In elaborarea unei indrumari de aplicare uniforma a modificarilor aduse de Legea 282/2063 articolului 101 din Codul Fiscal de catre casele teritoriale de pensii, cu referire la impozitarea progresiva a pensiilor, este din nou implicata o mai veche cunostinta a pensionarilor militari, doamna Vasilica - Valentina Robu de la Casa Nationala de Pensii Publice.
Doamna secretar general a emis indrumarea prin luna octombrie cand inca nu se cunosteau care vor fi castigurile salariale medii nete si brute pentru anul 2024.
Doamna nu a citit si articolul 100 din Codul Fiscal care stabilea ca venitul impozabil se stabileste prin deducerea personala de 2000 lei din venitul brut al pensiei.
In exemplificarile sale, rastalmaceste sintagma"pentru venitul lunar din pensii" din cuprinsul art. 101 din Codul Fiscal, modificat prin Legea 282/2023, in sensul aplicarii cotelor de impozitare pe venitul din pensie si nu pe venitul impozabil cum reglementeaza art. 100. Sintagma de mai sus este utilizata in lege doar pentru a defini categoria de pensii, contributiva sau necontributiva, nu pentru stabilirea bazei de calcul al impozitului. Baza de calcul a impozitarii este definita in art. 100.
Presedintele CNPP, domnul Baciu Daniel, a semnat ca primarul un document care, legal, trebuia emis de Ministerul Finantelor sub denumirea de ordin de ministru, astfel incat sa poata fi atacat in contencios administrativ pentru nelegalitate.
Probabil ca ale nostre case sectoriale s-au inspirat din exemplul dat de de doamna Vasilica Valentina pentru impozitarea pensiilor de serviciu necontributive stabilite inainte de ajungerea la limita standard de pensionare. Exemplul este incadrat intr-un patrat albastru in documentul din topic.
Intrucat casele sectoriale nu emit decizii pentru indexarea si impozitarea pensiilor militare, cei pagubiti prin impozitare sesizeaza in procedura prealabila Casa Sectoriala de care apartin ca s-a gresit calculul impozitarii fata de dispozitiile articolelor 100 si 101 din Codul Fiscal. Casa Sectoriala trebuie sa indice in raspunsul său baza legala a metodologiei de impozitare.
Dupa primirea raspunsului sau dupa 45 de zile de la data sesizarii, pensionarul pagubit formuleaza actiuni in pretentii la Tribunal cu posibilitatea de a cere instantei sa sesizeze completul de contencios administrativ pentru a constata nelegalitatea eventualului act administrativ indicat ca baza legala a impozitarii progresive.
Actiunea are ca baza legala articolele 100 si 101 din Codul Fiscal si procedural art. 101 si urmatoarele din Legea nr. 223/2015, litigii privind plata pensiilor militare.
Impozitarea diferentiata este reglementata prin lege, nu prin ordonanta de urgenta, si ca atare nu sunt motive de a se cere sesizarea CCR.