L 153/2017, Anexa VI,dar atunci,,rezervistii voluntari"" sunt platiti pe Lg.153?. Unii sunt soferi/bucatari/etc si platiti de firmele unde lucreaza ,ei de ce primesc solda de grad majorata ,aici ar putea fi un os de ros ,sper. Poate cineva mai bine pregatit ne lamureste.Mc.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

O bloagă, care se ocupa cu retentia personalului in baltoaca oracaitoarelor batraciene, a umplut fb cu reclame la drepturile rezervistilor voluntari, cicatelea rasplatiti cu zeci de mii de euroi in papusoi, daca se inroleaza ca voluntiri, si dupa aia pun, ca dobitocii in paranteza pentru elocvență sumele romanistane de 2000 lei-5000 lei (!!!), si intrand pe una bucata postare, de altfel puțind ca hoitul de politica, ei afirma ca din 5000 de cereri ale Ministerului de Taiat Frunze Verzi la Caini Kaki, s-au acoperit...6000 de locuri in Ghencea militar cu ingeri si arhangheli la portic , 'tule rasa de la Malaxa cu fentele lor din burique mincinoase! Dzic eu, hai sa citesc si mooismele, pardon, comentariile acestui padoc-tomberon, si am gasit acolo un depozit de frigidere cu congelatoarele doldora de macră din partea rezervistilor adevarati, din leaturile noastre consacrate, si nu de-al de târâie oghială natoisti habarnisti! Nu poti deschide facebuci cu muci fara sa dai de reclama asta cretin idioata si fara sa-ti bagi si tu un hălcan zdravăn de macră intr-un congelator, sa nu fii mai prejos de camarazii fericiti si entuziasmati de aceste minunate stiri cretine! Parca-i zice Comisarul Voiajor acestei dejectii politice ale guvernarii!?



Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Azi e Sf. Toader: La multi ani, sarbatoritilor, azi cu pantofii uzi si bunăciuni la ramazan! Totusi, e cu cruce neagra in calindir, ceea ce ne duce cu gandul ca Toderitii au pensiile militare inghetate si injuraturile fierbinti pe buzele bogat umezite si linse adanc, sa nu se risichească strochii batranelor podgorii! Sanatate si, La multi ani fericiti si sanatosi, totusi, dragi si batrane catane pline de sperante, pe care vi le doresc implinite!

GG spunea...

@Viorel E singurul care poate scoate marele în stradă.Cu cine sa facă miting cu câțiva care se deplasează de la sute de km,iar cei care se puteau deplasa cu metroul 2-3-4 stații stau în fata tv.ului?
SCMD sre și logistica necesară,poate obține aprobările necesare,etc.Nici eu nu am fost de acord sa se încurce cu civilii,dar asta a fost.Fata de puzderia de asociații,SCMD a mai făcut ceva,nu a avut susținere.Mitingul nu se face cu doi trei moși!

Viorel spunea...

GG. Într-un fel sunt de acord cu dumneavoastră, însă ceea ce mă intrigă este faptul că acești președinți de sindicate, asociații, ligi, nu au nici o prestanță în fața politicienilor cu funcții importante în Guvern sau Parlament. După mine, nici nu trebuie să facem demonstrații, mitinguri sau altfel de adunări ci, în calitatea pe care o au solicită o audiență la (o IA de jos în sus) ministrul Ap., prim ministru, președintele CD, Senatului iar la sfârșit dacă nu găsește înțelegere la președintele României. Înainte de acest lucru, analizează cu toți președinții ce probleme să ridice, le sintetizează pentru a fi cât mai ușor de înțeles și le prezintă verbal și în scris împricinaților (unul dintre ei care are dicție și logos, nu îîî și aaa). Dacă nu se înțeleg, unul care este mai tare în baston se duce și prezintă problemele din proprie inițiativă. Cam așa văd eu lucrurile într-o societate normală. L-aș întreba pe domnul Gl., în calitatea pe care a avut-o la un moment dat ca ministru al Ap. de ce nu și-a exercitat atribuțiunile ca ministrul justiției care: „Predoiu, despre majorarea salariilor şi pensiilor magistraţilor cu 20%: Sunt stabilite prin legi adoptate în ultimii 10 ani”. Predoiu se întoarce în urmă cu 10 ani iar al nostrum conducător nu a fost în stare să implementeze 100% Legea nr. 153/2017.

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Presedintii de structuri asociative nu se zbat pentru rezervisti pentru ca nu au pregatirea juridica necesara. Mai bine tac decat sa constate Jianu ca sunt pe dinafara problemelor discutate.In astfel de negocieri nu este suficient doar sa exprimi nemultumiri fara a argumenta juridic de ce si cum rebuie amendata legislatia.
Uita-te cate inovatii juridice traznite a debitat in ultimii ani seful SCMD! Si-a subminat singur autoritatea de partener al dialogului cu institutiile statului din domeniul pensiilor de serviciu.

luchy19 spunea...

Trist, deci ZERO speranțe......

Trofin spunea...

Dacă doriți să vedeți ce diferență există între pensia calculată cu solda de grad de la data emiterii ultimei decizii de pensie , conform L223/2015 și pensia calculată cu luarea în calcul a soldei de grad stabilită după ultimul act normativ , se poate folosi o metodă simplă, astfel ( pentru pensiile stabilite sau recalculate până la 15 sept. 2017):
- se extrage din fișa de calcul atașată la ultima decizie de pensie valoarea medie anuală a soldei de grad . În anul 2017 solda de grad a suportat o majorare de 10%. În această situație , valoarea medie din fișa de calcul se majorează cu 10%. În cazul meu , 356x1,1=392 lei ;
- se calculează indexarea totală de la anul eliberării deciziei de pensie 2017=5,2%; 2018=0%; 2019=1,3%; 2020=4,6%; 2021=0%; 2022=2,6%; 2023= 5,1%+diferențe pe plafoane ; 2024=13,8% ; 2025=10,4%.
În cazul meu indexarea totală , în 2025 va fi de 57%.
- valoarea din 2017 a soldei de grad se majorează cu indexarea totală . În cazul meu valoarea la zi , pentru anul 2025 ,va fi de 392x1,57=615 lei;
- din valoarea soldei de grad actuală se scade valoarea soldei de grad adusă la zi . În cazul meu 2838-615 = 2223 lei. Această sumă se înmulțește cu coeficientul de calcul a pensiei , în cazul meu 0,85 și rezultă o valoare de calcul de 1889 lei.
- din pensia brută actuală , dacă se beneficiază de pensia calculată conform L223/2015 , nu valoarea rămasă în plată la data emiterii ultimei decizii de pensie ( în situația pensiilor recalculate după L223/2015) , se deduce valoarea pentru meritul militar (10 , 15 sau 20%) , la valoarea rezultată se adaugă diferența de soldă de grad , apoi se adaugă sporul pentru meritul militar care se aplică la suma rezultată. În cazul meu ar rezulta o diferență între cuantumul în plată și cuantumul rezultat de 2267 lei . Este totuși o sumă care poate diferenția pensia unui colonel de pensia unui soldat , viitor pensionar.
Pentru cuantumul brut al pensiei rămas în plată la recalculare , procedura este mai complexă dar nu este imposibil de rezolvat.

Claudiu Marin spunea...

@Trofin
Constat ca aveti aplecarea spre calcule complicate.
Cel mai simplu pentru cei care au fost actualizati in anul 2017, ultima actualizare potrivit L 223/2015, ar fi sa compare solda de grad din Hotararea de Guvern aprobate in sedinta de vineri a guvernului cu solda de grad din decizia de actualizare din 30 06 2017, indexata pana in anul 2024 .

Leon spunea...

@Claudiu si @Trofin, cel mai simplu este sa se compare SG din Decizia de Recalculare din 2016, majorata cu 10% si 6,547% apoi se aduna Indexarile din 2016 pana in prezent, cu SG bruta din OuG si se calculeaza diferenta in lei brut!

Burebista spunea...

Dacă se va reintroduce actualizarea pensiilor militare în funcție de creșterea SF și a SG atunci obligatoriu asa cum era specificat și în plx199 se va calcula media soldelor nete corespunzătoare mediei soldelor brute actualizate care medie netă va deveni
pensie în plată. Omm se va pierde dacă nu va fi plătit separat de pensie. La fel va fi la magistrați odată cu prima creștere a salariilor, pensiile lor vor fi plafonate la nivelul de max salariul net al unui magistrat activ cu aceeași funcție.
Ceea ce va doriți dvs nu are cum sa fie aprobat... Solde din anul 2024 dar impozitare ca un 2017...

Claudiu Marin spunea...

@Burebista
De ce adaugi dta aci, ca un intrigant, ceea ce n-a spus nimeni in ultimul timp?
Daca se face actualizare soldelor de functie si grad la nivelul anului 2024, nu este normal ca si pensiile militare in plata sa nu depaseasca netul bazei de calcul, asa cum se plafoneaza si pensiile in plata ale magistratiilor la prima actualizare dupa intrarea in vigoare a L 282/2023?

@Leon
Doar politistii si ce de la penitenciare nu au primit decizii de actualizare in anul 2017.
Asa ca, vom compara solda de grad din decizia de actualizare din 2017 cu solda de grad actuala pentru activi.

Burebista spunea...

Claudiu am scris asta strict fără de comentariul lui Trofin de mai sus .. A calculat cât ar avea solda actualizata în 2024 dar a impozitat decât cu 10%...

Claudiu Marin spunea...

@Burebista
Trofin a pus in discutie numai actualizarea soldei de grad, nu actualizarea care a fost reglementata de fostul articol nr. 60 din lege, care includea si actualizarea soldei de functie.
Actualizarea pensiilor militare nu este interzisa de noul articol 60 in forma in care a fost introdusa in lege prin cele doua ordonante si prin noua lege 282/2023.
Asa cum am precizat de mai multe ori, actualizarea poate fi din nou reglementata prin introducerea unui nou articol, de exemplu cu nr. 60 indice 1, fara a deranja prea mult actualul art. 60, asa cum s-a incercat prin Plx 199/2020. In respectivul articol se poate preciza ca art. 60 se aplica in mod corespunzator, adica dupa actualizare se aplica plafonarea la cuantumul net al bazei de calcul.
De neconstitutionalitatea eliminarii prin ordonanta de urgenta a actualizarii putem discuta doar pana la intrarea in vigoare al L 282/2023, respectiv pana la 01 01 2024.
Daca se va obtine vreo decizie CCR de neconstitutionalitate a eliminarii actualizarii prin ordonanta de urgenta, aceasta nu va afecta si plafonarea, asa cum ea este reglementata prin actualul articol 60. Parlamentul va pune legea in acord cu decizia CCR prin reintroducerea actualizarii intr-un nou articol din L 223/2017.
Cei care au formulat exceptiile vor putea primi despagubiri pentru eliminarea actualizarii pe ultimii trei ani inainte de sesizarea instantei sau inainte de intrarea in vigoare a L nr. 282/2023.
In schimb, daca se va obtine neconstitutionalitatea eliminarii prin ordonanta de urgenta a indexarii pensiilor militare si cu 50% din cresterea castigului salarial mediu brut,aceasta crestere se va aplica tuturor pensionarilor militari de la data publicarii deciziei in MO pentru ca articolul 59 initial din lege nu a fost modificat si prin Legea 282/2023.Cei care au formulat exceptiile vor prim si despagubiri pe ultimii trei ani.

Trofin spunea...

Simplificările sunt bune dar finanțiștii nu lucrează prin metoda simplificării. Eu am considerat util ca la o posibilă reglementare în cuantumul calculat al pensiei brute să se țină cont și de parametrii care au stat la baza stabilirii pensiei ( în mod deosebit procentul total de calcul a pensiei) . Într-adevăr , cea mai bună soluție ar fi actualizarea pensiilor cu luarea în calcul a parametrilor curenți , soldă de funcție, soldă de grad , ețc.

Burebista spunea...

Claudiu, dacă s ar actualiza numai solda de grad și apoi s ar stabili media soldelor nete corespunzătoare mediei soldelor brute pensionarii veci de dinainte de 15.09.2017 ar pierde pentru ca SF ar rămâne la nivel 2016...
Cel mai corect era în 2017 sa se fi schimbat decât art 60 dar sa fi rămas art 59 inițial. În prima fază pensionarii militari ar fi pierdut la recalculare în 2017 și 2018 însă în anii următori ar fi câștigat. Atunci a fost o mare nedreotete făcută celor care au îndeplinit condițiile de pensionare pe 16 septembrie 2017 și care au primit pensii nete în plată xuv30% mai mici decât cei pensionați pe 15 septembrie... La aceeași vechime, grad, funcție și sporuri. Ar trebui să se facă o actualizare la zi a pensiilor militare în funcție de soldele%salariile fin prezent, eliminată indexarea și sa se păstreze doar actualizarea în funcție de creșterea soldelor activilor. Bineînțeles poate exista o indexare anuală cu inflația a soldelor și automat a pensiilor. Astfel nu va mai exista nicio inechitate. Va fi exact ca la magistrați. Va trebui întotdeauna sa existe o corelare a creșterii soldelor cu pensiile pentru ca altfel va fi ca anul ăsta, cei care s au pensionat în decembrie 2023 au primit indexare 13,8% iar activii au primit 5 : doar la SF... Dacă nu credea acum SG cei ieșiți la pensie în decembrie 2023 ar fi fost pe plus.. Oricum sunt pe plus dacă au avut media soldelor nete mai mare de 13000 lei..

Skoda 4x4 spunea...

Cu permisiunea dvs.vreau sa va supun atentiei urmatorul aspect. art.64 alin.1 din Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa ,in vigoare la acest moment :
1) Prevederile cuprinse într-un act normativ, contrare unei noi reglementări de același nivel sau de nivel superior, trebuie abrogate. Abrogarea poate fi totală sau parțială.

Aici ma refer la OUG.59 si 114 care au provocat dezastrul pensiilor militare , observ ca ordonanta,,BAYRAKTAR " care este in contradictie cu aceasta LEGE, nu a fost publicata inca in M.O.
Cu stima

Leo spunea...

@4x4
Pe acest aspect se întemeiază noul tău demers judiciar privind OUG 59 și 114 ?

Skoda 4x4 spunea...

Ptr.dl.Leo si nu numai , nu am facut uz de acest articol (inca , dar o voi face si pentru asta) pareri,idei,ceva din partea comentatorilor pertinenti ai acestui blog ,care au studii juridice si nu numai,dar nu asemenea,,Lupul,Palass,si altii ca el...
Apropos ,nu vi se pare ciudat faptul ca motivarea privind lipsa avizului C.L nu a fost publicata in M.O nici dupa 3 luni jumatate ? Stima si sanatate tuturor.

Skoda 4x4 spunea...

P.s

Nu aveam de unde sa stiu eu in decembrie 2023 ca vor creste soldele de grad inclusiv la REZERVISTII VOLUNTARI (anul trecut prin hg.28 nu a crescut solda de grad si acestora) ,astfel ca toate aspectele intra in contradictie cu ce am afirmat anterior,privind normele de tehnica legislativa.

Claudiu Marin spunea...


@Skoda
Potrivit Constitutiei si rangului actelor normative stabilit prin L 24/2000, POCA a emis indrumarul
https://infolex.snsh.ro/wp-content/uploads/2020/09/929.pdf, din care citez:


"Ordonanta de urgentã se poate adopta de cãtre Guvern numai în situatii extraordinare a cãror reglementare nu poate fi amânatã, având obligatia de a motiva urgenta în cuprinsul acestora.
Ordonantele de urgentã nu pot fi adoptate în domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertãtile si îndatoririle prevãzute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza mãsuri de trecere silitã a unor bunuri în proprietate publicã.
Dacã o ordonanþã de urgentã este emisã în domeniul legilor organice, ea poate interveni legislativ asupra actelor enumerate la legea organicã si se poate interveni legislativ asupra ei prin aceleasi acte enumerate la legea organicã. Apoi, dacã o ordonantã de urgentã este emisã în domeniul legilor ordinare, ea poate interveni legislativ asupra actelor enumerate la legea ordinarã si se poate interveni legislativ asupra ei prin aceleasi acte enumerate la legea ordinarã."

In traducere, ordonantele de urgenta 59 si 114 puteau interveni in modificarea legii organice 223/2015, cu conditia sa nu afecteze drepturile pensionarilor militari, drepturi reglementate, deja, primar, prin legea organica. NU puteau sa elimine total actualizarea si sa micsoreze indexarea cu 50% din castigul mediu brut, drepturi conexe ale dreptului de/la pensie reglementat de L 223/2015.

Skoda 4x4 spunea...


Corect dl.Admin, si totusi...

Skoda 4x4 spunea...

Sa mai auzim inca o data...Bayraktar....

Bayraktar - Ukrainian War Song (English subtitles, napisy polskie and other languages)

Viorel spunea...

Burebista. Toate aceste nedreptăți ni se întâmplă nu pentru că așa vor ei (25%=voință și 75% prostie) ci pentru că sunt bătuți în cap. Vă dau un ex. concret. Ce document semnează și ștampilează un domn ce conduce DGJ cu nume de piesă necesară tuturor producătorilor de mașini spre ex., adică CIPURI. Documentul a fost conceput de către o domnișoară Slt. M. V-Cătălina (nu-i dau numele că o fac de râs, lucrează după șablon prin copy paste, fără a citi și analiza ce solicit de fapt pensionarul). Redau din Întâmpinarea trimisă CAp.SV.: „… prin acțiunea reclamantului, se solicită de fapt ca pensia sa de serviciu să fie indexată/actualizată în raport cu dispozițiile art. 59 și 60/2015 (Atenție ???) anterioară datei de 07.07.2017, adică prin acordarea unei creșteri în funcție de soldele cadrelor militare în activitate, majorate și respective prin acordarea sumelor reprezentând creșterea cu 100% din rata media anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat”. Păi domnișoara Slt.! Eu sunt pensionar din data de 30 noiembrie 2016 când mi s-a dat indexarea de 5% (prin derogare Cioloș)., începând cu 01.01.2017 mi se acordă indexarea de 5,25% care se anulează prim Actualizarea pensiei cu majorarea de 15% acordată cadrelor militare în activitate începând cu data de 30.06.2017. DESPRE CE INDEXARE / ACTUALIZARE VORBEȘTE ACEASTĂ FĂTUCĂ ȘI CE DOCUMENT SEMNEAZĂ ȘI ȘTAMPILEAZĂ ACEST Gl., când eu de fapt solicit Actualizările ulterioare, adică cele începând cu anul 2018 ? Este că dorm în bocancii statului ? Ce pretenții să mai avem de la ei și mă mir cum de au ajuns pe aceste funcții atât de importante ? Așa induc în eroare instanțele de judecată, fapt pe care l-am consemnat în Răspunsul la întâmpinare.

Leo spunea...

BRAVO @Claudiu,
- Drepturile fundamentale prevăzute de Constituție nu pot fi ATINSE/RESTRICȚIONATE decât prin LEGE a legiutorului parlamentar.
- Pron OUG-uri pot fi aduse aspecte pozitive / avantajoase (modificări în bine) la drepturi fundamentale reglementate prin LEGI.
@Flavius,
Azi e BUNA VESTIRE . Iartă-l pe colegul T2 și împacă-te cu el.

Burebista spunea...

Întreba cineva pe aici, dacă NOI pensionarii militari putem fi rezervişti voluntari..... Eu zic ca nu putem fi.. Pentru ca deja suntem rezervişti obligați.. 🤣
Eu am deja acasă atașat la livretul militar Ordinul de chemare la mobilizare sau cum se numește el prin care mi se spune unde sa ma prezint în caz de mobilizare , la ce unitate în cât timp și ce trebuie să am cu mine.. Unitatea este IGPR... 🤣
Dacă ma duc la centrul militar de sector și spun ca vreau sa devin rezervist voluntar,la MApN, pentru ca armata am făcut-o la Cercetare, Mapn, probabil ca nu ma vor primi din cauza ca deja sunt rezervist la MAI.. 🤣 Dacă tot sunt OBLIGAT SA FIU REZERVIST INVOLUNTAR, NU AR TREBUI SA BENEFICIEZ ÎN PLUS FAȚĂ DE PENSIE DE DREPTURILE PE CARE LE AU REZERVISTII VOLUNTARI???
Eu zic ca soci s a greșit cu soldele de grad în oug și s ar putea cel puțin pentru cei care încă suntem în rezervă sa existe o șansă de actualizare a soldelor de grad... Pentru cei în retragere cred ca e mai greu pentru ca se vor găsi destui politicieni sau ziariști care sa trambiteze ceva de genul... Dacă nu nai au obligații militare nu nai trebuie sa primească aceleași drepturi ca cei care au..

Viorel spunea...

Burebista. Gradul este grad începând de la Soldat și terminând până la Gl. cu 4 stele, Amiral iar Mareșal nu mai avem pentru că au murit. Nu contează că ești activ, în rezervă, retragere sau mort în cimitir (în garnizoana Botoșani, Cdt., eu și Preotul militar ne-am implicat / intervenit ani de zile la eșaloanele superioare până am obținut și înființat un Cimitir Militar cu indicativ).
Diferențierea din punct de vedere valoric (în bani) a acestor grade este o rușine pentru clasa politică. Când s-a emis OUG nr. 114/2018, prin art. 84 pct. (2) trebuia modificat art. VII pct. (3) din OUG nr. 59/2017 (dacă tot mi-ai luat actualizarea) cu specificația eliminării actualizării Soldei de funcție cu excepția Soldei de grad.
Cât despre unii politicieni și ziariști, ei nu știu pe ce lume trăiasc, dar să mai și știe diferența dintre militar în rezervă și retragere.
Vă rog să citiți Cap. VII – Trecerea în rezervă sau direct în retragere a cadrelor militare de la art. 85 din Legea nr. 80/1995 cu modificările și completările ulterioare și o să constatați că multe cadre militare tinere pot fi în considerați în retragere. Nu este obligatoriu să fi împlinit 63 de ani. Cu ei ce faceți ?

Mihai f. spunea...

Este corect cu gradul ,ceea ce spuneți dar cui sa expunem aceste lucruri, nimeni nu ne vede ,ne- au luat tot OMM ,P S ,grad .

Viorel spunea...

Mihai. Nu avem cui. Gl. politician i-a dat ordin rezervistului Colacu să nu se bage peste proiectele de legi, OUG, HG, etc. ce țin de MAp.N. Actualul ministru este doar cu numele. Ministerul este condus de marele luptător prin subordonații numiți cu dedicație în toate structurile și eșaloanele la plecarea din sistem. Alea sunt adevăratele slugi și cât vor fi ei pe funcții și el la putere, noi nu vom obține nimic. Ura lui față de varșoviști (cum zice dl. CM) este prea mare și nu-i știu motivul. Nu ne rămâne decât să fredonăm (ca să ne plângem amarul):
Sunt o negresă din plantați
De mica alibi m-au răpit
M-au pus la munci istovitoare
De frați și de părinți m-au despărțit.
Sclavă, sclavă, o epavă,
Aruncată la gunoi
Dar (oare ?) vor veni odată
Zile fericite pentru noi (pentru cine o mai fi).

Leon spunea...

Am trimis astazi la 7 deputati,membri in Comisia de Aparare din CD, un E-mail cu urmatorul continut: Referitor la ACTUALIZAREA Soldei de Grad pentru militarii in Rezerva si Retragere rugam sa initiati un proiect de lege cu urmatoarea PROPUNERE:       
 "In Legea 223/2015, privind pensiile militare de stat, se introduce un articol nou:
"Art.60 prim: Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de cate ori se majoreaza Solda de GRAD/Salariul GRADULUI PROFESIONAL al militarilor, politistilor si politistilor de penitenciare, avut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu."
Motivare
1.Gradul militar este un DREPT al militarului  in activitate dar si in Rezerva sau Retragere, si nu este corect ca un Colonel in rezerva sa aiba in Decizia de pensie Solda de Grad de 360 lei, iar omologul activ sa aiba astazi 2838 lei brut, chiar mai putin decât  solda de grad a unui Soldat, in cuantum de 1584 lei brut(a se vedea OuG 26/2024).      2.Deasemenea Art.11 din Legea 80/1995 prevedea numai Actualizarea Soldei de GRAD a pensiilor militare :             "( 2) Partea din pensie corespunzătoare soldei de GRAD se actualizează permanent potrivit soldei de grad a cadrelor în activitate.(acest alineat este abrogat de Legea 263/2010)".      

Mihai f. spunea...

Felicitări Leon ptr inițiativa,cel ce va iniția un proiect de lege pe asa ceva va avea respectul și votul meu .

Burebista spunea...

Leon, trebuia sa precizezi ca este discriminare între rezervistul de drept, obligat și rezervistul voluntar în sensul că celui voluntar i se actualizează solda de grad iar celui obligat prin statut sa fie rezervist nu i se actualizează solda de grad. Pentru ca în caz de mobilizare generală a rezervistilor vor fi chemați la unități atât cei voluntari cât și cei obligați de statut.

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Daca tot ii deranjezi sa modifice legea, sugereaza-le sa introduca actualizarea totala a soldelor de grad si functie:
Art. 60 prim.
Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de cate ori se majoreaza solda de functie sau Solda de GRAD/Salariul GRADULUI PROFESIONAL al militarilor, politistilor si politistilor de penitenciare avut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu.
Dispozitiile articolului 60 se aplica in mod corespunzator"

Articolul 30 se abroga. Nu-si mai are rost plafonarea la 85% din baza de calcul.

Leon spunea...

@Bure, zilele trecute i-am trimis un E-mail D-lui General Virgil Balaceanu, in acest sens, fara sa primesc raspuns:
"In calitatea dv-stra de Presedinte , stiti foarte bine ca in cadrul AORR sunt membri si cadre militare in REZERVa dar si Ofiteri in REZERVA VOLUNTARI !
Dupa publicarea in MO a Ordonantei de Urgenta in sedinta de Guvern din aceasta saptamana, o sa apara discutii aprinse, de exemplu, intre doi Maiori , unul militar de cariera , in Rezerva, cu Solda de Grad in Decizia de pensie de 326 lei si un Maior in Rezerva VOLUNTAR , care in fiecare luna va primi de la MApN, o Solda de Grad de 2607 lei brut !
Ce parere aveti Domnule General despre aceasta anomalie ?"

Leon spunea...

@Claudiu, eu cred ca trebuie sa ne focusam in primul rand pe Actualizarea Soldei de Grad, o ANOMALIE mai mare NU s-a mai facut in Armata Romaniei !
Actualizarea Soldei de Functie cred ca necesita fonduri mai mari !

Mihai f. spunea...

De la ce partide sunt cei 7 deputați la care ați trimis mailuri cu aceste doleanțe.

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin. Eu nu sunt adeptul celui ce a scris pe blog „să ne mulțumim cu ce avem”, însă nu cred că propunerea dumneavoastră ar avea șanse de succes, pentru că, datorită Legii nr. 282/2023 care tocmai ce a intrat în vigoare modificând parte din Legea nr. 223/2015, bugetul pe anul 2024 este deja împărțit pe capitole bugetare cu mici diferențe pe plus / minus în funcție de situații neprevăzute iar ei nu ar putea veni peste 5-6 luni să introducă ceea ce au scos din lege în 2017 pentru că ar fi urechiați de BM și CE și ar sari în sus USR, PCR, etc., sesizând instituțiile menționate. Și așa sunt șucăriți pentru că Legea nr. 282/2023 nu prea corespunde cu ce și-au dorit ei, dar având în vedere comisionul luat de BM pentru consultanță, au trecut cu vederea unele aspect. Dacă ar fi mai multe initiative din partea pensionarilor militari, adresate Guvernului, senatorilor și deputaților cu atribuțiuni pe domeniul pensiilor militare (exprimarea votului / avizului în Comisii), justificat și de miile de procese aflate pe rolul instanțelor de judecată, inclusiv la CCR de care Guvernul știe că doar este parte în proces ca pârât sufocând aceste instituții, așteptând o stabilire de ședință luni de zile iar dosarul este frunzărit ca și judecătoarea cu cazul celor doi studenți morți din Constanța, făcând și o comparație nu numai între noi activi / pensionari, ci și între alte categorii socioprofesionale, ca ex. MEDIC, care poate fi generalist, resident, specialist, primar (când se pensionează și rămâne în system tot aceeași denumire o are) și OFIȚERUL, care poate fi de la Slt. la Col. (și Gl. sunt tot Of.). Poate așa, am reuși să ne obținem doar actualizarea Soldei de grad. Nu vedeți că accentual se pune numai pe voluntari, adică tineri pe care să-i formeze pentru tehnica, armamentul și cerințele actuale ?

Leon spunea...

@Mihai F., de la PNL(Presedinte Comisia de Aparare), PSD(Mihai Fifor,Vicepresedinte !),2 Generali in rezerva(AUR si PSD), un Comandor(USR), inclusiv Presedinte CD. !!

Claudiu Marin spunea...

@Leon
N-ai citit tot textul propus de mine!
Ia calculeaza-ti pensia actualizata la valorile soldelor din 2024 si apoi plafoneaz-o la valoarea bazei nete de calcul si vezi cat primesti in plus!
Din ce primesti nu platesti nici impozitare si nici supraimpozitare.

@Viorel
Daca d-tale iti actualizeaza solda de grad o primesti intreaga la pensie, plus ceva, pentru ca, potrivit legii ai, pensia 102% din baza de calcul.
Or, actulul activ sau viitorii pensionari primesc in mana numai 58,5% din solda de grad actualizata.

Leon spunea...

@Claudiu, asta presupune o Recalculare prin Actualizare a pensiilor militare, si i-am adus aminte si D-lui Premier zilele trecute :
"Domnule PRIM MINISTRU, In aceste zile se implinesc 20 de ani de cand Romania face parte din NATO, unde principalul rol pentru admitere l-a avut Armata Romaniei, restructurata masiv prin desfintarea de Unitati Militare si plecarea din sistem a zeci de mii de cadre militare ! Cred ca stiti Domnule Prim-ministru ca tocmai acesti militari au pensiile cele mai mici ! Nu credeti ca a sosit timpul ca si pensiile militare sa fie RECALCULATE si eliminarea diferentelor mari din prezent, asa cum foarte bine faceti pentru pensiile civile, in septembrie ? PS. Exemplu: Solda de Grad a unui colonel pensionat in 2000 este in Decizie de 360 lei, iar in prezent, dupa adoptarea OuG va ajunge la 2838 lei !!

Viorel spunea...

Am omis un lucru. Știți când în 2019 prin rectificare bugetară s-au luat de la MAp.N două miliarde cu care s-au plătit anticipat americanilor parte din suma datorată pe cele 7 sisteme de rachete Patriot. Era anul premergător alegerilor din 2020. Acum s-au creat relații, amiciții iar tot tehnica va predomina în detrimentul personalului și în acest an electoral.
04 ianuarie 2024: România cumpără 200 de rachete Patriot de peste un miliard de euro printr-un program NATO.
Costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete destinat completării stocurilor de luptă ale armatei române este de 1,09 miliarde de euro fără TVA, în care sunt incluse piese de schimb și servicii conexe.

Mihai f. spunea...

Leon..
Ați primit răspunsde la prim ministru la ce i- ați transmis?

Mihai f. spunea...

am gasit aceasta postare pe siteul lor - Sindicatul Politistilor din Romania "Diamantul" Oficial
2h ·
Sunt mai multi care intreaba "Dar rezervistii ce au obtinut?", in contextul publicarii OUG 26/2024.
Nimic! De ce " nimic"?
Va expun mai jos parerea mea personala. Si puteti sa fiti de acord cu mine sau nu!
Rezervistii nu au primit nimic pentru ca nu sunt in stare sa se organizeze si sa actioneze ca un grup puternic, relevant, de presiune politica.
Asta e realitatea trista.
Cei mai multi stati, va jeluiti si asteptati ca altii sa lucreze pentru voi. Cine? Politistii activi au problemele lor, nu sunt interesati sa rezolve ei si problemele voastre.
Iar cei care pretind ca va reprezinta si se bat pentru voi, ori nu fac nimic, ori daca fac, nu sunt eficienti. Trag in gol.
Dau ei din gura, rup emisiunile tv si retelele de socializare, ne umplu mailurile de spamuri cu opinii si amenintari razboinice, dar dau degeaba. Efectul este mereu, zero barat! Asta e o concluzie obiectiva.
Si daca astia sunt reprezentantii (ei) si reprezentatii (voi) pe care ii aveti, ce vreti voi sa obtineti? Nu ai cum.
Deci drepturi pentru pensionari se pot obtine doar pe doar doua cai, prin procese si/sau influentare politica.
Daca procesele pensionarilor sunt puse mereu pe butuci de CCR-ul aservit puterii politice mai ramane, in special acum, in perioada alegerilor, influentarea puterii politice prin intermediul grupurilor de presiune.
Astea doua sunt singurele cai prin care pensionarii militari pot castiga drepturi noi (sau le pot proteja pe cele vechi), pe timpul vietii. Nu mai exista altele!
Insa pensionarii militari -asta se vede pana acum- nu au real, forta de a influenta puterea politica. Sunt de vina si reprezentantii ( ineficienti) si reprezentatii ( care nu ajuta, nu participa la demonstratii, nu sunt activi, nu sunt energici, doar bocesc pe retele).
Eu personal nu ma bag in treburile astea de organizare si reprezentare a pensionarilor militari pentru ca, pe de o parte, deja exista o gramada de asociatii si reprezentanti si pare ca sunteti foarte " multumiti" cu ei. Pe de alta parte, eu nu am placere si pricepere de a lucra in zona de comunicare publica, nu am nici simturi si legaturi politice. Ma pasioneaza doar chestiile juridice. Atat.
Si mai e ceva ce nu imi place. Vad la multi pensionari militari o atitudine de viclenie smechereasca si deranjata. Adica se incearca un fel de pressing, de santaj emotional, pe retele, asupra politistilor activi, sa lupte ei si sindicatele lor, pentru drepturile pensionarilor militari.
Dar voi ce faceti? Ce probleme aveti? Chiar toti sunteti atat de grav bolnavi de nu puteti sa va dati jos din pat si sa iesiti in strada, organizat, la o demonstratie ampla in interesul vostru? Sute de mii de pensionari militari? Toti sunt paralizati de boli? La toate mitingurile politistilor din ultimii sapte ani, apar 20, hai 30 de pensionari. Hai sa exagerez, sa zic 300. Dar exagerez! Pai daca voi nu vreti sa va implicati onest, nici altii nu o vor face pentru voi. Ca nu s mai prosti.
Emil Pascut
PS: Nu e necesar ca opinia mea mai sus expusa sa fie cea corecta. Am precizat ca este o pozitie personala. Asa vad eu, ca observator, "activitatea" pensionarilor militari.
PS2: In aceasta perioada, trebuie sa actionati uniti, sa cauzati disconfort puterii politice, prin demonstratii ample, si sa va negociati in acelasi timp, voturile. Toate! Nu 10 voturi, nu 100. Toate. Asta daca cineva, vreun partid important, este interesat sa le obtina! Ca daca le dati catre un partid musca care nu are sanse nici sa prinda parlamentul, e clar le-ati dat degeaba. Insa sunt slabe sanse cu "vanzarea" voturilor pentru ca PSD si PNL vad ca deja s-au recasatorit si vor castiga alegerile, cu voi si fara voi. Asta e realitatea. Eu nu vad un viitor roz pentru pensionarii militari.

Claudiu Marin spunea...

Domnul Pascut nu stie cum era in urma cu 10-15 ani.
Acum tot se mai implica rezervistii, dar atunci nu concepeau ca un rezervist sa critice ministerul sau sa dea in judecata o Casa Sectoriala.
Multi difuzau in online pozitiile oficiale ale Caselor , altii boceau guvernele ca nu au bani, altii sa ne multumim cu ce avem. Cel mai enervant era argumentul ca oficialii institutiilor de aparare nu pot sa greseasca, fara sa ia in considerare calitatea pregatirii noilor functionari.

RD spunea...

Treaba cu neactualizarea pensiilor militare este știută de toți politicienii importanți din România și nu de ieri sau de o săptămână/lună/luni de zile. Mai ales după legea privind pensiile de serviciu conform jalonului 215 șansele de actualizare sunt de 1%. Nu spun 0% așa cum nu spun niciodată că nu se vor mai actualiza deoarece niciodată să nu spui niciodată, însă suntem conștienți de șansele de a se mai actualiza pensiile militare. Dacă se voia și se accepta de către străini se făcea cu legea privind pensiile de serviciu. Cu atât mai puțin după mărirea din acest ani pentru cei activi.

Claudiu Marin spunea...

@RD
Diferentele dintre pensiile militarilor cu aceleasi grade, functii si vechimi vor fi atat de mari incat vor obliga institutiile militare sa insiste in reluarea unei forme de actualizare, nu cum se opun de vreo 9 ani, pe motiv ca nu au fonduri. Daca vor sa aiba succes in campania de atragere de nou personal...
In diferenta deja s-au acumulat toate cresterile soldelor de funcție potrivit L 153/2017 si ale soldelor de grad potrivit recentei OUG nr 26/2024.
In 2017, solda de functie in cuantum compus actualizata pentru colonel era de circa 2000-2200 si asa este si acum in cuantumul pensiilor in plata, doar cu indexari,iar dupa aplicarea L 153/2017 ajunsese la 6-7000 lei
In 2017, solda de grad pt. colonel era si este si in prezent in cuantumul in plata de 360 lei, iar acum este de 2838 lei.
Dintr-un foc s-a adunat o diferenta de 6-8000 lei.
Aceste diferente trebuie afisate pe toate gardurile, peste tot unde putem sa scriem.

Leon spunea...

@Claudiu, am facut un calcul aproximativ pentru un Lt.col. cu CF=2,18, Gradatii=22.98%, Prerogr.Constitutionale=7,5%, S.C=17%, Sporuri=20%, la un sal.minim de 2500 lei, apoi am adunat SG=2706 lei si am obtinut o BC=12822 lei ! In Decizia de pensie, dupa o eventuala Recalculare se trece: Pensie Bruta=13078 lei( include si OMM de 20%), minus 1816 lei Impozit si se obtine o pensie Neta =11262 lei, dar se pune in plata netul din BC, adica 7500 lei, o crestere de aprox.50% fata de pensia neta din prezent !
Concluzia este ca NUMAI prin RECALCULAREA pensiilor aflate in plata, cu limitarea NET la NET, se pot ELIMINA inechitatile din sistemul pensiilor militare !!

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Poti reface calculul cu salariul minim de 3700 lei din iulie 2024.
In pensiile noastre calculul a pornit din valorile corespunzatoare anului 2009.Nu se raporta la salariul minim pe economie.
Scrieti, scrieti pe unde puteti ca sa-i sufocati pe decidentii militari si politici.

Leon spunea...

@Claudiu, eu m-as multumi si cu valorile din L.153/2017, deoarece si colegii activi au atins maximul prevazut de aceasta lege !
PS. Personal am trimis "jalbe" cam la toti decidentii, si astept raspunsul lor printr-un OuG/Proiect de lege care sa rezolve aceste inegalitati !!

Leon spunea...

https://www.national.ro/sport/politistii-si-militarii-unsi-cu-1-000-de-lei-la-salariu-fix-inainte-de-alegeri-824404.html/

Viorel spunea...

Mihai. Chiar că m-ai dat peste cap prin afirmația: „Vad la multi pensionari militari o atitudine de viclenie smechereasca si deranjata. Adica se incearca un fel de pressing, de santaj emotional, pe retele, asupra politistilor activi, sa lupte ei si sindicatele lor, pentru drepturile pensionarilor militari.” Lasă-mă și cu sindicatele voastre că m-am lămurit. Singura voastră șansă este că dețineți INFORMAȚIA (despre politicieni, etc.) care poate fi aruncată la șmecherie sau i-o spui direct celui de la care vrei să obții ceva (un fel de șantaj pe românește). Militarul nu are cu ce să-l convingă verbal sau constrâns pe tilică politrucul. În plus. Sunteți pe stradă și au nevoie de voi. Militarul este zilnic între 4 garduri, 4 pereți sau terenul de instrucție. De noi au nevoie doar la zile festive.
Critici militarul Armatei României, dar uiți că datorită lui zeci de mii de pensionaari din MAI ați primit AJUTOARE LA TRECEREA ÎN REZERVĂ DATORITĂ NOUĂ. OUG nr. 7/1998 privind unele măsuri de protecţie socială a personalului militar şi civil, care se vor aplica în perioada restructurării marilor unităţi, unităţilor şi formatiunilor din compunerea Ministerului Apărării Naţionale (citește la cine se referă). V-ați restructurat cumva ? Nu! Dimpotrivă! V-ați creat și mai multe structure.
Apoi, împreună cu celelalte structuri (SRI, SPP, SIE, STS, MJ) V-AȚI STRECURAT în Legea nr. 138/1998. Citește art. 1 și art. 31 pct. (1) și (2) din lege. Ca și instituție publică, ați intrat cumva în NATO ? Ați plecat plecat cu lacrimi în ochi pe porțile / ușile pe care ați intrat cu fală și mândrie la numirea pe funcție. V-a dat cineva afară forțat de împrejurări ? Iar dacă pentru noi, pensionarii military, viitorul nu este roz, pentru voi este ? Dacă da! De ce ?

xmax spunea...

Buna ziua

In revenire la asa zisele proteste anuntate de diversi sindicalisti:

Sa ales praful de acea initiatia: SI DE CE? Deoarece a fost dezamorsata de venirea lui "nu stiu cine" care a elaborat o minune legislativa privind marirea soldei de grad/salariu de functi precum si norma de hrana.....Este foarte bine ca sa adoptat o astfel de corectie pentru ACTIVI.

Dar pentru noi? Cei in rezerva si retragere????
SA TERMINAT PENTRU TOTDEAUNA CU PENSINOARII!!!! Nu reprezentam o masa importanta nici in an electoral!!!

Repet ideea mea proprie, atita vreme cit nu vom fi reprezentati ca si o FORTA adevarata nu vom conta!!!! Este parerea mea personala!

Toate dosarele noastre (acelor in rezerva sau retragere) nu au cistig de cauza in diverse procese.
GRAV ce se intimpla!!!

Am citi ca se fac aprecieri la cei care isi spun un punct de vedere pe acest BLOG cum ca se vaicaresc si nu fac nimic in acest sens!!!! Eu nu sunt JURIST de meserie, sunt specialist in informatica, drept pentru care nu ma pricep la aspecte de buna calitate in domeniul juridic. Nimeni nu le poate cunoaste pe toate. De aceea poate pe aici exista inca oameni de buna credinta, care au la baza cunostinte solide in materie juridica (contencios administrativ si nu numai) si care ar putea sa ne dea o mina de ajutor sa ii dobindim pe acesti legiuitori care cu buna credinta implementeaza in mod voit GRESELI pentru a ne distruge.
Este un punct de vedere.
Doamne ajuta

Claudiu Marin spunea...

@Xmax
Blogul este plin de sfaturi juridice in domeniul pensiilor militare pentru cine este interesat sa actioneze. Este adaugata si cazuistica din instantele de judecata si CCR.
Domnul Pascut are dreptate in privinta lipsei de interes a rezervistilor militari de a sustine actiunile protestatare organizate de Sindicatele politistilor.
Din pacate, asociatiile rezervistilor sub total obediente fata de institutiile care le patroneaza iar SCMD s-a indepartat prea mult de problemele cu care se confrunta rezervistii pensionari.

Viorel spunea...

Este adevărat că președinții de Asociații, Sindicate, Ligi / MAp.N iau poziția ghiocelului în fața politicienilor, dar asta este și consecința a ceea ce au învățat încă de la vârsta de 14 ani când s-au înscris în Liceele Militare. Când de mic ești obligat ca la orice ordin pe care îl primești să răspunzi cu „Să trăiți am înțeles”, greu îl mai dezbari la bătrânețe de acest lucru, la care se mai adaugă și interesul personal. Doi pensionari militari cu grade diferite (Of. / MM, Sof.) când se întâlnesc pe stradă se salută cu respect. Dacă însă, ați auzi discuția nu dintre doi pensionari din MAI ci dintre două cadre active (Agent…Agent șef principal și Subinspector…Inspector principal), ați crede că este vorba de o discuție între membrii unei familie. Ce regulament! Ce ierarhie! Joi tată. Gheorghe-Vasile și Ion. Astfel că tupeul se formează și la adresa clasei politice iar acest lucru ți-l dau deprinderile verbale pe care ți le-ai format în timp. Asta nu înseamnă că îi scuz pe cei din MAp.N.

Leon spunea...

Astazi, in sedinta de Guvern se adopta si 2 Ordonante de urgenta care privesc sistemul militar, completari la L.80/1995, si Indexarea anuala cu inflatia a Indemnizatiei de "veteran in teatre" de 1.000 lei !
Referitor la ultima, zilele trecute am primit un raspuns de la MF in care solicitasem introducerea la Art.XXXI a Actualizarii Soldei de Grad pentru pensionarii militari:
"Cu privire la propunerea dvs, aceasta presupune In fapt modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare şi nu a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare."
Haideti sa nu renuntam, si asa cum ne indeamna Adminul, sa trimitem la decidenti, propunerea cu introducerea in L.223 a Art.60 prim, prezentata mai sus !

Leon spunea...

Inca un semnal alarmant pentru Guvernanți :
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/perioada-de-inscriere-la-colegiile-militare-s-a-prelungit-tinerii-nu-mai-vor-disciplina-cazona.html

Mihai f. spunea...

Trist ,daca privim in urma ,ne-au luat tot...OMM ,PS si GRADUL...

Viorel spunea...

Ciolacu, despre deficit: „nu e nici o problemă, au fost niște plăți la Ministerul Apărării”.
Premierul Marcel Ciolacu a declarant miercuri că statisticile privind deficitul nu reprezintă o problemă. Au fost niște plăți la nivelul Ministerului Apărării și este început de an, a explicat prim-ministrul.
Declarațiile au fost făcute în condițiile în care deficitul bugetar a crescut foarte mult în primele două luni ale anului.
„Datoriile nu le-am făcut eu, a mai spus Marcel Ciolacu care a oferit explicații despre evoluția deficitului”.
Notă: Plăți pe tehnică cumpărată sau plăți în avans îl întreb eu ?
Indexarea cu 13,8% a sumei de 1.000 lei a miilor de pensionari ce au fost în TO este din nou o bătaie de joc la adesa celorlalți cum este și indexarea indemnizației de 50% pentru toboșari și suflători conform Legii nr. 8/2006.
Deficitul exagerat de mult nu reprezintă o problemă pentru dânsul, e ceva normal în viziunea dumnealui.
„Datoriile nu le-am făcut eu”, dar cine le-a făcut domnule Ciolacu și pe ce, ca poporul votant să știe acest lucru ?

socrates spunea...

Cineva, cred ca Claudiu Marin , a afirmat ca fara nu stiu ce articol ... cei 68 % faultati de Legea 223 ar avea pensiile mai mici, pe naiba, dupa ce ca, dupa legea 223 au ramas *din pomana politica cu cuantumul cel mai avantajos altfel, erau saracii Romaniei, dupa punctajul legii 263, raportat la valoarea actuala a pounctului de pensie, aveau pensiile mai mari cu cel putin 40 - 50 % mai mari, daca luam in calcul valoarea cuantumului pensiilor ciuntite prin legea 223. Am luat in calcul simplu, cuantumul pensiei mele dupa legea 223 - norocul ca a ramas cuantumul in plata si simplu, calculul punctajului x actuala valoare de 2023 punctul de pensie / 2024. Nu mai imprastiati erorii. Directia principala a SCMD a fost *favorizarea lui Dogaru si a gastii din jurul lui*, fara a avea vreo valoare numarul de ani petrecuti in armata de ceilalti ci, doar valoarea cuantumului prnsiei lor. Eu, am urm aproape toata *maculatura* debitata de el si cei din jurul lui, cati au mai ramas *langa el si sindicatul lui !, avea o ura viscerala impotriva celor care aveau ani indelungati in armata, nu doar *in armmata*, isj petrecuseara viata in armata in conditii grele, nu *mazgalind hartii* !.

Claudiu Marin spunea...

@Socrates
Nu esti prea coerent in comentariul de mai sus.
Intr-adevar, fara art. 122 din Legea nr. 223/2015, cei 68% dintre pensionarii militari care au beneficiat de cuantumul contributiv mai avantajos ar fi ramas saracii Romaniei.
Un militar care a avut 100 de puncte anuale conform L 263/2010 ar avea cca 110 puncte anuale potrivit L nr. 360/2023.
Acesta ar avea din septembrie 2024 o pensie contributiva de:
110 x 81= 8910 lei
8910 +8910x 20%(spor OMM)= 10 692 lei pensie bruta neplafonabila si fara sa suporte supraimpozitare.
Pensia bruta a aceluiasi militar, calculata potrivit Legii nr. 223/2015, abia daca ajunge la 5000 lei.

Poate ca asta ai vrut sa spui!

Viorel spunea...

Secretar de stat in MApN: "Dogaru, un fost activist de partid adus de Ilie Ceausescu in armata"
Secretarul de stat in MApN Viorel Oancea, declara in ianuarie 2011 ca scandalul pensiilor militare este politic, provocat de liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, Mircea Dogaru, "un fost activist de partid adus de Ilie Ceausescu in armata" si, deoarece are stagiul militar incomplet, va fi afectat de noua calculare a pensiilor, potrivit Mediafax si citat de Romania Libera.
"Dogaru (Mircea Dogaru, presedintele SCMD - n.r.), cel cu sindicatul, a fost activist de partid. A fost adus de Ilie Ceausescu in armata. A stat sase-sapte sau zece ani in armata ca ofiter si bineinteles ca el va avea de pierdut. (...) De aia zic ca e politic", a spus Oancea".
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-11322451-cine-este-colonelul-mircea-dogaru-atacat-intre-altii-presedintele-basescu-primele-declaratii-referitoare-proteste.htm

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Pacat ca redifuzezi asemenea ineptii ale activistului militar Oancea din Timisoara.
Pe atunci, fara protestele SCMD si fara Decizia CA Cluj, carea a anulat partial HG 735/2010, nu se revizuiau pensiile calculate prost de Casele Sectoriale potrivit L 119/2010. Dupa acea revizuire au mai ramas numai 9000 pensii militare din MApN cu pensii contributive mai mici.

Viorel spunea...

Prin mterialul găsit pe google, am vrut să scot în relief activitatea de militar a domnului respectiv și să-mi pun întrebarea! Ce fel de pensie a susținut (din punct de vedere ca avantaj pentru dânsul, că doar nu o să susțină pe cea bună marii majorități dacă este în dezavantajul dânsului) în perioada 2011-2015 (Legea nr. 223/2015) și ce fel de pensie ar vrea acum ? În rest că a fost ce a fost și pe unde a fost este treaba dânsului. Ca istoric îl apreciez pentru că este pregătit pe domeniu. Pe pensii însă, dă rateu cu tot sprijinul juristului SCMD. În toate emisiunile de la România TV la care participă nu l-am auzit să-i toace toată emisiunea cu Recalcularea / Actualizarea pensiilor militare (prin modificarea legii / revenirea art. 60 la forma inițială) la fel ca la civili.

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Cei rau intentionati combat calculul contributiv prezentand deciziile emise de casele sectoriale in baza HG 735/2010 de aplicare a L nr. 119/2010 si nu deciziile de revizuire emise in baza OUG nr.1/2011, ordonanta care a abrogat HG nr 735/2010. Dupa revizuire, doar 9000 de pensii calculate de CPS a MApN au ramas in plata cu un cuantum mai mic decat cel calculat potrivit Legii nr. 164/2001, dar numai pana prin octombrie 2013.Este posibil ca printre ei sa se fi numarat si seful SCMD.

xmax spunea...

Un nou circ de doi bani la Realitatea TV
Fără rușine....
Tupeu maxim...
Analiza triviala și primitiva