Un produs Blogger.

luni, martie 04, 2024

Casa Sectoriala a MApN mistifica definitia venitului impozabil din pensii data de Codul Fiscal

59 comments

Cateva precizari pentru Casa de Pensii Sectoriala a MApN in privinta art. XVIII din Legea nr. 282/2023:
-Articolul nu modifica si nu completeaza nicio dispozitie din legile care reglementeaza pensiile de serviciu. El modifica art. 101 din Codul Fiscal si, ca atare, interpretarea lui este numai de resortul legal al Ministerului de Finante. 
Platitorii de venituri din salarii si pensii au obligatia sa calculeze si sa retina impozitul asa cum stipuleaza Codul Fiscal, cu eventuale norme de aplicare, daca este cazul, elaborate de Ministerul de Finante. Ce ar insemna ca zecile de mii de platitori de salarii sa interpreteze fiecare, cum il duce capul, dispozitiile de impozitare din Codul Fiscal.
Art. 100 din Codul Fiscal, care defineste venitul impozabil, venit asupra caruia se aplica impozitarea unica sau diferentiat-progresiva, a ramas neschimbat. Potrivit acestui articol, venitul impozabil din pensii este venitul brut din pensii din care se deduce suma de 2 000 lei.

ART. 100 - Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii

(1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.

Or, dupa raspunsul dat de CPS a MApN, venitul impozabil ar fi echivalent cu venitul din pensii.
Pentru stiinta CPS, venitul din pensii este stabilit de legea pensiilor militare iar venitul impozabil este stabilit de Codul Fiscal prin art. 100, asa cum se vede in extrasul de mai sus din Legea 227/2015.
Cotele  de impozitare, fie ea cota unica sau cotele progresive diferentiate, se aplica numai venitului impozabil ramas dupa deducerea sumei de 2 000 lei din cuantumul brut al pensiei. 
Nu intamplator in raspunsul CPS se spune ca venitul imopozabil este venitul brut al pensiei. Numai aceasta interpretare le-a permis caselor sectoriale sa considere deducerea de 2 000 lei venit impozabil cu cota de impozitare 0 si sa aplice in continuare cotele diferentiate introduse in Codul Fiscal prin art. XVIII din Legea nr. 282/2023.
Numai ca, potrivit Codului Fiscal, este o interpretare gresita pe care Ministerul de Finante are obligatia s-o aduca in textul Codului Fiscal, pentru a evita numeroase procese prin care instantele vor fi chemate sa constate aplicarea gresita a legii in defavoarea pensionarilor speciali.
Este posibil ca atat Ministerul de Finante cat si platitorii de pensii speciale sa fie indusi in eroare de art. 26 din Normele de aplicare a Legii nr. 227/2015, in care la alineatele (5) si (6) se prevede:

(5) Impozitul pe veniturile din pensii se calculează, se reține lunar de către administratorii fondurilor de pensii și se plătește de către unitățile plătitoare ale acestor venituri până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiilor, la organul fiscal în a cărui rază își au sediul plătitorii de venituri.

(6) Administratorii fondurilor de pensii vor emite norme interne specifice privind aplicarea prevederilor alin. (5)

Dupa cum vedem, normele interne pe care le pot da administratorii de pensii sunt norme specifice bucatariei interne pentru colectarea impozitului pe veniturile din pensii si nu pot fi norme de interpretare a Codului Fiscal.
Nici Normele de aplicare a Codului Fiscal, la capitolul impozitarii veniturilor din pensii, nu absolva Ministerul de Finante de obligatia de a da norme de aplicare a noului articol 101 din Codul Fiscal.
In rest, sunt corecte explicatiile despre caracterul necontributiv al pensiilor militare,  tinand cont de modul de calcul al cuantumului lor.


 









59 de comentarii:

Claudiu Marin spunea...

Mitica
catre eu

POATE CĂ, PÂNĂ CA...MINISTERUL FINANȚELOR SĂ "LIMPEZEASCĂ APELE" ...OR PRICEPE ȘI "GÂGĂ" DE LA CELE 3 CASE DE PENSII SECTORIALE !
Patru trimiteri concrete la reglementări din Codul fiscal ! Analizate în ansamblu...ele demonstrează - fără echivoc - modul ilegal de aplicare a supraimpozitării de către casele de pensii sectoriale !
Așadar :
1) VENITUL IMPOZABIL DIN SOLDĂ ! Impozitul pe venitul din salariu ( art.78 alin.(2) din Codul fiscal ) se stabilește prin aplicarea COTEI de 10%, la ceea ce rămâne, după ce se scade din solda brută ( = salariul militarilor ) ...cel puțin CIBS ( contribuția individuală la bugetul de stat ) și CASS ( contribuția la sănătate ) ! Exemplificat : Soldă brută = 10000 lei ; CIBS = 25% din 10000 = 2500 ; CASS = 10% din 10000 = 1000 ; CIBS + CASS = 3500 ; Impozitul = 10% x ( 10000 - 3500 ) = 650 lei. CONCLUZIA Nr.1 : Venitul impozabil din soldă este cel stabilit după scăderea CIBS și CASS din această soldă brută, ulterior, la suma rezultată, aplicându-se COTA de 10% !
2) VENITUL IMPOZABIL DIN PENSIA MILITARĂ ! Prin prisma art.100 alin.(1) din Codul fiscal, acest venit este cel stabilit din pensia brută din care se deduce ( n.n.- se scade, conform Dex ) suma neimpozabilă de 2000 lei. Exemplificat : Pensie brută = 10000 lei ; Venit impozabil = 8000 lei ( 10000 - 2000 ). CONCLUZIA Nr.2 : Pe raționamentul abordat la punctul 1), asupra acestui venit impozabil din pensie ( n.n. - 8000 lei ) ar trebui să se aplice COTELE de impunere !
3) VENITUL IMPOZABIL PENTRU PENSIILE ADMINISTRATE PRIVAT, FACULTATIVE ȘI OCUPAȚIONALE ( legile nr.411/2004, 204/2006 și 1/2020 ) ! Conform art.100 alin.(2) - (5) din Codul fiscal, în cazul acestor pensii, "SE APLICĂ PLAFONUL DE VENIT NEIMPOZABIL STABILIT CONFORM PREVEDERILOR ALIN.(1)" ! Și cum la alineatul 1) al art.100 se utilizează termenul de "sumă neimpozabilă de 2000 lei", rezultă - implicit și logic - similitudinea dintre cele noțiuni, respectiv dintre "sumă neimpozabilă de 2000 lei" și "plafon de venit neimpozabil" ! Rezultă - tot logic - faptul că, ceea ce este prevăzut în art.101 alin.(2) lit.c) din Codul fiscal ( care vizează pensiile militare ), respectiv formularea : "pentru venitul lunar din pensii ( n.n. = pensia brută ) care are doar componentă necontributivă ( n.n. = pensia militară de stat ), din care se deduce ( n.n. = se scade, conform Dex) plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei ( n.n
= suma neimpozabilă de 2000 lei ), se aplică progresiv următoarele cote de impunere :..." este același lucru cu ceea ce vizează art.100 alin.(1) din Codul fiscal, respectiv VENITUL IMPOZABIL ! CONCLUZIA Nr.3 : Singura diferență dintre cele două articole susmenționate - respectiv 100 alin.(1) și 101 alin.(2) lit.c) - este aceea că, în cel din urmă, se particularizează faptul că e vorba de venitul impozabil pentru pensiile necontributive și că, în cazul acestora, se aplică cele 3 COTE de impunere, respectiv 10, 15 și 20% ! Nicăieri nu se vorbește în lege de ...cota 0% !!
4) "CIREAȘA DE PE TORT" ! Prin OUG nr.115 / 2023 s-a introdus - în Codul fiscal - art.101^1 ! În acesta se prevede faptul că, pentru drepturile de pensie prevăzute la punctul 3 susmenționat - prin excepție de la art.101 alin.(2) - se aplică, COTA de 10% asupra venitului impozabil determinat potrivit art.100 alin.(2) - (5). CONCLUZIA Nr.4 : Prin deducție, pentru pensiile prevăzute la art.101 alin.(2) - așadar și cele militare de stat - se aplică, prima COTĂ de 10% asupra venitului impozabil determinat potrivit art.100 alin.(1).
Gând bun, oameni buni !

Leon spunea...

@Claudiu, ANAF nu apatine de M.Finantelor ?
sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://static.anaf.ro/static/3/Galati/20231026120614_impozitarea%2520veniturilor%2520din%2520pensii.pdf&ved=2ahUKEwih6cjyrtWEAxWmiv0HHcCyA8EQFnoECA8QAQ&usg=AOvVaw1_ML3E57B6khjwEohVH8Nw

Claudiu Marin spunea...

@Leon
ANAF este o agentie a Ministerului de Finante specializata in colectarea impozitelor si contributiilor in Romania, potrivit dispozitiilor Codului Fiscal.

Leon spunea...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://static.anaf.ro/static/3/Galati/20231026120614_impozitarea%2520veniturilor%2520din%2520pensii.pdf&ved=2ahUKEwje99aTg92EAxWoiv0HHdvuBBoQFnoECBEQAQ&usg=AOvVaw1_ML3E57B6khjwEohVH8Nw

Claudiu Marin spunea...

@Leon
ANAF Vrancea anunta modificarea introdusa in Codul Fiscal prin art XVIII al L 282/2023, nu interpreteaza daca cotele de impozitare se aplica intregului venit din pensii sau numai venitului impozabil.

Leon spunea...

@Claudiu, ANAF-ul este cel care colecteaza sumele din impozitul pe pensii, si sunt convins ca "foamea" de bani la BS a determinat conducerea MF sa aleaga varianta unui impozit mai mare!
PS. "Administratorii fondurilor de pensii vor emite norme interne specifice privind aplicarea prevederilor alin. (5).", se refera numai la cele 2 categorii de pensii, pilonul 2 si pilonul 3 ( au uitat de pensiile ocupationale )..!

Ifrim Flavius Corneliu spunea...

Plângeri penale pt înșelăciune și abuz în serviciu!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

V-am scris mai sus de pe telefon, acum si de pe laptop: Sfat foarte bun pentru talibanii din CSP: Executie sumara, ca in Afganistan, si asta presupune cateva mii de plangeri penale si procese pentru inselaciune si abuz in serviciu, si va garantez ca se aude si la Ciolacu ca sa-l mobilizeze la o gimnastica de inviorare cu acesti infractori abuzivi, si poate ca se lasa si cu o curatenie generala, caci e nevoie acolo in cloaca si infectia lor administrativa, plina de neamuri, amante si incompetenti! Chiar vă dor mânurile sa le faceti cateva mii de astfel de plangeri si procese penale? Eu nu sunt impozabil ca as face primul! Fiti rai, intransigenti si neiertatori cu mafiile clocare! Ufff, am luat si eu gripa, a doua oara intr-o luna, si zac bolind!... Bine ca Anilu a trecut de o faza extrem de urata! Va doresc sanatate, fără muci!

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Alin (6) din art. 26 al Normelor de aplicare a L 227/2015 se refera la toti administratorii fondurilor pentru pensii, inclusiv la cei care administreaza pensiile militare si fondul public de pensii.
De aici eroarea ca mai toti administratorii au emis indicatii de aplicare a art. 101 introdus de L 282/2023. Or, acesti administratori pot emite norme interne pentru a se achita de obligatia de a retine impozitul pe veniturile din pensii, in niciun caz norme pentru interpretarea Codului Fiscal, drept rezervat numai Ministerului de Finante.

Pentru cei care nu inteleg bine limba romana, sa analizam enuntul din partea introductiva a art. 101 lit. c):

c) pentru venitul lunar din pensii care are doar componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică progresiv următoarele cote de impunere:

In niciun caz nu se intelege ca acele cote de impunere progresiva se aplica pe venitul lunar din pensie.
Din text se intelege ca in cazul veniturilor lunare din pensii care au numai componenta necontributiva, cotele de impunere progresiva se aplica pe componenta ramasa dupa scaderea din venitul din pensie a sumei de 2000 lei. Enuntul cuprinde deci si definirea venitului impozabi din art. 100.

Leon spunea...

@Claudiu, daca legiuitorul dorea asa ceva, n-ar fi MODIFICAT al.(2) art.101
"2) Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului IMPOZABIL lunar din pensii."
Si au scris cu totul altceva:
"(2) Impozitul lunar se determina de fiecare platitor de venit din pensii, astfel:".

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Intamplator, la un moment dat, a aparut un sifonier mare, cu gușoi de sărmălar pe sticla tv, cu frezonul cazon cu cărareaaa spreee dreaaa-pta!, carele cicătelea a purtat candva cu mare rusine caschetu' si humerusii plini de stele verzi pe baza unui Doctorat copiat si e slugoi la primul spanzurat din inaltul prepeleac, dând agale cu ciocul despre niste lepre cu candidaturi lăbărale: ,,păăăi, ng, ng, bâl, bâl, ăăă, îîî, ooo, aaa, etc, dupa care, reporterul scarbit de silabisirile inepte, i-a taiat macaroana! Rotofei ca un dulap si aspiră in prepeleac, ghici ciupercă ce-i!?

Claudiu Marin spunea...

@Leon
N-ai inteles comentariul meu anterior.
Enuntul din art. 101 pentru impozitul pe fiecare categorie de venituri din pensii, contributive sau necontributive,litererle a), b) si c) explica aplicarea cotelor de impozitare la diferenta dintre venitul din pensie si deducerea personala de 2000 lei, adica tocmai la venitul impozabil definit de art. 100 din Codul Fiscal, tocmai aceeasi baza de calcul a impozitului ca si in fostul alin (2) pe care-l invoci.
Am scris de atatea ori pe blog ca referirea la venitul din pensie din enunturile articolului 101 are rostul de a evidentia tipurile de impozitare a pensiilor si in niciun caz de a duce la interpretarea aberanta ca procentele de impozitare s-ar aplica la venitul din pensie.
Sa fie clar pentru toata lumea!
Noul art. 101 nu modifica baza de calcul a impozitului din veniturile din pensie, indiferent ca pensiile sunt impozitate prin cota unica(cele contributiva) sau progresiva.

Leon spunea...

@Claudiu, acum cateva luni sustineati varianta cealalta, sustinuta si de @Mateias !
@Mos Alecu a prezentat ambele variante, si de ce ia fost teama n-a scapat, Casele de pensii(militare si civile ptr.pensiile de serviciu) au aplicat varianta care aduce mai multi bani la BS !

Huhu Rezea spunea...

@Leon
La data la care am scris primul articol despre impozitarea progresiva , data care coincide cu peblicarea L 282/2023 in MO, nu aprofundasem inca textul art. 101 si uitasem de modul in care Ministerul Finantelor aplicase impozitarea progresiva din anii 2003-2004, cu toate ca si eu am primit pensie impozitata potrivit Ordinelor de atunci de impozitare in plafoanele stabilite de Ministerul Finantelor.
Nu credeam ca Ministerul de Finante nu va veni cu o metodologie de impozitare progresiva, similar cu perioada 2003-2004, mai ales ca deja se vorbea de mai multe variante de aplicare.
Ma deranjeaza ca cei care inca de atunci primisera indicatii de influentare a rezerevistilor continua sa sustina varianta Caselor Sectoriale cu toate ca textul legii o contrazice. Se impoziteaza numai venitul impozabil, adica venitul din pensie-2 000 lei.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Traian Basescu despre Ncolae Ciuca, citand din Stiri pe s(c)urse: ,,Lui Ciucă sa-i dati sa conduca un Batalion militar, nu o țară!'' Hulpoiul stie ce spune: Nu a zis de o Armata, Corp de Armata sau Regiment, ci de un Batalion, stiindu-i ,,valoarea!'' Asta e valoarea lui maxima la gradele pe care le detine ca pe niste trofee de vanatoare, vanate de altii!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@! Taclale... Tot declaratii de taclale, marca Băsoi Petrov, intr-o zi de mare inspiratie personala, de cand a lasat gleojdeala din cauza ca e bolnav, dar, oricum, nu trage sa moara: Mai intai, l-a criticat aspru pe Ciolacu si l-a acuzat de tradare nationala ca a taiat din greu din banii Armatei, si considera ca in acest sector este un adevarat dezastru, a mai baiguit ceva nașpa si despre CCR, apoi a afirmat dur ca trebuie reintrodus serviciul militar obligatoriu! Despre Sosoaca a zis ca din sinceritate iubeste Moscova, si iar nu a gresit Oracolul bahic si conflictual, avand pusee de inspiratie! Intr-un tarziu, si cred ca fiind putin intr-un sevraj de lipsa de clondir, a anuntat ca iese definitiv din politica! Anunț băsănoii sa nu se sperie, ca atunci cand va reveni la clondir va reveni si in politica, precum un F-16 in picaj, ca nu e prima data cand baga politica in garaj! Printre altele, a mai zis ca in 2010 a taiat salariile si nu-i pare rau, pentru ca astfel a salvat Romania de la colaps, si ar mai face-o o data sa salveze economia, daca s-ar afla intr-o situatie similara, pe cand Ciolacu a facut invers lui si a marit taxele si impozite si vom vedea multe falimente, bla, bla bla... Calaul se lasa de taiat capete, dar securea o pastreaza la bârneață, nu?

Leon spunea...

@Claudiu, si eu ma numar printre cei care sustin varianta impozitarii corecte , adica deducerea de 2000 lei si apoi impozitarea progresiva!
Eu am vrut sa devoalez smecheria plecata de la MF cu aducerea la buget a unui impozit mai mare !
Dar daca vorbim despre influența asupra deciziilor CPS, da, recunosc, i-am influentat sa: finalizeze Recalcularea pensiilor deabia la 7 ani de la intrarea in vigoare a L.164/2010, de Actualizarea gresita din 2017 (cu o pierdere lunara de 80 lei) si de impozitarea din acest an ( cu o pierdere lunara de 50 lei) !
Acum, vorbind serios, o sa incerc sa influențez decidentii pentru ACTUALIZAREA SOLDEI DE GRAD pentru noi, la nivelul celor din activitate !!
PS.Credeti ca putem influenta cativa Magistrati sa castige la CCR impozitarea corecta cf.Codului fiscal ??

xmax spunea...

Buna dimineata

In conditiile acestea privind analfabetismul legiuitorului care promoveaza aceste tipuri de legi contradictorii si confuze si le promoveaza cu dedicatie speciala pensionarilor, ar trebui nominalizati de fiecare data in massmedia (TV si online pe diverse site-uri de socializare) pentru a vedea omul de rind ce timpenii inventeaza acesti "destepti"impotriva militarului.

Pe de alta parte fiind vorba despre o incalcare grava a aplicarii legii, ar fi bine sa putem gasi o formula eficienta in a ne organiza intr-un numar cit mai mare, pentru a demara o actiune de amploare in instanta pe mai multe capitole, deoarece sunt extrem de multe aceste nemernicii:
1. legea salarizarii unitare neaplicata in integralitate
2. OUG-urile care au plafonat pensiile
3. HG-urile de marire solda de grad/salariu de functie care nu se mai aplica si asupra cuantumului de pensie
4. rezolvarea urgenta a inechitatilor intre categorii de pensionari militari iesiti in ani diferiti
5. clarificare si rescrierea actului normativ ce guverneaza Legea 360 din 2023 care este o bataie de joc la adresa pensionarilor, precum si Normele de aplicare ale acesteia

Si poate mai sunt si alte porcarii care au fost inventate de-a lungul timpului de catre arcul guvernamental care practic sunt impotriva noastra a celor care am slujit patria fara a ne gindi vreodata ca vor veni astfel de "inventatori" care sa isi bata joc in halul acesta de noi.

Cei care mai stiu si cunosc alte astfel de nedreptati propun sa le scrie in continuare ca si INDEX la aceasta lista de mai sus, pwentru a fi reamintite si printr-un efort comun sa deschidem un proces amplu impotriva acestor aspecte.

Leo spunea...

@Flavius
Răspunsul la ghicitoare este
SAVANTUL PLAGIATOR ĂĂĂ..ÎÎÎ...

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Actualizarea permanenta a soldelor se va face numai cand aceasta institutie a actualizarii va fi din nou introdusa in L 223/2015.
Am mai precizat ca aplicarea gresita a legii, cum este cazul aplicarii art. 100 si 101 din Codul Fiscal, se rezolva prin actiune la Tribunal impotriva platitorului de pensie in baza articolului 100 si urmatoarele din L 223/2015, in cazul militarilor, fiind vorba de un litigiu privind plata pensiei, nu de calculul cuantumului pensiei.
Daca am avea si un Ordin al Ministerului de Finante de interpretare a art. 101 in sensul in care l-au aplicat platitorii de pensii, am putea initia o actiune in contencios administrativ de anulare a acelui ordin.Poate, tocmai de aceea nu l-au emis.
Fiind vorba de acte administrative gresite de aplicare a legii, nu putem sa ne adresam CCR. Nu noul articol 101 din Codul Fiscal ne produce daune ci actele administrative de aplicare a lui.

Claudiu Marin spunea...

@xmas
Corecte constatarile!
Vezi raspunsul dat lui @Leon mai sus.

Leon spunea...

@Claudiu, propunerea de mai jos este trimisa mai multor decidenti :
Referitor la Actualizarea Soldei de Grad pentru militarii in Rezerva si Retragere sugerez urmatoarea propunere:           "In Legea 223/2015, privind pensiile militare de stat, se introduce un articol nou:
Art.60 prim: Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de cate ori se majoreaza Solda de GRAD/Salariul GRADULUI PROFESIONAL al militarilor, politistilor si politistilor de penitenciare, avut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu."
Motivare:
1.Gradul militar este un DREPT al militarului  in activitate dar si in Rezerva sau Retragere, si nu este corect ca un Colonel in rezerva sa aiba in Decizia de pensie Solda de Grad de 360 lei, iar omologul activ sa aiba astazi 900 lei, chiar mai putin decât  solda de grad a unui Soldat, in cuantum de 500 lei 2.Deasemenea Art.11 din Legea 80/1995 prevedea numai Actualizarea Soldei de GRAD a pensiilor militare : (2) Partea din pensie corespunzătoare soldei de GRAD se actualizează permanent potrivit soldei de grad a cadrelor în activitate.(acest alineat este abrogat de Legea 263/2010)"!
PS.Punem pariu ca magistratii, urmand toate caile de atac in justitie, vor ajunge primii la CCR ??

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Corecta propunerea cu actualizarea permanenta a soldei de grad din bqza de calcul a pensiei militare.
Nu pun pariu pe o problema care vadeste o terribila necunostere a legii.
Magistratii stiu ca art. 101 nu este neconstitiutional ci gresit aplicat de catre platitorii de pensii.
Vad ca te pozitionezi in continuare pe interpretarea gresita ca art. 101 ar reglementa impozitarea din intreg venitul din pensie.
Referirea la venitul din pensie din art. 101 are noima ca acest venit are determinare diferita, contributiva sau necontributiva, functie de care variaza impozitarea progresiva sau unica.
La fiecare litera, a), b) sau c), precizeaza ca impozitul se aplica venitului impozabil, adica diferentei dintre venitul din pensie si deducerea de 2000 lei.

Viorel spunea...

Leon. Legat de Solda de grad, țin să vă anunț că am trimis domnului prim ministru Marcel Ciolacu o petiție cu 6 puncte. Petiția a ajuns la SGG care mi-a răspuns de primirea ei numai că, nu este de competența primului ministru motiv pentru care a fost redirecționată către MAp.N (deși i-am rugat să nu le trimită) și MMSS. Domnii de la MMSS mi-au comunicat că întreaga responsabilitate la inechitățile sesizate o are MAp.N începând cu 01.01.2016 când a intrat în vigoare Legea nr. 223/2015 (ei sunt responsabili pe orice Proiect privind pensile militare și alte situații). MAp.N nici acum nu mi-a răspuns după 137 de zile (termenul era de 60 de zile conf. OG nr. 27/2002 modificat de Legea nr. 233/2002). Au depășit termenul cu 77 de zile.
Văzând că nu primesc răspuns i-am trimis o petiție domnului Președinte al senatului Ciucă Nicolae, tot cu 6 puncte, strict pe declarațiile dânsului, inechitățile existente cu exemple, posibilitățile pe care le-a avut / are pentru a le rezolva prin natura funcțiilor îndeplinite și întrebări privind modul și timpul când are de gând să le rezolve. Redau mai jos problema Soldei de grad: „ IV. ALTĂ DISCRIMINARE (scuzați expresia, DE RÂSUL CURCILOR. Nici într-o armată din lumea întreagă nu mai există așa ceva, DAR SUNTEM ȚARĂ NATO).
Acordarea majorării Soldei de grad prin HG nr. 28/2023 doar cadrelor militare în activitate, ajungând ca Soldatul activ să aibă Solda de grad mai mare decât un General, Ofițer, Maistru Militar sau Subofițer în rezervă. Acest lucru nu s-a pomenit de când s-a a înființat Armata României.
A vrut Guvernul României să-mi ia Actualizarea pensiei militare prin cele două OUG, respectiv 59/2017 și 114/2018 ori de câte ori se majora solda de funcție și grad la cadrele militare active, ia-o dacă consideri că nu o merit, dar limiteazăte doar la solda de funcție care diferă în funcți de studii (Plt.adj.pr. cu studii Medii coeficient = X, Post liceale = Y, Superioare = Z ) și lasă-mi solda de grad pentru că gradul este un bun dobândit, un bun personal și nu poate avea decât O SINGURĂ VALOARE ÎN BANI INDIFERENT DACĂ EȘTI ACTIV SAU PENSIONAR. Cât despre solda de funcție, asta o vom rezolva în instanță unde sunt sute / mii de procese. Sper ca acest lucru să se remedieze cât mai curând.”

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Nici Guvernul si nici Parlamentul nu modifica Legea 223/2015 fara o initiativa pornita de la structurile militare, asa cum au avut initiativa si in formularea art. 40 din OUG 57/2015, art.VII din OUG si art. 84 din OUG 114/2018.
Răul in exsitenta prezenta a trei categorii de pensionari militari, cu moduri diferite de calcul al cuantumului pensiei, a pornit si persista la MApN si la celelalte instituții militare.

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin. I-am trimis-o domnului senator / general pentru că la plecarea din MAp.N. și-a numit în structurile de bază oameni de încredere care conduc și acum ministerul. Nu ministrul Ap., nu Șeful SMAp., ci Șefii din DGFC, DGJ, CPS, etc. Șeful SMAp. se pricepe la finanțe, la probleme juridice ? Nu! Dânsului îi bagă sub stilou ceea ce vor șefii mai sus menționați la sugestia domnului senator / general. Eu i-am sesizat 6 probleme / inechități știind că dacă pocnește din degete, chelnerii din departamente proiectează rezolvarea. Asta doar dacă vrea.

Leon spunea...

@Cladiu, am spus ca sunt pentru varianta scaderii a 2000 lei din venitul brut al pensiei, asa cum de altfel spunea "cineva" cu ceva timp in urma:
"Calculul impozitului diferentiat in varianta aplicarii cotelor de impozitare numai pe venitul impozabil, adica pe diferenta dintre brutul pensiei si deducerea de 2000 lei, varianta legala potrivit art. 100 din Codul Fiscal."..!!

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Da, dar vad ca va incurca enunturile din art. 101, modficat de L 282/2023.
Chiar si in enuntul din art. 101 ordinea operatiunilor este urmatoarea:
1.Mai intai se scade din venitul din pensie deducerea de 2000 lei, cu alte cuvinte se determina venitul impozabil, zis si baza de impozitare.
2. In al doilea rand, pe ce ramane se aplica transele si cotele impozitarii progresive de 10%, 15% si 20%.

xmax spunea...

Corect
Solda de grad este UNICA asa cum CNP(cod numeric personal) este UNIC.
Oare in 1990 CNP era mai puternic decit azi? Evident intreb pentru masa de "inteligenti" din arcul guvernamental.
Dreptate divina nu ii va ierta!!!!

Leon spunea...

@Claudiu, se intelege de la sine, ca asa trebuia procedat !!

CEZAR spunea...

NOTA:
Civilii aplica din PLX-199
din toamna PENSIE MINIMA DE BAZA GARANTA !
Bravo lor..

RD spunea...

Cred că domnul Claudiu poate lămuri situație pentru cei nelămuriți în legătură cu acest articol:

https://evz.ro/pensii-militare-recalculare-lege-mof.html

Claudiu Marin spunea...

@RD
Legea 360/2023 privind pensiile din sistemul public si Normele de aplicare publicate recent nu au nicio tangenta cu pensiile militare.
Articolul din ziar face referire la personalul contractual care lucreaza in unitati militare care si ele se pensioneaza dupa L 360/2023.
Ziarul nu precizeaza, dar L 360/2023 se aplica si pensiilor de serviciu, altele decat cele militare, platite de casele teritoriale, pentru beneficiarii care ajung la varsta de 65 de ani, dar numai pentru recalcularea componentei contributiva a respectivelor pensii. In felul acesta se va micsora baza de calcul a supraimpozitarii pentru specialii trecuti de 65 ani.
Pensiile militare, din pacate, nu au nicio componenta contributiva, pentru ca nu vor diriguitorii din institutiile militare si nici ciucalatii pensionati dupa 15 09 2017.
Cate injuraturi a primit HR, cate injuraturi primesc eu pentru ca am sustinut necesitatea ca si pensiile militare sa fie calculate si in varianta contributiva dupa ce beneficiarii lor ajung la varsta de 60 de ani iar in plata sa ramana varianta mai avantajoasa?

Leon spunea...

@RD, fatuca de la Evz.ro, da dovada de analfabetism functional cand din Comunicatul SNPPC intelege ca este vorba de pensiile politistilor:
https://www.snppc.ro/04-03-2024-informare-normele-de-aplicare-a-legii-360-2023-privind-sistemul-public-de-pensii-publicate-n-monitorul-oficial-bd11362

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Claudiu Marin, sustin contributivitatea si pensie minima in sistememul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, ca la civili, insa aceasta contributivitate ne-a julit-o cu nemernicie tradatorul grohotei si inșoricat, care acum, in Congresul PPE, se si crede spanzurat in inaltul prepeleac! Cand o sa zboare ca porcul va fi votat, ingălatul balbait!
@ Leo, bine ai revenit! Normal ca îîî, ăăă, ng, ng, bâl, bâl este o mare gușă de sărmălar, căptusită cu praz scos cu cheia franceza, si ma mira tupeul cu care vrea sa se spanzure intr-un prepeleac, prea mare pentru prostia lui monumentala! Pai, scapam de dracul ca sa il aducem pe tat-su?!
Referitor la impozitarea pensiilor militare, e simplu, pentru ca se impoziteaza progresiv-treptat, pornindu-se de la 10%-2000 lei, insa complicatia incepe cu rudele, amantele, cloaca si infectia din randul finantistilor clocari din Baltoaca Broscarilor, toti intrati acolo pe branci si in 4 labe, bine săpuniți la intrarile in galeriile subterane ale abatajelor freackqa, si mare minune sa n-auzim cat de curand ca pe hornul lor papal iese fum alb de iarba si ca stranuta din cauza colburilor albe, aspirate pe-o nară de trompă! Sa nu va mire, din moment ce caralii si giudecatori au fost prinsi in asemenea ipostaze, si ar fi chiar un dezastru national sa se afirme ca in Baltoaca Broscarilor ierburile nu ard mocnit pe trahee, si asa fiind murate de bahice, si ca prafurile dalbe nu sunt atrase de vartejuri turbinare, pană-n inima sinozitelor! Nu vedeti ca subiectul asta, dezbatut acum, a fost produs scriptic in cloacă tocmai de catre aceste consumuri pe șuștache in closete, apoi fiind luati pe araturi in ceea pe privesc aplicarile legislative? Bai clocarilor, aveti coraj, tataie, sa va luati glicemia si colesterolul la un laborator anti ierbarii si anti prăfălăuri? Ai? Va tradeaza, băi, luatul pe langa araturi, sau poate ca motivati niscavai vertijuri Meniere?!

Leo spunea...

@Leon
1. Nu ne-ai spus dacă ai primit vre-un feedback de la cei cărora ai trimis JALBA privind actualizarea pensiilor militare raportat la solda de grad.
2. Dragul nostru HUHUREZ, dacă citesti gazeta, primeste toate cele bune și te pupăm cu drag cei din "banda" Iz. Rece / Horezu

Leon spunea...

@Leo, Propunerea mea a ajuns la mai multi decidenti, dar raspuns am primit numai de la Presedintele Comisiei de Aparare si de la ministrul Angel Tîlvar..!!
Acum cateva minute,am trimis cate un email domnilor ministri de la Aparare si Interne,aceasta Propunere, cu rugamintea introducerii acesteia in proiectul de OuG.privind salarizarea personalului sanitar, proiect aflat in Analiza in sedinta de guvern de astazi !!

xmax spunea...

....sa vedem ce decid "inventatorii" tarii:

"-ANALIZA referitoare la PROIECTUL DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din sănătate, asistență socială și alte sectoare de activitate bugetară"

de pe site
https://sgg.gov.ro/1/proiectele-de-acte-normative-care-ar-putea-fi-incluse-in-sedinta-guvernului-romaniei-din-07-03-2024/

....."si alte sectoare de activitate bugetara".....

doamne ajuta!

JUDECATORUL DIAVOLULUI spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Leo spunea...

BRAVO Leon !
Iar dacă cineva mai vrea ca să trimită JALBĂ , pun mai jos ceea ce ai inițiat tu prin trimiterile lale.
citez din @Leon și validat de @MIHĂIȚĂ
"Referitor la Actualizarea Soldei de Grad pentru militarii in Rezerva si Retragere sugerez urmatoarea propunere: "In Legea 223/2015, privind pensiile militare de stat, se introduce un articol nou:
Art.60 prim: Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de cate ori se majoreaza Solda de GRAD/Salariul GRADULUI PROFESIONAL al militarilor, politistilor si politistilor de penitenciare, avut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu."
Motivare:
Gradul militar este un DREPT al militarului in activitate dar si in Rezerva sau Retragere, si nu este corect ca un Colonel in rezerva sa aiba in Decizia de pensie Solda de Grad de 360 lei, iar omologul activ sa aiba astazi 900 lei, chiar mai putin decât solda de grad a unui Soldat, in cuantum de 500 lei !"". "Referitor la Actualizarea Soldei de Grad pentru militarii in Rezerva si Retragere sugerez urmatoarea propunere: "In Legea 223/2015, privind pensiile militare de stat, se introduce un articol nou:
Art.60 prim: Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de cate ori se majoreaza Solda de GRAD/Salariul GRADULUI PROFESIONAL al militarilor, politistilor si politistilor de penitenciare, avut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu."
Motivare:
Gradul militar este un DREPT al militarului in activitate dar si in Rezerva sau Retragere, si nu este corect ca un Colonel in rezerva sa aiba in Decizia de pensie Solda de Grad de 360 lei, iar omologul activ sa aiba astazi 900 lei, chiar mai putin decât solda de grad a unui Soldat, in cuantum de 500 lei !"".
FLAVIUS, trimite e.mail și tu cu ideea de mai sus a lui @leon

Leon spunea...

@Leo, vezi ce facusi?
Tocmai ce spusei mai sus ca ministrul TILVAR, este singurul ministru care mi-a raspuns la doleantele noastre si are in atentie aceste propuneri, si-l bagi la inaintare pe Cornel, care, ca de obicei, o ia pe aratura...!!

Skoda 4x4 spunea...

Poate cineva dintre dvs.sa traduca ce a vrut sa spuna,,LUPUL " ? alias Palagheanu,Stelica,Palass,Soldatul..etc? ca eu unul nu mai inteleg.Mc.

Leon spunea...

Domnule Claudiu Marin, incercati sa moderati cel putin o Conditie impusa de Administrator:
"Pe acest blog, nu este permisa publicarea comentariilor/opiniilor:
Avand un limbaj indecent, vulgar, obscen, discriminator, xenofob sau rasist;
Care aduc injurii de orice fel sau instiga la violenta;"
PS. Cred ca HR s-a retras in vara anului 2023 si din cauza unor asemenea comentarii, nedemne unui militar adevarat !

boga spunea...

Ce se stie despre recalcularea pensiilor militare pomenita in ziarul ADEARUL?
La ce se refera LUPUL cand vorbeste de PLX199?

Claudiu Marin spunea...

LUPU
a spus
DIN SEPTEMBRIE PENSIILE MILITARE SE RECALCULEAZĂ CONFORM PLX 199
PENSIA MILITARĂNU SE VA CALCULA NICIODATA PE CONTRIBUTIVITATE INTRUCAT SE ÎNCALCA CONSTITUȚIA ROMÂNIEI .
MILITARII NU EFECTUEAZĂ MUNCĂ CI ACTIVITATI LA ORDIN 24/24 ORE .
........

Leon spunea...

@Boga, o interpretare gresita a celor comunicate de SNPPC:
https://www.snppc.ro/04-03-2024-informare-normele-de-aplicare-a-legii-360-2023-privind-sistemul-public-de-pensii-publicate-n-monitorul-oficial-bd11362
PS.Multumesc Claudiu !

xmax spunea...

Ok ....daca este interpretare gresita a lui SNPPC cu privire la eventualele norme de aplicare

Dar se pune intrebarea fireasca: Daca EU ca si SNPPC am dat o informatie eronata oare nu ar fi normal ca tot EU sa remedieze problema printr-un comunicat de dezmintire????
De ce nu ies oare reprezentatii nostri dragi din sindicate, la emisiuni TV, sa dezminta aceste prostii ?? Le este rusine? Le este jena de cineva? Nu stiu ? Nu pot? (evident intrebarile sunt retorice!)

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cand inca admin era @Huhu Rezea, anul trecut, am dat un telefon la CSP sa intreb ce se mai intampla cu pensiile noastre, si un ofiter de acolo imi spusese ca se lucreaza, se calculeaza la Financiar la pensiile noastre si sa avem sperante, cei cu pensiile mici, dupa mine mai dand cineva telefon si ii confirmase la fel: Sa fie afirmatia de aici, a lui Lupu-Stelica, cu oug 199, in secret? La timpul respectiv am scris despre aceasta actiune trelefonica a mea, ca si celalalt care a facut ca si mine.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Domnisoarele de salon si de pension isi revendica blogul, asa ca barbatii puternici si adevarati se retrag... Daca pamfletele codificate, scrise de mine cu sutele la ziar, in mod public, nu mi-au fost cenzurate, atunci imi sta mai bine in retragere...

Claudiu Marin spunea...

@Ifrim
Blogul este dedicat informatiilor despre pensii.
Cititorii intra aici pentru informatii privind interesele lor despre pensii si nu pentru pamflete, eseuri sau retete de bucatarie pe care le pot gasi si pe alte site-uri.
In toate exista o masura!

Leon spunea...

@xmax,interpretarea gresita este a autorului articolului din ziar, NU a SNPPC!
Comunicatul Sindicatului este pentru salariatii CIVILI din MAI, pensioari, ale caror pensii se vor recalcula !!

xmax spunea...

In revenire la link-ul

https://sgg.gov.ro/1/proiectele-de-acte-normative-care-ar-putea-fi-incluse-in-sedinta-guvernului-romaniei-din-07-03-2024/

...avem detalii aici:

https://www.g4media.ro/majorarea-cu-20-in-doua-transe-a-salariilor-pentru-personalul-din-sistemul-de-sanatate-a-fost-aprobata-de-guvern.html

...iar cele propuse catre decidenti de catre dl @Leo sunt cuprinse aici????
Nimeni nimic pe acest subiect.

Leon spunea...

Nu cred ca in sedinta de guvern, se putea introduce amendamentul respectiv !
Dar nu renuntam !!

Viorel spunea...

Xmax. Sunt deștepți tare băieții care majorează cu 20% în două tranșe salariile la personalul din sănătate. După ce că LOV le-a mărit salariile începând cu 01.01.2018 cu 100% din cât prevedea Legea nr. 153/2017 adică salariul pe care trebuiau să-l primească la nivelul anului 2022, când sunt încă ministere în care Legea nr. 153/2017 nu a fost aplicată în integralitatea ei, domnii politruci umblă iarăși cu favoritisme. Iar ne pleacă medicii și asistenții din țară cum afirma cu tărie proletară doamna LOV, asta fiind de fapt o golăneală oltenească ? Și atunci și acum, tot discriminare între profesii se numește. Să ne mai lase cu greva / majorarea lor și să se apuce de muncă, fără șpagă, mită, malpraxis și neglijență în serviciu. A se vedea cele 2 cazuri recente de la Botoșani (Nu am aer=moartea Alexandrei; DNA=mită 2-15.000 E angajare infirmiere, asistenți, medici). La noi nu se poate nimic de peste 6 ani.

Claudiu Marin spunea...

Mitica
8 mar. 2024, 22:58 (acum 1 oră)
către eu

PENTRU CEI CARE AU RĂBDARE, BUN SIMȚ ȘI CAPACITATE DE A "FORA".. ÎN MINTE !! Rog - în termeni civilizați și argumentați logic și juridic - să fiu contrazis ! Așadar...demonstrație - scurtă, logică și legală - de aplicare a supraimpozitării ! 1) Art.101^1 din Codul fiscal vizează prevederi speciale la calculul impozitului pe venitul din pensii. În acest sens, în cazul pensiilor administrate privat, facultative și ocupaționale - prin excepție de la prevederile art.101 alin.(2) - impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil din pensii determinat potrivit art.100 alin. (2)-(5). Rezultă implicit, faptul că - pentru pensiile contributive, necontributive și cele cu două componente ( contributivă + necontributivă ), prevăzute în art.101 alin.(2) - impozitul se calculează prin aplicarea cotei / cotelor de impunere asupra venitului impozabil din pensii, stabilit potrivit art.100 alin.(1).
2) Conform art.100 alin.(2) - (5), pentru stabilirea venitului impozabil - în cazul pensiilor administrate privat, facultative și ocupaționale - se acordă plafonul de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin.(1), respectiv suma neimpozabilă lunară de 2000 de lei. Implicit - pentru celelalte categorii de pensii menționate în art.101 alin.(2) - se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor aceluiași alin.(1) al art.100, alineat care se referă la suma neimpozabilă lunară de 2000 lei.
3) Prin prisma celor susmenționate ( punctele 1 și 2 ), rezultă faptul că - în cazul pensiilor militare de stat - prevederea din art.101 alin.(2) lit.c) are exact aceeași finalitate cu cea a art.100 alin.(1), din ambele rezultând - în mod explicit - venitul impozabil din pensii. Altfel spus, deducerea plafonului de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei din venitul lunar din pensiile care au doar componentă necontributivă ( art.101 alin.(2) lit.c) ) reprezintă exact același lucru cu deducerea din venitul din pensii a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei ( art.100 alin.(1) ), rezultatul fiind - în ambele cazuri - venitul impozabil lunar din pensii.
4) Conform art.78 alin.(2) din Codul fiscal, impozitul pe venitul din salariu (n.n. - solda, în cazul militarilor ) se stabilește prin aplicarea cotei de 10%, la ceea ce rămâne, după ce se deduce ( scade ) din solda brută cel puțin CIBS ( contribuția individuală la bugetul de stat ) și CASS ( contribuția la sănătate ). În consecință, pe aceeași abordare și conform art.101 alin.(2), în cazul venitului din pensii, impozitul lunar se determină - tot la ceea ce rămâne - după ce se scade plafonul de venit neimpozabil lunar / suma neimpozabilă lunară de 2.000 lei. Întrebare ! Ce este eronat - sub aspect logic și juridic - în cele 4 puncte susmenționate...care conduc, implicit, la un rezultat al supraimpozitării pensiilor militare de stat...în total dezacord cu cel reieșit din modul de aplicare a dispozițiilor legale de către casele de pensii sectoriale ?!
Vă mulțumesc, oameni buni ! Ale voastre răspunsuri...pot aduce argumente-n plus...pentru a opri ...cel puțin parțial...mizeria ce o tot promovează...mizerabilii ...de pe jilțuri moi... și care au doar un singur gând...înainte de a trece în rezervă : cum să le fie lor bine !! Principiu pentru ei ??! Pfff.. doar ..un mare hohot de râs ! Trist...revoltător !

Claudiu Marin spunea...

@Mitica
Raspuns
Mitica, refa rationamentul pornind de la reglementarea nou introdusa in Codul Fiscal potrivit careia pensiile contributive din sistemul public, pensiile administrate privat, pensiile facultative si pensiile ocupationale nu sunt supraimpozitate. Toate aceste pensii sunt impozitate numai cu 10% pentru cuantumul ce depaseste 2000 lei.
Sunt supraimpozitate:
- pensiile militare, ca pensii total necontributive. Daca pensiile militare ar fi ocupationale, cum zic domnul Ciuca si alti amploiati de prin ministerele din sistemul de aparare, ar fi si pensiile militare impozitate numai cu 10 %.
-celelalte pensii de serviciu, ca pensii total necontributive pana cand beneficiarii lor implinesc 65 ani.
-celelalte pensii de serviciu, ca pensii care au atat componenta contributiva, cat si necontributiva, dupa ce beneficiarii lor implinesc varsta de 65 ani.

Leon spunea...

@MM,pai diferenta se vede si din avion, se introduce un nou art.101prim in care este precizat si art.100:
"Articolul 101^1
Prevederi speciale la calculul impozitului pe venitul din pensii
Prin excepție de la prevederile art. 101 alin. (2), pentru drepturile primite în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 204/2006, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 1/2020, cu modificările și completările ulterioare, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil din pensii determinat potrivit ART. 100 alin. (2)-(5)"..!!

Leon spunea...

Si mai mult decat atât:
"Mai exact, impozitul se va aplica doar pentru câștigul adus de sumele economisite în fondurile de pensii private, nu și pentru sumele efective ce au fost economisite pentru pensie, așa cum se întâmplă în prezent.", adica 10% din 2024..!!

xmax spunea...

Am vazut ca azi iar este la un canal TV emisiune cu si despre pensii.

Si din nou sunt invitati citiva "obositi" care sincer ma mir ca nu le e rusine sa se prezinte acolo. Nici macar nu au o pozitie decenta pe acele scaune. Chiar sunt niste "sportivi" trecuti de perioada gloriei (interpretati cum doriti).

Cine ii cunoaste pe acei "bat-mani" sa le transmita printr-un mesaj ca poate ar fi cazul sa clarifice porcaria aia privind comunicatul precizat in link-ul discutat mai sus! Si nu numai. Sa aiba singe in instalatie si sa spuna adevarul despre batjocora adusa la pensionarii militari.

Credeti-ma, daca pe acest site ar fi permis si un limbaj TRIVIAL, doamne ce le-as mai transmite acestor "prefacuti".

Calitate face diferenta. Ori "ei" nu au nici macar consistenta dara-mite calitate!!!! Vai de sufletele lor.
Caractere "de masura" nula.