Comunicatul de astăzi al ICCJ nu este convingator in privinta temeiniciei motivelor extrinseci de neconstitutionalitate. Acestea sunt introduse de forma, sa nu se spuna ca magistratii isi urmaresc doar interele lor.
Singurul efect pe care il va avea sesizarea CCR pentru toti beneficiarii de pensii de serviciu va fi amanarea pana in toamna a impozitarii cu 15% a veniturilor din pensie mai mari decat salariul mediu net sau decat componenta contributiva, acolo unde ea este reglementata deja prin legile deja existente.
In sesizarea referitoare la Plx-244/2023, ICCJ mentioneaza gresit si L 223/2015 in categoria legilor pentru care prima camera sesizata ar fi trebuit sa fie Camera Deputaților. Pensiile militare sunt reglementate de o lege organica nu de statutul cadrelor militare.
Piesele tari ale intentiei de sesizare sunt vizibile in criticile intrinseci aduse modificărilor Legii 304/2022. Magistratii nu puteau formula exceptii intrinseci privind pensiile de serviciu reglementate de alte legi decat L 304/3022.
Una din cele mai evidente neclarități ale legii, pe care magistrații se feresc s-o evidentieze, este nedefinirea sintagmei "venituri din pensie" asupra carora se aplica impozitarea si supraimpozitarea. Venitul din pensie poate să fie cuantumul brut stabilit procentual din baza bruta de calcul, pentru cei pensionati inainte de neconstitutionala OUG 59/2017, sau cuantumul egal cu netul bazei de calcul primit de cei pensionati dupa acea ordonanta. Este posibil ca magistratii sa nu fi observat ca dupa aplicarea modificărilor pe care le contesta la L 304/2022, nici ei nu vor plati impozit sau supraimpozit din venitul din pensie egal cu 100% din baza netă de calcul.
Dar, sa nu ne grabim pana nu vedem hotararile de sesizare a CCR.
(-Una dintre obiectiile de neconstitutionalitate formulate de ICCJ este nedefinirea cu claritate a bazei de impozitare, astfel ca se creează posibilitaea unor interpretari abuzive
-Daca CCR va admite exceptia privind discriminarea magistratilor fata de militari, pe motiv că numai pensiile lor sunt recalculate, neconstitutionalitatea se poate acoperi ulterior printr-o reglementare anterioara promulgarii textului adoptat dupa retrimiterea proiectuliui in Parlament, prin care sa se dispuna recalcularea pensiilor militare si a celorlalte pensii speciale )
UPDATE
Sesizarile au fost inregistrate pe 29 06 2023 la CCR. Ambele dosare, 1726AI/2023 si 1727AI/2023, se dezbat pe 26 07 2023
* Cititi aici obiectia de neconstitutionalitate asupra proiectului privind pensiile
* Cititi aici obiectia de neconstitutionalitate asupra proiectului privind cumulul salariu-pensie
Ultimele dosare de tipul AI inregistrate la CCR: