Măsură se impune pentru aplicarea fără deosebire a impozitării suplimentare a tuturor pensiilor de serviciu, cerință fără de care impozitarea suplimentara ar fi neconstitutionala, potrivit paragrafului nr. 162 din Motivarea Deciziei CCR nr. 467/2023 privind modificarea Codului Fiscal.
162 din Decizia CCR nr. 467/2023
"...Singura condiţie impusă statului este aceea de a respecta principiul nediscriminării, fiind absolut necesar ca măsura de reformare a regimului fiscal privind pensiile obţinute în baza unor legi sau statute speciale să fie aplicabilă tuturor categoriilor de beneficiari ai unor astfel de pensii, fără distincţie [Decizia nr.900 din 15 decembrie 2020, paragraful 140]."
Pana la împlinirea vârstei standard de pensionare din sistemul public, toți beneficiarii de pensii de serviciu, inclusiv pensionarii militari, sunt supraimpozitati la fel, 15% sau 20%, peste ce depășește salariul mediu net pe economie.
După împlinirea vârstei standard de pensionare din sistemul public, unii beneficiari de pensii de serviciu sunt recompensați, dacă au avut stagii multe de cotizare, în sensul că plafonul de neimpozitare suplimentara creste de la limita salariului mediu net pe economie la valoarea componentei contributive.
Cel care are o pensie de serviciu de 10 000 lei, in anul 2023 ar plăti supraimpozitarea pe diferența dintre 10 000 lei și 6 000 lei(salariul mediu pe economie). După împlinirea vârstei standard de pensionare, presupunem ca ar avea suficiente stagii de cotizare incat componenta contributiva sa ajungă la 8 000 lei, supraimpozitarea s-ar aplica doar pe diferența dintre 10 000 lei și 8 000 lei. Exemplul este valabil pentru pensii militare stabilite inainte de 15 09 2017, celelalte avand un regim diferit de impozitare, regim care ar trebui corectat.
De acest avantaj rezultat din micsorarea bazei de calcul a supraimpozitarii nu se pot bucura pensionarii militari pentru ca actuala L 223/2015, cu modificările și completarile ulterioare, nu reglementeaza determinarea componentei contributive a cuantumului pensiei militare, cuantum care în multe situații, mai ales pentru pensiile stabilite înainte de anul 2016, este mai mare decât cel special, calculat procentual din baza de calcul. Potrivit statisticilor oficiale ale Caselor Sectoriale, în anul 2016, după transformarea pensiilor pentru militari în pensii militare, 68% dintre pensionarii militari au rămas în plată cu cuantumul contributiv, mai avantajos, calculat potrivit L 263/2010. Si in prezent, acei pensionari militari ar avea o pensie calculata contributiv mai mare decat actuala pensie militara in plata, oricum mai mare decat plafonul bazei de impozitare dat de salariul mediu net pe economie.
Mai mult, pensiile militare stabilite inainte de 15 09 2017 suporta atat impozitarea cat si supraimpozitarea din cuantumul brut al pensiei in plata, pe cand pensiile de serviciu in plata, de toate categoriile, stabilite dupa 15 09 2017, nu sunt deloc afectate de impozitare.
Corect ar fi ca pentru pensiile plafonate la baza neta de calcul al cuantumului, stabilite dupa 15 09 2017, procentele de impozitare sa se aplice la baza neta de calcul, nu la cuantumul brut. La fel cum s-a gasit solutia, prin Art. 84 din OUG nr. 114/2018, ca indexarea anuala sa se aplice la netul bazei de calcul, nu la cuantumul brut.