Un produs Blogger.

sâmbătă, august 05, 2023

Calcularea componentei contributive a pensiilor militare echivaleaza cu o recalculare constitutionala

1 comments

 


Urmeaza sa fie publicata in MO motivarea deciziei  prin care CCR a  admis partial, in procedura premergatoare promulgarii,  neconstitutionalitatea Proiectului PLx-244/2023, adoptat de Parlament privind modificarea legilor  care reglamenteaza pensiile de serviciu, in special dispozițiile care au modificat legea privind statutul magistratilor, legea privind statutul personalului auxiliar din instante si cele privind modificarea impozitarii pensiilor de serviciu. 

CCR a salvat cuantumul pensiilor in plata pentru magistrati si grefieri, dar nu a putut face nimic pentru cei care se vor pensiona dupa intrarea in vigoare a noii legi. Pensiile viitorilor pensionari din randul magistratilor si grefierilor vor fi plafonate la netul bazei de calcul, disparand posibilitatea, pentru ei si pentru toti pensionarii speciali, ca   timp de cinci ani sa beneficieze de modul actual  de calcul al pensiiilor. Au fost declarate definitiv neconstitutionale alin. (5) si(6) din art. XIII.

Art. XIII din lege, in forma  care a trecut de CCR, lipseste de continut, numai pentru viitor,  previzibila decizie CCR de declarare ca neconstitutionala a OUG nr. 59/2017.

In privinta impozitarii suplimentare a componentei necontributive a pensiilor de serviciu, CCR lasa posibilitatea Parlamentului de a pune in acord Art. XV cu decizia CCR, adica sa stabildeasca cu claritate baza de calcul a impozitarii, astfel incat aceasta să se aplice uniform la toate pensiile de serviciu. In reglementarea care a fost adoptata de  Parlament sunt excluse de la regula impozitării  suplimentare a cel mult a componentei care depaseste partea contributiva a pensii de serviciu  pensiile care nu au determinata componenta contributiva. Este evident ca in aceasta situatie se afla numai pensiile militare. Legea nr. 223/2015, spre deosebire de toate celelalte legi care reglementeaza pensii de serviciu, nu reglementeaza si calculul contributiv al pensiei militare la momentul cand pensionarul militar ajunge la varsta standard de pensionare in sistemul public.

Guvernul are varianta sa propuna Parlamentului, la momentul reexaminarii legii,  eliminarea in intregime a Art. 15, adica sa renunte la impozitarea suplimentara a pensiilor de serviciu. In actuala foame de venituri bugetare, este putin probabil sa se renunte la impozitarea suplimentara.

Ca sa mentina impozitarea suplimentara pentru toate  pensiile de serviciu, in conditiile admise de CCR,   Guvernul are posibilitatea sa propuna un amendament de completare a Legii nr. 223/2015, in care sa prevada ca la momentul atingerii varstei standard de pensionare din sistemul public, pensiile militare se calculeaza si in varianta contributiva  din sistemul public de pensii, in plata ramanand cuantumul mai mare dintre cel contributiv si cel procentual din baza de calcul. 

In acest fel toate pensiile de serviciu vor avea o baza de impozitare suplimentara stabilita uniform din cuantumul care depaseste salariul mediu net pe economie, pana la varsta standard de pensionare in sistemul public, si componenta necontributiva dupa varsta standard din sistemul public.

Aceasta reglementare ii va stimula pe cei care au  acumulat suficiente stagii anuale, astfel incat pensia calculata in sistem contributiv sa fie mai mare decat pensia calculata procentual din baza de calcul. 

Ar fi si o  masura reparatorie pentru vechii pensionari, trecuti deja de varsta standard de pensionare din sistemul public, de a-si mari pensiile plafonate după eliminarea actualizarii pensiilor prin OUG nr. 59/2017. Pe langa majorarea cuantumului pensiei la nivelul calculului contributiv, vor beneficia si de reducerea bazei de impozitare suplimentară.






Un comentariu:

Claudiu Marin spunea...

Calcularea cuantumului contributiv al actualelor pensii militare, la acest moment, pentru uniformizrea modului de stabilire a bazei de calcul pentru impozitarea suplimentara, s-ar face prin impartirea sumei punctajelor anuale deja calculate pana in anul 2020, potrivit Art. 122 din L 223/2015, la stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Punctajul mediu anual va fi mai mic decat cel din deciziile de calculare/recalculare din perioada 2011-2015, potrivit Legii Nr. 119/2010 si Legii Nr. 263/2010, dar valoarea punctului de pensie va fi cea din anul 2023.
In perioada 2011-2015 nu au existat pensii militare ci pensii in sistemul public pentru militari. In legea cadru 263/2010 s-au introdus norme speciale pentru stabilirea si calcularea pensiilor pentru militari intre care stagiul complet de cotizare de 20 ani, majorat treptat potrivit Anexei 6 din acea lege.
Incepand cu anul 2016, pensiile pentru militari au redevenit pensii speciale prin adoptarea Legii NR. 223/2015, lege cu caracter special, derogatoriu de la legea generala din sistemul public de pensii.
Legea generala din sistemul public de pensii a cuprins norme speciale pentru militari.
La momentul transformarii pensiilor pentru militari in pensii speciale, denumite oficial pensii militare de stat, potrivit evidentelor MApN si MAI, 68% dintre ele au ramas in plata cu cuantumul contributiv mai avantajos si numai cca 26 000 au ramas in plata cu cuantumul micsorat, prin recalculare, operatiune declarata constitutionala, atunci, de CCR.
Desigur, daca se va modifica L 127/2019 la momentul aplicarii ei, cuantumul contributiv al pensiilor militare se va recalcula, pastrand suma punctajelor anuale si inlocuind valoarea punctului de pensie cu valoarea punctului de referinta.
De precizat ca, in acest caz, pensiile militare calculate procentual din baza de calcul vor ramane in continuare in plata daca au un cuantum mai mare decat cel calculat contributiv.
Parlamentul nu poate la reexaminarea legii sa mentina Art. XV, impozitarea suplimentara cu 15% a componentei necontributive a pensiilor de serviciu, daca aceasta regula nu se aplica si pensiilor militare.